Направи си сам изолация за будки


С пристигането на слана и ветровито време, както винаги, идва мисълта за изолиране на развъдника на кучето за зимата. Това трябва да се направи достатъчно бързо и в същото време с високо качество, тъй като много породи просто не понасят силен студ и дискомфорт. Освен това не всички съвременни материали могат да се използват като изолация за будка за будки.

През зимата е много плътно без кабина

Трябва ли да изолирам кабината за кучета през зимата

Широко разпространено е мнението, че животните, свикнали да живеят в двора на една къща, напълно се адаптират към метеорологичните условия и температурните крайности, така че често затоплянето на будката за зимата може да се възприеме като прищявка на собствениците, желание да подчертаят показната си грижа за животното. Всъщност кучето, особено чистокръвното, страда от студ и топлина не по-малко от човек, докато рискът от настинка е с порядък или дори два по-висок от този на стопаните му.

Ще отнеме максимум един до два дни, за да се направи самостоятелно изолиран развъдник за куче. Разходите са минимални и в резултат на това получаваме доста осезаеми ползи:

 • Животното не замръзва и не губи активност дори при силен студ, камо ли през нощта. В резултат на това кучето обслужва и защитава имуществото с голямо удоволствие и през зимата почти не иска да влезе в къщата;
 • Става възможно да държите животното директно на улицата целогодишно. Ако това е чистокръвно куче, тогава до волиерата ще са необходими детска площадка и поне топла кабина.

Често собствениците просто покриват развъдника за зимата със стари парцали, неща, покриват го със слама, бали сено и затягат цялата конструкция с филм, за да не се намокри и разпръсне от вятъра.

Няма нищо лошо в това да изолирате кутията за кучета за зимата със слама, ще получите много топла стая, но има една пречка. Колкото и да е странно, но животните се чувстват много по отношение на кабината си и често отказват да живеят както сред купчината боклуци, така и в пластмасова кабина, закупена в супермаркет с изолация от пяна на гранули.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Ако няма нищо под ръка, тогава можете да балирате развъдника.

Най-добрият вариант би бил да направите изолирана кабина за кучета със собствените си ръце, снимка.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Класическата версия с изолация на развъдника с PPS листове. Ъглите на входа са заковани, така че кучето да не скъса лигавицата с верига

Солидна конструкция ще издържи повече от една зима, животното веднага ще оцени свършената работа за него, напълно възможно е развъдникът за зимата да се превърне в гордост не само за собствениците, но и за кучето.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката

Филмови нагреватели за кабини

Съвсем наскоро на пазара се появиха нагреватели за филмови кабини, базирани на инфрачервено далечно лъчение. Основното предимство на използването на такива нагреватели е, че те се затоплят равномерно по цялата площ до температура от + 60 градуса. Дълго вълновото излъчване на инфрачервения спектър е възможно най-близко до естественото излъчване на тялото на животното. Вашият четириног приятел не само ще стопли, но и ще получи прекрасен ефект - отлична имунна система.

Проводниковите ленти в ултратънката система са свързани паралелно. Ако една или повече ленти са повредени, отоплителната система все още работи. Поради високата топлопроводимост на използвания въглерод и максималния топлопренос на филма, тези нагреватели са най-икономичните устройства.

Преди да започнете да оборудвате кабина за кучета на улицата, трябва да вземете предвид особеностите на климата в страната.Не всяка порода е подходяща за живот на открито. Дори кучето да е приспособено към суровата зима, сепарето му трябва да е изолирано. Друг важен момент за безопасен престой на кучето в развъдника е постелката му.

Има общи съвети за избор и подреждане на спално бельо за вашия четириног приятел:

  Необходимо е спалното бельо да е подходящо за размера на кучето.

Правила за изолация на развъдници

Има два коренно различни подхода за решаване на проблема с топло настаняване на куче през зимата. В първия случай можете просто да изолирате развъдника отвътре с подходящ или наличен материал. Ясно е, че материалът за изолиране на развъдника трябва да бъде абсолютно безвреден за животното. Вярно е, че в същото време има определено ограничение на дебелината на изолацията, тъй като жилищната площ намалява и това е изключително важно за всяко куче. Ако през зимата в такъв развъдник е топло, но тясно, тогава има шанс кучето да се счупи - разкъса стените и постелките, опитвайки се да увеличи вътрешния обем на кабината.

Вторият вариант включва направата на изолиран развъдник, като за голямо куче, изберете размера с марж, така че следващите поколения кучета да могат да използват развъдника през зимата и лятото. Представете си изненадата на собствениците, когато кучето, след като получи голямо сепаре, събира постелки в най-топлия ъгъл на развъдника, пренебрегвайки по-голямата част от стаята.

Размерът и дизайнът на развъдника за зимата

И двата подхода са очевидно погрешни, трябва да изградите и изолирате развъдника за конкретния размер на кучето:

 • Височината на вътрешната част обикновено се приема равна на ширината на развъдника. Кучето трябва да стои изправено, а таванът, дори след като изолира повърхността му, не трябва да докосва холката на животното;
 • Дължината или дълбочината на развъдника е избрана така, че кучето да може да легне и да опъне предните си крака;
 • Входът в развъдника обикновено се прави с перваз, така че през зимата да не вали сняг.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Препоръчителни размери
Важно! Изключение може да бъде схемата за дългокосмести и северни породи. Например, трябва само да изолирате хъски кабина с отворен вход. Животните лесно понасят ниските температури, но реагират болезнено на затхъл въздух на закрито. Освен това хъскитата са изключително любопитни по природа и просто обожават да лъжат, наполовина наведени, надничащи от кабината, наблюдавайки какво се случва наоколо. В този случай завеса или завеса, покриваща входа, може само да попречи.

Като пример, когато правите собствени ръце, можете да използвате чертежа на изолираната кабина за кучета отдолу.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Топла кабина с двойни стени и подвижен покрив

Конструкцията се състои от две сгради - вътрешна и външна, и в двата случая са използвани дървена облицовка и трион. Както е замислено от разработчиците, е трябвало да изолира развъдника с пълнеща топлоизолация, но по-късно този вид материали са изоставени поради силното запрашаване. Оказа се по-рационално да се изолира развъдника с обикновен подплатен полиестер, сгънат на няколко слоя.

Обикновено кучетата не понасят непознати миризми, така че трябва да ги привиквате към един или друг материал. Например, за мошеник, живеещ в близост до къща под вагон за сайдинг, миризмата на облицовка на сгради може да е доста позната, така че развъдникът може да бъде изолиран с ролков материал и облицован с сайдинг.

За големите кучета кабината трябва да бъде изолирана с инсталирането на допълнителна стена или параван, който затваря входа на развъдника от вятъра. За овчарско куче или за алабай ще трябва да направите настилка и покрив, които също ще трябва да бъдат изолирани. Едно просто допълнение към съществуващия развъдник намалява охлаждането на вътрешното пространство няколко пъти, дори без навес.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Развъдникът на кучето ще трябва редовно да се проветрява и почиства.

Едно голямо, дългокосместо животно излъчва доста голямо количество топлина, така че няма особена причина да стопляте кабината като кученце.При наличие на топло спално бельо и таван, както и при нормална диета през зимата, изолацията на кабинка за възрастно овчарско куче може да бъде ограничена до един слой филц или вълнено одеяло. За млади животни и малки късокосмести кучета стените на развъдника трябва да бъдат изолирани с PPS пяна с дебелина до 50-70 mm.

Избор на нагревател

Повечето животновъди все още препоръчват да изолират дома на своите домашни любимци. Дори ако част от топлината отпада през цялото време през отвора в кабината, изолацията е много важна. От всички породи животни, които съществуват в света днес, само малцина могат да понасят безпроблемно силен студ. По-специално, говорим за кавказки овчарски кучета, хъскита, хъскита и маламути. Ако обаче сте собственик, например, на доберман или ротвайлер, тогава направата на изолацията на кабината със собствените си ръце е първостепенна задача.

Това, което трябва да се има предвид при избора на материал за изолация, е, че той е нетоксичен и безопасен. Винаги трябва да се помни, че най-чувствителният орган на всяко куче е носът. Следователно, ако кабината след затоплянето не мирише както трябва, животното може просто да откаже да влезе в нея.

Що се отнася до самия материал за изолация, днес за тези цели най-често се използват следните:

 1. Стърготини или дървени стърготини. Както показва практиката, този материал е най-екологичен и безопасен за тялото на домашния любимец. Стърготините трябва просто да се изсипят в пространството между стените. Основният недостатък на този материал е, че самата дървесина бързо се излага във влажно време. Освен това дървените стърготини бързо се утаяват, така че след два, а може би дори един студен сезон, ще забележите, че материалът просто ще увисне през зимата.
 2. Пластмасата от пяна също може да се използва като материал за изолация и отопление, въпреки че съдейки по отзивите, този материал е двусмислен. Някои хора твърдят, че е вредно, други смятат, че е опасно, въпреки че хората успешно го използват за облицоване на къщи. Основното предимство на пяната е, че тя не се страхува от влага и практически не гние. Но ще има малко смисъл от това, ако кабината е неотоплена. Също така, ако решите да го изолирате със собствените си ръце, тогава трябва да запомните, че материалът трябва да бъде надеждно изолиран, така че кучето да не го надраска.
 3. Каменната вълна също е добър вариант, но много животновъди също спорят за безопасността. Както показва практиката, топлоизолационните свойства на минералната вата са доста високи. Както в случая на пяна, материалът трябва да бъде защитен възможно най-надеждно от лапите на домашния любимец. Но е важно да не прекалявате и да не правите стените на дома на кучето твърде дебели.
 4. Можете също да използвате Penoplex. Самият Penoplex е доста нов материал за изолация. Доказано е, че не е токсичен по структура и като цяло е достатъчно добър, за да бъде обвит в кучешка къща. В продажба можете да намерите penoplex с различни дебелини и размери.
 5. Що се отнася до филца, той е похвален от почти всички животновъди и специалисти, този материал се счита за един от най-добрите. С негова помощ се тапицират стените и покривът на будката. Освен това, ако го направите сами, тогава този процес няма да отнеме много време. Освен това материалът е напълно безопасен за животното.
 6. За тези цели може да се използва и изолация на ролки. Също така е доста удобно по отношение на инсталацията, но и доста ефективно.

Изборът на изолация за кабинката за кучета

Изборът на метод за материал за изолиране на развъдник е изправен пред два големи проблема. На първо място, изолацията трябва да бъде относително безвредна, да не предизвиква алергични реакции и агресия от страна на кучето. На второ място, материалът не трябва да абсорбира влагата и да губи своите топлоизолационни качества с течение на времето.

Минерална вата

От всички съвременни нагреватели, влакнести постелки, панели и ролкови материали категорично не се препоръчват за изолиране на развъдник за кучета. Има много причини за това ограничение, например фенол-формалдехидна смола, използвана при производството на минерална вата, както и каменният прах, от който няма спасение, причиняват силно дразнене на лигавиците на очите и ларинкса.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Minwata излъчва много прах, трябва да помислите десет пъти, преди да се опитате да изолирате развъдника на куче по този начин

Можете, разбира се, да изградите и изолирате развъдника по метода, показан във видеото:

Едва ли Алабай, за който е построена кабината, ще се чувства комфортно през зимата. Ако подредите развъдник и се опитате да го изолирате според науката, тогава е по-добре на основата на експандиран полистирол.

Стиропор

Веднага е необходимо да се изясни такава характеристика като паропропускливостта на стените за развъдник за кучета. Може да е нула и в същото време кучето ще се чувства чудесно, тъй като огромният вход и слотовете под покрива осигуряват нормална вентилация и отстраняване на водни пари. Следователно изолирането на будка за будки с пяна е едно от най-оптималните решения на проблема.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката

Ако оставите стиропора да седи под навес на открито за няколко седмици, тогава останалата миризма на разтворителя ще се изпари напълно, след което експандираният полистирол може да се постави от вътрешната страна на кутията и да залепи фугите с полиуретан пяна.

Топлоизолатори от рулонен тип

Необходимо е да изолирате къщата за кучета с най-достъпните и прости материали, например остатъците от основата за ламинат, изолон и дори обичайния подложен полиестер. Материалът е пришит по стените отвън, ако рамката е дървена или дъска, можете да използвате телбод за мебели и скоби.

В ъглите трябва да се извърши припокриване с залепване на фугите с обикновена лента. Това се прави не за борба с водната пара, а само за да се фиксира припокриването на платното и да се направи изолацията по-трайна. Ако развъдникът на кучето е достатъчно просторен, тогава той може да бъде изолиран от вътрешната страна на стаята. След това слоят изолация ще трябва да бъде зашит с вагон или дървена летва, в противен случай кучето ще разкъса разпенената изолация през зимата.

Чувствах

Отличен материал за топлоизолация на всякакви помещения. Ако е изолиран с естествен филц, тогава преди полагането материалът ще трябва да бъде обработен с инсектицид срещу паразити и бълхи. Ако филцът е тънък, 3-5 мм, тогава е по-добре да изолирате развъдника отвътре, можете също да обшиете външната повърхност, но в този случай ще трябва да направите вентилационна междина от ламелите, пароизолация, поставете дебел филцов слой и пластмасов филм, който предпазва изолационния слой от намокряне.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Изолирането с филц е много по-бързо и лесно.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката

Необходими инструменти и материали

Един стар матрак може да бъде готовото спално бельо. Това обаче не е най-практичният вариант, тъй като кучетата имат навика да късат тъкан със зъби, но всичко зависи от естеството на домашния любимец. По същата причина не трябва да използвате парцали, за да изолирате кабината. Освен това, през зимата, когато кучето лежи върху тях с козина, материалът ще абсорбира влагата от снега.

Следните пълнители могат да се използват като настилка:

 • сено;
 • стърготини;
 • чувствах;
 • минерална вата.

Освен това за работа ще ви трябват:

 • ножици;
 • нокти;
 • самолет.

Направи си сам затопляне на кабинка за кучета за зимата

Най-често е необходимо да се изолира апартаментът на дворното куче вече през зимата, когато е невъзможно да се забави или отложи процесът на затопляне по очевидни причини. Развъдникът за кучета, планиран и изграден с интелигентност, трябва да бъде лесен за разглобяване. Покривът, понякога задната стена на кабината, обикновено се прави подвижен, поради което, преди да изолирате, трябва да разглобите всичко, старателно почистете и изсушете.

Дъно и подови настилки

Счита се за най-трудно да се изолира леглото или пода вътре в развъдника. Почти всички породи кучета са изключително подозрителни при смяна на постелката и всякакви опити да се затопли, смени, преработи. Кучето може да скъса изолацията, да я изхвърли от развъдника и предизвикателно да легне до нея. Следователно подът трябва да бъде изолиран по два начина:

 • Под дъното на развъдника се полага лист от екструдиран пенополистирол, който често се използва за изолиране на стените и основите на сградите през зимата. EPS листове с дебелина 50 мм се полагат под развъдника, за предпочитане от едно парче, без шевове и фуги;
 • На пода се полагат меки материали, може да е старо вълнено одеяло, можете да напълните слой дървени стърготини.

Най-хубавото е, че ако това е дебела подложка от велкро, която лесно се изважда през зимата, почистете я от сняг, натрупани отломки и я върнете на място. Поради това собствениците често шият специални матраци с плот от плътен филц, с вътрешна вложка от плътна гума от пяна и гумирана тъкан в долната част.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Не забравяйте да поставите филма под филц или дървени стърготини

Изолация на стени

За вертикалните повърхности на кабината е най-добре да използвате обикновена пяна. Ако кучето живее през цялото време на улицата и то няма възможност да се скрие в лятната кухня или в пристройката към къщата, тогава е най-добре да се изолира със сглобяеми плочи, които лесно могат да бъдат извадени, ако е необходимо.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката

През зимата, с настъпването на слана, можете лесно да премахнете покрива и да поставите пяната в стените на развъдника. Обикновено плочите се изрязват с пилоти с шлицови канали, за да се избегнат студени мостове. В края на зимата изолацията може лесно да се извади от рамката, като по този начин се подобри вентилацията вътре в кабината.

Таван и покрив

За да изолирате горната част на развъдника, най-добре е да използвате ролкови материали, същата полиетиленова пяна. Покривът и таванът са най-често засегнати от конденз, така че други материали не могат да издържат на насищане и замръзване на влагата. Ако зимата е достатъчно сурова, тогава покривът може да бъде допълнително изолиран, като се постави старо покривало или няколко пресовани бали сено върху повърхността му.

Как да изолираме входа на кучешка къща

Ако развъдникът е изграден по всички правила, с допълнителна преграда пред входа, тогава няма особена нужда да се закачи входа на кабината. Много собственици на кучета се презастраховат, особено ако зимата е сурова и сланата може да достигне 25-30 ° C при силен вятър.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Старо одеяло или юта ще свършат работа, като крайно средство PVC филм

Съвет! При такива условия е по-добре да се даде възможност на кучето да прекара нощта в коридора или комуналния блок. Завесата на входа няма да затопли развъдника и рискът кучето да се разболее все още съществува.

Завесата или завесата на входа обикновено са направени от много дебела пластмасова обвивка или гумиран брезент. Ако изолирате развъдника, тогава трябва да сте подготвени материалът на завесата да замръзне до стената. Ето защо, за зимата, завесата се нарязва на панделки:

 • За малки кучета се извършват 4-5 вертикални разфасовки, дебел полиетилен няма да замръзне на ставите през зимата, животното може лесно да напусне развъдника си при всяко време;
 • За високите кучета завесата е леко огъната и разрязана с две странични разрези. В резултат на това завесата се оказва доста жилава и не се люлее на вятъра, което е особено ценно за поддържане на топлина през зимата.

Ясно е, че завесата ще трябва периодично да се сменя, така че тя е прикрепена към външната страна на фасадата на развъдника. Ако през зимата вече е покрито със сняг, тогава кучето винаги ще може да изтласка снега и плата и да излезе от кабината.

Трябва ли да бъде изолирана будката за будки?

Кучетата имат ли достатъчно козина, за да стоплят през зимата? Нека направим резервация веднага, че по това време на годината кучетата определено замръзват, особено ако не са дългокосмести и кабината може не само да замръзне, но например да изтече, в нея могат да се появят течения.И ако вашето куче наистина е вашият най-добър приятел, тогава се отнасяйте правилно с него и се уверете, че той има подходящите условия за зимуване.

Първо се проверява дали кабинката е разположена правилно или трябва да се премести. Основните изисквания са изброени по-долу.

  Ако е възможно, входът в кабината трябва да бъде разположен там, където има спокойствие (т.е. минималното движение на вятъра).
 • В идеалния случай къщата трябва да бъде направена от естествено дърво.
 • В случай на атмосферни валежи водата не трябва да тече в кабината, следователно са възможни две възможности: поставете конструкцията на кота или се погрижете за висококачествена изолация.
 • Размерите на къщата трябва да съответстват на размера на кучето: важно е да не е тясно в него, но прекомерната просторност също е неподходяща.
 • Невъзможно е развъдникът да бъде незащитен от слънцето, но прекомерното засенчване също е неприемливо - потърсете „златната среда“.
 • Как да изолираме кошерите за зимата

  По-рано говорихме за това как правилно да изолираме кошерите, какви материали трябва да се използват в този случай, в допълнение към тази статия ви съветваме да прочетете тази информация, прочетете за нея тук

  Когато изолирате кабина, трябва да действате както при изолирането на други конструкции: взети са предвид всички нюанси, включително защита от вятър, защита от влага и студ. Вътрешната изолация е препоръчителна за конструкции, които могат лесно да бъдат демонтирани / сглобени.

  Забележка! Ако развъдникът вече е готов и няма начин да го разглобите, тогава дайте предимство на външната изолация. В този случай ще е необходимо окончателно покритие, за да може щандът да изглежда добре на площадката.

  И накрая, за по-голяма увереност в резултатите, изолирайте всичко наведнъж - покрива, стените и пода.

Отопление на развъдник за кучета

С появата на модерни безопасни нагреватели, много собственици се опитват не само да изолират, но и да инсталират отопление за развъдника. Такова решение ще бъде успешно за кучета, живеещи в страната и извън града, където рязкото застудяване през зимата може да се превърне в трагедия.

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката
Отопляемите развъдници се поставят или на пода, или на тавана

Как и какво да изолираме будка за зима вътре в снимката

Домашен нагревател от кабел или графитен филм, инсталиран на тавана на кабината, може да се счита за добър вариант. Ясно е, че отоплението не решава всички проблеми, все пак е необходимо да се изолира развъдника, но за чистопородни кучета, които не се различават по специално здраве, наличието на кабелно отопление на тавана или пода може да бъде изключително важно, за да оцелеят зимата.

Най-добре е да използвате саморегулиращ се двужилен нагревателен кабел. През зимата, в най-студеното време, той лесно доставя до 200 вата от всеки десет метра тел, положен вътре в кабината. Това е достатъчно, за да се изолира и загрее развъдника до положителна температура.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни