Как да проверите топъл под с мултицет: видео с инструкции

Неизправности на подовото отопление

Неизправност на инфрачервената система за подово отопление е малко вероятно събитие, но е възможно събитие. Най-честата причина за това е грешка, допусната по време на инсталацията. В тази статия ще разгледаме начините да открием причината за неизправност.

На първо място е необходимо да се идентифицира дефектният елемент. Основните елементи, които могат да бъдат неправилно свързани или да се повредят, са самият нагревателен елемент, свързващи проводници, термостат и температурни сензори.

Основните елементи на отоплителната система на филмовия топъл под

Уверете се, че термостатът е захранван и конфигуриран правилно. Ако захранването е включено, но няма ефект, следващата стъпка е да проверите дали проводниците са свързани правилно към термостата. Вижте ръководството с инструкции или маркировката на щифтовете на гърба на термостата, за да се уверите, че всички щифтове са свързани правилно. Ако тук всичко е наред, ние продължаваме да проверяваме самите нагревателни елементи.

В повечето случаи нагревателният филм се разпада поради неправилна инсталация. Това може да е грешка при свързването на проводниците към филма, прекъсването им по време на полагане или неправилно изчислено напречно сечение.

Има два начина да проверите изправността на отоплителното фолио.

Измерване на съпротивление

Първият метод е да се измери съпротивлението на пода и да се сравни с това, посочено в паспорта. Стойността на съпротивлението може да бъде изчислена по формулата R = U / P. Когато се използват множество нагревателни елементи, съпротивлението на всеки може да се провери отделно.

Признаци за неизправност на филмовото подово отопление:

 • Ако отчитането е нула, системата най-вероятно е късо съединение.
 • Ако отчитането е равно на безкрайност, нагревателният елемент може да се счупи в системата.

Във всеки случай, ако измереното съпротивление не съответства на паспорта, причината за неизправността се крие във филма. Необходимо е да се провери целостта на проводниците и правилността на свързването им с нагревателните елементи.

Връзка на отоплително фолио

Вторият начин е директно свързване на захранването към топъл под, заобикаляйки термостата. Ако филмът започне да се нагрява, тогава проблемът е в термостата. В противен случай е необходимо да проверите филма и проводниците, свързани към него.

Внимание!

Цялата работа се извършва при изключено захранване! Контактите на термостата могат да се различават, следвайте инструкциите за употреба и маркировките на термостата.

Свързването на филма към мрежа без термостат за дълго време може да доведе до неговия отказ. Ако при свързване на нагревателния филм машината директно се избие, възможно е късо съединение или неизправност на машината, в този случай е необходимо да се измери съпротивлението на отопляемия под, то не трябва да клони към нула.

Как да проверите работата на термостата

Неизправностите на термостата могат да бъдат свързани както със самото устройство, така и с дистанционния температурен сензор.

Ако термостатът откаже, най-често вина има релето или кондензаторът. Имайки предвид разходите за поправката му, по-препоръчително е да закупите нов термостат. За да проверите функционалността на термостата, трябва:

 • задайте минималната температура на термостата,
 • приложете напрежение към термостата и го измерете (трябва да бъде 220 V),
 • завъртете превключвателя в положение ON,
 • задайте максималната температура на термостата. Когато температурата се повиши, се чува щракване при работещ термостат (релето превключва).Напрежението в контактите за натоварване (проводници към нагревателните елементи) трябва да бъде 220 V.
 • когато термостатът е настроен на минимална температура, релето се активира отново, прекъсвайки подаването на напрежение към контактите на товара.

Изпитване на сензор за измерване на температурата

За да проверите изправността на сензора за температура на пода, е необходимо да измервате неговото съпротивление с помощта на мултиметър. Всеки сензор има декларирана фабрична устойчивост, посочена в паспорта. Когато температурният датчик се нагрее, неговото съпротивление намалява. Ако съпротивлението се различава с повече от 5 kΩ или е равно на 0, тогава сензорът е повреден и изисква подмяна.

Забележка

При програмируеми термостати, в случай на неизправност на температурния сензор, на панела се показва съответно съобщение.

Неизправност на сензора

Сензорът работи съвместно с термостат и измерва температурата на топъл под. Ако подовото отопление се изключи бързо или има силно прегряване, тогава трябва да се провери сензорът.

Визуалната предварителна проверка на сензора може да разкрие наличието на:

 • изгорени контакти;
 • няма захранване на системата.

Можете също така да определите индикатора за нивото на напрежението в определен участък от веригата. Сензорът е резистор със собствено съпротивление. Стойностите, получени от тест с мултицет, могат да предоставят ценна информация за повреда.

С тяхна помощ можете да определите кой от сензорните елементи (реле и кондензатор) е в неизправност или неточни връзки.

Диагностиката с устройството се извършва след проверка. За да направите това, изключете термостата, отстранете панела от предната страна, след това инсталационния блок. Свържете двата терминала от 220 W към термостата.

В документа за термостата е посочен индикаторът за съпротивление на устройството, обикновено той варира от 5 kOhm до 120 kOhm, което зависи от телесната температура на сензора. Когато 5 ⁰C, стойността му ще бъде около 22 kOhm, а при 40 ⁰C, тя ще бъде 6 kOhm.

Мултиметърът е настроен на режим омметър. Ако индикаторите съвпадат с тези, декларирани от производителя, тогава сензорът може да се използва.

Ето защо е възможна самопроверка на топъл под с помощта на мултицет.

В домакинство с топъл под, собственикът трябва да има устройство, което да проверява работата на сензора и термостата с нагревателни кабели.

Съвременните термостати са оборудвани с сензорни дисплеи, те могат самостоятелно да показват разбивката на сензора.

  Подобни публикации
 • Как да полагаме подово отопление под линолеум?
 • Имате ли нужда от топъл под в къщата?
 • Как да инсталирате подово отопление под ламинат на дървен под?
 • Как да изберем жица за топъл под?
 • Как да инсталирате топъл под във вана?
 • Как да настроите подово отопление?

Отговори от експерти

Сергей Попов:

В никакъв случай. Бригадирът очевидно ви е отгледал. Топлият под се загрява веднага. Ако подът е електрически, тогава отворената верига или регулаторът не работи.

Агонда:

Топлите подове са различни. Електрическият веднага започва отопление. По-дълго воднисти. На голямата ни площ (целият първи етаж, около 100 кв. М.), включен за първи път воден под, затоплен за деня. И това е много. Измамник е вашият бригадир или несръчен. Той се обърка, най-вероятно, сега мисли как да се отърве и да зареже. Не искам да го поправям за своя сметка ...

Еволюционно:

Е, за влагата, той я наведе. Какъв е вашият пол (кабел или постелка)? Ако кабелът е в връзката, той наистина може да се нагрее за дълго време. И проверете: можете да изключите проводниците на самия под от термостата и да измерите съпротивлението с тестер или по имейл. брояч. Прекъснете връзката с цялата електронна поща. уреди и след това включете имейла на пода. броячът трябва да започне да се "върти".

Андрей:

Бригадирът твърди, че за да проверите коректността на работата, трябва да изчакате месец, казва, че все още има влага под плочките и тя пречи на отоплението ....трябва да се доверите на хората, ние не живеем в гората за чай, подкрепяме този свят човек и ми казваме, че това пречи не само на отоплението, но и на плащането на цялата му работа, той самият предложи да изчакате месец, така че отидете на срещнете този абсолютно честен човек ...

Ветрове:

Подкрепям Андрей. Предложете или да отстраните неизправността, или да вземете пари, когато подът работи.

Всеки електрически уред. Генерира топлина, ако работи, независимо от влажността. И ако самият бригадир е казал, че е поставил кабела върху влажна основа или ламинат върху мокър насип, искайте пари от него и за повредени материали, нарушение на технология

Дмитрий Останков:

Трябва да проверите два показателя: 1) съпротивлението на нагревателното ядро ​​на рогозката (с помощта на мултицет). Той трябва да съответства на посочения в паспорта за продукта. допустими отклонения: + 10% / -5% от посочения показател. Мултиметърните клеми са свързани към проводниците на отоплителния проводник в двата края. 2) изолационно съпротивление (с помощта на мегаомметър). Между изводите на нагревателната жилка от двата края на рогозката, мегаомметърът трябва да показва "0", тоест K / Z. , тъй като тези вени са затворени. Между някое от ядрата и екрана, устройството трябва да показва „безкрайност“ - „8“ отстрани. Това е основният показател. Това показва целостта на изолацията на рогозката. Този показател е особено важен след попълване. И не се доверявайте на електротехниците, които само са проверили съпротивлението с китайски тестер и казват, че всичко е наред.

Андрей Волков:

Те го проверяват в магазина при вас, когато го купувате. - те гледат съпротивлението с устройството и е по-добре да го навиете в замазката

Измервания на основните параметри на топъл под

Измервания на основните параметри на топъл под
И залепете плочките върху равна повърхност - под гребен, така че да няма кухини под него

Александър Бакушев:

можете да го включите за няколко секунди, ако стане по-топло, значи работник!

Стас Шабанов:

Проверете с тестер, той трябва да показва 60-70 Ома ..

Изпитване на сензор за измерване на температурата

За да проверите изправността на сензора за температура на пода, е необходимо да измервате неговото съпротивление с помощта на мултиметър. Всеки сензор има декларирано фабрично съпротивление, посочено в паспорта. Когато температурният датчик се нагрее, неговото съпротивление намалява. Ако съпротивлението се различава с повече от 5 kΩ или е равно на 0, тогава сензорът е повреден и изисква подмяна.

Забележка

При програмируеми термостати, в случай на неизправност на температурния сензор, на панела се показва съответно съобщение.

Съотношение температура / съпротивление от 10 kOhm подов сензор

Температура, ° ССъпротивление, Ом
522070
1017960
2012091
308312
405827

Все още имате въпроси?

Вижте другите ни статии за филмово подово отопление. В тях ще намерите полезни съвети, рецензии и отговори на популярни въпроси.

Можете също така да получите безплатна консултация за подово отопление, помощ при изчисляването и избора на необходимите компоненти по телефона или по имейл.


Как да проверите топъл под с мултицет?
Снимката и видеото по-долу показват поетапна проверка на топлия под.
Също така ще ви кажем как да позвъните на електрически топъл под без мултицет.

При закупуване на електрическо подово отопление (подово отопление под плочки, подово отопление в замазка), не забравяйте, че подът (нагревателен кабел, нагревателна подложка или тънък нагревателен кабел) е включен в мрежата само след монтаж и пълно изсъхване на замазката или лепилото за плочки .

Инфрачервеното подово отопление може да се включи веднага след монтажа.

Трябва да се отбележи, че пълното втвърдяване и изсъхване на циментово-пясъчната замазка се случва в рамките на четири седмици.

Необходимо е да се провери здравето на закупените продукти на няколко етапа.

МОЩ НА ОТОПЛЕНИ ПОД НА КВАДРАТЕН МЕТЪР

Независимо дали става въпрос за рогозки или кабел, обикновено се избира топъл под, така че за всеки квадратен метър от нагрятата повърхност да има средно 150 W електрическа мощност. В зависимост от предназначението на помещението и целта на инсталацията, тази стойност може да варира:

- от 100 - 130 W, когато е достатъчно само температурата на покритието на повърхността да е удобна, например подови плочки в банята или в кухнята;

- от 130-180 W, когато е необходимо да се допълни основната отоплителна система, най-често се използва. Той може да загрее подовата настилка доста силно, като по този начин допълнително затопля стаята през студените периоди;

- от 180 - 250 W, когато топлият под се използва като основен източник на отопление, или, той е пълноценна част в общата отоплителна система на места, където е особено студено, например балкон;

- Средно мощността на ходов метър на нагревателен кабел за топъл под е 10 - 20 W / m.p.;

По този начин, след измерване на съпротивлението, трябва да оцените приблизителната площ на монтажа и да продължите с изчисленията:

Пример: Да предположим, че имате коридор в апартамент, в който се отопляват около 6 квадратни метра. Чрез измерване на съпротивлението на нагревателния кабел с мултицет, вие получавате резултат от 55 ома. Остава да се изчисли доколко това е достатъчно за такава област:

На първо място, ние определяме общата мощност:

P = U2 / R = 220 2/55 = 880 W

Тогава мощността на 1 квадратен метър:

Psq.m. = 880/6 = 146,7 W / кв.м. - което, като се вземе предвид грешката, съответства на стандартната, най-често срещаната мощност на електрическото подово отопление. Ако изчислената стойност е твърде ниска или висока - тогава ще разберете, че нагревателният кабел е причината за неизправността - и можете да го поправите.

Както можете да видите, измерването на съпротивлението на електрически кабел за подово отопление е основният диагностичен метод. След като са монтирани в замазка или лепило за плочки, нагревателните рогозки или кабели не могат да бъдат достигнати и проверени без пълно демонтиране. И измерването на съпротивлението му с мултицет в ежедневието е достъпно за всеки и не е невъзможна задача. След като научихте, че подовите проводници не са счупени, не късо съединение и имат достатъчна мощност за загряване, можете да продължите да търсите причината за неизправността в други компоненти.

Методът за проверка на топъл под за изпълнение

За да се определи неизправността на отоплителната система, могат да се използват два метода: визуален и метод за измерване на основните параметри. И ако в първия случай потребителят може да разчита само на външни признаци (почерняване, топене на изолацията и т.н.), то вторият вариант дава по-точна оценка на повредата на системата.

Проверка на подово отопление с мултицет

Първата стъпка е да се уверите, че има захранващо напрежение на клемите на термостата. За това, като преместите мултицета в положението за измерване на променливо напрежение, трябва да се уверите, че мрежата е налична. Първо трябва да свалите защитния капак от регулатора на температурата.

Следващата стъпка е да се измери съпротивлението на нагревателния кабел (филм). За целта цялата система трябва да бъде обезсилена и след преместването на мултицета в положението за измерване на съпротивлението да се приложат сондите на устройството към клемите на нагревателните елементи (като преди това са се разкачили от клемите на термостата).

Измервания на основните параметри на топъл под

Стойностите на съпротивлението могат да варират в зависимост от мощността на устройството. Е, за да определите точно точността на измерванията (като знаете силата на вашия топъл под), можете да използвате следната връзка:

P = U2 / R,

И след това, замествайки наличните стойности, можете да определите правилността на измерванията.

Например, ако мултицетът показва стойност на съпротивление 100 Ома, тогава мощността на вашия топъл под съгласно дадената формула ще бъде P = 2202/50 = 480W.

Между другото, ако няма паспортни данни за топъл под, тогава средната мощност на нагревателите може да бъде взета в съотношение 150W на 1 квадратен метър площ.

Чрез сравняване на резултатите от измерванията с наличните характеристики ще бъде възможно да се разбере за качеството на нагревателя. Ако резултатите от измерването се различават значително от паспортните данни (повече от 10 - 15%), тогава можем да говорим за повреда на нагревателния елемент.

Превишаване на съпротивлението - късо съединение на веригата;

Намалени (нулеви) стойности на съпротивление - прекъсване на кабела.

Разбира се, по-нататъшният ремонт на топъл под ще изисква участието на специалисти за демонтаж и последващ монтаж на нагревателни елементи.

Проверка на термистора

В случай, че нагревателите са непокътнати, следващото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е термисторът. Неговата цялост може да се провери и с мултицет.

Трябва обаче да се разбере, че стойността на електрическото съпротивление за даден елемент може да варира значително в зависимост от околната температура. И същият сензор ще показва 20kΩ или повече при t = + 5⁰С и 5kΩ при t = + 35⁰С. В този момент трябва да обърнете внимание и допълнително да проверите процеса на промяна на съпротивлението, когато температурният сензор се загрява.

Както бе споменато по-горе, подмяната на термистор е много просто начинание. И ако е необходимо, потребителят ще може да извърши посочената процедура самостоятелно.

Как работи OTDR

OTDR изпраща електрически импулс към свързания към него кабел. Импулсът преминава през кабела до точката на повреда, където се отразява обратно към OTDR. В този случай устройството измерва времето, необходимо на импулса да достигне до повредата и да се върне. Стойността на времето се преобразува в показания за разстояние, които се показват на дисплея на OTDR.

Настройка на OTDR

рефлектометър за диагностика на подово отопление

За правилното преизчисляване на времето на преминаване на импулса към повредата и обратно и за увеличаване на точността при измерване на разстоянието до повредата е необходимо да се зададе коефициентът на разпространение, съответстващ на типа нагревателния кабел, който трябва да бъде диагностициран. За това:

 1. Изключете напълно захранването на термостата на системата "топъл под" и изключете отоплителната система от него.
 2. Натиснете бутона за захранване на рефлектометъра TS-90, в случай на използване на анализатора Sidekick, превключете превключвателя за режим на анализатора в положение TDR.

Настройка на OTDR

 1. Отидете в режим "Настройка"
 2. Използвайте бутоните нагоре / надолу, за да изберете необходимия кабел от списъка.
 3. Свържете предоставените щипки от алигатор към глюкомера, като спазвате указаното цветово кодиране (черно на черно, червено на червено).

Ако характеристиките на системния кабел "Топъл под" са неизвестни, можете да ги определите сами, за което ще ви е необходим подобен кабел с известна дължина. За това:

 • Прикрепете един от OTDR тестовите проводници към един от проводниците на подобен нагревателен кабел с известна дължина.
 • Прикрепете още един тестов проводник към металната обвивка на нагревателния кабел (кабелът не трябва да бъде свързан никъде)
 • Настройте разпръскването на NVP така, че дължината на кабела, показана от OTDR, да съвпада с действителната дължина на кабела.

Ако в ръководството на устройството няма кабел с такъв коефициент на разпространение, трябва да го запишете. Това ще бъде полезно в бъдеще за диагностика на подобни кабели.

Кабелни конструкции и местоположение

Според принципа на работа кабелът при изграждането на топъл под може да бъде:

 • саморегулиране;
 • резистивен.

Саморегулиращият се кабел в работен режим променя съпротивлението си с падане на температурата. Стойността на съпротивлението на резистивния кабел не зависи от температурата. Ако работата по монтажа на кабела се извършва при спазване на всички изисквания и препоръки, тогава кабелът няма да бъде повреден от температурата. Основното изискване за полагане на кабели е определен период от време. Ако кабелът се окаже дълъг по време на полагане, той не трябва да се съкращава, тъй като това ще доведе до промяна в настоящите характеристики и отопление, което ще доведе до разрушаване на изолацията. На практика най-често се използват 2 вида нагревателни кабели:

 • единичен двужилен;
 • 2 единични ядра успоредно.

Единичният двужилен кабел е телена мрежа, включена от едната страна. Такъв кабел е монтиран в бетонна замазка. Изборът на мрежата се извършва стриктно според площта на помещението, без водопровод и мебели, тъй като не може да се реже.

Паралелното разположение на 2 отделни жила на кабела също е монтирано в замазка, но се различава от предишния кабел по това, че дължината му може да се променя без страх от изолация.

Филмовият под, базиран на инфрачервено отопление, се различава от кабелните конструкции по това, че представлява верига от активни съпротивления. Предимството на фолиото е ниската му дебелина и възможността за използването му с почти всички подови покрития. Разрешено е да се променя площта на филма, но само в съответствие със специални маркиращи марки.

Какво трябва да бъде съпротивлението на електрическо подово отопление

Подово отопление най-често се произвежда под формата на нагревателен кабел или рогозки:

Измервания на основните параметри на топъл под

Нагревателните рогозки представляват нагревателен кабел, положен по определен начин и фиксиран в това положение. В допълнение към факта, че тази опция има много по-проста инсталация, тя има фиксирана мощност на квадратен метър, която не се променя.

Но мощността на квадратен метър на пода, направен с обикновен кабел, може да варира значително в зависимост от това как е поставен на повърхността, с каква плътност, колко оборота са направени и какво е разстоянието между тях.

Ако знаете каква е мощността на комплекта, като измервате неговото съпротивление, няма да ви е трудно да проверите неговата изправност и ефективност:

Достатъчно е да се използва законът на Ом, а именно следната формула:

P = U2 / R, където P, Watt - мощност; U, Volt - мрежово напрежение, обикновено се вземат предвид 220 волта; R, Ohm - съпротивление;

Пример: По този начин, знаейки, че нагревателна подложка с обща мощност 800 W е наводнена в замазката и мултицетът показва съпротивление от около 60 Ohm, можете да проверите как действителните показатели съответстват на декларираните:

P = 220 2/60 = 806,7 W - което е много близо до номиналната стойност, което означава, че подът е в добър ред.

Ако не знаете мощността на инсталираната електрическа отоплителна система, вие само приблизително разбирате повърхността, която се нагрява и където е инсталирана, диагностиката трябва да се извърши, както следва:

твърде голяма съпротива

Публикувано от shatl на 28 февруари 2020 г. в Подово отопление (електрическо)

Създай профил

Регистрирайте се в нашата общност. Много е лесно!

Вече имате акаунт? Впиши се.

Или влезте с една от тези услуги

Google препоръчва

Нашите препоръки

За какво е?

Финикс публикува тема в Инструменти и оборудване, 15 януари, Тема

Предлагам да се загрее, всеки, който се интересува.

Кой има някакви предположения за какво е това?)

Брезов сувел

Сано публикува публикация в блог в Slab Furniture, 23 януари, публикация в блога

Ето такъв разрез от брезови сувели, донесени в работилницата, докато планираме да направим масичка за кафе предварително.

Самото набавяне на такъв материал не беше най-лесното нещо, не само че беше намерено в гората, но беше взето и с трудност, след това сувелът беше нарязан на парчета, но след това, използвайки специална технология, беше приготвен за няколко седмици и след това се суши няколко години.

Като цяло това е цяла епопея и с оглед на факта, че е направено толкова много само за обработвания детайл и въз основа на размера, цената на такъв материал вече става много висока. И това не е самата маса.

Необходимо е внимателно да се подходи към работата и да се направи плосък плот с минимални загуби в дебелината на детайла.

Ин и ян тавани

ramon публикува тема в Нашите произведения, 12 декември 2008 г., тема

Една от първите ни творби подкрепяше ориенталската тема с клон от сакура

Плоча маса. Хофман поглъща

Сано публикува запис в блог в Slab Furniture, неделя в 20:28, запис в блога

Правя маса по поръчка, правя плот от плочи от бряст или, с други думи, бряст.

В една от плочите има доста обширна и на места пропукана.Почистих го и също го напълних с епоксидна смола, тя ще запечата пукнатината, а също така ще изравни повърхността на плота.

Като допълнително запушване срещу отваряне на пукнатини са вградени лястовиците на Hoffmann, които не само подобряват, но и създават декоративен ефект.

Някой ще каже, че развалят външния вид и е трябвало да бъдат поставени на задната страна на плота. Но фактът е, че те просто не могат да бъдат поставени там поради особеностите на плота на масата.

Аз лично харесвам тези лястовици, а освен това присъствието им беше одобрено от клиента на масата.

Те бяха направени от остатъци от същия плот на масата, две тъмни лястовици лежаха върху светлата половина, а една светла беше изрязана в тъмната половина на плота на масата.

Кратка екскурзия, откъдето идва този елемент на мебели. За мен този Хомфан не е измислил нищо, а просто е взел това, което се използва от векове в дърводелството, а не само в изкуството. Всъщност това е същата връзка с гълъбови опашки.

Нека го оставим на съвестта на автора, освен това това име е лястовица или пеперуда на Хофман, прилепнала към този тип връзка, както например всички копирни машини се наричат ​​Xerox.

През 1985 г., докато все още е студент в Харвардския университет, Томас Хофман разработва система за свързване на части от дърво и ПДЧ (МДФ и ПДЧ), която е наречена "Swallow Hoffmann" и скоро е приета в дървообработващата индустрия.

Чести неизправности на топлите подове

Причината за повредата на подовото отопление може да бъде неправилно инсталиране на оборудването или излизане от изправяне на отделни елементи на системата.

Термостат

Както бе споменато по-горе, той е отговорен за поддържането на температурата на пода в даден диапазон. И също така е превключваща връзка, на която са сглобени всички вериги на топъл под (захранване, товар, контрол на температурата).

И ако всички връзки са направени съгласно схемата, тогава причината за неизправността на термостата се крие в елементарната му основа. Разбира се, можете да опитате да възстановите посочения блок. Но както показва практиката, най-често ремонтът на термостат се свежда до подмяната му.

температурен сензор

Отнася се за лесно сменяеми елементи, поради факта, че той се намира в гофрирането (положен в подовата замазка). Трайността на този елемент пряко зависи от качеството на материалите, от които е направен, както и от правилното му местоположение спрямо нагревателния кабел (вижте препоръките на производителя).

Нагревателен кабел

Доста надежден елемент на системата, който най-често се проваля поради неправилна инсталация. Нещо повече, най-проблемното място на нагревателния кабел е свързващата втулка (през която се подава захранването)

С оглед на това, при саморемонт, на първо място, трябва да обърнете внимание на този конкретен уред.

Измервания на основните параметри на топъл под

Между другото, методът за избор на нагревателен кабел за топъл под може да бъде намерен тук.

Характеристики на системния дизайн

Вече говорихме за това как сами да поставите топъл под. С оглед на това е достатъчно да се разгледат само основните конструктивни характеристики на електрическото подово отопление.

И така, топъл под включва следните елементи:

 • Нагревателни елементи (нагревателен кабел или инфрачервен филм);
 • Температурен сензор (за обратна връзка с температурата);
 • Термостат (отговорен за поддържането на температурата на пода в даден диапазон).

В допълнение, потребителите трябва да са наясно, че 2 вида нагревателни кабели могат да се използват при подово отопление: резистивни или саморегулиращи се (които могат самостоятелно да променят нивото на топлинно производство в зависимост от условията на околната среда).

Важно е да запомните, че при самостоятелно полагане на електрическо подово отопление, строго изискване е да се спазват всички препоръки на производителя. Това се отнася за рязане на нагревателните елементи, тяхното местоположение и фиксиране.

Как да проверите работата на термостата

Нека разгледаме пример за това как можете да проверите дали термостатът работи, като използвате обикновена крушка.

Стъпка 1. Термостатът е свързан към мрежата в съответствие с всички правила. Тоест фазовият проводник е свързан към клема L, а нулевият проводник е свързан към клема N. Свързват се и температурният сензор и обикновена крушка, завинтена в контакта. Това ще бъде индикатор за натоварване.

Стъпка 2. Термостатът, свързан към мрежата, се включва с превключвател.

Стъпка 3. Лостът, отговорен за повишаване на температурата, е настроен на максимум.

Стъпка 4. Ако термостатът работи правилно, лампата ще светне.

Стъпка 5. Използвайки тази схема, можете също да проверите температурния сензор. За да направите това, той се взема в ръка и температурният контролер се настройва на средна стойност.

Стъпка 6. Температурният регулатор отново се превръща в по-високи стойности. Светлината ще се включи отново. Но когато сензорът се нагрее до температурата на човешкото тяло, той ще изгасне.

Стъпка 7. След това системата може да бъде оставена сама. След известно време светлината ще се включи отново, когато температурният сензор се охлади и подаде сигнал към термостата.

Диагностика на термостата с помощта на крушка

Можете да диагностицирате работата на термостата, като използвате обикновена крушка.

За това се извършват следните действия:

 1. терминалът N с нулевия кабел на термостата е свързан към мрежата, а терминалът L към фазовия;
 2. свържете електрическа крушка към сензора, който ще служи като индикатор;
 3. след като сте задали максимално отопление, включете устройството. Ако след това светлината светне, това означава, че регулаторът работи правилно.

Има и друг начин да проверите работата на топъл под:

 1. изключете цялото електричество в стаята, като извадите щепселите на таблото;
 2. свържете проводниците на отоплителната система, заобикаляйки термостата с електрическия панел;
 3. включете захранването, изчакайте 25-30 минути, независимо дали подовете се загряват.

Ако при такава директна връзка подовете се затоплят, това доказва неизправност на термостата.

За да проверите изправността на нагревателния кабел, трябва да измерите неговото съпротивление с мултицет.

Препоръчваме: Как да изберем пластификатор за топъл под?

Ремонт на термостати

Не е тайна, че понякога термостатите се отказват и то в най-неподходящия момент. Причините за това тъжно събитие са няколко. Най-често срещаната е неправилната инсталация: грешка в електрическата схема (като: смесване на проводници и клеми, прекалено голямо натоварване), боядисване на инсталирания термостат с боя, инсталиране на термостата във влажна стая. При такива грешки термостатът или веднага излиза от строя, или експлоатационният му живот значително намалява. Поставете термостата да бъде инсталиран от професионален електротехник.

Втората причина е свързана с конструктивните характеристики на термостатите. Факт е, че основно техните захранвания са изградени според безтрансформаторна верига с баластен кондензатор (почти всички регулатори от такива компании като: OJ Electronics, Eberle, Raychem, някои DEVI) или според ключова стабилизаторна верига като Devireg D530 , Devireg D535, Veria B45, Veria T45.

Такива термостати са чувствителни към импулсен шум на захранването, който възниква, когато устройства като заваръчен трансформатор, перфоратор или електрическа косачка за трева са включени до регулатора, което често се случва в селските къщи. При такива условия е по-добре да се използват регулатори с трансформаторни захранвания, които не позволяват импулсен шум (например регулатор NTC100 Busch Jaeger).

Ако вашият регулатор не работи, не бързайте да го изхвърляте. В повечето случаи регулаторът може да бъде ремонтиран.

Нашата компания извършва гаранционни ремонти на термостати, закупени чрез нашата мрежа от магазини или чрез нашите дилъри, както и извънгаранционен ремонт на всякакви регулатори.

Цената на такива ремонти е фиксирана - 1000 рубли.

Подово отопление не работи! Какво да правя?

Типичен случай на клиент! Решихте да направите топъл под у дома и строителите, които извършват ремонта, казват „Че от ранно детство са сложили пода. Монтирани са над 1000 топли подове и всички са доволни. Защо да сложите там? “Като човек, който искрено се доверява на вашите строители, от страх да не покажете съмнения относно професионализма, вие им поверявате монтажа на топъл под. От този момент нататък главоболието започва! Строителите завършиха ремонта и заминаха за родината си. Изгорелите плочки са положени, студът е дошъл, а топлият под не работи! Продължаваме да търсим причината за неизправността.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни