Какво крият производителите на котли на твърдо гориво


Причините, че газовият котел пуши

По принцип причините, поради които газовият котел пуши, са следните:

 1. Недостатъчен въздушен поток.
 2. Излишен въздух.
 3. Лошо качество на горивото.
 4. Недостатъчно налягане на газа.
 5. Блокиране на горелката.
 6. Недостатъчна температура на охлаждащата течност.

котелът не свети

Липса на въздух

Недостатъчният въздушен поток обикновено се свързва с лоша вентилация, запушване на комина или промяна на въздушния поток. Ако проблемът е свързан с вентилацията на помещението, където се намира газовият агрегат, той трябва да бъде почистен и настроен.

Случва се, че въздушният поток не позволява лед върху главата или запушване в тръбата да проникне. След това трябва да се отървете от тези препятствия.

Запушен комин

Понякога при силен вятър в тръбата се появяват спадания на налягането, което предотвратява притока на въздух към горелката. В този случай си струва да коригирате дизайна на газовия котел или да инсталирате дефлектор на главата на тръбата.

При липса на кислород горивото не изгаря напълно, поради което се образуват сажди.

Излишните въздушни маси

Прекомерният въздушен поток обикновено се получава при силна тяга, ако няма настройка. Прекомерната тяга възниква поради промени във времето: ниски температури, промени в налягането на въздуха, при силен вятър.

При излишък от въздушни маси пламъкът е нестабилен, липсва температура, в резултат на което газът не изгаря напълно и образува сажди.

Забележка! Твърде малко или твърде много въздух може да бъде причинено от неправилно регулирана горелка на уреда.

Лошо качество на горивото

Ако горивото съдържа влага или примеси, тогава по време на горенето те образуват сажди и намаляват работата на газовото оборудване. В този случай експертите препоръчват да се инсталира филтър на входа на газопровода.

Недостатъчно налягане на газа

Също така причината, поради която газов котел може да пуши, е ниското налягане на газа. Често това явление се случва при силни студове, когато много потребители започват активно да консумират гориво. Признаците за ниско налягане са:

 • къс пламък с отделяне;
 • намаляване на мощността на котела.

Също така, причините за недостатъчното налягане на горивото могат да бъдат:

 • запушване на тръбопровода;
 • неизправности в газомера.

Блокиране на горелката

По време на работа, особено ако газът е с лошо качество, рано или късно горелката се запушва от сажди и мръсотия. Когато горивото се изгаря в замърсена горелка, изгаря не само самият газ, но и натрупаната мръсотия върху дюзите, което води до сажди.

За да предотвратите това, е необходимо редовно да почиствате дюзите или да ги сменяте.

Недостатъчна температура на охлаждащата течност

Всички котли имат такава характеристика като максималната температура на отоплителната среда. Обикновено е 80-85ºC. Ако температурата на течността не е достатъчно висока, получените димни газове стават твърде студени, което води до отслабване на течението и пушенето.

Защо в газовите котли се появява влага?

В допълнение към кондензацията в комина на газов котел, влагата може да се образува и във водопроводи. Основната причина се крие в температурната разлика.

Също така, появата на "роса" по тръбопроводите се влияе от:

 • неправилна вентилация (недостатъчно мощна качулка);
 • високо ниво на влажност в помещението;
 • неправилна работа на отоплителното оборудване.

Устройството на газов котел не ви позволява напълно да се отървете от кондензата.Във Вашите сили обаче е да намалите скоростта на образуване на влага и нейното количество.

Борба с кондензата в атмосферен котел

Ако в къщата е монтиран атмосферен монтиран на стената или на пода газов котел, продуктите от горенето се нагряват до 170-200 ° C. Газовете, образувани при горенето, също съдържат вода. Той обаче не кондензира, а се превръща в пара и се изхвърля през димоотвода заедно с други частици дим и летливи сажди.


Когато стартирате подово газово оборудване след дълъг период на празен ход, се допуска малко количество конденз, който ще се изпари след загряване на котела. През студения сезон котелът работи без спиране, така че появата на течност е малко вероятно

Ако в комина се образува конденз, тогава проблемът е в некачествената топлоизолация на комина. Освен това, образуването на капки кондензат върху димния канал може да се случи както поради недостатъчна изолация, така и от прекомерна изолация.

В тръбите, изработени от неръждаема стомана, проблемът с образуването на конденз може да бъде решен чрез инсталиране на неутрализатор на кондензат и допълването му с дренажен елемент за кондензна влага, нанесен върху повърхността на тръбата.

При сглобяването на обикновени метални комини и сандвич комини е задължително да се спазва процедурата за сглобяване и свързване на елементи, която предвижда спонтанно оттичане на кондензат извън димоотвода.

Предотвратяване на оросяване в турбинен котел

Моделите със затворена горелка са оборудвани с коаксиален димоотвод. Той има наклон от 3 ° към външната страна, т.е. от котела, той осигурява спонтанно оттичане на кондензат към улицата.

Вътрешният канал на коаксиалната система постоянно се охлажда от въздушния поток отвън, така че температурната разлика при нормална работа е минимална.

Стандартната дължина на коаксиалната система за отвеждане на дим е 1,2 метра. Ако се изисква удължаване, (винаги на закрито) разстоянието не трябва да надвишава 6 метра. Между изхода на външната част на коаксиалния комин и най-близкото препятствие (стена, голямо дърво и др.) Трябва да има най-малко 0,6 m.


Ако котелът е оборудван с коаксиален комин, проблеми с образуването на конденз възникват по време на мразовити периоди. Те се решават чрез изолиране на частта от димния канал, разположена извън къщата, увеличаване на вентилацията или пускане на котела с пълен капацитет.

Когато използвате котел с коаксиален комин в северните райони, препоръчително е да изолирате външната част на изпускателната тръба. Това ще предотврати образуването на конденз върху димните газове. В крайна сметка разликата между температурите на входящия въздушен поток и изходящите димни газове ще бъде намалена.

Възможно е временно захранване на котела с подаване на въздух от помещението. Повечето модели турбини на подови и стенни газови котли са проектирани за възможност за инсталиране на отделни системи за подаване и изпускане. Трябва само да намерите щепсела на отвора, към който трябва да бъде свързан изпускателната тръба, и леко да го отворите.

С леко отворен капак за изпускателния канал можете да изчакате замръзването. След това трябва да се покрие плътно. Дори в тези случаи увеличаването на мощността на котела по време на периода на замръзване помага. В автоматизираните системи временно намаляване на интервала между температурите на активиране и изключване на котела, зададени от собствениците, работи добре.

Характеристика на кондензационни котли

Идеалното решение би било кондензен котел, който е правилно балансиран с отоплителната система, правилно конфигуриран и работи в подходящия режим. В този случай появата на конденз абсолютно не е вредна, тъй като неговата енергия се използва рационално от самата система.

Количеството спестен газ зависи пряко от количеството кондензат.Кондензационната топлина, генерирана по време на работа на оборудването, се събира и пренасочва към отоплителния кръг. Ефективността на такъв котел е 98%.

Класификация на неизправностите

Всички проблеми с газовите котли могат да бъдат разделени на категории:

 • Първична или вторична. Първичните са доказателство за проблеми от индикаторно естество при работата на един или дори няколко възли. Ако неизправността не е отстранена, се появява вторична повреда. Това е резултат от игнорирането на проблема. След възникване на вторична неизправност оборудването спира да работи.
 • Скрити или очевидни. Първата група включва течове на топлообменници или челни съединения, повреди в кръговете за подаване на топла вода или отопление, както и други неизправности, които човек не може да идентифицира без подходящо обучение.
 • Постепенно или внезапно. Някои повреди се развиват неусетно поради промяна в параметрите на функционирането на единиците или промяна в условията, докато други са непредсказуеми и изведнъж се появяват в най-малко подходящия момент.
 • Окончателни щети. Понякога причината за инцидент може да бъде установена незабавно. Например, след падане, устройството незабавно спира да работи. Тогава причината е механични повреди.

Амортисьор на горелката

Затихването на горелката е една от най-често срещаните неизправности. Ако това се е случило по време на стартиране на устройството, причината е:

 • Прекомерен глад
 • нарушение на евакуацията на газ, липса на сцепление;
 • неправилна работа на сензора;
 • недостиг на контакт на термодвойка.

Първата реакция на затихването на горелката е да се провери тягата. Много е лесно да направите това - трябва да запалите кибрит или свещ и след това да приближите пламъка до въздуховода. Наличието на стабилна тяга ще бъде показано от върха на пламъка, който ще влезе в тялото на котела. Пожарът не трябва да угасва. При липса на сцепление върхът ще се отклони леко. Понякога гладът е прекомерен. Тогава огънят веднага ще се втурне във въздуховода, ще започне да се люлее силно или изобщо да изгасне.

Друга често срещана причина за изчезването на горелката е термодвойка или по-скоро недостатъчен контакт. В този случай, когато котелът е стартиран, горелката се запалва, но пламъкът бързо изгасва, като преди това е изпуснал тих поп. Такава неизправност можете да коригирате сами. За да възстановите работата, просто трябва да почистите контактите.

Методи за нормализиране на сцеплението

Ако горелката изгасне веднага след запалването, причината може да се крие в сензора за тяга. Този проблем не може да бъде разрешен чрез рестартиране на оборудването, тъй като сензорът е контролен компонент, който блокира работата на устройството.

За да диагностицирате повреда на тази резервна част, просто трябва да затворите клемите, заобикаляйки сензора, и след това да стартирате оборудването. Ако котелът се включи нормално и продължи да работи както обикновено, сензорът не работи. Можете да го замените сами. Ако уредът не стартира, трябва незабавно да изключите газта и да се обадите на специалист. Само майстор ще може да извърши подходящата диагностика на котела с помощта на специализирани устройства. Той трябва да инспектира основните и спомагателните елементи, когато диагностицира оборудването.

Прекомерното течение може да провокира блокиране на агрегата, въздушната маса прекъсва пламъка, поради което подаването на газ се прекъсва. Силата на тягата може да се определи, без да се изключва оборудването, тъй като с изобилието си пламъкът придобива светложълт оттенък, вместо син, или става безцветен. Освен това, при наличие на силна тяга, устройството работи с постоянно бръмчене.

Причината за проблемна тяга може да бъде неправилно поставяне на комина или котела. Силните пориви на вятъра могат да нарушат свободния поток на въздуха, появява се излишък от налягане и коминът може да се запуши. В резултат на това пламъкът се гаси и котелът се блокира.За да не се случи това, струва си да поверите инсталирането на отоплително оборудване, както и подреждането на комина на специалисти. Те вземат предвид в работата си не само настоящите правила и стандарти, но и посоката на ветровете, както и много други характеристики.

Защо се появяват сажди?

По време на работата си газов котел изгаря голямо количество природен газ, което е невъзможно без кислород. За да изгорите един куб газ, ви трябват 10 кубически метра въздух и ако това не е достатъчно, газът просто няма да изгори напълно, образувайки огромно количество сажди в процеса. Това може да бъде предотвратено само чрез осигуряване на достатъчно количество въздух.

Преди да регулирате въздушния поток, обърнете внимание на пламъка. За да не погледнете вътре в котела, рискувайки зрението си, трябва да използвате огледало:

 • Пламъкът може периодично да пропусне или да отлети, ако има твърде много въздух. Освен това устройството ще бъде много шумно.
 • Ако въздухът се подава в достатъчно количество, котелът работи равномерно, пламъкът на горелката също е равномерен и има синкав оттенък.
 • В случай на липса на въздух, пламъкът става червеникав или придобива жълт оттенък, устройството функционира неравномерно, изключва се и пуши.

Когато се отделят сажди, частиците прах бързо се изтеглят в платформата. Там той блокира въздушните канали, самия комин, а също така образува места на силно натрупване на сажди вътре в конструкцията. Мръсотията се натрупва по стените на комина, прилепва към горелката, поради което котелът спира да работи.

Защо котелът пуши?

Котелът пуши. Черен дим излиза от комина. Саждите се утаяват в котела, в комина, излитат от комина. Защо котелът може да пуши? (10+)

Защо котелът пуши?

Материалът се счита за обяснение и допълнение към публикацията:

Топлоснабдяване с въглища. Функционално изживяване. Опит за доставка на топлина от въглища. Топло, удобно, но обезпокоително. Комфорт и безопасност на подаването на топлина от въглища

Котелът пуши. Черен дим излиза от комина. Саждите се утаяват в котела, в комина, излитат от комина. Защо котелът може да пуши?

Подбор на материали за вас:

AT

Всичко, което трябва да знаете за отоплението и климатичния контрол Важни фактори при избора и поддръжката на котли и горелки. Сравнение на горивата (газ, дизел, нефт, въглища, дърва за огрев, електричество). Направи си сам фурни. Топлоносител, отоплителни уреди, тръби, подово отопление, циркулационни помпи. Почистване на комина. Кондициониране

Димен котел може би по някаква причина. Недостатъчен въздушен поток, излишен въздушен поток, лошо качество на горивото, недостатъчно налягане на горивото, замърсяване на пръскащите устройства, нарушена турбулация на въздушния поток в горелката, незадоволителна температура на котела.

Недостатъчен въздушен поток може да се дължи на вятъра, ако вентилационният отвор за въздушен поток в пространството на помещението с котела е направен от грешната страна на къщата, от която се намира коминът. Тогава вятърните течения могат да създадат спад на налягането, който предотвратява навлизането на въздух в пещта на котела. При недостатъчен въздушен поток горивото не изгаря напълно и се образуват сажди. Признак за минус въздух е тъмночервеният цвят на пламъка. Осигурете подаване на чист въздух в котелното от необходимата страна на къщата. Недостатъчен въздушен поток и следователно сажди могат да се появят поради запушен комин или самия котел.

Прекомерен въздушен поток се получава, когато има прекомерно течение, ако регулаторът на тягата не е доставен. Прекомерният глад може да се появи при много ниски температури навън. При прекомерно течение, пламъкът е бял. Поради излишния въздушен поток температурата на отработените газове става недостатъчна за пълно изгаряне на горивото.

Възможно е да се появят недостатъчни или излишни притоци на въздух поради неправилно регулиране на горелката на котела, първичен, вторичен и третичен въздушен поток в котела.

Лошото качество на горивото, наличието на влага, чужди примеси и др. Примесите от трети страни, изгаряйки, сами създават сажди и нарушават естествения процес на изгаряне на горивото.

Недостатъчно налягане на горивото. Това се отнася преди всичко за газта. При силни студове разходът на газ се увеличава. Има намаляване на налягането в линията. Ниското налягане в тръбопровода веднага се вижда от късия пламък, който понякога се разваля, и от спада на мощността на котела. Недостатъчният напор на дизеловото гориво може да бъде причинен от запушване на филтъра или замръзване (парафинизиране) на дизеловото гориво.

Замърсяване с пръскащи устройства. Устройствата за пръскане на котли подлежат на постоянно почистване и периодична подмяна. Ако такава процедура не е била направена с необходимата честота, тогава котелът може да пуши.

Нарушение на турбулацията. В котлите потокът от загряващи газове се завихря точно, за да осигури пълно изгаряне на горивото. Ако вихърът се обърка, не съответства на изчислените стойности, тогава горивото не изгаря напълно и се появяват сажди.

Незадоволителна температура на котела. Повечето котли имат ограничения за температурата на топлоносителя в котела. Много котли функционират добре само при температура на топлоносител от 80 градуса по Целзий. В друг случай газовете навлизат в комина твърде студено, което води до намаляване на течението и пушенето.

Разделянето на пламъка и неговите причини

Пламъкът започва да се отделя или прескача в резултат на промяната в тягата. Веднага щом стане недостатъчно или прекомерно, горелката престава да функционира нормално, поради което работоспособността на цялата котелна система може да зависи от навременното отстраняване на продуктите от горенето, както и от равномерното подаване на кислород. Правилното сцепление не само допринася за нормалната работа на оборудването, но и предотвратява прегряването му. Горелката равномерно загрява всички вериги, а сензорите за контрол на димните газове не блокират работата на оборудването. Постоянното наблюдение на въздушната тяга и изпускането на отработени газове е гаранция за безпроблемното функциониране на уреда.

Работата на горелката зависи не само от тягата, но и от целостта на дюзите. В резултат на нарушение на реда или целостта на изходящите им отвори се получава пробив или отделяне на пламъка. Поставянето на дупки може да бъде нарушено в резултат на:

 • Превантивно почистване;
 • опит за настройка от непрофесионалист;
 • неправилно функциониране на горелката.

Ако самите инжектори са повредени, те трябва незабавно да бъдат заменени. Силният натиск в газопровода също причинява отцепване. Премахването на този проблем е възможно само чрез свързване с газовата служба, тъй като е забранена независимата намеса в газопровода.

Как сезонът влияе на работата на котела?

Понякога причината горелката да изгасне е повишаване на външната температура. Това се случва през топъл период, най-често през юли-август, когато температурата достига своя връх. По това време въздушното течение силно отслабва.

Причината за намаляването на тягата е малката температурна разлика извън и вътре в сградата. Ето защо през лятото не се препоръчва да използвате котела постоянно или с пълен капацитет. По-добре е само периодично да го включвате изключително, за да загреете необходимото количество вода и след това да го изключите.

Ако контролният сензор работи нормално през зимата, той може да блокира оборудването през лятото без видима причина. В този случай вината е на производителя. Това е възможно само при несправедлива работа и некачествена изработка. Можете да разрешите проблема просто като замените елемента.

Всички отоплителни устройства трябва да бъдат третирани с уважение. Намаляването на вероятността от повреда е възможно само с помощта на компетентна инсталация, правилна настройка и периодична поддръжка.Препоръчително е диагностиката да се извършва поне два пъти годишно - преди и след края на отоплителния сезон. Освен това е по-добре да поверите инсталирането, поддръжката и настройката на специалисти, които гарантират качеството на тяхната работа.

Източник: vse-pro-stroyku.sqicolombia.net

След това, след известно време, след анализ на възможните нюанси и рискове, беше решено да се оборудва усилването на въздуха. Първо беше проведен експеримент с компресор от аквариум (скорост на въздушния поток 100 l / h). Нямаше никакъв ефект. След това за тази цел на случаен принцип беше закупен вентилатор VKMts-100 с мощност 72 W и дебит на въздуха 250 m3 / h.

Вентилаторът е предназначен за непрекъсната работа.

Тъй като по време на експеримента котелът вече беше запушен и отново да го разглобя за почистване ... МНОГО не исках, без много колебания, адаптер към маркуча беше бързо изграден от импровизирани средства. Случаят отиде, по-специално, кутия от някакъв вид дезодорант, адаптер от канализационните тръби, маркуч и определено количество електрическа лента. Към другия край на маркуча беше прикрепена извита стоманена тръба (на снимката). Маркуч - обикновен PVC (зелен) с диаметър 3/4 ″. А тръбата между другото е от рамката на детски велосипед, този оранжев (те са произведени още по съветско време), с вътрешен диаметър 9 мм.

Тази тръба беше вкарана в един от отворите в долната част на тръбата на горелката, през който се вкарва въздух по време на работа на котела. Е, след всичко това вентилаторът беше включен.

Промените бяха особено поразителни на тъмно. Ако пламъкът в котела е бил червен без аспирация, то по време на процеса на налягане той е имал син цвят, макар и с леко примесване на червено. Наличието на червено показва, че все още няма достатъчно въздух; поради това е необходимо или да се използва по-мощен вентилатор, или да се намали съпротивлението на движение на въздуха от вентилатора към газовата горелка. Тъй като нямахме възможност да използваме широк маркуч (в идеалния случай той трябва да бъде равен на 10 см, т.е. съвпада с диаметъра на изхода на вентилатора), тогава, естествено, в резултат на това няма достатъчно подаване на въздух. Като опция обаче можете да поставите вентилатора близо до горелката и съответно да съкратите дължината на маркуча. Това също ще помогне за намаляване на аеродинамичното съпротивление.

В този случай, разбира се, ще е необходимо да се вземат мерки за изключване на прекомерното нагряване на вентилатора от газовия котел. Например можете да използвате листни азбест или фибростъкло за тези цели.

Тъй като обаче котелът вече беше запушен, това събитие не беше достатъчно: в края на краищата практически нямаше течение. След това с помощта на кърпа пръстеновидната междина между капака на барабана на котела и коничния адаптер беше запечатана. Периодично се следи температурата на тялото на котела и комина, но не надвишава 150 ° C. И ... скоро температурата на водата започна постепенно да се повишава (с около половин градус на час), докато разходът на газ остава непроменен. Накрая тя достигна нормата за нашия дом. И къщата не е малка, навсякъде има килими по стените и те пречат на конвекцията на топъл въздух, идващ от отоплителните тръби, така че температурата на водата при силни студове трябва да бъде най-малко 92 ... 94оС. Докато преди устройството за налягане температурата беше под 70 ° C и нямаше да се повишава повече.

След това тъканта беше премахната, празнината беше освободена от налягане. Факт е, че прекомерното нагряване на комина е опасно, поне по отношение на пожара. И коминът ще изгори по-бързо. И накрая, при остър порив на вятъра (когато тягата се увеличава рязко, което може да доведе до изгаряне на пламъка), съществуващата празнина играе ролята на резервна секция, през която ще тече част от въздуха от помещението; следователно, по-малко въздух ще премине през котела и по този начин рискът от изгаряне на пламъка ще бъде намален. Но в онези дни времето беше спокойно, рискът беше минимален.

По този начин проблемът с котела беше решен: той спря да се запушва със сажди; онзи сажди, които бяха вътре, очевидно са изгорели безопасно, защото сега тягата е отлична. Вентилаторът работи от около няколко месеца. Пламъкът в казана е все още син с червени проблясъци. Няма повече запушване.

Между другото. Периодично пламъкът става напълно син (както трябва), след това отново с червени светкавици. Периодът на тези промени е няколко часа. Това ясно показва, че съставът на газа се променя. Или там се смесва нещо (например газове от нашия химически завод в Уфа; разбира се, това, очевидно, е по-икономично от простото им изгаряне в атмосферата под формата на вечно горяща факла). Или газовият поток е неравномерен по своя химичен състав. В допълнение към пропан-бутана могат периодично да се появяват и други компоненти с по-високо молекулно тегло, съответно изискващи повече кислород за горене.

Единственият проблем е сега. Факт е, че когато температурата на водата достигне зададената, регулаторът на газ (разположен извън котела отстрани) автоматично превключва котела в режим на непълно подаване; в този случай пламъкът гори много по-слабо, съответно се подава по-малко газ. Но въздушният поток не се променя, следователно има излишък на кислород, газово-въздушната смес се изчерпва. Това понякога води до появата на пламък вътре в тръбата (дъното на горелката). Естествено, няма нищо лошо в това, пламъкът няма да излезе дори теоретично. Но ... някак си е грозен покривен филц, или неприличен, или все още не е ясно как. И ние не сме толкова приети, такива технически безобразия. Никога не действаме според принципа „само ако работи“. Проблемът е, че сега, в момента, в който подаването на газ към горелката намалява, би било необходимо да изключите вентилатора и да го включите само когато газовият поток се върне към номиналния. Е ... ще има време, нека помислим за тръстиковото реле. Малък магнит за него може да бъде прикрепен към превключваща плоча, която (частично) спира подаването на газ. И поставете самия тръстиков превключвател извън корпуса, в който се намира плочата. За щастие корпусът е алуминиев, т.е. немагнитни.

И последното.

Тук горе е написано нещо. Надявам се обаче да знаете, че неразрешената намеса в газовото оборудване е ЗАБРАНЕНА у нас. Ето защо не препоръчваме да използвате каквото и да е от обсъжданите тук. Казано е така, за информация, за информационни цели. Е, и за особено "напреднали" (по-точно преместени ... е, или те имат такава професия) по отношение на формалности, граждани - за тях лично информираме следното: всичко, което сте прочели тук (за бензина котел и неговото подобрение), най-вероятно няма следа. Самите ние не помним как беше и какво беше ... Написахме приказка тук, така че, нощни фантазии. Не всички А.С. Пушкин да чете, нека има такава приказка.

Е, за тези, които трудно се справят с физиката - химията, дори не препоръчваме да четат такива статии и още повече, да прилагат придобитите знания на практика. Казваме това със сигурност, без никакви приказки. Съжалявайте себе си и другите. Живей дълго! Това е за вас, наистина, в такива случаи трябва да се обадите на капитана, да си купите нов котел, кладенец и т.н. Най-добри пожелания на всички вас.

Източник: www.dissertacii-diplom-ufa.ru

Принципът на работа на котел на твърдо гориво

Функционирането на котел за отопление на твърдо гориво
Котлите за твърдо гориво работят на принципа на горното горене: горивото започва да гори от горните слоеве, постепенно пламъкът намалява, поддържайки подаването на топлина на достатъчно ниво.
Работата с оборудването за твърдо гориво е проста. Процесът на горене започва с тлеенето на първото гориво в горивната камера и постепенно се усилва. Чрез ограничаване на достъпа на кислород е възможно да се постигне максимално забавяне на горенето, което допринася за икономичния разход на горими материали.

Димните газове преминават постепенно в отделна горивна камера, където се запалват. Предимството на котлите с тази конфигурация е максимално пълно изгаряне на токсични съединения и сажди, което осигурява екологичност и дори полезност. От общата маса на продуктите от горенето остава само дим, който не съдържа токсини.

В котлите на твърдо гориво се прилага принципът на горното горене, който се състои в това, че горивото започва да гори от горните слоеве на отметката. Огънят постепенно се спуска, забавяйки тлеенето, но поддържайки подаването на топлина на достатъчно ниво. Времето на пълно изгаряне на едно гориво се определя от обема на котела и неговия модел.

Причини за изгаряне на котел

Някои признаци помагат да се определи какво да се гледа на първо място, когато в стаята се появят изпарения и сажди. Условно причинителите на дима могат да бъдат разделени на 4 групи:

 1. Запушеният комин е един от най-често срещаните проблеми. Това може да бъде или чужд обект, който е влязъл отвън, или резултат от използване на нискокачествено гориво.
 2. Несъответствието между мощността на комина на котела или височината на сградата е по-рядко срещано и се открива почти веднага, при първото отопление. В ситуация, в която първо всичко беше наред, а след това започна да пуши, тази причина не трябва да се има предвид.
 3. Повредата на комина е най-малко вероятният случай. Но ако котелът изпуска дим в началото на нов отоплителен сезон, тогава проверката на тръбата трябва да бъде една от първите задачи.
 4. Метеорологичните условия засягат естествената тяга само в два случая: ниска височина на комина и неправилно разположение на точката на входящ въздух.

ВНИМАНИЕ! Проблем, който възниква веднага след инсталирането на оборудването, показва грешки, допуснати по време на инсталационния процес.

Пушачът трябва да бъде повдигнат над билото на покрива. Диаметърът на тръбата е избран в строго съответствие с мощността на котела: малко напречно сечение просто не може да се справи с отстраняването на дим от сериозна горивна камера. Също така трябва да избягвате прави ъгли на местата, където тръбата променя посоката - това затруднява циркулацията на въздуха, което не е най-доброто отражение в тягата. Визуалната проверка ви позволява да идентифицирате тези недостатъци и да ги отстраните.

Ако газовият котел пуши

В допълнение към грешките, свързани с неправилен монтаж на оборудването, качеството на горивото играе важна роля в работата на уреда. Този проблем е особено важен при използване на втечнен газ от бутилка.

След изгарянето на чисто гориво остава малко количество сажди. Натрупаните в тръбата люспи от това вещество могат лесно да бъдат отстранени. Достатъчно е да почукате по комина отвън и да отстраните разпадащите се сажди през техническия прозорец.

След изгаряне на газ с голям брой примеси по стените на комина, постепенно стесняване на лумена, мазни сажди се залепват. Почистването на това вещество е доста трудно. Обикновената четка за тръби може да е безполезна. В такава ситуация най-добре би било да разглобите и почистите пушача отделно.

Доста често газовият котел пуши поради неправилно регулиране на интензивността на пламъка. Ако потребителят, в нарушение на всички инструкции, включи горелката на студен котел с пълна мощност, тогава появата на дим ще бъде естествен резултат. Проблемът може да бъде избегнат чрез постепенно повишаване на температурата на горене след запалване.

Проблеми с котела за твърдо гориво

Понякога нагревателното устройство пуши поради баналното пълнене на пепелника. Преди да потърсите друг възможен източник на проблеми, трябва да освободите вентилатора и да проверите състоянието на решетката.

Втората по честота неизправност на котела за твърдо гориво е запушен комин. Причината е некачественото гориво. Когато се използва сурово дърво или дърво с високо съдържание на смола, не се образуват само сажди, които лесно се ронят след потупване върху аспиратора на димните газове.Смолистите сажди с високо съдържание на влага прилепват здраво към стените, след което се втвърдяват и стесняват диаметъра на тръбата.

ВНИМАНИЕ! Ако се използват сурови дърва за огрев и няма подходяща топлоизолация на пушача, това води до образуване на конденз. Когато се комбинира със сажди, той се превръща в корозивно вещество, което може да увреди комина. Когато тръбата е корозирала, тягата се нарушава.

Основните причини, поради които газовите котли AOGV се пушат

Обикновено има две причини, поради които газовите котли AOGV се пушат:

 • лошо качество на газа;
 • проблеми с комина.

Необходимо е да се провери наличието на течение в комина с помощта на запалена клечка, донесена до входа на канала: ако огънят се отклонява, тогава тягата е налице; ако пламъкът гори равномерно, тогава няма тласък. Ако няма течение, проверете комина - дали е запушен, дали има пукнатини в тръбата или ледена кора по главата.

Жуковски AOGV Universal

Какво да направите, ако котелът пуши

Независимо защо започват да се появяват изпарения, е необходимо да се спре разпалването и да се извърши визуална проверка на оборудването за повреди.

ВАЖНО! Особено внимание трябва да се обърне на тяговия стабилизатор, ако той е интегриран в изпускателната система. Понякога е достатъчно да регулирате конфузора или да проверите състоянието на прекъсващия клапан, за да се отървете от проблеми за дълго време.

Димът веднага след инсталирането на оборудването показва грешки, допуснати по време на инсталацията. В този случай е необходимо да се провери отново всички компоненти и връзки, за да се осигури целостта на димоотвода и правилната инсталация.

В началото на отоплителния сезон димът в котелното показва запушена или повредена изпускателна система. Обикновено след отстраняване на проблемите тягата се възстановява.

Ако газовият котел отделя дим при стартиране и след това всичко се подобрява, тогава има смисъл да проверите горелката. Запушен, той не само „радва“ със сажди, но и намалява производителността на устройството. При котел на твърдо гориво причината за „стартиращия“ дим често е ниското качество на дърва за огрев.

Устройство и принцип на действие

Всички котли на твърдо гориво, независимо от модификацията, се състоят от няколко основни части. Това оформление се счита за класика, което е в основата на други дизайнерски решения.

 • Жилище. Произведено от високоякостна стомана. Дебелината на обшивния лист се определя от капацитета на отоплителната инсталация. За малките топлинни генератори на твърдо гориво той е най-малко 4 мм.
 • Пещна камера. Оборудван с врата и служи за зареждане на порция „гориво“ с последващото му изгаряне. Технологичният процес в съвременните котли протича на три етапа: изсушаване на горивото, окисляване с отделяне на летливи вещества (дървесен газ) и неговото доизгаряне. Интензивността на горенето се регулира чрез дозиране на въздуха, който влиза в отделението. За това котелът на твърдо гориво има амортисьор.
 • Топлообменник. Производствен материал - стомана, чугун. Той подготвя топла вода за отоплителната система, загрята от димни газове с висока температура. В класическия дизайн котелът има вътрешно пространство, наречено водна риза. Тук се извършва циркулацията и нагряването на охлаждащата течност.
 • Настържете. Стоманени конструкции, направени главно от чугун. Служи за подреждане на дърва за огрев, брикети, въглища и материали, използвани като "гориво".
 • Тиган от пепел. Долното отделение на котела за твърдо гориво. Изгорелите частици гориво се изсипват в него през решетката. Има врата, през която се отстранява пепелта.
 • Елементи на автоматизацията. Най-простите инсталации за твърдо гориво са оборудвани само с регулатор на тягата. Останалото трябва да се купи. За удобство на запалването ще трябва да закупите газова горелка, за да предотвратите прегряване на охлаждащата течност - термичен клапан.
 • Ревизионни дупки.Необходимо за поддръжка на отоплителната система (почистване от сажди).

Принципът на работа на котлите от тази група не се различава много от функционирането на конвенционална пещ. След напълване на порция (въглища, дърва) в горивната камера и запалването й, температурата на водата в "кожуха" започва да се повишава. Интензивността на отоплението зависи от настройката на котела и вида на горивото. Чрез промяна на позицията на клапана, потребителят ограничава подаването на кислород чрез регулиране на нивото на пламъка. Това се отразява на изменението на температурата на водата в „якето”. С изгарянето на отметката запасите от гориво се попълват и едновременно се изчиства тавата за пепел.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни