Устройство за опаковане на тръбопроводи с ролкови материали


Изисквания за изолация

Топлоизолацията на тръбите предвижда редица технически нормативни документи, спазването на които е задължително при проектирането, инсталирането и експлоатацията на инженерни системи на жилищни и обществени сгради и други съоръжения за различни цели.

Повече информация можете да намерите на уебсайта:

https://www.ktto.com.ua/norm/teplo_pot

Трябва да се отбележи, че индустриалната топлоизолация се отнася до топлоизолация на тръбопроводи, резервоари, както и оборудване и резервоари.

Топлоизолацията се извършва, за да се предотврати охлаждането на течността, присъстваща в тръбите, или да се избегне образуването на кондензат върху оборудването. Ако загубата на топлина не е толкова важна, тогава този технологичен процес е необходим за спазване на стандартите за безопасност.

Разглеждат се различни версии на изолатори за изолационни тръби, използвани за транспортиране на газ.

Топлоизолацията на газопровода се извършва с помощта на специален лак или боя, но обикновено те прибягват до съвременни защитни материали, които отговарят на всички изисквания за това, а именно:

 • изолаторът за газопровод трябва да бъде снабден с потенциала на монолитно, еднакво устройство върху тръбата;
 • материалът за топлоизолация на тръбопровода трябва да се характеризира с нисък коефициент на водопоглъщане и да има високи хидроизолационни качества;
 • защита на конструкцията от разрушително ултра-лъчение.

Изисквания за топлоизолация на отоплителни тръби и нейното предназначение

топлоизолация за тръби

Основната цел на материалите:

 1. Намалени топлинни загуби. С висококачествена защита се поддържа стандартното нагряване на охлаждащата течност в тръбите по време на движението. Условието е необходимо за равномерно отопление на отоплителните уреди в къщата, апартамента.
 2. Топлоизолацията намалява риска от замръзване на течности и повреда на мрежата.
 3. Намален риск от конденз. Когато се използват изолационни материали, е допустимо да се полагат тръби над точката на замръзване на почвата. Това намалява разходите за формиране на гръбнака.

На бележка! Топлоизолация се използва за отоплителна система, разпределение на топла вода, захранване със студена вода.

На закрито можете да правите без изолационни продукти. Ако обаче топлоснабдяването е организирано към отдалечени стопански постройки, мрежата е разширена, необходимо е използването на материали. В този случай се използват тънки листове за монтаж върху прави участъци от контурите.

Преди да закупите материали, трябва да вземете решение за вида на изолацията и слоя на оформлението. Дебелината зависи от температурните показатели на района.

Изисквания към продукта:

 • индексът на хидрофобност трябва да бъде нисък;
 • устойчивост на вятър, механичен стрес и слънчева светлина;
 • разширен диапазон на работната температура;
 • продължителност на операцията.

Обърнете внимание на лекотата на инсталиране и скачване. Някои продукти се произвеждат с фуги за инструменти с определени размери на напречното сечение. Единични модули трябва да се купуват само след измерване на диаметъра на тръбопровода с малък запас.

Видове топлоизолационни материали

Топлоизолацията е разделена на видове с определени свойства и се произвежда в следните форми:

 • сетива;
 • цилиндри;
 • изтривалки;
 • полуцилиндри;
 • ролки.

Видове топлоизолация:

Горният списък не се ограничава до това, пазарът се актуализира редовно с нови опции в тази област.

На какво се основава изборът на изолационен материал

За да изберете качествени продукти, трябва да обърнете внимание на следните нюанси:

 1. Район на местоположението на тръбопровода. Ако магистралата е разположена на закрито, няма да се налага да използвате защитни листове от поцинкована или алуминиева стомана, достатъчна е изолация от минерална вата.
 2. Потенциални проблеми с биологичните форми на живот. Гризачите не увреждат стъклената вата и боята, но могат да унищожат пяна и други изолационни материали - това трябва да се вземе предвид.
 3. Размерът, конфигурацията на отоплителната линия. Колкото по-сложни са възлите, завоите, толкова по-силна и гъвкава трябва да бъде намотката на отоплителната тръба.
 4. Максималният индикатор за нагряване на охлаждащата течност.

Ако тръбопроводът е вдлъбнат в стената, пода, покрит с циментова замазка, тогава се използва полиетилен - материалът може да устои на агресивното въздействие на циментовите смеси. Дисперсната полиуретанова пяна и боя ви позволяват да покриете всякакви сложни единици със защитен слой, а полиуретановата пяна се напръсква в труднодостъпни места. Но за да нанесете полиуретанова пяна, ще ви трябва специално устройство, а при тънки тръби могат да възникнат трудности - по-голямата част от пяната се утаява по стените.

При защита на мрежата в райони с нестабилни почви, когато няколко обекта са свързани към един котел, полиетиленът или формованата пяна се считат за най-добрите изолационни материали. Базалтовата изолация от минерална вата силно не се препоръчва за движещи се почви - когато се създават прекомерни натоварвания под тежестта на листовете, тръбите могат да се деформират и спукат.

Топлоизолация с минерална вата

Представената днес минерална вата от всички видове изолация се характеризира с най-ниска цена, а предимството е лекотата на монтиране на изолацията. Топлоизолация на тръбопроводи с минерална вата - процес:

 • ролка памучна вата се нарязва на ленти с дебелина 200 mm (напречно) и след това се увиват около тръбите, първо със слой минерална вата (дебелина 100 mm), отгоре - плътно със слой от фибростъкло;
 • минералната вата трябва да се полага равномерно, не трябва да се набръчква.

Минералната вата се счита за топлоизолация на тръбопроводи със значителен диаметър, приложима за отоплителни трасета на градските мрежи и за канализационни системи, за канализационни системи с малък диаметър и за водопроводни тръби - не се практикува.

Топлоизолация на външни тръбопроводи

Изборът на топлоизолационни материали за външно полагане на отоплителни тръби е доста голям и се предлага под формата на ролкови рогозки.

Податливостта на материала ви позволява да им придадете фигурна форма за по-лесна инсталация, предлагат се нагреватели, нанесени в течна форма, по-нататъшните им качества се появяват след втвърдяване.

Подвижната топлоизолация в поцинкована обвивка се използва широко в линейни тръбопроводи.

Пяната гума под формата на тръби или ролки, в зависимост от диаметъра на тръбите, се използва като топлоизолация за тръби и части от технологични тръбопроводи, монтирани на няколко слоя, в зависимост от необходимата дебелина на топлоизолацията.

Интересен метод за топлоизолация се счита за покривен слой, чиито видове всъщност могат да бъдат намерени на уебсайта:

Материали за топлоизолация на отоплителни тръбопроводи

Продуктите се произвеждат под формата на ролки, листове, цилиндри или други единици. Има и асортимент от течни, диспергирани състави. Нанесете сместа с валяк, пистолет за пръскане.

Разпенен полиетилен

разпенен полиетилен

Изолация за отоплителни тръби с коефициент на топлопроводимост до 0,035 W / m * C. Материалът на ролката е лесен за инсталиране и може да издържи на всяко ниво на влажност. Не поддържа горенето, самоизгасва, но се топи на открит огън.

Недостатъкът в фиността на материала - ако използвате полиетилен като намотка, разходът ще се увеличи. По-практично е да се вземат готови обвивки, като се полагат на отворени участъци от пистата. Вътрешният диаметър на втулките трябва да бъде избран според размерите на външния участък на тръбопровода. Монтаж с изрязване на стената на ръкава, фиксиране на разреза с лепяща лента.

Видове пластмасови отоплителни тръби и техните характеристики

Пенофол принадлежи към вида полиетилен. Материалът има висока якост, устойчивост на топлина. Листовете Penofol са оборудвани със защитно фолио с фолио.

Съвет! Допустимо е използването на разпенен полиетилен в кръгове с нагряване на охлаждащата течност до +85 С. При по-високи температури материалът се топи. Областта на използване е вътрешната изолация на автономната отоплителна мрежа.

Минерална вата

Това е бюджетна изолация за отоплителни тръби от всякакъв вид и дължина.

минерална вата

Предимствата включват:

 • ниска цена;
 • лекота на монтаж;
 • гъвкавост на приложението;
 • сила.

Минус едно - памучната вата абсорбира вода. При оформяне на изолация ще е необходима допълнителна защита с филм или покривен материал. Поставете листовете върху минералната вата, след което я фиксирайте с тиксо.

Съвет! При избора на материал е по-добре да се даде предпочитание на стъклена или каменна вата (базалт). Шлаковите суровини абсорбират водата твърде бързо, а остатъчната киселинност разрушава тръбопроводите.

Експандиран полистирол

Евтина и ефективна топлоизолация на леки отоплителни тръбопроводи. Частите от пяна се продават под формата на готови форми. Инсталацията е проста, но частите не са гъвкави и издръжливи.

топлоизолация на тръбопроводи

Допълнителни недостатъци са запалимост, емисии на вредни вещества, кратък експлоатационен живот и деформация при механично напрежение.

Професионалисти:

 • нисък коефициент на топлопроводимост;
 • неподатливост към биологични форми на живот;
 • лекота на инсталиране, обработка;
 • химическа инертност.

Модулите от пяна са евтини, оборудвани със заключваща връзка и са лесни за транспортиране.

Важно! Когато модулите се нагряват над +75 C, е възможна линейна деформация. Материалът трябва да бъде защитен с поцинковани метални листове. Това условие увеличава разходите за подреждане на мрежата.

Полиуретанова пяна

Модифициран материал с висока якост и издръжливост.

Диаметри на отоплителните тръби и възможности за монтаж

полиуретанова пяна

Продуктите за топлоизолация се произвеждат в различни видове:

 1. Дисперсна смес. Нанесете със спрей. След изсъхване на линията се образува гъвкав слой, който предава термично, механично напрежение. Сместа е скъпа, трябва да се използва в зони със сложни форми, възли.
 2. PPU модули или черупки. Стоките са допълнени с фолио слой, връзка между жлеб и жлеб. Размерът се избира в зависимост от участъка на тръбата. От вътрешната страна модулите са покрити със залепващ слой, което улеснява монтажа.

На бележка! Разпръснатата смес приляга добре на повърхността на магистралата, устоява на водата. Защитата се изисква само от слънчева светлина. По-добре е да вземете листове от поцинкована стомана, да закрепите метални колани в зоните на съединяване на листовете.

Разпенен каучук

разпенена гума

Нов тип продукт, който има широк спектър от предимства:

 • изключително висока якост на опън;
 • минимална плътност (40-80 кг / м3);
 • негоримост;
 • без свиване;
 • инертност към биологични форми на живот, химикали;
 • нулева пропускливост.

Гумените тръби с диаметър 60-160 мм, дебелина на стената 6-32 мм или листовите изделия не се свиват през целия експлоатационен живот. Продуктите са оборудвани със залепващ вътрешен слой (листовете са покрити от едната страна), така че инсталирането не е трудно.

Важно! Каучукът е паропропусклив, така че рискът от конденз е сведен до нула.

Топлоизолационна боя за отоплителни тръби

Ако стандартното навиване на отоплителни тръби не ви устройва, можете да изберете керамична течна изолация.Тънкият слой на композицията има изключително високи нива на изолация, предпазва тръбите от всякакви външни влияния. Сместа трябва да се нанася с четка, валяк или спрей.

топлоизолационна боя за отоплителни тръби

Съставът съдържа керамични, силиконови вакуумни капсули, разтворени в смес от акрилни, гумени компоненти. Пълнителите обясняват високите топлоизолационни свойства. След боядисване тръбите не се нуждаят от допълнителна защита с листови материали.

На бележка! Броят на слоевете боя зависи от климатичните условия на региона, температурата на стандартната охлаждаща течност и условията на работа на мрежата.

Полиуретанова пяна

Полиуретановата пяна като изолация на тръбопровода е екологична и ефективна изолация. Характеризира се с неутрална миризма, не е податлив на гъбички, надарен с повишена устойчивост на вредни среди, не се разгражда, напълно е безвреден за хората и околната среда.

Директно за тръби с голям диаметър се използва метод на пръскане, в резултат на което се образува безшевна непрекъсната изолация, гарантирано е пиково намаляване на топлинните загуби. Пръскането се извършва на работното място, като се използва специално оборудване за топлоизолация на тръбопроводи, простотата и бързината на процедурата е очевидно предимство. За работа върху тръби с малък диаметър се разглеждат черупки на базата на полиуретанова пяна, които осигуряват високо ниво на топлоизолация, този метод е достъпен на своите разходи.

Полезни съвети


Отоплителна система на тръбопровода
Тръбите, на които нагревателят ще бъде инсталиран за тях в бъдеще, не трябва да се поставят под дълбочината на замръзване на почвата. За да се премахнат топлинните загуби, ще бъде достатъчно да се покрие конструкцията с изолационен слой.

Наложително е да се правят маркировки не само директно върху самия тръбопровод, но и близо до изкопа. Табелите показват, че тук са инсталирани нагревателни кабели.

Не инсталирайте проводника, ако околната температура е достигнала –15 градуса. Всъщност по време на монтажа трябва да огънете кабела, чийто диаметър трябва да бъде най-малко 6 диаметра от самия електрически проводник.

Ако отоплителната система е монтирана на обект, за да се предпази от замръзване, наложително е да се осигури специално устройство за остатъчен ток. Той е избран според правилата за монтаж на електрически инсталации.

Как се извършва работата по изолацията на тръбопроводи

Топлоизолацията трябва да се извършва в съответствие с приложимите правила и разпоредби, което гарантира ефективно спестяване на енергия и увеличаване на продължителността на полезния живот

.

Монтажът на топлоизолация на тръбопроводи, базиран на статията, наистина може да се извърши с помощта на различни материали, но като се вземат предвид определени фактори и най-вече от пряката цел на бъдещата положена система.

Например, топлоизолация на тръбопроводи с висока температура на транспортираната през него среда е най-добре да се използва цилиндрова изолация (обвивка от полиуретанова пяна), допълнително облицована с фолио картон или фолио.

Кратко устройство за топлоизолация на тръбопроводи

Предварителен етап:

 • цялостно завършване на монтажните работи (ключар, заваряване);
 • почистване със стоманени щитове (ръчно) или с помощта на машини за пясъкоструене на повърхността и фугите на тръбопровода, обезмасляване;
 • тестване на якостта и херметичността на заварените шевове (визуална проверка, изпитване под налягане, контрол (ако е необходимо) с помощта на специално оборудване));
 • нанасяне на специални състави - епоксидни грундове (като пример).

Интересно е да се запознаете визуално с процеса на инсталиране:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни