Кабелно електрическо подово отопление за дървена къща. Как да направите топъл електрически под със собствените си ръце

Има много начини да направите подово отопление в апартамент или частна къща, но използването на нагревателен кабел е най-простият и най-евтиният вариант, така че е в голямо търсене.

Електрическо кабелно подово отопление

Електрическо кабелно подово отопление

Нагревателният кабел е медна жица, която пренася електрически ток. За да се увеличи производителността, той се поставя в специална намотка от влакна и топлоустойчив поливинилетилен. Благодарение на този дизайн се гарантира и безопасността на използването му. Електрическият ток, преминавайки през проводника, освобождава топлинна енергия, поради което повърхността се нагрява.

Устройство за отоплителен кабел
Устройство за отоплителен кабел

Електрическите кабели за бетонна замазка имат различна мощност: от 15 до 40 W / m, могат да се нагряват до 90 ° C. Поцинкована стомана или мед действа като проводник - сърцевини. Всеки проводник е проектиран за традиционна електрическа мрежа с напрежение 220 V.

Резистивен нагревателен кабел

Електрически проводник от резистивен тип за топъл под има едно или две жила, които са поставени в изолираща обвивка, а в двата края са монтирани съединители, с помощта на които е свързан към електрическата мрежа. Ако под замазката се използва едножилен проводник, тогава трябва да се осигури затворена верига. Това означава, че кабелът трябва да бъде поставен на пода по такъв начин, че двата края да се поберат в задната кутия.

Raychem T2BLUE резистивен кабел

Ако се използва двужилен проводник, тогава наличието на втори проводник гарантира, че токовата верига е затворена, следователно само един край е поставен в кутията, а щепселът е монтиран на другия.

Двужилен кабел има по-сложна структура:


Двужилен нагревателен кабел за подово отопление

 • и двете сърцевини са затворени в изолационен материал като силиконова гума;
 • два проводника са комбинирани с фибростъкло;
 • калайдисан меден проводник се използва за заземяване;
 • алуминиево фолио предпазва проводника от локално прегряване;
 • цялата конструкция е затворена във външна обвивка, изработена от поливинилхлорид.

Едножилният кабел има едно значително предимство - цената, докато двужилният кабел е с 20% по-скъп. Двужилният кабел е просто положен под замазката - можете да използвате всеки удобен метод, без да се налага да връщате другия край в кутията.

Едножилен и двужилен кабел
Едножилен и двужилен кабел

Резистивният проводник постоянно излъчва топлина, когато е свързан към електрическата мрежа - това е основният му недостатък. Защото, ако топлинната енергия бъде прекъсната на изхода, това ще допринесе за прегряване на проводника и ще се получи късо съединение. Не можете да полагате такива проводници на тези места, където планирате да подредите мебели.

Видове електрически подове

Модерно подово отопление, свързано към електрическата мрежа, е представено под формата на система от кабели или нагревателни елементи, свързани в рогозки. Отделна група се състои от иновативни дизайни, които включват инфрачервени пръчки и модели на филми.

Но всички тези опции имат редица общи характеристики:

 • Основата на пода трябва да е суха преди монтажа;
 • Не забравяйте да се нуждаете от заземяване и топлоизолация;
 • Оборудването разполага с термостат;
 • Срокът на експлоатация е доста дълъг.

Но има и разлики, представени от характеристиките на инсталацията, качеството на генерираната топлина, взаимодействието с подовите настилки.

Кабелно подово отопление

 • Такава система вече се превърна в класика, тъй като дизайнът е много удобен и надежден.
 • Такъв под се състои от кабел, нарязан на секции, сензор за контрол на температурата и термостат.
 • По този начин системата се включва само след като температурата спадне под определено ниво.

Важно! Можете да използвате както прости термостати, така и по-сложни устройства, които следят не само температурата на пода, но и температурата навън.

Термомат (тънък кабелен под на мрежа):

 • При производството се използва много тънък кабел, фиксиран върху мрежа от фибростъкло.
 • Нагревателната сърцевина в кабела е заобиколена от щит, изолация и защитна обвивка.
 • Кабелът в рогозките може да бъде едно- и двужилен. Двужилните модели се използват за отопление на помещения, в които хората са постоянно, тъй като те имат ниско ниво на електромагнитно излъчване.

Важно! Тънкият кабелен под се полага върху стари плочки или завършена замазка. За полагане под плочки тази опция ще бъде най-оптималната.

Инфрачервено подово отопление

При този тип под нагревателният елемент, през който преминава електрически ток, започва да излъчва електромагнитни вълни, поради което температурата на всички предмети, които са по пътя им, се повишава. В това има прилика между инфрачервения под и слънчевите лъчи. Топлината от проводящия елемент преминава в подовото покритие, което лежи отгоре, а въздухът вече се нагрява от него.

Различните видове подово отопление изискват различно покритие на подовото покритие:

 • Кабелни подове и термомати - изберете керамични плочки, ламинат или порцелан;
 • Инфрачервен филм и въглеродни пръчки - ламинат, килим, линолеум или дърво.

Саморегулиращ се кабел

Екраниран или саморегулиращ се кабел за подово отопление е матрица, вътре в която има два проводника, а между тях - слой от полимер, който освобождава необходимата топлинна енергия. Особеността на този кабел е, че той регулира нагряването поради съпротивлението на полимера. С повишаване на температурата съпротивлението също се повишава, което води до намаляване на силата на тока и в резултат на това количеството генерирана топлина намалява.

Саморегулираща се оплетка на нагревателен кабел

Благодарение на тази структура, саморегулиращият се кабел е и доста икономичен, следователно с течение на времето той ще оправдае средствата, инвестирани в покупката му.

Състав на екранирана тел:


Екраниран дизайн на отоплителния кабел

 • въглероден проводник;
 • полимер;
 • изолация;
 • подсилваща плитка;
 • външна PVC изолация.

Въпреки възможността за контрол на прегряването, такъв кабел също не се препоръчва да се полага под мебели, тъй като това ще увеличи консумацията на електроенергия, но няма да осигури желания ефект - няма смисъл да отоплявате шкафа.

Поставяме кабела

Преди да направите електрическо подово отопление, трябва да проучите правилата за полагане на кабела. Той се побира под формата на змия, докато трябва да следвате предварително измерената стъпка:

 1. Поставяме кабела, фиксираме го с пластмасови връзки.
 2. Проверете доколко ефективна е системата.
 3. За монтиране на замазката се използва 3 до 1 смес от пясък и цимент.

Важно! Разтворът може да бъде допълнен с подходящи пластификатори или готови смеси. Може да се добавят влакна.

 1. Разтворът, който се полага върху мрежата с кабела, трябва да има дебелина най-малко 4-5 cm.
 2. Когато замазката изсъхне, подовата настилка се полага.

Важно! Поне един месец е забранено да се включва топъл под, тъй като замазката няма да има време да изсъхне напълно.

Нагревателни рогозки


Методи за рязане и огъване на нагревателната подложка

За да се опрости монтирането на топъл под с помощта на нагревателен кабел, са разработени специални рогозки.Те се състоят от мрежеста основа, върху която са закрепени нагревателните елементи.

Основното предимство на този дизайн е, че е възможно да не се направи бетонна замазка, но е позволено незабавно да се постави завършващият слой отгоре (най-често се използват плочки).

Инсталирането на рогозки е много удобно, тъй като е лесно да се промени посоката, можете да ги поставите във всякакъв ред, заобикаляйки местоположението на мебелите. Най-често в рогозките се поставя резистивен двужилен кабел.

Полагане на нагревателната подложка

Подготовка на основата

Ако има нужда от премахване на старата замазка, правим това до самата основа и старателно почистваме повърхността от отломки. Сега полагаме хидроизолационния слой със захват от около 10 см на стената. За да компенсираме топлинното разширение по време на отоплението, фиксираме амортизационна лента на стената. След полагане на топъл електрически под, ще бъде възможно отрязването на остатъците.

За да предотвратим падането на топлината, ние правим топлоизолацията на основата със собствените си ръце. Изолацията трябва да бъде избрана, като се вземе предвид видът на повърхността, местоположението на помещението и целта на инсталацията. Възможни са следните опции.

 • Ако топъл електрически под ще бъде използван като допълнителен източник на топлина, можете да използвате полиетиленова пяна със слой фолио, за да отразите топлината.
 • Когато инсталирате топъл под над отопляема стая, най-добре е да използвате експандиран полистирол. Дебелината му трябва да бъде в диапазона от 20 до 50 мм.
 • За лоджии и веранди трябва да се образува слой изолация от минерална вата или експандиран полистирол с дебелина до 100 mm.

На изолацията трябва да се постави подсилваща мрежа, но тази стъпка може да бъде заменена чрез добавяне на микрофибър или пластификатор към разтвора.

Най-често срещаните марки нагревателни кабели и техните характеристики

На руския пазар има както местни производители на електрически кабели за подово отопление под замазка, така и вносни.

МаркаДължина на участъка, mМощност, W / mМаксимална работна температура, оССрок на експлоатация, години
Едножилен кабел
Национален комфорт, NK-25017159015
Теплолукс10149025
Неоклима515,210035
Двужилен кабел
Ceilhit8,11810025
Teplolux Elite15279030
Raychem t2142010035
Саморегулиращ се кабел
Optiheat 15/30153010040
Devi-pipeguard 2525308530
Нагревателна подложка
NeoClima0,65 м21058025
Electrolux EEFM2 м21508035
Национален комфорт0,5 м21309025

Нюанси

Снимките на полагане на електрическо подово отопление със собствените си ръце са отразени в нашата статия и ще служат като помощ при извършване на работа. Разликата между полагането на топъл електрически под под плочка и под ламинат е, че плочките могат да бъдат монтирани на минимална замазка директно върху нагревателните кабели, като в същото време се препоръчва да се направи слой замазка между кабела и покритието от най-малко 20 mm под ламината, за да се гарантира, че ламинатът не се деформира.

След като сте уредили топъл под с помощта на нашите препоръки у дома, можете спокойно да дадете препоръки на вашите роднини и приятели как да инсталирате електрически топъл под със собствените си ръце, без да включвате външни лица. В същото време качеството на работата ще зависи само от вашите усилия, а наградата ще бъде топъл, удобен под, чиято отоплителна система в същото време е най-естествената и екологична. Удоволствието от получения резултат ще надделее над всички неудобства, свързани с изпълнението на работата.

Правила за инсталиране на топъл под с електрически проводник

За електрическо подово отопление е необходимо да се осигури идеално равна повърхност на грубата основа, тъй като в кухините може да има въздух, което да доведе до изгаряне на резистивния елемент. На основата се препоръчва тънка замазка от 3 до 5 см.

Схема за монтаж на електрически кабел на пода
Схема за монтаж на електрическия кабел на пода

Следва топлоизолация. Дебелината на материала трябва да бъде най-малко 2 см, но ако това е апартамент на приземния етаж, по-добре е да изберете по-дебел. Когато избирате материал, трябва да обърнете внимание на топлоустойчивостта - той трябва да издържа на нагряване до 100 ° C.По-добре е да не използвате материал с фолио - фолиото бързо ще се влоши под въздействието на постоянно високи температури. Алтернатива е метализираното покритие - то ще отразява топлината и ще го насочва нагоре.

Самостоятелно монтиране на електрическо подово отопление

Използват се както валцована изолация, така и плочи. Едно условие е да не допускате пукнатини в меда с платна. Ако подово отопление е инсталирано в баня или кухня, трябва да се използват хидроизолационни материали. Те ще предотвратят проникването на нежелана влага.

Най-често се използва дебела пластмасова ламарина. Следващият етап е инсталирането на нагревателни елементи. Може да се извърши на специална монтажна лента, която има крепежни елементи за кабела. Можете да го замените с подсилваща мрежа, чиито клетки не надвишават 1,5 cm.

Етапи на инсталиране на топъл под с електрически проводник
Етапи на инсталиране на топъл под с електрически проводник

Следващият етап е замазката. Може да се използва всеки материал, който може да издържи на високи температури. Това е или бетонен състав с добавка на полимери, или готови сухи смеси за топъл под. Преди да излеете замазката, е необходимо да проверите работата на отоплителната система. Тестът се провежда с помощта на тестер, който измерва максималното съпротивление. Разрешени са отклонения в рамките на 10% от данните, посочени в телеграфния паспорт.

Инфрачервена конструкция за подово отопление

Нагревателният елемент на инфрачервеното подово отопление е специален нагревателен филм, който показва висока степен на устойчивост на механични повреди. Такъв филм се прави с помощта на плътни полимери - полиуретан или лавсан. Основата се състои от два слоя, между които са разположени елементи, които осигуряват отопление. Те са въглеродни или биметални.

По краищата на всеки нагревателен елемент има проводници, към които са свързани захранващите кабели. Това се допълва от включения термостат, който ви позволява да контролирате нивото на отопление с помощта на датчици, поставени на пода.

Сравнение с други системи за подово отопление:

 • Инфрачервеното подово отопление е несъвместимо с керамичните плочки;
 • Може да се използва като основен източник на отопление за апартамент;
 • Инфрачервената отоплителна система осигурява равномерно отопление на помещението;
 • Полагането трябва да се извършва върху участъци от пода, в които няма тежки мебели. В допълнение към факта, че дървените мебели постепенно ще изсъхнат, те също могат да деформират филма за подово отопление;
 • Инфрачервеният под йонизира въздуха в стаята, което е от полза за здравето на обитателите;
 • Можете да инсталирате IR етаж със собствените си ръце за 1 ден.

Как да инсталирате инфрачервено подово отопление

Правила и характеристики на работата на инфрачервения топъл под

Филмовият инфрачервен под принадлежи към класа на нискотемпературните нагреватели, поради което температурата му не трябва да се задава над 35-40 ° C - това може да създаде дискомфорт за краката на жителите. Този тип топли подове е добре комбиниран с такива довършителни материали като ламинат, линолеум и килим, плочките са несъвместими с него. Използвайки термодатчик, можете да зададете необходимата температура, не се препоръчва да надвишавате стойностите от 27-28 ° C, в противен случай ламинатът може да изсъхне под въздействието на температурата.

Понякога, за да се чувствате комфортно и уютно във вашия апартамент, основното отопление не е достатъчно, а ходенето по студен под е напълно неприятно. В този случай подходящ избор ще бъде електрически топъл под, който може да бъде сглобен със собствените си ръце без особени затруднения. Тази опция е особено подходяща за отопление на плочки в банята, отопление на вана, веранда или лоджия. Поради достъпната цена на материала, всеки може да направи топъл под в апартамента си.

Инсталиране на термостата

Трябва да се използва термостат, за да се спести енергия и да се направи подово отопление по-ефективно. Трябва да се инсталира преди полагане на нагревателните елементи. Той е монтиран на удобно място, отстъпвайки от пода най-малко 30 см. В стената трябва да направите ниша за инсталиране на кутията и да нарисувате строб до основата на пода, в който е поставена гофриране или тръба . Гофрирането трябва да премине още 0,5–1 м по основата на пода; в него са поставени свързващи проводници от нагревателните елементи.

Точното място за монтиране на термостата
Точното място за монтиране на термостата

Краищата на кабелите трябва да бъдат вкарани в термостата по такъв начин, че втулките да останат в връзката.

Инсталиране на термостат

Ние действаме по следния начин:

 1. Подготвяме дупка в стената, изрязваме бразда до пода.
 2. Вмъкваме монтажна кутия в отвора, фиксирайте го с алабастър.
 3. Гофрираната тръба, излизаща от кутията, се поставя в браздата и отгоре се покрива с алабастър.
 4. Краят на тръбата се извежда в отоплителната зона и се намира между кабелните контури, така че термостатът да е в центъра.

Важно! Полагаме тръбата без завои; на мястото на температурния сензор е необходимо да се създаде кота с помощта на дървен блок. Това се прави, за да се постигне разположението на сензора непосредствено под пода, което означава - за коректността на показанията му.

 1. Завиваме плътно края на тръбата с изолационна лента, така че разтворът да не попадне в нея.

Окабеляване

Има няколко опции за прокарване на кабели:

Оформлението на охлювите е по-малко популярно, особено ако се използват резистивни елементи. Стъпката между завоите се избира независимо, в зависимост от необходимата мощност на 1 m2. Минималното допустимо разстояние е 5 см, максималното е 30 см.

Как можете да изчислите необходимото количество тел на 1 м2?


Таблица за изчисляване на мощността на нагревателния кабел

 • Първо, трябва да решите дали ще бъде основното отопление в стаята или спомагателно. Ако основният, тогава трябва да осигурите мощност от 150 W и по-висока, а когато топлият под е само допълнителна система, 110 W ще бъдат достатъчни.
 • На второ място, се взема предвид степента на подовата изолация - ако това е апартамент на първия етаж, тогава трябва да осигурите 140-150 W, дори с допълнително отопление. По-мощни елементи трябва да бъдат инсталирани на балкона или лоджията - до 180 вата.
 • Трето, дефиницията на отопляемата площ е приблизително 70% от пода, като се вземе предвид местоположението на мебелите (жицата не се побира под нея).

Дължината на кабела вече може да бъде изчислена. Например, зоната на покритие е 10m2, необходимо е да се организира мощност от 140 W на 1m2. Има нагревателен кабел за подово отопление с мощност 16 вата. Изчисляваме максималната консумация: 140 * 10 = 1400 W. Определете дължината на кабела: 1400/16 = 87,5 м. Сега трябва да изберете такъв брой намотки или секции, които са възможно най-близо до тази стойност, тъй като скъсяването на нагревателния кабел за топъл под е много проблематично.

Кабелна конструкция за подово отопление

Отоплителната технология с кабелно подово отопление се основава на преобразуване на мощността на електричеството в топлина. Кабелът за подово отопление може да се нагрее до температура от 60-70 ° C. Такъв топъл под трябва да бъде монтиран в замазка или лепило за плочки.

Схемата на отоплителната верига е съвсем проста - резистивен едножилен, двужилен или саморегулиращ се проводник с напречно сечение 2,6 mm се поставя върху специална мрежеста подложка, където е фиксирана. Преди полагането на кабелния електрически под се изчислява мощността и стъпката.

В някои случаи тя може да бъде положена под мазилка или керамични плочки, или по протежение на стената. Схемата на пода на кабела се състои от температурен сензор, към който е свързан контролния блок.Кабелът и сензорът са свързани към монтиран на стената термостат. Когато се изпрати сигнал от сензора, термостатът включва или изключва отоплителния кръг от мрежата.

Сравнение с други системи за подово отопление:

 • Кабелен топлоизолиран под, за разлика от основния, не може да се полага в онези зони на помещението, където ще бъдат поставени мебели или водопроводно оборудване;
 • Кабелно подово отопление може да се монтира в помещение с висока влажност. Инфрачервен или баров под такива условия могат да бъдат вредни;
 • Продуктите с плочки са по-лесни за полагане върху електрически кабел, филмовите колеги имат ниска степен на адхезия към лепилото за плочки;
 • Цената на устройството и инсталирането на кабелно подово отопление е относително ниска;
 • Инструкцията изисква задължително заземяване на кабелното подово отопление;
 • Кабелното подово отопление не се нуждае от голям брой допълнителни устройства, достатъчно е само инсталирането на термостат;
 • Кабелният под е оптимален в помещения с малка площ; ще бъде проблематично да се инсталира воден аналог в такива помещения.

Как да скъсим кабела?

Въпросът как да съкратите нагревателния кабел може да възникне в случай, че се извърши неправилно изчисляване на кадрите и няма къде да се сложи излишъкът (трябва да запомните минимално допустимото разстояние между завоите - 5 см). Телът се продава в намотки, които имат няколко секции. В краищата на кабелите в секцията са монтирани съединители. Във всеки раздел се създава определено съпротивление. Ако сами отрежете жицата, балансът ще бъде нарушен: съпротивлението ще намалее, токът ще се увеличи.

Информационна схема на нагревателния кабел
Информационна схема на нагревателния кабел

В резултат на това кабелът просто ще изгори, така че трябва да използвате целия кадър за покритието. Но ако въпреки това възникна такава необходимост, тогава е по-добре да поверите резитбата на професионалист. Той ще определи колко съпротивление е загубено и ще инсталира ограничител на тока, за да компенсира.

Монтаж на отоплителни секции

Първо, трябва да се върнете към предварително съставения план за полагане на отоплителния кабел, внимателно проучете такива подробности като реда и стъпката на полагане.

Преди да развиете кабела, трябва да проверите неговото съпротивление. Стойността на измереното съпротивление се записва в гаранционната карта. Той трябва да съвпада с този, посочен на етикета на кабелната втулка. Допустимото несъответствие е ± 10%.

Студеният край на двужилния нагревателен кабел се избутва в гофрирането и се монтира в първоначално подготвения жлеб. Свързващата втулка и началото на кабела са фиксирани на пода към монтажната лента и от тази точка започва полагането на кабела. Освен това свързващата втулка трябва да бъде разположена на пода по такъв начин, че да бъде изцяло запълнена с бетонна замазка.

В процеса на полагане е необходимо да се гарантира, че кабелните линии не се допират или пресичат, а също така стриктно да се спазва постоянна стъпка на полагане в цялата отоплителна площ. На места, където се изисква огъване на кабела, радиусът на огъване не трябва да бъде по-малък от 5 cm.

Крайната втулка на двужилния нагревателен кабел е фиксирана върху монтажната лента със същото състояние като свързващата лента - тя трябва да бъде изцяло покрита с бетонна замазка. Ако за инсталирането на кабелна отоплителна система се използва едножилен нагревателен кабел, тогава при съставянето на схема за полагане трябва да се има предвид, че двата края на кабела ще бъдат свързани към термостата.

Инсталиране и фиксиране на температурния сензор и термостат.

Когато кабелът е положен изцяло по цялата повърхност, трябва да инсталирате температурния сензор. Той е монтиран в гофрирана тръба и е монтиран заедно с захранващия край на нагревателния кабел в един строб. В края на тръбата, където ще бъде разположен термостатът, се поставя щепсел, така че разтворът да не попадне в него.

Тръбата със сензора се полага на пода, без да ги пресича между нагревателните кабелни линии.За да може датчикът за температура да функционира нормално, той е фиксиран заедно с тръбата в средата на кабелните линии на монтажната лента. Подовият сензор с тръба трябва да бъде разположен по протежение на кабела с дължина най-малко 50-100cm.

Термостатът се монтира и свързва, след като към свързващата кутия се свържат три проводника: проводник на сензора за температура на пода, захранващ проводник на отоплителния кабел и захранващ кабел 220 V. Термостатът не трябва да се поставя в помещения с висока влажност. Не е безопасно!

На този етап монтажът на електрическото подово отопление е приключил. Можете да започнете да запълвате кабелната отоплителна система с циментово-пясъчна замазка.

Устройството е циментово-пясъчна замазка или саморазливен под.

Преди да запълните кабелната отоплителна система със замазка, е необходимо да се уверите, че тя работи правилно. За това топлият под се включва за кратко. Схема за монтаж на подово отопление

с поставянето на съединители и крайни съединители е необходимо да се направи скица и е по-добре да се снима и да се приложи в гаранционната карта.

Замазка под електрическо подово отопление

по-добре е да готвите от смеси, специално предназначени за това. Необходимо е течната циментово-пясъчна смес да се излива равномерно и точно върху повърхността на пода, без да се повреди изолацията на кабела. Необходимо е да се гарантира, че по време на изливането на замазката не се появяват въздушни джобове, тъй като те влошават преноса на топлина от нагревателния кабел.

Дебелината на замазката трябва да бъде приблизително 3-5 см. Времето за пълно изсъхване на замазката се посочва от производителя на сместа (приблизително 28 дни).

След като замазката се втвърди по стените, е необходимо да се отрежат изпъкналите части на изолацията (ако има такива). След това можете да започнете да полагате подовата настилка (керамични плочки и др.).

Подобни материали на сайта:

Алексей Шамборски, 06.06.2014

Много собственици на апартаменти и частни къщи на етапа на строителството и по време на ремонтите решават да оборудват по-удобни условия за живот. Устройството на топли подове с различни модификации е особено популярно напоследък. От гледна точка на безопасността, лекотата на използване и цената, електрическото подово отопление е извън конкуренцията.

Единственото нещо, което обърква собствениците на жилища, е доста високата цена на работа, основният компонент на която е възнаграждението на монтажниците. Но в този случай има възможност драстично да спестите от услугите на наети работници, като направите електрически топъл под със собствените си ръце. За това в продажба има много различни комплекти електрически подове с различна мощност, подходящи за всички видове покрития и за различни размери площ, от които можете да изберете идеалния за вашия дом.

Технология

Ако смятате, че създаването на уют и комфорт в къща или апартамент е възможно само с помощта на професионални работници, тогава рязко се заблуждавате негативно. При спазване на определени правила и следвайки практически съвети, можете да направите висококачествен монтаж на топъл под със собствените си ръце. Разбира се, преди да направите такъв под, ще отнеме време за учене и търпение, но резултатът определено ще ви зарадва.

Структура

Всяко електрическо подово отопление се състои от три компонента:

 1. Основи - нагревателни кабели, филми, мрежа, рогозки и др.
 2. Точките за консумация на енергия са местата, където цялата конструкция е свързана към мрежа от 220 или 380 волта.
 3. Термостат, който е проектиран да контролира зададената температура.

За ваша информация Има едножилни и двужилни кабели. Вторият вариант е малко по-скъп, тъй като се счита за по-безопасен поради намаленото ниво на електромагнитно излъчване. Поради това се използва за изолиране на спални, дневни и детски стаи. Всъщност този факт е недоказуем.

По ред

Първата стъпка при организирането на допълнително отопление е внимателното изравняване на работната повърхност.

Направи си сам електрическо подово отопление на равна повърхност е не само по-удобно, но и по-справедливо.

 1. Подготовка на основата.

Ако забележите значителни спадове в нивото му или дълбоки пукнатини и неравности, ще трябва да направите груба обработка. Това ще позволи в бъдеще равномерно и ефективно да се поставят нагревателните елементи и изолацията. Отсъствието на провисване на кабелите и съответно принудителната им деформация под натиска на вашето тяло е гарантирано.

За замазката се използва циментов разтвор, който се изравнява възможно най-много и се оставя да изсъхне старателно, за да се получи конструктивната здравина.

 1. Премахване на боклука.

Необходимо е основно почистване на основата от отломки и прах. Най-добрият вариант би бил прахосмукачка, но е препоръчително да се използва индустриален модел, а не домакински.

 1. Полагане на изолация.

Полагане на слой топлоизолационен материал, който трябва да намали топлинните загуби и да осигури връщането на температурата нагоре, а не надолу, към плочите на пода.

Съвет Когато избирате изолация, обърнете внимание на размера и топлинните загуби на помещението. За помещения с малка площ и относително удобен термичен режим ще бъде напълно достатъчно да се използва фолио полипропиленова пяна с дебелина от 3 до 5 мм. Ако стаята е студена и просторна, използвайте коркова подложка или същия полипропилен, но с дебелина 15-20 мм. Това ще бъде достатъчно, за да спестите топлина.

 1. Инсталация.

След извършване на подготвителната работа можете да инсталирате топъл електрически под със собствените си ръце и да инсталирате терморегулатор.

Важно! Помислете за местоположението на нагревателния елемент преди цялостен монтаж! Не се препоръчва да се монтират твърде тежки мебели върху него. Ако сте използвали облицован с фолио материал като топлоизолатор, тогава нагревателният кабел може да бъде положен директно върху изолатора. Когато използвате различен тип изолация, ще трябва да направите тънка (около 1 см) бетонна замазка, за да изключите нейния контакт с нагревателния кабел.

Отстъпление

За висококачествено полагане на топъл под се използва метална армираща мрежа, която ще осигури допълнителна здравина и няма да позволи да се разширява при повишаване на температурата.

Преди да започнете инсталирането на електрическия нагревателен кабел, не забравяйте да го проверите за възможни повреди или счупвания. За да направите това, достатъчно е да измерите неговото съпротивление.

В идеалния случай той трябва да съответства на параметрите, посочени в инструкциите за използване на нагревателния елемент.

 • Не забравяйте да го поставите, като стриктно спазвате схемата!
 • Не превивайте и не превивайте кабела!
 • В никакъв случай не трябва да се прерязва двужилния кабел!
 • След като завършите инсталационния процес, проверете отново съпротивлението на цялата система. Той трябва да съответства на стойностите на паспорта, посочени в инструкциите.
 • Не извършвайте никакви работи по инсталирани електрически нагревателни елементи. Това може да ги повреди.

Продължение

 1. Последният етап.

Сега е моментът да започнете с основната довършителна замазка. За това отново се използва приготвен разтвор от пясък и цимент.

Не правете смес, която да е твърде гъста или твърде течна. В първия случай ще бъде много трудно перфектно изравняване на повърхността, във втория случай е възможно напукване на изсъхналия под. Ще трябва да работим усилено и да намерим средна стойност между първия и втория случай.

След като повърхността на замазката се изравнява с правилото, тя трябва да се остави да изсъхне напълно. Ако в помещението има висока температура и ниска влажност, експертите съветват леко да се навлажни замазката с вода за два до три дни, за да се избегне появата на пукнатини. Обикновено отнема 25-30 дни, за да изсъхне добре циментова замазка. Не включвайте отоплителната система до този момент!

 1. Първата пробна експлоатация на електрическо подово отопление не трябва да надвишава 3-5 часа. Температурният режим се увеличава постепенно, започвайки от 20 градуса и добавяйки 3-4 градуса дневно.
 2. Ако всичко е минало добре, нямате оплаквания от работата на отоплителната система и сте доволни от качеството на замазката, можете да започнете да полагате подовото покритие. Може би това ще бъде паркет, ламинат, плочки или просто килим. Всичко зависи само от вашия вкус и избор.

Важно! Друг решаващ момент в устройството за подово отопление е свързването му към електрическата мрежа. За съжаление не всеки има достатъчно познания в електротехническата работа. Ето защо, за да се осигури пълна безопасност, е препоръчително да поверите този процес на професионален електротехник. Това няма да отнеме много време, но ще гарантира качеството на системата в бъдеще. Може би това е единственият момент, който е по-добре да не правите сами. Цената за работата на професионалист оправдава всички последствия.

Както можете да видите, не е толкова трудно да извършите правилното и компетентно инсталиране на топъл под със собствените си ръце. Достатъчно е да имате основни умения за боравене със строителни инструменти, да следвате всички инструкции и препоръки за инсталиране на тази система.

След като цялата работа е свършена с високо качество, определено ще останете доволни от резултата. В края на краищата уютът и комфортният вътрешен климат са основата за добро здраве и позитивно настроение за вашето семейство и приятели. Е, ако изобщо не сте уверени във възможностите си, има възможност да се свържете с професионална компания, която се занимава с този въпрос. Както се казва - всяка прищявка за парите ви!

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни