Пробиване на почвата под пътя. Метод на земна пункция. Технология и метод за пробиване на почвата под пътя


Ако подземни съоръжения пресичат път или железопътен коловоз, демонтирането на такива обекти може да бъде изключително трудно и често дори невъзможно. За решаването на проблема ще помогне полагането на тръби по метода на пробиване. Този метод е много по-лесен и по-евтин за изпълнение.

За тези, които желаят да научат как тръбите се полагат в земята, без да се нарушават наземните покрития, разрушаването на сгради, преместването на подвижни обекти, ще разкрием спецификата на технологията. Тук ще разберете какво оборудване се използва в процеса на работа, по какъв начин се извършват пробиви.

В допълнение към метода на заглавието, ние описахме алтернативни опции за полагане на тръби в земята, използвайки технология без траншеи, приложени схеми, снимки и видео материали.

Хидро-, вибрационна пункция и щанцоване

Разграничете хидро и вибрационни пробиви. В първия случай се използва водна струя като инструмент за изтласкване през почвата, която под високо налягане бие от специален връх.

Този метод е особено ефективен при рохкави песъчливи почви, които лесно се отмиват от струята. Позволява ви да направите дупка с диаметър около 50 см за минимално време. Но максималната дължина на кладенеца по време на хидропробиване е 30 m.

Вибрационната пункция, както подсказва името, се извършва с помощта на вибрационна експозиция. В устройството за извършване на пробив се използват ударно-вибрационни-вдлъбнатини с възбудители на надлъжно-насочени вибрации.

Статичното вдлъбване се комбинира с въздействието на земята на ударни импулси от вибрационен чук. Методът се използва върху водонаситени и нисковлажни песъчливи почви както за полагане на тръби, така и за извличането им. Диаметърът на сондажа може да достигне 50 cm, а дължината му - 60 m.

Методът на щанцоване се извършва с помощта на крикове, точно като пробиване. Но в този случай тръбата е насочена в земята с отворения си край. В процеса на напредване на конструкцията в тръбата се образува плътна запушалка от почвата, която след това се отстранява.

За извършване на този вид работа се използват от два до осем мощни (200-400 тона) хидравлични крикове, за работата на които е необходимо да се монтира тяга с рамка и подглавник.

Бутане на почвата
Копаенето е безкопчен метод за полагане на тръби, който се извършва с помощта на специални хидравлични агрегати с висока мощност.

По време на смяна такова устройство може да премине до 10 метра почва, а общата дължина на кладенеца обикновено не надвишава 80 метра. Ако се изисква полагане на по-дълъг маршрут, той се разделя на отделни участъци с не повече от 80 метра.

Този метод изисква и устройството на първоначалната и крайната яма, в която е монтирана необходимата хидравлика.

Всяка секция се задвижва два пъти: в посока напред и след това в обратна посока. Операторът, който е в ямата, контролира работата на механизмите и качеството на щанцоване.

Технически този метод е по-труден от конвенционалната пункция, но може да се използва на почти всяка почва. Диаметърът на конструкцията може да бъде до 172 см. Ядра, образувани вътре в тръбата, могат да бъдат взети ръчно или механично.

Полагане на тръби без траншеи - видове и методи

Съществуващите технологии правят възможно полагането на тръбопроводи на големи дълбочини при полагане на нови линии или вътре в канали на стари тръби, понякога с тяхното унищожаване.

Реконструкция и подмяна на тръбопровода по рехабилитационен метод

Санирането е метод за окабеляване на линии, използващи стари комуникации, като същевременно се разграничават две технологии:

 • Relainig... Този метод за рехабилитация се използва, ако се запази старият тръбопровод и той служи като обвивка за новия тръбопровод, който се изтегля вътре.
 • Обновяване. Тази техника се състои в това, че когато се полага нова линия, старата линия се унищожава - тя се изрязва заедно с ролкови или неподвижни ножове и разширителят увеличава радиуса на обиколката на канала за преминаване, притискайки остатъците от черупката в земята.

Технология за подреждане

Релинирането е най-рентабилният метод в ситуация, при която остарялата линия се заменя с модерна пластмаса (полиетилен ниско налягане HDPE) с малко по-малък диаметър. Технологията за производство на тръби от HDPE позволява свързването му чрез заваряване; за това индустрията произвежда широка гама от устройства, които извършват обработка за изравняване, нагряване с дискова ютия и заваряване на краищата. При извършване на работа по разтягане дължината на HDPE линията може да достигне 700 метра; в процеса на подаване тръбите (10 - 12 m) се заваряват към повърхността със специални скъпи електронни устройства, подходящи по размер.

Доста често е необходимо да се пробие полиетиленова линия с малко по-голям радиус по стария стоманен тръбопровод - за това се използват технологии за разтягане със специален разширителен нож, който се използва за разрязване на тръбопровода. Извършената работа се състои от следните етапи:

 1. Работник и приемащи ями с необходимия размер (в зависимост от дълбочината на тръбопровода и размерите на машините) се изкопават по краищата на площадката, която трябва да се замени, за да се настани инженерното оборудване.
 2. С помощта на специален механизъм на хидравлични крикове, металните пръти се усукват и подават в канала, като ги избутват, докато излязат от линията в приемната яма.
 3. Пластмасов тръбопровод е свързан с метален прът чрез крепежни елементи, разположени на специален връх под формата на разширителен нож.
 4. Хидравличната машина дърпа в обратна посока, докато разрязва процепа на стоманената тръба. В този случай пръчките, тъй като се отстраняват, се развиват и изваждат от ямата.

Ползи от метода на пункция

Търсенето на метода на пункция се обяснява със значителните му предимства пред други възможности за извършване на този вид работа. Например, пункция е достъпна по всяко време на годината, високата или ниската температура на външния въздух и почвата няма голямо значение.

Ползи от направлявана пункция
Едно от предимствата на метода с направлявана пункция е, че може да се работи и в райони с повишено ниво на подпочвените води.

Работата на блока не изисква използването на бентонитова кал, подаване на вода или сондажна кал към кладенеца. Това е компактен и мощен блок, който е оборудван с надеждна система за електрическа безопасност. Не е трудно да го доставите и инсталирате. В същото време компактните размери не пречат на устройството да работи с висока мощност.

Полагане на тръби през зимата
Методите за полагане на тръби без траншеи, като напътствие с ръководен удар, могат успешно да се прилагат както през лятото, така и през зимата.

Времето за работа също е по-кратко, отколкото при другите методи. Дори ако в района, където се извършва пункцията, има повишено ниво на подпочвените води, няма нужда да се предприемат мерки за източване на водата от мястото.

По време на преминаването на разширителния конус стените на изкопа също се уплътняват, така че не се изисква допълнителна работа в това отношение.

Предимства на безизкопните тръбопроводи

Най-често срещаният метод за полагане на тръбопроводни конструкции се счита за изкоп. Тази опция за инсталиране обаче има своите недостатъци, които включват:

 • изкопаването на почвата води до нарушаване на плодородния слой;
 • премахване на дървета и други насаждения;
 • високи разходи за монтажни работи;
 • дълъг подготвителен етап.

Забележка! Когато каналът за тръбопровода премине през пътната настилка, разрушаването на асфалта не може да бъде избегнато, поради което след работата пътят ще трябва да бъде реконструиран. Освен това, ако това е доста натоварен участък от пътя, може да е трудно да се припокриете. В такива случаи на помощ идва безизкопна (затворена) комуникация.

Безизкопният метод има следните предимства:

 • за извършване на работа са необходими по-малко материални ресурси;
 • висока скорост на монтаж;
 • минималният брой работници;
 • безвредни за околната среда;
 • възможността за полагане на тръби през цялата година (инсталирането на тръби по открит начин през зимата е трудно поради замръзналата почва);
 • безопасност на труда.

За полагане на тръби без траншеи е достатъчно да се изкопае малка яма

Ако монтажът на тръбата се извършва на малък участък, например под пътната настилка, тогава цялата работа може да се извърши без използването на специално оборудване. Това окабеляване е доста просто. Той изисква цилиндър с необходимия диаметър и подреждащ се прът. Благодарение на такова устройство става възможно ръчното отстраняване на земята, но преди това се извършва работа за изкопаване на малки ями от двете страни на пътя. За затворен монтаж на големи площи се използват специални машини и агрегати.

Извършване на пункция на различни предмети

Сложността и скоростта на този вид работа до голяма степен зависи от условията, т.е. върху терена и характеристиките на обекта, под който се извършва пункцията. Пробиването под железопътно легло обикновено изисква доста сериозен дизайн. Първо, трябва да координирате сондажите с редица железопътни услуги.

Пробиване под пътя в града
Използването на метода на направляваните пробиви в града ограничава целостта на пътните маршрути, за да сведе до минимум разходите и да не нарушава трафика

В Русия трябва да се свържете с отделите на ECH, ShCh, RCS NODG, PCh и други служби на Руските железници. Задължително е да се съставят договори за технически надзор, както и за инсталиране на предпазни пакети. Цялата изпълнителна документация трябва да бъде съгласувана и предоставена на железопътните власти.

Пакет документи се прехвърля на разстоянието на пътеката в края на цикъла на работа по полагане на тръби. В градовете пробивът под пътя е много търсен при полагане на нови комуникации, особено на места с исторически забележителности.

Методът позволява не само да се поддържа обичайното движение по пътищата, но и да се предотврати разрушаването на старата настилка, когато е необходимо да се положат тръби под такива участъци.

Възстановяването на такъв обект може да бъде трудно, а понякога и невъзможно. В вилни селища полагането на комуникации по метода на пробиване ви позволява да извършвате цялата работа с минимални повреди върху готови обекти: пътища, огради и др.

Безизкопното полагане на тръби за инженерни комуникации най-често се използва при естествени и изкуствени препятствия - пътни и железопътни линии, съществуващи сгради и комуникационни мрежи, включително по време на реконструкцията на предприятията.

За производството на работа се избира един или друг метод за полагане на защитни тръби-обвивки, което е сложна и отнемаща време технологична операция при подреждането на кръстовища-преходи под препятствия. Основните методи включват:

а) полагане на тръби без извличане на почвата (пробиване): чрез статично проникване от хидравлични крикове и ролкови системи; използване на устройства за удар и вибрации;

б) безизкопно полагане на тръби с разработване и извличане на почвата; с непрекъснато изкопаване и въвеждане на тръбата, която се полага (пробиване); чрез периодично извличане на сърцевината на почвата от изцедената тръба.

-При избора на метод за полагане на обсадна тръба, диаметърът и дължината на тръбата, която трябва да бъде положена, почвените и хидрогеоложките условия, предназначението и техническото състояние на наземните конструкции по трасето на пресичане, експлоатационни изисквания за изграждащия се прелез (якост полагането, изискванията за изолация и др.) се вземат предвид "икономическата целесъобразност (Таблица 5.2).

Пробиването (Фигура 5.3) обикновено се извършва за полагане на тръби с диаметър от 50 до 400 mm или повече (Таблица 5.3) в глинести и глинести почви с всякакво съдържание на влага. В песъчливи почви този метод е по-малко ефективен. Дълбочината на полагане е ограничена от минималното разстояние от повърхността до тръбата, която ще се полага, равно на нейните пет диаметъра. Перфорационните тръби се полагат с крикове, почвополагащи машини и пневматични щанци, лебедки, трактори, тръбопроводи и булдозери.

За пробиване на тръби под насипи се използват строителни машини, чийто наклон не е предмет на специални изисквания, главно за кабелни мрежи. За извършване на пробиване от едната страна на насипа се предвижда място за поставяне на тръбата и машината. Пункцията се извършва чрез прехвърляне на силата от "машината" директно към края на тръбата или през дюза.

Най-често срещаната пункция на тръби с помощта на машини за пробиване на земята. За да се направи това, се откъсва работна яма, в която се поставя крикова инсталация с участък от тръбата, която трябва да бъде положена (обикновено с дължина 6 m). Хидравличната помпа с високо налягане е разположена на ръба на ямата (фиг. 5.3).

Тръбата се полага чрез прехвърляне на сила през шапката с удължаващи удължителни тръби с дължина 1-4 m, шайби или затягащи скоби. Движението на тръбата се извършва циклично чрез редуване на криковете за движение напред и назад. С прав ход тръбата се притиска в земята за дължината на хода на крика на крика. След връщането на стъблото, разклонителната тръба се сменя на друга, удвоена дължина, и цикълът на вдлъбване се повтаря, докато връзката на тръбата се пробие. В бъдеще се инсталира нова тръбна връзка и всички операции се повтарят до края на пробиването с необходимата дължина. Пункция също се извършва с помощта на почистваща пръчка.

Най-продуктивните крикове на Glavmosstroy и GPU-600 (фиг. 5.4) Основната разлика между тези блокове е наличието на подвижна тяга, която се движи от крикове след полагането на тръбата след всеки цикъл на вдлъбнатина, докато тръбната секция бъде напълно проникнали в почвата. След притискане на тръбния участък в земята, подвижният ограничител, плъзгачът с крикове и притискащата плоча се връщат в първоначалното си положение.

За пробиване с тръби с диаметър до 800 mm може да се използва механизмът за подаване на инструмента Ukrorgtech-stroy с натискаща сила до 2000 kN, в комплект с хоризонтални пробивни блокове на PM-800-1400, PM-800-1600 и Запорожки тип. Използването на захранващ механизъм в комплект с тези хоризонтални сондажни машини осигурява тяхната гъвкавост, т.е. способността за пробиване на тръби с диаметър до 800 mm по метода на пробиване и при тръби над 600 mm по метода на хоризонталното пробиване. При полагане на тръби по метода на пробиване, захранващият механизъм може да се използва и самостоятелно.

За пробиване на дълги дължини с тръби с диаметър до 800 mm могат да се използват крикови машини, състоящи се от няколко крикове и създаващи сили до 10 000 kN и повече.

При реконструкция на предприятия за пробиване на тръби с диаметър до 500 mm в кохезивни, песъчливи и плаващи почви е ефективно да се използват вибрационно-пробивни инсталации; за пробиване в почви от I, II и III категории с наличие на камък, тухли, фрагменти от дърво и други строителни отпадъчни тръби с диаметър до 400 mm - пневматични щанци. Положително качество на вибрационно-пробивните инсталации и пневматичните перфоратори е възможността за тяхното използване за подмяна на стари тръби за подземно полагане. В инсталации за вибрационна пункция (фиг.5.5) използват се устройства за виброудар, които създават надлъжно насочени вибрации. Устройството за виброудар е фиксирано в задния край на тръбата и е монтирано на количка с релсова релса. Към долния отвор на края на тръбата е заварен конусен връх. Вибрационната пункция се извършва под действието на ударни импулси в комбинация със статично вдлъбнатина от лебедка, монтирана на количка, която предава силата към тръбата през товарен телфер на товара.

Към гумения маркуч от компресора той възвръща и удря предния вътрешен край на корпуса, като го забива в земята. Устройството за обръщане ви позволява да променяте посоката на машината, като променяте посоката на ударите. Комплектът пневматични щанци включва разширители за пробиване на кладенци с голям диаметър. Обратимата работа на пневматичните щанци се извършва без разширители.

Технологични операции „при пробиване на кладенци с пневматични щанци (фиг. 5.6) започват с проникването му в земята от изходната яма по посока на приемната яма. При движение пневматичният перфоратор с коничния си преден край уплътнява почвата, изтласквайки я в страни и оформя кладенец. За възприемане на реактивни сили по време на стартиране на машината от ямата се използват пускови устройства, които създават сили на триене върху корпуса на пневматичния перфоратор или избутват машината на дъното. Освен това, за да се улесни въвеждането на пневматичния перфоратор в земята, изстрелването се извършва при понижено налягане (0,3-0,4 MPa) на сгъстен въздух.

В допълнение към пробиването на кладенци, пневматичните щанци могат да бъдат широко използвани при извършване на други технологични операции: забиване на стоманени тръби (кожуси), затягане на азбесто-циментови тръби и извличане на тръби от земята (Таблица 5.5). Тръби и забиване в земята. Предният край на тръбата е затворен с конусен връх.

При подмяна на тръби, нов участък на тръбопровода с пневматичен перфоратор, монтиран в задния край, се свързва с отстранения, а старата тръба, когато излиза в приемната яма, се отрязва и отстранява.

Пробиването на стоманени тръби с диаметър 500-2000 мм или стоманобетонни колектори с кръгло, квадратно или правоъгълно напречно сечение на разстояние до 80 m се извършва чрез нагнетателни помпи, които свързват 2, 4, 8 или повече хидравлични крикове. Буксите са монтирани на рамката; за тяхното спиране има специална тяга, състояща се от купчини и два реда греди.

За пробиване на тръбопроводи са най-ефективни инсталации с механизирана разработка и отстраняване на почвата като SKV Glavmosstroy и PU-2, проектирани от TsNIIpodzemmash (виж Таблица 5.3). Инсталацията PU-2 се състои от четири части: захранващ блок, работно тяло, устройство за предаване на силите на натиск и ножова секция (фиг. 5.7). Технологичните операции, използващи инсталацията PU-2, се извършват в следната последователност. Първата връзка на корпуса с монтирана в края му секция с нож и система за отклоняващи ролки е положена върху направляващата рамка, поставена в ямата. След проверка на правилната посока на уплътнението, работен орган се въвежда в равнината на връзката и въжетата се съхраняват. След това се включват хидравличните крикове, които изтласкват главната кръстосана глава под налягане напред, докато тя докосне крайната повърхност на полагащия се корпус. При по-нататъшно движение на траверса предният край на корпуса е леко притиснат в земята. След това подаването на кожуха се спира и работното тяло се изтегля с помощта на работното въже, докато режещият ръб на кофата докосне дъното. По-нататъшното издърпване на въжето е придружено от преместване на работното тяло напред и завъртане на кофата отгоре надолу.

Нарязаната почва попада в долната част на кухината на корпуса.Забавяйки работното тяло и издърпвайки теглещите въжета, работното тяло се прибира от лицето с диаметър приблизително 1-1,2 m.

В този случай нарязаната почва ще бъде преместена от кофата по кожуха на същото разстояние. След това тяговото въже се разхлабва и пружините на прибиращото устройство се оставят да завъртят режещото устройство в първоначалното му положение, т.е. отдолу нагоре. Издърпвайки отново теглещото въже, цикълът на развитие на почвата се повтаря. След повтаряне на няколко цикъла работното тяло се отстранява от челото, докато натрупаната зад стъргалния клапан пръст се пренася в приемния улей, който заедно с почвата се повдига от кран извън работната яма и се изпразва. След връщане на работното тяло в кухината на полагания кожух, кожухът се подава отново и долната почва се обработва.

Пробиване на тръби може да се извърши с помощта на пневматични щанци. В този случай тръбата (кожухът) е вградена в земята с отворения си край под действието на ударно натоварване. Почвата се отстранява от вътрешната кухина на кожуха чрез самоходна капсула, задвижвана от реверсивен пневматичен перфоратор. Капсулата е парче тръба с изрези за намаляване на масата и улесняване на разтоварването на почвата. За пробиване на тръби с диаметър 530-1020 mm до дължина до 50 m в кохезивни, песъчливи и живи пясъци се използва и уредът за виброудар UVG-51 (вж. Фиг. 5.5). За да вибрира тръбата в долния отвор

в края се заварява сърповидна подложка, за да се осигури празнина (10-15 мм) между кладенеца и тръбата, а в задната част на тръбата се изрязват два симетрично разположени странични прозореца за отстраняване на почвата. Почвата от тръбата се избира от виброударния крадец, въвежда се в лицето с вибриращ чук и се премества след извличането на почвата посредством въже до разтоварващите прозорци. От резервоара почвата се излива под въздействието на вибрации в прозорците за разтоварване в дъното на изкопа.

Полагането на тръби с диаметър 1220 mm за дължина до 60 m в сухи и влажни почви от групи I-III се извършва с помощта на инсталацията U-12/60. Инсталацията съдържа глава с совалка, монтирана в долния отвор на тръбата, хидравлично криково задвижване, което развива сила на притискане до 3400 kN, помпена станция, лебедка и тяга (фиг. 5.8).

За безизкопно полагане на тръби с помощта на инсталацията U-12/60 трябва да се подготви яма с дължина 13 m, широчина 3 m и дълбочина 0,1 m под проектното ниво на основата на тръбата, която трябва да бъде положена. В задната част ямата трябва да се разшири и задълбочи за монтиране на облицовка от греди или траверси и монтиране на обувка за спиране на инвентара.

Работата на блока U-12/60 се състои в периодично притискане на тръбата, която трябва да бъде положена, до дължината на хода на криковете (1000 mm), последвано от отстраняване на совалката от поставената тръба и разтоварването ѝ. След всеки цикъл на пресоване се извършват операции за отстраняване на напорните тръби, почистване на мястото, където е инсталиран совалката в главата с помощта на няколко придвижвания на совалката към дъното, изграждане или инсталиране на по-дълги напорни тръби за последващо налягане. Пълненето на совалката с пръст се осигурява чрез натискане на тръбата с хидравлични крикове, докато клинът на совалката се забива в главата на тръбата, през която се прокарва. Совалката се разтоварва на сметище или транспорт.

{AF шаблон = цвят по подразбиране = ee77bb ширина = 100% bgcolor = 77ee44 съотношение = 30}

Спонсор на този материал е изследователският и производствен комплекс на сондажно оборудване Gidrophobe. Основната дейност на предприятието е изпълнението на работата по полагане на подземни комуникации по безизкопния метод с използване на технологията на хоризонтално насочено сондиране (HDD), както и разработването на въвеждането на енергоспестяващи технологии.

Представителство в Москва: 117628, Москва, ул. Куликовская, 1, офис 1, близо до метростанция Булвар Дмитрий Донской Телефон в Москва

Тел. / Факс: (8639) 25-96-50, 25-97-16, 25-97-23

{/ AF}

Оценка на алтернативи

В допълнение към метода на контролирана пункция, има и други опции за устройството на комуникации в почвата без устройството на окопи. Понякога алтернативата може да бъде по-приемлива от пробиване, всичко зависи от конкретната ситуация.

Хоризонтално насочено пробиване, която също се нарича коса посока, се използва за полагане на напорни и ненапорни тръбопроводи. Пробиването по този начин се извършва от повърхността на земята. Диаметърът на отвора трябва да се приема с 30-50% по-голям от размерите на тръбите, които се предполага да бъдат положени в него.

Дупката не се разширява веднага, а на няколко етапа. В този случай се използва разтвор на бентонит, който се смесва с разхлабената почва и улеснява отстраняването му от багажника. Освен това тази работна течност се използва за охлаждане на сондажния инструмент и по-късно тя образува слой по стените на шахтата, който ги предпазва от разрушаване.

Помпа за утайки се използва за изпомпване на отработения разтвор на бентонит. След изпомпване ненужният разтвор трябва да бъде откаран на депо за по-нататъшно изхвърляне. Ако работата е извършена правилно, резултатът е чист кладенец със здрави стени.

Сондажните съоръжения за този вид работа имат различни характеристики като въртящ момент и теглителна сила. Дължината на тръбите, които ще бъдат положени в почвения слой, която може да достигне 1000 метра, зависи от това.

Допустимият диаметър на тръбата е 120 см. Металните и пластмасовите тръби могат да се полагат чрез хоризонтално насочено пробиване.

Пробиването се извършва по предварително изчислена траектория, движението на сондажния инструмент се контролира с помощта на локационна система. Ъгълът на нашийника може да варира между 26-34 градуса.

Друг важен показател при използване на HDD е огъването на прътите, което може да бъде 6-12%, зависи от техния тип. Друга популярна техника за полагане на тръби без траншеи е пробиване на шнек... За неговото изпълнение се използва специален хидравличен агрегат, който действа като крик.

Първо се правят начални и финални ями. Дълбочината на всеки от тях трябва да бъде с един метър по-дълбока от нивото на тръбопровода. В стартовата яма се спуска хидравлична инсталация, която завърта шнека и перфорационните тръби. В резултат на това част от почвата се отстранява и се получава отвор за тръба.

След това вътре се монтират тръби, кутии и др. Максималната дължина на полагане обикновено е само 100 метра, но диаметърът на комуникациите може да достигне 172 см, показателите до голяма степен зависят от вида на почвата, върху която се извършва сондажът.

Перфориране на стоманени кутии
Методът на щанцоване на стоманени кутии често се използва, когато е необходимо да се полагат тръби или кутии с голям диаметър, като се използват безкопни методи.

За контрол на работата по време на пробиване на шнек се използва лазер, който осигурява правилния ъгъл на наклон на свредлото, а също така позволява проследяване на посоката на пробиване с висока точност. След като шнекът достигне до финишната яма, той се отстранява от получената ямка в обратен ред.

Микротунелиране Представлява високо прецизен метод за безизкопно полагане на комуникации, който се извършва с помощта на специален тунелен щит.

За преместване на устройството се използва станция за свързване с висока мощност. Той засяга колоната от стоманобетонни тръби, които са прикрепени към щита. Постепенно дължината на кладенеца се увеличава, така че дължината на колоната се увеличава чрез изграждане на стоманобетонни конструкции.

Метод на микротунелиране
За полагане на стоманобетонни и стоманени тръби се използва методът на микротунелиране. Извършва се с помощта на специален тунелен щит, който разхлабва почвата

Този метод също изисква предварителна подготовка на две ями, разстоянието между тях може да варира в рамките на 50-500 метра.Монтажът на крика трябва да бъде спуснат в стартовата яма на дълбочина, която съответства на нивото на полагане на комуникациите. Ако дължината на сондажа надвишава 200 метра, обикновено се използва междинна крикова станция.

Тунелният щит разхлабва почвата, която се измива с вода или разтвор на бентонит, протичащ през захранващите линии. Отработената течност, смесена с почвени частици, се придвижва до отвора по отводнителните линии. След като тунелният щит навлезе в довършителната яма, работата може да се счита за завършена.

Безизкопни методи за полагане на комуникации
Безизкопните методи за полагане на комуникации се извършват с помощта на специално мощно оборудване. Точното спазване на технологията ще осигури надежден кладенец

Оборудването се разглобява и изважда. Използвайки метода на микротунелирането, можете да инсталирате не само стоманобетон, но и стоманени тръби. За контрол на коректността на работата се използва навигационна система, която се състои от лазер, мишена и измервателно колело.

За дълги участъци (повече от 200 m) електронната лазерна система се счита за ефективна, оборудвана с хидростатично ниво, което дава точна информация за дълбочината на полагане на тръбите, независимо от температурата на въздуха вътре в конструкцията.

Стъпки за полагане

Канализационната облицовка, използваща метода на пункция, е процедура, извършвана на няколко етапа:

 • подготовка на сайта за оборудване. Размерът му е 10 × 15 m;
 • инсталиране на пилотен прът, който се потапя в земята в точката на влизане на свредлото;
 • пробиване на пилотен кладенец. Това е основният етап на работа. Изработен е кладенец с дадена конфигурация, диаметърът му е 100 мм. Контролът на траекторията се извършва на всеки 3 м дължина;
 • отстраняване на сондажната глава и разширяване на кладенеца чрез издърпване на римера. Това е инструмент, който се монтира на навита пръчка и се изтегля със сила в посока, обратна на проникването на пилотния кладенец;
 • зад римера е прикрепен низ от тръбопроводи, който веднага след разширяването на кладенеца се изтегля в него по посока на сондажната платформа.

Устройството за пробиване на канализацията изисква постоянно наблюдение на траекторията. Това се прави от оператора, който наблюдава напредъка на работата на дисплея на приемника. Сигналът отива към него от сензорите на сондажната глава. Ако е необходимо да се промени траекторията, той инструктира бормашината да спре подаването и задава желания ъгъл на въртене. При която и да е от стойностите си главата се завърта само по посока на часовниковата стрелка, за да не отслаби връзката на свредлите.

Сортове

Канализацията по метода на пункцията е ефективна и обещаваща технология. От самото си създаване са разработени три варианта за извършване на работа:

 • хидро-пункция;
 • вибрационна пункция;
 • щанцоване.

Всяка от тези техники е проектирана да работи при специфични условия. Например хидравличният метод е добър в глинести вискозни почви, вибрационният метод е по-ефективен при плътни скали с многобройни скални включвания. Пробиването се използва на меки почви, които не изискват значителни усилия за пробиване на кладенец.

Всяка техника изисква значителна аксиална тяга в посока на проникване. За създаването му се използват мощни хидравлични крикове. Натоварването на оста на стрелата е голямо - от 30 до 400 тона, което осигурява ефективно и бързо решение на проблема.

Прочетете още: Канализационен отвод „направи си сам“ - дренажна система, характеристики, преглед

Предимства и недостатъци

Канализационното устройство, използващо метода HDD, има редица предимства:

 • намаляват се разходите за полагане на мрежата;
 • технологията е по-малко трудоемка от традиционната техника;
 • времето за изграждане на линия се намалява с около 30%;
 • не се изисква възстановяване на ландшафта, елементи на подобряване на повърхността;
 • практически няма ограничения за мястото на работа.Възможно е да се полагат на територията на исторически паметници, промишлени предприятия, в гъста зона на застрояване;
 • плодородният почвен слой не се отстранява и не се влошава;
 • по време на изпълнението на работата не е нужно да блокирате движението на превозни средства, да спирате производството или да приемате други ограничения.

Недостатъци на HDD технологията:

 • техниката не е подходяща за създаване на удължени кладенци или за полагане на тръбопроводи на големи дълбочини;
 • максималната дължина на една линия е 300-400 м. Ако е необходима по-разширена система, ще е необходимо да се направят междинни ями и да се премине през повтарящи се кладенци.

Известни трудности възникват, ако се направи гравитационна канализационна система по метода HDD. За да направите това, е необходимо да осигурите разлика във височината между точката на влизане и излизане от кладенеца. Ако се използва тръба с диаметър 160-200 mm, за всеки метър дължина е необходим наклон от 8 или 7 mm. За линия с дължина 400 м (максимум) разликата във височината ще бъде 3,2 м. Освен това става невъзможно да се заобиколят препятствията във вертикалната равнина. Ако по пътя на кладенеца се появят големи включвания, ще трябва да направите хоризонтален отклонение, без да променяте посочения ъгъл на наклон. Това може да изисква по-големи дължини на тръбопроводите, което ще увеличи разходите и времето за сглобяване на системата.

Тънкостите при избора на правилния метод

Методът за полагане на комуникации с помощта на хоризонтално пробиване се избира на етапа на проектиране на конкретен процес. Ако полагането на безизкопни тръби се извършва като част от изграждането на обект, например жилищна сграда, тогава работата може да стане част от общ строителен проект.

При проектирането се взема предвид следната информация:

 • дължината на комуникациите, които трябва да бъдат положени по безтраншеен начин;
 • диаметър на корпуса или тръбата;
 • материалът, от който са направени комуникациите;
 • дълбочината, на която трябва да се положат тръбите;
 • вид тръбопровод (налягане или гравитация);
 • възможност за инсталиране на стартови и довършителни ями с подходяща дълбочина;
 • пътища за достъп до работната площадка;
 • наличието на достатъчно просторна зона за съхранение на материали, оборудване и др .;
 • ниво на подпочвените води;
 • други геоложки особености на обекта;
 • план за местоположение на комуникациите, които вече са налични на сайта.

По време на строителния процес понякога е необходимо да се промени вече съставен проект. Това може да се дължи на желанието да се намалят разходите, като се използват например пластмасови тръби вместо стоманени. Освен това планът за разположението на подземните съоръжения в съоръжението не винаги е достатъчно точен.

Избор на метод за тръбопроводи
Диаметърът на тръбата е един от показателите, които се вземат предвид при избора на методи за безизкопно полагане на комуникации. Кладенецът трябва да е малко по-голям

При извършване на работа могат да се намерят такива неизчислени тръби или кабели. Всички тези точки могат да изискват промени в дизайна и това може да повлияе на решението за метода на сондаж.

Ако дълбочината на полагане на комуникациите е малка, съществува опасност от слягане на горния почвен слой, особено ако по време на сондажа е използван бентонитов хоросан. В такива случаи е по-добре да се даде предпочитание на хоризонталното пробиване на шнек.

Много често методът на сондаж се определя от това какъв вид оборудване е на разположение на организацията, изпълняваща поръчката.

Например, ако строителите имат крикове или хоризонтална бормашина, това ще бъде за предпочитане пред метода на пробиване. Най-често подобни промени са продиктувани от съображения за икономически ползи.

HDD пробиване

Безизкопното полагане на тръби и газопроводи, както и други услуги, свързани със сондажи, отдавна са станали обичайна практика, защото това е икономичен, бърз и модерен начин за провеждане на комуникации. Бързото развитие и усъвършенстване на безизкопните технологии доведе до формирането на няколко клона в HDD техниките.

Отличителна черта е липсата на траншеи в работните зони от началото до края. Изкопаване на канавки, тяхното подреждане, възстановяване на конструкции, пътеки и зелени площи след приключване на работата - всичко това е в миналото. Днес светът избира технология HDD (Хоризонтално насочено пробиване).

Заключения и полезно видео по темата

Процесът на работа на инсталацията за извършване на направлявана пункция е ясно показан във видеото:

Водената пункция е много точен и относително евтин начин за полагане на комуникации под път или друг обект. В същото време е важно правилно да проектирате цялата работа и стриктно да следвате технологията.

Искате ли да съобщите интересни факти, свързани с полагането на тръби, използвайки технология на пробиване? Имате ли въпроси, докато преглеждате предоставената информация? Моля, напишете вашите коментари в блока под текста на статията.

Специално оборудване

Безизкопното полагане на водоснабдителна система предполага използването на специално оборудване и машини. Без него е невъзможно да се пробие дупка, например под автомобилен път (с изключение на външното копаене).

Благодарение на използването на специално оборудване, работата може да се извършва по всяко време на годината с всякакъв вид почва.

Случаи на употреба и видове оборудване:

 1. Уред за помпа и крик - ви позволява да направите кладенец, заобикаляйки всички препятствия. Комплектът трябва да включва хидравлична станция, разширител, пръти и режещи глави.
 2. Хидравлична станция - устройство, което осигурява силов ефект с помощта на хидравличен цилиндър. Среден капацитет - 36 тона.
 3. За хидропункции се използват специални устройства, които бият с мощна насочена струя вода. Използва се върху песъчливи почви. С използването на такова оборудване е възможно да се положат тръби с диаметър до 50 см. Дължината на тръбопровода е ограничена до 30 m.
 4. Вибрационното оборудване работи на принципа на щанцоване. Инсталациите, използвани при този метод, имат принцип на действие на ударно-вибрационно натискане. В този случай диаметърът на тръбите е същият, както при хидравличните пробиви. Но дължината на кладенеца се удвоява (60 м).
 5. Използва се и допълнително оборудване. Това могат да бъдат машини с манипулатори, заваряване, генератори, разтвори за смесване на хоросан.

Особености на работата на различни инсталации

Пневматични щанци с различни диаметри, тип "Mole"
 • Инсталация GPU-600... При полагане на тръби с диаметър от 104 до 630 mm, дължината на които е до 80 m, чрез пробиване, върху почви от групи I-IV (без големи твърди включвания), ние използваме инсталацията GPU-600. Принципът му на действие се нарича "крикове". Първо, използвайки хидравлични крикове от 1,2 м (дължина на хода на пръта), работниците натискат подвижната притискаща плоча с тръбата, като включват бензиностанцията. След завършване на работния цикъл с връщането на криковете, освободеният подвижен цикъл се изтегля след полагането на тръбата. Тези операции се повтарят, докато първата връзка не бъде вградена в земята. След това плъзгачът с крикове, подвижният ограничител и притискащата плоча се връщат в първоначалното си положение. След това монтираме следващия участък от тръбопровода и процесът се повтаря.
 • Инсталиране на Главмосстрой. Тръбите с диаметър от 209 до 426 mm в почви от групи I - IV (независимо от съдържанието на влага) с дължина до 45 m е целесъобразно да се поставят с помощта на инсталацията на Главмосстрой - тя работи на същия принцип "ходещи крикове" като GPU-600.
 • Наземни перфоратори и пневматични щанци типове IP-4605, PR-400 (или SO-134), PR-60 ​​(или SO-144) и IP-4603 се използват от нас за полагане на тръби с диаметър от 63 до 400 mm по затворен метод. Пневматичните перфоратори от типа "Mole" ви позволяват да създавате кладенци от всякакъв вид (отворени / затворени, наклонени / хоризонтални) със запечатани стени с дължина до 40-50 м. Работното му тяло, като по този начин го забивате в земята.
 • Хидро-пункция. Използвайки кинетичната енергия на водния поток, можем да пробием тръби, използвайки метода на хидропробиването. В същото време поток вода, излизащ от специална дюза в предната част на тръбата, замъглява отвор с диаметър до 500 mm. В него се полагат тръби. Консумацията на вода се изчислява, като се вземат предвид налягането, скоростта на потока и вида на почвата.Този метод има свои собствени характеристики: работата е опростена и скоростта на образуване на кладенеца се увеличава до 30 m / смяна, но са възможни отклонения от проектната ос и дължината на проникване не може да надвишава 20-30 m. В този случай работната самите условия се усложняват - работната яма се замърсява ...

Подготвителният етап е координацията на пункцията на GNB на мястото.

1.1. Клиентът, преди началото на работата, свързана с полагането на тръбопровода GNB, предава съгласно документите на преките изпълнители участъците на подземните проходи, които са фиксирани с геодезически марки с необходимия брой еталони в границите на територия на работата, която се извършва. Оста на пистата по време на нейното рисуване в природата е подсилена със специални знаци, прикрепени към постоянни обекти.

Три дни преди началото на работата, използвайки GNS технологията, клиентът кани представители на организациите, които експлоатират съоръжението, и се съгласява с всички собственици на комуникации и конструкции на безкопни зони, които са в работната зона.

1.2. Изпълнителят извършва контролна проверка на работната площадка за наличие на риск или по-скоро липсата му, например знаци към подземния кабел, капаци на шахти, разпределителни шкафове, водомери или газомери, външни комуникации в близост до обектите. Провеждане на защитни действия, ако те са предвидени в проекта, както и изясняване на проектния профил на сондажа.

1.3. Покупка на тръби, предназначени за HDD, диаметърът е посочен съгласно схемата. За полагане на тръбопровод по метода HDD се закупуват полиетиленови тръби със синя ивица за водоснабдителни системи или напорна канализация или без технически ленти, с удебелена стена за полагане на кабел по метода на HDD под земята, тъй като налягането отвън увеличава се. Изолационните свойства ще бъдат загубени, ако тръбата се счупи.

Можете да закупите тръба за полагане на кабел по метода HDD на нашия уебсайт, като изпратите заявление. Ще ви се обадим или можете да се обадите по телефона

Технология на пробиване

Пробиването на почвата под пътя се извършва със специално оборудване. Сондажната платформа ви позволява бързо да подреждате кутиите.

За да могат тръбите да преминат свободно в земята, се използва бентонитов разтвор. Играе ролята на смазка и елиминира прегряването на свредлото.

Благодарение на инсталацията е възможно пробиване на почвата под пътя и извършване на инженерни мрежи, когато дължината на тръбопровода е от 2 до 50 метра. Диаметърът на използваните тръби може да варира от 16 до 320 мм.

В зависимост от мощността на сондажната платформа е възможно да се изминат до 50 метра на ден.

Стартова яма за пункция по метод GNB

4.1. Дълбочината на изходната яма се определя, като се вземе предвид разстоянието от оста на тръбопровода до дъното на мината. Всичко зависи от дизайна на челните съединения и платформата.

Как изглежда стартовата яма при полагане на кабелна тръба, използваща HDD технология

4.2. В свободните зони е по-добре да проектирате стартовата яма с правоъгълен контур. След това, ако е необходимо, ще бъде възможно да се увеличи дължината на монтажните участъци на тръбопровода.

4.3. Основата на ямата трябва да се планира според наклона на бъдещия кладенец. Основата трябва да е достатъчно здрава, за да се избегне увисване на оборудването. Основата под сондажната платформа е направена от трошен камък с фракция 25-70, дебелината на която е от 15 до 20 см. След това основата се уплътнява и се полагат пътните плочи. Ако ямата е къса, тогава 2 парчета, а ако е дълга, тогава 3 или се излива с бетон.

4.4. При сондаж почти винаги има възможност за заливане на фундаментната яма. Следователно, по време на изграждането на стартовата яма се прави яма за инсталиране на водна помпа за изпомпване на вода. Това ще поддържа дъното на изкопа през цялото време сухо и в състояние да издържи натоварването. Ямата обикновено се намира пред ямата от дясната страна.Това местоположение се определя от наклона на основата на ямата, което ще позволи отвеждането на водата от натрупващите се отляво на платформата изрезки.

Описание на HDD с хоризонтално насочено пробиване

Техниката HDD включва пробиване на кладенец с последващо увеличаване на ширината му. Хоризонталният насочен метод на работа се извършва от сондажна платформа с работеща глава. Към него е свързан гъвкав прът, който ви позволява да променяте посоката, за да предотвратите срещата на механизма с препятствия в дебелината на почвените маси.

Ако е необходимо да се увеличи ширината на кладенеца, вместо битовия връх се инсталира разширител.Технологията на полагане на комуникации по метода на хоризонтално насочено пробиване завършва с процеса на изтегляне на тръбата. След фиксиране на комуникационната мрежа върху прът, предвиден за тази цел, тръбата се прибира чрез инсталиране на HDD в пробития отвор.

Водена пункция

Преди извършване на работата се извършва проучване на почвената площ, където ще се извърши пробиването. След това проектът се създава. Пробиването се извършва в съответствие с планирания план, където е маркирана траекторията на свредлото.

Машината е снабдена със специално острие, оборудвано с режещ ръб. Има и вградена сонда за наблюдение на движението на свредлото. Също така ви позволява да получите необходимата информация за точността на сондажната платформа.

За да се изключи разбиването на стените на сондажа, се използва специален разтвор на бентонит.

Оборудване на производствени площадки за пробиване на HDD под пътя.

2.1. Районът, където тръбопроводът ще бъде положен по метода HDD, обикновено е разположен от двете страни на пресеченото препятствие и е разделен на две отделни строителни и монтажни площадки.

Те са условно наречени:

 • площадка No1 на работната (стартовата) яма и сондажната платформа
 • обект №2 на приемащата яма

2.2. И двете зони трябва да бъдат почистени и изравнени без грешки.

2.3. Стартовата яма е най-често оборудвана отстрани на кладенеца, където е по-удобно да се кара нагоре и има достатъчно място за организиране на строителна площадка.

2.4. За да се организира транспортирането на оборудване и товари, временните задвижващи коловози се довеждат до местата за сглобяване за пробиване по метода на GNB. На етапа на подреждане се извършва планирането на строителната ивица. В същото време се запълват различни вдлъбнатини, релефът се изравнява и хълмовете се отрязват. Земните работи се извършват от Изпълнителя.

2.5. Мястото за сглобяване е приемна яма, чиито размери ще бъдат 3000,0 x 3000,0 x 5000,0 mm.

Пробивни машини за трудни почви

Полагайки тръби в жив пясък, несвързани пясъчни глинести и песъчливи почви, е възможно да се ускори процесът чрез вибрационна пункция. В специални инсталации по този метод се използват възбудители на вибрации, насочени надлъжно.

Вибрационен перфоратор тръби с диаметър до 500 mm се полагат за максимална дължина от 35 до 60 m, докато скоростта на проникване е до 20-60 m / h. По същия начин можете да извличате тръби от земята.

Фокусирайки се върху по-голяма ефективност, ние най-често използваме инсталация UVVGP-400 дизайни на VNIIGS. Принципът на действие е следният: корпус с накрайник от едната страна, а другата страна е поставена в ударната част на вибрационния чук. Подчинявайки се на ударни импулси, поддържани от статично вдлъбнатина с товарен повдигател, тръбата се движи в земята.

За изпълнението на пункцията можем да използваме и вибрационен шок UVG инсталация ги проектира MINHiGP. Губкин. Подходящ е за полагане чрез вибрационно пробиване на корпус с диаметър от 530 до 1020 mm, с нормален пробив - за тръби с диаметър 530 mm.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни