Студено таванско помещение: пай за таван, устройство, подова пароизолация и хидроизолация

Отопляваните помещения се характеризират с частично налягане на парите, чиито стойности надвишават атмосферното налягане. Според законите на физиката парата се стреми да избяга през дупките. Стенните конструкции и таваните стават пътища за излизане на пара. Този процес спира, когато се монтира топлоизолационният слой. Всяка топлоизолация ще допринесе за образуването на конденз. Но през студения период на годината в зоната за изпускане на пара се образува „точка на оросяване“ - място, където се получава кондензация и утаяване на капки под формата на влага. Това явление става причина за овлажняването на самата конструкция и изолацията през целия есенно-зимен период. За да се защитят всички обвивки на сградата, включително горния етаж, се изисква компетентно устройство за ефективна пароизолация.

Парна бариера на тавана на къщата: необходимо ли е?

За такива помещения като баня, баня, сауна проблемът с правилното устройство за бариера срещу пара е една от основните задачи за формиране на правилния микроклимат. Повече за правилата за пароизолация на тавана на банята можете да прочетете тук.

Парциалното налягане е налягането, което би имал газът при липса на други компоненти на сместа.

Парозащитата на тавана на дървена къща помага да се решат няколко важни проблема:

 • увеличаване на експлоатационния живот на покривни материали;
 • предпазват конструктивните елементи на къщата от образуването на мухъл и плесен;
 • предотвратява изтичането на топлина през пукнатини;
 • не поддържат горенето.

Правилно монтираната пароизолация, изработена от съвременни мембранни материали, не изисква допълнителна поддръжка през целия си експлоатационен живот.

Лента за контрол на изпаренията на лентата Delta-Duo

Когато се монтират филми за пароизолация на тавана, всички фуги и пролуки трябва да бъдат залепени. Подсилената полиакрилна лента Delta-Duo Tape позволява херметично да свързва припокриванията на пароизолационни филми. Лентата Delta-Duo също така служи за сигурно залепване на хидроизолационни филми и мембрани. Лентата има висока сила на залепване, има надлъжно-напречна армировка и ширина 38 мм.

Областта на приложение на тази лента е свързването на различни покривни мембрани: пароизолация, хидроизолация и защита от вятър. Може да бъде залепен за гладки дървени, OSB или метални повърхности при температури над 5 ° C.

Как да поставите пароизолация на тавана

Наличието на пароизолация в дървена къща е задължително условие за дългосрочно запазване на подовете. С идеалното сглобяване на дървена къща без пролуки, кондензът се натрупва много по-бързо, отколкото в панелната къща. Пароизолационният слой може да се монтира както по време на фазата на строителство на сградата, така и по време на периода на обновяване.

Подготвителна работа за пароизолационното устройство:

 • почистване на повърхността от отломки и прах;
 • шпакловка на съществуващите празнини с помощта на специални съединения;
 • грунд;
 • сушене.

Стъпки за инсталиране на пароизолация:

 • Материалът за пароизолация се полага върху таванната повърхност с припокриване със стенна пароизолация (припокриването е 200 mm) и се фиксира към тавана със телбод.

В идеалния случай на фугите на платната се полагат тънки летви.

 • За да се получат здрави фуги, се използва специална водоустойчива лента.

Важно е материалът за пароизолация да покрива тавана в непрекъснат слой без пролуки.

 • Слоевете на тавана се съединяват с припокриване от 100 мм. Материалът трябва да лежи свободно, без напрежение. Експертите съветват дори да се провиснат, за да не пробие пароизолацията при внезапни температурни промени.
 • Когато полагате изолацията на тавана, трябва да се помни, че пароизолацията не трябва да се пробива с пирони. Поради това се използва рамкова система за полагане на топлоизолационен материал, която прави възможно избягването на повреда на пароизолацията.

А също така можете да гледате информативно видео за пароизолацията на тавана:

Обобщаване

И така, темата беше подредена, как правилно да се извърши пароизолацията на тавана в частна къща (дървена или каменна), какви материали се използват най-добре за тази цел. Освен това беше разгледана инсталацията на филма, където бяха посочени нюансите. А именно от коя страна да поставите и фиксирате филма, как правилно да го поставите. Те не преминаха отстрани и хидроизолацията, като един от основните етапи в защитата на изолацията. Между другото, хидроизолацията на тавана в апартамента се извършва по същия начин, както в къщата.

Като?

Вижте свързани статии:

Материали за пароизолация на тавана

Съвременният пазар на строителни материали предлага висококачествени, екологични мостри на пароизолации с висока степен на пожароустойчивост.

 • Най-евтиният, но и най-примитивният вариант е полиетиленът и пергаминът, които създават неудобен вътрешен климат поради липсата на циркулация на въздуха. Освен това тези материали са обект на бързо износване.
 • Един от най-често срещаните методи за изграждане на пароизолация е използването на бариерна пароизолация. За тази цел се използват студен асфалт, битумно-кукерсолни, битумно-линго-сулфонатни мастики, горещи битумни мастики, каучукови и поливинилхлоридни лакове.

Когато обработеният слой е в непосредствена близост до вертикалната повърхност, той също е покрит с мастика със 100-200 mm.

 • Мембранните филми с ограничена паропропускливост са предназначени за контролирано отстраняване на излишната влага от помещението. Границата за отстраняване на влагата се определя от самата мембрана.
 • Мембранен филм с променлива паропропускливост за сух и влажен въздух. С увеличаване на влажността, производителността на този материал се увеличава.
 • Мембранни филми, снабдени с алуминиево фолио. Тези материали имат отразяваща функция и подобрени пара бариерни свойства. Освен това този филм изпълнява и допълнителна функция - отразява и връща част от топлинното излъчване в помещението. Такава мембранна пароизолация се използва широко във вани, басейни, сауни, бани.

Изграждате баня? Парозащитата на тавана във ваната е важен процес, който можете да извършите сами. В нашата статия сме събрали цялата информация, необходима за това.

Парозащитата на стените е сложен процес, чието изпълнение трябва да се извършва съгласно определени правила. Прочетете тук инструкции за стените на пароизолация и кои материали са за предпочитане.

Избор на материал за бариера срещу пара

При избора на пароизолация, освен функционалността и характеристиките на приложение, важна роля играе цената на избрания материал, както и разходите за неговото инсталиране. Пароизолацията, използвана за изолиране на тавана, не може да се отдаде на особено скъпи строителни материали, производството на високотехнологични филми, включително филми от дифузни мембрани, също се предлага в Русия, което предотврати увеличение на цените за тази група материали, причинено от колебания в обменния курс.

Нека се спрем на основните видове пароизолационни материали, с оценка на техните положителни и отрицателни качества:

 • Пергалин.

Слой от дебела техническа хартия, импрегнирана с битумни материали. Доставя се в листове, монтирани на обикновени дървени пирони. Очевиден недостатък е голямата вероятност за отделяне на вредни вещества при нагряване. В допълнение, пергаминът и неговите аналози са много краткотрайни, такава пароизолация е добра за вторични конструкции или стопански постройки в селска къща или личен парцел.Единственото предимство е евтиността на материала.

Пергалин

 • Полиетиленово фолио.

Доставя се в различни дебелини на рула с ширина до 2м. Основното предимство е евтиността и лекотата на монтаж. Но пароизолацията, направена с нейна помощ, е напълно запечатана, естественият въздушен обмен е нарушен в помещението, необходима е постоянна вентилация, в противен случай има усещане за затланост. Специален перфориран пластмасов филм ще коригира ситуацията. Монтажът му изисква специални грижи, тъй като материалът може да се разкъса по линиите на перфорация.

 • Фолио материали.

Най-ефективно, когато се изисква да се поддържа режим на висока температура. Лъскавият слой отразява инфрачервените топлинни лъчи обратно в стаята. Незаменим за парна бариера на сауни, бани, басейни. За да се полагат правилно фолио материали, уменията на домашен майстор са достатъчни. Недостатъкът на материала е относително високата цена.

Фолиева пароизолация

 • Покриващи мастики и лакове.

Те осигуряват качествена пароизолация, близка до "дишащите" филмови мембрани. Недостатък‒ сложността на приложението, изискваща професионални умения и неудобно опаковане в пластмасови кофи. Когато се работи върху малки площи, например тавани на изолирани лоджии и балкони, остава много неизползван материал. Недостатъкът е, че отнема време за изсъхване и в някои случаи за нанасяне на вторичен слой. Най-вече материалът е подходящ за устройството на пароизолация на големи площи по време на основен ремонт, когато времето за изсъхване на слоя не е толкова критично, може да се извърши друга работа.

 • Многослойни филми - мембрани, дифузни мембрани.

Ефективен, лесен за инсталиране материал с много дълъг експлоатационен живот, позволяващ на целия пай от изолация на тавана да „диша“. Ефективността на такива филми се крие в тяхното многофункционално действие. Двуслойната конструкция напълно защитава изолацията: рунестата страна поглъща и изпарява кондензата, водонепропускливият слой служи като надеждна бариера за нейното проникване. По време на монтажа трябва внимателно да следите от коя страна да поставите бариерата срещу пара. Рунестата страна трябва да е обърната навън.

Мембранна пароизолация

След като сте избрали необходимия материал, който е оптимален по отношение на свойствата и цената, е необходимо да се осигури правилен стил.

Парна и топлоизолация на студено таванско помещение

За покрив със студено таванско пространство е най-важно да сведете до минимум топлинните загуби през таванския етаж, доколкото е възможно.

... Както за дървени, така и за стоманобетонни подове, пароизолация е задължителна. Той се побира на самия под и предпазва изолацията от пари, които могат да се кондензират в топлоизолатора, преминавайки през тавана на хола. Плочите и насипните материали могат да се използват като изолация. Тортата на тавана се състои от пароизолация, подови греди и изолация.

Следните видове топлоизолатори често се използват в тавана на тавана

:

 • плочи от експандиран полистирол и пяна;
 • дъски или постелки от минерална вата;
 • гранули от експандирана глина;
 • гориво или гранулирана шлака;
 • дървени стърготини с вар или глина;
 • пемза.

Дебелината на необходимия изолационен слой се избира в зависимост от очакваната зимна температура, като се използва таблицата по-долу.

Зимната температура се изчислява съгласно SNiP 2.01.01-82 (строителна климатология и геофизика) или се избира по региони на Руската федерация от съответните климатични карти.

Между изоставанията или гредите на тавана е положена изолация, а отгоре е направена дъска за тавански проходи. Дървените трупи обикновено са с дебелина 50 мм, а подовите дъски са с дебелина 25-35 мм.

За проветриви тавански помещения меките или полутвърди топлоизолационни материали се считат за най-оптимални.

Устройство за хидроизолация на тавана

Хидроизолацията на покриви със студено таванско помещение според много експерти е спорен въпрос.Някои казват, че хидроизолацията задължително трябва да присъства под покривния материал, а някой силно препоръчва да се откаже от нея. Много зависи от вида на покривния материал и ъгъла на наклона на покривните склонове.

Металните покриви са най-податливи на корозия поради възможни малки течове или конденз

.
Затова още веднъж обръщаме вашето внимание на факта, че вентилацията играе една от основните роли в борбата срещу образувания кондензат.
.

За плитки метални покриви експертите препоръчват да се монтират супердифузионни мембрани. Той ще предотврати навлизането на влага от външната страна на покрива при издухване на сняг или дъжд. Без значение колко добре е положен покривът, винаги има възможност за минимални течове. Ето защо, като платите малко, ще получите допълнителна защита срещу проникване на влага върху изолацията в тавана на студеното таванско помещение.

Възможните течове или конденз при влизане в хидрофобни нагреватели значително намаляват техните топлоизолационни свойства.

Ако например шисти се използват като покривен материал, тогава хидроизолацията може да бъде изоставена. На пазара се предлага и велпапе с антикондензационно покритие, което може да побере до 1 литър вода на 1 м2. От наша страна препоръчваме винаги да използвате хидроизолационни мембрани, защото това е най-евтиният и лесен допълнителен начин за защита на покрива ви от възможни течове.

.

При инсталиране на хидроизолационни мембрани се използва контрарешетка. Той изпълнява функцията на фиксираща шина и поради височината си осигурява необходимата хлабина за вентилация на подпокривното пространство. Устройството за обшивка на студения таван не се различава от изолираните покриви. Размерите на решетката и нейната стъпка определят вида на покрива, който ще се монтира.

Температурен диапазон на студеното таванско помещение

За да се предотврати образуването на лед и илюци на покрива, е необходимо да се поддържа правилен режим на температура и влажност на тавана. Ако дебелината на изолационния материал е недостатъчна, през пода възникват значителни топлинни загуби. Топлият въздух, загряващ покрива, причинява топене на сняг и образуване на лед. Избирайки подходящия слой изолация, това може да се избегне.

Можете да оцените ефективността на топлоизолатора, като използвате измерването на температурата на горния слой на изолацията. Електронен термометър се потапя в нагревател с 10-20 мм. Показанията на температурата трябва да съответстват на стойностите в таблицата по-долу.

Както можете да видите, подреждането на студената таванска тава не е особено сложно. Основната задача е да се осигури необходимата интензивност на вентилация и дебелината на топлоизолационния слой в таванната плоча.

Ще извършим бързо и ефективно монтажа на меден покрив

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни