Таванни плочи в частна къща. Характеристики на работата

Индивидуалното строителство става все по-популярно. Наистина, кой не мечтае да направи изграждането на всички елементи в къщата със собствените си ръце, сбъдвайки собствената си мечта? Процесът на изграждане има много тънкости, които трябва да се вземат предвид. Така например, само въпросът за избора на таван може да бъде объркан за начинаещ строител.

Таванът трябва да бъде твърд, както и здрав, а дизайнът му зависи от големината на очакваното натоварване.

В много отношения изборът на вида на тавана зависи от вида на къщата, сумата, която собственикът е готов да плати за материали и работа и технологията на монтажните работи.

Изисквания

Греди видове подове
Греди видове подове
Припокриването на тавана, независимо от какъв материал е влязъл в тяхното производство, трябва да отговаря на приетите стандарти:

 1. Припокриването е длъжно да издържи предварително изчислените от вас експлоатационни натоварвания. Проектното натоварване включва теглото на подовите греди и избрания от вас материал за тавана;
 2. Твърдостта на конструкцията трябва да издържа на всички очаквани натоварвания, докато не трябва да се деформира;
 3. Също така е необходимо да се осигури таванът с достатъчни звукоизолационни характеристики.
 4. Една от основните характеристики на таванната плоча трябва да бъде нейната огнеустойчивост.

Има два вида таванни плочи: плоча и греда.

Направи си сам таван в дървена къща стъпка по стъпка видео урок

Основното / Изграждане на къща / Таван / Направи си сам таван в дървена къща поетапно видео ръководство

В съвременното строителство важна роля играят универсалните екологични материали, с помощта на които лесно и бързо можете да изградите от нулата или върху стара надеждна основа. Дървото е един от най-благоприятните за човека естествени строителни материали. Той има не само аромат и ползи за здравето, но и изключителни качества.

Декорация на тавана в дървена къща

 • Под въздействието на влажност и рязка промяна в температурата дървените части на конструкцията могат да се подуят или свият.
 • Промените в дървото се отразяват в рамката на тавана.

Таванът в дървена къща може да бъде направен от различни материали. Независимо от вида му, първо е важно да се съсредоточим върху основата на рамката, тъй като целостта, надеждността на цялата конструкция през целия й експлоатационен живот зависи от нея.

Снимка на опънат таван в дървена къща

 1. Преди да инсталирате решетката, е важно да хидроизолирате старата дървена повърхност на тавана на стара жилищна сграда или подови греди на нова сграда от дърво.

Антисептик за дървени повърхности

Огнезащитни средства - импрегнации за придаване на огнеупорни свойства

Сравнение на специфични топлинни загуби за различни видове топлоизолационни материали

Таблица. Сравнителни характеристики на изолационните материали за тавана

Важно е да запомните, че рамката за тавана трябва да има независима конструкция, която не се връзва на стените. Това ще помогне да се избегнат възможни деформации по време на подуване, изсъхване на дървото и свиване на самата сграда.

Вариант с щайга от метален профил

Изолация на тавана на дървена къща с минерална вата

С помощта на съвременните строителни технологии можете да изберете различни варианти за довършване на тавана в дървена къща, в които се използват различни материали:

 1. Гипс... При този метод се поставя мрежа върху дървена гредоред, върху която се полага мазилка. С правилната мазилка се получава доста здрава и надеждна таванна повърхност.
 2. Гипсокартон... Това покритие позволява инсталирането на многостепенни тавани от сложни конфигурации, които комбинират различни повърхности. Много е важно да се придържате към технологията.

Таванът в дървена къща със собствените си ръце с помощта на гипсокартон може да бъде направен със следните инструменти и материали:

 • ниво на сградата;
 • ножици за метал;
 • рулетка и молив;
 • нож за гипсокартон;
 • пробивна машина;
 • отвертка;
 • листове от гипсокартон;
 • метален профил UD, CD;
 • анкерни дюбели;
 • дюбели за профили;
 • самонарезни винтове TN 25;
 • окачвания;
 • съединители за раци.
 • Металният профил е прикрепен перпендикулярно на гредите. Разстоянието между таванните профили трябва да бъде 60 cm.
 • Водещ профил се вмъква в крайните повърхности на таванния профил. В този случай е важно да не го закрепвате към стената.
 • В края на монтажа се използват и специални съединители за раци. Укрепването на конструкцията с допълнителни джъмпери между профилите се постига с помощта на такива крепежни елементи.

Таванът от гипсокартон в къща от бар трябва да бъде монтиран, като се спазват определени правила:

 • по-добре е да подреждате листове в шахматна дъска;
 • ръбът на всеки лист гипсокартон трябва да бъде "наслагван" в средата на профила на тавана;
 • за крепежни елементи можете да използвате отвертка и самонарезни винтове TN 25, които се препоръчва да се завинтват на стъпки от 15 см. Това ще ви позволи сигурно да прикрепите листовете от гипсокартон към основата на рамката;
 • главата на винта не трябва да навлиза в повърхността на гипсокартона по-дълбоко от 1-2 мм.

Ние правим таванни плочки. Закрепваме листа, както е на фигурата, отстъпвайки на 2 мм от стените

Изрязаните ръбове, съседни на стената, също трябва да се режат

Закрепваме листовете с изместване от 1250 mm + 2-3 mm на междина

Същата технологична междина от 2 мм между листовете

Следвайки този принцип, ние инсталираме останалите листове

Схема на запечатване на приложените листове от гипсокартон към тавана

След като завършите монтажа на тавана, трябва да направите следното:

 • увеличете разликата в шевовете до 5 мм под ъгъл от 45 градуса;
 • запълнете тази празнина с еластичен пълнител;
 • отгоре нанесете подсилваща лента и я покрийте със слой шпакловка;
 • след изсушаване почистете шевовете;
 • на следващия етап можете да започнете да рисувате;
 • след монтажа на електрическите светлини и изсъхването на боята декорацията на тавана в дървената къща е завършена.
 1. Дървена подплата... Дървените материали се вписват по-добре и по-хармонично в структурата на дървена къща. Подплатата е специално обработена дъска с жлеб и език. Този дизайн е лесен и бърз за сглобяване. Той е "мобилен", "диша", характеризира се със здравина, издръжливост, добро поглъщане на звука, а също така перфектно задържа топлината. Монтажът на такива конструкции се извършва последователно, като се вземат предвид характеристиките на дървото. За рамката можете да използвате дървени блокове със сечение от 30 на 40 мм, които са закрепени перпендикулярно на гредите.
 2. Фурнирани панели... Тези модерни материали имитират скъпоценни дървета и имат привлекателен, богат външен вид. Заключващите връзки ще ви позволят лесно и бързо да инсталирате сами.
 3. Тавани от масивно дърво... Скъп, но красив естествен вариант, който е надежден и издръжлив. Лесно е да се монтира, като се прикрепи към грубата повърхност на стария таван.
 4. Сложно довършване... В тази версия се използват дървени греди в комбинация с гипсокартон, пластмасови панели.
 5. Опънат таван много подходящ за нови дървени къщи, тъй като такива конструкции се свиват дълго време.

Под на греди

Обработка на лъчи
Обработка на лъчи

Този тип подови настилки е много популярен за индивидуално строителство. Когато изграждате дома си, запознайте се с метода за изграждане на дървени греди.

Дървените греди, подпрени на носещите стени на сградата, са в основата на гредоредния под. Изчислете тяхното напречно сечение в зависимост от дължината на стъпалото между тях и разстоянието между носещите стени, припокрити с гредите и, разбира се, от очакваното натоварване на тавана.

Облегнати греди върху дървена ламарина
Облегнати греди върху дървена гребло

Вземете на сериозно избора си на дървен материал за вашите греди. Когато конструирате таван, не забравяйте, че гредите могат да бъдат направени от различни видове дървета. Основното е, че те са добре изсушени в продължение на 100 дни. Това до голяма степен определя тяхното качество. Проверете гредите, преди да започнете изграждането на пода. Проверете за гниене, пукнатини или други дървесни смущения. Не използвайте отхвърлени греди в строителството.

Схема за отваряне на пода
Схема за отваряне на пода

 1. Поставете гредите по стените и ги изравнете. Направете това с облицовки от катранена дъска с различна дебелина. Никога не използвайте за тази работа клинове, направени от необработено дърво.
 2. За да подсилите ставите на гредите по вътрешните стени, ги закрепете с метални скоби и скоби. Вместо това можете да използвате дървени ленти, направени от дъски с дебелина най-малко 40 мм.
 3. Съгласно правилата за пожарна безопасност, подовите греди не трябва да се поставят по-близо от 400 мм до комина.
 4. Не забравяйте да обработите краищата на гредите, които са вградени в носещите стени, с антисептик, катран и обвивка с покривен материал. Тези мерки ще предпазят дървените греди от появата и развитието на гниене.
 5. За да стегнете пода, закрепете всяка втора греда към метален крепеж, вграден в зидарията.
 6. За да направите груб таван, подгответе черепните пръти, след това ги прикрепете към страничните ръбове на гредите. Прикрепете избрания от вас материал към решетките, които оформят грубия таван.

Подготовка за инсталация

Основно тази операция се състои в подравняване на отпечатъците на гредите. С помощта на измервателни уреди, ниво, рулетка и шнур се определя равнината на предстоящото припокриване. Има два основни метода за монтаж, въпреки че дизайнът на тавана не се променя коренно от това. В първия случай върху горния разрез на стената се монтират смолисти дървени дистанционери, изравняващи равнината. Операцията е проста и не е трудоемка. Впоследствие празнините между гредите се полагат с материал, подобен на този, използван в конструкцията на стената. За монтаж по втория метод се правят седалки. Според маркировката се изрязват отвори, в които след това се полагат подовите елементи. В идеалния случай това са канали, които повтарят формата на дървения материал в долната част, съвпадаща с нивото на бъдещия таван.

Самите дървени конструктивни елементи не се нуждаят от специална подготовка. Единственото задължително изискване е скосените краища.

Вижте също - Как правилно да изолирате рамкова къща

Плочи тавани

Полагане на подови плочи
Полагане на подови плочи

По принцип плочите се използват при изграждането на жилищни сгради.

Когато изграждате собствени къщи, този тип подови настилки са по-малко търсени. Плочите се характеризират с голямо мъртво тегло, което означава, че по време на тяхното инсталиране ще се изисква използването на специално оборудване и това е свързано с увеличаване на паричните разходи.

Забележка!
Плочите имат неоспоримо предимство. Те не горят, характеризират се с висока якост и издръжливост.

Ако сте инсталирали плоча на пода, съгласно съществуващите правила, ще се окажете с равна повърхност на тавана, която не изисква допълнително изравняване и шлайфане.

За производството на плочи се използва тежък и лек бетон; те могат да бъдат твърди или кухи отвътре.

Забележка!
При изграждането на частна къща е по-добре да използвате кухи плочи. Те се характеризират с отлични параметри на топло и звукоизолация. Освен това теглото им е много по-малко.

Ребристо припокриване
Ребристо припокриване

Има два вида плочи: монолитни и сглобяеми.

При инсталиране на плочи те се полагат върху носещите стени на сградата, за по-голяма надеждност на конструкцията, издигната с дебелина най-малко 150 mm. Носещите стени трябва да са на разстояние 3 m. Ако тя надвишава тази стойност, тогава ще трябва да монтирате напречна греда, това ще оскъпи вашата конструкция.

Сглобяем монолитен
Сглобяем монолитен

Когато започвате строителството на частна къща, трябва да определите точно кой таван на тавана - плоча или греда - е най-подходящ за вашия конкретен случай. Не забравяйте, че крайният резултат е силно повлиян от качеството на използваните материали и спазването на всички технологични изисквания за монтаж на подове. Ако направите всичко правилно, в крайна сметка ще получите очаквания резултат.

Какво може да се изисква

За да инсталирате тавана на тавана със собствените си ръце в частна къща, ще ви трябват следните материали и инструменти:


Инструменти за инсталиране на таванни плочи.

 • ниво на сградата;
 • дървен материал;
 • покривен материал;
 • антисептик за дърво;
 • самонарезни винтове;
 • полиетиленов филм;
 • Скоч;
 • електрически ренде;
 • дъски;
 • пароизолационен филм;
 • изолационен материал;
 • пясък;
 • дървени стърготини;
 • подплата;
 • строителен телбод.

Системата за създаване на таван в много отношения е подобна на технологията за подреждане на подово покритие. Най-добре е да събирате дървесина от лиственица или бор.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни