Как правилно да поставите парна бариера за пода в дървена къща?


За да се предпазят топлоизолационните материали от влага, се полага слой пароизолация, който трябва да се превърне в непреодолима бариера за конденз, образуван поради различни температури в помещението и отвън, особено през зимата.

В края на краищата, ако топлоизолаторът се намокри, тогава той ще престане ефективно да задържа топлината и стаята ще стане много по-студена, а освен това натрупването на влага, дори в малки количества, влияе отрицателно върху трайността на повечето материали и конструкции.

Не са много обаче, които самостоятелно предприемат такава работа, разбират тънкостите на тази процедура и знаят точно, например, коя страна да постави филма за бариера срещу изолацията. Тази статия ще ви помогне да разберете това.

Коя страна да се положи

Необходимо е материалът за пароизолация да се постави отстрани на помещението върху изолацията със страната, която е специално проектирана за това чрез изграждането на специфичен вид изолационен материал.

 1. Полиетиленово фолио. Полиетиленовото фолио е един от бариерните материали, които осигуряват пълна изолация от водната пара, съдържаща се във въздуха, и е една от най-евтините и най-прости бариери за пара. Той има само един слой, със същите характеристики на страните, което ви позволява да го подреждате както искате.
 2. Парен кондензатен филм. Парно-кондензатният филм е създаден по двуслойна технология с гладък вътрешен слой и грапав външен слой, по който капки не текат надолу, образувайки локви надолу и, задържайки се на неравностите си, се изпаряват. Той се разпространява с вътрешната гладка страна върху изолационния материал и съответно грубата му страна гледа към стаята.
 3. Дифузионни мембрани. Дифузните мембрани принадлежат към изолаторите с ограничена паропропускливост и се състоят от филм на полимерна основа и нетъкан полипропилен. За разлика от обикновените филми, те пропускат известно количество водна пара през себе си, което не вреди на изолацията, тъй като се изпарява много бързо. Такъв изолатор е фиксиран по същия принцип като неговия аналог за кондензат на пара, т.е. гладката страна е върху изолацията, а грубата страна е навън.
 4. Енергоспестяващи материали за бариера срещу пара. Енергоспестяващите пароизолационни материали са монтирани с фолио покритие вътре в стаята, тъй като то има свойството да отразява топлината обратно в помещението под формата на инфрачервено лъчение. Този тип изолация е представен от филми с топлоотразяващо покритие. Енергоспестяващият ефект при тях възниква поради наличието на външен метализиран слой, който е устойчив на високи температури и отразява значителна част от енергията под формата на лъчение в инфрачервения диапазон.

Видове пароизолационни материали

Трябва да внимавате с избора на опцията, защото грешният избор може само да влоши ситуацията: съберете цялата влага в изолацията и не я предпазвайте от ненужна влага. Има четири вида бариера срещу пара.

Парна бариера тип А

Този вид изолационен материал се използва за отстраняване на пара и влага само отвън. Използва се за пароизолационни покриви с наклон над 35 градуса.

Парна бариера тип B

Универсален материал за бариера срещу пара. Той има двуслойна структура, която осигурява надеждна защита срещу конденз... Благодарение на него двуслойна структура цялата влага се задържа и през деня изчезва.И затова е много важно внимателно да погледнете от коя страна да поставите пароизолацията към изолацията. Като правило се предлага във филмова версия.

Парна бариера тип С

Този тип се различава от предишния по увеличена плътност. Използвайте го на места, където има възможност за повишена кондензация. Естествено, този тип бариера срещу пара е по-трайна, тъй като нейният слой е по-дебел.

Парна бариера тип D

Този тип изолация представлява много здрава парна бариера, благодарение на основата. Основата е направена от специална пропиленова тъкан, едната страна на която е покрита с ламиниращ материал. Той е този, който осигурява такава висока якост. Този тип може да издържи на много големи натоварвания, поради което се използва за изолация на покрива. Освен че задържа големи натоварвания, той допълнително предпазва от течове.

Изборът на една или друга марка пароизолация зависи от много фактори: климат, материал за стени, покритие или настилка и изолация. Например за покрива и външните стени по-подходящ е филм за пароизолация тип С, а за вътрешни стени ще е достатъчен бариер тип В. Но това са само препоръки. За покривната пароизолация може да е подходяща опция с пароизолация тип В, ​​а за стени можете спокойно да използвате клас С или дори D.

Определете страната

Често при закупуване на ролка пароизолационно покритие към нея не е приложена инструкция, която може да съдържа информация за маркирането на вътрешната и външната част на изолатора. Понякога такива документи просто се губят и е изключително трудно за неспециалист да определи целта на този или онзи слой само с един поглед. Но не се връщайте в магазина за инструкции или не се обаждайте на продавача, изисквайки разяснения.

В такава ситуация е необходимо да се вземат предвид характеристиките на определен материал във всеки конкретен случай, например:

 • в случай, че изолационното покритие е боядисано по различен начин от различните страни, като правило, то лежи върху изолацията със светлата страна;
 • в процеса на търкаляне на ролката, страната, обърната към пода, почти винаги е вътрешна, тоест директно в контакт с изолацията;
 • слой, който има неравности, гофриране или купчина - по време на монтажа той винаги гледа вътре в стаята, а гладък - е обърнат към изолацията.

Обхват на приложение, обхват на прилагане

парна бариера на приземния етаж в дървена къща
Инфографика за приложения на Isopan
Всеки тип изолатор може да се използва за изпаряване на дървени повърхности във вашия дом. Материалът е приложим при хидро-пароизолационни работи за защита на покриви и фасади, стенни повърхности и тавани, подове. Слоят Izospan надеждно ще предпази естествения материал от разрушителното въздействие на влагата и парата.

Подова торта в дървена къща

Помислете за съществуващите видове изолатори и проучете спецификата на тяхното приложение:

 • Мембранен изолатор от клас А. Този тип изолатор се използва най-често в местни строителни и монтажни работи. Мембраната се използва за защита на вътрешните елементи на конструкцията от натрупване на вода и кондензат. Монтажът на изолатор клас А се извършва от външната страна на конструкциите;
 • Изолатор от клас B. Отличителна черта на клас B Izospan е високото ниво на паронепропускливост. Това полезно качество на материала се обяснява със специалното устройство на вътрешната мембрана на изолатора: страната, която се притиска към повърхността на конструкцията по време на работа, е гладка, а предната страна има малки влакна, които в идеалния случай задържат влагата;
 • Изолатор от тип C има същите качества като описаните по-горе видове изолация, но техническите му характеристики са с едно ниво по-високи и следователно Izospan C е няколко пъти по-скъп от материалите от клас A и B. При производството на изолация се използват свръхплътни полипропиленови листове, които предпазват дървените повърхности от влага, пара, конденз.

Материалът от клас D е универсален за употреба.Използването му при подреждането на хидро-парна бариера ви позволява да защитите дървените повърхности от вредното въздействие на отрицателните външни фактори, включително от ултравиолетовото лъчение.

След като сте избрали вида на материала, можете да продължите да работите. Ще ви разкажем подробно как протича процесът на изграждане на хидроизолация на дървени подове с помощта на Izospan.

Инсталационни характеристики

Монтирайте от външната или вътрешната страна на изолацията

В случая на пода материалът за пароизолация трябва да се полага на два слоя, т.е. както от външната страна на изолацията отдолу, така и отгоре към нея.

Когато се организира пароизолацията на покрива на сградата, изолационният слой се разстила както върху външната повърхност на покрива, така и върху вътрешната му равнина.

Паровата бариера на стените е изпълнена по стандартна технология и, подобно на други опции, тя може да бъде вътре и отвън. Покритието се фиксира по периметъра на стената със телбод, със задължително припокриване и залепване на фугите с лента. След това отгоре се монтира щайга от тънки ламели за монтаж на топлоизолация.

Вентилационни пропуски: когато е необходимо

При полагане на глухи пароизолационни материали е необходимо да се организират проветриви пролуки, особено с висока влажност на въздуха, които, ако липсват, могат да предизвикат парников ефект.

В случай, че вътрешната декоративна облицовка е монтирана без въздушни междини, в контакт с пароизолационния филм, тя постоянно ще бъде под разрушителното въздействие на кондензиращата влага върху нея.

По този начин свободното движение на въздуха в процепа улеснява безпрепятственото изпаряване на кондензата.

Как да подреждате: припокриване или не

Хидроизолационните листове се полагат с около 7 см припокриване, а фугите между тях се запечатват със специална лента или се покриват

PVC или изоспан филм. Тази технология създава единна въздухо- и влагонепропусклива бариера.

Целостта на материала

Целостта на материала за контрол на парите е изключително важна, защото дори и да има малка площ, която позволява на влажния въздух да премине от помещението, целият слой за контрол на парите губи своята ефективност.

Парна бариера

Следователно е необходимо допълнително да залепите с лента всички места с повреди и дупки, възникнали по време на инсталационния процес, както и зоната, където филмът е в непосредствена близост до отворите на вратите и прозорците.

Методи за закрепване на пароизолация

Методите за закрепване на пароизолацията се различават в зависимост от вида на използвания материал: ролка или лист.

Валцуваната пароизолация е фиксирана по целия периметър на повърхността, за да бъде покрита със строителна телбод и лепяща лента. В случай, че по-нататъшната работа не предвижда изолация, за монтажа на изолационния материал можете да използвате дървени или пластмасови летви, завинтени към повърхността с самонарезни винтове.

Ако е необходимо да се постави слой топлоизолатор над пароизолацията, не е необходимо допълнителното му фиксиране. Тъй като и двата слоя могат да бъдат фиксирани наведнъж върху едни и същи ламели.

Пароизолацията, направена под формата на листове, е фиксирана със самонарезни винтове върху профилирана или зъбна рейка, направена съответно от метал или дърво.

Пароизолацията се фиксира с самонарезни винтове, последвано от залепване на фугите с двустранна самозалепваща лента.

Пароизолационни мембрани

Пароизолационната мембрана за стени и други конструкции е модерен материал, който има определени свойства. Сред предимствата си струва да се подчертае висока паропропускливост, дълъг експлоатационен живот и здравина.

пароизолационен филм от коя страна да се закрепи
В зависимост от структурата, мембраните се разделят на няколко вида:

 1. Едностранно. Мембраната провежда пара в една посока. Ето защо по време на монтажа е важно да се проследи от коя страна да се постави пароизолацията към изолацията.
 2. Двустранно. Такава мембрана може да бъде положена от двете страни, тъй като позволява преминаването на влага от двете страни.
 3. Еднослоен.
 4. Многослойна. Те имат висока функционалност и се използват за решаване на различни проблеми.

Недостатъкът е, че мембраните са доста скъпи, особено когато става въпрос за многослойни продукти.

Блиц съвети

 1. При използване на топлоизолация отвън, той се монтира както преди, така и след фиксиране на изолацията, образувайки трислойна изолационна система.
 2. Когато монтирате филма, е необходимо да поддържате баланс между прекомерното му напрежение, което може да доведе до неговото скъсване и свободното му окачване, което също е неприемливо, тъй като намалява въздушната междина между него и довършителното покритие, което води до директния му контакт с кондензат върху филма.
 3. Когато хоризонтално разположената изолация е в непосредствена близост до стените, препоръчително е материалът да се изстреля върху техните отвесни равнини по целия периметър на помещението около 15 см, това е достатъчно, за да не се намокри от тях.
 4. Препоръчително е да поставите пароизолацията върху предварително почистени и абсолютно сухи повърхности, в противен случай е възможно нарушение на технологията и влошаване на качеството на цялата работа.

Принципи на инсталиране

Преди да започнете работа, трябва да знаете как правилно да фиксирате пароизолацията.

Подготвителен етап

Първоначално трябва да изберете материал. В този случай трябва да се обърне специално внимание на характеристиките на инсталацията и нейните технически характеристики. След това се пристъпва към директната подготовка на конструкции:

 1. Всички дървени елементи се обработват антисептици и антипирети. Това ще предпази от гниене и ще увеличи тяхната огнеустойчивост.
 2. Влажните участъци от бетонни и блокови конструкции се обработват с антисептик. Това ще предотврати образуването на мухъл.

Ако пренебрегнем подобна работа, то в бъдеще това ще доведе до разрушаване на конструкциите. В резултат на това животът на сградата се намалява.

Таванна инсталация

полагане на тавана
Изолацията на тавана се извършва в сгради при изолиране на скатен или плосък покрив. Също така, такава работа е необходима за топлоизолация на мазето и стаите, над които се намира таванското помещение. Това важи за банята. Във всеки случай подготвителната работа се извършва в началния етап.
Когато изпълнявате работа, трябва да спазвате някои правила. Трябва да се извърши скачване на материали припокриване. Дължината на захвата е най-малко 10 см. В този случай ставите са внимателно залепени със специална лента.

При полагане на пароизолацията на тавана също си струва да се има предвид, че филмът трябва да отиде по стените. Функциите за монтаж зависят от дизайна на пода.

Полагане на пода

Сега нека разгледаме как да поставим бариерата срещу пара на пода. Алгоритъм на работа изглежда по следния начин:

 1. Демонтаж на стари подови настилки и премахване на отломки.
 2. Полага се хидро- и пароизолация на основата.
 3. Изолационна инсталация.
 4. Полагане на втория слой пароизолация.
 5. Довършителни подложки за пода.
 6. Довършително покритие.

Когато изпълнявате работа, струва си да се уверите, че филмът е положен правилно.

Полагане на стени

Паропреградата на стените отвътре се извършва изключително по щайгата. По този начин работата се извършва по следната схема:

 1. Подреждане на рамката.
 2. Закрепване на филма хоризонтално по цялата равнина.
 3. Декорация на стени.

При извършване на бариера срещу пара си струва да се придържате към някои правила. В процеса на фиксиране на филма донякъде се простират... Всички фуги са внимателно залепени с лента.

Методът на монтаж директно зависи от използвания материал и конструктивните характеристики. Фиксирането на полиетиленови и полипропиленови филми се извършва с помощта на скоби и малки нокти.

Внимание! За да се избегне повреда на материала, е необходимо да използвате затягащите ленти.

По този начин се извършва закрепването на мембраните.

Направи си сам подова пароизолация


В дървена къща подът е оборудван с няколко слоя:

 1. Между почвата и основата остава въздушна междина. Подът е самовентилиран.
 2. Лаговете се правят от дебел дървен материал.
 3. Полагане на хидроизолация, изолация, пароизолация.

Най-добрият вариант е да се монтира изолация по време на строителната фаза. В този случай по-малко разходи за труд. Случва се, че по време на експлоатация или ремонт е необходимо да се положи хидроизолация на пода. За информация как да поставите пароизолация при инсталиране на под-етаж, вижте това видео:

Подготвителна работа

Когато изграждаме къща, ние обработваме всички дървени материали с антибактериални съединения срещу гъбични инфекции и вредители.

Подовите дъски и трупите са най-податливи на влага.


Поставяме пароизолационен слой върху грубите дъски и поставяме топлоизолация върху него.

Ако по време на работа трябва да се монтира пароизолацията, ние разглобяваме пода до грубите дъски. Проверяваме състоянието на подовите дъски. Ние заместваме деформираните дъски, повредени от плесен или вредители. Ние обработваме дървените трупи и първия слой на пода със защитни съединения.

Полагане на изолация


Полагането на бариерен материал за пара е лесно да се направи със собствените си ръце. За да направите това, трябва да следвате инструкциите за инсталиране на избрания материал и да знаете последователността на действията.

Етапи на полагане на пароизолационен слой:

 1. Разстелете избрания изолационен материал върху подовите дъски, така че да лежи свободно. Лентите трябва да се припокриват със 150 mm. Моделите могат да се монтират върху поцинковани нокти, скоби, лепяща лента. Залепяме фугите с двустранно тиксо.
 2. Монтираме трупите строго в хоризонталната равнина.
 3. Монтираме топлоизолация (минерална вата, експандиран полистирол, полистирол). Уверяваме се, че няма пролуки между трупите и изолацията. Ако въпреки това се е образувало пространство, ние го запълваме с полиуретанова пяна.
 4. Поставяме слой от бариерен материал върху изолацията, това ще бъде пречка за проникването на пара от стаята. Поставяме филма така, че да има малка вентилационна междина. При полагане на мембраната не се изисква празнина.
 5. Монтираме дъски с междина от 2 см между слоя на бариерата срещу пара и подовата дъска.
 6. Полагаме финишното покритие.

При полагане на бариерен материал за пара е важно да го поставите от правилната страна.

На какво трябва да обърнете внимание

Паровата бариера се полага върху всяка основа съгласно един алгоритъм, изключението е, че наличието на бетон позволява използването на допълнителни материали като битум или течен каучук за тази цел.

Ако цялата работа се извърши правилно, в резултат на това собственикът на дома ще може да гарантира максимален комфорт в помещенията, да избегне загубата на топлина и да спести разходи за енергия.

Имайки предвид перспективите за подреждане на пода в дървена сграда, към избора на материал трябва да се подходи много сериозно. В идеалния случай тя трябва да предпазва конструкцията от вредното въздействие на влагата за поне 40-50 години, както и да осигури дългосрочната пригодност на подовото покритие и топлоизолацията. Ако са налични средства, полипропиленовият филм или дифузните мембрани са отличен избор. Ако бюджетът на разработчика е ограничен, струва си да помислите за закупуване на пергамент, който е достатъчно издръжлив при употреба.

В процеса на закупуване на материали и монтажни работи си струва внимателно да се изучат характеристиките на избрания изоматериал. Невниманието, небрежността или липсата на задълбоченост ще сведе до минимум ефективността на свършената работа и финансовите разходи.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни