Монтаж на панели от изолация за фасадата под мазилка в съответствие с всички правила


Закрепване на изолацията към стената: характеристики

Монтажът на изолация на закрито и на открито е почти еднакъв. Но има някои разлики:

 1. На закрито се използва методът на решетка. Това е рамка, създадена от дървени летви. Материалът е фиксиран в него.
 2. Навън този метод се използва рядко поради естеството на дървото. По принцип топлоизолацията е прикрепена към лепило-пяна или се използват дюбели.

За да се избере методът на закрепване, се вземат предвид температурните показатели, натоварването на стената, постоянната влажност и други фактори, влияещи върху вида на крепежните елементи и топлоизолацията.

Как здраво да прикрепите изолация към всяка стена

Има 3 основни метода за закрепване към стените на сградата.
Аз - решетка. Създайте рамкова основа за вентилирана облицовка. За да направите това, изберете поцинковани метални профили, които не са податливи на корозия и температурни крайности.

II - лепило. Лепенето на топлоизолационен материал има тънкости. Първо, трябва да намерите подходящ състав, който отговаря на всички изисквания. Втората е устойчивостта на влага. Освен това изолацията рядко се „поставя“ върху лепилото. Освен това се използват дюбели-чадъри.

Има 2 вида лепило:

Първият вид се произвежда в торби. Отглежда се съгласно инструкциите на опаковката. Лепилната пяна се произвежда в цилиндри. Не е необходимо да се разрежда с вода и да се смесва. Нанасянето се извършва със строителен пистолет.

За да се фиксира топлоизолацията, е необходимо да се извърши подготвителна работа. Повърхността трябва да бъде почистена от прах и изравнена чрез нанасяне на гипсов слой.

III - използването на дюбели. Това е основният метод за здраво фиксиране на топлоизолацията. Дюбелите се използват като допълнителна фиксация, както и основната.

Всеки метод има свои нюанси и характеристики. Преди да изберете метод за фиксиране, трябва да оцените повърхността на стената, както и да сравните факторите, влияещи върху материалите (температура, влажност, устойчивост на замръзване).

Минерална или каменна вата

За решетката се използват летви с височина, по-голяма от дебелината на памучната вата. Това създава въздушна междина между изолацията и горното покритие. Това ще увеличи топлоизолацията на стената.

Пеноплекс

Penoplex често се използва за изолиране на частни къщи и апартаменти на височина. За да го поправите, използвайте лепило и дюбели.

За залепване на експандиран полистирол е необходима равна повърхност, покрита с грунд. Отдолу е натъпкана опорна лента и върху дунапреновите листове се нанася лепило. След като нанесете листа, трябва да задържите материала малко, за да стегне лепилото.

След като лепилото стегне, в листа се правят дупки за дюбели. Те ще създадат сила.

Полиуретанова пяна

Това е порест напълнен с газ полимер на основата на полиуретанови компоненти. Притежава редица отличителни свойства, ниска топлопроводимост. Поради това той започна да се използва често в студени региони.
Водата и внезапните промени в температурата не я влияят. Те произвеждат полиуретанова пяна като пяна. Нанася се върху повърхността по 2 начина:

 • пръскане с оборудване;
 • изливане - за това се използва специално оборудване и трябва да бъдат оборудвани кухини.

Гаранционният срок на изолацията е до 50 години.

Методи и материали за изолация

Вентилационните системи са разделени на две категории по устройства:

 • битови инженерни мрежи. Оборудването е малък тръбопровод с ниско ниво на разклонение, работи на базата на естествена тяга или на принципа на система за принудителен обмен на въздух. Домакинските модели се използват при подреждането на домове и офис сгради;
 • промишлени системи за отстраняване на потоци отпадъци.Въздуховодите от тази категория се използват в конструкции с разклонена вентилационна мрежа с мощни вентилаторни модули, например в сгради на железопътни гари, фабрични халета, летищни терминали, търговски центрове.

Методите за топлоизолация на въздуховодите и действителните материали се определят в зависимост от нормите и изискванията на SNiP.

Изолация на битова вентилационна система

Топлозащитата на тръбите за въздухообмен на битова мрежа се извършва с използване на традиционни материали и ново поколение нагреватели, включително:

 • минерална вата;
 • Стиропор;
 • разпенен полиетилен - пенофол - с фолио покритие;
 • азбест под формата на разтвор или плочи.

Минерална вата

Влакнестият материал има изключително нисък коефициент на топлопроводимост, но е силно хигроскопичен и лесно губи своите характеристики под въздействието на влага. Минералната изолация се използва в комбинация с хидроизолационен материал, например специална мембрана с фолио повърхност. Най-често за изолация на въздуховоди се използва минерална вата под формата на ролки с дебелина на слоя в диапазона 40-80 мм.

Стиропор

Разширените полистиролови плочи са от значение при термичната защита на вентилационните канали с квадратно или правоъгълно напречно сечение.

Разпенен полиетилен

Сглобяемите цилиндрични обвивки от пяна са много ефективни и лесни за инсталиране. Рулонният материал се нанася чрез закрепване със скоби или тел. Разпененият полиетилен има по-нисък топлинен капацитет от минералната вата и се продава в евтин сегмент. Тръбата ще трябва да бъде обвита в няколко слоя от тази изолация поради малката дебелина на материала.

Азбестовата изолация

Азбестовият разтвор се използва за изолиране на тръби от всякакви секции. Важно условие за използването на изолационен състав във външния сектор на вентилационния канал е инсталирането на кутия, изработена от ламарина или покривен филц за защита от външни влияния.

Изолационна обвивка

Черупките под формата на цилиндрични заготовки за изолация на тръбите са направени на основата на различни компоненти, включително:

 • стъклена вата;
 • базалтова вълна;
 • каучук;
 • разпенен полиетилен;
 • експандиран полистирол;
 • полиуретанова пяна.

Монолитни модели черупки се използват при монтажа на вентилационни тръби. Сгъваеми версии и модификации на цилиндри с линия на отрязване са инсталирани на съществуващите възли на вентилационния канал. Изолационните черупки са особено подходящи на места, където тръбите се полагат през стена или подови плочи. Цената на черупката варира в зависимост от основния материал: моделите от полиуретанова пяна се продават в скъпия сегмент, аналози от минерална вата и разпенен полиетилен се предлагат на относително достъпни цени.

Самозалепваща се изолация

Penofol марка "C" с фолио повърхност има пластмасов филм с адхезивен състав на задната страна. Самозалепващата се топлоизолация за въздуховоди е представена в повечето строителни магазини в Москва и регионите и е търсена като ефективен материал за самоизолация на вентилационни тръби.


Пенофол марка "С" - материал за топлоизолация на въздуховоди

Топлоизолация на индустриални вентилационни мрежи

Тук се търсят все същите нагреватели под формата на ролки, плочи и разтвори, както за термичната защита на битова вентилационна система. За индустриалната изолация на въздуховодите обаче са от значение и уникални технологични разработки, например полиуретанова пяна. Съставът с въздушна пяна се прилага под високо налягане с помощта на специално оборудване. Структурата от пяна лесно се придържа към тръбата, плътно обгръща основата, осигурявайки ефективна термична бариера.

Нова дума в подреждането на индустриални вентилационни системи - фабрично изработени топлоизолирани въздуховоди.Сред предложенията на известни марки за производство на климатично оборудване има готови модели тръби и възли с различни топлоизолационни материали под формата на минерална вата, пяна от пяна, полиуретанова пяна и експандиран полистирол.

Методи за монтиране

Изборът на метод за фиксиране зависи от няколко фактора. Един от тях е основата на повърхността: бетон, тухла, дърво или аериран блок.

 • Лепилото се използва в сух състав, изискващ предварителна подготовка: контейнер за смесване, строителен миксер, шпатули. За външна употреба се използват определени марки, които отговарят на всички изисквания: устойчивост на замръзване, влага, температурни спадове, максимално нагряване.
 • Течно лепило в цилиндри се нанася с помощта на строителен пистолет. Той също трябва да има характеристики: процент на сцепление, толерантност към влага, експлоатационен живот.
 • Дюбели-чадъри. Има 3 вида: пластмаса, с метален щифт, с метален пирон и термична глава. Предимно те използват полимерни продукти или с термична глава.
 • Решетка. Те се създават изключително рядко поради свойствата на дървото. Връзка с влага, температурни промени. Понякога щайгата е направена от метални профили. Те са поцинковани - това е предимство, тъй като водата не се клати върху тях, както и температурният режим.
 • Използват и изолационни мазилки. Те се нанасят в 3 слоя върху подсилена мрежа (фасада).

Дюбели към бетонна стена

 1. Мухлясалата повърхност се изсушава, почиства и обработва със специални агенти.
 2. След извършената работа повърхността се покрива с грунд.

Подготвителният процес приключи.

Сега, отдолу, трябва да фиксирате дървена помощна лента или поцинкована профил. Той ще задържи изолацията и няма да я остави да се плъзне надолу.

Гъби срещу тухлена стена


Монтажът на изолация на плочки върху тухлена повърхност е подобен на работата върху бетонна основа. Алгоритъмът на действия е следният:

 1. Подготовка на повърхността. Проверява се за равномерност.
 2. Обработка на повърхността с грунд.
 3. Изолационните плочи - полистирол, полистиролова пяна, експандиран полистирол се намазват с лепилен разтвор. Или се използва назъбена мистрия и лепилото се нанася равномерно по цялата повърхност, или нанасяне на място - в ъглите и в центъра, те поставят хоросан.
 4. В долната част на стената е фиксирана лента за държач. Изолационните плочи са фиксирани.
 5. След като лепилото стегне, всяка плоча се закрепва допълнително в ъглите и в центъра с дюбели.
 6. Всички фуги на плочите са покрити с един и същ разтвор.
 7. Последната стъпка е повърхностното покритие. Декоративна мазилка или довършителни материали.

Други методи за монтаж


Изолация на рулони - минерална вата, често използвана при изолацията на сгради от дърво. За монтирането му е необходима рамка. Затоплянето се извършва, както следва:

 1. Фиксирайте фолиото за бариера срещу пара.
 2. Инсталирайте контролна лента в долната част на стената.
 3. По протежение на ширината (малко по-малко) на изолацията, запълнете хоризонтални или вертикални дървени летви, които ще бъдат по-високи от дебелината на изолацията.
 4. В получените ниши се поставя памучна вата.
 5. Отгоре е създаден ветроустойчив мембранен слой.

Монтаж на топлоизолация

В тази статия бих искал да обобщя информация за монтаж на топлоизолация, дайте полезни съвети и препоръки.

Топлоизолационно устройство и монтаж

Използването на топлоизолация се дължи на природни фактори. Не можем да регулираме времето по наша преценка: през лятото изкарвайте лятната температура пред прозореца, забранете дъжд и вятър. Ето защо трябва да помислите как да инсталирате топлоизолация и да решите проблема с опазването на топлината. Спестяването на топлина и намаляването на топлинните загуби в къщата се извършва на етапи. Технологията за топлоизолационна инсталация осигурява комбинация от външна и вътрешна изолация. Изолираните и защитени части на сградата издържат успешно на кондензация на водни пари, натоварвания от вятър и влага. Ремонт и подмяна на топлоизолация се извършва в стари сгради.

Леки и тежки мазилни изолационни системи

Тези изолационни системи са удобни поради ниската си цена, възможността за изолиране и декориране на склонове, голяма палитра от цветове за изолиране на фасади на сгради. Тежките изолационни системи се различават от леките по това, че отделят топлоизолацията от стената по време на монтажа. Това прави възможно по-малкото деформиране на довършителното покритие. Монтаж на ефективна топлоизолация, която неутрализира топлопроводимите "студени мостове", ще е необходима и при други видове външна изолация на фасади. Говорим за фасадни работи в трислойни изолационни системи (кладенец) и вентилирани конструкции на шарнирни фасади.

Работи по монтаж на топлоизолация на подземната част на сградите

 • Монтажът на сутеренна изолация помага да се създадат условия за акумулиране на топлина в подземната част на сградата. Изолацията на мазето помага да се поддържа температура от около 5 ° C в мазето.
 • Монтажът на топлоизолация от минерална вата в земната зона и под земята е непрактичен. Това се дължи на факта, че изолацията на мазето трябва да е устойчива на влага. Ще се изисква надеждна и трайна хидроизолация, която от своя страна се нуждае от защита от механично натоварване от земята. За да направите това, поставете защитна стена с дебелина половин тухла по цялата височина на основата и мазето. Керамичната бариера прави свои собствени корекции не само в процеса на извършване на работа по изолацията на подземни части на конструкции, но и в цената на изпълнявания строителен проект.
 • Екструдираният пенополистирол става по-ефективен при монтиране на топлоизолация. Той може да издържи на капилярно проникване и хидростатично налягане, без да нарушава топлоизолационната структура на основата. Устойчив на кисела среда, микроорганизми и температурни колебания.

Монтаж на топлоизолация за покриви

Покривът е граничният участък на къщата, който е под налягане от вътрешните параметри на температурата и влажността и атмосферата. Тук не само ще е необходимо да се извърши работа по монтажа на топлоизолация, но и да се осигури нейната защита след монтажа. В неотопляемо таванско помещение е достатъчно да се организира постоянна температура от 5-7 ° C, като се използва еднослойна изолация. За топлоизолация на жилищен таван ще се изисква допълнителна изолация на горния етаж, стените, пода и тавана на самия таван. При монтиране на покрива съгласно инструкциите за топлоизолация за компактен монтаж се препоръчва двуслойно поставяне на плочи от базалтова вата и стъклена вата.

Изпълнение на работи по монтаж на топлоизолация

Топлоизолационното устройство трябва да бъде направено професионално. Изберете строителна фирма, от която можете да закупите качествени материали за монтаж на топлоизолация. Решете екип от изпълнители, опознайте бригадира, поръчайте посещение от специалист за предварителна оценка на мащаба на работата. Разбира се, можете да спестите сериозни пари и да се опитате сами да направите изолацията. Но сигурни ли сте, че имате достатъчно знания и практически умения в монтажа на фасадна изолация, покривни, вътрешни и подземни изолации? Правите ли всичко „на око“ или действате въз основа на проектно изчисление? Имате ли представа за правилното закрепване на топлоизолацията?

Монтаж на топлоизолация в Москва

В строителната индустрия винаги има продукти за монтаж на топлоизолация на покрива, фасадите, подовете, таваните. Предлагаме материали за нанасяне на течна хидроизолация, монтаж на топлоизолация от каменна вата, фибростъкло, пеноплекс. Реномирани марки (Paroc, Styrofoam, Rockwool, Isover) правят възможно използването на продукти в строителството за полагане на топлоизолация и оформяне на крепежни елементи със собствените си ръце. Предлагаме ви каталози с техническо описание на асортимента, ценоразпис с цени. Елате в нашия офис в Москва!

Какво определя резултата


За да бъде къщата тиха, топла, е необходимо да се извърши изолация не само отвън, но и отвътре.Много видове изолация имат индикатори за звукоизолиращ материал.
Ако отвън не е възможно да се извърши изолация, тогава за вътрешната облицовка е избран оптималният материал - минерална вата, изолация от фолио. За външни стени - полиуретанова пяна, експандирана полиуретанова пяна (полиуретанова пяна).

Полезни съвети от майсторите:

 1. Преди да нанесете лепилото от пяна върху плочата от пяна или полистирол, повърхността трябва да се навлажни с вода. Това ще създаде добра адхезия между лепилото и плочата.
 2. Ако в долната част на стената има запушване, контролната лента може да бъде оставена незакрепена. На това място извършете хидроизолация и продължете с монтажа на изолацията.
 3. Ако плочите на материала са закрепени на шахматен начин, тогава шевовете няма да съвпадат и съответно няма да има студени мостове.
 4. Не оставяйте топлоизолационния материал на открито след монтажа. Необходимо е да го покриете с шпакловка или да го покриете с предно стъкло.

Ако се спазват препоръките, фиксираната изолация ще служи дълго време.

Към процеса на затопляне трябва да се подхожда отговорно. За правилния подбор на материал трябва да проучите неговите характеристики, характеристики и слабости. И също така изберете правилния метод на закрепване към повърхността. Резултатът от свършената работа зависи от това. Някои изолационни материали са фиксирани само за вентилационен сайдинг, докато други могат да бъдат покрити с 3 слоя мазилка отгоре.

Предназначение и предимства на маншета

Дюбелите със специална форма, които се използват за монтиране на топлоизолация, се наричат ​​гъбички, чадъри в строителството. Те осигуряват сигурна адхезия дори към крехки материали.

С тяхна помощ топлоизолаторът може да бъде фиксиран към различни материали:

Предимствата на монтираното устройство:

 1. Благодарение на широката глава на гъбичките се осигурява сигурно прилепване към всяка сградна изолация.
 2. Чадърът, благодарение на дългия си крак, е в състояние да издържа на значителни натоварвания. В центъра има специален отвор в главата, в който се вкарва дюбелът.
 3. От вътрешната страна повърхността на капачката е грапава за по-голяма адхезия към изолацията.
 4. Дюбелите имат антикорозионни свойства.
 5. Пластмасата, от която е направен дюбелът, е евтина и надеждна.
 6. Гъбичният чадър е огъващ се елемент. Не може да повреди уплътняващия продукт.
 7. За надеждност дюбелът вътре в конструкцията се разширява във всички посоки, което води до укрепване на конструкцията на крепежния елемент.

Видове крепежни елементи за топлоизолация.

Гъбеният дюбел за закрепване на изолация е пластмаса или стомана. Видът му зависи от изолацията, с която строителите трябва да работят. Също така, дюбелите се различават помежду си по вида и качеството на производството, тяхната конфигурация. Дизайнът може да включва термична глава.

Характеристики на пластмасовите крепежни елементи

На повърхността на чадъра има конусовидни отвори. Тази конструктивна характеристика допринася за допълнителна адхезия към материала. За монтажа на нетвърди материали се използват найлонови крепежни елементи, които са изработени от високоякостен полипропилен, найлон и полиамид.

Характеристиките на такива гъби включват:

 • липса на реакция на температурни промени;
 • ниска цена;
 • намалена топлопроводимост;
 • перфектна стабилност в изключително тежки условия;
 • дълъг експлоатационен живот поради липса на гниене и ръжда;
 • издържат на товар от 400 кг / м2.

Пластмасовите гъби се използват широко при изолацията на тухлени и бетонни стени.

Метални крепежни елементи

Вътрешностите на закрепването са направени от метал от стомана. Използва се полипропиленова втулка, в края на която има дистанционери. При този тип крепежни елементи се допуска висока степен на натоварване. Телескопичните крепежни елементи TechnoNIKOL се използват за оборудване на фасадата. Недостатъците на материала включват:

 • висока цена;
 • появата на конденз във входната точка на металния прът;
 • възможна ръжда (металните части влизат в контакт с влага, върху мазилката може да се появи ръжда).

Термични крепежни елементи за глава

Това е метален прът, който е покрит с полиамид близо до главата. Тази пластмасова част предотвратява натрупването на конденз в местата на закрепване, като по този начин предотвратява появата на ръжда върху мазилката.

Тези устройства се използват главно за изолация на дървени къщи. Предимствата на тези гъбички са подобни на положителните свойства на пластмасовите и металните крепежни елементи. Недостатъкът на продукта е високата цена, която надминава всички в този сегмент.

Основните задачи на топлоизолацията на тръбопроводите

Въз основа на строителните норми, когато се инсталира тръбопровод, се препоръчва да се използва изолация, която е подходяща за определен вид комуникации. Тези документи също регулират дебелината на топлоизолацията на отоплителните тръбопроводи. Изолационните материали се произвеждат готови, удобни за употреба:

 • цилиндри, полуцилиндри;
 • ликвидация;
 • филм;
 • изолационна боя;
 • пръскана изолация.

Последното поколение топлоизолационни материали свеждат до минимум топлинните загуби в охлаждащата течност и увеличават ефективността на тръбопровода. Удобните форми на производство на нагреватели улесняват инсталирането на топлоизолация на тръбопроводи.

Важно е правилно да се полагат и изолират всички комуникации по време на монтажа, с изключение на "студените мостове" и незащитените зони. Някои части на тръбопровода изискват двойна или тройна защита с различни изолационни материали, особено на кръстовищата.

Основните грешки, водещи до загуба на топлина или замръзване на тръбопровода:

 • липса на познания за инсталационната технология;
 • неправилно изчисление на слоя топлоизолация на тръбопроводи;
 • грешен избор на материал за изолация.

При избора на изолационен материал трябва да се вземат предвид неговите свойства, дебелина, както и диаметърът на тръбите, които се планира да бъдат изолирани.

Всеки топлоизолационен материал има своите предимства и недостатъци. Едната изолация на тръбите има по-дълъг експлоатационен живот, другата е по-малко защитена от влага, така че те често се комбинират за по-голяма ефективност. Най-важните задачи, които помагат да се реши компетентната инсталация на топлоизолация на тръбопроводи:

 • механична защита на тръбите срещу деформация и корозия;
 • повишаване на ефективността по време на транспортиране на охлаждащата течност;
 • намаляване на топлинните загуби;
 • увеличаване на периода на непрекъсната работа на тръби, който не изисква ремонт;
 • минимизиране на топлообмена с външната среда;
 • защита срещу екстремни температури и влага.

При избора на материали за топлоизолация на тръбопроводи е важно да се вземат предвид техните параметри:

 • устойчивост на химикали, механичен стрес;
 • показатели за топлопроводимост на изолацията;
 • устойчивост на повишени температурни натоварвания;
 • влагоустойчивост, паропропускливост;
 • запазване целостта на покритието при компресия, опън, повишено натоварване;
 • огнеупорни свойства.

Забележка! Ако част от тръбопровода през зимата ще бъде на повърхността, извън отопляемото помещение, дебелината на топлоизолацията на отоплителните тръбопроводи или броят на слоевете трябва да бъдат максимизирани.

Тръбите, положени в неотопляеми помещения и по улицата, трябва да бъдат изолирани с най-дебелия материал с влагоустойчив слой

В някои участъци от тръбопровода може да се използва алтернатива на скъпата обвивка. Ако са останали широки канализационни или пластмасови тръби, те могат да бъдат разрязани по дължина, за да се увият метални с тях. Запълнете междинното пространство с остатъците от минерална вата или полиуретанова пяна (през прозрачните отвори). Външният слой трябва да бъде добре закрепен със строителна лента или друга надеждна намотка, за предпочитане облечена с фолио.

Невъзможно е да се посочи някоя универсална изолация, тъй като строителният пазар предлага различни топлоизолационни материали за тръбопроводи с много предимства.На руския пазар можете да намерите вносни и местни топлоизолационни материали на известни марки:

 • Кнауф;
 • Урса;
 • Приключи.

Изолацията на тези фирми се счита за най-практичната и ефективна.

Видове топлоизолационни материали

Строителни изолационни материали, които преобладават на съвременния строителен пазар:

 • Стиропорът е популярен материал, който се използва за изолация на стени;
 • пеноплексът на плочата е "роднина" на полистирола, по отношение на производството е по-висок от полистирола;
 • експандиран полистирол - порест материал, който се използва за изолация на подове, стени, различни прегради;
 • стъклената вата е отличен материал за изолация на подове, тавани;
 • шлака - тя блокира добре топлината, но поради страх от влага и лошо качество, тя не беше широко разпространена;
 • минералната вата е екологичен материал, идеален за изолация вътре в къщата;
 • ecowool - този материал е идеален за изолиране на стени на жилищни, частни къщи, той е и екологичен материал;
 • полиуретановата пяна прилепва добре към всички боядисани повърхности, метал, тухли, стъкло, дърво, бетон, идеално за изолация на тавана, стените и пода;
 • отразяваща изолация (фолио) - представлява слой отразяващ материал, дебел 2 см.

След преглед на видовете материали, определено можем да заключим: няма идеална изолация. Изборът трябва да се основава на предвидените цели, пари и самия материал.

Методи за закрепване на изолация към стената и техните характеристики

Използване на решетката

Удобен при използване на мека изолация като минерална вата. Преди полагане е необходимо да се подготви повърхността: рамка от барове е прикрепена към стената и в получените клетки се поставя минерална вата.

На улицата закрепването на изолацията с помощта на щайга се извършва, когато има нужда от вентилирана фасада. В този случай рамката е направена от метален профил.

Този метод обаче не се използва, когато предпочитанието за облицовка се дава на мокра фасада, тъй като последната означава мазилка и различни разтвори и смеси се използват по време на работата. Меката изолация не е в състояние да издържи теглото на слоя мазилка.

За дюбели и пирони

За монтиране на изолацията са необходими дюбели. Те са три вида:

 • пластмаса;
 • дюбел с метален пирон;
 • гъбен дюбел с метален прът, снабден с термична глава.

За да се закрепи изолацията към тухлена стена, дължината на крепежа е необходима със 70 mm повече от дебелината на уплътнението. Пластмасовият продукт се използва с дължина не по-голяма от 120 mm. Дюбел по-голям от посочения размер ще счупи нокътя.

Член 19. Монтаж на изолация върху вертикални повърхности на основата.

Изолацията на основата, мазето, подовете на земята е неразделен етап от изграждането както на частни къщи за постоянно пребиваване, така и на административни, обществени и промишлени сгради.

Изолацията задържа топлината в помещенията, осигурява стабилни условия на работа на носещите конструкции на основата и хидроизолация. Всичко това в комплекса допринася за дългия живот на цялата сграда.

Правилно инсталираната топлоизолация намалява разходите за отопление на конструкцията, осигурява постоянен вътрешен климат и предотвратява образуването на конденз по вътрешните повърхности на основите.

Изборът на изолация

основа
Най-популярният материал за изпълнение на топлоизолационния слой е екструдираният пенополистирол. Този материал има почти нулево водопоглъщане, здравина, издръжливост и високи топлоизолационни характеристики. Технологията на производство позволява получаването на материал от затворени клетки с еднородна структура и без свиване.

За топлоизолация на основи на промишлени и граждански съоръжения се използват XPS TECHNONICOL CARBON ECO и XPS TECHNONICOL CARBON PROF 300 (якост на натиск най-малко 250 kPa).

В частното строителство можете да използвате TECHNOPLEX, чиято якост е малко по-малка - 200 kPa. Това се дължи на факта, че условията на работа на материала са по-лесни - плитко задълбочаване на основата, по-малко налягане на почвата.

Методи за фиксиране на изолацията

Топлоизолацията на основата обикновено се полага върху хидроизолационен слой, който не може да бъде механично повреден. Следователно в такива системи е неприемливо да се използват фасадни крепежни елементи (дюбели-пирони).

Друг проблем е свързан с условията, при които се монтира изолацията. Именно тя влияе върху избора на метода на инсталиране. Работата се извършва в яма около основата. Почвата в него се превръща в кал по време на дъжд и прахът лесно се издига при сухо време. Ако мястото на ямата е достатъчно тясно, това няма да ви позволи да се обърнете с голям инструмент (горелка).

Нека разгледаме основните методи за инсталиране.

Мастика за мастика

Изолацията може да бъде прикрепена към стената с топла или студена мастика.

Особеността на метода за фиксиране с гореща мастика е, че материалът трябва да се нагрее преди употреба, а това е допълнителна консумация на енергия, от своя страна инсталаторът трябва да спазва температурния режим на приложение - термичното съпротивление на полистирола е 80 градуса.

Изолацията може да бъде залепена с помощта на студено адхезивна мастика TECHNONICOL № 27. Това е доста икономичен и прост метод, който не изисква сложни манипулации.

За залепване на някоя от мастиките е достатъчно да нанесете лепилото върху плочата с шпатула в пет до шест точки.

Топене на валцувани битумни хидроизолации

Този метод е подобен по сложност на залепването върху гореща мастика: хидроизолационният лист се загрява с газова горелка до първите признаци на топене, след което печката се обляга. Този метод е доста неудобен и сложен, тъй като е необходимо да се контролира липсата на прегряване на хидроизолационния слой, безопасността на вече монтираните плочи от въздействието на пожар и потенциалното намаляване на дебелината на хидроизолационния слой.

Лепило от пяна

лепило-пяна 500
Пяновото лепило е еднокомпонентно полиуретаново лепило, което позволява XPS плоскостите да бъдат здраво и надеждно фиксирани за основата за кратко време. Този материал има добра адхезия към повечето основи (бетон, дърво, минерални съединения и др.).

В самото начало на работата е необходимо да се навлажни основата, за да се подобри адхезията и полимеризацията. Разклатете кутията и я фиксирайте върху пистолета.

Лепилото се нанася на ленти върху повърхността на изолацията с помощта на пистолет за пяна. Необходимо е да изчакате пет минути, което ще насърчи разширяването на лепилото и ще улесни настройката по време на монтажа. Плочата се нанася върху стената. Необходимо е да го натиснете до момента на настройката, но за още 15 минути ще бъде възможно да коригирате позицията му.

Препоръчва се броят на бутилките да се закупи на базата, че 400 ml са достатъчни за 2-4 m2 и 750 ml за 10-12 m2.

Лепилото се втвърдява напълно за един ден. Работите по залепване се извършват при температура на околната среда от + 5 ° C до + 35 ° C.

Пенопластовото лепило за плочи от експандиран полистирен е представено в нашия асортимент от производителите на TECHNONICOL (TECHNONICOL 500 PROFESSIONAL Foam Glue).

TN крепежни елементи No1 и No2

Както бе споменато по-горе, фасадни крепежни елементи не могат да се използват за залепване на плочи от пенополистирол. За временно фиксиране на плочи е много удобно да се използват специални крепежни елементи ТН №1 и ТН №2.

Те са шип с адхезивна платформа. Шиповете се завинтват в плочата в 5 точки, защитните филми се отстраняват от платформата и страната с лепилните платформи се залепва към основата (хидроизолация). Препоръчителното време за запълване на основата с този метод за фиксиране на изолацията е 5 дни.

Примери за изчисляване на разходите.

За изчислението вземете основата на къща с височина 6 m, 2 m, дебелина на изолацията 100 mm. Общо трябва да покриете 48 кв. м.

Вариант 1: TECHNONICOL 500 PROFESSIONAL

Балон от пяна от 750 мл струва 380 рубли.Ще ни стигне за 10 кв. m минимум. Тоест, за да извършите работа на площ от 48м2, са ви необходими 5-6 цилиндъра (един ще вземем в резерв)

380 * 6 = 2280 рубли.

Вариант 2: Закопчалки TN No1

V плочи = 1,18 * 0,58 * 0,1 = 0,068 м3

(24 * 2) * 0,1 * 1,03 = 4,944 м3 - всичко, от което се нуждаете, е изолация.

4,944 / 0,068 = 73 плочи

73 * 5 = 365 бр. крепежни елементи.

Добавете към полученото число 3% за непреодолима сила (счупена, загубена) - общо 375 скрепителни елементи.

Цената на един крепеж TN № 1 е 16 рубли.

375 * 16 = 6000 рубли ще струва закупуването на крепежни елементи за цялата основа.

Вариант 3: Студен мастик TECHNONICOL No 27

За залепване на XPS плоскости са необходими около 0,5-1 кг мастика за 1 кв. М. Ако го вземете максимално, тогава за фундамент с площ от 48 кв. м. ще се нуждаят от 48 килограма материал.

За да направите това, можете да вземете ТЕХНОНИКОЛ мастика No 27 с тегло 12 кг в размер на 4 броя.

Цената ще бъде 5402 рубли

.

Цените се приемат за Московска област в началото на април 2020 г.

Заключение

Съвременните методи за закрепване на изолация към основата значително опростяват и ускоряват работата. Разнообразието им ще ви позволи да изберете най-удобния вариант за всеки строител и обект.

Можете също така да се обърнете към нашия раздел "Строителни системи" и да се запознаете с фундаментната хидроизолационна система с изолация. В раздела можете да изчислите приблизителната цена на всички материали, които ще са необходими за работата. Ако имате затруднения с изчисленията - пишете ни по пощата или се обадете на безплатния номер 8-800-333-00-20.

Технология на поетапна изолация с помощта на крепежни елементи под формата на гъбички

Преди да фиксирате топлоизолацията, е необходимо да поставите материал за бариера срещу зоната върху зоната на бъдещата изолация. Заедно с прякото си предназначение, той ще служи като допълнителна привързаност.

Изолация на стени

Процесът на инсталиране се състои от прости стъпки:

 1. Цялата площ на изолацията трябва да бъде маркирана за пробиване с стъпка от 0,8 m хоризонтално и 0,3 m вертикално.
 2. След това се пробиват дупки. Диаметърът на пробиване трябва да съответства на монтажния крак.
 3. След това втулката се вкарва на ръка в този отвор. Сърцевината се поставя в втулка и се забива, докато спре. Това отваря чадъра със специално защитно покритие.

За да започнете да инсталирате изолацията, първо трябва да инсталирате направляващата лента в долната част на стената. Когато се инсталира, това ще предотврати плъзгането на материала надолу.

Ако изолацията е прикрепена към лепилото, тогава гъбичките се монтират едва след като лепилото изсъхне напълно. Образуваните фуги между части от материала се обработват с полиуретанова пяна. Фолио лента може да се използва и ако се използва пяна.

Изчисляването на необходимия брой крепежни елементи се извършва по формулата:

W (брой) = S (площ на покритие) * Q (брой дюбели на квадратен метър).

Стойността на Q за пеноплекс ще бъде 4, а за базалтова вълна 6.

Замествайки всички данни във формулата, получавате необходимия брой скрепителни елементи. Винаги трябва да помните в резерв.

Изолация на основа / цокъл

Мазето на всяка сграда трябва да бъде правилно изолирано. Поради лошата изолация на тази част от сградата, студът през почвата и пода ще влезе в къщата. Монтажът на топлоизолация е както следва:

 1. За да започнете да фиксирате топлоизолацията, е необходимо да осигурите достъп до основата / цокъла. Най-добре е да извършите тази операция на етапа на изграждане на сграда.
 2. На повърхността се нанася мастика, която насърчава адхезията на лепилната основа.
 3. По-добре е да използвате експандиран полистирол като топлоизолатор. Не се влияе от влагата. Мастикът действа като лепило, което перфектно фиксира изолационните листове.
 4. Няма нужда да харчите пари за гъбички, за да изолирате мазето. Залепеният уплътнителен материал във всеки случай ще бъде покрит с пръст. Това ще гарантира, че уплътнението е притиснато към периметъра на основата.
 5. След залепване на материала фуговите фуги трябва да се запълнят с полиуретанова пяна.

Описаният алгоритъм на действията е доста прост, въпреки че се счита за по-труден от изолацията на стените.

Изолация на тавана

Когато изолирате къща, специално внимание се обръща на тавана. Задържането на топлина в къщата зависи от правилността на нейната изолация. При монтиране на изолацията се използват задържащите шайби на рондолата.

Има няколко опции за монтаж, в зависимост от материала, който се използва за изолация:

Изолация от пяна

 1. В този случай широчината на листа е избрана най-малко 100 mm. Ако уплътнител с такава дебелина не е под ръка, тогава можете да използвате дебелина от 50 мм, полагайки в два реда. Работата по настилката ще завърши по-бързо, ако ширината на материала и положението на гредите са правилни.
 2. Polyfoam се монтира с помощта на полиуретанова пяна или лепило. Ако продуктът прилепва плътно към стените на гредите, тогава можете да ходите само по краищата на уплътнението (при свързващите фуги). В този случай пяната ще служи като допълнителен свързващ елемент.

Ако се планира работа по измазване, тогава се използва методът на двойния сайдинг.

За допълнително закрепване изолацията се фиксира с релса или дъска, върху която след това се монтира довършителният материал.

Друг вариант за изолиране на тавана е инсталирането на ролкови материали. Минералната вата е лесна за инсталиране. Той има редица отличителни черти:

 1. Материалът се реже лесно и се побира между сапаните. Подрязаният материал трябва да е с четири сантиметра по-голям от разстоянието между линиите.
 2. След това тези ленти се избутват в дървената конструкция между сапаните. При желание минералната вата може да бъде допълнително фиксирана, въпреки че сама по себе си тя приляга плътно към всички страни на конструкцията.
 3. За монтиране на минерална вата не са необходими лепило или дюбели. Този материал е прикрепен с малки шипове и канап. Ноктите се натъпкват върху гредите на разстояние 50 сантиметра и се изтегля канап, който ще държи изолацията.

Изолация на тавана

Закрепването на изолацията към тавана има редица характеристики и трудности при монтажа.

Гъбите се използват за изолиране на бетонен таван с минерална вата. В този случай човек не може да се справи. Единият монтьор държи уплътнителния лист, другият маркира точките на закрепване, пробива и фиксира уплътнението.

Стиропорът върху бетонен, дървен таван може да бъде фиксиран с лепило. Цената на този материал е ниска, така че е най-достъпна за голям брой от тези, които искат да изолират тавана.

В дървените къщи листове изолация са прикрепени към предварително изградена рамка.

В случай на довършване на тавана с вагон, гипсокартон, върху довършителния материал се поставя уплътнение, което се издига до тавана и се фиксира със специални крепежни елементи.

Ръководство за инсталиране

1. Използвайте на закрито / на стени

Изисквания към основата

Преди да инсталирате строителния панел TEPLOFOM +, основата трябва да се почисти от мазилка и остатъци от други материали. Възможно е допълнително третиране със специален грунд. Монтажът може да започне само след като основната повърхност е напълно изсъхнала. Монтажът на панела е възможен само на основи, които могат да понесат товара.

Правила за монтиране на строителния панел TEPLOFOM + с дебелина 10 mm или повече върху лепилен хоросан върху повърхност без фиксиране върху дюбели

Уверете се, че всички горепосочени изисквания за основа са изпълнени. Трябва да бъде подравнен вертикално и хоризонтално.

A Почистваме повърхността преди да инсталираме панелите. B Нанесете слой фино диспергиран разтвор. Натиснете и подравнете панела на стената. D Нанесете подсилваща лента върху фугите на панелите. D На места с водно натоварване, на фугите между панелите, прилагаме водоустойчива уплътняваща лента.

1.1. Правила за монтаж на строителния панел TEPLOFOM + с дебелина 10 mm или повече с фиксиране върху дюбели

Ако е невъзможно да се залепи панелът към цялата повърхност (наличие на заключващ слой, преграда, лоша адхезия и други причини), се използва този метод на закрепване.

А Изпълняваме стъпки Б и В от параграф 1.1. B Забиваме дюбелите. B Броят на дюбелите - 8 броя на панел или монтажна повърхност. D Нанесете подсилваща / водоустойчива уплътнителна лента върху фугите, включително дюбели.

1.2. Правила за закрепване на панел за строителство с дебелина 10 mm или повече с фиксиране върху дюбели за неравни стени и точково циментиране.

Методът се използва, ако поради лоша адхезия, наличие на бариерен слой, бариера и други причини е невъзможно да се залепи строителния панел към цялата повърхност.

И с помощта на отвертка правим дупки-марки за нанасяне на намазки от разтвора. B Нанесете цимент върху направените марки. B Инсталирайте панела на стената, монтирайте го и го приравнете с помощта на гумен чук. D Очакваме циментът да се втвърди. D Забиваме дюбели в пробити отвори в точките на циментиране.

На фугите нанасяме армираща лента. Също така е възможно да се приложи водоустойчива уплътнителна лента.

1.4. Правила за монтаж върху дървена или метална рамкова конструкция за панели с дебелина 20 мм

Закрепването на дървена рамкова конструкция се извършва върху носеща стена. Стената е подравнена хоризонтално и вертикално. Максималните размери на площта трябва да бъдат в рамките на 1,25x0,60 m.

И върху дървена дъска, ние монтираме панелите с винтове. B Ето как изглежда панел, монтиран на винтове. B Нанесете подсилваща лента върху ставите. D Поставете водоустойчива уплътнителна лента в зони с водно натоварване, пръски.

1.5. Правила за довършителни работи на TEPLOFOM + за строителни панели и особености на приложение по стените

Възможно е незабавно да се извърши монтажната работа на строителния панел без армировка; не се изисква допълнителна подготовка. Не забравяйте, че ъгловите фуги на облицовката на стената и фугата между подовата настилка и стената трябва да са уреждащи фуги.

Покриваме панела на сградата. Ето как изглежда покритието със стари плочки и панелът, облицован с плочки.

1.6. Правила за инсталиране на мивки, тоалетни и др.

Инсталирането на тежки предмети като тоалетни и мивки изисква сигурно закрепване към монтажния хардуер или носещата конструкция, а не към панелите от пяна. Това се отнася и за случаите, когато панелите се монтират върху метална, дървена конструкция или когато се монтират панели с точкова циментация. Ако е необходимо, структурата на рамката може да бъде удължена. За по-леки предмети е възможна фиксация на основата на прахообразни материали или използване на кухи дюбели.

Ето как отстрани изглежда инсталирането на мивката на стената. Ето как изглежда инсталирането на рафт и други леки предмети с помощта на кухинен дюбел или закрепване на основата на прахообразни материали.

2. Правила за полагане върху подове: строително табло върху циментова замазка на закрито

Изисквания за основата: способност да издържа на натоварвания, чистота от мазилка и други остатъци от строителни материали. Възможно е допълнително третиране със специален грунд. Преди да започнете монтажните работи, повърхността трябва да бъде напълно суха, за да се избегне деформация на свиване.

2.1. Правила за облицоване на строителен панел с дебелина 10 мм, полагане на панел.

A На основата нанасяме лепилен разтвор. B Поставете панелите върху лепилния разтвор. Очакваме пълното втвърдяване на разтвора. D Нанесете подсилваща лента върху повърхността на пода. D Нанесете водоустойчива уплътнителна лента върху всички фуги със стените.

2.2. Правила за облицоване на строителен панел с дебелина 10 мм.

Създаваме седиментни фуги между облицовката на стените и подовите плочки. Размерите на плочките трябва да са 10х10 см, минималната дебелина на плочките е 7 мм.

3. Правила за използване на строителни панели на пода, дървени основи в закрити помещения.

Изисквания за основата: твърдост, отсъствие на вибрации, здравина, способност да издържат на стрес, чистота от отломки и паразити. Всички нередности трябва да бъдат отстранени със саморазливен хоросан или други средства съгласно инструкциите на производителя.

3.1. Правила за монтаж на строителни панели с дебелина 10 мм.

И ние прилагаме разтвор на лепило върху цялата повърхност. B Свързвайки се със стъпалови фуги, полагаме панелите. B Очаквайте разтворът да се втвърди. D Фиксираме панела с дискове и винтове за дърво. D Поставете водоустойчива уплътнителна лента върху фугите и дисковете. Препоръка: поставяме армиращата лента по цялата повърхност.

3.2. Правила за облицовка на строителни панели с дебелина 10 мм.

Следваме инструкциите в точка 2.2.

4. Правила за създаване на завои.

4.1. Възможни опции за създаване на криви със строителни панели TEPLOFOM +.

A Правим прорези в панела с помощта на нож и стоманена шина. B Този метод създава вълнообразни структури. В Ако е необходимо да се получи по-малък диаметър, ние изрязваме клинове в панела или ... D ... с помощта на ръчна кръгла плоча направете прорези в панела ... D ... и направете завой.

4.2. Правила за фиксиране на огъване.

Запълваме всички кухини с разтвора. На разрезите нанасяме подсилваща лента. Покриваме по обичайния начин.

5. Преминаване през преградата на стената при инсталиране на тръби.

Запълваме всички кухини с разтвора. На разрезите нанасяме подсилваща лента.

6. Списък на инструментите за работа със строителния панел TEPLOFOM +

Режещ трион, стоманена владетел, нож B Транспортир, нивелир, метър, молив B Нормален и гумен чук, електрическа бормашина, гаечен ключ, отвертка D Спринцовка за уплътнител, мистрия, шпатула

7. Подробности за строителния панел

 • Отворите за тръби и др. Трябва да бъдат запечатани с подходящи материали или уплътнения
 • Панелите трябва да се съхраняват хоризонтално, независимо от дебелината им. Важно е да се избягва контакт с вещества, съдържащи разтворители

Варианти и характеристики

Днес сградите най-често се изолират с пяна и минерална вата. В тази статия ще обсъдим характеристиките на закрепването на топлоизолационни материали, като използваме примера на минерална вата. Ако обаче изолирате помещение с друг материал, например, пяна или пенополистирол, статията ще покаже и общите принципи на правилния монтаж.

Принципите на закрепване на изолацията отвътре или отвън са много сходни. Съществуват обаче и разлики, които трябва да бъдат изчистени.

Монтажът на изолация по стените вътре се извършва най-често с помощта на решетка. Това е рамка, под формата на решетки, които са прикрепени към стената, а изолационните плочи вече са вкарани във формираните клетки.

За външни стени методът на рамката се използва по-рядко. Най-често те използват фиксиране върху лепило-пяна или лепилен състав с дюбели. Рамката отвън се използва само за облицовка на фасадата с меки плочи от каменна вата, за да се намали натоварването на долните редове изолация. В този случай той е направен от метален профил или дървен бар.

И така, ние идентифицирахме три начина за фиксиране на изолацията към стената, които могат да се комбинират:

 • Решетка;
 • Адхезивен състав;
 • Използване на дюбели.

Какъв вид изолация за фасадата под мазилка може да се използва

Не всеки материал за тази цел може да се използва като изолация за фасадата под мазилка. На първо място, той трябва да има определена конфигурация. Меките ролкови материали не са подходящи, могат да се използват само тези, които се произвеждат под формата на твърди плочи. Помислете за две опции, които са на върха в списъка за популярност поради техните характеристики и цена:

Минерална вата.

Този материал има следните характеристики:

а) Висока якост.

б) Не е запалим.

в) Паропропусклива.

г) Впечатляващо тегло.


схема на изолация от минерална вата


фиксиране на плочи от минерална вата с дюбели

д) Попийте малко количество влага (третирането със специални водоотблъскващи средства намалява този показател).

е) Избират се продукти с плътност по-висока от 130 kg / m3.

ж) Двуслойните продукти са по-удобни за работа. Долният слой е по-малко плътен, горният е твърд. Благодарение на тази подредба материалът прилепва много по-добре към стените (въпреки неравностите им), а също така улеснява обработката на плочи с дебели смеси.

з) Тази изолация за фасадата под мазилката се комбинира изключително с паропропускливи смеси.

Експандиран полистирол.

а) Показателите за сила са средни.

б) Леко тегло.

в) Не се влошава при контакт с вода, тъй като изобщо не я абсорбира.


изолация на фасадата с пяна


схема - изолация за фасадата под мазилка

г) За тази цел се купуват само тези продукти, които съдържат антипирин. Благодарение на тази добавка, свойството се формира, за да се самозагаси след контакт с открит огън.

д) Този материал не може да влиза в контакт с повърхности, покрити с битум, в противен случай ще започне да се влошава. Подобен процес го заплашва от продължително излагане на ултравиолетово лъчение.

е) Характеристиките на тази опция са малко по-лоши от тези на предишната, това обяснява по-ниската й цена. Ако няма спешна нужда от икономии, но има желание да се използва този конкретен материал, тогава трябва да се обмисли неговият подобрен аналог, екструдиран пенополистирол.

ж) Няма значение паропропускливостта на сместа, която ще покрие този материал. Но паропропускливостта на стените, върху които ще се побере, е важна. Може да се монтира само на стени, които не позволяват преминаването на пара.

ЧЕТЕТЕ ПО ТЕМА

Съществуващи видове фасадна мазилка за висококачествена облицовка на сгради

Решетка

Решетката се използва под вентилирани фасади. Това се дължи на факта, че меката изолация по принцип не се използва за "мокри" фасади. Той няма достатъчно твърдост, за да издържи необходимото тегло на слоя мазилка.

Ако планирате да завършите под формата на „Кора бръмбар“ или „Агнешко“, преминете към следните методи. Обшивката често се използва за топлоизолация отвътре. Там тя напълно се оправдава.

И така, как се прави решетката?

 • Задължително! На стената трябва да се постави пароизолационен филм, закрепен с телбод;
 • Долният профил на цокъл се завинтва;
 • На върха на пароизолацията се завинтва пръчка с дебелина, равна на дебелината на изолацията, с самонарезни винтове. Стъпката на дървения материал по ширина всъщност трябва да бъде равна на ширината на плочата, но по-малка с 2-5 сантиметра. Най-често те използват стъпка на лъча от 60 cm.
 • След това, започвайки отдолу в щайгата, се полага минералната вата.

Плочите в щайгата трябва да са плътни. В този случай студът няма да премине през процепа между дървения материал и печката. Но този подход не се използва много често. Прилага се предимно за дървени къщи. Също така, меките плочи от минерална вата задължително изискват не само парна бариера вътре, но и ветроустойчив слой отвън. В противен случай вятърът ще духа. Инсталирането на предно стъкло е допълнителен разход, така че често се използват два други метода за монтиране.

Полагането на плочите в щайгата е правилният начин, когато възникне въпросът: как да се фиксира изолацията към тавана.

Инсталация

4.1.5. По време на целия период на сушене на компонентите на системата "Senarji®", но не по-малко от 24 часа от момента на полагане, е необходимо да се осигури температурен режим не по-нисък от + 5 ° C и не по-висок от + 28 ° С 4.1.6. През зимния период е необходимо да се инсталира отоплителен кръг в работната зона и да се осигури температурен режим и постоянна циркулация на въздуха в него денонощно.

4.1.7. Забранено е извършването на каквито и да е заваръчни работи по фасадите при наличие на отворена изолация от пенополистирол. 4.1.8.Устройството на всеки следващ елемент на системата "Senarji®" трябва да се извърши след проверка на качеството на работата на съответния основен елемент и съставяне на протокол за проверка за скрити работи.

4.1.9. При мотиране на обект е необходимо цялата изолация, закрепена върху фасадата, да се затвори с подсилен основен слой и да се покрие с грунд. 4.1.10. Служителите на строителната организация, извършваща инсталацията на системата "Senardzhi®", трябва да бъдат снабдени с инструменти в съответствие с препоръките на LLC "Ledeks-M".

4.2. Монтаж на скеле.

Монтажът на скеле трябва да се извършва в съответствие с проекта за производство на произведения (PPR), инструкциите на производителя и GOST 27 321-87 "Стоящо и прикрепено скеле за строителни и монтажни работи, като се вземат предвид следните изисквания:

 • - разстоянието от предния ръб на скелето до основата на сградата трябва да бъде равно на дебелината на изолацията плюс 300-400 мм;
 • - при определяне на разстоянието от предния ръб на скелето до основата е необходимо да се вземе предвид наличието на съществуващи или изпъкнали изпъкнали елементи на фасадата (корнизи, пиластри, лиштви и др.);
 • - скелето трябва да обикаля ъгъла на сградата поне за един педя;
 • - закрепването на скелето към основата се извършва с тънки крепежни елементи, строго перпендикулярни на основата, така че след демонтирането на скелето, лепенките от крепежните елементи да са минимални;
 • - необходимо е да се осигури най-удобният достъп до всяка точка на обработваната повърхност.

4.3. Подготовка на строителната основа. 4.3.1. Инсталирането на системата "Senardzhi®" трябва да започне едва след проверката и подготовката на фундамента на сградата.

4.3.2. Повърхността на основата трябва да е суха и структурно здрава. 4.3.3. Повърхността се почиства от мръсотия, прах, охлюви и зацапвания от бетон, зидарен хоросан, всички стари кофражни елементи, метални крепежни елементи, изпъкнали части на зиданата мрежа и т.н. трябва да се отстранят. (това, което не може да бъде премахнато, трябва да бъде внимателно боядисано със специални антикорозионни съединения). 4.3.4. Старата мазилка трябва да се провери чрез потупване по цялата повърхност, събаряне там, където се открият кухини и се поправят. 4.3.5. Старите бояджийски покрития (емайл, лак, пластмаса) трябва да бъдат изследвани за съвместимост с адхезивния състав на изолацията. Ако тези формулировки са несъвместими или химическият състав на старите бои е неизвестен, бояджийският слой трябва да бъде напълно отстранен. За това се препоръчват следните методи за почистване: сухо пясъкоструене; мокро пясъкоструене; механично почистване; термично отстраняване (отгряване); химическо измиване. 4.3.6. Ако има маслени петна или други подобни видове замърсяване, тези места трябва да се почистят или обработят със специални съединения, за да се неутрализират. 4.3.7. Допустимите отклонения на основната повърхност са не повече от 10 mm (при проверка с 2-метрова шина), броят на неравностите (гладки контури) е не повече от 2 на дължина 2 m. Измерванията се извършват с 2 -метрова метална шина с интервал от поне 5 измервания на всеки 100 m2.

На лепило

Като единствен метод за закрепване изключително с лепило, той рядко се използва и само под вентилирани фасади. За мазилка се изисква допълнителна армировка с дюбели за чадър. Този метод обаче има свои собствени характеристики, които трябва да бъдат разгледани отделно.

Първо, има два вида лепила:

Сухата смес се продава в пликове и изисква разреждане. Лепилната пяна се продава в кутии и не изисква предварителна подготовка. Последното струва малко повече, но удобството си заслужава.

Първо, трябва да изравните стената и да изгладите максимално всички неравности, евентуално чрез измазване на повърхността.

Задава долната лента, която ще бъде отправна точка за топлоизолация. Сухата смес се нанася върху самата дъска.

В случай на суха смес е необходимо лепилото да се нанесе върху дъските на няколко парчета и равномерно, с помощта на гребен, да се разпредели по цялата повърхност. След това изолационните плочи се фиксират върху стената. Обикновено инсталирането на минерална вата или други материали започва от ъгъла и винаги от долния ред.

Лепилото за пяна се нанася по периметъра на дъската и на няколко ленти в средата. След нанасяне притиснете дъските към равнината. Пяната се втвърдява от 30 минути до 2 часа. През това време е възможно леко да се регулира позицията на плочата с помощта на ниво.

Често се използват сухи смеси:

 • EK THERMEX;
 • Ceresit CT 190;
 • Ceresit CT180.

Популярни опции от пяна:

 • Ceresit CT 84;
 • Soudabond EASY;
 • Insta STIK.

Цената на един цилиндър е от 200 до 500 рубли.

Обсъдихме основните принципи за това как да се фиксира изолацията на стената с помощта на лепилен състав. Можете да решите какво точно да използвате, като прочетете няколко мнения.

Когато решихме да изолираме фасадата, бригадирът каза, че ще я залепи върху пяната. Бяхме възмутени, казват, полиуретановата пяна се разширява, но той каза, че ще използва лепилна пяна. Попитах кой да купя, добър или прост. Казахме: "Добре." Не съжалявахме, 30 минути след залепването на листа не може да се откъсне. Решихме да проведем експеримент и залепихме табели с името на улицата и номера на нея. Всичко се държи перфектно.

При големи разлики в стените се препоръчва използването на полиуретанова пяна, специално за пяна. Нарича се още „течна пяна“. Ако кривината на стената е от един до три сантиметра, това изобщо не е проблем. Купих го в Епицентър преди година, залепих листа заради интереса - мина една година, всичко се държи, листът не може да бъде откъснат. Стиропорът се чупи, но държи.

На дюбели

В 90% от случаите закрепването на минерална вата и други материали към стената става с помощта на дюбели.

Сега просто ще опишем последователността на работа, когато използваме този метод.

На първо място, ако за първи път е използвано лепило за фиксиране на изолационните плочи, те трябва да бъдат добре фиксирани. Най-често е възможно да се закрепят с дюбели 2-24 часа след залепването. По-точна фигура може да се намери в инструкциите за лепилния състав.

 • Избор и закупуване на чадър с необходимата дължина;
 • Пробиваме дупка, в която ще се забива закопчалката;
 • Поставете дюбела в отвора;
 • С помощта на чук, чук в котвата (с пластмасови нокти, трябва да бъдете особено внимателни с усилие).

Нашият лист е надеждно фиксиран.

В случай на полагане на минерална вата, а именно нейните твърди плочи, върху самите плочи, ще трябва да пробиете предварително не само дупки, но и кръгли вдлъбнатини за шапките на чадъра. В противен случай тези шапки ще стърчат над повърхността на изолацията, което ще създаде трудности при монтажа на финала.

Обсъдихме най-популярните начини за закрепване на изолация към стената. Мислейки за трудностите и особеностите на монтажа, те все повече избират друг материал за изолация - полиуретанова пяна. Изобщо не е необходимо да се поправя.

Дюбелите ви позволяват да прикрепите материала към тухлена стена и повърхности от бетон и дърво.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни