Предназначение на колекторния шкаф, неговите предимства и размери

Какви са колекторните шкафове, съвети за избор
0
18541

Монтажът на водното подово покритие започва от стените, където се подготвя мястото за колектора. На първо място се прави вдлъбнатина в повърхността на стената, където се планира да се постави колекторният шкаф за устройството. Създава удобна системна връзка и практичност при използване. Често се инсталира в котелни помещения или помещения, където се намира самият топъл под.

Главна информация

Почти всяка отоплителна система не може да си представи без разпределителен шкаф за отопление. Неговата инсталация решава няколко проблема наведнъж.

В сравнение с „направи си сам“ тръбопроводите, колекторното окабеляване е много по-ефективно и практично и изглежда много естетически приятно в специален шкаф. Шкафът за колектор за отопление може да побере както метър, така и електрическо оборудване.

Ето няколко точки, за да докажете, че комутационният шкаф е незаменим:

 • в него можете да скриете самия колектор от очите;
 • там се осъществява свързването на тръбите на системата за подово отопление с цялата система за топлоснабдяване;
 • това е място за монтиране на други връзки и измервателни уреди.

Шкаф за колектор за топъл под е проектиран да скрие и предпази скъпите инженерни възли от външни смущения.

Шкаф за колектори

Монтиран шкаф на колектор

Елементи на системата

След свързване на шкафа се монтират захранващите и връщащите тръби. Топлата вода тече от котела по захранващия кръг. Течността, охладена по време на нагряване, се връща обратно към източника на отопление.

Циркулацията на охлаждащата течност се дължи на помпата. В шкафа на всеки тръбопровод е монтиран спирателен вентил. Ако е необходимо, премахнете няколко елемента от системата (по време на ремонтни дейности или ако искате да спестите пари), това не засяга отоплението в останалата част от къщата. Трябва само да изключите два крана.

Компресионните фитинги ще ви помогнат, ако трябва да свържете пластмасова тръба и метален клапан.

Основните компоненти на шкафа:

 1. Тялото е кутия, която се състои от неръждаема стомана или трайна пластмаса.
 2. Система за закрепване (зависи от това как ще бъде разположена конструкцията, на повърхността или в средата на стената).
 3. Често разделители или анкери се използват като крепежни елементи. Някои шкафове имат скоби и регулируеми скоби.
 4. Вратата е нейната функция за защита на съдържанието от ненужни външни смущения. Закрепва се с панти, има ключалка или резе. Популярни дизайнерски цветове са бяло, бежово, по-рядко други нюанси.

Шкафът на колектора не е трудно да се направи със собствените си ръце. В специализирани магазини обаче не е толкова скъпо да се губи време за създаването му.

Можете да научите повече за колектора за подово отопление тук.

Какво представляват колекторните системи за подово отопление

Системата за подово отопление се състои от множество вериги - тръби, през които тече охлаждащата течност. В същото време температурата му рядко надвишава 35-40 градуса по Целзий. Технически само кондензни газови котли могат да работят в този режим. Но за колекторните топли подове такива котли се използват рядко.

Стандартният котел загрява отоплителната среда до 70–90 градуса по Целзий. Такава висока температура не е подходяща за подово отопление. За да влезе охлаждаща течност с подходяща температура в тази система, се използва колектор. Принципът на неговото действие е прост: в колектора се смесват два водни потока - охладеният обратен поток и горещият от захранването, идващо от котела.В резултат се постига необходимото ниво на температурата на охлаждащата течност.

За да се създаде еднаква температура за всички кръгове за подово отопление, първо охлаждащата течност влиза в гребена на колектора. Основната част от охладената вода се изпомпва в отоплителния котел, но определено количество обратен поток се подава в смесителната система и служи за охлаждане на нагретия в котела топлоносител. Всъщност тези устройства (гребени за връщане и подаване) се наричат ​​колектор за подово отопление. Гребените не винаги са оборудвани със смесител.

Идеалната система за пода на колектора се състои от вериги с еднаква дължина и една и съща скорост на нагряване се подава към колектора. По този начин се постига определен баланс и равновесие на температурата на охлаждащата течност в системата. Но тази опция за окабеляване практически не се среща, тъй като стаите в апартаментите и къщите са различни по геометрия и площ и следователно дължината на тръбопровода в системата за подово отопление няма да бъде еднаква. Съответно при по-дълги участъци загубите на топлина се увеличават и температурата на връщане ще бъде по-ниска.

Температурната разлика между потоците се компенсира чрез инсталиране на разходомери на захранващия колектор и специални клапани на връщащия колектор, които позволяват регулиране на дебита на охлаждащата течност. Разходомерите са устройство, което информира за скоростта на движение на водата в тръбопровода. В пластмасово прозрачно тяло е инсталиран специален поплавък, който позволява да се определи дебитът на охлаждащата течност по градуирана скала.

Ремонт на апартамент без притеснения

Принципът на контрол на температурата е прост: колкото по-висок е дебитът, толкова повече топлина може да се отдели от веригата, през която течността се движи. И обратно, ако искате температурата на подовото отопление на колектора да бъде по-ниска, затворете контролния клапан, като по този начин намалите дебита и топлопредаването на пода.

Дебитът се променя чрез завъртане на копчето на клапана, като всяка верига може да се регулира индивидуално. Когато инсталирате колекторно подово отопление, най-добре е да подпишете регулиращите клапани и вериги и също така да ги приложите към диаграмата, така че в бъдеще да не се налага да търсите съответствието между клапана и веригата.

Ръчното регулиране не винаги е удобно. Днес автоматичните устройства се използват в колекторните системи за подово отопление. На клапаните са инсталирани специални серво серво, които получават команда за затваряне или отваряне на потока от термостати, инсталирани във всяка стая. Ако стайната температура е по-ниска от зададената, термостатът изпраща сигнал за по-голямо отваряне на клапана и обратно.

Предимства на разпределителен шкаф

Колекторният шкаф за отопление е практично и необходимо нещо по следните причини:

 1. Използването му прави възможно намаляването на броя на тръбите, необходими за свързване на топъл под. Не е необходимо тръбите да се изтеглят от нагревателя, тъй като колекторът може да бъде поставен в същата стая.
 2. В допълнение към монтажа на колектора, шкафът може да бъде и за водоснабдяване, в него е монтиран течметър.
 3. Когато ремонтирате и модернизирате отоплителната система, можете лесно да получите достъп до направляващия контур.
 4. Безопасността е един от най-важните моменти. Врата с ключ ще помогне да се предпази колекторният шкаф със скъпи компоненти от деца.

Устройство

Когато се извършва монтаж на водно топъл под, работата може да отнеме малко време. Всичко ще зависи от дължината на подовото отопление, наличието на подходящо оборудване и материали, както и от уменията.

Колектор с помпа за подово отопление се отнася до един от компонентите на цялата система за осигуряване на топлина в помещението. В същото време той има особен характер на ефективност със собствени нюанси. Най-основният от тях е, че подготовката на тръбопроводи се извършва отделно от цялата система.И това е въпреки факта, че охлаждащата течност циркулира през всички тръби едновременно.

Колекторът е необходим, за да може да се изолират захранващите и връщащите тръби от системата за отопление на водата. Комплектът непременно съдържа следните компоненти:

 1. Изпомпваща група.
 2. Разпределител на отоплителна среда.
 3. Охладен колектор за вода.

Никой не се замисля колко струва инсталирането на топъл под. Най-добре е да закупите компоненти като цяло и от един производител. Това е единственият начин да получите най-високо качество. Освен това в този случай цената ще бъде по-малка, независимо от дължината на контура на подово отопление.

Видове шкафове

Има два вида разпределителни шкафове за отопление:

 1. Вграден шкаф за колектори - инсталиран в самата стена или скрит под облицовката от гипсокартон. По правило такива модели имат не боядисани страни, тъй като съдържат изходни и закрепващи участъци. Често конструкцията е дълбока 120 мм, широка от 465 до 1900 мм и висока около 650 мм. За да се опростят маркировките на нишата и да се подредят колектори с различни размери в шкафа, някои конструкции имат прибиращи се крака (те позволяват шкафът да бъде повдигнат до 100 мм височина).
  Шкаф за вграден колектор
 2. Външните модели са лесни за инсталиране и се монтират на стена. Страничните стени на конструкцията са покрити със специален антикорозионен агент или прахообразна боя. Изходните отвори първо са покрити с лесно свалящи се метални ленти. Шкафът за външен отоплителен колектор е почти идентичен с размерите на вградените конструкции. Краката също присъстват.
  Външен метален колекционен шкаф Wester SHRN-5

Именно вградените разпределителни шкафове са по-търсени на пазара, тъй като не са толкова забележими за окото, вписват се добре във вътрешността на помещенията и са практични в експлоатация.

Колекторни компоненти

Устройството на системата за подово отопление с помощта на колектор включва следните основни компоненти, които не могат да бъдат освободени:

 1. Подаване на колектор към пода. Може да се нарече и клапан за регулиране на потока за отделен клон.
 2. Смесителна единица, както и трипътен клапан.
 3. Серво регулиран регулиращ клапан. Това е така нареченият връщащ колектор, който е почти идентичен по цена с доставката.
 4. Циркулационна помпа с дренажно устройство.
 5. Група за автоматизация на системата.
 6. Гребени, но ако е необходимо. Те са по-подходящи за подаване на топлина в помещение с помощта на радиатори.

Автоматичните регулиращи клапани ви позволяват да прекъснете подаването на топлоносител към топъл под след достигане на определена температура. Той вече не влиза във веригата, докато не се охлади. Няма значение колко консумира топлия под, тъй като всички показатели ще намаляват поради постоянното наблюдение. Те също така използват разходомери, които ви позволяват да зададете необходимите параметри на топлината, доставяна в помещението. Настройването е много лесно и безпроблемно. Те са разположени на гърба на гребена.

И двата гребена са свързани помежду си с помощта на циркулационна помпа. Той позволява на водата да циркулира постоянно през системата за подово отопление. Трябва да се отбележи, че всеки от елементите на колекторната група се закупува както поотделно, така и съвкупно. В последния случай не трябва да се притеснявате, че нещо няма да е достатъчно и няма да е на разположение. Но самото събиране на цялата система изисква известни познания. Така например, струва си да знаете, че ще трябва да закупите дренажен дренажен клапан за помпената група. Освен това ще е необходимо да се монтира самият колекционен шкаф преди започване на всички работи, който е допълнително оборудван с точка за изпускане на въздух от системата.

Системата гребен е оборудвана с различни измервателни и индикаторни инструменти. Това включва манометри, термометри, сензори за отопление и други. Последните, между другото, са монтирани в подовата замазка. Какъв вариант за избор на попълване на пода трябва да се ръководи от изискванията на самата система за подово отопление, нейните характеристики.

Качеството на устройството на колекторната група за топъл под впоследствие ще повлияе на работата на отоплителната система. В допълнение, надеждността на водно отопляем под се основава на всички негови компоненти. Внимателното внимание по време на инсталацията ще ви позволи да получите желания резултат, който може да продължи дълго време.

Препоръки за инсталиране на шкафа

Колекторът се поставя в кутия, конструкцията е прикрепена към стената във вдлъбнатина. В средата има вертикални ленти, които отговарят на ширината на основното тяло. На него са свързани веригите и другите елементи на топлоснабдяването на помещенията и са инсталирани други елементи.

Шкафът за колектор за подово отопление е свързан, като се вземе предвид увеличаването на пода от точката на дебелината на неговите слоеве.

След фиксирането му се извършва гореща охлаждаща течност и обратна верига. Захранващата тръба е за топла течност, идваща от отоплителния котел, връщащата тръба е за студена.

Колектор за подово отопление на колектора: 2 опции

Най-простата схема на свързване за топъл под на колектора е ясна. Това предполага, че между котела и колекторите са поставени минимум възли под формата на двойка клапани и помпа, която осигурява принудителна циркулация на охлаждащата течност в системата. Нека бъдем честни, тази схема на топъл под на колектора е проста, но не е най-успешната, много от тях още през първата година на работа я превръщат в регулируема.

Изчисляване на разходите за ремонт

Работата на контролирана система най-често се основава на използването на двупосочен и трипътен клапан. Ако в допълнение към подовото отопление в схемата има и отоплителни радиатори, тогава определено е необходима циркулационна помпа, тъй като помпата, с която е оборудван отоплителният котел, очевидно няма да е достатъчна, за да осигури пълен поток на охлаждащата течност в отоплителна система. Обикновено помпата, вградена в котела, служи за изпомпване на охлаждащата течност през радиаторната система, а втората помпа е инсталирана на топъл под. Цялата конструкция се нарича помпа и смесител.

Трипътен кръг на клапана

Трипътният клапан се използва за смесване на горещата охлаждаща течност от котела и охладената течност, която се е върнала от отоплителната система.

Вътре в такъв клапан е инсталиран специален сектор, който позволява, в зависимост от данните, идващи от температурния сензор, да регулира обратния поток. Термичните сензори контролират работата на сектора и клапана автономно. Но също така е възможно регулиране с помощта на термостат - ръчно или електронно.

Веригата, използваща трипътен клапан, е доста проста. Изходите на клапаните са свързани към линията за подаване на топла вода и тръбопровода с охладената течност, третият изход отива към захранващия колектор на топъл под на колектора. Помпата е инсталирана след трипътния клапан, докато е важно помпата да изпомпва охлаждащата течност към захранващия колектор. След помпата е монтиран температурен датчик, свързан към регулатора на течността (сектор) в самия трипътен клапан.

Принцип на действие:

 • От котела се подава горещ топлоносител. В този случай клапанът напълно преминава тази течност, без да добавя студен топлоносител.
 • Веднага клапанът получава сигнал от температурния сензор, че течността е прекалено гореща и не съответства на зададената стойност на температурата, клапанът се отваря за смесване на охладения топлоносител.
 • Процесът на смесване на топлоносители с различни температури продължава, докато температурният сензор установи, че зададената температура в системата е достигната.
 • Клапанът спира подаването на охладения топлоносител.
 • Системата работи непроменена, докато охлаждащата течност отново стане твърде гореща и от температурния сензор се получи команда за отваряне на клапана и добавяне на студена течност.

Както можете да видите, процесът е доста прост и ясен, но такава схема има своите недостатъци. На първо място, това е възможността за подаване на твърде гореща охлаждаща течност към веригите на отоплителната система в случай, че клапанът ще работи с грешки или напълно ще се повреди. Твърде горещата течност в отоплителната система може да унищожи полимерните материали, от които са направени отоплителните кръгове. Тази схема, използваща трипътен клапан, не може да гарантира непрекъсната работа на устройството, регулиращо температурата на охлаждащата течност; този недостатък не може да бъде отстранен в рамките на тази схема.

Обърнете внимание на джъмпера на схемата (байпас) - той служи за защита на котела и няма да му позволи да работи на празен ход, без циркулация, прегряване и повреда. Тази ситуация е рядка и може да възникне само ако всички спирателни кранове в системата за подово отопление на колектора са напълно затворени.

Препоръчани статии по тази тема:

 • Устройство на малък апартамент
 • Етапи на ремонт в апартамент
 • Козметични ремонти до ключ

Ако в системата има байпас за ниско преминаване, охлаждащата течност ще се подава към котела от захранващата страна чрез джъмпер към входящата линия на котела, докато котелът ще работи нормално. Това ще продължи, докато температурата в един или повече от кръговете за подово отопление падне и се появи дебитът на охлаждащата течност. Джъмперът обикновено е направен от тръба, чийто диаметър е с една стъпка по-малък от този на основната тръба.

Основни характеристики на система за подово отопление с три клапана:

 1. Смесването на топлоносителя при различни температури става вътре в клапана.
 2. Едновременно подаване на отоплителен агент - от котела и чрез специален байпас от системата за подово отопление.
 3. Вътре в клапана е инсталиран амортисьор, който ви позволява да регулирате дебита на охлаждащата течност и да получите необходимата температура на пода.
 4. Трипътните клапани са универсални и подходящи за използване в почти всички системи за подово отопление и типове водни кръгове.
 5. Скоковете на температурата са един от основните недостатъци на трипътните клапани.

Двупосочна верига на клапана

Вентилът е монтиран на линията от котела. На преградата е монтиран балансиращ клапан. Той се регулира и регулира в зависимост от необходимата температура на отоплителната среда. Настройката се извършва със специален ключ. Клапанът регулира дебита на доставената студена течност.

Двупосочният клапан може да работи и в автоматичен режим. За това след помпата е инсталиран термичен сензор, помпата изтегля охлаждащата течност към колектора на топъл под на колектора. В тази схема потокът на студения охлаждащ агент не се променя, той е настроен и стабилен, но подаването на гореща течност към входа на циркулационната помпа се регулира.

В тази схема примесът на студен топлоносител се появява постоянно, поради което навлизането на прегрята течност от котела в контурите на топъл под е фундаментално невъзможно. Двупосочната верига на клапана се счита за по-стабилна и надеждна.

Капацитетът на двупосочните клапани е достатъчен за отопление на 150-200 квадратни метра; на по-голяма площ те стават неефективни. По-мощни клапани не се произвеждат.

Отличителни характеристики на колекторните отоплителни системи на двупосочни клапани:

 1. Невъзможността за прегряване на системата, тъй като смесването на студена и гореща охлаждаща течност се случва постоянно.
 2. Плавна промяна на температурата, тъй като производителността на двупосочните клапани е ниска поради малък капацитет на потока.
 3. Използването на двупосочни клапани в помещения, по-големи от 200 m2, не е възможно.

Как са прикрепени колекторните кутии

Има два варианта на монтаж, в зависимост от вида на инсталацията, за разпределителни шкафове.

За вградени

Трудности не трябва да възникват, когато нишата вече е предвидена по време на строителните работи. Когато планирате система за подово отопление и инсталирате шкаф:

 1. Местата за колектора са избрани, трябва да се събират над нивото на пода, тъй като не са изключени затрудненията с подаването на топлина.
 2. Направете маркировки на стените за тръбопроводи.
 3. С помощта на стенен преследвач се правят дупки за кутия, тръби.
 4. Разпределителна конструкция се вмъква във вдлъбнатината на стената, свързана с анкери отстрани на шкафа.
 5. Колекторът е монтиран, веригите и захранването с топлина са свързани.
 6. Пространството между шкафа и стенното покритие е покрито с хоросан и шпакловка.

За открито

Инсталацията може да изглежда по-лесна за някои:

 1. Избрано е място за поставяне.
 2. Има гардероб.
 3. Подравнява се с маркировки за рисуване.
 4. С помощта на перфоратор се правят отвори за анкери, шкафът се завинтва с винтове.
 5. Инсталиран е колектор, схемите са свързани.
 6. Стената остава същата, облицовката не е необходимо да се пипа.

Как работи колекторният модул за подово отопление с помпа?

Сглобяване на колектор - система, при която охладената охлаждаща течност се смесва с течността, загрята в котела, температурата се изравнява до подходящо ниво. Колекторът ви позволява да регулирате температурата на охлаждащата течност, циркулираща във веригите на системата за подово отопление. Течността, нагрята в котела, постъпва в колектора, а от него в тръбите под пода, където след отделяне на част от топлината водата се охлажда и се връща обратно в колектора за смесване с нагревателя, подаван от котела.

Процесът на смесване на охладената и горещата охлаждаща течност се контролира с помощта на различни сензори, клапани и регулиращи задвижвания.

За да се увеличи ефективността на подовото отопление на колектора, в системата са монтирани колектори с помпа, поради което течността циркулира принудително през тръбите.

Сглобяемият колектор с помпа има няколко основни елемента, които осигуряват неговата безпроблемна и ефективна работа:

 1. Циркулационна помпа. Това устройство е инсталирано на тръбопровода за подаване на охлаждаща течност и допринася за активното изпомпване на течност по веригите. Използването на помпата позволява няколко пъти да се увеличи ефективността на системата за подово отопление на колектора.
 2. Смесителна единица. Серво задвижван клапан, който регулира температурата на отоплителната среда. След като получи команда от температурните сензори за отваряне или затваряне на клапана, серво задвижването увеличава или намалява подаването на гореща течност към колектора, като по този начин се постига желаната температура на охлаждащата течност.
 3. Разпределителен гребен. Уред, оборудван с няколко изхода за охлаждащата течност, към които са свързани различни вериги на системата за подово отопление на колектора. На всяка верига е инсталиран разходомер, който дава възможност за регулиране на температурата на течността със специални клапани - ръчно или с помощта на автоматични серво задвижвания.
 4. Отдушник за въздух. Това устройство е основно оборудвано със скъпи, готови колекторни системи за топъл под. Служи като отдушник за отстраняване на въздуха, който е влязъл в системата.
 5. Метеорологичен сензор. Устройство, което позволява автоматично регулиране на системата на пода на колектора в зависимост от метеорологичните условия и температурата извън прозореца.

Какви са размерите на кутиите и опциите в търсенето

Като правило най-често те купуват дизайни на марките Grotto (Русия), Valtek (Италия), Vester (Русия). Размерите на шкафовете са различни (вижте таблиците).

Размери на вградените шкафове за колектори.

ОбозначаванеРазмери (редактиране)Производител
ShV-1670×125×494Грота
ShV-1648-711×120-180×450Уестърн
ShV-2670×124×594Грота
ShV-2648-711×120-180×550Уестърн
ShV-3670×125×744Грота
ShV-3648-711×120-180×700Уестърн
ShV-4670×125×894Грота
ShV-4648-711×120-180×850Уестърн
ShV-5670×125×1044Грота
ShV-5648-711×120-180×1000Уестърн
ShV-6670×125×1194Грота
ShV-6648-711×120-180×1150Уестърн
ShV-7670×125×1344Грота

Размери на външните колекторни шкафове.

ОбозначаванеРазмери (редактиране)Производител
SHN-1651-691×120×454Грота
SHN-1652-715×118×450Уестърн
SHN-2651-691×120×554Грота
SHN-2652-715×118×550Уестърн
SHN-3651-691×120×704Грота
SHN-3652-715×118×697Уестърн
SHN-4651-691×120×854Грота
SHN-4652-715×118×848Уестърн
SHN-5651-691×120×1004Грота
SHN-5652-715×118×998Уестърн
SHN-6651-691×120×1154Грота
SHN-6652-715×118×1147Уестърн
SHN-7651-691×120×1304Грота
Шн-7652-715×118×1300Уестърн

След инсталирането на системата клоните се регулират, необходимо е да се извърши пуск, нагряване на отоплителната конструкция, за да се идентифицират проблемите на ранен етап. Освен това експертите съветват специално да се създаде работно налягане в системата с около 25% по-високо от нормалното използване и да се обърне внимание на херметичността на ставите.

Нюанси на инсталацията

Когато избирате точното местоположение на шкафа на колектора, струва си да се консултирате с професионалисти. Грешките на този етап са изпълнени с прекомерна консумация на тръби или отклонение на показателите за налягане в отоплителната система от оптималната стойност. Най-добри резултати се получават, когато шкафът е монтиран в средата на стаята, близо до повърхността на пода. Предлагат се специални изисквания за плоскостта на работната основа. Конструкциите, държащи шкафа на колектора, не трябва да са изравнени на нивото.

Моделът на монтаж зависи от вида на шкафа. Вградените модели се монтират след маркиране и полагане на штробите със задължително фиксиране на анкерите от външните страни на кутията. След инсталирането на колектора, отоплителният кръг накрая се затваря и се проверява неговата плътност. При липса на течове или спадане на налягането, възможните пролуки между шкафа и стените се покриват с хоросан или шпакловка.

Видове и характеристики на телекомуникационните шкафове, критерии за избор

Стенните сортове се монтират много по-лесно. Точките за закрепване са маркирани по стените, кутията на шкафа е фиксирана с винтове. По аналогия с вградените модели става възможно пробно пускане на отоплението след края на инсталацията. Независимо от избрания тип конструкция, когато поставяте колектора вътре в шкафа, не забравяйте необходимостта да се осигури максимална плътност на връзките, да се защитят контролните устройства... Подробна схема за монтаж, съставена предварително, като се вземат предвид размерите, характеристиките на шкафа и местоположението на комуникациите, помага да се избегнат грешки.


Подгответе точката на закрепване съгласно схемата


Инсталирайте шкафа, свържете отоплителната система и го проверете, прикрийте всички пропуски между стената и шкафа

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни