Хидроизолационен филм за покрива: кой е по-добре да се използва

Покривните профилирани метални листове са един от най-често срещаните покривни материали. Популярността на велпапе се дължи на демократичната цена, лекотата на инсталиране, ниското тегло. Въпреки това, заедно с очевидните предимства, този материал има не по-малко забележими недостатъци. Един от тях е повишената кондензация. При определени условия силна роса пада върху стоманени листове, както отвън, така и отвътре. Поради това от време на време под дъха буквално вали малко дъжд. Дървените конструкции и изолацията трябва да бъдат защитени от конденз. Авторите на някои статии, публикувани в Интернет, твърдят, че хидроизолационният слой трябва да бъде разположен под стоманените листове и дори си позволяват да дават съвети за избора на материал. Всъщност обаче хидроизолацията за велпапе не е необходима и понякога е противопоказана.

Какви материали, изолиращи срещу влага, се използват в строителството

Трябва да се разбере: в никакъв случай всички материали, предназначени да предпазват от влага, не са хидроизолационни.

Хидроизолация ↑

Той е абсолютно водоустойчив, издържа на доста голямо водно налягане (непрекъснат поток от вода), много е издръжлив и устойчив на атмосферни влияния, ултравиолетово лъчение, което му позволява да се използва в отворено състояние. Хидроизолацията е подходяща за изграждане на хидравлични и подземни конструкции, основи на сгради, плоски покриви. Хидроизолационните материали включват битум и битумно-полимерна изолация на ролки, мастики, полимерни мембрани, специални цименто-полимерни проникващи съединения, бентонитови глинени плочи.

хидроизолационен слой
Когато се монтира плосък покрив, хидроизолационният слой може едновременно да служи като покривно покритие

Парна бариера ↑

Както подсказва името, той не позволява на водните пари да преминават през тях. Хидроизолационните материали на руло и полимерните мембрани могат да се справят с тази задача, но те са неудобни за използване в леки стенни и покривни конструкции. Много по-лесно е да прикрепите тънки и леки подсилени полиетиленови пароизолационни филми към рамката. И те са много по-евтини. Пароизолацията също е водоустойчива и може да предпазва от дъжд. Но той няма достатъчна механична якост и устойчивост на ултравиолетово лъчение, което не позволява използването на бариера срещу пара в отворена форма, а само под защитата на покриви и облицовки на стени.

полипропиленов филм
Подсилените полиетиленови и полипропиленови пароизолационни филми се използват главно за покриви. Монтираните ферми през топлия сезон могат да бъдат оставени непокрити за няколко месеца, защитени само с пароизолация. Той ще предпази дървото от валежи. Но вече не е ограничена устойчивостта на филма към ултравиолетова светлина, той също не може да издържи натоварването от сняг.

Изолация от вятър и влага ↑

Вятърната и влагоизолацията на покрива е в състояние да предпази влакнестата изолация от издухване от вятъра, до известна степен задържа течна вода, но в същото време свободно преминава водни пари. Поради такива селективни свойства на преноса на влага, вятърните и влагоизолационните филми се наричат ​​още дифузионни мембрани. Те могат да бъдат направени от полимерни влакна (нетъкано платно) или перфориран филм, има и комбинирани опции.

водни капчици върху филма
Поради наличието на пори, дифузионната, вятърна и влагоустойчива мембрана позволява преминаването на водни пари.Но размерът на тези пори е толкова малък, че капчици вода, попаднали на повърхността, не проникват във филма. Повърхностното напрежение предотвратява това. Ако обаче мембраната се навлажни дълго време и обилно, рано или късно тя ще се намокри, „тя ще изтече“. Защитата от вятър и влага не е подходяща като защита срещу обилен дъжд; веднага след монтажа му покривът трябва да бъде покрит с покривно покритие

Хидроизолационни материали

Хидроизолация на покрива на къщата- това е създаването на слой, който предотвратява проникването на вода и пара в дебелината на изолацията. Материалите, използвани за тази цел, са или филмообразуватели за втвърдяване на нанасяне, или листни мембрани, или филми, направени готови за монтаж на желаното място.

Трябва да се отбележи, че за хидроизолация на скатен покрив използването на течни свързващи вещества не винаги е удобно, особено ако се изисква силно нагряване (както например при използване на битум). Въпреки това има доста видове хидроизолационни материали (разгледахме ги подробно в тази статия), ще разгледаме някои от тях.

 • Битумни мастики (заварена хидроизолация). Материалът е удобен за стари конструкции, тъй като не изисква цялостно почистване на повърхността. Работи добре върху ръжда, влажни или прашни основи. Почистването е необходимо само ако има дебел слой мръсотия, пръст, лед и т.н. Ако процесът на нанасяне на покритие се извършва няколко пъти подред, може да се постигне доста дебел слой. Недостатъците включват взискателност на някои видове температура на приложение, достигаща 160 °, освен това, нанасянето на плътна мастика физически не винаги е удобно при скатен покрив. Също така, битумната мастика е подходяща за хидроизолация на шисти или покривни фуги на ондулин.
 • Покривен материал, пергамент... Материалът, чието инсталиране се извършва от вида на залепването му към защитената повърхност. Монтажът върху скатен покрив е труден поради необходимостта от използване на горещ битум и неудобно разположение на повърхността.
 • Филмови материали... За разглеждания тип покрив това е най-удобният и надежден материал за работа. Монтажът е съвсем прост, можете лесно да осигурите всички условия, необходими за правилната работа - празнината между филма и покрива, липсата на пукнатини и пролуки. В момента са разработени няколко вида филмови хидроизолатори - полиетиленово фолио, хидроизолационна мембрана, полипропиленов филм... Монтажът на всички видове е практически един и същ, единствената разлика е в метода на съединяване на фугите. Този тип хидроизолация е подходящ и за монтаж под студени и меки покриви.

ВАЖНО!

Особено внимание се обръща на интегритет филмът е плътно, не се допускат дупки или порязвания.

Мембранните материали имат свойството да пропускат водни пари, което позволява да се изсуши изолацията, като същевременно се прекъсва водата отвън. Често възниква въпросът - от коя страна да поставите хидроизолацията на покрива? В повечето случаи се прилага хидроизолация гладката страна към покрива и рунестата страна към изолацията.

Какво е покривен филм (мембрана) ↑

Ясно е: ако филмът е под покрив, това означава, че е поставен директно под покривното покритие. Една от основните му функции е да предпазва системата от греди и изолацията (ако има такава) от конденз, който може обилно да падне върху профилирани метални листове. Всеки от горните изолационни материали ще се справи с него: хидро (парна) изолация, дифузионна мембрана (вятърна изолация). Това обаче не са всички задачи, които покривният филм е предназначен да реши. Какво точно се изисква от него и как да изберем правилния подпокривен филм (мембрана) директно зависи от вида на покрива. Помислете за два вида покриви: студено таванско помещение и топло таванско помещение.


Напоследък се наблюдава тенденция да се нарича парна бариера покривен филм, а вятърната влага изолация - покривна мембрана. Това не е съвсем правилно използване на термините, но така се случи. Основното е в разликата във физичните свойства на тези материали.

Важно е да знаете: за съжаление, Интернет е пълен с объркване по тази тема, невежи продавачи на строителни материали и неграмотни строители също допринасят. Често изолацията от вятър и влага и парна бариера се наричат ​​хидроизолация. Това е грешно, трябва да разберете, че това не е едно и също нещо, материалите имат различни физични свойства, те са предназначени за различни видове покриви.

Какво трябва да знаете за хидроизолацията на покрива - важни моменти

Ако използвате ролкови материали, преди да ги инсталирате, трябва да се уверите, че покривната повърхност е правилно подготвена за работа. Трябва също да запомните, че:

 • не се препоръчва да се извършват хидроизолационни работи при температура на въздуха под +5 градуса, както и по време на валежи (изключение е хидроизолацията, която може да се полага при по-ниска температура);
 • хидроизолацията може да се полага само върху равна повърхност, чиста и суха, без остри издатини, които могат да повредят хидроизолационния материал;
 • едната страна на изолационния материал (тази, предназначена за топене) има характерен релефен модел. При нагряване с индустриален сешоар (пропан горелка), моделът изчезва. Това показва, че материалът е достатъчно горещ, за да се закрепи към покрива;
 • хидроизолационните работи трябва да започват от най-ниската точка на покрива, от мястото, където се намира системата за буря (дренаж);
 • ако са били използвани отделни парчета изолационен материал, не забравяйте внимателно да запечатате техните фуги със специални съединения;
 • ако използвате два или повече слоя хидроизолация, тогава всеки следващ слой трябва да бъде положен върху долния с отместване от около 50 см;
 • защитата на хидроизолационния слой от слънчева светлина със специални течни формулировки е отлично решение, ако искате да удължите живота на покритието.

Хидроизолацията на покрива ще бъде трайна само ако профилактичната поддръжка и поддръжка се извършват систематично. Просто трябва редовно да почиствате покрива и дренажните системи от сняг и мръсотия, за да избегнете стагнация на седиментна влага, да проверите състоянието на фугите и самия хидроизолационен материал, своевременно да извършите ремонтни дейности и да актуализирате слънцезащитния слой.

Покрив над студения таван ↑

Няма нужда да изолирате таванския покрив, но можете да го проветрявате, като подреждате дупки в стените на фронтона или пилите.


В нашия случай основната разлика между студено таванско помещение и мансарден (комбиниран) покрив е как те се вентилират, как излишната влага се отстранява от дървото и изолацията

По този начин влагата от вътрешната страна на тавана се отстранява поради добрата вътрешна вентилация, необходимо е само да се предпазят конструкциите от конденз, който се образува от долната страна на покрива. Възможен е монтаж на хидроизолация под велпапе. След като направиха това, валцуваха покривен материал под гофрирани азбестоциментови листове (шисти). Теоретично можете да използвате стар линолеум, листове пластмаса, калай и други ненужни боклуци, които не позволяват на водата да премине. Въпреки това, специален филм за бариера срещу пара ще продължи по-дълго, по-лесно е да се фиксира, той е много евтин. Можете също да използвате дифузионна мембрана, но няма много смисъл в това: това ще струва повече и свойствата му да пропуска водна пара няма да бъдат заявени.


Покривната конструкция на студено таванско помещение трябва да включва пароизолационен филм

Важно е да знаете: за студен тавански покрив най-добрият покривен филм е бариерата срещу пара, но всеки вид влагозащитен материал ще свърши работа.

Монтаж на хидроизолация под велпапе

процес на монтаж на покривно фолио

Монтажните хидроизолационни работи се извършват в следната последователност:

 1. Първо, топлоизолацията е монтирана под велпапето.
 2. След това върху него се монтира щайга. Необходимо е да се осигури нормална циркулация на въздуха под покрива.
 3. Освен това, в зависимост от вида на наклона на покрива, се полага хидроизолационен филм. Най-често монтажът се извършва от билото на покрива до корниза.

Съвет!

Ако покривът е издигнат с наклон от 30 градуса, тогава хидроизолацията е монтирана на слоеве с припокриване отдолу нагоре. Припокриването не трябва да надвишава 2 см. Ако ъгълът на наклона е по-малък от 30 градуса, тогава слоевете са разположени с припокриване от 2,5-3 см. Четирискатни или хип покриви на всеки хребет са изолирани с филм с припокриване до 5 см.

 1. Филмът за хидроизолация е положен с провисване между летвите на летвите. Между топлоизолационния слой и хидроизолацията трябва да има поне 3 см, в противен случай няма да работи за проветряване на подпокривното пространство.
 2. Филмът е фиксиран към щайгата с метални скоби. Контра летвите са приковани към крепежните елементи с поцинковани стоманени пирони.
 3. Краищата на филма са свързани с лепяща лента.

Покрив над топлия таван ↑

Мансардният покрив трябва да бъде изолиран, а изолацията и дървените конструкции имат способността да абсорбират влагата от въздуха. Няма да работи за проветряването им отдолу, отстрани на помещенията, въздухът там е по-влажен, отколкото отвън. Напротив, отвътре покривът трябва да бъде защитен от влага, като покрива гредите с пароизолационен филм. Единственият начин да предотвратите влажността на дървесината и минералната вата е да се осигури тяхната вентилация отвън, не забравяйте да оставите вентилирана въздушна междина с височина най-малко 4 см между покрива и покривния филм. изолацията няма да осигури отделянето на водни пари, поради което за мансардни покриви се използва само паропропусклива вятърна и влага изолация (дифузионна мембрана).


Правилна конструкция на таванския покрив и стените на рамковата къща. Отвътре конструкцията трябва да бъде защитена с пароизолация, отвън от вятър и защита от влага. Но не и обратното!

Важно е да знаете: единствената подходяща опция за покривен филм (мембрана) за стандартна таванска покривна конструкция е дифузионната мембрана.


Има версия на комбинирания (мансарден) покрив, при която като подпокривен филм се използва пароизолирана хидро или бариера срещу пара. Но в този случай е необходимо да се осигури ефективна вентилация на пространството както над, така и под филма, общата височина на вентилационните пролуки ще достигне 10 см. Това решение е ефективно, но усложнява дизайна и рядко се използва. Моля, обърнете внимание, че подложката (4), по-близо до надвеса, се извежда над стоманената престилка (15) и тя в улука на улучната система. Това винаги трябва да се прави, за да се гарантира, че кондензатът изтича от покривната конструкция.

В заключение нека кажем, че не само комфортът на обитаване в къщата, но и трайността на конструкцията зависи от това колко правилно е избрана покривната конструкция и са избрани материалите за нейното инсталиране. Ако нямате достатъчно познания в областта на строителството, нямате време или желание да се задълбочите в тънкостите на съвременните технологии, най-доброто решение би било да поверите изпълнението на важна работа на опитни професионалисти.

Заснема антиоксиданти

В някои случаи по време на продължителна работа на повърхността на хидроизолационния филм се появява конденз. Освен това образованието се случва от страната, която е обърната към изолацията. Веднага трябва да се отбележи, че ситуацията не е от най-приятните.

За да се предотвратят подобни образувания и да се предотврати проникването на кондензатни капки, когато има излишък от тях, на повърхността на изолацията е препоръчително да се използват вискозни влакна и целулоза. Слой от такъв материал се нанася върху вътрешната страна на хидроизолационния слой, действайки като бариера по пътя на кондензат към изолацията. В момента, когато възможните условия за образуване на конденз изчезнат, антиоксидантният слой изсъхва.

Този вид защитни филми са едностранни. Ето защо инсталирането на елемента трябва да се извърши правилно, без да се бъркат страните. Тук е необходимо антиоксидантът да се постави срещу хидроизолационния слой с гладката страна, а грубата страна да се обърне към изолацията. Когато се използва такъв материал, вентилационният слой между хидроизолацията и изолацията остава непроменен.

Може да е интересно

Хидроизолация

Чистата вода е гаранция за здраве, хидроизолация на бетон ...

Хидроизолация

Инструкции за хидроизолация на басейна

Хидроизолация

Изборът на материали, методът за извършване на работи по хидроизолация ...

Хидроизолация

Видове лепене хидроизолация

Трябва да се отбележи, че следните действия не са разрешени:

 • В този случай материали, които не позволяват на въздуха да премине през тях, не могат да се използват като хидроизолация. В противен случай парите, които се появяват в изолацията, няма да излязат.
 • Филмът за покрива на къщата не позволява никакви пренареждания. Не сменяйте хидроизолационния слой и пароизолацията. Подобни действия ще доведат до най-негативните последици.

Схема за метални покриви
Схема за метални покриви

II. Монтаж на греди на скатен покрив

За гредите можете да използвате дъски от пет на десет сантиметра. Дължината е с 30-50 см по-дълга от дължината на наклона (излишъкът ще отиде към надвеса на наклонения покрив).

Стъпката между гредите зависи от наклона на скатния покрив и теглото на покривния материал, например:

  Керамични плочки, шисти - метър метър двадесет; Настилка - един и половина.

1. Отбележете местата на Mauerlat за жлебовете за поставяне на гредите. Оставете празнина от пет сантиметра между крайните крака и наклонените стени.

2.

Изрежете канали. Ширината е малко по-голяма от дебелината на крака на гредите, наклонът съответства на наклона на покрива. Ще поставим дъските вертикално.

3. Поставете двата външни крака на гредите в жлебовете.

4. Разтегнете линията между тях. Той ще регулира равнината на монтаж на останалите греди.

5. Поставете останалите греди, приковайте всеки към Mauerlat с няколко дълги пирона (12 сантиметра или повече).

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни