Как да монтирате и свържете електрическо подово отопление със собствените си ръце


Здравейте читатели на моя блог! Днес ще говорим за това как правилно да поставите топъл електрически под със собствените си ръце. Изглежда, че това не е сложен въпрос, но когато се сблъскате с този проблем, трябва да помислите как да го направите правилно, каква подготовка да направите, какви материали да изберете. По този начин реших, че тази статия ще бъде полезна за някой и аз посвещавам усилията си на тази тема. В него ще отговоря на редица въпроси, които ще възникнат непосредствено преди Как правилно да поставите топъл електрически под със собствените си ръце, а някои дори след това.Тази тема е достатъчно широка, защото преди работа се нуждаете от задълбочена подготовка, но как да го направим? И това е отделна тема. Можете да научите за всичко това много подробно в статията по-долу.


Какво е подово отопление

Как да поставите топъл под, или по-скоро, как правилно да поставите топъл под със собствените си ръце, така че да ми служи възможно най-дълго? Изучих този въпрос от А до Я.

В тази статия ще ви разкажа подробно какво представлява електрическото кабелно подово отопление и как да поставите кабелно подово отопление със собствените си ръце.

Не е тайна, че най-често срещаният тип подово отопление е електрическото.

Къде се използва? Навсякъде.

Електрическото подово отопление е лесно за инсталиране и затова можете да го намерите не само в апартаменти, в частни къщи, но и в гаражи! Не е необходимо да пускате тръби, да чупите стени и ненужно да дразните съседите. Полагането на подово отопление кабел електрически не е трудно и изобщо не е шумно. И сега ще се убедите в това.

Какво е подово отопление кабел електрически

Тъй като топлият под се нарича електрически, е абсолютно ясно, че той се отоплява с електричество.

Или по-точно електрически кабел, който чрез самото загряване загрява пода. Има два вида такива кабели: резистивен кабел и саморегулиращ се кабел. Каква е разликата между тях?

Първият тип кабел (резистивен) се загрява сам поради електричеството, което преминава през него, и отоплява околното пространство, т.е. Кабелът е едножилен и двужилен.

Едножилен е, когато по целия кабел има само един проводник - сърцевина. Той е плетен и изолиран. Двужилните, съответно, се състоят от два еднакви изолирани проводника.

ВАЖНО По време на инсталацията едножилен кабел трябва да започва и завършва на едно и също място. Тоест трябва да се затвори. Това правило не се отнася за двужилен кабел.

ВАЖНО: Едножилните и двужилните резистивни кабели имат два недостатъка - те излъчват електромагнитно поле (двужилните кабели обаче са по-слаби). Не поставяйте тежки мебели на топъл под, направен от резистивен кабел, кабелът може да прегрее. Същото може да се случи, ако се наруши технологията за инсталиране на резистивно подово отопление.

Вторият тип кабел (саморегулиращ се) е много по-сложен и свободен от предишните недостатъци. Съответно, цената на такъв кабел е много по-висока.

И така, разбрахте видовете кабелно подово отопление. И сега ще ви кажа как можете да определите колко кабел да купите?

Колко да купя кабели за електрическо подово отопление

На първо място, трябва да измерите подовата площ, върху която искате да поставите кабелното подово отопление. Инсталирайте електрически кабел за подово отопление (за разлика например от вода) само върху онези зони на подовата повърхност, където няма мебели (шкафове, дивани, легла), водопровод или големи домакински уреди (печка, пералня, хладилник).

Кабелът отдолу може да прегрее.И защо трябва да затопляте повърхността под мебелите и да харчите електричество, а оттам и пари, за това? А гаранционният срок на пода само намалява от това.

Измерена площ? Запомнете тази цифра.

И по-добре го запишете (например, площта на пода в стаята ми е 9 м2). Сега го умножете по мощността на отоплителната система, която пада върху 1 м2 от стаята.

Сега сте получили системната мощност, която ви е необходима за отопление на цялата площ на избраната стая (умножавам своите 9 м2 по 150 W = 1350 W). С тази цифра, не се колебайте да отидете в магазина, където интелигентен продавач ще ви помогне да изберете кабела с необходимите параметри. Подово отопление под формата на кабел най-често се продава в готови парчета с определен размер.

Задължително! Попитайте вашия дилър за дължината на избрания кабел.

Тук започва забавлението при полагането на топъл електрически под със собствените си ръце. Това е изчислението на така наречената "стъпка". Стъпката е разстоянието между завоите на кабела.

Измерва се в сантиметри. Изчисляваме колко сантиметра трябва да останат между кабелите при полагането му. За да направите това, умножете площта, върху която сте решили да поставите топъл под по 100, и разделете резултата на дължината на кабела (в моята стая: 9 квадратни метра х 100 / дължина на кабела = стъпка).

Всичко! Сега знаете как да започнете да полагате електрически кабел за подово отопление със собствените си ръце.

ВАЖНО! Правилно изчислете необходимата мощност на бъдещото подово отопление, за да избегнете прегряване на кабела.

И сега най-важното и отговорно събитие е инсталирането на топъл под със собствените си ръце или инсталирането му (както желаете).

Кабелна конструкция за подово отопление

Монтаж на електрическо подово отопление
Отоплителната технология с кабелно подово отопление се основава на преобразуване на мощността на електричеството в топлина. Кабелът за подово отопление може да се нагрее до температура от 60-70 ° C. Такъв топъл под трябва да бъде монтиран в замазка или лепило за плочки.

Схемата на отоплителната верига е съвсем проста - резистивен едножилен, двужилен или саморегулиращ се проводник с напречно сечение 2,6 mm се поставя върху специална мрежеста подложка, където е фиксирана. Преди полагане на кабелния електрически под, мощността и стъпката се изчисляват.

В някои случаи тя може да бъде положена под мазилка или керамични плочки, или по протежение на стената. Схемата на пода на кабела се състои от температурен сензор, към който е свързан контролния блок. Кабелът и сензорът са свързани към монтиран на стената термостат. Когато се изпрати сигнал от сензора, термостатът включва или изключва отоплителния кръг от мрежата.

Сравнение с други системи за подово отопление:

 • Кабелен топлоизолиран под, за разлика от основния, не може да се полага в онези зони на помещението, където ще бъдат поставени мебели или водопроводно оборудване;
 • Кабелно подово отопление може да се монтира в помещение с висока влажност. Инфрачервен или баров под такива условия могат да бъдат вредни;
 • Продуктите с плочки са по-лесни за полагане върху електрически кабел, филмовите колеги имат ниска степен на адхезия към лепилото за плочки;
 • Цената на устройството и инсталирането на кабелно подово отопление е относително ниска;
 • Инструкцията изисква задължително заземяване на кабелното подово отопление;
 • Кабелното подово отопление не се нуждае от голям брой допълнителни устройства, достатъчно е само инсталирането на термостат;
 • Кабелният под е оптимален в помещения с малка площ; ще бъде проблематично да се инсталира воден аналог в такива помещения.

Направи си сам електрическо кабелно подово отопление

Какво трябва да се направи на първо място, когато полагате електрическо подово отопление със собствените си ръце? Изберете термостат и място за монтажа му.

Термостатът е устройство, с което се управлява отопляемият под: той поддържа зададената температура, регулира загряването при изключване.Изберете термостат въз основа на мощността на вашето подово отопление.

След като сте избрали термостата и мястото, където ще го монтирате, преминете директно към монтажа на термостата и полагането на подово отопление, като предварително сте изравнили подовата повърхност с циментова замазка.

Залепете амортисьорната лента по периметъра на стаята. Поставете топлоизолация с дебелина най-малко 2 cm. Той е необходим, за да може кабелът да загрява само вашия под, а не долния таван или мазето на някого.

Има два основни начина за инсталиране на подово отопление - паралелно и спирално. Имената говорят сами за себе си.

По-удобно е кабелното подово отопление да се полага по втория начин. Ще ви трябва: монтажна лента, циментова замазка, самият кабел.

Подът е подготвен. Той е плосък и изолиран.

Сега поставете и закрепете монтажната лента към подготвената повърхност на пода. И маркирайте стъпката за полагане на кабела върху него. Не забравяйте, че го изчислихте преди?

ВАЖНО: Кабелът не трябва да се пресича!

Остава да инсталирате температурния сензор. В подготвения жлеб на пода и на стената (от кабела за подово отопление до термостата) поставяме кабел с температурен сензор в края.

Съвет 1: За да накарате температурния сензор да ви служи вярно за по-дълго време, защитете го с пластмасова гофрирана тръба. Гофрираната пластмасова тръба е специална куха тръба, в която се поставя проводникът на температурния сензор и краят се затваря, например, с изолационна лента, така че вътре в тръбата да не попадне нищо ненужно. Прокарайте кабела с температурния сензор в гофрираната тръба по пода между завоите на кабела.

Съвет 2: След полагане на електрическия кабел на подовото отопление, проверете неговата функционалност.

Тоест, вземате специален тестер и измервате съпротивлението на положения кабел. Получените данни не трябва да се различават от посочените в информационния лист с повече от десет процента. Ако няма тестер, просто свържете кабела към електричество и поне проверете дали той се загрява или не.

Всичко е наред? Сега стигнахте до финалната линия. Остава само да се запълни всичко с циментова замазка.

Дебелината на циментовата замазка трябва да бъде от 3 до 5 см. Оставете замазката да изсъхне. След като изсъхне (препоръчително 28 дни), можете да започнете да свързвате кабела за подово отопление към електричество.

Свържете температурния сензор, кабелните проводници на пода и електрическите проводници към задната страна на термостата.

Съвет 3: Ако не сте сигурни, че можете самостоятелно да свържете топъл под към термостата, помолете специалисти да направят това (например съсед - електротехник).

Това завършва инсталирането на кабела за подово отопление електрически. Подови покрития като плочки, ламинат, килим, коркови настилки и така нататък могат да се полагат върху циментовата замазка с монтирано подово отопление с електрически кабел.

Монтаж на електрическо подово отопление

Системите за кабелно отопление могат да бъдат инсталирани във всякакви помещения, както в жилищни, така и в офис или промишлени сгради. Правилното полагане и монтаж на електрическо подово отопление ще осигури неговата надеждна и безопасна работа в продължение на много години. Монтажът на електрическо подово отопление започва с работата по подготвителния план.

Подготвителната работа се извършва с една единствена цел - да се изчисли необходимото количество материали и елементи. Основната задача преди полагане на електрическо подово отопление е да се изчисли мощността на нагревателния кабел.

Електрическо подово отопление: видове, устройство, характеристики

Монтажът на електрическо подово отопление от нулата предполага първоначално компетентен избор на вида на оборудването, тъй като има няколко вида, чието устройство предполага характеристики на свързване и опции за полагане "направи си сам". Основният критерий за приетата класификация на съществуващите системи е видът на нагревателния елемент.

Според това те се отличават:

 • кабелно подово отопление с проводима сърцевина;
 • нагревателни рогозки, чийто дизайн е почти същият като кабелните системи;
 • инфрачервен под, представляващ филм, който има проводими въглеродни ивици;
 • пръчка, в ролята на нагревателен елемент, който е въглероден прът.

Също така топлите електрически подове се различават по начина, по който пренасят топлината. Например, кабелна система предава топлина, използвайки конвекция, и система от пръчки или филми, използваща инфрачервено лъчение. Отличителна черта е размерът на пропорциите на дадената топлинна енергия.

Кабелни топло електрически подове

Основата е тел, изработена от специални сплави. Той е избран по такъв начин, че ефективно да трансформира електрическата енергия в топлина. Има едноядрени и двуядрени системи. Също така подове от този тип могат да бъдат произведени като отделни технологични части или сглобени в рогозки.

Ниските цени и доста простото устройство имат едножилно подово отопление. Те са доста гъвкави и следователно се търсят за употреба под замазка в помещения с почти всякакви цели. Те могат да действат както като основен, така и като допълнителен източник на топлина.

Експлоатационните характеристики на различни системи до голяма степен зависят от производителя. Произвеждат се с различна дължина и мощност. Но максималният индикатор на специфичната мощност е стойността - 20 W на един работен метър.

Въпреки своята простота, инсталацията има редица нюанси. Факт е, че подовото устройство предполага необходимостта от поставяне на двата края на проводника до една точка на монтаж, където цялата система е свързана към електрическата мрежа.

По отношение на основните технологични параметри двужилен кабел в много отношения е подобен на едножилен "колега". Той също така има нагревателен елемент, оборудван с екран и изолация. Поради факта, че конструкционното устройство предполага наличието на две проводими сърцевини, това значително опростява процеса на инсталиране. Сърцевините от едната страна са свързани помежду си, което прави възможно вторият проводник да не се отвежда до точката за свързване на електричеството.

Двужилен кабел е най-често основата за производството на нагревателни рогозки. Те се състоят от мрежа, в която нагревателният кабел е фиксиран с оптимална стъпка. Оптималната ширина на електрическата постелка е половин метър, а дължината зависи от марката на производителя.

При производството на постелката се използва кабел с малък диаметър. Това прави възможно монтирането на постелката върху залепваща основа под плочките. В случай на едно- или двужилен кабел ще е необходима замазка с дебелина най-малко 3 см.

Електрическите рогозки могат да бъдат напълно монтирани в адхезивен слой от само 10 мм. В същото време много модели рогозки вече са оборудвани със залепващ слой, поради което, за разлика от кабелните системи с поетапно разположение на нагревателния елемент, подложката просто се навива над повърхността.

Един от относително новите видове е саморегулиращият се кабел. Неговата отличителна черта се крие във факта, че ролята на проводящо ядро ​​се възлага на полупроводник. Той има свойството да променя силата на своята устойчивост в зависимост от стайната температура.

Това е чудесно от гледна точка на спестяване на консумация на енергия, но не удължава експлоатационния живот на цялата система. Същата тази характеристика обаче действа като допълнителен плюс, тъй като такива системи не са в състояние да прегреят, дори ако основните основни условия са били нарушени по време на монтажа (инсталационна технология и / или близко подреждане на завоите).

Основните предимства на подобно подово отопление включват дълъг експлоатационен живот спрямо същите подове с водно отопление, неизползването на тръби и електрически котел, както и относително ниски разходи за електроенергия по време на работа.Въпреки факта, че кабелните системи работят изцяло от електрическата мрежа, те консумират този ресурс в малки количества, което е финансово по-изгодно, отколкото при подреждането и използването на водни системи.

Основният недостатък се счита за генерирането на електромагнитно излъчване. Но този недостатък се отнася изключително за евтини електрически системи за подово отопление. За признатите производители този показател е в допустимите регулаторни граници.

Ето защо, когато купувате, определено трябва да поискате от продавача документ, потвърждаващ екологичната безопасност на ISO 14000, както и сертификат KIMA и едва след това да вземете окончателно решение за това какъв вид електрическо подово отопление ви е необходимо.

Филмов тип отопление

Това е инфрачервен многослоен филм, снабден с въглеродни ленти, които действат като нагревателен елемент.

Структурно филмовата система може да бъде представена чрез комбинация от:

 • субстрат, направен от непроводящ материал;
 • карбонови ленти или твърд карбонов плат;
 • медни или сребърни проводими проводници;
 • слой, който изпълнява защитна функция.

Отличителна черта на IR филма е неговата малка дебелина. Освен това, по време на работа на топъл електрически под от този тип, той е в състояние да нагрее до само 50 С.

Комбинацията от тези фактори прави възможно полагането на инфрачервено филмово отопление под такива декоративни покрития като ламинат, паркет, линолеум, порцеланови каменни изделия, килим и много други. Но филмът може да се използва и под замазката, след като предварително е изолиран със специален материал.

В допълнение към гъвкавостта на използване, отличителна черта е преносимостта на IR филмите. Той може временно да се фиксира, например, върху зашеметената страна на килим, разположен на пода, а също така може лесно да се отстрани, ако няма нужда от допълнително отопление.

Интелигентно подово отопление

Това е името на системата за отопление на пръчки. Произвежда се под формата на рогозки, нагревателният елемент на които е инфрачервен въглероден прът. Монтажът може да се извърши както под замазката, така и в лепилния състав.

Пръчката излъчва енергия под формата на инфрачервено лъчение, което е често срещана характеристика при подове с IR филм. В същото време пръчките на системата не се нагряват много, което ги обединява с кабелни системи, тъй като средната производителност не надвишава 60 С.

Ползи:

 1. По време на монтажа няма нужда от допълнително планиране при подреждането на мебели и оборудване. За разлика от другите системи за подово отопление, прътите функционират перфектно и гладко дори под мебели. Прегряването и повредата не ги заплашват.
 2. Контактът на работните елементи с различни цименти или лепила е абсолютно безопасен за цялостен монтаж и последваща експлоатация.
 3. Възможността за използване в помещения с високи нива на влажност, както и използване на открити площи, например тераси.

Основните недостатъци включват критерия "колко струва" в сравнение с други системи за допълнително подово отопление. Достатъчно голямото търсене на продукта също тласка много недобросъвестни производители да пуснат нискокачествени системи, което значително влияе върху безопасността на експлоатацията. Следователно, когато купувате основна система, трябва да изискате от продавача целия пакет от необходими сертификати.

Подготвителна работа преди монтажа

Преди да започнем работа, нека начертаем малък план за действие:

В началния етап на инсталацията е необходимо да се вземе решение за мястото, където ще бъде инсталиран термостатът. Термостатът е монтиран на стената, като обикновен ключ, на най-удобното място на височина най-малко 30 см от пода.

На мястото, маркирано на стената, се пробива дупка за инсталиране на термостата.Перпендикулярно на пода, от мястото на инсталиране на термостата, в стената е направен жлеб за полагане на захранващия проводник и проводника на сензора за температура на пода в пластмасови тръби или гофриране.

На първо място, повърхността се почиства от прах и отломки, първоначално трябва да е равна, без ями и капки. Ако е необходимо, повърхността се изравнява със замазка, дебелината на замазката трябва да бъде най-малко 3 см, ако слоят е по-тънък, замазката ще се напука. Оптималната дебелина на замазката е 3-7 cm.

Преди изливането на замазката е необходимо пода да се обработи с грунд, това ще подобри контакта на повърхността с циментово-пясъчната замазка. След като грундът изсъхне, трябва да маркирате местата, където не се изисква инсталирането на топъл под (стационарни мебели), също така се вземат предвид отстъпите от стените до нагревателния кабел (най-малко 5 см).

За да направите отоплението на помещението по-икономично, е необходимо да се намалят топлинните загуби. За това се поставя слой топлоизолация между бетонната основа на пода и нагревателния кабел. Изолационният слой ще позволи да се намалят топлинните загуби с до 30%.

ВЕРТИКАЛЕН - по периметъра на всички стени в основата на пода. За тази цел е подходяща топлоизолация под формата на специална амортисьорна лента или обикновени полистиролови листове с ширина 15-20 см и дебелина около 1 см. По този начин изолацията ще намали топлинните загуби през външните стени на помещението;

HORIZONTAL - върху бетонната основа на пода, близо до вертикалната изолация, се полагат листове от топлоизолационен материал с дебелина най-малко 2 cm.

Топлоизолационният материал трябва да бъде механично здрав и устойчив на топлинни влияния. Можете да използвате материал от такива състави като експандиран полистирол, експандиран пропилен, корков агломерат, влакнесто-минерални плочи и др.

Ако е инсталирано електрическо подово отопление в помещения с висока влажност, върху топлоизолацията се полага хидроизолационен слой. Това ще предотврати навлизането на влага в основата. Това е особено важно в апартаментите, така че в бъдеще да няма проблеми със съседите отдолу.

Подготовка за стилизиране

Преди да започне изчислението, трябва да се извърши определен работен план, състоящ се от следните стъпки:

 1. Подготовка на зоната за термостатичното устройство и сензор.

Технологията за инсталиране на електрическо подово отопление започва с определяне на зоната, в която ще бъде монтирано термостатичното устройство. Монтира се на стена като стандартен превключвател в най-достъпната зона (най-малко 300 мм от пода).


Етапи на монтаж на топъл под

Първо се пробива дупка. След това от това място се прави стробоскоп, перпендикулярен на пода. Ще бъдат положени захранващите проводници на температурния сензор в гофрираните или пластмасовите тръби.

 1. Повърхностна обработка.

На първо място, трябва да почистите района от всякакви отломки и прах. Не трябва да има капки, но да е равномерно. Ако е необходимо, той трябва да бъде изравнен със замазка, чиято дебелина трябва да бъде най-малко 3 см. При тънък слой замазката ще се напука. Най-добре е той да има дебелина 30 - 70 мм.

Преди да излеете замазката, е необходимо пода да се обработи с грунд. Това ще подобри контакта между пясъчната циментова замазка и повърхността. След като грундът изсъхне, се маркират места, където не е необходимо да се прави топъл под. Тук ще стоят масивни мебели. Освен това се вземат предвид отстъпите от стените - не по-малко от 50 мм.

 1. Оформление на изолацията.

За по-икономично отопление, топлинните загуби трябва да бъдат сведени до минимум. Между нагревателния кабел и основата на бетонния под се полага топлоизолационен слой. Той може да намали загубите с до 30%.

Топлоизолацията може да бъде разположена в 2 варианта:

 • Хоризонтално. Топлоизолационните листове (височина не по-малка от 20 mm) се поставят срещу изолацията върху бетонна основа.Топлоизолационният материал трябва да се отличава със следните характеристики - устойчивост на топлинни ефекти и якост. Можете да използвате експандиран полипропилен, експандиран полистирол, плочи от минерални влакна, корков агломерат и така нататък.
 • Вертикално. Материалът е изложен в основата на пода по периметъра на стените. За това ще се побере специална амортисьорна лента или стандартни полистиролови листове - дебелина около 10 mm и ширина 150-200 mm. Тази опция за топлоизолация ще намали топлинните загуби през външните стени на помещението.

Когато помещението има значителна влажност, върху топлоизолацията трябва да се осигури хидроизолация. Това ще предотврати проникването на влага в основата. Това е особено важно за апартаментите.

Преди полагане на нагревателния кабел върху топлоизолацията се излива пясък и циментова замазка. Слоят на замазката позволява да се предотврати прегряване на нагревателния кабел и да се създаде най-здравата основа за полагане на кабела.


Полагане на топъл електрически под

Ако не е възможно да се направи предварителна връзка, тогава кабелът може да се постави върху топлоизолацията върху метална мрежа (клетки 10 - 25 mm). Мрежата, заедно с нагревателния кабел, се запълва със замазка. Металната мрежа прави покритието твърдо и здраво.

След като пясъчно-циментовата замазка се втвърди перфектно, подът е покрит със специално монтажно фолио. Изцяло покрива повърхността. На границите тя е разположена с резерв, а краищата са залепени с фолио. Това е необходимо, за да не се увиват краищата при инсталиране на кабела.

Този изравняващ екран допринася за еднакво разпределение на топлината по цялата площ на пода. За да се фиксира сигурно нагревателният кабел, се използва монтажна лента, която се полага на всеки 500 мм и се фиксира с самонарезни винтове или пирони.

На монтажната лента има скоби за фиксиране, разстоянието между които е еднакво, обикновено 2,5 см. Такива устройства ви позволяват да спазвате еквивалентни стъпки на кабелна трасе.

Предварителна циментово-пясъчна замазка и закрепване на монтажната лента

Преди полагане на отоплителния кабел върху повърхността се излива циментово-пясъчна замазка с топлоизолация. Слоят на замазката ще помогне да се предотврати прегряване на нагревателния кабел и също така ще осигури здрава основа за полагане на нагревателния кабел.

Ако по някаква причина не е възможно да се организира предварителна връзка, можете да поставите кабела върху метална мрежа, разстилаща се върху топлоизолацията (с малка клетка от 1-2,5 см). Мрежата, в този случай, заедно с нагревателния кабел, положен върху нея, се излива с довършителна връзка в една стъпка. Поради металната мрежа замазката е здрава и здрава.

След достатъчно втвърдяване на циментово-пясъчната замазка, подът е покрит със специална облицована с фолио топлоизолация (монтажно фолио). Цялата повърхност на пода е покрита с фолио, на фугите е положена с марж, а краищата са залепени с фолио, за да не се увиват по време на монтажа на кабела.

Такъв щит за изравняване на топлина с форма на фолио ще допринесе за равномерното разпределение на топлината по цялата повърхност на топлия под.

Монтажната лента се използва за сигурно фиксиране на нагревателния кабел. Монтажна лента се полага върху подовата повърхност на всеки 50 см и се фиксира с обикновени пирони или самонарезни винтове.

За фиксиране на кабела върху монтажната лента са предвидени специални скоби, разположени с еднаква стъпка една от друга по цялата дължина (обикновено 25 mm). С тези скоби е лесно да се проследи необходимата стъпка на прокарване на кабела.

Монтаж на отоплителни секции

Първо, трябва да се върнете към предварително съставения план за полагане на отоплителния кабел, внимателно проучете такива подробности като реда и стъпката на полагане.

Преди да развиете кабела, трябва да проверите неговото съпротивление.

Стойността на измереното съпротивление се записва в гаранционната карта. Той трябва да съвпада с този на етикета на кабелната втулка. Допустимото несъответствие е ± 10%.

Студеният край на двужилния нагревателен кабел се избутва в гофрирането и се монтира в първоначално подготвения жлеб. Свързващата втулка и началото на кабела са фиксирани на пода към монтажната лента и от тази точка започва полагането на кабела.

Освен това свързващата втулка трябва да бъде разположена на пода по такъв начин, че да бъде напълно запълнена с бетонна замазка.

По време на процеса на полагане е необходимо да се гарантира, че кабелните линии не се допират или пресичат, а също така стриктно да се спазва постоянна стъпка на полагане в цялата отоплителна площ. На места, където се изисква огъване на кабела, радиусът на огъване не трябва да бъде по-малък от 5 cm.

Крайната втулка на двужилния нагревателен кабел е фиксирана върху монтажната лента със същото състояние като свързващата лента - тя трябва да бъде изцяло покрита с бетонна замазка. Ако за инсталиране на кабелна отоплителна система се използва едножилен нагревателен кабел, тогава при съставянето на схема за полагане трябва да се има предвид, че двата края на кабела ще бъдат свързани към термостата.

Как да инсталирате отоплителни секции

Първо се определя схемата за монтаж на електрическо подово отопление и в допълнение последователността и разстоянието на оформлението. Преди да развиете проводника, трябва да се провери съпротивлението. Параметрите на измервателното съпротивление са записани в гаранционната проверка. Те трябва да бъдат същите като на теглото на съединителя. Отклонението е позволено в рамките на + -10%.

Студеният ръб на нагревателния проводник трябва да се въведе в гофрирана тръба и да се постави в предварително подготвен жлеб. Първоначалната основа на кабела и съединителната втулка са прикрепени към специална лента за монтиране на повърхността на пода. Това е началната фаза на кабелната инсталация. Освен това, съединителят на връзката трябва да бъде разположен така, че да е напълно запълнен със съединител.

Когато полагате, трябва стриктно да следите кабелните линии да не се пресичат или докосват. Освен това е важно да се поддържа последователно оформление на цялото подово пространство. Когато има кабелен завой, радиусът не може да бъде по-малък от 50 mm.


Подготовка за полагане на подово отопление

Крайната втулка на нагревателния проводник трябва да бъде фиксирана към монтажната лента, както и свързващата лента.

Инсталиране и фиксиране на температурния сензор и термостат.

Когато кабелът е положен изцяло по цялата повърхност, трябва да инсталирате температурния сензор. Той е монтиран в гофрирана тръба и е монтиран заедно с захранващия край на нагревателния кабел в един строб. В края на тръбата, където ще бъде разположен термостатът, се поставя щепсел, така че разтворът да не попадне в него.

Тръбата със сензора се полага на пода, без да ги пресича между нагревателните кабелни линии.

За да може датчикът за температура да функционира нормално, той е фиксиран заедно с тръбата в средата на кабелните линии на монтажната лента. Подовият сензор с тръба трябва да бъде разположен по протежение на кабела с дължина най-малко 50-100cm.

Термостатът е инсталиран и свързан, след като към свързващата кутия са свързани три проводника: проводник на сензора за температура на пода, захранващ проводник на отоплителния кабел и захранващ кабел 220 V. Термостатът не трябва да се поставя в помещения с висока влажност. Не е безопасно!

На този етап монтажът на електрическото подово отопление е приключил. Можете да започнете да запълвате кабелната отоплителна система с циментово-пясъчна замазка.

Консумация на енергия при подово отопление

Инсталирането на електрическо подово отопление не е изгодно във всички стаи. Важно е да се вземат предвид много фактори, от които се образува количеството енергия, изразходвано за отопление:

 • климатът на района, в който се намира стаята;
 • частна или многоетажна сграда;
 • размера на стаята;
 • вид припокриване и подово покритие;
 • качеството на топлоизолацията на стени, тавани и отвори за врати и прозорци;
 • вид помещения (офис, жилищна сграда, стопанска постройка);
 • целта на инсталацията (ще се използва като допълнителен или като основен източник на отопление);
 • топлината на домакинството.

Според професионалисти и собственици на подово отопление, мощността на конструкцията като централна отоплителна система варира в диапазона 160-210 W / m2, а като допълнителна от 100 до 160 W / m2.

Устройството е циментово-пясъчна замазка или саморазливен под.

Преди да запълните кабелната отоплителна система със замазка, е необходимо да се уверите, че тя работи правилно. За това топлият под се включва за кратко. Оформлението на топъл под с поставяне на съединители и крайни съединители трябва да бъде скицирано или по-добре снимано и поставено в гаранционната карта.

По-добре е да подготвите замазка за електрическа топла от смеси, специално предназначени за това. Необходимо е течната циментово-пясъчна смес да се излива равномерно и точно върху повърхността на пода, без да се повреди изолацията на кабела.

Необходимо е да се гарантира, че по време на изливането на замазката не се появяват въздушни джобове, тъй като те влошават преноса на топлина от нагревателния кабел.

Дебелината на замазката трябва да бъде приблизително 3-5 см. Времето за пълно изсъхване на замазката се посочва от производителя на сместа (приблизително 28 дни).

След като замазката се втвърди по стените, стърчащите части на изолацията (ако има такава) трябва да се отрежат. След това можете да започнете да полагате подовата настилка (керамични плочки и др.).

Ако по време на експлоатационния си живот температурният сензор откаже, той може лесно да бъде заменен, като се извади от гофрирането през термостатната кутия. Ето защо температурният датчик трябва да бъде монтиран в тръбата.

Подово отопление с електрическо и водно отопление става все по-популярно.

Последните често служат като основна отоплителна система за частни къщи, а електрическите подове се използват широко за допълнително отопление на стаите. Този фактор, както и редица други причини, направиха електрическото отопление по-търсено.

Предлагаме да разгледаме дизайна, принципа на действие, както и възможността за независимо подреждане на електрическото подово отопление.

Предимства и недостатъци

Първо трябва най-общо да разберете как се откроява на фона на други видове подове. Какви са недостатъците на топлата електрическа подова система.

 • Този тип отопление не е толкова икономичен, колкото отоплението с топла вода. Ще трябва да отделите много енергия за работата му.
 • Разбира се, има възможност за токов удар. Поради това, по време на инсталацията, трябва да бъдете изключително внимателни, да съставите правилно изчислението, така че да няма големи здравословни проблеми. Трябва да го оставите бавно.
 • От кабела може да се генерира електромагнитно поле. Образува се по време на работата си, при нагряване.
 • Системата е уникална и може да се комбинира с много покрития, невъзможно е да се постави под дървени подове или върху същия паркет. Това е физически възможно, но има голяма вероятност подът просто да изсъхне поради бързото образуване на пукнатини в дървото.
 • Височината на помещението ще намалее леко поради факта, че отдолу ще има определен слой нагревателни елементи.
 • Допълнителни 100% изисквания за окабеляване.

Недостатъците са подробни и ясни. Всичко е много ясно, подчертават се основните точки, които е най-добре да се избягват. Ами силните страни на този пол?

 • Може да се използва като основен източник на топлина за жилищната площ и може да се използва като допълнителен.
 • Загрява повърхността равномерно, а не на части.
 • Възможно е да се инсталира отопление във всяка стая и всяка сградна конструкция.
 • Подходящ за различни повърхности (килим, линолеум).
 • Това е чудесна възможност за лично регулиране на температурата на пода в частен дом.Освен това, ако такава подова система е инсталирана в целия апартамент, можете да настроите всяка стая поотделно.
 • Можете да настроите отоплението на таймер или обратно.
 • Ако технологията за под с топла вода изисква допълнително оборудване, тогава няма нужда от електрически топъл под.
 • Лесен монтаж.
 • Изглежда много привлекателна, чиста структура точно под краката ви.
 • Животът е много дълъг, ако всичко е инсталирано правилно.

Видове и устройства, както и характеристики на нагревателните елементи

Като нагревателен елемент за електрически под често се използва едножилен проводник или двужилен кабел.

Първият вариант се отличава с ниската си цена, но увеличеният фонов EMR налага ограничения за използването му в жилищни помещения. Нагревателният кабел има две жили, едната от които действа като нормален проводник, а другата като нагревателен елемент. Този дизайн ви позволява значително да намалите електромагнитното излъчване, но увеличава цената на продукта.

По-подробна информация за горепосочените нагревателни елементи можете да намерите на страниците на нашия уебсайт.

Инсталацията може да бъде значително опростена чрез използване на нагревателна подложка. Този дизайн не е нищо повече от обикновен термокабел, положен с определена ширина на стъпката върху подсилваща мрежа.

По правило ширината на рогозките е около 0,45-0,5 m, а дължината може да варира от 0,5 до 12,0 m (съответно максималната площ на нагряване за един сегмент е ограничена). Няма стандарт за размера на изтривалките, така че те могат да варират леко от производителя до производителя. Електроматът, като термичен кабел, е конструкция от едно парче, чиито кадри не могат да се променят произволно.

Структурите от барове се считат за подвид на електрически рогозки. Те използват специални въглеродни пръти с добавка на мед и сребро като нагревателни елементи. Нагревателните елементи са свързани паралелно с определена стъпка.

Основното предимство на този дизайн е саморегулирането. Тоест, ако температурата на който и да е прът се е повишила поради лош топлопренос (например, монтирани са мебели), тогава отделянето на топлина намалява. Благодарение на това свойство постелката може да бъде поставена по цялата площ на стаята.

Инфрачервен филм. Този нагревателен елемент е широко достъпен сравнително наскоро, буквално в началото на века.

Използвано в заглавието, терминът "инфрачервена светлина" е маркетингов трик, целящ да разграничи този продукт от редица други нагревателни елементи.

Както знаете от училищния курс по физика, инфрачервените излъчватели също се наричат ​​топлинни, поради което всяко отоплително устройство може да бъде отнесено към тази категория. Дизайнът на филмов инфрачервен нагревателен елемент за топъл под е показан на фигурата по-долу.

Видове подови настилки

Подовото отопление е отоплителна система без обичайните радиатори. Електрическият кабел в тази система или водата, преминаваща през тръбите, е нагревателен елемент. Те се поставят върху цялата площ на пода. По този начин стаята се затопля равномерно.

Системата "топъл под" е обогатена с няколко вида покритие, комбинирани в групи въз основа на монтажните характеристики:

 1. комплекти, предназначени за стаи, покрити с ламинат, килим, паркет или линолеум;
 2. избор на нагревателни елементи за подови настилки с плочки и порцеланови каменни изделия;
 3. нагревателен кабел за монтаж в циментова замазка.

За монтажа на различни материали са предвидени различни методи за инсталиране на нагревателни елементи.

Подово отопление има разлики в дизайна, но основно всички видове са сходни в многопластовата конструкция. На основата е поставен изолационен слой, а отгоре са монтирани нагревателни устройства.

След това се настройва циментовата замазка (ако е необходимо) и едва след това се полага подовата настилка.

Подовете с топла вода се отопляват и управляват с помощта на смесителна единица. Топлоносителят циркулира по затворения кръг на тръбите - гореща вода, която се нагрява в котела и се движи в тръбите, преминавайки през смесителния блок.

Тази опция се препоръчва за частни къщи, за апартаменти с отделно отопление. Най-често те се инсталират в началния период на строителството. Основата е изолирана от водни потоци и изолирана и след това върху нея са монтирани тръби.

Препоръчваме: Как да монтирате топлия под на дъските?

Чрез свързването им към шкафа на колектора, конструкцията се излива с бетон. Довършителното покритие се полага отгоре по дължината на замазката.

Типични технологии за полагане на електрическо подово отопление

Преди да дадете няколко схеми за полагане, е необходимо да обясните какво влияе върху дизайна. Тези фактори включват:

Трябва да се вземе предвид, че минималната дебелина на термичното покритие се избира въз основа на критериите за якост. В същото време технологията за монтаж не позволява неразумно увеличаване на дебелината на замазката, тъй като това влияе върху инертността (времето) на нагряване (подът се загрява дълго време). Съответно, сензорът на такава система може да няма време да реагира на разликата в дневната температура.

От друга страна, 60-100 мм покритие в такава ситуация може да акумулира топлина. С тази опция можете да направите доставка на топлина, включително подово отопление през нощта, когато е в сила преференциална тарифа.

Инструкции за полагане на електрически под на стара основа

Ако направите крепежни елементи за бетон, тогава загубата на топлина в проценти ще бъде около 30-35%.

При условие, че оста на термокабела ще бъде на разстояние 10,0 mm от основата, а стъпката ще бъде 70,0-75,0 mm. В този случай трябва да изберете кабел с номинална стойност 10,0 вата на метър. Кабелът е закрепен към основата върху монтажната лента (първо, трябва да поставите изолацията върху основата).

Отгоре се нанася равномерен слой лепило за плочки. Когато изсъхне, можете да поставите плочка без замазка или друго покритие в съответствие с технологията на нейното инсталиране, например предварително да поставите слой под ламината, преди да го монтирате.

Полагане в жлебове

Ако условията не позволяват повдигането на пода до необходимото ниво, е позволено да се тухли термичния кабел в жлебовете. Трябва да се отбележи, че тази технология е неприемлива за черупкови скали, пенобетон или друг материал, който има ниска топлопроводимост.

Този метод не е приемлив за изолиране на носещи подове, тъй като нарушава тяхната здравина. Като правило се използва за затопляне на открити площи.

Техническите характеристики на термокабела в такива случаи се избират въз основа на дълбочината на стробоскопите. Ако те не са повече от 10,0 mm, тогава може да се използва нагревателен елемент с ниска мощност за топъл под. Когато дълбочината надвиши 20,0 мм, консумацията на енергия може да се увеличи до 17,0-18,0 вата на метър.

Правилно полагане на междинната замазка

Този метод може значително да намали топлинните загуби. По-долу е дадена таблица на топлинните загуби.

Въз основа на горната таблица може да се твърди, че максималната дебелина на замазката не може да надвишава 20,0 mm. Ако основата е разположена над неотопляема зона (например балкон, лоджия и др.), Препоръчително е да увеличите топлоизолационния слой до 40,0-50,0 mm.

Най-доброто решение е да се подсили междинната замазка с полипропиленови влакна. По-нататъшната процедура е същата като за точка 1 (инсталиране на стара основа).

Приложение за топлоизолация

Нагревателните елементи на електрическия под са монтирани на изолирана повърхност (GVL, полистирол или PVC плочи и др.).

Желателно е изолаторът да има фолио повърхност. Той трябва да бъде разположен в граничната зона, между циментовата основа и саморазливната замазка.

Трябва да се отбележи, че тази опция за инсталиране не е трайна и надеждна, но въпреки това нейната популярност е доста висока, тъй като е лесна за инсталиране.

Прилагане на монтажна решетка

Най-правилно е да се постави кабелен подов нагревателен елемент по този начин. В този случай трябва да закрепите кабела към мрежата с пластмасови скоби, както е показано по-долу.

След приключване на термина инсталация, сглобената конструкция се издига малко над основата (трябва да я поставите върху някаква опора със съответния размер), след което се излива. В резултат на това получаваме тънък слой стоманобетон, вътре в който има отоплителни кабели.

Този метод на термо инсталация ви позволява да създадете икономичен и надежден топъл под с минимална инертност на температурата на отопление.

Подово отопление самостоятелно под плочки и гранит

Стаите с керемидени и порцеланови подови настилки се препоръчват да бъдат изолирани с нагревателни рогозки; Отоплителните системи са доста лесни за инсталиране.

Препоръчваме: Възможно ли е да се използва подово отопление като основно отопление?

Комплектът съдържа:

 • нагревателна ролка;
 • гофрирана тръба;
 • отпечатани инструкции за инсталиране;
 • гаранционна карта.

За работа е необходим термостат като управляващ елемент.

Имайки предвид конструктивните характеристики на нагревателните рогозки (те не се съкращават, не могат да се удължават), следователно трябва да изберете правилния комплект.

Тази отоплителна система е просто монтирана на място без мебели. Мрежата се изрязва там, където се намира кабелът. Някои модели са оборудвани със самозалепваща се основа. Инсталирането е лесен процес.

Технология на суха замазка

Тази опция е не по-малко надеждна от описаната по-горе. Тя се нарича суха, тъй като по време на производствения процес не е необходимо да се излива с бетоново-пясъчен разтвор. По-долу е дадена кратка инструкция стъпка по стъпка за сглобяване и полагане със собствени ръце електрически под в къща или апартамент:

Завършвайки темата за полагане на електрически под, е необходимо да се опровергае фалшивото твърдение за невъзможността за използването му в дървена къща (или от бар). По-долу е даден пример за схема за такава инсталация.

Полагане на инфрачервен термо филм.

Завършвайки раздела за полагане на електрически под, има смисъл да се опише подробно този процес за филмово покритие поради неговата популярност. От материалите, от които се нуждаем:

Когато всичко е готово, ние продължаваме с инсталацията, при условие, че хоризонталата на пода е изравнена, алгоритъмът на действията ще бъде както следва:

Това завършва процеса. Моля, имайте предвид, че тази опция за електрическо подово отопление дава възможност да се поправи (подмяна на нагревателни елементи). За да направите това, достатъчно е да премахнете капака.

Полагане на нагревателни рогозки

Как да инсталирам електрическо подово отопление? Благодарение на появата на тази система, инсталирането на топъл електрически под е значително опростено, тъй като производителите произвеждат нагревателни рогозки с различна стъпка на кабела и различна мощност. Достатъчно е да се изчисли какви параметри са необходими за отопление на помещението и закупуване на готова система.

Постелките са базирани на полимерна мрежа, върху която е фиксирана тънка тел. Материалът се продава на рула и е лесен за инсталиране и свързване.

Такова устройство с електрическо подово отопление на бетонна основа не се нуждае от допълнителна защита, като конвенционален кабел.

Как да полагаме плочки на топъл електрически под? Достатъчно е да нанесете слой лепило за плочки и веднага да започнете да полагате плочките.

Инсталирането на термостат за отоплителни рогозки следва същата система, както при кабелните подове.

Когато инсталирате топли електрически подове, е забранено да включвате постелките, докато лепилото за плочки не изсъхне напълно.Както показва практиката, това е отлично електрическо подово отопление под плочките. Монтажът на системата не изисква замазка, достатъчно е равномерното й покриване с лепило, което поддържа височината на помещението, което не е така при полагането на кабела по традиционния начин.

Области на приложение на електрическия под

Поради своята специфичност, подовото отопление се използва заедно с централизираното отопление в къщи и апартаменти. Ето няколко примера за ефективното му използване:

Отопление на кухнята и стаите. Този тип отопление на помещенията помага за нормализиране на влажността и температурата. Равномерното нагряване на подовата повърхност не позволява да се появят конвекционни токове и електронният термостат автоматично поддържа зададените параметри.

Приложение в мокри помещения. Ако правилно свържете системата (чрез RCD или диференциална машина), както и осигурите надеждно заземяване на електрическия под и инсталирате хидроизолация, тогава можете да вземете душ без палет или гумена подложка.

Балкони и лоджии. Дори на остъклен балкон или лоджия можете да настинете през зимата, можете да поправите ситуацията, като ги снабдите с електрически подове. По-мъдро е от това да направите радиатор там.

Предимства и характеристики на подово отопление

Ако сравним тази технология с нейния аналог на водна основа, например XL - PIPE, тогава първото нещо, което привлича вниманието, е нивото на цените.

Водните системи са значително по-скъпи от електрическите аналози. Това се дължи на факта, че е необходимо да се инсталира скъпо оборудване, течен термостат за управление на системата, котел или котел и т.н., за всичко това ще трябва да платите много пари.

Също така си струва да се спомене настройката на параметрите на термостатите на водните системи, няма да можете да използвате дистанционното управление за това, ще ви е необходима помощта на специалист. Електрическата концепция дава възможност да регулирате сами контролера. Инструкциите за експлоатация на термите описват подробно как да направите това.

На дистанционното управление можете да зададете времето за загряване, да настроите максималната температура, да проверите изправността на основните модули и т.н.

Характеристика.

Смята се, че електрическият под е вреден поради високото ниво на EMI. Това не е напълно вярно, добрият европейски производител никога няма да пусне на пазара продукт, който не отговаря на приетите стандарти. Всъщност това е отговорът на въпроса кои производители са по-добри.

Системата практически не подлежи на ремонт, можете да проверите изправността, да търсите прекъсване, но устройството на кабелния нагревател е такова, че не трябва да се ремонтира.

От друга страна, технологията е проектирана да работи системата в продължение на 15-20 години. Това е периодът, който предполага, че ще бъдат извършени нови ремонти. Следователно, ако системата едва се нагрява или топлината се разпространява на места, тя се демонтира до основата (плочките, лепилното покритие се отстраняват), след което се извършва нова инсталация на топъл под.

Трябва да се отбележи, че тази характеристика е характерна и за водните системи.

Имайте предвид, че при някои опции за сухо електрическо подово отопление е възможно да се демонтира покритието, поради което да се поправи (за да бъдем точни, да се замени) нагревателният елемент.

Всъщност единственият сериозен недостатък на подово отопление е високата консумация на енергия. Работата на водната система е много по-евтина.

Е, сега е време да завършим статията. Всички материали, които исках да споделя, са прегледани. Надявам се, че ще ви бъде полезно и ще го използвате, ако трябва да инсталирате топъл електрически под със собствените си ръце Подобрете собствените си практически умения и придобийте всички нови знания, както се казва: „Никога не е късно да се научиш ! " Това е всичко, благодаря за вниманието, успешен и лесен ремонт!

Инсталация за подово отопление

Монтажът на топъл под се извършва на няколко етапа:

 • изготвяне на проект и изчисляване на разходите;
 • проверка на електрическите комуникации в къщата;
 • избор на системни компоненти;
 • монтаж на термостат;
 • подова инсталация;
 • пробно пускане на конструкцията;
 • изливане на разтвора;
 • монтаж на фини довършителни работи.

След монтажа на подовата настилка системата може да се използва с пълен капацитет.

Изготвяне на проект

Създаването на плана се състои в избора на компонентите на топъл под, а именно нагревателния елемент. На тази основа подовете са разделени на: кабели, нагревателни рогозки и филм. Първите се отопляват с кабел, който е монтиран в основата на пода. За работа са необходими специални крепежни елементи и мрежа.

Конструкцията на нагревателните рогозки се състои от кабел, разположен вътре в рогозката, направен от топлопроводим материал. Благодарение на меките рамки, системата е много лесна за инсталиране. Филмовите подове са подобни на рогозки, но основата е специален филм, вътре в който вече има нагревателни елементи.

Забележка! Технологията за инсталиране на топъл под включва навиване на стените. Това е необходимо, за да донесете независим кабел.

Методи за полагане

На етапа на създаване на проект за топъл под, струва си да се има предвид, че има няколко вида конструкции, които се различават една от друга в схемата за монтаж на кабели:

 • монтаж директно в замазката;
 • монтаж върху замазка с помощта на лепила, за довършителни работи;
 • полагане върху замазка под последния под (инфрачервени системи).

Забележка! Кабелът не е инсталиран там, където има мебели, други източници на отопление или обемисти уреди.

Моля, обърнете внимание, че в бъдеще няма да е възможно да пренаредите мебелите в стаята. Тъй като върху кабела не трябва да се поставят тежки предмети, това може да ги повреди.

Проверка на окабеляването в къщата

Системата за подово отопление консумира много електричество. Ето защо, преди да го инсталирате, е необходима задълбочена диагностика на окабеляването в стаята. Това ще гарантира, че комуникациите ще издържат на инсталацията. Не забравяйте, че електрическият под не може да се захранва директно от контакт.

Диагностиката може да покаже, че инсталираното окабеляване не е предназначено за товари от топъл под (жилата на кабела не отговарят на техническите характеристики). За да направят системите съвместими, те заменят окабеляването или инсталират допълнителен кабел директно от екрана. Той е специално проектиран за захранване на подово отопление.

Забележка! Инсталирането на предпазни устройства е необходимо за защита на системата.

Избор на системни компоненти

Стандартната конструкция на електрически под включва:

 • нагревателен елемент;
 • свързващо окабеляване;
 • температурни сензори;
 • реле за управление;
 • верижни прекъсвачи;
 • меден кабел;
 • крепежни елементи и свързани материали (дюбели-пирони, молив за маркиране).

Наред с други неща, за работа ще ви трябват чук, перфоратор, инструмент за рязане на метал, рулетка и комплект отвертки.

Подготовка на повърхността

Преди да монтирате пода, внимателно изравнете работната повърхност. За това се използват готови бързосъхнещи течни смеси.

Съвет! Ако сте закупили топъл под под формата на нагревателен кабел, маркирайте с тебешир мястото на местоположението му. Този метод се счита за най-добрият за начинаещ строител.

След маркиране на пода, монтирайте термостата. Монтира се на разстояние един метър от пода. В полученото място се прави жлеб с перфоратор, който да отговаря на размера на монтажната кутия. Освен това до пода е мост отвор за кабелна инсталация.

Под електрическия под е поставен изолационен слой. Един от най-популярните изолатори е пенофолът. Той има топлоотразяващо фолио и самозалепващ се слой. Поради лепилната основа, изолацията не пълзи по време на полагането на кабела.

Пенофол се полага с фолио слой, залепвайки ставите с лента. Понякога като изолация се използват негорими материали на основата на полистирол с дебелина на листа 2-2,5 см. На балконите и лоджиите слоят изолация се прави 4-5 пъти по-голям.

Забележка! Според разпоредбите е необходимо да се направи отстъп между изолацията и стената: 5 мм за тънки материали и 1 см за дебели.

Когато изолацията се полага по периметъра на помещението, се залепва лента за ръбове, която компенсира движението на финала по време на отоплението.

Инсталиране на температурен сензор и термостат

Благодарение на термостата можете да контролирате степента на отопление на помещенията и разходите за електричество. Устройството е свързано към захранването и към пода кабел чрез проводници. Те трябва да бъдат потопени в гофрирането. Това ще ви позволи да извършвате ремонтни дейности, без да разрушавате замазката. Преди да потопите кабела в гофрирането, проверете неговото съпротивление. Стойността на допустимото съпротивление е посочена в техническия документ за подово отопление.

Термосензорът също е монтиран в гофрирането. Той от своя страна е потопен в нарязана изолация. Когато полагате, проверете ъгъла на огъване на гофрирането, той трябва да бъде гладък. Неговата връзка с замазката е запечатана с уплътнител.

Окабеляване

След като инсталирате сензорите, можете да положите кабела. Електрическият под в отоплителни рогозки е много лесен за инсталиране. Постелките са прикрепени към топлоизолацията с лента. Стъпката между отделните нагревателни елементи е 5-10 см, а между постелките и стената - 15-20 см.

Обикновена лента с кабел се полага със змия, така че да има приблизително същото разстояние между бримките. Важно е да се избягва пречупване в този процес. За закрепване на кабела към лентата се използват пластмасови скоби; те не могат да бъдат затегнати много плътно.

Ако на пода има кръстовище на подови плочи, кабелът в такава зона се полага само в гофриране.

Съвет! По време на монтажа направете схема или по-добре направете снимка на инсталационната система за подово отопление. Това ще ви помогне много в случай на ремонт.

Пробно изпълнение

Преди да излеете замазката, проверете изправността на топъл под. Процедурата е измерване на съпротивлението на проводник. Ако няма значителни отклонения, замазката може да се излее.

За измерване на съпротивлението се използва тестер или мултицет. Необходим е и мегаомметър. Те измерват високи съпротивления, повече от хиляда волта. Полученият резултат не трябва да надвишава 10 мегаома.

Изливане на замазка и довършителни работи

Изливането на замазката е необходимо, когато се използват рогозки или нагревателни кабели. Подът от фолио не се нуждае от него. За да запълните пода, използвайте стандартна бетонна замазка или саморазливен под. Ако планирате да поставите плочки на топъл под, тогава се използва лепило за плочки.

Важно! Като пълнител в замазката е подходящ само фин трошен камък. Перлитът и експандираната глина могат да причинят силно прегряване на пода.

Височината на замазката от всеки материал не трябва да надвишава 5 см, стандартът се счита за дебелина от 4-5 см. Подробности за запълване на замазката и приготвяне на разтвора можете да видите във видеото:

Когато замазката изсъхне, можете да започнете да полагате финала. Не забравяйте, че всички материали са подходящи за това, с изключение на тези, които съдържат дърво.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни