Замазка Penoplex с армировка в Санкт Петербург


Какви са изискванията за изолация

Нека да видим каква изолация, която може да бъде положена на пода, трябва да бъде. Трябва да разберете, че има повишени изисквания за него:

 1. Ниска топлопроводимост.
 2. Висока якост (не трябва да се натиска).
 3. Минимално тегло (не се препоръчва претоварване на подовете).
 4. Устойчив на влага и екстремни температури. Винаги е влажно под земята, така че минералната вата не е много подходяща за изолация.
 5. Екологичност на материала.
 6. Лесна инсталация и възможност за по-нататъшно довършване.
 7. Материалът не трябва да се гризе от мишки, гъбички или плесени не трябва да растат в него.
 8. Устойчивост. Изолацията се полага веднъж и до следващия основен ремонт на пода, който може да бъде след 15-20 години.

Poplex е модерен материал за подова изолация

Какво е Penoplex

Всички горепосочени изисквания са напълно изпълнени само от един материал - пеноплекс. Този материал е направен от експандиран полистирол и има наистина уникални характеристики. Това е модерно, практично и евтино решение, което е подходящо както за частна къща, така и за апартамент. Ниският коефициент на топлопроводимост на материала ви позволява да спестите на височина - лист с дебелина 30 мм задържа толкова топлина, колкото слой от експандирана глина 200 мм. Високата му якост му позволява да издържа на големи натоварвания - той е много по-плътен от пяната и практически не се свива. Материалът не се страхува от влага, съдържа огнезащитни вещества, поради което има отрицателна запалимост. Също така, той практически не променя размера си, когато температурата се повишава или спада, така че може да бъде положена в абсолютно всяка стая и излята отгоре с замазка.

Полагането на пяната на пода няма да ви създаде много трудности. Произвежда се под формата на квадратчета (правоъгълници), може да се изреже с обикновен строителен нож и да се залепи към основата с пяна, шпакловка или специално лепило. Материалът може да бъде подгънат под основата или да бъде положен в пространството между гредите. Това е наистина добър вариант за изолация.

Пяната е прикрепена към основата с гъбички и лепило

Характеристики на материала

Струва си да започнем с факта, че в зависимост от обхвата на приложение се избира материал с една плътност или плътност. Топлоизолацията на подовата конструкция се извършва с помощта на пяна клас 35 или 45. Има и материал от клас 31, 31С и 45С.

Характеристики на марки penoplex 35 и 45

Изолация "Penoplex" марка 35 се отнася до универсална изолация и може да се използва не само за подове, но и за стени с фундамент.

Таблица 1. Отлично представяне на степен 35

Име на индикатораЕдинициСтойностОбяснение
ПлътностKg / m328 до 38Материалът може да издържи значително напрежение.
Коефициент на топлопроводимостW / m × ° C0.03Това е доста ниска цифра, гарантираща енергийната ефективност на подовата конструкция.
Хигроскопичност%0.4При изпитване през деня материалът абсорбира влагата в посочения обем само през първите 10 часа.
ЗапалимостКатегорияD1Когато се комбинира с бетонна замазка, която не подлежи на изгаряне, такъв нагревател, който вече принадлежи към категория с висока огнеустойчивост, е напълно огнеупорен.
Поглъщане на шумаDb41Подходящ за апартаменти, в многоетажни сгради
Издръжливост на опънМРа0.4 – 0.7Материалът ви позволява да създадете солидна, солидна основа.
Температурен диапазон на приложение° С-50 до +75Това ще бъде идеален материал за изолация на замазка на студен бетонен под.

Изолация "Penoplex" клас 45 се характеризира с висока плътност, поради което по-често се използва за изолиране на замазки на земята. Този тежкотоварен материал се използва дори в пътното строителство.

Използването на пяна в пътното строителство

Таблица 2. Отлично представяне на степен 45

Име на индикатораЕдинициСтойност
ПлътностKg / m340,1 до 47
Коефициент на топлопроводимостW / m × ° C0.03
Хигроскопичност (според тестове през деня)%0.2
ЗапалимостКатегорияG4 (във връзка с топлоустойчиво покритие няма значение)
Поглъщане на шумаDb41
Издръжливост на опънМРа0.4 – 0.7
Температурен диапазон на приложение° С-50 до +75

Стандартна маркировка върху опаковката на изолацията Penoplex

На опаковката на пеноплекса можете да видите следните видове маркировки:

Характеристики на основните видове изолация

Обобщавайки, има няколко вида пеноплекс, които се използват за изолиране на подовата замазка:

 1. Penoplex клас 35 и 45, подходящ за покриви, подове над топли и студени мазета, гаражи и складови помещения.
 2. "Фондация Penoplex", която има висока влагоустойчивост, топло- и звукоизолационни свойства и може да се използва не само за затопляне на основи, но и замазки на земята.
 3. "Penoplex Comfort" е широко разпространен вид изолация за вътрешни работи, не се страхува от висока влажност. Полага се върху твърда основа (бетонни подови плочи).

Стайлинг пяна

Penoplex е траен и твърд материал със затворена клетъчна структура. Ето защо той може безопасно да бъде положен върху здрава и не съвсем плоска основа. Има успешен опит за полагане на материал директно върху пясък, трошен камък, експандирана глина и други насипни пълнители.

Забележка:

въпреки факта, че пеноплексът може да издържи на натоварвания и може да бъде притиснат малко, все пак е по-добре да изравните повърхността сами и да запълните всички пукнатини и дупки с обикновена шпакловка.

Строителните работи се извършват по следната схема:

 1. Купете материал с марж от 5-10%. Просто изчислете площта на стаята и поръчайте необходимата сума.
 2. Отстранете остатъците от повърхността, почистете с прахосмукачка, премахнете петна от боя или масло, ако има такива. Основата трябва да е здрава и чиста.
 3. Ако основата има разлика във височината над 10 mm, тогава тя трябва да бъде изравнена със замазка. Ако се използват разхлабени основи, просто ги изравнете и уплътнете, доколкото е възможно.
 4. Помислете как ще закрепите материала. На хлабава повърхност плочите могат просто да бъдат разположени в дистанционер, на твърда повърхност - залепени със специално лепило или пяна.
 5. Не забравяйте да грундирате твърдата повърхност, за да осигурите добро сцепление. Това също така ще премахне допълнително праха от него.
 6. Поставете плочките, започвайки от далечния ъгъл на стаята, отзад до фугата. Преместете новия ред на половината от плочката, за да създадете превръзка, като при тухлената зидария. Уплътнете добре плочките, за да получите равна повърхност.
 7. Изрежете го в ъглите с обикновен нож. Препоръчваме ви да залепите амортисьорна лента по стените преди полагане, така че пеноплексът и бъдещата замазка да не ги докосват.
 8. Оставете лепилото или пяната да изсъхнат след приключване на инсталацията. Обикновено за това са достатъчни 6-8 часа. Когато полагате върху хлабава повърхност, можете веднага да започнете да изливате замазката.

Penoplex е отлична основа за полагане на топъл под

Забележка:

освен това можете да фиксирате листовете с дистанционни елементи (чадъри). За да направите това, ще ви трябва тренировка и тренировка за победа. След полагането на един ред, трябва да пробиете дупки в центъра на всеки лист и в шевовете срещу ъглите, така че чадърът да притиска две плочки наведнъж.

Ако искате резултатът да бъде възможно най-ефективен, опитайте се да не подпирате плочките една срещу друга, а да разпенвате всеки шев.Това ще избегне така наречените студени мостове - въздухът няма да премине през пукнатините.

Затопляне на подове

Благодарение на затворената си клетъчна структура, Penoplex може да бъде монтиран под хидроизолационен слой върху твърда основа, направена от груб чакъл с пясък, изравняващ слой, чиято дебелина е повече от 100 mm.

Този метод на топлоизолация елиминира необходимостта от подготовка на бетон. Оставайки от топлата страна на изолацията, водоустойчивата мембрана изпълнява и функцията на пароизолационен слой. Дебелината на разпределителното табло, което служи като основа за готовия под, зависи от изчисленията в зависимост от предназначението на сградата.

Полагането върху слой топлоизолация трябва да се извършва чрез метода на студено свързване, който изключва използването на пластификатори и разтворители в лепилото.

За да се избегне замръзване на земята в основата, хладилните складове, особено камерите за дълбоко замразяване, изискват допълнителна изолация на пода. Изолацията Penoplex е в състояние да поддържа оригиналните си топлоизолационни свойства при постоянна ниска температура и голямо натоварване. При разпределително натоварване повече от 10 t / m ^ (2) деформацията на плочите се получава с не повече от 2% от дебелината на плочата.

Създаване на замазка

Подовата замазка с пеноплекс може да се извърши както с циментово-пясъчна смес, така и с модерни готови смеси. Препоръчваме ви да използвате готови смеси - те са по-здрави, имат по-добри характеристики и издържат много по-дълго.

На първо място, поставете слой пароизолация (специална мембрана) върху изолацията и поставете нейните ръбове по стените. След това поставете маяците на същото ниво като ширината на правилото. Проверете правилната инсталация на маяците с дълга, равномерна лента. Поставете го така, че да лежи на три маяка наведнъж. Лентата не трябва да мърда - при правилно полагане и трите точки са разположени в една и съща равнина.

Замазката се излива по класическия начин - пригответе разтвора, изсипете го между маяците, набийте го, изравнете го с правилото. Трябва да работите достатъчно бързо, така че предварително поставеното решение да не се втвърди, преди да приложите ново. Трябва да се придвижите от далечния ъгъл до изхода от стаята. Ако в стаята няма врата и кутия, вместо това поставете обикновена дървена дъска или парче профил с височина, по-голяма от очакваното ниво на замазката.

Забележка:

желателно е да се укрепи замазката. За това се използва стандартна метална мрежа с размер на окото от 5 на 5 до 10 на 10 см или специални минерални влакна.

Поставете листове от пяна в шахматна дъска - това ще увеличи здравината на конструкцията

Интересно е: Полагане на асфалт върху бетонна основа технология 2019

Предимства на комбинираната топлоизолация

Дебелината на топлоизолацията на панела е само 40-60 мм, така че дори при вентилационна междина от 10-12 мм широка, няма да се налага да повдигате пода. За уплътняване на кръстовищата с елементите на носещата рамка се използва влагоустойчива шпакловъчна смес. Възможно е да се увеличи ефективността на изолацията от пяна чрез комбиниране на основното покритие с Penofol или друга изолация, за предпочитане снабдена с топлоотразяващо фолио.

Както показва практиката, такъв композит се характеризира с пълно и ефективно запазване на топлината, тъй като значителна част от лъчистата топлина се връща в изолирания обем.

Дебелина на замазката

Няма недвусмислени препоръки от производителя относно дебелината на замазката, която трябва да бъде положена върху пеноплекса. Но професионалните строители препоръчват да се направи слой от поне 40 мм. Това е такъв слой, който надеждно задържа повърхността и не се мачка по време на работа. Ако искате да направите самонивелиращи се подове, първо попълнете класическата нивелираща замазка и след това ги монтирайте отгоре. Това ще ви спести значителна сума от материали.

Дори начинаещ майстор може да постави пеноплекс под замазката на пода - това не изисква специални умения и инструменти. Опитайте - със сигурност ще успеете!

Предимства и монтаж на изолация Penoplex под подовата замазка

Голямо количество топлина напуска къщата през пода, следователно пеноплексната замазка е предпочитаният вариант за много жилищни сгради и апартаменти. Penoplex е сравнително нов материал, който е спечелил огромна популярност за краткия период от съществуването си, е станал невероятно популярен на пазара на топлоизолационни материали. Следователно изборът в негова полза не е изненада.

 • 1 Предимства на подови настилки от пяна
 • 2 Монтаж на дунапренова замазка 2.1 Подготвителни мерки
 • 2.2 Полагане на пяна и замазка организация

Предимства на подови настилки от пяна


Защо изолацията на пода е толкова важна? През него преминават сериозни топлинни загуби, стаята трябва да се отоплява по-интензивно, това отнема допълнителни енергийни разходи и финансови инжекции. Следователно е по-лесно да се извърши изолация на пода, чиято технология ще направи повърхността топла, ще сведе до минимум загубите и ще осигури дълъг експлоатационен живот.
Изравняването на пода със замазка често се допълва чрез инсталиране на пяна под замазката. Този материал има сериозни предимства и важни характеристики:

 • Материалът не абсорбира влагата. Поради влагата по пода се образуват плесени и плесени. Това е спешен проблем за частните къщи и тези, които живеят в приземните етажи на многостайни сгради;
 • Penoplex помага за намаляване на топлинните загуби с около 20 процента, което прави материала енергийно ефективен;
 • Той е силен при компресия, има лека степен на деформация и може да издържи на големи натоварвания;
 • Съвременната технология на устройството с трохи от пяна ви позволява да постигнете впечатляващ експлоатационен живот на пяната;
 • Екологичност на пеноплекс. Технологията на производство не предвижда използването на опасни, вредни вещества. Следователно пеноплексът е безопасен, екологичен, не причинява алергични реакции;
 • Една проста технология за монтаж ще ви позволи да направите замазката върху пеноплекса със собствените си ръце без помощта на специалисти. Дори не се нуждае от специализиран инструмент.

Монтаж на замазка Penoplex


Извършването на замазка върху полистирол, или по-скоро екструдиран пенополистирол, няма да бъде трудно, ако направите всичко сами. Но тази работа има определени нюанси.

Целият процес на инсталиране на замазка върху пеноплекс е разделен на два основни етапа:

 • Подготвителни дейности;
 • Полагане на стиропор и подова замазка.

Затова ще ги разгледаме отделно, като обърнем внимание на особеностите при изпълнението на всяка задача.

Подготвителни дейности

За да може стиропорът да бъде положен под замазката или стиропора възможно най-ефективно, е важно правилно да се организира подготовката.

 • Почистете добре повърхността на пода от натрупаните отломки и мръсотия.
 • Запечатайте всички съществуващи пукнатини, чипове, като използвате строителни полимери за бетонни основи. Има по-енергоемки начини да направите това, но полимерните подови настилки са модерни и ефективни.
 • Ако подът не е равен, препоръчително е да използвате изравняващи смеси. Когато повърхността на пода е равна, можете просто да я покриете със слоеве грунд със собствените си ръце.

Организация на полагане и замазка Penoplex

Сега е време да поставите елементите на плочата от пяна и замазката върху пеноплекса. За да направите това, трябва да преминете през няколко доста сложни, но възможни процеса, за да го направите сами.

 1. Поставете найлоново фолио върху подготвената повърхност на пода. Тя трябва да има припокриване от около 10 сантиметра по стените. Всички фуги трябва да бъдат залепени със здрава лента. Това ще осигури ефективна бариера срещу пара.
 2. Нарежете лентата за амортисьор от полиетиленова пяна. Елементите трябва да са широки около 12-15 сантиметра.Разстелете лентата по периметъра, залепете я към стената със специално лепило. За да направите сцеплението по-надеждно и трайно, третирайте стените с грунд. Не можете да направите без амортисьорна лента, тъй като тя ще ви позволи да компенсирате влажно-термичното разширение на вашата замазка по време на нейната последваща работа.
 3. Освен това подовата изолация осигурява самостилиране на пяната. Тук няма нищо сложно. Но специалистите препоръчват да се обърне специално внимание на ставите. Използвайте лента или висококачествен уплътнител в тези зони.
 4. Върху положената пяна нанесете слой грунд, поставете филм за пароизолация и поставете монтажна метална мрежа върху всичко това. Също така трябва да има припокриване от приблизително 20 сантиметра.
 5. Водачите са монтирани според строго очертаното ниво, те са фиксирани с бетонен разтвор. Стъпката между водачите е 100-150 сантиметра, в зависимост от размера на вашата стая.
 6. Подгответе бетон за замазка. Съотношението на цимента към пясъка трябва да бъде 1 към 3. Обикновено за 500 милилитра вода се изисква 1 килограм цимент и 3 килограма пясък. Не е трудно да се приготви сместа. Вземете голям съд, напълнете го с вода и изсипете сухата смес, получена от пясък и цимент. Преместете всичко старателно, за да получите хомогенна маса. Оставете да се запари 5 минути, след което разбъркайте разтвора със строителен миксер.
 7. Пристъпваме към изливане на замазката. Не забравяйте да започнете да изливате замазката върху пяната от далечния ъгъл срещу входа. Хвърлете хоросан, подрежете с мистрия и издърпайте излишното с правило. Всяка излята лента, която получаваме в резултат на инсталирането на водачите, обработваме с иглена ролка. Това ще премахне въздушните мехурчета от разтвора.
 8. Изчакайте, докато разтворът изсъхне върху пяната, отстранете водачите и запълнете получените кухини с разтвора.
 9. По-нататъшна работа на пода може да се извърши след най-малко 7 дни, въпреки че професионалистите препоръчват изчакване 3 седмици. Това ще направи материала възможно най-здрав.
 10. В процеса на сушене на замазката на върха на пеноплекса, два пъти на ден, ще трябва да навлажнявате пода с вода. Но не твърде интензивно. Това ще предотврати напукване.

Интересно: Стилизиращи продукти за къдрава коса 2020

Не е трудно да завършите подовата замазка, както и да организирате изолация с пеноплекс. Целият процес на замазката ще отнеме малко време. Подовата повърхност ще отнеме много повече време, за да изсъхне.

Висококачествената замазка и ефективната изолация ще ви позволят да се отървете от топлинните загуби и да получите идеално равен под. Трябва да се добави, че пеноплексът е подходящ за полагане под всякакъв материал, перфектно служи за системата за топъл под. Следователно замазката не е единственото решение, за което пеноплексът е полезен.

Използвайте за дървен под

Penoplex се полага тук директно върху дървена основа: влакнести плочи, шперплат или дъски. Първо отстранете первазите и отстранете финишното покритие. Част от дъските се повдигат и изоставанията се проверяват, докато изгнилите или без костилки се сменят.

Важно е повърхността на пода да е равна и идеално хоризонтална. Изпъкналите участъци на пода се отстраняват чрез шлайфане, а празнините се покриват с шпакловка

Листовете са монтирани един към друг, така че да няма празнини

Изпъкналите участъци на пода се отстраняват чрез шлайфане, а пукнатините се покриват с шпакловка. Листовете са монтирани един към друг, така че да няма празнини.

Подовата повърхност е грундирана. Силно абсорбиращите плоскости се грундират няколко пъти. Когато повърхността е суха, изолацията се монтира. Съединенията между листовете са запечатани, доколкото е възможно. Пропуските са запълнени с полиуретанова пяна, която не съдържа толуен, което корозира изолацията. Изолационният слой е покрит с пароизолация, след което са прикрепени плочи от шперплат или ПДЧ. Подовото покритие се полага отгоре.

Penoplex е популярна подова изолация.Притежава високо ниво на изолация и добра защита срещу влага и пара. Може да се използва за самоизолация на балкони и стаи с различни подови основи.

Подова замазка Penoplex

В изолацията на подове penoplex, известен още като екструдиран пенополистирол, намери своето достойно приложение. Неговите свойства позволяват да се използва за подови настилки дори при най-голямо натоварване. Но за да не разочаровате материала, трябва да следвате технологията - неправилно подредената замазка penoplex може да съсипе цялото нещо. За да предотвратим несправедливи оплаквания относно този топлоизолатор, ние ще ви кажем как правилно да монтирате плочите от пяна в замазката, какви са принципите за монтаж.

Характеристики на подовата изолация във вана с пеноплекс

Технологии за изолиране на подове във вана:

 1. Прост вариант на пода. Състои се от компресирана почва, смес от пясък и чакъл, бетонен субстрат, пароизолация, експандиран полистирол, полиетиленов филм, подсилваща рамка. За да го изолирате, трябва да подготвите основата, да я подравните от неравности, пукнатини. Върху всички слоеве се излива замазка от специална изолационна смес.
 2. С замазка над пода. За топлоизолация на конструкцията е подходящ траен лист от пяна, пресована минерална вата. Основата е направена от бетонна плоча, която е фиксирана към стени или лентови основи.
 3. По закъснения. По-добре е да използвате полистирол, пресован материал вълна като изолация.

Поради своите физически и технически свойства, екструдираният пенополистирол се използва широко за изолиране на лентовата основа под парната баня, подове, покриви и стени. Дървената къща обикновено е изолирана с естествени материали. Следователно, penoplex се използва за най-ефективната изолация на рамкови и тухлени конструкции.

Стандартно плочите се правят с ширина 60 см и дължина 120 см. Дебелината може да бъде от 2 до 15 см. Тя трябва да бъде избрана в зависимост от целта и климатичните характеристики на района на употреба.

Не забравяйте да закупите сертифицирани стоки в специализирани магазини. Качеството на материала, неговата екологичност и експлоатационни характеристики зависят от това. Цената на пеноплекс, в зависимост от дебелината му, може да варира от 3900 до 4300 рубли на кубичен метър.

Мазето е по-тънката част на основата, към която са прикрепени стените на конструкцията. Следователно трайността на сградата зависи от качеството на нейната топлоизолация.

В процеса се придържаме към следната последователност:

 • Покриваме основата с хидроизолационна мембрана.
 • Фиксираме върху акрилно лепило 12-сантиметров слой стиропор.
 • Полагаме втория слой хидроизолация. Това ще бъде един вид дренаж.
 • Прикрепяме геотекстилен материал, който действа като филтър.
 • Запълнете с пясъчно-циментова замазка.

Поради хидрофобността на топлоизолатора, парната баня ще бъде надеждно защитена от влага.

Ако решите да изолирате бетонния под в парната баня, тогава тази изолация може да се използва във всички помещения.

Изолация на пода във ваната: експандирана глина, пеноплекс или на земята

Извършваме работата в следния ред:

 1. Покриваме фундаментната възглавница с битумна мастика на два слоя.
 2. Полагаме рулонната хидроизолация с припокриване от 10 см. За целта перфектът или хидростеклоизолът са отлични.
 3. Полагаме листове от пяна. Проверяваме равномерността на инсталацията с хидравлично ниво.
 4. Ние правим стоманобетонна замазка с дебелина 6 cm.
 5. Монтираме облицовката.
 6. Най-добрият вариант за довършване на пода в банята е дървени или керамични плочки.

Има много противоречия относно използването на този материал за топлоизолация на дървени подови настилки в парни бани. Що се отнася до техническите свойства на пеноплекс, той може да издържи на температури до 75 градуса и затова е строго забранено да се използва в парната баня, дори ако е обработен с противопожарно съединение. Но за изолация в стаята за почивка и съблекалнята се счита за най-подходяща поради добрата си устойчивост на влага.

Извършваме топлоизолация, придържайки се към следния алгоритъм на действие:

 • Покриваме дървените трупи и пространството между тях с мембрана за пароизолация. За това можете да използвате алуминиево фолио, крафт хартия или найлоново фолио.
 • Поставяме между трупите листове от пяна с дебелина 10 см, предварително обработени с антипирени.
 • Фиксираме втория слой пара и хидроизолация
 • Оборудваме довършителни подови настилки.

Предлагаме ви да се запознаете с: Разстояние от баня до баня на съсед

Преди полагане дървото за довършване на пода трябва да бъде старателно импрегнирано с няколко слоя огнезащитни и антисептични средства.

Поради работния температурен диапазон на материала, изолацията на банята с пеноплекс отвътре не е разрешена. Екструдираната полистиролова пяна, като правило, се използва навън за рамкови или тухлени бани.

Процедурата за топлоизолация на стени във вана с пеноплекс изглежда така:

 1. Покриваме повърхността с грунд на два слоя.
 2. След пълно изсъхване фиксираме слоя за бариера срещу пара.
 3. Върху лист от пяна нанасяме лепилен състав с дебелина 7-8 см. Той трябва да покрива около 40% от повърхността.
 4. Прикрепяме частта към стената и допълнително я фиксираме с "гъби".
 5. След като напълно покрихме повърхността на стените, пристъпваме към монтажа на втория слой, измествайки елементите, за да покрием шевовете.
 6. След като лепилото изсъхне напълно, издухваме празнините с полиуретанова пяна.
 7. Подсилваме повърхността с мрежа от фибростъкло, прикрепяме я с лепило и я оставяме да изсъхне.
 8. Измазваме стените и извършваме допълнителна декорация на стени.

Моля, обърнете внимание, че лепилото за закрепване на материала може да се използва само на базата на цимент, полиуретан или битум.

Топлоизолационният материал е полистирол, разпенен на модерно оборудване. Технологиите позволяват да се постигне равномерно разпределение на малките газови мехурчета по цялата структура на пяната. Такава изолация надеждно задържа топлината - именно това качество се оценява преди всичко при декорирането на пода и стените на банята.

Важно! Около 15-20% от топлинните загуби във всяка стая са свързани с недостатъчна изолация на пода.

Изолирайте пода в банята с пеноплекс: плюсове и минуси, функции за монтаж
Penoplex - гаранция за минимални топлинни загуби във ваната

Необходимо е да се изолира пода в банята с помощта на експандиран полистирол на два етапа - затопляне на мазето и директното използване на материала при полагане на подовете. В първия случай бетонната основа е покрита с двоен слой хидроизолация, след което материалите са фиксирани към акрилното лепило. След това върху него се полага армираща мрежа и се излива с бетонна замазка.

Технология за замазка Penoplex

Полагането на дунапренени плоскости в замазката се извършва от край до край. Препоръчително е да залепите шевовете със специална лента с фолио, можете да използвате и обикновена лента. Това е необходимо, за да не попадне течност от циментовата замазка между плочите, които ще се утаят върху пеноплекса. Често изолацията е допълнително защитена с хидроизолация - тя може да бъде покривен материал, пергамент и дори прост полиетилен.

Моля, обърнете внимание: според технологията на устройството за замазка хидроизолацията се поставя върху пеноплекса, а не под него. Неговата задача е да предотврати проникването на влага. След като попадне в ставите между плочите, водата ще остане там за дълго време - в края на краищата екструдираната полистиролова пяна практически не я абсорбира.

Преди да излеете замазката върху плочите на пеноплекс, е задължително да оставите температурна разлика по краищата. Той компенсира възможното разширяване. За да направите това, деформационна лента е прикрепена към стената по периметъра, например, разпенена полиетиленова пяна с дебелина 1 cm.

Подова изолация под замазката

Всяка замазка (бетон, от DSP, насипни състави) върху Penoplex се извършва по същия начин. Наличието на армировка също не влияе върху технологията на полагане на плочите. Нека започнем с факта, че плочите са образували издатини, тоест заключваща връзка. Това изключва появата на проходими студени мостове.

Изрязва се, както всеки EPS, с ножовка с фин зъб (за пластмаса или метал). Не се изисква по-сериозен инструмент.Можете да коригирате изрязването или леко да го подрежете / подрежете с остър нож (обикновен или строителен). Правилата за полагане на пода са много прости:

 • За по-добро запазване на топлината е най-добре да се подреждат на два слоя. Общата им дебелина трябва да бъде еднаква или малко по-голяма от избраната.
 • Преди да поставите Penoplex на пода под замазката, разточете амортисьорната лента по периметъра.
 • Полагаме първия слой, така че шевовете в редовете да бъдат изместени и да няма пресичания под формата на кръст. Тоест, започваме първия ред, например, с цяла плоча. Вторият - от сегмента, който остана след изрязване на крайността на първия ред. Ако е твърде тесен, най-добре е да намалите новия наполовина.
 • Можете да залепите фугите на плочите от първия слой с лента, но това не е необходимо, тъй като ръбовете под формата на ключалки са достатъчно фиксиране. Но за тези, които обичат "по-надеждни", можете също да залепите.
 • Плочите на втория слой се полагат така, че шевовете да не съвпадат. Тоест, за полагане на първия ред във втория слой са необходими половинки. За да направите това, плочата се разрязва по дължина. Тоест, кръстовището на двата реда ще се окаже над средата на долния лист. И за да не съвпада напълно, трябва да започнете първия ред във втория с четвърт. На втория ред е много желателно да залепите фугите. Първо, защото по тях ще се ходи - няма как да се измъкнем от това. На второ място, защото е необходимо да се предпазят ставите от изтичане на разтвора.

Трябва ли експандираният полистирол да бъде фиксиран към основата? За какво? Зареден със замазка и всичко по него, той няма да отиде никъде. Ако този метод на инсталиране ви се струва много ненадежден (но това се препоръчва от производителя), можете да го поправите. Първият слой е дюбел-пирони с голяма пластмасова капачка. Вторият обикновено не е прикрепен, но можете да го поставите върху лепило (PVA например). Можете да фиксирате първата с лепило или някакъв вид мастика, но ще трябва да изчакате, докато лепилото изсъхне.

Дебелина на замазката Penoplex

Има и друга опция, която предвижда устройството на замазка от листове от гипсови влакна (GVL). Те се полагат на два слоя и тук двусантиметрова замазка върху пеноплекса се оказва точно. В този случай използването на лепило се счита за незадължително. Просто? Но със сигурност по-скъпи. Предимствата на замазката от гипсофазер са предимно в спечеленото време. Според правилата циментът трябва да издържи 28 дни, преди да може да продължи работата по полагане на пяната върху дървения под. Използването на листове от гипсови влакна изобщо не изисква изчакване.

Замазка Penoplex и подово покритие

Подова замазка с пеноплекс предполага доста възможности за завършващо покритие. По принцип върху него може да се направи всеки под. Най-често срещаните опции са:

 1. Керамични плочки - да се полагат върху лепило за плочки.
 2. Подово отопление, водно или електрическо - замазката върху пенопластовите плочи е направена по системата "топъл под".
 3. Ламинат - монтиран според обичайната си технология, върху основа.
 4. Дървен под - полагат се дървени трупи, които се фиксират с полиуретанова пяна. Подовата настилка е направена отгоре.

Подът на топлоизолатора, дори и да има значителна якост на натиск, не трябва да се полага без замазка. Това е необходимо, за да се разпредели равномерно натоварването по повърхността. Изобщо не е необходимо да го подсилвате, особено ако обичайното покритие е подредено в къщата, а не пистата. Недостатъчната дебелина на замазката penoplex (по-малка от 4 cm) може да доведе до факта, че тя ще се напука, разпадне и деформира по всякакъв възможен начин.

Идеята за поставяне на пеноплекс под замазката на всеки под може да се нарече отлична. В крайна сметка за това всъщност е предназначен. Изолираният под ще ви позволи до голяма степен да запазите топлината в къщата и да осигурите комфортен престой.

Направи си сам подова изолация с Penoplex под бетонна замазка

Материалът е експандиран полистирол, подобно на полиетиленовите тръби в подовите отоплителни системи, като изолация за пода се използва сравнително дълго време.Експандираният полистирол има такива свойства, че може да се използва дори за подреждане на подове с потенциално големи натоварвания.

Монтаж на пяна под подовата замазка

Но за да може този тип подова изолация да работи ефективно, е необходима правилната технология за устройството от експандиран полистирол (включително със собствените си ръце).

Всъщност, в случаите, когато инсталационната технология не се спазва, е възможно да се направи такава подова изолация, която след това ще трябва да бъде напълно демонтирана с последваща инсталация отново, или да се извърши основен ремонт с огромни финансови и времеви разходи.

Очевидно е по-лесно да се направи подовата изолация в частна къща от самото начало правилно.

Защо Penoplex?

Какъв вид топлоизолатор трябва да бъде избран за подова изолация в частна къща? Кой е най-удобният начин за изолиране на балкон или лоджия? Какво да използвам за изолация на пода в честа баня?

Какъв материал е по-удобен за начинаещ? Възможно ли е да се направи топлоизолация директно върху земята? Какво ще помогне да се изолира дървен под в частна къща?

На всички тези различни въпроси може да се отговори по един и същи начин: за топлоизолация на пода във всички горепосочени случаи е подходящ материалът "Penoplex".

Въпреки факта, че пеноплекс или, както го наричат ​​още, експандиран полистирол, започна да се използва сравнително наскоро, той вече спечели доверие и уважение.

Снимка:

Този топлоизолационен материал е подобен на познатата пяна. Въпреки това, за разлика от полистирола, благодарение на специална технология на производство, пеноплексът има хомогенна структура и висока плътност.

Поради това той значително надминава пяната по здравина, но запазва своите водоотблъскващи свойства.

Всички тези качества правят възможно използването му за изолация на пода във всякакви помещения. Може да се използва както по време на строителство, така и по време на ремонт.

Подходящ е за изолиране на жилищни и нежилищни помещения, независимо дали се отопляват. Penoplex, дори в студ, остава топъл благодарение на въздуха вътре в него.

Следователно този материал може да се използва за подова изолация на балкон или лоджия, в частна баня, на долните етажи на къщите. Освен това е идеален за инсталиране на система "топъл под".

В продажба има различни видове тази изолация, които се различават по своите характеристики:

 • дебелина;
 • плътност;
 • степента на запалимост.

Когато избирате пеноплекс, трябва да се ръководите от препоръките за използването на всеки вид материал. Инструкцията за изолация на пода с негова помощ не се променя от избраната дебелина.

За изолация на под без основа (на земята) се препоръчва да се използва дебел слой изолация. За най-добър ефект можете да го поставите на два слоя.

При полагане на втория слой изолация е важно да се гарантира, че фугите от първото ниво не съвпадат със ставите на втория слой. Също така е позволено да се залепят слоевете заедно със специално съединение.

Ако се спазват тези препоръки, качеството на изолацията и хидроизолацията ще бъде по-добро

Също така е позволено да се залепят слоевете заедно със специално съединение. Ако се спазват тези препоръки, качеството на изолацията и хидроизолацията ще бъде по-добро.

По-практично е да се използва пеноплекс в строителството. Той е отлична изолационна основа за топлоизолация на пода върху земята или стоманобетонна плоча. Подовото покритие се полага върху пеноплекса.

Използването на този материал за запълване на празнините между гредите и дървения под на горните етажи на къщите е приемливо, но не е препоръчително.

За това можете да изберете по-евтин материал.

Penoplex ще бъде най-доброто решение в следните ситуации:

 • изолация на бетонния под на лоджията;
 • изолация на неостъклен балкон;
 • полагане на земята или бетона по време на изграждането на баня;
 • устройство на всеки под (включително дърво) в частна къща;
 • устройството на топъл под.

Можете да направите изолацията на пода със собствените си ръце. Тази процедура не е сложна и не изисква никакви специални умения. По-долу са дадени инструкции стъпка по стъпка за различните видове бази.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни