Как и какво да изолирате селска къща със собствените си ръце за комфортен зимен престой

Защо е необходима топлоизолация и защо не трябва да я пренебрегвате

Ако вече сте решили да се откъснете от градската суета и да прекарате зимното време в собствената си селска къща, трябва да го подготвите старателно. Инсталирането на отоплителна система не трябва да бъде единствената дейност. Добрата топлоизолация на селска къща ще помогне за значително увеличаване на енергийната ефективност и значително спестяване на отопление. Освен това животът в правилно изолирана къща ще бъде много по-удобен. Липсата на течение и студени стени също е по-полезно за здравето.

Какво е по-добре да изберете

По принцип изборът се издига между два основни метода на изолация: външен и вътрешен. В идеалния случай сградата трябва да се обработва както отвън, така и отвътре, но за да спестите пари, можете да се ограничите до едно нещо. Изборът до голяма степен зависи от климатичните условия, съществуващите покрития, избрания метод и структура на отоплението и наличните средства. Така че, ако вътрешните помещения вече са напълно декорирани и все още няма възможност и желание за извършване на нов ремонт, по-добре е да изолирате къщата отвън. Съответно трябва да действате в обратния случай.

Въпреки това външното довършване е по-трудно за инсталиране, често по-скъпо и възможността за монтаж е силно зависима от метеорологичните условия. Това го прави по-малко подходящ за случаи, когато трябва да се работи по строг график. Възможно е да изолирате дачата отвътре, дори ако студът вече е дошъл.

Външна топлоизолация

На първо място, когато решавате как да изолирате селска къща, трябва да помислите за изолиране на стените отвън. Най-често използваните изолационни материали за външна употреба са плочи от пяна или експандиран полистирол и базалтова вата. Днес пазарът на строителни материали предлага много други материали, но те са най-лесните за работа, достъпни и проверени във времето. Минералната вата обикновено се полага под сайдинг, полистироловите панели също могат да бъдат покрити със сайдинг или покрити с мазилка и различни декоративни покрития. Днес тези методи за външна декорация са най-популярни.

Ако самата къща е дървена, преди да започне каквато и да е работа, тя трябва да бъде обработена със специални съединения, които увеличават влагоустойчивостта на дървото и намаляват опасността от пожар, както и антисептик!

За да сравните тези материали, помислете за приблизителна инсталационна схема и за двете:

Изолация на селска къща отвън

Ако екстериорът на сградата няма естетическа или историческа стойност, по-добре е да изолирате стените на къщата отвън. Дебелината на изолационния материал се определя въз основа на топлотехнически изчисления.

Търсят се три метода за външна изолация:

 • "Мокра" (пяна).
 • Вентилирана фасада.
 • Пръскане (полиуретан или целулоза).

Изолацията на селски къщи отвън с помощта на полиуретаново пръскане е със съмнителна ефективност, тъй като е трудно точно да се изчисли количеството на състава и да се нанесе в напълно равномерен слой. Въпреки че много строители твърдят, че имат успешен опит с пръскана изолация, ние няма да препоръчваме тази технология.

Другите два метода са ефективни само ако се спазва подходящата технология. Помислете как да изолирате градинска къща за зимен живот, в зависимост от материала на стените.

Бетонни и тухлени основи

Препоръчително е стените на аерирани блокове и шлакоблокове да се изолират със съвременна полистиролова пяна или полистиролова пяна. Това е така нареченият "мокър" тип топлоизолационна система.

В този случай върху изравнената основа се нанася грунд, върху него се нанася лепило и плоча от паронепропусклива топлоизолация, която се фиксира с дюбели. По-нататъшните действия зависят от желаното декоративно покритие; обикновено се използва мазилка или декоративен камък.

Този метод е подходящ и за изолиране на стените на тухлена къща.

Дървена къща

Най-често къщите се строят в страната от дърво, обикновено иглолистни дървета. За да изолирате градинска къща за зимен живот, изработена от дървен материал, използвайте принципа на вентилирани фасади с паропропусклива изолация (минерална вата).

Според технологията изолацията е прикрепена близо до външната повърхност на къщата и е затворена с херметична мембрана. След като се отклони от последните 2-4 см, облицовката се монтира (сайдинг, имитация на бар).

Предимството на метода е възможността за полагане на евтини изолатори под формата на базалтова вата, тъй като тук топлоизолаторът не поема натоварването на външния слой.

Технологични характеристики

Използването на пяна с вентилирана фасада е неприемливо, тъй като вероятността от запалване на материала се увеличава във въздушното пространство. Полимерните вещества не се използват по друга причина: под тях се натрупва конденз, поради което по дървените стени ще се появи мухъл и гниене.

Ако изолирате градинска къща със собствените си ръце, използвайки паропропускливи нагреватели, дървената основа ще позволи на влагата да премине в двете посоки, поддържайки оптимален микроклимат в къщата.

Монтаж на полистиролни плочи

За изолация с полистиролови панели е необходимо да се подготвят стените. Те трябва да бъдат сравнително равномерни, без големи изкривявания, които могат да предизвикат счупвания на платното. Също така, стените трябва да бъдат грундирани. Панелите са залепени и фиксирани върху специални дюбели с широки пластмасови капачки. Можете също да използвате специални лепила или тези, препоръчани за плочки. След това получената повърхност може да бъде измазана и нанесена с подсилваща мрежа и завършващо декоративно покритие.
Прочетете също: Как правилно да изолирате тухлена къща отвън?

Вътрешна топлоизолация

Вътрешната изолация на помещенията се извършва и чрез полагане на топлоизолационни материали под декоративното покритие. Поради факта, че вътрешните условия са много по-меки, изборът на материали и методи за довършителни работи е много по-голям. Както и за външна топлоизолация, за да се изолира дачата отвътре, са подходящи същите изолационни материали: минерална вата, пяна или експандиран полистирол панели и други. Можете също да използвате издухана изолация.

Монтажът на рамковата конструкция също започва с обработката на самите стени, в зависимост от какво са направени. Не забравяйте да обработите стените със специален състав против мухъл. При издигането на такива конструкции не е необходимо да се изравняват стените, това значително ще спести време и материали. След като рамката е издигната, трябва да се положи слой от разпенено пароизолационно фолио. Той също така има свойства, отразяващи топлината. Ако стената е дървена, тогава можете да фиксирате филма с обикновени нокти, но строителният или мебелен телбод ще ви помогне да спестите много време и усилия. След това самият топлозащитен материал се полага директно, който се зашива отгоре с листове от ПДЧ, ПДЧ, OSB панели, листове от гипсокартон, MDF панели или други материали. Този вид многослоен сандвич помага да се запази топлината в стаята.

Наложително е първо да се изолират стените, които са в контакт с улицата. Допустимо е да не се осигуряват неотопляеми помещения, като балкони или веранди, с такава топлоизолация, ако те няма да се използват през зимата, но трябва да обърнете внимание на стените, съседни на такива помещения.Можете да изберете по-тънък слой изолационен материал за тях, ако верандата е достатъчно топла. Няма смисъл да се изолират прегради и стени вътре в самата къща, освен да се увеличи шумоизолацията. Изолацията на външните помещения, съседни на самата къща, ще им позволи да се използват през студения сезон и ще повиши ефективността на отоплението на цялата къща.

Как да изолирате градинска къща със собствените си ръце

След като следвате всички съвети от тази статия, дори малка печка в къщата ще бъде достатъчна, за да може цялото семейство да живее комфортно през зимата.

Подхождайте отговорно към работата си, за да предотвратите вграждането на студени мостове в конструкциите. В същото време не забравяйте да обърнете внимание на вентилацията на жилищните помещения, тъй като изолацията влошава микроклимата в стаята, намалявайки способността на конструкциите да "дишат".

Външната топлоизолация на конструкциите измества точката на оросяване към улицата, намалявайки риска от влага по стените в стаята.

Изолация на градинската къща отвън

Декорацията на стени може да се извърши с помощта на метода "мокра фасада" или "изолация на сайдинг".

Изолация на прозорци

Когато измисляте как да изолирате селска къща, в никакъв случай не трябва да забравяте за прозорците. Слотовете, неправилната инсталация, лошото уплътнение също могат да доведат до загуба на топлина. Разбира се, най-ефективни са модерните пластмасови прозорци с многокамерни прозорци с двоен стъклопакет, пълни с инертни газове. Но не винаги е възможно да похарчите прилична сума пари, за да ги замените. И понякога някакъв „ъпгрейд“ няма да навреди на нови.

Изборът на изолация

Преди да започнете работа, трябва да вземете решение за вида на топлоизолацията. Ако имате основни строителни умения, правилен подбор на изолация и познания за технологиите, повечето от дейностите могат да се извършват на ръка.

Съвременният пазар предоставя на купувачите широка гама от материали, които ще помогнат да се изолира селска къща с високо качество. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци.

Основните показатели, влияещи върху вида на изолацията, трябва да бъдат избрани, са топлопроводимостта, устойчивостта на влага, издръжливостта и пожарната безопасност.

Има няколко групи топлоизолационни материали:

 1. минерална вата;
 2. целулозен;
 3. полистирол.

Всяка от горните групи заслужава подробно разглеждане.

Минерална вата

Изолацията от минерална вата, често наричана просто минерална вата, е неорганично влакно, обикновено порфир. Между влакната има въздушна междина, която заема около 95% от общия обем.

Предимствата на минералната вата са нейните високи топло- и звукоизолационни качества, издръжливост, екологосъобразност, пожарна безопасност. Основният недостатък е ниската устойчивост на влага.

Целулозна изолация

Целулозната изолация е направена от рециклирана целулоза. Основните предимства на материала са ниският коефициент на топлопроводимост и способността да запълва труднодостъпни места за изолация; той се вписва добре във всякакви малки кухини и пролуки. Монтажът се извършва чрез пръскане, ръчно или механизирано полагане, запълване. Обикновено такива материали съдържат антисептични и противопожарни примеси, което ги прави надеждни при пожари и устойчиви на гризачи и насекоми.

Сред недостатъците на целулозната изолация са:

 • силно свиване с течение на времето;
 • когато се прилагат по мокър метод, всички метални елементи на конструкциите трябва да бъдат покрити с боя или лак, тъй като корозията може да започне поради дългото време на изсъхване на материала;
 • висока крайна цена на топлоизолационната система, тъй като за висококачествена изолация е необходимо голямо количество изолация.

Полистиролни топлоизолатори

Полистироловата изолация, основният представител на която е експандиран полистирол, са гранули, пълни с въздух. Поради това материалите поддържат топлина добре. Гранулите имат клетъчна структура и следователно практически не позволяват на влагата да премине. Експандираният полистирол се произвежда под формата на плочи, които са много леки и лесни за инсталиране.

Значителен недостатък на тази група нагреватели е тяхната нестабилност при високи температури и в резултат на това опасност от пожар.

Кое е по добре?

Най-компетентното решение на въпроса кой материал да се избере е комбинираното използване на няколко вида изолация в различни части на строителната конструкция.

Минералната вата трябва да се използва за топлоизолация на конструкции, които не са подложени на постоянен стрес. Целулозните са по-подходящи за затопляне на фасади, покриви, подове, а полистироловите - за основи и мазета.

Дървени прозорци

За висококачествен ремонт на дървени прозорци ще ви трябва:

 • Силиконов уплътнител (ако го вземете в специална тръба, ще ви трябва пистолет за лепило);
 • Полиуретанова пяна;
 • Малка шпатула;
 • Самозалепваща лента;
 • Уплътнител;
 • Излишни вестници, списания или филми;
 • Гипс;
 • Нокти (малки, можете да вземете мебели) и чук.

Ако има счупени или напукани стъкла, най-добре е да ги замените. Това важи и за остъкляването на мъниста. Първо отстранете всички стари уплътнители, разхлабени парчета мазилка и цимент от пукнатините между рамката и стената и от отливите и перваза.
Преди да запълните дупките с монтажна пяна, е необходимо да защитите стъклото и повърхностите около отвора на прозореца с хартия или филм, като го закрепите с моларна лента. Той не оставя следи по различни повърхности и може лесно да бъде премахнат дори от тапета. Внимателно поставете малко количество полиуретанова пяна в пролуките. Имайте предвид, че обемът му ще се увеличи няколко пъти през деня, така че не слагайте твърде много от него. След около един ден, когато пяната се втвърди напълно, можете да премахнете защитната лента и хартия. Сега можете да отрежете излишъка. Най-удобният начин да направите това е с канцеларски нож. След това можете да изравните повърхността с мазилка.

Внимавайте при работа с полиуретанова пяна! Едва се отстранява от различни повърхности и кожа. Не докосвайте невтвърдената пяна с ръце! Избягвайте да го попадате върху дрехи, подови покрития, стъкло, рамки и други повърхности.

Ако не е възможно да се демонтират ъглите, остъкляване на мъниста от рамки на прозорци, тогава просто залепете пукнатините със силиконов уплътнител. Трябва да поставите уплътнителя възможно най-дълбоко в отворите. Можете да го натиснете там и да го загладите с пръсти, напоени с вода. Благодарение на това стъклото няма да трака и няма да има течение.

Към фугите на крилата и рамките трябва да се залепи специална уплътнителна лента. Най-удобни са самозалепващите се. Преди залепване повърхността трябва да се почисти и обезмасли. Най-добре е да се опитате да залепите с плътна линия без фуги по целия периметър.

Строителство на къщи

54 гласа

+

Глас за!

Против!

В продължение на много години гражданите свързват градинска къща с малка лятна сграда, която е сглобена от скрап. С появата на евтини строителни материали на пазара, разработчиците имат възможност бързо да построят евтини жилища, които са подходящи за отдих през лятото. И така, че в малка селска къща е било топло дори през зимния студ, трябва да помислите за прилична изолация и отопление на градинската къща.

 • Затопляне на градинска къща
   Изолация на пода и основата
 • Изолация на подове
 • Изолация на стени
 • Изолация на прозорци и врати
 • Необходимостта да се изолира градинска къща

  Както знаете, основната цел на градинската къща се състои в формирането на среда за отдих, тоест създаването на условия за поддържане на живота в природата, които са близки до домашните, за ефективното изпълнение на изградените планове.Много градинари удължават градинарския сезон до късна есен, а през зимата идват с желание да карат ски и да се отпуснат.

  Но такова забавление често ще бъде невъзможно и ето защо. Къщите в градинските къщи по правило имат много проста структура - рамка от дървени греди, която е обшита с вагон. Вътрешността на къщата е завършена с шперплат, който от своя страна е залепен с тапет. Ако не сте създали подходяща топлоизолация във вашата лятна градинска къща, ще бъде много трудно да се затоплите в такава конструкция през зимата, тъй като вътрешното пространство между корпуса не е запълнено с нищо.

  Можете да не се съгласите и да изберете опцията за отопление с временна печка. В този случай обаче трябва да запомните, че това не е за дълго. Феновете на открит огън трябва да знаят, че ефективността на камините е ниска, тя е само 10%, така че няма да е възможно да се затопли така. Топлината ще бъде временна и тухлена къща, дори за кратко, ще трябва да се отоплява за ден-два. Следователно все още трябва да мислите за топлоизолация. А междувременно не е особено трудно да изолирате градинската къща сами.

  Тъй като нуждата от жилищни помещения през зимата ще бъде по-малка, отколкото през лятото, с цел икономично използване на топлоизолация и строителни материали, както и за пестене на гориво за отопление, не може да бъде изолирана цялата къща. В градинска къща е достатъчно да изолирате една или две стаи, в зависимост от площта на сградата и състава на семейството. Добре е, ако в градинската къща има и тухлена печка.

  Само в този случай е възможно да се прекарват уикендите в началото на пролетта, късната есен и през зимата и бавно да се преработят всички предстоящи работи, за които не е било възможно да се отдели време през летния период, наситен с градинарски проблеми. Преди да продължите да практикувате, не забравяйте, че се препоръчва да се извършват всички работи по топлоизолация, когато навън е лято. Ако вилата е двуетажна или жилищната площ на един етаж е твърде голяма, трябва да помислите и за отопление на водата.

  Избор на материали

  Най-практичните изолационни материали са стъклена вата, полистирол, пяна каучук, пяна изолация и влакнести плочи. Възможно е да се изолират стените на каменни или тухлени къщи с помощта на насипни материали, които се поставят между двойните стени или да се използва най-новият течен топлоизолационен материал за стените. Въпреки това материалите, използвани от нашите баби и дядовци, не изостават от тях.

  Индустриални нагреватели

  За топлоизолация на градинска къща най-често се използват индустриални нагреватели. Минералната изолация трябва да бъде изолирана от влага. Те включват минерална вата и фибростъкло. За защита на подове и фасади от студа се използва главно минерална изолация.

  Минералната вата се използва в строителството от много поредни години, тя се е доказала по най-добрия начин, тъй като не се свива, поддържайки собствените си технически параметри на високо ниво от десетилетия. Този материал е придобил своята популярност благодарение на лекотата на стилизиране и ниската цена.

  Целулозната изолация е представена главно от еко вълна, която се използва за изолация на фасади, покриви и подове на селски къщи. При изолация на покриви и фасади са необходими полистиролови материали или експандиран полистирол, а също и при изолиране на основи. Можете да изолирате градинска къща с такива материали отвън и отвътре.

  Подръчни материали

  Можете сами да подготвите някои материали. Те не отстъпват на минералните и се използват широко в индивидуалното строителство, изолационни материали от органичен характер, като дървени стърготини, тръстика, мъх, острица.Можете да добавите към тях цял списък от изолационни материали: плява, слама, сено, малки дървесни стърготини, торфен чипс и други. В различните региони на страната ни все още има много изолация „за крака“. Първо трябва да се смачка груб материал, например да се накълца с брадва.

  Можете сами да направите материала за изолация от импровизирани средства, които градинарите винаги имат. Това е найлоново фолио и стари вестници. За да се изолира градинската къща по този начин, между листовете вестници се поставя филм и се глади с ютия. Полученият топлоизолационен материал обикновено се залепва към стените под тапета.

  Изисквания за изолация

  За минерална изолация (минерална вата, стъклена вата, полистирол), както и малки дървесни стърготини, дървени стърготини и мъх, дебелината на засипката трябва да бъде най-малко 10 сантиметра и можете да разчитате на температурата на външния въздух до минус 20 градуса, ако е изпълнено едно задължително условие - външна облицовка, устойчива на вятър ... За по-пореста органична изолация дебелината на засипката трябва да се увеличи до 13-15 сантиметра.

  Минералната изолация трябва да бъде уплътнена, така че след ръчно натискане върху тях материалът да се върне в първоначалното си положение. Ако топлоизолаторът е в постелки, той не трябва да се разхлабва. Малките стърготини и дървени стърготини се уплътняват до плътно състояние. Обичайно е за начало да се смила сено, слама, острица, тръстика, големи дървени стърготини, да се кълца с брадва и колкото по-малки са компонентите, толкова по-добре.

  Ако се интересувате от това как правилно да изолирате градинска къща и да похарчите минимум пари, тогава обърнете внимание на следната информация. За да спестите скъпи топлоизолационни материали и пари, можете едновременно да използвате минерални и органични изолации, като ги полагате като слоен кекс, това е особено полезно в онези конструкции, където трябва да ги запълните с пълна дебелина, например при изолиране на пода или в междуетажния етаж. Препоръчително е да се постави слой от най-добрата изолация от страната на студения източник.

  Не забравяйте, че преди употреба всеки материал трябва да е напълно сух, в противен случай той ще загуби своите топлоизолационни свойства, а органичната изолация също ще изгние с всички произтичащи от това неудобства и проблеми.

  Затопляне на градинска къща

  Налягането на топъл въздух в помещението в градинска къща винаги е по-високо от това на студения външен въздух, така че топлият въздух се стреми да излезе на улицата. Както знаете, загубата на топлина във всяка сграда, по-специално в градинска къща, възниква през пода, тавана и стените. Настъпват неудобни условия, ако разликата между температурата в сградата и температурата на повърхността на стените е повече от 6 градуса, а разликата между температурата на въздуха и подовете е 4 градуса. Най-добрият топлинен комфорт ще бъде постигнат с температурна разлика от 3 градуса. Разбрахме причините за загубата на топлина, сега си струва да разберем как да изолираме градинска къща.

  Изолация на пода и основата

  Топлинният комфорт на градинска къща до голяма степен ще зависи от конструкцията на пода. По-често те представляват един ред дъски, които се полагат върху трупи, върху дъските се полагат линолеум, ПДЧ, ПДЧ. Такива подове са обща мебелна основа, но не и елемент на топлоизолация. От земята през тези етажи прониква силен студ. Краката замръзват от студения под и дори високата температура на въздуха не може да се спаси от това, тъй като температурата отдолу винаги е по-ниска, отколкото на нивото на тавана.

  Ако къщата е построена върху лентов фундамент, който е солиден, тогава в мазето най-вероятно има отвори за въздух - специални отвори, направени за проветряване на пространството под сградата. Такива отвори трябва да бъдат затворени непременно. Можете да ги покриете с парче изолация, стиропор или ненужен парцал.Важно е да се отварят такива отвори през пролетта.

  В днешно време летните жители често купуват градински къщи в готов вид. Те донасят подобна структура на обекта, поставят го върху стълбове, които действат като основа, провеждат електричество - и можете спокойно да отпразнувате новосемейство. Но си струва да се отбележи, че вътрешното пространство в този случай остава напълно отворено. Следователно тя трябва да бъде затворена. И това може да стане, като направите пълнеж.

  Желязо за нокти, гумени листове или дъски към дъното на къщата по периметъра. След това покрийте всичко със земя. В резултат на това под сградата се образува въздушна възглавница, която ще предотврати проникването на студ през подовете. През пролетта е обичайно да се почиства земята или да се продухва, като се използват например парчета пластмасови тръби, които имат голям диаметър. Подходящи са тези, които се използват за битови канализационни системи.

  За да изолирате пода в самостоятелно построена градинска къща, подът трябва да бъде разглобен. Можете да използвате всякакви налични материали. Изолацията на пода най-често се извършва на слоеве. За да направите пода топъл и сух, той трябва непременно да бъде откъснат от подземния транспорт. За суха почва и ниски нива на подпочвените води се ограничете до пешеходни пътеки, поставени върху трупи. Опори ще бъдат ниски тухлени стълбове, които са хидроизолирани с два слоя покривен материал върху битумен мастик.

  Тухлените стълбове трябва да се подпират върху слаб бетонов подготвителен слой. Под него трябва да има хидроизолационен слой от глина, който е предварително смачкан с вода, която ще предпази конструкциите на пода и под земята от почвената влага. Отдолу е уплътнената почва. Етаж от такава конструкция служи дълго време, без да бъде засегнат от гъбички и влага.

  Често летните жители препоръчват да се изолира градинска къща на земята по този начин. Изсипете слой от развалини, пясък отгоре и плътно уплътнете тази маса. Отгоре поставете слой топлоизолатор. След това е обичайно да се поставя материалът за хидроизолация и мрежа за топлоизолация, след което можете безопасно да излеете бетонната замазка.

  При високо ниво на подпочвени води, когато изолирате пода в градинска къща, е обичайно да го повдигнете над земята с поне половин метър. В този случай подът трябва да бъде направен двоен, с топлоизолатор. Като част от тази опция летните жители правят това: груб под (старият завършващ под е идеален за тази цел), слой топлоизолатор (експандиран полистирол или минерална вата) и нов завършващ под. Пространството между грубия и чист под трябва да се проветри; за това се правят отвори за вентилация в чистия под - в ъглите на стаите.

  Важна стъпка при затоплянето на градинска къща е защитата на мазето, ако има такова, и основата. Изборът на топлоизолационен материал за основата трябва да се подхожда по-внимателно, трябва да закупите висококачествен материал, защото това ще повлияе както на топлоизолацията на сградата, така и на безопасността и издръжливостта на носещите конструкции. Изолирайте всички секции на основата, като не пестите материала, защото по този начин можете да спестите до 40% от напускащата топлина.

  Изолация на подове

  Извършването на изолация на покрива е от голямо значение, тъй като почти 10% от топлината излиза през покрива. Когато избирате изолация на покрива, трябва да се ръководите от климатичните особености, наличието на натоварвания от сняг и вятър. Не забравяйте, че материалите трябва да са трайни, устойчиви на влага, пожароустойчиви, нетоксични, важно е топлоизолаторът да не се свива.

  Използването на полимерни материали за затопляне на покрива на лятната резиденция няма да бъде най-рационалното решение, тъй като те се различават по свойствата на повишена запалимост и ще трябва да предприемете сериозни мерки за повишаване на пожарната безопасност на сградата. Вследствие на всичко по-горе, препоръчително е да се използва каменна вата за изолация на покрива.

  В таванските тавани обикновено е обичайно да се ограничавате до пароизолационен слой, тъй като покривът е най-изложен на влага под формата на валежи. Когато изолацията се навлажни, въздухът се измества от нейните пори и се заменя с вода. Увеличаването на съдържанието на влага в топлоизолатора с поне 10% провокира двукратно намаляване на ефективността на топлинната защита!

  Замразената вода влошава свойствата на изолацията. Ето защо, когато изолирате градинска къща, трябва да обърнете внимание на надеждна пароизолация. Най-евтиният и лесен начин е да се направи пароизолационен слой от накисната глина във вода. Глинено-сламената грес, която има дебелина 20-25 милиметра, се нанася директно върху таванните плоскости.

  Мосът може да се използва като изолационен материал за подовете на градинските къщи. Устойчив е на гниене, абсорбира перфектно водните пари и изсъхва моментално. Мосът, за разлика от други материали, не се торти с течение на времето и не губи собствените си топлоизолационни свойства. В сгради, които са изолирани с мъх, той винаги ще е сух и няма зацапана миризма. За да не се повреди топлоизолационния материал, отгоре по гредите на тавана се забиват подвижни дъски, които имат ширина около 40-50 сантиметра.

  Изолация на стени

  Методите за изолация на градинските къщи се различават в зависимост от дизайна. Първият метод е външната изолация, така нареченият "пай" включва няколко слоя: изолация, която е прикрепена към носещата конструкция, подсилваща мрежа на основата на лепило и всъщност два слоя мазилка. Вторият вариант: топлоизолационният материал се закрепва с помощта на анкери с шарнир, след това се поставя заварена мрежа от неръждаема стомана и дебел слой мазилка се поставя върху изравняването.

  Можете също да изолирате стените на градинска къща с помощта на шарнирни фасади. Идеята на такъв дизайн е много проста - има въздушна междина между топлоизолационния материал и дъждовния екран (външната страна на фасадата), което позволява на влагата и водната пара да излизат навън, предотвратявайки появата на мухъл и плесен. Изолацията от каменна вата е най-подходяща за тази цел.

  Най-голям ефект от процедурата за затопляне на вилата ще се получи, когато стените са облицовани от вътрешната страна с листов материал - твърди плоскости или шперплат, положени върху щайга от дървени летви. Настилайте пространството между "новия" и тухлената стена със стъклена вата или го запълнете с плътно уплътнени дървени стърготини, хоризонтално заковани дъски. Препоръчително е да се увие дървена къща с минерална вата и да се обшие с сайдинг или вагон.

  Можете да използвате изолационния материал във всяка комбинация. Например долната част на стените, където дъските са разположени вертикално, е удобно изолирана с неразхлабени материали, които се поддават на уплътняване във всяка посока (стъклена вата, минерална вата, мъх, острица, тръстика, сено, слама , сено), а горната част, където дъските са поставени хоризонтално, могат да бъдат защитени от студ и насипни материали (малки стърготини, дървени стърготини).

  Такава стена бързо ще се затопли поради ниската си маса, докато прекалено дебелите дъски, с всички привидни на пръв поглед предимства, имат най-лошите термични свойства. Загряването им до комфортна температура в студено време ще изисква много топлина. И още една предпоставка за затопляне на градинска къща - външните стени трябва да са водоустойчиви.

  За да сте сигурни, че стените не са издухани, достатъчно е да поставите малко плътен материал под външната облицовка, било то плътна хартия, картон, покривен филц, покривен филц, пергамент или найлоново фолио.Облицоването от плоскости в език или четвърт не може да се счита за ветроустойчиво, дори ако е плътно монтирано, пак ще се появят пукнатини, тъй като дъските имат дефекти, подлежат на изкривяване и свиване.

  И за да не започват гризачи във вашата градинска къща, които обичат да се утаяват във всякаква изолация, без да пренебрегват стъклената вата, работата трябва да се извършва внимателно, без пукнатини. Подплата от рубероид е надеждна защита от неканени гости. След това помислете за подреждането на печка в градинска къща със собствените си ръце или инсталирането на компактен газов котел.

  Изолация на прозорци и врати

  Не забравяйте окончателно да изолирате входната врата и прозорците, през които се губи най-много топлина. Прозорците в градинските къщи са предимно дървени, които изискват известна подготовка преди студеното време. Дървото е отличен материал, но с течение на времето се изкривява, буркани, изсъхва, боята се отлепва. В резултат на това се появяват пукнатини и през тях прониква студ.

  Лятна вила с неизолирани дървени прозорци може да се отоплява дълго време и пак ще е студено. В крайна сметка къщата ще се затопли, но ако мощността на нагревателя намалее или ако не поставите дърва в печката, в нея незабавно отново ще стане студено. И причината за това са теченията, които проникват от тези пукнатини в прозорците и отнемат топлината. Следователно въпросът за топлоизолацията на прозорците започва с плътно прилепване на рамките. Не забравяйте да огледате местата, където прозорците се срещат със стените.

  Проверете дали тя излиза от процепа между рамката и стъклото и ако забележите „теч“, просто заменете стъклените перли. Също така се препоръчва да се залепят прозорците през есента. Можете да следвате съветите на баба и да правите по старомоден начин: с хартия, която е залепена към пастата - разтвор от брашно и вода. Можете да закупите тиксо от хардуерни магазини, което също работи добре.

  Ако има големи пролуки между рамката и крилата на прозорците, по-добре е да ги пробиете с памучна вата преди залепване.И за да се намалят топлинните загуби на прозорците, се препоръчва да се монтират металопластикови прозорци с дву- или трислойни остъкляване, както и използване на стъкло с енергийно пръскане и шпакловане на всички пропуски.

  Добре е, ако градинската къща има преддверие, с други думи, входната врата е отделена от жилищните помещения с друга врата. В този случай не трябва да има силни течения и студени мостове от улицата. И все пак, входната врата на вилата, независимо дали има преддверие пред нея или не, се препоръчва да бъде обшита с изолация. За да изолирате вратата между стените й, поставете изолационен материал, както и залепете с изолация удебите и фугата на вратата.

  Подходящ е най-простият топлоизолационен материал, този, който се продава като комплект от дермантин, гума от пяна и декоративни нокти. Цената на такъв комплект не е твърде висока. Всичко ще ви струва няколко стотин рубли. Но изолираната врата ще помогне на собствениците да спестят повече от един киловат електричество за отопление.

  Изолация на врати

  За максимална ефективност вратите също трябва да бъдат изолирани, особено входни и балконски врати. Ако има силно издухване от вратата, тогава е по-добре да отделите настилките и да запълните празнината между рамката на вратата и стените с полиуретанова пяна. Към блока по периметъра на крилото на вратата може да се залепи специално уплътнение. Сега доста често се среща в продажба. Обикновено се продава на рула. За вратите е най-добре да използвате гумено уплътнение на основата на лепило. Някои от тях осигуряват способността да се прикрепят към ноктите. Силиконът или дунапренът не са много подходящи за входни врати, тъй като те са по-малко издръжливи и устойчиви на износване, освен това те не понасят добре замръзване.

  Можете също така да изолирате самото крило на вратата, ако е необходимо. Ако вратата е дървена и твърде тънка или обикновен метален еднослоен слой, това ще даде значителни топлинни загуби.Можете да изолирате вратата, като прикрепите към нея щайга, в чиито ниши са поставени топлоизолационни панели. Също така, вратата може да бъде обшита със специални материали, това също ще увеличи топлинната защита на вратата.

  Изолация на покрива

  Покривната изолация в много отношения е подобна на изолацията на стените. За това, като правило, се използват едни и същи материали и технологии, но има и някои нюанси. Тук е важна правилната последователност на инсталиране. Разбира се, висококачественият и правилно монтиран покрив е от първостепенно значение. Трябва да се положи хидроизолационен паропропусклив филм, освен това той има ветроустойчиви свойства. След това се полага слой изолация, последван от друга паронепропусклива мембрана. Трябва да има и малко пространство за вентилация, което помага да се избегне прекомерната влажност в помещението. След това всичко това е покрито с шперплат, гипсокартон или друг подходящ материал.

  Процес на затопляне на къщата

  Подреждането на топлоизолационната система на селска къща включва изолация на подове, стени, тавани, врати и прозорци. Всяка от тези дейности има свои собствени характеристики.

  Последователността на тези операции не е от съществено значение и се определя въз основа на индивидуалните характеристики на къщата. Например, ако стените са изолирани отвътре, тогава те първо са изолирани и след това работят с пода и тавана.

  Работа със стенни повърхности

  Изолацията на стените „направи си сам“ е за предпочитане да се извършва навън, тъй като в същото време вътрешното пространство на селската къща, което често не е достатъчно просторно, не претърпява никакви промени. Преди директно нанасяне на топлоизолационното покритие, повърхностите се почистват старателно от прах и мръсотия, обработват се със защитни разтвори срещу насекоми и гризачи.

  Също така предварително се създават слоеве хидроизолация и пароизолация. След приключване на тези стъпки се монтира рамката, чиято стъпка между ламелите е около 50 сантиметра. Дебелината на самата рамкова конструкция трябва да бъде с 2-5 сантиметра по-голяма от слоя изолация, който трябва да бъде положен, за да се осигури вентилационна междина.

  Избраният топлоизолационен материал се поставя директно между стелажите и се покрива с филм отвън, за да се предпази от външни фактори.

  За фиксиране на изолацията се използват специални дюбели. След завършване на монтажа на топлоизолационния слой стените са покрити с облицовъчен материал, например сайдинг.

  Етаж

  Когато се извършва изолация на вече експлоатирана селска къща, старото подово покритие се премахва напълно. Задължително е да направите това, за да разпределите равномерно топлоизолационния материал, независимо дали работата се извършва от строители или от собствените им ръце.

  След това от надлъжни пръти се формира структура. Трябва да се помни, че те ще държат готовия под, така че трябва да се предпочитат здрави материали.

  След полагане на гредите се полага топлоизолатор. За предпочитане е да се използва целулозна изолация, но можете да изберете и експандиран полистирол. Готовият топлоизолационен слой се обшива с нови дъски, след което се полага подовата настилка.

  Топлоизолация на покрива и тавана с помощта на минерална вата

  При липса на правилно изолирана покривна конструкция изолацията на селска къща е практически безполезна. Всъщност, според законите на физиката, топлият въздух клони към върха.

  За изолация на покрива или тавана можете да изберете минерална вата. Това е лек материал, който не създава значително напрежение върху конструкциите. В същото време той запълва добре всички кухини, без да изпуска топлината. Когато работите с минерална вата, не забравяйте да използвате защитни очила или маска.

  Ако таванското помещение не се използва за живеене, можете да се ограничите до термичната защита на тавана.Изолационните плочи се полагат в пространството между таванните греди от таванската страна върху предварително положен пароизолационен слой. Ширината на фрагментите от минерална вата трябва да бъде малко по-голяма от разстоянието между гредите. Пропуските, образувани след монтажа, трябва да бъдат запълнени с полиуретанова пяна. След това към гредите е прикрепен слой хидроизолация с помощта на самонарезни винтове.

  При подреждането на експлоатирано таванско пространство основните усилия за топлоизолация се насочват към изолацията на самия покрив. Ролята на рамката в този случай ще се играе от носещите греди.

  Важно е да се вземе предвид, че преди полагане на минерална вата е необходимо да се положи слой хидроизолационен материал, върху който е монтирана изолацията.

  Както в случая на топлоизолация на тавана, всички празнини, останали след полагане на изолацията, трябва да бъдат запечатани с пяна. След това, с помощта на телбод, към минералната вата е прикрепен пароизолационен слой, например пергамин. За сигурно фиксиране цялата конструкция е фиксирана с контрарелси или профил.

  Изолация на отвори на врати и прозорци

  Топлоизолацията на врати и прозорци до голяма степен зависи от характеристиките на използваните врати и прозорци. Ако входната врата е направена независимо, тогава пространството между външния и вътрешния слой трябва да бъде запълнено с изолация по аналогия с изолацията на стените.

  Също така, важен момент при топлоизолацията на отворите е да се осигури плътност между стените и директно рамките на вратите и прозорците. За тези цели се препоръчва използването на специални уплътнители и пълнители.

  Изолация на подове

  Подовата изолация е един от най-трудоемките процеси. Първо трябва да демонтирате готовото подово покритие. След това, ако дървените трупи и подът са в подходящо състояние, тогава се полага изолация и се полага последният под. Един от най-добрите и модерни методи е системата за подово отопление. Но поради доста високата цена и сложността на инсталацията, тя не винаги е приложима за селска къща. Освен това значително увеличава натоварването на електропреносната мрежа, което не винаги е проектирано за такива системи. Следователно подът, изолиран по традиционни начини, е по-често срещан в летните вили.

  Цялостната изолация на сградата ще помогне да се поддържа топло. Премахването на замръзването на помещението от своя страна значително увеличава експлоатационния му живот, а също така спомага за по-доброто запазване на интериорната декорация за по-дълъг период. А мебелите, уредите и други прибори ще останат полезни много по-дълго. Това ще направи престоя ви в любимата ви лятна вила още по-приятен и комфортен.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни