Как да полагаме екструдиран пенополистирол. Подготовка на подове за замазка от екструдиран пенополистирол

Какво е?

Днес асортиментът от различни довършителни материали е толкова голям, че човек просто може да се обърка в неговото богатство. И така, едно от най-популярните покрития с много положителни качества е екструдираният полистирол.

Този продукт е специален синтетичен материал, който е видян за първи път в САЩ през 1941 година. В момента полистиролът се използва за различни цели. Към тази суровина те се обръщат, когато изолират конструкции като основи и покриви. Освен това екструдираният полистирол осъществява добър контакт с фасадната мазилка.

Изборът на мазилка за довършване на експандиран полистирол

Съвет! Не завършвайте полистироловата пяна със смес от пясък и цимент. Дълго време такава мазилка няма да продължи.

За мазилка върху експандиран полистирол ще ви е необходима специална фасадна мазилка. По-долу са дадени общите характеристики на най-подходящите видове стиропорна мазилка:

 1. Минерални състави. Смеси, състоящи се от пясък, цимент и различни добавки. Те се отличават с ниската си цена, но по качество отстъпват на акрилните.
 2. Акрилни материали. Те са направени на основата на акрилни смоли. За да се повиши тяхната ефективност, са включени различни добавки, за да се гарантира високо качество. Това съединение е специално разработено за работа с изолирани фасади.

Когато се използват състави на основата на акрилни смеси, няма нужда от специална повърхностна подготовка на екструдиран пенополистирол. Използването на този вид фасадна мазилка ви позволява да създавате декоративни и текстурирани елементи.

Всъщност дадените материали съставляват само малка част от съставите, които са предназначени за обработка на експандиран полистирол и неговите производни. Водещи места в неофициалния рейтинг на мазилката по отношение на полистирол са заети от смеси от следните търговски марки Knauf, Ceresit, Polirem и Kreisel.

Когато избирате материал за довършване на експандиран полистирол, трябва да обърнете внимание на неговите противопожарни свойства. Това е важен момент, повечето материали на основата на полистирол имат ниска устойчивост на високи температури и открит пламък.

Особености на производството

Обръщайки внимание на името на този популярен материал, можем да заключим, че той е една от формите на по-дълбока обработка на разпенени полимерни суровини, която се получава поради кондензацията на стирол под действието на катализатори в органични разтворители.

Експлоатационните характеристики, както и предимствата и недостатъците на този материал се дължат на процеса и неговото производство.

 • Първо се взема суровината, представена от малки частици, поставени в реактора. Там при условия на високи температури и налягания тези компоненти са наситени със специален газообразен компонент.
 • След освобождаване на налягането масата започва да се разширява бързо, като пяна. В същото време той постепенно се охлажда и придобива всички свойства, необходими за едно твърдо вещество.
 • Горещата и вискозна маса се прекарва през екструдери. Благодарение на тези действия полистиролът става по-плътен и подобен на многослойната пластмаса.

В резултат на тези етапи на работа се получава специален екструдиран материал. В непосредствената си структура полистиролът заема едва 1-2%.Останалите компоненти са въздух, пречистен от водни пари, който има характерна минимална топлопроводимост.

Основната характеристика на екструдирания полистирол (EPS) е неговата нулева предаване на влага и газ. Този модерен и високотехнологичен материал не позволява на водните пари да преминават през структурата му, като например добре познатата минерална вата.

С течение на времето полистиролът не се пълни с вода и не губи своите топлоизолационни характеристики. Няма да се налага да се сблъсквате с подобни проблеми, дори ако инсталирането на материала не е било напълно правилно и точката на оросяване е паднала върху повърхността на изолацията.

Измазване върху екструдиран пенополистирол (VIP достъп)

За да се излезе от тази ситуация, беше необходимо да се решат три въпроса:

 • Фиксирайте армиращата мрежа от фибростъкло върху гладката повърхност на експандирания полистирол:
 • Осигурете надеждна адхезия на нивелиращия слой мазилка с експандиран полистирол (или по-скоро с фибростъкло мрежа, нанесена върху екструдирания експандиран полистирол);
 • Премахнете отрицателното влияние на слънцето върху работата;

Закрепване на фасадната мрежа от фибростъкло към гладката повърхност на екструдиран пенополистирол.

За надеждна връзка на армиращата мрежа от фибростъкло и експандиран полистирол в Интернет можете да намерите препоръка - да обработите повърхността на изолацията с шкурка. Това ще има някакъв ефект. Ако по-нататъшното довършване е ограничено до структурна мазилка, тази обработка ще бъде достатъчна. Това може да не е достатъчно за облицовъчен слой керамични плочки.

надраскана полистиролова пяна

Следователно, за да осигурим по-надеждна адхезия на повърхността на екструдирания полистирол, надраскахме жлебовете с пирон. Стъпката на ивицата е 10 сантиметра. Ивиците не са плътни - пунктирани. Гвоздеят изважда парчета изолация с дълбочина до един сантиметър.

И тогава всичко е както обикновено. Нанасяне на лепило върху повърхността (в нашия случай задълбочено запълване на образуваните вдлъбнатини в експандиран полистирол). Закрепване на фасадната мрежа от фибростъкло чрез втриване в лепилото. Нанасяне на допълнителен слой лепило върху фибростъклото.

Естествено, лепилото трябва да се използва специално проектирано за тази работа.

Само за първия слой, предназначен да запълни вдлъбнатините, можете да използвате най-скъпите налични. Това е най-уязвимата зона за фиксиране на плочката към основата.

Осигурете надеждно залепване на нивелиращата мазилка към фасадната мрежа от фибростъкло.

Всяко лепило за керамични плочки ще осигури сигурна адхезия към мрежата от фибростъкло.

В края на краищата екструдираният пенополистирол остава слабото звено и производителят на лепило няма да играе роля тук.

Би било възможно повърхността да се изравнява с едно лепило (обикновено това е случаят и го правим с малък слой, 2-3 мм). Но при слой от 5-7 мм, необходимото количество лепило води до значително увеличение на разходите. По-добре е да го замените с по-евтина външна мазилка "Ceresit CT29" или готова суха циментово-пясъчна смес. За големи слоеве можете да използвате обичайния циментово-пясъчен разтвор M100, приготвен от пресят пясък.

Но решението няма да се придържа към гладката повърхност на фасадната мрежа от фибростъкло. Затова тук беше приложен такъв трик.

Лепилните канали бяха нанесени върху повърхността на стената с назъбена мистрия. Използваната мистрия беше с нарязи 4-5 мм. Използваното лепило беше това, което беше донесено за залепване на керамичните плочки.

На следващия ден, когато каналите за лепило изсъхнаха, върху повърхността на екструдираната полистиролова пяна беше нанесена мазилка Ceresit CT29.

Повърхност, подготвена за мазилка

По време на всички тези работи не е използван грунд.Екструдираната полистиролова пяна на практика не абсорбира вода и следователно не изтегля вода от лепилата. Това прави възможно смесите да получат необходимата степен на якост.

Използването на лепила при повишени температури на въздуха.

В инструкциите на почти всички лепила е записана забрана за производство на произведения при температура на външния въздух над 30 градуса. Не всеки чете инструкциите. Но напразно.

В такава топлина се извършва интензивно изпаряване на влагата от приготвената смес. Тоест, част от цимента няма да има достатъчно вода за реакцията и няма да се превърне в циментов камък. Ако е добавен цимент, за да се получи якост, еквивалентна на степен 100, тогава при нагряване този клас може да бъде M70 или M50.

Което се случи в нашия случай.

За да се реши този проблем, цялата работа беше извършена по посока на слънцето.

Работният ден започна в северната част на сградата. След това се преместихме на изток. След 16-00 се работи по южната част. На тази стена, след нанасяне на мазилката, повърхността беше покрита с филм. На пръв поглед черният филм трябва да се загрява и малкото може да помогне за понижаване на температурата. Филмът наистина беше загрят, но вятърът духаше под филма и стената беше студена. Филмът създаде допълнителен ефект. Повишава влажността на околната среда, в която е протичал процесът на втвърдяване, което допринася за повишаване на якостта на разтвора.

Работите по западната стена бяха оставени за есенния период. Тъмната повърхност от стиропор остава гореща дори когато слънцето залязва.

Мисля, че ако работата се извършва върху неизолирана повърхност на стената, ефектът от температурата ще бъде по-малък. Стената ще разпределя слънчевата топлина през целия масив.

И тъмната пяна се загрява моментално, при първите слънчеви лъчи.

Свойства и характеристики

В момента екструдираният материал се произвежда от много големи и известни производители. Обикновено производителността и свойствата на различните продукти са почти еднакви. Това се отнася и за техните параметри на размерите.

 • Така че дебелината на плочите от експандиран полистирол най-често варира от 20 до 150 mm.
 • Стандартните размери на плочите от експандиран полистирол са 600 x 1200 mm, 600 x 1250 mm, 600 x 2400 mm.
 • Нивото им на топлопроводимост може да варира от 0,03 до 0,032 W / mS.
 • По отношение на индекса на плътност при компресия, тогава при 10% линейна деформация той е 150 х 1000 kPa.
 • Процентът на абсорбция на влага обикновено е 0,2–0,4%.
 • Клас на запалимост от G3 до G4.
 • Нивото на паропропускливост е 0,013 Mg.
 • Плътност - 26–45 кг / куб. м.

Производители и размери

Съвременните производители произвеждат екструдиран пенополистирол с различни технически характеристики. В момента има три водещи марки, чиито продукти се считат за най-популярни и широко разпространени:

 • Пеноплекс;
 • Техноплекс;
 • Урса.

Нека разгледаме подробно какви характеристики и свойства имат EPS на тези производители.

Евгений Филимонов

Задай въпрос

Експандираният полистирол "Penoplex" е популярен домашен продукт, който се намира в много магазини и е в голямо търсене. Такива материали се използват както за гражданско, така и за промишлено строителство.

Нека се запознаем с основните характеристики на пенополистирола на тази компания.

 • Дебелината на EPS "Penopless" може да бъде - 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 12, 15 cm.
 • Размерите на листа са - 60 х 120 см, 60 х 240 см.
 • Нивото на топлопроводимост е 0,03-0,032 W / m C.
 • Якостта на натиск е 0,2–0,5 MPa.
 • Нивото на водопоглъщане не надвишава 0,4%.
 • Класът на запалимост на материала е G4.

Ursa е голяма международна компания с представителства в Русия. В момента този производител произвежда три вида екструдиран пенополистирол.Материалите на Ursa имат следните технически характеристики.

 • Дебелината на материалите е 3, 4, 5, 6, 8 и 10 cm.
 • Дължината и ширината на всички EPS листове са еднакви и са 60 х 125 см (има и други размери в продажба, например 50 х 600 х 1250 мм).
 • Нивото на топлопроводимост на EPSP листове е - 0,032-0,034 W / m C.
 • Якостта на натиск варира от 0,25 до 0,5 MPa.
 • Материалът абсорбира влагата с 0,5%.
 • Клас на запалимост G4.

Техноплекс произвежда листове от експандиран полистирол със следните параметри.

 • Дебелината им може да бъде 3, 4, 5, 10 cm.
 • Всички листове имат стандартни размери - 60 х 120 или 58 х 118 см.
 • Те се характеризират с висок коефициент на топлопроводимост.
 • Материалите от Техноплекс абсорбират влагата по-лошо с 0,2% от суровините от Пеноплекс.

Продуктите на тези марки се търсят много у нас и отговарят на всички стандарти на GOST. Висококачественият експандиран полистирол на тези компании е търсен поради отличните си експлоатационни характеристики, дълъг експлоатационен живот и лесен монтаж.

Разбира се, това не са всички големи производители, чиито продукти са популярни днес. Например днес продукти като Ecotherm, Onda LLC, TekhnoNikol (популярен продукт - XPS) и много други са в не по-малко търсене.

Ако искате да закупите наистина висококачествена полистиролова пяна, тогава трябва да се свържете с доверен магазин на марката. Не търсете твърде евтини материали - EPS вече е достъпен топлоизолатор.

Предимства на функционалните мазилки

 • Проектиран за работа в трудни климатични условия, специален мазилен материал на циментова основа, характеризиращ се с добра адхезия към пяна и експандиран полистирол, устойчивост на външни влияния.
 • Еластичното покритие може да издържи на температурни крайности без последствия, спазването на екологичните стандарти определя годността на мазилката за вътрешни работи.

Недостатъците на мазилката за експандиран полистирол са преди всичко повишената цена и специалната технология за нанасяне върху работната повърхност. Уникалните свойства на гипсовия материал не изключват необходимостта от мрежеста армировка.

Мрежата от фибростъкло е по-съвършена и издръжлива, тъй като ефективно разпределя вътрешните напрежения по време на втвърдяването при свиване. Запазва работни свойства в алкална среда през целия живот на мазилката.

Работни разтвори с различна плътност могат да се използват за залепване на армираща мрежа, както и за изравняване на проблемен микрорелеф. Качеството на покритието се гарантира чрез спазване на препоръките за подготовка и нанасяне на мазилка върху експандираната полистиролова основа.

Особено внимание се отделя на получаването на хомогенна структура на разтвора, поради което се препоръчва да се използва строителен миксер за смесване, а за дребномащабна работа - дюза за битова електрическа бормашина. Разбъркването се извършва на две стъпки с петминутна почивка.

Къде се прилага?

Екструдираният пенополистирол се използва в различни области поради своите положителни качества и експлоатационни характеристики.

 • Този материал е много полезен за частно строителство. С негова помощ се произвежда както вътрешна, така и външна изолация на подовете на къщите. Освен това те могат да изолират покриви, комуникационни линии и дори мазета. Често този материал се консултира в хода на хидроизолационните работи.
 • EPPS е популярен материал в държавното промишлено строителство. Той е идеален за висококачествена топлоизолация на различни сгради, подземни помещения, както и различни магистрални линии.
 • Експандираният полистирол е полезен и при полагане на магистрали или големи писти.
 • Използва се от EPS за производство на хладилници и хладилници.
 • Екструдираният пенополистирол е прекрасен материал, който често се използва при изграждането на икономически сгради. Те включват големи магазини за зеленчуци, ферми, оранжерии с различни размери и оранжерии.

За какъвто и да се използва този популярен материал, основният му фокус ще остане изолацията на стенни тавани, основи и покриви.

Изолация на основата „направи си сам“


За да се изолира основата с пяна или екструдиран пенополистирол, не се изискват специални знания и умения. Напълно възможно е един обикновен човек да завърши цялата работа. За да направите това, достатъчно е да можете да използвате ръчен инструмент и да го имате под ръка.

Друга препоръка е, че не се препоръчва да се пести от консумативи. Първо трябва да подготвите всичко необходимо: както инструменти, така и консумативи, едва след това започнете да работите. За да извършите инсталацията на изолация в сутерена на къщата, ще ви е необходимо следното:

 • изолационни плочи;
 • подсилена мрежа;
 • разтопен битум;
 • лепило за фиксиране на изолация;
 • перфоратор или перфоратор;
 • дренажни тръби.

Монтаж на топлоизолация

Както бе споменато по-рано, не е толкова трудно да се направи защитна фасада, която да изолира основата. За повече информация относно изолацията на мазето вижте това видео:

Целият процес може условно да бъде разделен на няколко етапа:

 • подготовка на изкопа;
 • проверка на целостта на основата и нейния ремонт;
 • хидроизолация;
 • изолация;
 • монтаж на дренажна система.


Преди да изолирате мазето, изкопайте изкопа по периметъра
След като сте подготвили всичко, от което се нуждаете, трябва да изкопаете изкоп. В дълбочина той трябва да достигне долното ниво на основата, а по ширина трябва да позволява свободно движение на човек.

По целия периметър на стените се изкопава канавка. Не се препоръчва да се изхвърля земята далеч, тъй като в бъдеще тя ще трябва да бъде покрита обратно.

 1. Изкопаната основа се почиства от полепналата почва и се проверява за повреди. Ако има такива, трябва да ги запечатате с циментов разтвор, но първо почистете всички отслоявания с метална четка с високо качество.
 2. Освен това повърхността на основата се грундира и след пълно изсъхване на разтвора се обработва с битумен мастик. Той ще действа като първия слой хидроизолация.
 3. Покривният материал е залепен към мастика. В този случай припокриването на съседни ленти една върху друга трябва да бъде най-малко 10 см. Не се препоръчва да залепвате цялата повърхност на основата едновременно. По-добре е да изберете малки площи за това. Докато бъркате от едната страна, мастикът от другата ще изсъхне.

 4. Изолацията е прикрепена към основата на къщата с помощта на специално лепило, инструкциите за използването на което са отпечатани на опаковката. Фугите между плочите могат да бъдат обработени с мастика или разпенени с полиуретанова пяна, след това запечатани с армираща лента.
 5. Препоръчва се първият ред топлоизолация да се монтира на твърда основа и най-добре на основен перваз (ако има такъв). Това ще избегне възможни размествания на цялата конструкция под въздействието на процеси на издигане на почвата. Ако не е възможно да се изпълни това изискване, трябва да направите пясъчна възглавница под него с дебелина най-малко 5 cm.
 6. След като завършите фиксирането на изолационните плочи към основата и се уверите, че лепилото е сухо, се препоръчва да се мазира повърхността с циментов разтвор и армираща мрежа. Това ще увеличи външната здравина на издигнатата конструкция.
 7. След като приключихме с изолацията на основата, пристъпваме към монтажа на дренажната система. За да направите това, в изкопания изкоп се изсипва възглавница от пясък, смесен с чакъл. Върху него са положени геотекстил и тръбопровод.
 8. След като цялата работа е завършена, запълнете изкопа и направете сляпа зона с ширина най-малко 80 cm.

Ако не сте имали време да залепите покривния материал и мастикът вече е изсъхнал, можете да го разтопите със строителен сешоар или фенерче.

На земята

EPPS доста често се полага на приземния етаж, разположен на първия етаж, когато се планира да се монтира ламинат, паркет, керамика или линолеум върху такава основа. Експандираният полистирол е идеален за бъдещото подреждане на грандиозен саморазливен под.

За да изолирате такъв под, трябва добре да подготвите основата. Трябва да е достатъчно силна.

Освен това подът в бъдеще не трябва да се свива. За това нивото на земята трябва да бъде 50-60 см под нивото на проектиране на повърхността на бъдещото подово покритие. Също така трябва да се има предвид, че основата трябва да е абсолютно суха и да се набива.

Когато основата е подготвена, върху нея се полага първият слой сух чакъл (вместо чакъл можете да вземете чакъл). Височината на такова покритие трябва да бъде приблизително 30–40 см. Този слой също трябва да бъде правилно изравнен и натъпкан.

След това върху развалините трябва да изложите слой от гранитна пресявка или средиземноморски пясък. Височината на този слой не трябва да надвишава 10 см. Той трябва да бъде изравнен отгоре. За да контролирате процеса, трябва да използвате нивото на сградата.

В помещения, където няма да има големи механични натоварвания, плочите от полистиролова пяна могат да се полагат директно върху пясъчна основа. В този случай се препоръчва да се купуват материали, които имат докинг канали по краищата. Що се отнася до фугите на плочите, препоръчително е да ги залепите предварително със специална метализирана лента.

Дебелината на EPS листове може да бъде от 3 до 10 см - всичко зависи от условията на живот и нивото на изолация на основата на къщата.

Когато полагате изолационната подложка на пода, повърхността му трябва да бъде покрита с хидроизолационен материал. След това трябва да направите подсилена циментово-пясъчна замазка по нея. Винаги проверявайте равнината на повърхностите. Можете да продължите с полагането на подовото покритие само след като замазката е напълно изсъхнала.

Ако полагането на експандиран полистирол се планира в стая, където подът ще бъде изложен на сериозно механично напрежение, тогава преди да инсталирате изолационните плоскости, е необходимо да инсталирате бетонна замазка (върху пясъчна и чакълна възглавница и хидроизолация). EPSP плоскостите могат да се полагат върху основата само след като тя изсъхне напълно.

Монтаж на екструдиран пенополистирол под сайдинг

При инсталиране на екструдиран пенополистирол под сайдинг е необходимо да се създаде вертикална обвивка от антисептични иглолистни дървени блокове или поцинковани метални профили. Прикрепете щайгата към фасадата

конструкции със стъпка 30-40 см, с помощта на дюбели, докато е необходимо да се контролира равнината на рамката с помощта на ниво.

Екструдираният пенополистирол се поставя между водачите на рамката, изолацията се фиксира с помощта на дискови дюбели. Отгоре топлоизолационният слой е покрит с хидро-ветроустойчива мембрана, която ще помогне за отстраняване на влагата от топлоизолационния слой навън.

Между топлоизолационния слой и облицовъчния материал трябва да има вентилационна междина. За да направите това, създайте друга щайга на върха на конструкцията, стъпката на водачите на която трябва да бъде 30 см. Височината на вентилационната междина трябва да бъде 1,2-1,5 см. Сайдинг панелите са прикрепени към водачите на рамката.

Подробности за монтажа на вентилирана фасада тук.

На бетон

Ако ще изолирате бетонен под, тогава трябва да се уверите, че повърхността му е равна - без капки. Всички пукнатини и пукнатини също трябва да бъдат премахнати.

Ако бетонната основа е припокриване на мазе или мазе, тогава се препоръчва изолацията да се положи върху хидроизолационния филм.Въпреки че експандираният полистирол не се страхува от влага и влага, тези компоненти могат да проникнат в ставите на плочите, така че излишната хидроизолация в този случай определено няма да бъде излишна.

Ако има нередности на бетонната основа, първо трябва да се отървете от тях и също така да запълните всички пукнатини и пукнатини. Направете изравняваща циментово-пясъчна замазка. Когато последният изсъхне, е необходимо да се положи EPPS върху него, а вече върху този слой - хидроизолация. Изолационните плочи се препоръчват да се полагат върху специално лепило, предназначено за керамични плочки. Върху хидроизолацията се прави допълнително замазка.

Изолация с експандиран полистирол може да се използва за подове в апартамент на балкон или на лоджия. Цялата работа трябва да се извършва по същия принцип, както по-горе. Трябва обаче да се има предвид, че е възможно да се започне такова подреждане на пода в неглазирана зона само ако температурата там е най-малко 5 градуса. Що се отнася до остъклената площ, можете да започнете работа по нея, дори ако температурата на това място е под 5 градуса. Тогава обаче е необходимо допълнително да се изолира ремонтираната зона, така че замазката да изсъхне до края и тя да може да бъде положена върху нея с разширени полистиролови плочи.

Съвети за използване на стиропор

Когато се използва експандиран полистирол за целите на изолацията на стените, се препоръчва да се направи топлоизолация зад нагревателните устройства, като се има предвид факта, че на тези места стените са малко по-тънки от останалата повърхност.


Методи за инсталиране на експандиран полистирол: върху лепило, върху циментов разтвор, върху мастика, върху дюбели.

При изпълнение на външния вид на стеновата изолация, пенополистиролът може да бъде фиксиран по следните начини:

 • с лепило;
 • циментов разтвор;
 • специална мастика;
 • с помощта на монтажни устройства.

В случай на външна изолация на стените, изолационният материал трябва да бъде защитен с всеки негорим материал. Можете да използвате тухли, различни мазилки, керамични плочки, стоманени профили и т.н.

Възможно е да се използва експандиран полистирол с цел изолация на фундаменти на сгради. Този материал се разглежда в случаите на изграждане на монолитна основа, в този случай експандираният полистирол ще действа като постоянен кофраж. Благодарение на използването на този материал можете лесно да намалите нивото на разход на строителен материал (количеството бетон, армировка). В допълнение, използването на експандиран полистирол удължава периода на експлоатация на мазета, както и на стоманобетонни стени.

Покриви

Висококачествената топлоизолация е необходима не само за пода, но и за покрива. В този случай също е допустимо да се използва екструдиран пенополистирол. В този случай плочите му трябва да бъдат правилно разположени под покривния материал.

Помислете какъв трябва да бъде редът на подреждането на всички съставни елементи (гледаме отвътре - навън):

 • първо идва декоративното покритие (самият покрив);
 • след това идва вътрешната щайга, предназначена да поддържа изолационния и вентилационен материал;
 • пароизолационен филм;
 • изолация;
 • хидроизолационен филм;
 • външна обшивка, необходима за допълнителна вентилация и монтаж на покривни покриви;
 • покривно покритие.

Евгений Филимонов

Задай въпрос

В същото време много домашни майстори пренебрегват инсталирането на пара и хидроизолационни филми. Това е голяма грешка, тъй като тези компоненти ще предпазват не само изолационния слой от влага и влага, но и покривните конструкции, изработени от дърво.

Също така, EPS изолацията на покрива може да се направи върху завършената конструкция.

Помислете какво трябва да направите за това:

 • инсталирайте хидроизолационен материал върху гредите;
 • след това фиксирайте изолацията върху специални окачвания;
 • покрийте изолацията с пароизолация;
 • забийте скарата на гредите (тази структура на рамката ще държи цялата изолация и също така ще играе ролята на вентилационна зона);
 • Накрая инсталирайте довършителния материал.

В този случай трябва да вземете предвид един недостатък - когато инсталирате пенополистирол върху вече завършен покрив, ще скриете определено количество полезна площ. В случай на течове, такъв дизайн ще трябва да бъде променен на нов.

Как е инсталирането на екструдиран пенополистирол

Когато избирате топлоизолационен материал, струва си да предпочетете екструдиран пенополистирол, въпреки по-високата му цена с аналози.

Листовете от този материал могат да бъдат направени по различни начини, като се използват:

 • Адхезивен разтвор.
 • Циментова замазка.
 • Специална мастика.
 • Аксесоари за монтаж.

При извършване на топлоизолация от външната страна на къщата трябва да се обърне внимание не само на монтажа на топлоизолационни листове, но и на тяхната защита с всякакви незапалими материали: тухла, мазилка, керамични плочки, стоманени или алуминиеви профили. Строителните норми посочват, че винаги трябва да има вентилационна междина между облицовката и изолационните плоскости, което ще гарантира, че изолацията винаги е суха и не губи своите топлоизолационни свойства.

Този метод обаче намалява площта на пода, така че са разработени алтернативни методи за монтаж. Например, за външни стени се използват специализирани хидроизолационни материали, които предпазват пенополистирола от влага... Като този материал често се използват покривни материали или пергаменти.

За да се предотврати навлизането на влага в помещението, се използват пароизолационни материали, например пластмасова обвивка. Съвременната строителна индустрия предлага богат избор от всички видове материали.

Метод на лепило за закрепване на екструдиран пенополистирол

Закрепването на експандиран полистирол може да се извърши с лепило от мастика или баумит. Обикновено мастиката съдържа битум, така че винаги е готова за употреба. Разтворът се нанася върху изолационни листове в ъглите и в центъра (общо 5 точки на лист) или в ленти. Средно се консумират от 0,5 до 1 кг лепилен разтвор на m².

Мастикът се нанася лесно и е добре прикрепен към повърхността, което осигурява висококачествено сцепление на плочите. Въпреки това, дългото време за изсъхване на разтвора е неговият недостатък. Без опора плочите могат да се изместват под собствено тегло, поради което този метод на монтаж се комбинира с механичен - използват се дюбели или самозалепващи щифтове.

Преди да нанесете лепилния разтвор, предварително се нанася тънък слой грунд, изчаква се да изсъхне за 30 минути и след това се нанася лепило. В Русия по-често се използват дюбели за предотвратяване на изместването на плочите. В Европа се използват само лепилни разтвори.

Механично закрепване на топлоизолация

Механичното закрепване на листове от експандиран полистирол се извършва с помощта на самонарезни винтове, дюбели и самозалепващи щифтове. Самонарезните винтове за такава задача имат формата на гъба с широка глава, която е направена от висококачествени полимери. По време на монтажа се правят отвори в плочата с бормашина, в които след това се завинтват самонарезни винтове.

Дебелината на слоя пяна, материалът, от който е изградена стената, са важни при избора на вида и размера на дюбелите. За да разберете размера, добавете 50-70 mm към дебелината на изолационния лист... Обикновено се използват 6 дюбели на 1 m² изолация. Тяхното местоположение е идентично с местоположението на точките за лепило.

За монтаж на блок от пенополистирол със стандартна площ се използват 4 самозалепващи щифта с правоъгълна "матрица". Благодарение на прореза на щифта, пяната е здраво притисната към повърхността на стената.

От основата

С помощта на експандиран полистирол можете също да изолирате основата.За да направите това, трябва също да се придържате към определена технология. Нека се запознаем с всички необходими етапи на такава работа.

 • Първо трябва компетентно да подготвите основата. Възможно е да се изолират такива конструкции както за тези в строеж, така и за завършени сгради. Уверете се, че основата е напълно изкопана и без прах, мазнини, строителни отпадъци и други дефекти.
 • Ако върху основата има остатъци от предишната хидроизолация, тогава също трябва да се отървете от тях.
 • Имайте предвид, че такава основа може да бъде изолирана както отвън, така и отвътре, но външната изолация се счита за по-ефективна.
 • Намерете правилния стиропор. За основата се препоръчва да се купуват материали с плътност 35 кг / куб. м. Класът на запалимост в този случай не е толкова важен.
 • Вземете основата си хидроизолирана. По този начин можете да предотвратите намокрянето на материали по време на появата на подпочвени води.
 • Хидроизолацията може да се монтира под изолацията по всякакъв начин. Единственото изключение е изолирането на основата с помощта на специален битумен пълнеж - EPS в контакт с разтворители може да бъде сериозно повреден и дори разрушен.
 • След това ще трябва да прикрепите полистирол към основата (нейния подземен компонент). В същото време изолационните плочи са прикрепени към специално лепило, предназначено специално за експандиран полистирол.
 • Лепилната смес трябва да се нанесе по периметъра на дъската и в центъра й на няколко ленти. След това трябва да изчакате около 1 минута и да притиснете пенополистирола към основата. Изчакайте няколко минути и преминете към инсталирането на следващата част.
 • Препоръчва се плочите да се закрепят с помощта на ниво, така че да няма изкривявания на ставите.
 • Ако се нуждаете от по-дебела изолация, тогава е позволено да се монтира пенополистирол не в един, а в два слоя. В този случай плочите трябва да бъдат залепени по такъв начин, че вторият слой задължително да покрива фугите, останали между плочките на първия слой. Ако след монтажа празнините останат върху материала, те трябва да бъдат затворени с обикновена полиуретанова пяна.
 • След това трябва да защитите самата изолация. За да се предпази експандираният полистирол от механични повреди и нападения от гризачи, се препоръчва този материал да се допълни отгоре с подсилваща мрежа или специални щитове. Тези компоненти трябва да бъдат фиксирани по периметъра на основата с помощта на дюбели.

На върха на мрежата, основата може да бъде покрита с циментова смес с добавяне на специални хидроизолационни съставки.

 • Ако къщата е разположена на влажна земя, тя трябва да бъде снабдена с добър дренаж. Той се инсталира по целия периметър на основата и се изнася в низината или специален кладенец.
 • След това трябва да изолирате мазето. Тази част от основата също се нуждае от допълнителна изолация. По-рано подготвената повърхност, защитена от влага и проникване на влага, вече е готова за монтаж на EPS материали. Те трябва да бъдат прикрепени към едно и също лепило.
 • След няколко дни се препоръчва допълнително да фиксирате експандираните полистиролови плочи върху цокъла със специални крепежни елементи (за това са подходящи дюбели с широки глави).
 • След тези работи можете да преминете директно към изолация на почвата (този процес е описан по-горе).

Механично закрепване на топлоизолация

Механичното закрепване на листове от експандиран полистирол се извършва с помощта на самонарезни винтове, дюбели и самозалепващи щифтове. Самонарезните винтове за такава задача имат формата на гъба с широка глава, която е направена от висококачествени полимери. По време на монтажа се правят отвори в плочата с бормашина, в които след това се завинтват самонарезни винтове.

За монтаж на блок от пенополистирол със стандартна площ се използват 4 самозалепващи щифта с правоъгълна "матрица". Благодарение на прореза на щифта, пяната е здраво притисната към повърхността на стената.

Стени вътре

Изолацията на стени с експандиран полистирол отвътре предполага спазване на определена технология.Нека разгледаме от какви етапи се състои такава работа.

 • Първо трябва да подготвите основите. Необходимо е старателно почистване на повърхността на подовете. Не забравяйте да премахнете старото покритие, особено ако това са бои и лакови материали. В противен случай разтворителите в състава им ще разрушат структурата на изолацията.
 • След това трябва да изравните повърхността на стените. Ако подовете са направени от тухли, тогава те трябва да бъдат измазани, а ако са от бетон, тогава можете да направите без мазилка. За фино изравняване на основите, първо нанесете акрилен грунд с валяк за боядисване.
 • След това слоят ще изсъхне за 12-14 часа. Елиминирайте всички дефекти по стените с шпакловка. След това нанесете още един слой пръст. Това ще завърши подготовката на стенните плочи.
 • Сега можете да започнете да инсталирате плочи от пенополистирол. За това можете да използвате специално лепило. Може да е суха или готова.
 • Допустимо е да нанасяте лепилото с четка, но можете да използвате и валяк, като го прекарвате по повърхността на стените.
 • В този случай се препоръчва да започнете да инсталирате плочите отдолу. Като начало те трябва да бъдат изрязани по размер - за това те могат да бъдат приложени към все още сухите подове. По-добре е да изрежете стиропора с гореща струна или назъбена ножовка.
 • Първият ред плочи трябва да бъде инсталиран по цялата стена. След това можете да започнете да инсталирате следващия ред.

В този случай плочите трябва да бъдат изместени спрямо долните елементи, така че съединението между листовете от първия ред да пада върху средната част на горната плоча.

Оставете лепилото да изсъхне старателно. Това може да отнеме 34–42 часа.

 • Препоръчва се допълнително да се фиксира инсталираната изолация с дюбели. В този случай стените трябва да бъдат пробити директно през EPS. След това трябва да забиете дюбели в получените дупки. Топлоизолационният материал трябва да бъде закрепен със самонарезни винтове. Големи листове могат да бъдат инсталирани на 6 места.
 • Сега трябва да пристъпите към запечатване на шевовете. Ако размерите им надвишават 30 mm, тогава останалите остатъци от експандиран полистирол могат да бъдат залепени в тях.
 • В края на цялата работа ставите трябва да бъдат обработени с полиуретанова пяна. Уверете се, че не съдържа толуен - този компонент разяжда пластмасата.

Евгений Филимонов

Задай въпрос

Излишният хоросан трябва бързо да се отстрани с нож, след което шевовете трябва да бъдат обработени с лепилен разтвор.

 • Сега трябва да приложите подсилващ слой (например мрежа от фибростъкло).
 • Поставете отгоре защитни покрития, както и пара и хидроизолация.
 • Накрая покрийте стените с финишен слой като мазилка.

Изолация на стената отвътре

Изолирането на стените отвътре не е добър избор. Ако е възможно да се направи отвън, тогава е по-добре по този начин. Има много противоречия относно изолацията от вътрешната страна на къщата, резултатът от която се спира на факта, че изолацията отвън е много по-ефективна.

Има някои странични проблеми, които се появяват след процеса на изолация вътре в къщата. Между стената и изолацията започва да се натрупва конденз, когато се нагрява, този материал отделя токсични вещества, освен това има опасност от пожар. Ако това не ви притеснява, тогава не се колебайте да започнете работа.

Когато извършвате монтажа на екструдиран пенополистирол на стената, той трябва да бъде допълнително добре подготвен първо. В сравнение с обичайния, екструдираният има по-плътна добра структура и по-гладка повърхност.

Ако е гофриран, тогава подготовката като че ли не е необходима. Много гладките листове трябва да бъдат направени напълно груби. Така че за това ще трябва да използвате добра иглена ролка, можете да използвате и канцеларски нож.

Технологията на изолация на стени с експандиран полистирол по време на строителството на къща включва основните два възможни начина за фиксиране на пяната. Или към стелажите, или към повърхността на стената, тогава има обшивка от ПДЧ.

Стените трябва да се грундират, за да се получи плосък външен вид.Повърхностните капки не надвишават два сантиметра. Ако някъде стената е поръсена, тогава е необходимо да я завършите в тези части с пистолет за пръскане. В останалите останали трябва да използвате широка четка.

Фасада

Много хора се обръщат към EPS изолация за фасади на къщи. Тази работа трябва да се извърши, както следва.

 • Първо, външните стени се почистват внимателно от всички излишни, както и от старите довършителни материали, особено ако това е боя.
 • Ако припокриванията имат нередности, тогава определено трябва да се отървете от тях. Това се отнася и за различни повреди, като пукнатини или пукнатини.
 • Сега трябва да разнесете лепило върху полистироловите плоскости (не е необходимо да нанасяте твърде дебел слой) и след това тези части трябва да бъдат плътно притиснати към основите и допълнително закрепени с дюбели.
 • Прикрепете EPS плоскостите към всички фасадни повърхности.
 • След това подложните основи трябва да бъдат шлифовани правилно.
 • По цялата площ на монтираната изолация монтирайте подсилваща мрежа. Накиснете го в лепкавия разтвор.
 • След това не забравяйте да изчакате, докато повърхността, покрита с мазилка, изсъхне напълно. Дотогава не може да се започне работа.
 • След пълно изсъхване основата трябва да бъде покрита с висококачествен грунд.
 • Едва сега е допустимо да се премине директно към декоративния дизайн на фасадата. За такива основи се препоръчва да се купуват само висококачествени и високоякостни покрития, които не се страхуват от температурни промени и атмосферни валежи.

Препоръчително е да изолирате фасадата само през топлия сезон. По време на такива периоди влажността на въздуха значително намалява, следователно лепилните и циментовите състави се прилепват много по-добре и изсъхват много бързо.

По материали от сайта: stroy-podskazka.ru

Монтаж на топлоизолация

Изолационна технология
Изолацията на сградата започва със стартовия профил

 • Изолацията на фасадите с екструдиран пенополистирол започва с инсталирането на сутерен (стартов) профил. Лентата ще държи неподвижните листове на топлоизолатора в желаното положение, предотвратявайки плъзгането им, докато лепилото се втвърди. Профилът е зададен, като се проверява хоризонталното му ниво. За закрепване на дъските се използват самонарезни винтове или дюбели. Те са разположени с такава стъпка, така че да се изключи деформацията на профила под тежестта на топлоизолатора.
 • Преди да залепите полистирол с тънки плочи, склоновете на отворите на вратите и прозорците се подрязват. Ширината на листовете трябва да бъде с 1 см по-голяма от разстоянието от външния ръб на стената до прозореца или рамката на вратата. Панелите, изпъкнали извън равнината на външната стена, ще позволят по-добро свързване на нагревателите.
 • Съставът за фиксиране на топлоизолацията трябва да се приготви в съответствие с инструкциите на производителя в такъв обем, че да се предотврати преждевременното му втвърдяване. Масата се прави предварително. Стените са покрити с непрекъснат слой лепило. Върху експандирания полистирол разтворът се нанася точково, по краищата и в централната част.
 • Първият ред плочи е фиксиран по началния профил. Панелите се съединяват плътно един с друг, така че да няма празнини. Ако това се случи, празнините могат да бъдат запълнени с полиуретанова пяна или пяна, омекотена с ацетон. Широките празнини са запечатани с остатъци от стиропор и лепило.
 • Монтират се панелите от следващия ред изолация, изместени наполовина от дължината им спрямо плочите на първия. Останалите изолационни колани са монтирани по същия начин. Правилността на монтажа на пенополистирол се проверява с ниво.
 • 3 дни след залепването, листовете се закрепват допълнително с дюбели с форма на чиния. Всяка плоча е фиксирана на 5 точки. Крепежните елементи трябва да бъдат потопени в стената с поне 5 см. Преди забиване в дюбелите, в панелите се пробиват 10 мм проходни отвори. След инсталирането на капачките на крепежните елементи, те са покрити с лепило.

Понякога изолацията се монтира на стената на 2 слоя.В такива случаи хоризонталните и вертикалните шевове на покритията не трябва да съвпадат помежду си. Вторият слой е залепен, след като първият е напълно фиксиран. След това се поставят закопчалките.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни