Изолационна технология за метален гараж


Металният гараж е най-лесният начин да скриете автомобил от лошо време и натрапници. Естествено е необходимо да го направите топъл, за да ви е удобно да останете в "сергията" на любимото си превозно средство. Как да изолираме обикновен метален неотопляем гараж? Сега е обичайно да се извършва изолация с класически материали. Въпреки че строителният пазар е готов да предложи много нови продукти, които имат отлични характеристики по отношение на топлоизолацията. Следователно проблемът с изолацията на метален гараж е лесен за решаване. Но как да го направим правилно, как да извършим изолация - ще анализираме по-подробно.

Материали (редактиране)

Напредналите автомобилисти, които решават да изолират гаража със собствените си ръце, предпочитат да използват следните опции на изолатора като материал:

 1. Полиуретанова пяна. Необходимо е специално оборудване за нанасяне на полиуретанова пяна върху повърхността. Само такъв материал обаче дава възможност за наистина висококачествена изолация и то в продължение на много десетилетия. Това е най-добрият начин да свършите нещата.
 2. Пеноизол. Това е името на течната пяна. Също така е издръжлив, не се страхува от влага, висока температура.
 3. Астратек. Друг течен топлоизолатор, нанесен с четка. Милиметровият слой Astratek задържа толкова топлина, колкото дебелата минерална вата. Недостатък: висока консумация (около половин литър на квадратен метър метал).

Всеки от изброените материали за изолация на гараж е доста ефективен, но обикновено собственикът на автомобила е принуден да го изостави поради високата цена. Ето защо много по-често метален гараж се изолира с помощта на най-достъпния материал, а именно пяна.

https://youtu.be/BhuiqdChOHo

Изолация на стените на метален гараж

Помислете как да изолирате метален гараж отвътре и напълно със собствените си ръце. Цялата работа се изисква да се изпълнява по определена схема. Първо е необходимо да се направи рамка, вътре в която след това да се положат плочите на изолатора.

Като начало трябва да се погрижите за наличието на определен инструмент. Невъзможно е да се направи по такъв въпрос като изолиране на собствения ви гараж, без бормашина, отвертка, ножовка, мелница. Когато се събере всичко необходимо, можете да започнете процеса на затопляне.

Първо, трябва да монтирате рамката от водачите и профила, като използвате материала, който е взет за производството на прегради от гипсокартон. Водачите са закрепени с дюбели, а профилът е фиксиран към тях със специални закачалки.

След изолацията на гаража не е необходимо да се използва гипсокартон за облицовка на топлоизолация; азбестовите влакна също са подходящи за тази цел. Материалът перфектно устоява на огъня, но е крехък. Поради това разстоянието между стълбовете трябва да бъде малко по-малко.

След завършване на монтажа на рамката, между стелажите трябва да се постави изолация. Препоръчваме да използвате класически топлоизолатор - плочи от стъклена вата или минерална вата. Този материал запазва топлината добре, той е незапалим. Но по-евтиният вариант - полистирол, се отнася до запалими вещества, които отделят токсични компоненти при запалване. Ако стъпката между стълбовете е направена по ширината на минералните плочи, тяхната инсталация ще бъде проста и няма да изисква допълнително регулиране. Последният етап на изолация е фиксирането на материала за бариери срещу пара с лента и монтирането на облицовката.

Най-евтиният материал, който ви позволява да изолирате стените на метален гараж отвътре, е пяната.Преди да използвате лепило за фиксиране на този материал, е необходимо старателно да почистите вътрешните повърхности на сградата от ръжда и най-малкото замърсяване, след което по никакъв начин обезмаслете метала. Така монтирането ще бъде с по-добро качество. Когато листовете от пяна вече са залепени, препоръчително е да се издухват празнините между тях от кутия от полиуретанова пяна. След това можете да затворите изолационния слой с всеки довършителен материал.

Материали и методи за изолиране на гараж

Как да изолирате метален гараж със собствените си ръце и какви материали е по-добре да използвате - ще дадем няколко начина за решаване на проблема:

 1. Ако разликата между кутиите и средствата позволява, най-добрият вариант е изолация отвън с облицовка на стените с блокове от пенобетон или обикновени тухли. Това е по-скъпа опция, ще трябва да закупите скъпи блокове, да попълните допълнителна основа, да отделите време за полагане и да направите нова покривна конструкция. Но предимствата на подобно решение покриват изцяло разходите, ако, разбира се, боксът е легален. Стаята ще бъде удобна през лятото и зимата, особено ако направите слой топлоизолация между стените. Оказва се ефектът от термос. Вече няма да е изтъркан метален гараж, а капиталова структура.
 2. Препоръчително е да изолирате метален гараж отвътре с евтини плочи от минерална вата. Базалтовите влакна не изгарят, имат висока производителност по отношение на нивото на топлоизолация. Но ще трябва да направите често решетка от дървени решетки върху всички детайли на стаята, за да фиксирате плочите между нея, тогава ще трябва да похарчите пари за закупуване на ПДЧ или друг траен материал за покриване на повърхности. По отношение на запазването на топлината този материал отстъпва на аналозите. Основният недостатък на мин. памучна вата - течливост на материала и неблагоприятно въздействие върху хората. Ето защо, ако планирате да използвате кутията за работа, използването на тази изолация е строго забранено.
 3. Съвременният материал експандиран полистирол ще ви позволи бързо и лесно да изпълнявате слой от бързо втвърдяваща се пяна по стените и тавана, който по нищо не отстъпва по отношение на топлоизолацията на който и да е материал. Не е необходимо да използвате облицовката, пяната се втвърдява и равномерният слой лесно се боядисва. Но за работа ще трябва да закупите или наемете скъп инструмент и оборудване. Цената на пяната също ще изисква определени разходи. Следователно използването на такъв материал в гаража не е рентабилно. Експандираният полистирол се използва главно за изолация на частни домакинства или градински къщи. На тези места отвън се полага слой пяна и след това се покрива с довършителни дъски или материали.
 4. Вероятно най-демократичният и търсен метод за обшиване на стени и тавани с помощта на пяна лист. За закрепване не е необходимо да създавате редове от решетка, изолацията лесно се залепва към метала с помощта на обикновена пяна или строително лепило. Според характеристиките си материалът е за предпочитане пред минералната вата и на цена е за предпочитане пред всички други опции за довършителни работи.

Нека анализираме подробно как да изолираме метален гараж отвътре със собствените си ръце, използвайки демократична опция.

Изолация на портата на метален гараж

След като сте решили да направите изолацията на метален гараж с високо качество, трябва да се уверите, че портите също не пропускат студ в стаята. Опитните шофьори препоръчват да се направи входна врата в крилото на портата, тогава не е нужно да ги отваряте напълно на входа. Освен това трябва да се подреди специална завеса отвътре пред портата, за да се предотврати изтичането на топлина от стаята.

Отличен материал за организиране на задачата е прозрачната пластмаса или найлоново фолио (винаги дебело). След като са нарязали избраната версия на защитната завеса на дълги ленти, те са прикрепени със телбод към дървена релса, фиксирана над портата отвътре.Всяка фиксирана лента трябва да намери един и половина сантиметра на съседа си, след това, когато колата тръгне, те ще се отклонят и след това ще се върнат обратно, предотвратявайки изтичането на топлина.

Само завесата обаче не е достатъчна; самото крило на вратата също трябва да бъде изолирано със защитен материал. Обикновено за тази цел се използва пяна, която може да бъде фиксирана към метала с помощта на лепило.

Можете да облечете полистирола навън с всичко:

 • валяк;
 • шперплат;
 • ДВП;
 • пластмасов.

За да предотвратите проникването на студ през пролуките по периметъра на портата, използвайте гумено уплътнение. За да не се появи конденз впоследствие, препоръчително е металът да се обработи на мястото, където каучукът е залепен, с антикорозионно съединение.

Видове нагреватели за метален гараж

Една от важните задачи при извършване на изолация на гараж е изборът на подходящ материал. Експертите препоръчват използването на следните видове изолация:

 • течност;
 • пенест;
 • плочи със средна и висока якост;
 • влакнести меки дъски.

Течна изолация

Течните изолационни материали са мастици, които се нанасят на тънък слой върху повърхността с помощта на обикновени четки. След изсушаване те образуват траен еластичен слой, който има отлични антикорозионни свойства, водоустойчивост, повишена адхезия към различни метали. Коефициент на топлопроводимост 0,0012 W / mK.

Изолация на метален гараж
Течна изолация

По отношение на ефективността такива покрития с дебелина 1 мм не отстъпват на 50 см нагреватели от минерална вата. В същото време топлопроводимостта намалява с нанасянето на всеки следващ слой, поради което не е проблем да се постигнат необходимите характеристики.

Средният разход на течност е не повече от 0,5 литра на квадратен метър. Въпреки високата цена, този метод на изолация е икономичен, тъй като не се изисква използването на допълнителни материали или специално оборудване.

Основните предимства на течната изолация са:

 • лекота на нанасяне върху повърхности с всякаква сложност;
 • простота в експлоатация;
 • дълъг експлоатационен живот;
 • поддържане на плътността на слоя по време на многократно термично разширение на метала;
 • полезният обем на гаража не се губи;
 • не се изисква завършващ слой.

Изолация от пяна

Изолирането на метален гараж отвътре с разпенен материал е много трудно, тъй като изисква използването на специално оборудване, лични предпазни средства и опит в извършването на такава работа. Състои се в нанасяне на полиуретанова пяна върху подготвената повърхност, която при контакт с въздуха се втвърдява и образува запечатан слой.

Този материал има висока адхезия към метала, така че лесно се побира върху повърхности с всякаква геометрия. Той е в състояние да увеличи здравината и твърдостта на конструкцията дори с дебелина на слоя 30-40 мм. По отношение на ефективността е малко по-добър от изолацията от минерална вата - за сравнение, 40 мм полиуретанова пяна съответстват на 50 мм минерална вата по отношение на топлопроводимостта.

Изолация на метален гараж
Изолация от пяна

Монтажът изисква монтиране на летва и задължителна външна облицовка. Не са необходими хидроизолационни слоеве. Натоварванията върху носещите конструкции са минимални.

Изолационни плочи с различна якост

Нагревателите с различна якост включват плочи от пяна и полистирол. Те имат различна плътност, поради което не е трудно да се избере оптималната изолация по отношение на теглото и дебелината.

Изолацията на железен гараж с полистирол или пенополистирол се извършва на равна и твърда повърхност, без химически активни вещества и замърсявания. Закрепването се извършва върху лепилна основа или върху течни нокти. Понякога фолиото се използва едновременно с пяна, за да се намалят топлинните загуби.

Изолация на метален гараж
Penoplex е един от възможните нагреватели за метален гараж

Предимствата на материалите са висока влагоустойчивост и минимален коефициент на топлопроводимост. Срокът на експлоатация е над 50 години.

Влакнести материали

Дъските или рулата от минерална вата се използват като влакнести материали. Те могат лесно да се монтират дори на неравни повърхности, устойчиви на биологични и химични влияния и имат висока якост на опън.

Направи си сам изолацията на железен гараж с минерална вата изисква задължителното инсталиране на водачи, което ще позволи не само да укрепи стените, но и да създаде основа за обшивка с дървени или шперплатови листове. В този случай е необходимо да се намери най-добрият вариант за дебелината на материала, тъй като полезната площ на стаята се губи.

Ползите от използването на влакнести плоскости са:

 • отлично ниво на звукоизолация;
 • повишена пожарна безопасност;
 • лекота на стилизиране.

Недостатъкът на минералната вата е нейната хигроскопичност - в резултат на натрупването на влага тя губи изолационните си свойства.

Изолация на тавана в метален гараж

Решавайки проблема как да изолирате железен гараж, определено трябва да се погрижите за топлоизолацията на тавана. Трябва да се изолира не само отвътре, но и отвън. Само тогава ще бъде възможно да се получи желаният ефект. Ако външната страна на металния гараж традиционно е изолирана с боя, тогава има няколко начина за работа отвътре:

 • многослойно боядисване на тавана с топлоизолационен агент;
 • пръскане на течен топлоизолатор;
 • използването на минерална вата или плочи от експандиран полистирол.

След като сте избрали последната опция, като най-евтината, плочите трябва да бъдат фиксирани с битумна мастика. Когато използвате експандиран полистирол, допълнително ще трябва да обработите шевовете с някакъв уплътнител. Когато използвате минерална вата, не забравяйте, че тя абсорбира влагата, затова трябва да защитите нейния слой с хидроизолация.

При покривна гредична система нейната изолация зависи изцяло от дизайна. Когато има достатъчно разстояние между гредите, изолационните плочи трябва да бъдат монтирани между тях и хидроизолацията, закрепена отгоре. Препоръчително е да се извърши такава работа на етапа на строителството - по-лесно и по-добре е да се изолира помещението по този начин.

Ако стъпката между гредите е малка, трябва да положите изолация под тях. Когато има таванско помещение, най-практично е да го напълните с експандирана глина и след това да поставите хидроизолационния материал отгоре. Последният етап на такава изолация е запълването на циментова замазка. Висококачествената топлоизолация на интериора обаче няма да бъде постигната от това - също така е необходимо да се извърши вътрешна работа. Всичко зависи само от материала, който ще бъде използван:

 1. Покритият с фолио полиетилен трябва да бъде фиксиран с ламели директно към тавана. Такъв материал перфектно отблъсква влагата. За да се постигне максимален ефект, шперплат или влакнести плочи трябва да бъдат заковани върху ламелите.
 2. Минерална вата. Първо е необходимо хидроизолацията да се залепи към тавана, след което да се монтира решетката. На негови интервали полагайте плочи от минерална вата, предпазвайте ги с пароизолационен филм и ги обшивайте с облицовка.
 3. Експандиран полистирол. Залепете плочките към тавана с помощта на лепило за плочки. За подобряване на топлоизолацията се препоръчва предварително да залепите хидроизолационен лист към тавана.

Подова изолация

По принцип сме подредили въпроса как да изолираме метален гараж. Остава да се разгледат допълнителни опции за защита от студа. Това ще помогне за подобряване на топлоизолацията на подовата изолация. Тъй като повърхността му обикновено е направена от метал или бетон, ще разгледаме варианти за затопляне на тези материали.

Най-достъпното сега е да изолирате пода с пяна:

 • Първо, трябва внимателно да изравните повърхността, след това да я почистите, като премахнете всички кухини или пукнатини с шпакловка.
 • За бетонно покритие първо трябва да се грундира два пъти.
 • Ако в гаража има яма или изба, се изисква хидроизолация.
 • Нанесете лепило с назъбена мистрия директно върху пода, както и върху стиропора, поставете плочата и натиснете здраво.
 • Позволено е да се използват специални дюбели, но след това ще трябва да пробиете пода.
 • Подовата изолация е завършена със замазка. Допълнителна здравина ще бъде осигурена чрез добавяне на екструдирани гранули към разтвора.

Изолация на гаражната изба

Ако има изба или отвор за гледане, те също трябва да бъдат внимателно изолирани.

Таван на мазето

Преди да изолирате тавана на мазето, монтирайте хидроизолационен слой върху него. След това вече можете да залепите пяната към тавана. Течният пълнител е идеален за изолация, въпреки че е много по-скъп за използване.

Стени на мазета

Материалът за изолация на стени трябва да е устойчив на мухъл и влагоустойчив. Най-добрият вариант е експандиран полистирол. Плочите му трябва да бъдат фиксирани към решетката или директно към стените. Когато извършвате изолационни работи, не забравяйте за окабеляването. Необходимо е да го поставите в метална втулка или да закрепите кутията.

Под на мазето

Тъй като подът в гаражната изба обикновено е неасфалтиран, по-добре е да го запълните с битум. Първо трябва да се излее трошен камък, след това пясък, всичко да се набие и отгоре да се излее с битум. Ако подът е стоманобетон, по-добре е да го покриете с покривен материал над дървени стърготини и след това да го запълните с циментова замазка отгоре.

Инструкции стъпка по стъпка за изолиране на метален гараж

За да се изолира надеждно една стая, е необходимо да се защитят не само стените, но и пода, тавана и портите.

Изолация на тавана

По-добре е да изолирате тавана с пяна.

 1. Ако таванът е дървен, тогава материалът може да бъде фиксиран с нокти. Ако горната част е бетонна, тогава е необходимо да се направи предварителна рамка, в която пяната е фиксирана. В този случай материалът може да бъде фиксиран с електрическа лента и след това покрит с шперплат или вагон.
 2. Всички фуги и пролуки трябва да бъдат запечатани с полиуретанова пяна.
 3. Повърхността трябва да бъде импрегнирана с антисептици, почистена и боядисана.

Изолация на стени

Инструкции за изолация от минерална вата

 1. Направете рамка.
 2. В него се поставя минерална вата и се фиксира със специални скоби.
 3. Отгоре изолацията е покрита с пароизолационен материал.
 4. Те правят декоративни тапицерии.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни