Декориране на тавана: о, това не е лесна работа ...


Отопление на тавана

Таванското помещение е стая от тавански тип в жилищни сгради. Извършването на комунални услуги и отопление на тавана са необходимите условия за удобното използване на помещението като спалня, игрална зала, детска стая, офис. Отоплителната система на тавана решава редица задачи:

 • поддържа стабилна положителна температура през студения сезон,
 • не позволява замръзване на стаята,
 • предотвратява образуването на лед и намаляване на производителността на строителните и довършителни материали.

Правилно проектираното отопление на тавана в къщата консумира минимално количество енергия, не увеличава потреблението му през отоплителния сезон, позволява ви да регулирате температурата в помещението и е отговорно за здравословния микроклимат.

Отопление на тавана: съвременни методи

Има няколко начина за отопление на тавана в баня и селска къща. Първият от тях е връзката с общото котелно помещение на вилата. На тавана е положен тръбопровод, инсталирани са радиатори, през които циркулира охлаждащата течност - вода, загрята в котелното помещение. При избора на най-добрия начин за затопляне на стаята се препоръчва да се вземат предвид следните недостатъци на таванската отоплителна система за вода:

 • Натоварването на котела се увеличава: ако първоначално той не е проектиран за отопление на тавана, тогава температурата в другите стаи ще спадне и разходът на гориво ще се увеличи.
 • Таванът се отстранява от котела: охлаждащата течност достига тавана с ниска температура, след като вече е отделила топлина в други помещения. Това намалява ефективността на отоплението на тавана или води до необходимостта от инсталиране на голям брой радиатори.

Предимства от използването на слънчева енергия за отопление на тавана

 1. Автономност.
  Слънчевото отоплително оборудване не трябва да бъде свързано към електрическата мрежа или да използва каквото и да е друго гориво.
 2. Лесно инсталиране.
  Продуктите се монтират на стени или покриви. Инсталацията е проста и бърза, не се изисква сложна документация по проекта.
 3. Ефективна работа.
  Устройствата поддържат положителна таванска температура през есенно-зимния период.

Отоплението на тавана със слънчева енергия се използва в жилищни сгради в САЩ, Канада, Русия, Европа и ОНД.

Какъв тип отопление (отопление) да изберете за тавана на къщата?

Има много съвременни възможности за отопление на дома. Опциите за отопление могат грубо да бъдат разделени на две групи. Първият се основава на вида гориво, използвано в отоплителната система:

• Газ. Системата се основава на газов котел, газ към който се подава от главния (принадлежащ на вилното селище, DNT, SNT и др.) Или от газов резервоар (специално оборудван резервоар, който е инсталиран на площадката близо до вашата къща и зареждани от услуги за доставка на газ до вашия дом) или бутилки (поръчани на редовни интервали от собственика на къщата). Тази опция, като правило, е най-често срещаната поради лекотата на поддръжка на системата и ниските разходи за закупуване на газ.

• Електрически. Електрическият котел е отговорен за нагряването на охлаждащата течност при избора на тази опция за отопление. Леснотата на работа и минималните разходи за труд за поддръжка на отоплението в този случай се комбинират с доста висока консумация на енергия. В същото време разходите за отопление директно зависят от настоящите тарифи за електроенергия.

• Отопление с твърдо или течно гориво.В съвременните селски къщи тази опция за отопление отстъпва място на по-лесни за използване и популярни опции за отопление - газово и електрическо. Когато решавате избора на опция за отопление с котел на твърдо гориво, се препоръчва внимателно да се оцени времето и усилията, необходими за самостоятелно зареждане на котела с гориво (дърва, пелети, дизелово гориво и др.). Разходите за поддръжка на системата в този случай ще зависят от цената на избраната опция за гориво.

• Алтернатива (от топлината на земята, слънчевата или вятърната енергия) - най-малко популярните опции за отопление сред нашите клиенти, поради високата цена на оборудването, неговото инсталиране и настройка и в резултат на това дълъг период на възвръщаемост на системата .

В случаите, когато селска къща временно няма възможност за свързване на газ или електричество, можете да изберете опцията за комбинирано отопление, в която ще бъде възможно да се конфигурира първоначалното използване на резервен вид гориво, а по-късно - основната един.

За комфортен престой в къщата можете да допълните отоплителната система с различни опции за автоматизация, които ще помогнат за поддържане на оптималното ниво на температурата, ще намалят разходите за отопление и дори ще ви предоставят възможност за дистанционно управление.

Втората условна група опции за отопление се основава на опции за оборудване, които директно пренасят топлината в помещението:

• Отоплението с радиатори (или подови конвектори) е класически, по-икономичен вариант за отопление на селска къща. По правило радиаторите се поставят близо до прозорци. Ако селска къща е остъклена с панорамни прозорци, вместо конвенционални радиатори, ние инсталираме подови конвектори - скрити в пода, по-естетичен вариант на радиатори.

• Отопление с подово отопление. Тази опция ще ви позволи да затопляте помещението по-равномерно и да отказвате от радиатори, което ще опрости подреждането на мебелите в помещенията.

• Комбинация от радиатори и подово отопление - тази опция позволява, в зависимост от вида на помещението, да се използват предимствата и на двата вида отоплително оборудване.

За да изберете най-добрата опция за отопление за вашия дом, трябва да вземете предвид много фактори, които влияят върху формирането на избора на принципа на отопление и схемата на системата:

• Площта на къщата, материалът, от който е построена къщата, характеристиките на нейната изолация, основата

• Помещения на къщата, тяхното оформление и характеристики, броят и разположението на прозорците и стълбите

• Наличие на връзка към основната газова или електрическа мрежа (като се вземат предвид наличните киловати), възможност за инсталиране на резервоар за газ

• Сезонност на пребиваване в къщата, брой жители

• Вашите предпочитания по отношение на опциите за отопление, оборудване и материали

• Бюджет за инсталиране и поддръжка на системата

Опции за отопление на селска къща

Изолация на таванския етаж с дървени стърготини

Стърготини - фино смляно дърво.

 • естественост;
 • липса на токсични примеси;
 • леко тегло;
 • наличност на материал.

Технология за изолация на тавана с дървени стърготини

преди да продължите с изолацията с дървени стърготини, те трябва да бъдат подготвени. А именно, смесете цимент и вода с дървени стърготини в съотношение 10: 1: 1.

Изсипете таванския под с готовата смес и го заравнете. Струва си да се отбележи, че дървените стърготини могат да се използват като изолация, без да се използва рамка само в нежилищно таванско помещение. В противен случай при ходене по пода дървените стърготини ще бъдат компресирани и бетонната замазка ще се срути.

изградете клетъчна структура от бар. Изсипете разтвор с дървени стърготини във всяка клетка. Предимството на този метод е, че върху дървения материал може да се постави под-под. И таванското помещение ще бъде използваемо

Отопление и вентилация на тавана
Изолация на таванския етаж с дървени стърготини

Таванско завършване

Вътрешна работа таванска украса започнете със затваряне на гредите с материали, което след това ще се превърне в основа за нанасяне на декоративни материали. Като покритие на гредите можете да използвате дърво, както и гипсокартон, гипсови влакна, ПДЧ или ПДЧ.

Ако искате бързо да завършите тавана по отношение на стените, гипсокартонът е подходящ. Той е доста лесен за инсталиране и освен това е достъпен. Той е прикрепен или към стоманена (дървена) рамка, или директно към фермата на 1-2 слоя с помощта на винтове.

Боядисването може да се извърши със специални бои на водна основа, които не миришат, изсъхват бързо, не избледняват, а също така могат безопасно да се измият с различни почистващи препарати.

Декориране на тавана: о, това не е лесна работа ...

Ако планирате да украсите с тапет, тогава трябва внимателно да изберете техния модел или дори да се ограничите до опции без шарки. Факт е, че скосената повърхност на тавана, както и наличието на ъгли, могат да изкривят изображението. Ако искате да залепите и тавана, тогава експертите ви съветват да започнете с хоризонтални секции, след това да преминете само към наклонени и накрая към триъгълни. Ще бъде удобно да използвате лепило на базата на латекс в тази работа - времето за неговото втвърдяване е не повече от половин час.

Монтаж на отоплителен котел на тавана

 1. Възможно ли е по принцип да се монтират отоплителни котли на тавана и втория етаж на къщата? Според експерти това не е най-добрият вариант, но в екстремни случаи, ако няма друг изход, можете да се придържате към него, като спазвате определени условия;
 2. Кой котел може да се монтира над първия етаж на къщата? Със затворена горивна камера! Той е много по-безопасен от традиционния, въпреки че струва наполовина по-малко. Подходящи са кондензационни котли, при които горивната камера е винаги затворена. В този случай няма да има риск от отравяне с въглероден окис и помещението няма да се охлади по време на работа на котела;
 1. Ясно е за затворената горивна камера, но все пак кой котел е идеален за монтаж на тавана? Стенен газ, до 30 kW. Такива котли са компактни, не заемат малко място, не се нуждаят от отделна стая. Посоченият капацитет ще бъде напълно достатъчен, за да осигури топлина в къща, проектирана за едно семейство, тоест относително малка. Основното е, че стената може да издържи теглото на котела. Ние обаче решаваме този проблем дори в рамкови сгради;
 1. И ако котелът работи на твърдо или течно гориво, а не на газ, може ли да се монтира на тавана? На теория да. Помислете обаче как ще обслужвате котела за твърдо гориво на последния етаж? Ще трябва постоянно да носите брикети, въглища и дърва за огрев нагоре по стълбите. Да, и котлите на твърдо гориво тежат много, ще е необходимо да се укрепят подовете. Котлите за течно гориво издават шум и издават неприятна миризма, така че те категорично не са подходящи за монтаж на горните етажи;
 1. Какъв трябва да бъде коминът, ако котелът е инсталиран на тавана или на втория етаж? Тук може да има проблеми. По принцип височината на комина за газов отоплителен котел трябва да бъде най-малко четири метра. Представете си дали такава тръба ще се издига над покрива ви. Това може да съсипе облика на дома ви. Можете да се отървете от необходимостта от изграждане на такъв висок комин, ако изберете котел със затворена горивна камера, който има коаксиална тръба. За котли до 30 kW, които препоръчваме за монтаж на тавани и втори етаж, можете да изведете комина директно през външната стена. В този случай изходът на тръбата трябва да бъде разположен на височина 2,5 метра от земята, но в случай на таванско помещение това не е проблем. Най-близкият прозорец от комина, който минава през стената, трябва да бъде най-малко половин метър;
 1. Каква трябва да бъде отоплителната система, ако котелът е инсталиран над първия етаж? Затворено! Това е предпоставка.При отворена отоплителна система, когато циркулацията на течност в системата се извършва естествено, всички отоплителни устройства се намират над самия котел. В случай на монтаж на тавана или втория етаж, това условие за нормалната работа на отоплителната система не може да бъде изпълнено. Следователно става задължително инсталирането на циркулационна помпа, която ще стане част от затворена система за отопление на дома;
 1. Ще има ли достатъчно естествена вентилация за котела на тавана? Като цяло да. Но за по-голяма надеждност и безопасност експертите съветват да се направи незатворена дупка на 30 сантиметра от пода. Под тавана е направен изпускателен отвор. Общата площ на такава вентилация трябва да бъде най-малко 200 квадратни сантиметра.

Ние заявяваме: монтиран на стена газов котел със затворена горивна камера и циркулационна помпа, освен това може безопасно да се монтира и използва на тавана или втория етаж на частна къща. публикувано от econet.ru

Ако имате въпроси по тази тема, попитайте тук специалистите и читателите на нашия проект.

Инсталиране на камина за отопление на тавана

Моля, обърнете внимание, че подреждането на камина е изпълнено с определени трудности и особености. На първо място, ако камината не е била предвидена в проекта на къщата, трябва да се съсредоточите върху укрепването на пода. Факт е, че масата на тухлена камина ще бъде доста значителна и по време на подпалването към нея също ще се добави маса гориво. В тази връзка за тавана е за предпочитане да изберете или олекотен вариант на камината с леки тръби, или да останете на електрически уред. Струва си да се отбележи, че електрическата камина е най-лесната и удобна за използване и освен това е много по-безопасна.

Последни статии:

 • Как да започнем отоплението?
  Как да запълните и стартирате затворена и отворена отоплителна система в частна къща Дори и малък ремонт на една ...
 • Отопление на къща без газ Как да се отоплява евтино къща без газ през зимата: реални отзиви, видео С покачването на цените на енергията, особено ...
 • Схема за отопление Как да направите отопление на водата: инструкции стъпка по стъпка и схеми за това как да изградите отоплителна система със собствените си ръце (95 ...
 • Отопление за летни вили Ефективни възможности за отопление в страната - преглед на всички видове, техните плюсове и минуси Повечето от нашите летни жители ...

Тавански живот под покрива

Обикновено таванското помещение се превръща в толкова любимо място в къщата, че има желание да прекарвате време в него не само през лятото, но и когато има силен студ извън прозорците. Ето защо, често собствениците на тавански къщи имат нужда от отопление в горната част на къщата. Има различни начини да осигурите добро отопление, като не забравяте, че таванското помещение вече трябва да е изолирано.

Връзка към отоплителната система на долния етаж

В този случай една система ще отоплява цялата къща. Ако преди това параметрите на помпата и котела са били изчислени само за тяхното използване на един и същи етаж, оборудването трябва да бъде заменено с по-мощно. На тавана от основната отоплителна система допълнително се извеждат необходимите компоненти - тръби и радиатори, а при въздушно отопление - въздуховоди.

Електрически устройства

Не е икономично да се използват електрически уреди от стар стил поради високата консумация на енергия, което не е евтино. Съвременните електрически конвектори могат да намалят разходите. Тяхната инсталация е ясна: просто трябва да изберете място за устройството и да го свържете към електрическата мрежа. Икономията на енергия се извършва поради факта, че конвекторът не работи постоянно.

Отопление и вентилация на тавана

Монтиран на стена електрически конвектор за вашето таванско помещение

Собственикът задава температурния индикатор, до който трябва да се нагрява въздухът. Когато сензорите на устройството регистрират, че температурата е достигнала това ниво, конвекторът се изключва, докато индикаторите не паднат.Трябва обаче да се има предвид, че за отопление на тавана такова устройство може да се нуждае от повече от едно и това ще създаде допълнителен товар за окабеляване и ще увеличи разходите.

Отопление с камина

След като сте решили да използвате тази опция за отопление, трябва да запомните, че теглото на камината не е малко. Следователно подът на мястото му трябва да бъде укрепен. За да се намали натискът върху пода, се препоръчва да се използва камина с леки тръби на тавана.

Отопление и вентилация на тавана

Камината в тавана изпълнява и декоративна функция.

Също така трябва да сте подготвени за факта, че използвайки камина като отоплителен агент на тавана, ще трябва постоянно да внасяте тежко гориво на пода на тавана и да сваляте отпадъците му, като полагате допълнителни усилия.

Отоплителна система

Методът се състои в създаването на система, предназначена само за отопление на тавана. Тази опция е подходяща за тавански условия, особено ако печка се използва за отопление на първия етаж или не е възможно да се свърже към основната отоплителна мрежа на къщата.

В отоплителна схема от този тип основното място е заето от котел, който работи на всяко налично гориво. Други елементи на системата са помпено оборудване, комплекс, осигуряващ всмукване и отвеждане на отпадъчни продукти, тръбопроводи и необходимите фитинги.

Отопление и вентилация на тавана

Отоплителният котел на тавана изглежда доста добре

Важно е да се вземе решение за вида на циркулацията. Ако е естествено, тогава се приема, че няма помпа, която да консумира енергия, което е предимство

Но в същото време тази опция има много недостатъци, включително увеличения диаметър на тръбопроводите, неизменното спазване на наклоните, определени трудности при управлението.

Най-удобно е да използвате двутръбна схема на тавана с помпа, която осигурява принудителна циркулация - това ще допринесе за оптимално разпределение на топлината.

Топъл под

Тази система се основава на свойството на топлия въздух да се издига нагоре. По този начин можете да направите таванските си етажи наистина функционални! Отоплението се извършва поради равномерното разпределение на компонентите за пренос на топлина в подовото пространство. Това могат да бъдат електрически кабели или тръби, съдържащи загрята вода.

Кабелите се инсталират с всякакъв тип покритие. Ако подът е дървен, между трупите се поставя слой топлоизолация, над него се окачва мрежа с положен кабел. Отгоре се полага покритие. Кабелното отопление е добър вариант за използване в таванско помещение.

Отопление и вентилация на тавана

Монтаж на подово отопление в тавана

Водният метод за отопление на тавана се използва по-рядко. Това се дължи на създаването на голямо натоварване на пода. За да издържи тежестта на цялата отоплителна система, таванът трябва да е бетон. Котелът се използва като източник на вода. Такава система се използва по-често за автономно отопление.

По този начин собствениците на тавански помещения имат възможност да изберат подходящия начин за поддържане на топлината, което ще допринесе за създаването на уют и комфорт.

Видове отоплителни тавански бани

Въз основа на бюджета или личните желания, отоплението на тавана може да бъде организирано по следните начини:

 • Връзка с обща система
  ... В този случай котелът и помпата ще изискват повече мощност. Ако отоплението не е проектирано по време на строителната фаза, тогава оборудването ще трябва да бъде заменено.
 • Инсталиране на камина
  ... Изграждането на класическа конструкция ще трябва да бъде изоставено поради нейната строгост. Най-добрите опции са електрически модели или камини.
 • Оборудване за подово отопление
  ... Такава система може да работи с инфрачервено, водно или електрическо отопление. Инсталиран по време на строителната фаза или основен ремонт.Един от най-функционалните методи за отопление, тъй като в този случай стаята се нагрява равномерно по целия периметър и топлият въздух се издига отдолу нагоре.
 • Автономно отопление
  ... Този метод е най-популярен, ако се планира отоплението да се извършва във вече изградено таванско помещение. Използва се и при отопление на баня с традиционна печка. Предполага напълно отделно отопление на таванската стая.

За да инсталирате автономна таванска отоплителна система, е необходимо да обмислите не само самия проект, но и да разберете инсталирането на отделни елементи: котел, помпено оборудване, радиатори, тръбопроводи, фитинги (фитинги, спирателни кранове). Също така е важно незабавно да се определи подаването на въздух и отстраняването на продуктите от горенето.

Ние отопляваме тавана или как правилно да направим отопление в къща с таванско помещение

Има два начина да използвате селска къща - да живеете в нея периодично, например само през лятото или постоянно. Днес ще анализираме втория вариант, по-специално ще се съсредоточим върху проекти с тавански етаж. В този случай ще е необходимо ефективно отопление и за таванското пространство, което може да бъде автономно или свързано към общата отоплителна система на къщата. Нека го разгледаме по-подробно.

На снимката - начини за отопление на таванския етаж

Обучение

Във всеки случай първо трябва правилно да изолираме тавана, в противен случай разходите за отоплението му ще бъдат много големи. Тъй като подът е разположен в пряк контакт с покрива, е задължително да се извърши работа по неговата топлоизолация.

 • минерална вата,
 • полиуретанова пяна,
 • полистирол клас G1,
 • разпенени полимери.

Съвет: третирайте с особено внимание изолацията на тавана, колкото по-добре го правите, толкова по-удобни ще бъдат условията за живот на него, а също така ще трябва да се изразходват по-малко пари за допълнително отопление. Висококачественото отопление е невъзможно без подходяща изолация на покрива

Висококачественото отопление е невъзможно без подходяща изолация на покрива

Избор на отоплителна система

Ако къщата току-що се строи, е необходимо да се осигури отоплението на таванския етаж на етапа на проектиране. Както показва обаче строителната практика, най-често таванското помещение се превръща в допълнителна жилищна площ след приключване на всички работи.

В този случай не можете да направите без допълнителни разходи, свързани с окабеляването на необходимите комуникации и избора на оптималната опция за отопление на стаята:

 • система за подово отопление,
 • монтаж на камина,
 • автономна отоплителна система, чиято цена може да е различна,
 • свързване на пода с готовата отоплителна система на къщата.

Направи си сам таванско отопление с инфрачервени панели

Какво да търсите

Каквото и да изберете, първо трябва да разработите проект за отоплителна система, в който се опитвате да вземете предвид всички структурни особености на сградата, нуждата от материали, тяхната цена и количество.

Схемата за отопление на вила с таванско помещение ще даде възможност да се разбере:

 • къде да инсталирате необходимото оборудване,
 • как да полагате тръби, така че да можете да получите максимален ефект от разпределението,
 • на кое място е по-добре да се постави вентилация.

Обща схема за отопление на къща с таванско помещение

Чувствайте се свободни да потърсите професионална помощ, за да получите безопасна и ефективна система. Въпреки че, ако имате определени способности и необходимите материали, можете да направите отопление на таванския етаж със собствените си ръце.

 • котел,
 • циркулационна помпа,
 • тръбопроводи,
 • системи за подаване на въздух и отвеждане на продуктите от горенето на гориво.

Отоплителният котел трябва да бъде избран в зависимост от наличността и лекотата на използване на определени горива. Капацитетът му трябва да съответства на размера на стаята. Можете да ги изчислите сами или да ги получите от специалисти.

Съвет: стандартно изчисление на отоплителната мощност - за 10 m 2 се изисква 1 kW.В този случай се приема, че височината на таваните е 2,5-2,7 m.

Печка или камина

Отличен вариант за източник на топлина на тавана, който също може да се превърне в интериорна декорация. Остава да се реши основният въпрос преди подреждането на камината - дали нейните подове ще издържат, тъй като конструкцията има значително тегло. Може да се наложи да се извърши работа за тяхното укрепване.

Използване на камината като източник на топлина

Съвет: Товарът може да бъде намален с помощта на метални тръби и леки огнеупорни тухли.

Можете също така да закупите готови конструкции от чугун или стомана. Такива печки за камини са в състояние да направят комфортна стайна температура до 200м2.

 • обекти с повишена пожарна опасност,
 • подредбата изисква използването на незапалими материали в интериора, правилно монтирани комини и висококачествена вентилация.

Съвет: за да намалите риска от пожар, инсталирайте конструкции от стени на известно разстояние или ги поставете в средата на стаята.

Използването на електрическа камина изисква малко поддръжка и е по-безопасно, въпреки че електричеството ще увеличи разходите за отопление. За да ги намалите, можете да инсталирате конвектори, които автоматично се изключват след достигане на определена температура в стаята.

Монтаж на стоманен конвектор за отопление с топла вода

Къща с тавански етаж има отличен външен вид и може да се използва целогодишно или от време на време. Правилно изпълнената отоплителна система ви позволява да създадете комфортна температура в помещението под покрива.

Обучение

За да постигнете желаната температура в стаята, на първо място, трябва да се погрижите за премахване на топлинните загуби. Поради факта, че пространството е близо до покрива, е необходимо да се организира правилната изолация на покрива. За това материали като пяна, минерална вата, полиуретанова пяна и други разпенени полимери са перфектни. Колкото по-висока и по-добра се извършва изолацията, толкова по-топла и удобна ще стане стаята, което ще намали разходите за отопление на цялата къща.

Който и вариант да изберете, трябва внимателно да планирате схемата за отопление, като вземете предвид спецификата на сградата, количеството на необходимите материали и тяхната цена. Такъв скрупульозен подход ще ви позволи правилно да определите местоположението на необходимото оборудване, като вземете предвид най-ефективното разположение

тръби

и радиатори.

Понякога, за да се осигури правилното и безопасно функциониране на отоплението, се изискват услугите на специалисти, но ако имате подходящите материали и определени умения, можете лесно да го направите сами.

Ако сградата вече има отоплителна схема, тогава за отопление под покрива може да се наложи инсталиране на по-мощни котли и помпи, широка гама от които се предлага от магазина ALFATEP, както и монтаж на допълнителни радиатори и тръба полагане. Ако подовете са с достатъчна здравина и желаната структура, тръбопроводът може да бъде скрит в пода. При въздушно отопление трябва да се внимава да се осигурят спомагателни въздуховоди.

Автономно отопление

Много ефективен, макар и донякъде скъп метод е инсталирането на автономна котелна единица, поради което през цялата година се осигурява комфортен температурен режим в помещението под покрива. Тази опция се използва по-често там, където няма възможност за свързване към главната топлинна тръба или при използване на фурни.

Организацията ще се нуждае от помпа, котел, въздуховоди за впръскване и отвеждане на газове. Този метод е добър, тъй като възвръщаемостта на разходите е бърза и като гориво могат да се използват различни видове дървесина, въглища, леки петролни продукти и газ. Такива ефективни и продуктивни решения ще бъдат котлите на течно гориво Kiturami и агрегатите на твърдо гориво Plusterm.Капацитетът на необходимото оборудване се определя от площта, а специалистите на ALFATEP ще помогнат да се определят всички изчисления и подробни данни.

Предлагаме ви да се запознаете с консумацията на пелети за отопление

Разпределението на температурата се извършва чрез принудителна и естествена циркулация. Първият метод е по-ефективен, а вторият не изисква инсталиране на помпи и допълнителни енергийни разходи.

Един от най-ефективните и модерни методи за отопление е подовото отопление. При организирането на такъв комплекс въздухът се разпределя равномерно по цялата площ и се издига равномерно. Това решение използва електрически кабели или водопроводи. Недостатъкът на този метод е невъзможността за монтаж в къщи без бетонен под, поради голямото тегло на такава система.

Камина, инсталирана на тавана, може да бъде отлична декорация за интериора на тавана и надежден източник на топлина. Но преди да инсталирате, трябва да сте сигурни в здравината на подовете или предварително да укрепите мястото на неговото местоположение. Натоварването може да се намали, като се използват леки видове огнеупорни тухли.

Може да се използва електрическа камина, която е по-лесна за работа и по-безопасна. Тук трябва да вземете предвид допълнителните енергийни разходи, които могат да бъдат намалени чрез инсталиране на конвектори със специални температурни сензори.

Във всеки случай първо трябва правилно да изолираме тавана, в противен случай разходите за отоплението му ще бъдат много големи. Тъй като подът е разположен в пряк контакт с покрива, е задължително да се извърши работа по неговата топлоизолация.

Можеш да използваш:

 • минерална вата;
 • полиуретанова пяна;
 • Пяна клас G1;
 • разпенени полимери.

Висококачественото отопление е невъзможно без подходяща изолация на покрива
Висококачественото отопление е невъзможно без подходяща изолация на покрива

Ако къщата току-що се строи, е необходимо да се осигури отоплението на таванския етаж на етапа на проектиране. Както показва обаче строителната практика, най-често таванското помещение се превръща в допълнителна жилищна площ след приключване на всички работи.

В този случай не можете да направите без допълнителни разходи, свързани с окабеляването на необходимите комуникации и избора на оптималната опция за отопление на стаята:

 • система за подово отопление;
 • монтаж на камина;
 • автономна отоплителна система, чиято цена може да е различна;
 • свързване на пода с готовата отоплителна система на къщата.

Направи си сам таванско отопление с инфрачервени панели
Направи си сам таванско отопление с инфрачервени панели

Каквото и да изберете, първо трябва да разработите проект за отоплителна система, в който се опитвате да вземете предвид всички структурни особености на сградата, нуждата от материали, тяхната цена и количество.

Предлагаме ви да се запознаете със симптомите и лечението на глисти при пилетата

Схемата за отопление на вила с таванско помещение ще даде възможност да се разбере:

 • къде да инсталирате необходимото оборудване;
 • как да се полагат тръби, така че да можете да получите максимален ефект от разпределението;
 • на кое място е по-добре да се постави вентилация.

Обща схема за отопление на къща с таванско помещение
Обща схема за отопление на къща с таванско помещение

Чувствайте се свободни да потърсите професионална помощ, за да получите безопасна и ефективна система. Въпреки че, ако имате определени способности и необходимите материали, можете да направите отопление на таванския етаж със собствените си ръце.

Свързваме се с общата отоплителна система на къщатаКогато в дача вече е инсталирана отоплителна система, може да се наложи да се инсталира по-мощно оборудване за отопление на тавана. В този случай ще ви трябва котел, помпа, полагане на допълнителни тръби и свързване на радиатори. Ако в къщата има силни подове и дизайнерски характеристики, инструкциите позволяват тръбопроводи под подовата настилка. В случай на инсталации за отопление с въздух е необходима допълнителна въздуховодна система.
Автономен метод на отоплениеУдобен, макар и доста скъп метод за отопление. Това дава възможност да се поддържа комфортна температура на пода по всяко време на годината. Този метод обикновено се използва, когато таванският под се отоплява от печка или когато е невъзможно да се свърже към обща система.
 • бойлер;
 • циркулационна помпа;
 • тръбопроводи;
 • системи за подаване на въздух и отвеждане на продуктите от горенето на гориво.

Отоплителният котел трябва да бъде избран в зависимост от наличността и лекотата на използване на определени горива. Капацитетът му трябва да съответства на размера на стаята. Можете да ги изчислите сами или да ги получите от специалисти.

"Топъл под"Ефективен и модерен метод за отопление. В този случай нагретият въздух се издига равномерно отдолу по цялата площ на пода. Технологиите, използвани при създаването на дървени подови настилки, позволяват удобно използване на системата в селска къща.Можете да използвате електрическо или водно отопление. В последния случай, поради голямото си тегло, обикновено се използва в сгради с бетонни подове.

Предлагаме ви да се запознаете с Полезни свойства в рецепти за младежки еликсир на основата на мед, лимон и чесън

Печка или камина

Как да отоплявам таванско помещение

Отличен вариант за източник на топлина на тавана, който също може да се превърне в интериорна декорация. Остава да се реши основният въпрос преди подреждането на камината - дали нейните подове ще издържат, тъй като конструкцията има значително тегло. Може да се наложи да се извърши работа за тяхното укрепване.

Използване на камината като източник на топлина
Използване на камината като източник на топлина

Можете също така да закупите готови конструкции от чугун или стомана. Такива печки за камини са в състояние да направят комфортна стайна температура до 200м2.

Недостатък:

 • обекти с повишена пожарна опасност;
 • подредбата изисква използването на незапалими материали в интериора, правилно монтирани комини и висококачествена вентилация.

Използването на електрическа камина изисква малко поддръжка и е по-безопасно, въпреки че електричеството ще увеличи разходите за отопление. За да ги намалите, можете да инсталирате конвектори, които автоматично се изключват след достигане на определена температура в стаята.

Монтаж на стоманен конвектор за отопление с топла вода
Монтаж на стоманен конвектор за отопление с топла вода

Характеристики на събитието

Обикновено само таванът е изолиран в студено таванско помещение. След това системата на покривните греди се оставя отворена, така че да е възможно свободно да я огледате и да коригирате възникналите проблеми. Ако изолирате покрива с минерална вата, това вече се оказва таванско помещение, което може да се използва за различна цел от таванската.

Много е важно изолацията да е направена правилно, в противен случай ще се образува конденз. Ако се събере на тавана, влагата ще проникне през таваните.

Може да се развият мухъл и плесен. И гредите ще изгният отвътре.

Когато използвате минерална вата като изолация, вземете предвид нейното тегло. Таванът, подовете трябва да издържат на очакваното натоварване с резерв, конструкцията трябва да бъде надеждна.

На видеоизолацията на таванския етаж с инструкции от минерална вата:

Когато планирате работа, направете изчисления: колко материал трябва да закупите? Количеството му зависи от площта, върху която ще се полага материалът и броя на слоевете. Дебелината на изолационния слой зависи от климата в региона.

Инструкции стъпка по стъпка

Първо, подгответе "територията", изчистете пода от възможни отломки, thyrsa. Металните елементи на покрива трябва да бъдат боядисани с маслена боя, за да се предотврати натрупването на конденз върху тях.

След това на пода се полага облицовъчен материал като пароизолационен слой. Ако я няма, минералната вата ще абсорбира цялата влага от топлия влажен въздух, който се издига от дневните.

С течение на времето той ще загуби своите топлоизолационни качества. Бюджетният вариант е да използвате пергамент, филмът срещу бариера ще струва повече.Трябва да го поставите с малко припокриване, да фиксирате ставите (залепете с лента или закрепете с дървени летви).

Поставете минералната вата между трупите плътно, без пролуки и цепнатини. Съединенията на материала също трябва да бъдат залепени с лента.

Поставете чисти, сухи, равномерни дъски върху дървените трупи. Те ще бъдат етажът на тавана. И минералната вата ще се вентилира, "диша" под тях, суха в случай на влага.

Такава инсталация е достатъчна, ако под покрива е положен хидроизолационен материал и в тавана няма пукнатини.

Ако под покрива няма хидроизолационен материал, тогава си струва да се покрие топлоизолационната минерална изолация с парна бариера. Най-лесният начин е да прикрепите найлоновото фолио с тънки напречни греди.

Minvata е идеален за изолация на дървени подове. Можете да използвате всякакъв вид: на рула или в чинии. Изберете материал с необходимата плътност, следвайте инструкциите при полагане, тогава стаята ще бъде топла и удобна за дълго време.

Видове и характеристики

Материалът се получава от разтопена доменна шлака, камък (скали) или стъкло. По структура тези влакна са тънки произволно подредени власинки, дълги от 2 до 60 mm. Тази изолация се произвежда под формата на рогозки или плочи. За да се прилепят влакната по-добре една към друга, плочите се импрегнират допълнително със специално масло (за отблъскване на влагата) и фенолов алкохол.

В зависимост от произхода, те се различават:

 1. Стъклена вата. Направен е от разтопена смес от счупено стъкло, пясък, варовик, сода. Влакната са с дължина 15-50 мм, а дебелината им е 5-15 микрона. Материалът е химически устойчив, трудно запалим (издържа до +500 o C).

Каменна вата. За неговото производство габро-базалтовите скали се топят. Дебелината на влакната е 4-12 микрона и те са с дължина до 16 мм. Нагрява се, без да се възпламенява, до 300 o C.

Изолация на студено таванско помещение с минерална вата

Отопление и вентилация на тавана

Под минералната вата се поставя парна бариера.

За да изолирате тавана на студено таванско помещение с минерална вата, можете да вземете материал с всякаква плътност, от ниска до висока. В този случай все още е за предпочитане да се спрете на по-леки материали, за да не създавате допълнителни натоварвания върху гредите. Някои експерти са склонни да вярват, че стъклената вата е по-подходяща за изолиране на таванско помещение с каменна вата, отколкото каменната вата. Последният е твърде крехък и теглото му е значително. Прочетете още: "Как да изберем нагревател за стени и тавани."

Както вече разбрахте, изолацията на студеното таванско помещение на частна къща с минерална вата се извършва чрез полагане на топлоизолация между носещите греди директно върху грубия таван на първия етаж. Поради високата хигроскопичност на минералната вата е необходимо да се използва пароизолационен филм. По принцип може да се използва дори обикновен полиетилен. Няма да има специални натоварвания върху филма и при внимателен монтаж той няма да се скъса. За да сте напълно уверени в надеждността на защитния слой, трябва да използвате полипропиленова пароизолация, подсилена с мрежа от фибростъкло.

Изолация на тавана с минерална вата, технология:

 • носещите греди са зашити отдолу - това е грубият таван на първия етаж;
 • отстрани на тавана се поставя парна бариера върху грубото покритие;
 • върху филма се поставя минерална вата.

Лентите за пароизолация трябва да се припокриват, ставите се залепват с двустранна лента. Минвата се поставя изненадващо, за да няма студени мостове на местата, където изолацията е в непосредствена близост до гредите.

Топлоизолацията на студено таванско помещение с минерална вата винаги се предшества от изчисляване на дебелината на топлоизолацията. Във всеки случай слоят ще бъде най-малко 10 см. Минералната вата се произвежда с дебелина 5 см. По-добре е да се положи топлоизолацията на два слоя с изместени фуги. Това ще премахне възможността за загуба на топлина през фугите на листовете от минерална вата.

След като сте изолирали таванския под с минерална вата, можете веднага да поставите пода над гредите.Препоръчително е преди това да се затвори изолацията с хидроизолация - материал, който не позволява преминаването на вода, като същевременно позволява преминаването на пара, но само в една посока

Важно е да не бъркате на коя страна да поставите хидроизолацията, в противен случай в минералната вата ще се натрупа влага, в резултат на което топлопроводимостта на материала ще се увеличи значително

Напълно възможно е да използвате камина за отопление на селска къща. За това над камината е вграден топлообменник.

Прочетете за това как да изберете размерите на скобите на радиатора тук.

Топлоизолация на отоплителни тръби в мазето Тръби и водопроводи

Разходите за отопление на къщите се увеличават ежегодно. Всеки собственик търси начини да спести пари: котелът се включва периодично или постоянно работи само на минимум и т.н. Използването на такива методи води до значително намаляване на температурата в къщата. Но малко хора мислят за това колко ефективно се отоплява жилищната зона, защото по-голямата част от топлината се губи по пътя към нея.

Ако топлинните загуби могат да бъдат сведени до минимум, тогава стаите ще се затоплят по-добре и по-бързо, съответно няма да се изисква непрекъсната работа на котела и ще бъде възможно да се прибегне до икономии, без да се влияе на температурата. Тъй като котлите често се намират в мазета и други помощни помещения, ще разгледаме как да изолираме отоплителните тръби в мазето и други възможни места, където системата преминава.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни