Обшивка на дървена къща с сайдинг - изчисляване на материали и технология за монтаж

Сайдинг за облицовка на къщи

Тази опция за дизайн не е избрана случайно. Този материал е способен да изпълнява не само защитна функция, но също така изглежда много интересен и естетически приятен. Фасадната облицовка осигурява отлична защита на стените от атмосферни агенти, подобрява външния вид на къщата, перфектно прикрива някои несъвършенства, неравности, повърхностни дефекти, което е особено важно при старите сгради.

Външно стената от сайдинг прилича на дъска.

Сайдингът се състои от ленти с различна ширина и дължина, оборудвани с резета. Благодарение на това те са лесни за закрепване един към друг. Дължината на сайдинга може да бъде до 6 метра, а дебелината достига 10 милиметра.

Купуваме материали и компоненти

Когато правите покупка, обърнете специално внимание на еднородността на сайдинга и дебелината на панела. Това гарантира перфектния външен вид на сградата. Всеки, който знае как да обшие къща със сайдинг със собствените си ръце, ще ви каже, че не можете да направите без съставни части по този въпрос. Те включват началния и завършващия профил, външните и вътрешните ъгли, профила, свързващ двата панела. Не можете без F- и J-профили, които се използват за довършване на корнизи.

обшити къщата с сайдинг цена

Предимства и недостатъци

Положителните качества на фасадната декорация на сайдинг включват:

 • Дълъг експлоатационен живот.
 • Минимални грижи.
 • Възможността да се използва този материал на почти всяка повърхност.
 • Сайдингът не се поддава на гниене, корозия, микроорганизми.
 • Удобство и лекота на монтаж.
 • Сила.
 • Атрактивен външен вид.
 • Относително ниска цена.

Всеки тип сайдинг има определени недостатъци:

 • Металният сайдинг е труден за транспортиране, тъй като листовете не се огъват. Освен това този материал не е еластичен и когато се появи вдлъбнатина, е трудно да се фиксира.
 • Дървеният сайдинг не е устойчив на влиянието на околната среда и се нуждае от защита. Той е лесно запалим и не е подходящ за използване във влажна среда.

Най-често срещаният винилов сайдинг, той също има своите недостатъци:

 • Имунитет срещу механични повреди.
 • Трудност при подмяна. Не можете да премахнете листа поотделно и да го промените, ще трябва да смените голяма площ.
 • Голям коефициент на разширение при промяна на температурата (трябва да решите проблема с използването на пролуки между листовете).
 • Лоша топлоизолация.
 • Материалът се топи със силно нагряване.

Необходими инструменти и материали

Първо е необходимо да се определи площта на стените и вида на покрива, за да се изчисли правилно количеството материал.

Преди да започнете работа по облицовката на къща с сайдинг, трябва да подготвите необходимите материали и инструменти.

За инсталация ще ви трябва:

 • Български.
 • Метален нож.
 • Чук.
 • Отвертка.
 • Свредло и перфоратор (при работа върху бетонни стени).
 • Отвертка.
 • Рулетка, по-добре лазер. При негово отсъствие можете да вземете ниво и квадрат.
 • Стълба.

Монтаж на рамка

Технологията за покриване на стените на къщата с сайдинг предвижда инсталирането на винилови панели изключително върху предварително сглобени и здраво закрепени към стените на сградата щайга от метални профили или дървени летви. Инсталирането на голи стени е строго забранено - това са не само материали, хвърлени на вятъра, но и значителни щети на цялата сграда.

Операции за фиксиране на довършителни елементи върху къщата, задължително предшествани от маркиране на права линия на контура на периметъра на сградата по стените на къщата с рулетка и ниво.Особено точно измервайки разстоянието от предварително начертаната линия до мазето в ъглите на сградата, определете референтния ъгъл с минимално разстояние, като го поставите надолу, за да нарисувате друг така наречен първоначален контур.

Освен това от него започва инсталирането на стартови ленти, чието неправилно фиксиране по време на процеса на облицовка може да доведе до изкривяване на всички сайдинг панели.

Започвайки от ъглите, вертикалните водачи са фиксирани върху U-образните стойки. Необходимо е да ги монтирате в най-близък контакт със стената, за да се постигне това, което е позволено да се забият под тях чипове или пяна. Водачите са фиксирани така, че разстоянието между тях да е от 30 до 40 cm.

В зоните на обшивката, с повишено натоварване на сайдинг върху нея, на които например може да се монтира улично осветление, както и в зони близо до ъгли, отвори на прозорци и врати, е необходимо да се увеличи честотата на водачите така че техният брой адекватно да съответства на товара.

Не се допускат връзки между вертикално фиксираните ребра на летвите, за да се избегне ограничаване на вентилацията, тъй като застоялият въздух бързо води до образуване на плесен.

Подготвителна работа

Подготовката за облицовка на къщи включва следните видове работа:

 • Демонтаж на изпъкнали части (рамки на вратите и отвори за прозорци, вентилационни решетки).
 • Възможни пукнатини по стените в областта на прозорците и вратите са запечатани. За това можете да използвате циментов разтвор или полиуретанова пяна.
 • Ако стара къща се облицова, цялата стара облицовка трябва да бъде премахната. Подгответе повърхността: почистете я от мръсотия и прах, натрошена мазилка, премахнете плесента, заменете възможните изгнили участъци и ги третирайте. Дървените къщи трябва да бъдат предварително обработени с антисептични средства, а блоковете от пяна трябва да бъдат покрити с грунд.

Повърхността трябва да е равна и чиста. Въпреки че сайдингът може да скрие малки дефекти.

Много е удобно да се изгради специална монтажна маса за работа, тя е инсталирана под навес. Към него е прикрепен циркуляр. Тук самият материал може да се съхранява на палети.

Как да обковаме къща

Монтажът на сайдинг се извършва на няколко етапа:

 1. Подготовка на повърхността.
 2. Рамка или решетъчно устройство.
 3. Създаване на пара, хидро и топлоизолационен слой.
 4. Монтаж на сайдинг листове към щайгата.

Мнозина се опитват да подменят рамката с щайга, изключително е нежелателно да се направи това поради следните причини:

 • Рамката ви позволява да скриете неравностите на повърхността на къщата.
 • Благодарение на него можете да направите топлоизолационен слой, тъй като сайдингът няма достатъчна топлоизолация.
 • Между материала и стената на къщата има пространство, така че въздухът да може да преминава свободно. Това ще осигури защита срещу мухъл и плесен.

Затопляне и хидроизолация

За стени от дърво или газобетонни блокове инсталирането на хидроизолация е задължително условие, но изолацията не е от решаващо значение. Въпреки това, в условията на нашата страна, това е малко вероятно да бъде излишно, тъй като комфортен микроклимат в къщата, когато температурата "зад борда" падне под минус 30, това също е значително по-ниски разходи за отопление.

Най-често между носещите стени на конструкцията и щайгата се полага слой минерална изолация или базалтови плочи, които поради своите паропропускливи свойства не увреждат основната конструкция.

За да предпази изолацията от изпарения и кондензация на влага поради температурната разлика, тя е покрита от двете страни с хидро- и пароизолационни материали. В ролята на влагоустойчиво покритие, филм от мембранен тип е напълно подходящ. При липса на изолация той се фиксира директно към стените на къщата, като по този начин не заема празното пространство, предназначено за вентилация.

Инструкция стъпка по стъпка

 1. Изборът на материал за рамката. Материалът за обшивката се избира в зависимост от материала, от който са направени стените. За къща от дърво трябва да вземете дървени блокове, а на бетонни стени или от блокове от пяна е по-препоръчително да закупите метален профил с поцинковане. Това ще ви позволи да закрепите сайдинга с високо качество и да осигурите дълъг експлоатационен живот.
 2. Създаване на каркасна рамка. В сутерена е монтиран стартов профил, а финален профил трябва да бъде поставен в горната част на стената, на покрива. Те трябва да бъдат свързани към надлъжните профили с помощта на по-големи самонарезни винтове - 9,5 милиметра. В този случай е по-добре да закупите самонарезни винтове под формата на бормашина, а не само със заострен край. Летвите трябва да бъдат фиксирани директно към повърхността на стената. За това се използват дюбели, те се вкарват в предварително подготвени отвори, които се пробиват с перфоратор. Надлъжният профил трябва да бъде закрепен на стъпки от 35-40 сантиметра. В областта на отворите на прозорците лентите на прозорците са фиксирани, а вратите са окантени с J-профили. Вертикалните елементи не са фиксирани близо до мазето и покрива; необходимо е да оставите пролуки до 6 милиметра, така че водачите да не се огъват, когато температурата се промени.
 3. Създаване на хидроизолационен слой и облицовка на изолация. За стени от дърво и газобетонни блокове се изисква хидроизолация. Препоръчително е да използвате влаго- и ветроустойчива мембрана, която може да бъде прикрепена директно към стената на къщата, ако не е създаден топлоизолационен слой. След това има пространство между този слой и сайдинга за вентилация. Ако е създадена топлоизолация, тогава хидроизолацията е прикрепена към този слой. И тогава се създава допълнителна щайга за осигуряване на вентилация на обвивката.
 4. Монтаж на панели. Панелите трябва да започват да се монтират едва след като всички елементи на решетката и водачите са фиксирани на техните места, са създадени топло и хидроизолация. Първият ред панели е прикрепен към стартовата лента. Отдолу трябва да инсталирате елемента, докато ключалката щракне, а отгоре той е фиксиран върху водача с помощта на самонарезни винтове. Закрепването се извършва стриктно в центъра на жлебовете на сайдинга, със стъпка от около 40 сантиметра. Останалите панели също са фиксирани в посока отдолу нагоре, от цокъла до отвора на покрива или прозореца. Те не трябва да бъдат твърдо фиксирани, панелите трябва да "ходят" малко от едната страна на другата. Най-горният ред трябва да бъде прикрепен към финалната лента.

Какво е важно да знаете преди започване на работа

 • Ако не сте сигурни колко сайдинг трябва да покриете дома си, свържете се с консултант. Запишете размерите на стените, тяхната площ, броя на прозорците и вратите и вида на капака. Елате в магазина на OMA с тези данни. Консултантът ще изчисли размера на сайдинга и допълнителните панели за вас.
 • Всеки край на сайдинга трябва да бъде затворен, в противен случай дизайнът ще бъде грозен. За да направите това, използвайте външния ъгъл. Стандартната му дължина е 3 метра. По-добре е да използвате плътен ъгъл, вместо да изрязвате.
 • Корнизът е облицован с дъска за вятър или софити. Те са изработени от същия материал като сайдинг и можете да изберете цвета на елементите по ваш вкус.
 • Използвайте J-профил за облицовка, ако имате разлика във височината на покрива. H-профилът е полезен, когато трябва да залепите две парчета сайдинг заедно. Това обикновено се случва, ако стената на къщата е по-дълга от стандартния сайдинг панел (3,66 метра).

J профил

J профил

Н-профил

Н-профил

Консултирайте се с консултант, за да закупите точното количество сайдинг. Формулата ще ви помогне. За целта извадете общата площ на прозорците и вратите (S прозорци и врати) от общата площ на стените отвън (S стени). Разделете резултата на площта на един сайдинг панел (S панели) и след това умножете по 1.10. Последната стойност е запасът за скрап и излишни разходи.

Формулата изглежда така:

((S стени - S прозорци и врати) ÷ S панели) × 1.10.

Как да облечем къща с изолиран сайдинг

Топлоизолацията трябва да се извършва в дървени и бетонни къщи, както и при създаване на вентилирана фасада.Поставете изолацията правилно между надлъжните водачи.

Този слой се прави, както следва:

 • На стената се полага бариера срещу пара.
 • Следва топлоизолационният материал.
 • Отгоре е прикрепена водоустойчива мембрана.

За закрепване на материала трябва да се създаде още една щайга, водачите в нея са фиксирани хоризонтално. Или има възможност да се направи вдлъбната решетка, ширината на водачите трябва да надвишава слоя топлоизолация.

Съвети

Когато инсталирате панели, трябва да се вземат предвид следните точки:

 • Препоръчително е да започнете обшивката не веднага след изграждането на къщата, особено ако конструкцията е направена от дърво.
 • Идеални за фиксиране на панели са алуминиевите пирони. Те трябва да бъдат поставени строго в центъра на елементите.
 • По-добре е да изрежете панелите с електрически трион или ножовка.
 • Не забравяйте да използвате ниво за по-гладко устройство.
 • Не е необходимо да се закрепват плътно елементите на облицовъчния материал към рамката; необходимо е да се оставят празнини между ноктите и материала, поне 1 милиметър.
 • Фиксиращите отвори на панелите са направени в удължена форма. Това позволява на сайдинга да се движи свободно с промени в температурата.

Блиц съвети

 1. Сайдинг панелите не могат да бъдат фиксирани „плътно“, като силно ги придърпват към щайгата със самонарезни винтове. Винилът, който служи като материал за такива елементи, е много чувствителен към промените в околната температура и в зависимост от сезона, зимата или лятото се свива или разширява, така че промяната в един панел може да достигне до 1% от дължината му . За фиксиране в такива части са предвидени некръгли, но продълговати отвори, за да се осигури тяхната подвижност. Ето защо е невъзможно да не придърпате главата на самонарезния винт близо до винила, да не фиксирате панелите, като правите произволни дупки в тях. Според технологията винт, самонарезен винт или друг вид крепеж се завинтва точно в центъра на овалния отвор, не в близост до материала, но с междина между него и главата на крепежния елемент от 1 мм. Нарушаването на тази технология може да доведе до факта, че при силно нагряване в летните горещини панелите ще се разширят и, нямайки свобода на движение, ще започнат да се пукат в местата на закрепване.
 2. При инсталиране на винилови ленти в водачите е необходимо да се осигури празнина от около 1 см, така че когато се разширява в топлината, панелите да не се огъват, опирайки в тях. В случай на монтаж през лятото, когато материалът вече се е разширил, тази стойност може да е по-ниска, но не позволявайте на все още хлабавия материал да се нагрява силно на слънце.
 3. Монтирането на сайдинг панели може да се извърши независимо от сезона, но трябва да знаете, че температурите под 10 градуса по Целзий нарушават пластичността на винила, който при тези условия е склонен към напукване по време на рязане. Следователно в студа е препоръчително да се извършва такава операция много внимателно, за предпочитане с помощта на мелница.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни