Имате ли нужда от пароизолация, когато изолирате тухлена стена с минерална вата?


Защо трябва да направите пароизолация, когато изолирате с минерална вата

Изолацията от минерална вата е ефективен вид топлоизолация, която допринася за голямо спестяване на топлина у дома, но има един съществен недостатък: когато е мокра, минералната вата почти напълно губи изолационната си способност, замръзва и постепенно се срутва. В същото време влагата, натрупваща се в дебелината на топлоизолатора, прониква в декоративното покритие на интериора на къщата, деформира го и допринася за образуването на гъбички, плесени и гниене. За да се предотвратят такива негативни последици, в "тортата" на подове, покриви и стени на къщата се полагат бариерни мембрани - филми, които предпазват влагата, но позволяват на въздуха да премине.

Експерт: защитава стени, тавани и ...

- Той предпазва стени, тавани и, както споменахме по-рано, изолация. Въздухът, който изтича навън, кондензира, поради което изолацията се накисва, губи основните си свойства да запазва топлината и с времето се срутва.

Въпреки факта, че целулозната вълна или ековата са хигроскопични сами по себе си и дори ако изолацията е много качествена и устойчива на влага, парата ще достигне до стената и може да причини разпространението на гъбички. Материалите за пароизолация са само пречка за преминаването на пара към изолацията, така че това е един вид ограда, за да не се намокри.

Парна бариера за изолация с минерална вата вътре в къщата

Топлият въздух, циркулиращ във вътрешността на къщата, е наситен с влажни пари, които хората, животните, растенията и домакинските уреди изпаряват. Топлите въздушни маси се стремят нагоре и се натрупват под тавана на помещенията, поради което е изключително важно да се комбинира минерална вата с пароизолация, когато се изолират таваните на Manasard и стаите в непосредствена близост до неотопляемото таванско помещение.

Определено количество топъл въздух се просмуква извън къщата през стени и подове - за да се избегне подуване на подовите настилки и разрушаване на стенните облицовки, между слоя минерална вата и завършващия слой се поставят филтри за бариера срещу пара.

Характеристики на монтажа на пароизолация. От коя страна да поставите пароизолацията към изолацията

Отговаряйки на въпроса от коя страна на изолацията е положена и как е монтирана пароизолацията, ние отбелязваме, че параизолационните материали винаги се монтират върху изолацията отстрани на помещението. Необходимо е обаче да се вземе предвид вида на използваната мембрана за бариера срещу пара.

Така че, обикновена пластмасова обвивка може да се положи от двете страни.

Парно-кондензатният филм е монтиран с гладка повърхност към изолацията и с поларена навън. Дифузионните мембрани се полагат по същия начин.

Пароизолаторите с фолио слой са монтирани с фолио отвън, защото именно тази страна отразява топлината и я връща в стаята.

Когато инсталирате "глухи" пароизолатори, трябва да се внимава да се подреди вентилирана междина.

mybuilding.tips

Парна бариера при изолиране с минерална вата извън къщата

Препоръчително е да се полагат хидро-, вятърни и пароизолационни филми при изолиране на външните стени на тухлени, рамкови и дървени къщи, когато се подреждат вентилирани фасади. Многофункционалните защитни мембрани са монтирани под сайдинг, вагон, блокхаус и други фасадни облицовки - филмът надеждно предпазва влагата и конденза, но позволява на въздуха да премине и позволява на стените да "дишат".

Съвременните видове пароизолационни филми са супердифузни и антикондензационни мембрани, пароизолации с метализиран слой - такива иновативни материали се произвеждат под марката Ondutis.

Изолация на стени с минерална вата отвън: предимства и недостатъци

Изолация от минерална вата може да се извърши с помощта на различни методи:

 • Метод с мокра фасада.
 • Методът "вентилирана фасада".
 • "Система от кладенци".

По-често използвани метод на вентилирана фасада, което предполага наличието на въздушен слой като изолатор между слоевете на конструкцията.

За сигурно прилепване минерална вата и завършващ слой, монтирана е рамка, която се намира вътре в конструкцията. Във въздушния слой се създава тяга, която отстранява парата от изолацията.

При инсталиране на листове от минерална вата задължително необходимо е да се извърши пароизолация за стените с помощта на паропропусклив и хидроизолационен филм.

Изолация от минерална вата в сравнение с други материали има редица предимства:

 • Наличието на естествена вентилация.
 • Minvata отлично изолира шума от улицата.
 • Изолацията остава в добро състояние през целия си експлоатационен живот.
 • Влагата отива в канализацията и не се кондензира по стените.
 • Няма нужда от облицовка, което спестява пари.

Недостатъците на изолацията минералната вата включва:

 • Висока цена.
 • Сложен технологичен процес на монтаж.

Също така, работа с минерална вата опасни за здравето... Наложително е да носите защитен костюм и маска, тъй като влакната от памучна вата, превръщайки се в прах, могат да навредят на човек при вдишване.

Вятър и влагозащитна мембрана Предимства на изоспан

Особеността на този материал се крие във факта, че той има добри топлоизолационни характеристики, които позволяват да се осигури високо ниво на защита на всякакви сгради от такива негативни фактори като вятър и влага.
Ветроустойчивата мембрана елиминира ситуацията с висока влажност на таванските помещения. Това се осигурява благодарение на високите отразяващи топлината свойства на материала Izospan, които осигуряват защита срещу кондензация. При инсталиране на паропропусклива мембрана се използват свързващи ленти, поради което се постига висока плътност на закрепването. Освен това материалът осигурява висока степен на защита от вятър на сградата.

В момента ветроустойчивата мембрана стана широко разпространена. Използва се за вътрешна и външна изолация на подове и стени. Също така, ветроустойчива мембрана се използва при решаване на проблеми с подовата изолация. Използването на този материал предпазва конструкциите от кондензация и изключва повреда на покритието.

Когато работите върху подови настилки, изолационната мембрана Izospan често се използва като основа за пода. Използването на този материал за тази цел осигурява добро отражение на инфрачервените лъчи, които насочват топлинния поток директно в стаята. Освен това се осигурява добра защита от вятър.

При използване на влагоустойчива мембрана Izospan, надеждна защита срещу:

 • излагане на висока влажност;
 • кондензация;
 • вятър, влизащ в помещенията.

Поради функционалните моменти, характерни за ветроустойчивата мембрана Izospan, е възможно значително да се намали температурното натоварване, действащо върху всяка сграда в условия на температурни разлики. Използването на ветроустойчива мембрана като влагозащитен материал осигурява защита:

 • покриви;
 • стени и подове;
 • етаж.

Използването на паропропусклив материал ви позволява да създадете благоприятни условия за живот в къща с висококачествена изолация.Имайте предвид, че ветроустойчивият материал се използва за направата на специални костюми, които оставят човек в такива дрехи сухи при дъждовно време и са добре защитени от вятъра.

Мембрана от известни производители, осигуряваща надеждна защита от вятър, която се предлага в голям диапазон на пазара, се характеризира с:

 • добра защита от вятър на покривни системи;
 • надеждна пароизолация за стени и тавани;
 • съединяване на фугите на материала с помощта на запечатани ленти.

Дебелина на минерална вата за изолация на тавана

Не е изненадващо, че този материал започна да се използва за изолиране на конструкции. Това доведе до спестяване на строителни материали и намаляване на разходите за строителство.

Обикновено те произвеждат стандартни размери за дебелината на материала: 50 мм, 100 мм... Както можете да видите от примера по-горе, дебелината от 200 мм е достатъчна, за да изолира помещението суровите климатични условия на руската зима... Трябва да се съсредоточим върху материала на стените на къщата. Ако това са дървени стени от пръчка с размери 150 х 150 или 200 х 200 мм, тогава е достатъчен един слой от 50 мм минерална вата.

Домашно строителните фабрики произвеждат готови панели, където дебелината на изолацията от минерална вата е 200 mm в два слоя от 100 mm, което съответства на SNiP 2.11.02-87където R-стойността за стени 2.1 - 5.6, за тавани и подове 2.8 - 7.3... Те също така вземат предвид технологията на полагане и всички структурни елементи на стените или тавана: добавете външната облицовка, вътрешния и пароизолационния слой и дори въздушните междини, след което получавате R над 7.3.

Каква минерална вата да изберете за изолация на тавана

Стандартните листове изолация от минерална вата имат ширина 565, 600, 619 мм, а рула - 1200, 1220 мм. Тези размери са подходящи за монтаж между греди; изолацията на ролката се разрязва наполовина. За плътно опаковане между трупите е необходим запас от 2-3 см ширина. Най-добрата минерална вата е тази с по-висок R индекс и по-висока плътност.

Според този показател най-добрата минерална вата от производителите ПРИКЛЮЧИ, топлопроводимост, от ГОСТ 7076-99 λ> 0,038 W / (mK), където λ е коефициентът на топлопроводимост (може да се обозначи с k). Това не трябва да се бърка със стойността R, мярка за термично съпротивление.

Колкото по-малък е λ или k, толкова по-добра е изолацията, а за стойността на R, напротив, колкото повече, толкова по-добре. Обърнете внимание на това, когато купувате. Изберете плътността в зависимост от това къде се намира изолацията: 80 кг / м3 е подходяща за стени и покриви, по-ниска плътност е подходяща за леки тавани - до 60 кг / м3.

Ако изхождаме от лекотата на монтажа, тогава стъклената вата причинява сърбеж по кожата, неравномерни шипасти влакна. Каменната вата е лишена от тези неудобства, освен това, за разлика от шлаковата вата, тя се използва на закрито. Минералната вата за изолиране на тавана отвън се избира въз основа на плътност от 80 kg / m3 и повече, както и лекота на монтаж, рула или листов материал

По-добре е да изолирате тавана отстрани с минерална вата тавански етаж... Правилно полагане на минерална вата - 2-3 слоя за припокриване на фугите на листовете, за да се изключат студените мостове по време на полагане. Избира се необходимата дебелина на материала и листовете се полагат между припокриващите се изоставания, оставяйки празнина между изолацията и мембранния пароизолационен филм.

Това е визуална схема как правилно да изолирате тавана с минерална вата.

Вижте схемата как се намира мембранен тип пароизолационен филм... Тук е показана изолацията на тавана отвън. Според тази схема не е трудно да си представим изолацията на тавана с минерална вата отвътре, когато няма достъп до тавана. Това е възможно, ако покривът е навес или плосък.

Лист от минерална вата се полага между припокриващите се изоставания. За фиксиране в това положение направете тънка рамка от канап... Те просто го закрепват с телбод към изоставанията. Това е необходимо, за да може, когато пароизолацията се изтегли и закрепи към трупите, минералната вата да не се плъзне надолу.След това се пълнят лента от 20 х 30 мм и листове от гипсокартон, облицовка и друг материал.

Направи си сам таванска изолация с минерална вата

Ако е необходимо да се изолира таванът, който има припокриване под формата на бетонни плочи или плътен таван, тогава към тавана е прикрепена щайга или от дървени решетки, или от метален профил.

Първо, те са прикрепени към стената по периметъра на стаята хоризонтално стенна греда... Дървен материал с стъпка от 57-59 см е прикрепен към повърхността на тавана с анкери или ъгли.Височината на дървения материал е най-малко 70 мм за един слой лист минерална вата. Ако са необходими 2 слоя, вместо дървен материал, дъска 40 х 150 е прикрепена с ръб към тавана със същата стъпка. След това бариерата срещу пара се зашива със скоби. Релса за въздушната междина е закована върху дървения материал и след това гипсокартон.

Изолация на окачен таван с минерална вата

Първо, те правят щайга от метален профил за окачен таван. Купувайте материали от един търговец, така че всички профили и аксесоари да са в един комплект. Между таванния профил и тавана има пролука, където се полагат листове от минерална вата и пароизолация.

Първо, те положиха минерална вата върху щайгата и след това я залепиха върху щайгата пароизолационен филм... След това листовете от гипсокартон се пришиват. Тук разстоянието до тавана ви позволява да поставите изолацията само в един слой от 50 мм. Ако между таваните има вентилация, тогава не е необходима пароизолация.

Как да изолирате тавана с минерална вата, без да инсталирате рамката

В случая, когато е необходимо да се изолира таванът отвътре, без значителна загуба на височина, листовете от минерална вата са фиксирани директно към таванас помощта на лепило, лепилна шпакловка, дюбели с дълги пръти и пластмасови капачки с форма на чадър. За изолация с дебелина 50 mm ще се поберат дюбели 10 x 120 mm.

Факт е, че пластмасовите пръчки са или крехки, или твърде меки. Първите се чупят, а вторите се забиват трудно и не разширяват добре върха на дюбела, по-добре е металът, но изберете неръждаеми пирони.

Работна процедура:

 • Подготвителни работи, почистване на таванната повърхност от старото покритие, запечатване на неравности и пукнатини с циментов разтвор.
 • Нанесете грунд с четка или пистолет и оставете да изсъхне. Направете два слоя. С помощта на назъбена мистрия нанесете 5-8 мм слой лепилна замазка от едната страна на дъската.
 • Поставете плочата срещу тавана и натиснете надолу. Добре е, ако в работата има асистент, който ще фиксира плочата в центъра, а след това по краищата. След монтирането на плочите се прикрепват стенните профили за опънатия таван; пароизолацията може да бъде пропусната, ако между таваните има вентилация.

Дюбел-пирон, 2. Минвата, 3. Бетонен таван.

Работата може да бъде улеснена чрез нанасяне на лепило като течни пирони върху повърхността на дъската.

Има много производители на минерална вата и е трудно да отделите някого особено, и не си заслужава. Висококачественото се вижда на допир: ако е плътно, значи е необходим повече материал, за да се направи. Обърнете внимание и на състава: фибростъкло, от шлака (най-евтината) или базалтова минерална вата, най-търсената днес. Препоръчва се за изолация както отвътре, така и отвън, стъклената вата се използва най-добре отвън, минералната вата от шлака се използва за изолиране на комуникации: тръбопроводи, канализация.

Топлинните качества се определят от стойността на топлопроводимостта или термичното съпротивление R. Базалтовата вълна е негорим материал, може да се полага в тръбата на комина, от нея се прави сандвич за комини за печки за сауна.

vseopotolkah.ru

Последователност

Топлоизолацията на пода с минерална вата е част от многоетапен процес за монтиране на пода, който се извършва съгласно следния алгоритъм:

 • Подравняване. Повърхността, върху която ще бъде положен подът, трябва да е идеално равна;
 • Парна бариера - полагане на слой от бариерен материал;
 • Монтаж на водачи - дървени трупи;
 • Полагане на изолация - запълване на всеки м2 под с изолационен материал;
 • Полагането на подовата настилка е последният, завършващ слой на тортата.

Всъщност целият този процес се извършва, за да се осигури надеждна изолация и хидроизолация на помещението. Следователно няма смисъл да се обмисля полагането на минерална вата отделно от останалите етапи.

Подравняване

Изравняването е особено важно при полагане на приземния етаж върху земята. Има и неравности и пукнатини в подовите плочи. За да се премахнат нередностите в първия случай, е необходимо повърхността на почвата да се изравнява със слой от трошен камък с дебелина 10 см, върху който е необходимо да се запълни слой пясък със същата дебелина.

Вие трябва да знаете. При полагане на пода върху стоманобетонни подови плочи обикновено се използва изравняваща замазка. За замазката обикновено се използва бетон или цимент-пясък. Липсата на замазка може да доведе до разрушаване на целия под поради неравности и свързаното с това неравномерно натоварване на различни части на подовата повърхност. Това обстоятелство принуждава да се подреди замазка дори на тавана.

Парна бариера

В пода на помещенията на първия етаж трябва да се постави слой пароизолация върху замазката за всеки m2 повърхност. Това е необходимо точно когато се използва като изолация от минерална вата. Минералната вата лесно се овлажнява, което води до намаляване на нейните топлоизолационни свойства. Също така, когато полагате горното покритие, е важно да наблюдавате вентилатора между минералната вата и повърхността на пода.

Покривният материал може да се използва като пароизолация - такъв материал се използва най-добре в страната, където изискванията за подовете са ограничени главно от цената на материалите и цялата работа се извършва на ръка. Филмовата хидроизолация се използва като модерни и надеждни материали за пароизолация:

 • полиетиленов филм, включително покрит с алуминий;
 • полипропиленов филм;
 • мембрани за бариера срещу пара.

Най-често се използват фолио с полиетилен, полипропилен или алуминий. Това се дължи преди всичко на цената на материала. Ефективността на такъв материал обаче е ниска, поради възможността за натрупване на кондензат на повърхността му. Това може да доведе до овлажняване на минералната вата и съответно до намаляване на нейните топлоизолационни свойства.

Най-модерният и надежден материал са дебелите многослойни мембрани за пароизолация, направени по по-сложна технология, използваща много хидроизолационни материали. Най-добре се използват в селски къщи и вили.

Пароизолационният слой се полага възможно най-равномерно и плътно към повърхността на подовете и стените. В този случай не трябва да има вентилационна междина. Дупките в долния слой на пароизолацията няма да доведат до вентилация, а до появата на влага върху изолационния слой. Този принцип се поддържа на всички етажи, включително на тавана.

Затопляне

Минералната вата се поставя върху първия слой пароизолация. Руло от минерална вата се размотава и полага по такъв начин, че да не оставя вентилационни пролуки между вълната и трупите, както и между вълната и първия слой пароизолация, без вентилационна междина, за да се избегне натрупването на влага върху минералните влакна.

Това предпазва влакната от намокряне и минералната вата губи своите топлоизолационни свойства. Технологията предвижда инсталирането на специални вентилационни междини между изолацията и втория слой пароизолация.

Дебелината на листа от минерална вата се избира в зависимост от предназначението на сградата и климатичните условия. Така че, в страната, която се използва главно само през топлия сезон, е достатъчно да се използва минерална вата с дебелина 50 мм. Същото се отнася и за техническите сгради и къщи в южните райони, където все още е невъзможно да се направи без изолация, въпреки по-мекия климат. Дебелината на листовете минерална вата, използвани на втория и третия етаж, на тавана или на тавана също не може да надвишава 5 cm.Това се дължи на по-ниските изисквания за подова изолация на подове, както и на необходимостта да се поддържа обемът на помещението.

За ваша информация. В частните селски къщи е по-добре да използвате памучна вата с дебелина 200 мм. Вълната с тази дебелина ще осигури надеждна топлоизолация.

След като поставите слой от минерална вата, е необходимо да поставите още един слой пароизолация върху него. Това е особено важно при инсталиране на пода в тавана на къща или лятна вила. Тук обаче технологията на полагане ще бъде малко по-различна от тази на първия слой. За да се осигури вентилация, за да се избегне натрупването на влага върху изолационния слой, технологията предвижда устройството на вентилационни междини - специални отвори между листовете на пароизолационния филм, през които ще преминава въздух и влага, попаднала под парата бариерата ще се изпари. Необходими са вентилационни пролуки между всички листове филм или мембрана.

Винаги искаме от нашите читатели да „дешифрират“ въпросите, да посочат допълнителни данни, които биха помогнали да се разбере какъв е проблемът. Например за какво точно питате? Ясно е, че искате изолацията от влакна да остане суха. Но каква е конструкцията на топлоизолацията на дома? Изолирате ли рамката, като поставите минерална вата между стелажите? Или е тухлена къща с външна изолация? Или може би дървена блокхаус? Или вътрешна изолация? Интересувате ли се от покрива? Тогава кой: комбиниран таван или студен таван? Има много опции за топлоизолация на сгради и еднакъв брой отговори на вашия въпрос. Уви, няма универсално решение.

Без да навлизаме в спецификата на конкретни конструкции, нека се опитаме да дадем обща представа за това как да поддържаме изолацията суха. В този случай ще приемем, че валежите или водата от земята не проникват в строителните конструкции на вашата къща, покривът не тече, няма дупки в облицовката на стените, стените са хидроизолирани от основата, и т.н. Няма да считаме изолацията на сградата отвътре за ирационална.

Предотвратяването на проникването на влага в минералната вата е изпълнима задача, но трудна. За целта влакнестата изолация в най-сухо състояние трябва да бъде опакована в напълно запечатана обвивка. Например в здрави найлонови торбички. Това обаче не е толкова лесно да се направи и е още по-трудно внимателно да се монтира минералната вата, без да се повреди черупката. Течащите чанти са безполезни. Поради това рядко се използва пълна защита срещу проникване на влага. Пример за такова решение е изолацията на отоплителни мрежи, където рулонна битумна хидроизолация служи като обвивка. Като правило в надземните конструкции на сградите изолацията от влакна не е толкова изолирана от въздействието на влагата, съдържаща се във въздуха, а по-скоро се опитва да осигури отделянето на водни пари от материала. Обмислете най-общо най-често срещаните проекти за затопляне на селска къща:

 • Каркасна къща. Както изолацията, така и дървената рамка се нуждаят от защита от преовлажняване. През по-голямата част от годината въздухът в къщата е по-влажен, отколкото навън. Следователно, на първо място, запечатан пароизолационен филм е прикрепен към структурата на рамката отвътре по цялата площ. Както подсказва името, той е непроницаем за водни пари. Но изолацията, която няма херметична обвивка, ще абсорбира влагата, съдържаща се във външния въздух. За да се предотврати натрупването му, е необходимо да се осигури достатъчно ефективна вентилация на минералната вата. В същото време дървената рамка също се вентилира. За да направите това, между корпуса и изолацията, фиксирайки бара, оставете празна празнина. Препоръчителната дебелина на вентилационната междина е 40 mm; дупките са разположени в горната и долната част на стените, като ги покриват с мрежа или решетка. За да се предотврати духането на вятъра през изолацията, върху него е прикрепен ветроустойчив филм, който не предотвратява изтичането на водни пари навън.

Класическата стенна конструкция на рамкова къща. Вътре е поставена парна бариера, която предотвратява проникването на влажен въздух от къщата в изолацията.Отвън - вентилирана междина, която позволява на влагата да излиза от минералната вата, покрита с предно стъкло

 • Дървена къща, външна изолация: рамка, пълна с минерална вата и облицовка върху нея. Стените на дървена къща, изработени от дърво, се нуждаят от защита от влага не по-малко от изолация от влакна. "Опаковането" им отвътре с пароизолация е нерационално, предимствата на естественото дърво се губят. Също така не си струва да се поставя пароизолационен слой между дървената стена и изолацията, това може да доведе до преовлажняване на дървесината и нейното поражение от гъбички. Трябва да се примирим с факта, че водната пара непрекъснато ще прониква през дървените стени от вътрешността на къщата и ще излиза през изолацията. За да премахнем ефективно тази влага, ние правим, както в случая с рамкова къща, вентилационна междина. Затваряме минвата с предно стъкло. Отново, когато изолирате дървена къща, не е необходима пароизолация.

Правилна топлоизолация на дървена къща: 1 - изолация; 2- ветроустойчив филм; 3 - обвивка. Пръчки (контрарелса) са натъпкани върху рамката, осигурена е вентилационна междина между обшивката и предното стъкло, поради което дървото и минералната вата остават сухи

Вариант на вентилираната фасада е многослойна каменна стена от газобетон с тухлена облицовка. Има вентилационна междина и вятърна изолация. Оставете адекватни вентилационни отвори в долната и горната част на облицовката.

 • Каменна къща, вентилирана фасада. Подобна е на топлоизолационната система на дървена къща. Наличието на вентилационна междина и вятърна изолация отвън по вече познатата ни схема е задължително. С пароизолацията е малко по-сложно: ако стените са направени от нехигроскопичен (не абсорбиращ влага) материал, е необходима пароизолация между стената и изолацията. Говорим за стоманобетон (включително сглобяеми панели) и керамзитобетонни блокове. Ако стените са направени от "дишащи" материали, газобетон, тухли, пароизолация не е необходима, това само ще навреди.

Обща подредба на вентилирана фасада

 • Гипсова фасада - твърдата минерална вата е прикрепена директно към стената, плочите са измазани отгоре. Не е необходима пароизолация, а тънкослойна фасадна мазилка, подсилена с полимерна мрежа, служи като защита от валежи и вятър. Можете да използвате само специални смеси, предназначени за външни топлоизолационни системи.

Сега за покрива, разгледайте само скатните конструкции:

 • Комбиниран (изолиран) мансарден покрив. Това е рамкова структура, в много отношения подобна на стените на рамкова къща. Задължително е да имате нужда от пароизолация отвътре, вентилирана междина и защита от вятър отвън. При избора на ветроустойчив филм трябва да се има предвид, че повечето покривни покрития образуват кондензат: роса или замръзване падат при страната, обърната към вътрешността на покрива при определени условия. Най-вече стоманените покриви грешат това, понякога количеството кондензат е много голямо. Така че водата, изтичаща от покрива, да не попива изолацията, като вятърна изолация се използват специални подпокривни филми, така наречените дифузионни мембрани. Те имат свойството свободно да пропускат водни пари навън, за да предотвратят проникването на течна вода вътре. Капките просто се търкалят надолу и се оттичат от покрива.

Дифузионната мембрана има много пори. Те са твърде малки, за да може течната вода да премине, но достатъчно големи, за да не възпрепятстват изтичането на водни пари.

Пример за комбиниран скатен покрив. За да може изолацията в таванската покривна конструкция винаги да остане суха, тя трябва да се вентилира. Вентилацията (показана на диаграмата със стрелки) се извършва в интервалите между контрарелсите, натъпкани по протежение на гредите. Отдолу изолацията трябва да бъде защитена с пароизолация (Izospan В диаграмата), отгоре - дифузионна мембрана (Izospan AM).

 • Студен (неизолиран) тавански покрив.Вентилацията на тавана е организирана чрез отвори в фронтоните, пукнатини в картотеката, аератори в покритието. Тъй като покривът не е изолиран, е необходима само защита от конденз, без функцията за отстраняване на водни пари. Най-рационално е да поставите пароизолационен филм между покрива и системата на гредите. Дифузионната мембрана също ще работи, но е по-скъпа.

Ако имате някакви въпроси, ние сме готови да отговорим на тях. Спешна заявка: моля, посочете вашите съобщения. Трудно ни е да даваме отговори на общи въпроси във формат въпроси и отговори. И вероятно не получавате изцяло информацията, която ви интересува.

Използването на минерална вата в процеса на изграждане на къща най-често се свързва с изпълнението на редица мерки, предназначени да предпазват изолацията от намокряне.

Понякога това е напълно оправдано и необходимо, а понякога ще бъде излишно прехвърляне на средства.

Във всеки конкретен случай, в зависимост от очакваните експлоатационни условия и вида на конструкциите, които ще бъдат изолирани, е необходимо ясно да се определи дали е необходима пароизолация при изолация с минерална вата?

Стопи от скали (базалти, доломити) се използват като суровини за производство. Понякога се добавят индустриални шлаки. От разтопената маса се образуват влакна, които след това се притискат в плочи или ролки.

Силата на крайните продукти се определя от степента на компресия по време на пресоването и свързващи вещества, които са фенол-формалдехидни или карбамидни смоли.

Колкото повече сила се прилага по време на етапа на формоване и колкото по-висока е концентрацията на свързващи вещества, толкова по-плътен и твърд ще бъде материалът.

Плътността, в зависимост от формата на освобождаване, може да варира в много значителни граници:

 • Ролки - 20-50 кг / м3;
 • Постелки - 50-80 кг / м3;
 • Леки плочи - 80-120 кг / м3;
 • Плочи със средна твърдост - 120-200 kg / m3;
 • Твърди плочи - над 200 кг / м3.

Видове пароизолация

Парна бариера е разделена на два вида:

 • Ролка. Ролките се търкалят от дъното на елемента до върха. Освен това те са фиксирани с летви от дърво в хоризонтално положение. Пространството за вентилация е разположено между вътрешната облицовка и пароизолацията. Тази дупка трябва да бъде около пет сантиметра. След извършената процедура проверете дали всичко е фиксирано здраво.
 • Листни. За да работите с листов материал, в началото трябва да инсталирате рамка от профил. В тази рамка трябва да се монтират листове. Самонарезните винтове или пирони ще ви помогнат с фиксирането на листовете. Участъците на фугите трябва да бъдат покрити с поливинилхлорид (PVC филм). Листът на пароизолационния слой лежи във вътрешната зона до мястото, което искате да изолирате.


Монтаж на пароизолация на пода

Плюсове и минуси на предното стъкло

Материални предимства:

• екологичност (в състава няма вредни и токсични вещества);

• огнеустойчивост (постигната благодарение на специални добавки);

• лекота на използване (технологията на полагане не изисква използването на специално оборудване);

• устойчивост на влага;

• не губи свойства под въздействието на ултравиолетовото лъчение;

• еластичността избягва деформация по време на монтажа;

• не променя качеството и характеристиките при рязък температурен спад;

• дълъг експлоатационен период.

Предимства на ветроустойчивата мембрана, мембрана за под

От недостатъците не на самата мембрана, а на нейното приложение може да се отбележи, че неправилната инсталация води до влошаване на топлинните свойства на фасадата. Разхлабеното прилепване на филма към изолационния слой провокира образуването и натрупването на кондензат отстрани на изолацията.

Също така, някои строители забравят за необходимостта да се остави вентилационна междина между мембраната и облицовката.

Предимства на ветроустойчивата мембрана, мембрана за под

Включена ли е ветроустойчивата мембрана

Ветроустойчивата мембрана за облицовка на фасадите на изследващите сгради трябва да отговаря на групата на негорими материали - NG. Всички производители декларират съответствие с групата NG.Кой се опита да запали парче бариера с запалка? Тези, които са свързани с изграждането на фасади, вероятно са опитали всичко. Филмът изгаря, пламъкът угасва, изгарянето не поддържа, но в субективната оценка има определен емоционален момент. Порцеланови каменни изделия, метална скоба - NG, което е логично. Запалете / не подпалвайте, елементът ще задими до максимум. И мембраната се държи по различен начин, тя изгаря до основи, но избледнява. Оказва се, че самият филм не гори, но с външен източник на огън, пламъкът ще се разпространи през него. Съществуват обаче разрешителни, издадени от компетентни и авторитетни органи.

Разрешенията за ветроустойчиви мембрани, използвани във фасади, са:

 • Технически сертификат за годност за използване в строителството (специално за устройството на ветроизолационен слой в конструкциите на шарнирни фасадни системи);
 • Сертификат за съответствие с изискванията на TU 8390-001-96837872-2008 с рев. # 1
 • Протокол от изпитване за пожар за определяне на група и клас на запалимост в системата
 • Доклад за изпитване за издръжливост
 • Протокол от изпитване за определяне на паро- и въздухопропускливост
 • Санитарно-епидемиологично заключение

Въз основа на анализа на разрешителните от редица производители могат да се направят изводи относно типичните свойства и характеристики на ветроустойчивите мембрани.

Характеристики и свойства на строителните тъкани

Изискванията за ветроустойчива мембрана, използвана в частни и обществени сгради, са различни. Най-малкото, защото обществените сгради са обект на държавна строителна експертиза. Мащабът на последиците от използването на не много висококачествен филм за облицоване на високи сгради е по-обширен. Под не много висококачествен филм, редакторите първо разбират, че той не съответства на запалимостта на групата NG - не горим материал.

 • Способността да се противопоставя на въздействието на огъня определя съответствието на даден материал с определена група на запалимост. Филмите, одобрени за използване във вентилирани фасади, имат група на запалимост NG - незапалима. Следователно класът на пожарна опасност на строителните материали е "KM-0".
 • Пропускливостта на парите и въздуха се определя от свойствата на тъканта да се противопоставя на проникването на въздух при натоварване от вятър и когато топла пара излиза навън. Добрата паропропусклива мембрана съответства на стойността на паропропускливост от 0,1 m2 * h * Pa / mg. Устойчивост на въздушно проникване: 1500 m2 * h * Pa / mg.
 • Предните стъкла за стени трябва да бъдат с ниска водопропускливост, за да се предпазят от дъжд и сняг.
 • Тъканта трябва да има висока якост на опън. Тази стойност влияе върху определянето на броя точки на закрепване на листа. Броят на точките за закрепване ще се увеличи пропорционално на височината на сградата, това се дължи на увеличаването на натоварването от вятъра.
 • Всеки течащ метър плат трябва да може да се удължава най-малко 6 см, както по дължина, така и по дължината, преди да настъпи прекъсване. Еластичността гарантира запазването на тъканта при опъване.
 • Трайността е не по-малка от петдесет конвенционални години.

Помислете за най-честото използване на ветроустойчиви мембрани във фасадите.

Платът се доставя на рула, 1,2 м ширина, 50 м дължина. Предназначен е за устройството на вятър-вибрационен изолационен слой в ограждащи конструкции, вкл. в конструкциите на фасадни системи с въздушна междина, за повишаване на тяхната устойчивост на въздушно проникване и за защита на изолацията от неблагоприятни атмосферни условия. Мембраната може да се използва във всички климатични региони, при температури от -60 до +60 градуса, в слаба и средно агресивна среда.

Следвайте тези прости указания, за да сте сигурни, че монтирането на пароизолационно фолио във вентилирани фасади е с високо качество:

 • От коя страна да поставите пароизолацията - строго, с гладка повърхност навън.
 • От коя страна да се фиксира пароизолацията - допустимо е мембраната да се постави хоризонтално и вертикално, но е задължително да се спазва посоката: отгоре надолу, с припокриване от поне петдесет сантиметра от горния слой към долния . Разположението на панелите трябва да осигури естественото оттичане на влагата, проникваща под облицовката.
 • Използвайте толкова точки за закрепване, колкото са начертани при проектирането на вентилационната фасада към сградата. Не забравяйте, че колкото по-висока е сградата, толкова повече точки за закрепване. Лошо фиксирана част от мрежата на мястото на провисване може да „пляска“ под въздействието на силни пориви на вятъра. Контролирайте плътното прилепване на платното към изолацията. В най-лошия случай вятърът може да откъсне филма. Как да се определи пароизолацията, какъв тип и размер на котвата - всичко е в проекта. Понякога използването на пластмасови анкери е неприемливо.
 • Увийте краищата на изолацията около отворите на прозореца и вратите по такъв начин, че слоят плат да мине под изолацията с дължина най-малко 25 см, за да се избегне духащ вятър под филма.
 • Инсталирайте противопожарни отсечки около отворите на прозорците, в местата за аварийни изходи, във вътрешните ъгли на сградата, ако разстоянието от вътрешния ъгъл на сградата до прозореца е по-малко от 1200 mm. Всички мерки за противопожарна защита са описани в Албума на техническите решения на конкретна марка на фасадната подсистема по ваш избор.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни