Защо трябва да имате предвид честотата на обмен на въздух в мазето?

Оптимална температура в избата за съхранение на зеленчуци

Оптималната температура за съхранение на зеленчуци се счита за нула градуса, но при полагане на продукти в мазето трябва да се има предвид, че всеки вид зеленчуци и плодове изисква свои собствени условия на температура и влажност (таблица 1).

Забележка: Традиционно се смята, че при нулева температура влажността трябва да се поддържа на 70-95%. Ако температурата е по-ниска, зеленчуците могат да замръзнат, а ако са по-високи, ще започнат да гният.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Таблица 1. Оптимална температура за съхранение на различни зеленчуци в мазето

Ако планирате да използвате една стая за съхранение на цялата реколта, не забравяйте да оборудвате захранващата и изпускателната вентилационна система и да изолирате стените и пода. Това ще помогне да се създаде оптимален микроклимат и да се предотврати развитието на бактерии, които провокират гниене.

Картофи и моркови

Преди да съхранявате тези зеленчуци за съхранение, трябва внимателно да изследвате реколтата и да премахнете всички повредени и изгнили плодове. Ако това не бъде направено, заразените екземпляри ще развалят останалите по време на съхранението.

За дългосрочно съхранение на картофите трябва да направите следното (Фигура 5):

 • Отстранете останалата почва и изсушете клубените в тъмно, хладно помещение;
 • Температурата се поддържа на + 2 + 4 градуса с относителна влажност не повече от 90%;
 • Всички грудки се сортират в големи и малки и се изсипват в отделни кутии или кошници с дупки, разположени на известно разстояние от пода. Не позволявайте кутиите или самите картофи да докосват пода или стените. Това ще наруши циркулацията на въздуха и ще съкрати времето за съхранение.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Фигура 5. Методи за съхранение на картофи и моркови в избата

Морковите могат да се съхраняват по няколко начина, но преди всичко върховете им се отрязват, а самите корени леко се изсушават. В бъдеще морковите могат да се поставят на слоеве в кутии, като всеки слой се поръсва с пясък или иглолистни дървени стърготини. Можете също така да съхранявате моркови в отворени найлонови торбички. Но ако имате малка реколта, всеки морков може да се потопи в глинен разтвор и да се остави да изсъхне.

Цвекло и зеле

За да запазите цвеклото по-дълго, също така трябва да отрежете върховете от тях и да ги задържите на открито за няколко часа, така че корените да изсъхнат (Фигура 6).

Забележка: Основното условие за успешното съхранение на цвеклото е прохлада, поради което е задължително да се оборудва мазето с вентилация и редовно да се следи нивото на влажност.

Дървените кутии с пролуки между дъските са най-подходящи за съхранение на цвекло. Но те не трябва да се инсталират на пода, а на малка дървена платформа на разстояние 15-20 см от пода и стените.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Фигура 6. Опции за съхранение на зеле и цвекло в мазето

Доста трудно е да се държи зеле в обикновена изба, тъй като този зеленчук изисква относително висока влажност - 90-98%. Най-добре е главите на зелето да се закачат на корен непосредствено след прибиране на реколтата, така че да изсъхнат. Когато настъпи слана, зелето може да се пренесе в мазето, но е по-добре да се съхранява в същото окачено състояние.

Съхранение на лук и чесън

Лукът и чесънът се съхраняват в изсушено състояние. Те могат да бъдат плетени и окачени на стените. Но можете да го направите по различен начин: изрежете върховете, поставете главите в стар чорап и ги закачете от стената (Фигура 7).

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Фигура 7. Методи за съхранение на лук и чесън

Невъзможно е да поставите лук и чесън в подземното хранилище, тъй като повишената температура на помещението ще доведе до бързо гниене на зеленчуци.

Характеристиките на съхранението на различни зеленчуци в мазето са показани във видеото.

Захранваща и изпускателна вентилация на мазето

Микроклиматът във всяко мазе се поддържа най-добре от захранващата и изпускателната система. Състои се от два въздуховода: единият за всмукване на въздух, другият за отработените газове.


Захранваща и изпускателна вентилация на мазето

Долният край на захранващата тръба е фиксиран на 50 см от пода на мазето, а горният трябва да излиза на 1 метър над нивото на почвата.

Долният край на комина е разположен на 150 см от пода на сутерена, а горният се простира на 50 см отвъд билото на покрива.

Температурната разлика в долния и горния край осигурява сцепление: през захранващата тръба от улицата до мазето, по изпускателната тръба към улицата.

Поставете вентилационните канали от противоположните страни. Ако пренебрегнете това правило, в стаята ще бъдат създадени застояли, непроветрявани зони. Въздухът ще се движи само по една стена. И тук също е необходимо да се оборудва система от амортисьори, които контролират интензивността на вентилацията.

Ако собственикът реши сам да направи вентилацията на мазето на къщата, като правило се използват пластмасови тръби с диаметър 10 - 15 mm. Колкото по-голяма е площта, толкова по-широка е тръбата. За площ от 40 кв. метра, по-добре е да вземете тръба с диаметър 12 мм.

По-трудоемък метод за производство на вентилационни канали е от дървени дъски. Вътрешната повърхност на каналите трябва да бъде възможно най-гладка, така че дъските се обработват с равнина. Слотовете ще влошат сцеплението. Предимството на дървената вентилация в мазето на жилищна сграда е липсата на конденз по стените.

Горните краища на тръбите са покрити с чадъри, които не позволяват на утайката да премине вътре и участват в регулирането на дебита на въздуха. Колкото по-къса е захранващата тръба в сравнение с изпускателната тръба, толкова по-мощен е потокът. Това свойство се използва за регулиране на интензивността на сцеплението.

Мазето на жилищните сгради е разделено на няколко отделения, във всеки от тях е монтиран входящ-изпускателен отвор за вентилация.

Добрата вентилация на мазето на частна къща осигурява двукратен обмен на въздух на час, т.е. целият обем въздух се заменя два пъти за 60 минути.

Малка вентилация на мазето

Вентилацията на малко мазе на частна къща работи на принципа на притока-издухване. Но тук ще се справи единственият вентилационен канал от дърво, разделен на две отделения. Единият от тях служи за притока, а другият за отработените газове.

При силни студове вентилационните канали трябва да бъдат затворени.

Влияние върху микроклимата и стандартните стойности

Изграждането на изба е доста трудна задача, която изисква интегриран подход. При издигането му е необходимо да се вземат предвид огромен брой фактори и да се съсредоточи върху строителните норми, в противен случай е малко вероятно да бъде възможно да се получи висококачествена сграда. Основните критерии, които влияят върху безопасността на храните, са влажността и температурата. Тези два параметъра са основните и трябва да се поддържат на определено ниво.

Според нормативната документация оптималните условия в избата са:

 • влажност в рамките на 85-90%;
 • температура в района на 2-5 градуса.

Такова съотношение на основните показатели е най-благоприятно за удължаване срока на годност на културата. Освен това трябва да се спазва целогодишно, независимо от външните фактори. Дисбалансът веднага се отразява на микроклимата в стаята.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Повишената влажност в избата води до промяна в точката на оросяване в стаята. В същото време при нормални условия трябва да е извън него. Последицата от този процес е образуването на конденз, който покрива всички повърхности и допринася за развитието на влага.Плесен, плесен, мухлясала храна и корозия на стелажите са само някои от проблемите, които излишната влага може да причини.

Повишаването на температурата прави въздуха по-сух, което също не прави нищо добро. Рязкото намаляване на нивото на влага и увеличаването на топлинните показатели оказват негативно влияние върху продуктите, като ги изсушават 2 пъти по-бързо. Следователно температурата и влажността в избата трябва да бъдат постоянни и също така да бъдат в границите, предвидени в техническата документация.

Относно контрола на температурата и влажността


Сравнителна таблица за естествена и принудителна вентилация.

Естествено, желанието да се контролира процесът на обмен на въздух, следователно, температура и влажност. Температурата на външния въздух е еднаква както за екстракта, така и за захранващия канал. Необходимо е да се обмисли използването на пример, че в зависимост от температурата на външния въздух посоката му на движение ще се промени и следователно такова понятие като изпускателен и захранващ канал трябва да се счита за условно: през зимата температурната разлика в канала , изходът на който е по-близо до тавана, ще бъде по-голям от съответната разлика в канала, завършващ по-близо до пода. В резултат на това през зимата, в равновесно състояние на равновесно състояние, въздухът ще се движи нагоре от съоръжението за съхранение по първия канал. Наричаше се абсорбатор.

Можете да направите вентилацията по-ефективна при зимни условия, като повдигнете качулката по-високо и инсталирате дефлектор върху нея, чийто най-прост вариант е показан на фигура 1. Основният елемент на такова устройство е цилиндрична обвивка (вижте фигура 2). Духайки над черупката, вятърът създава вакуум върху по-голямата част от повърхността си. Колкото по-силен е вятърът, толкова по-ефективно работи дефлекторът.

Всъщност, ако температурата на външния въздух е по-висока от максималната температура в хранилището, тогава въздухът в него ще започне да се движи в обратна посока и захранващият канал ще стане изпускателният канал.


Изображение 2. Обща схема на вентилационната система.

Един прост начин за контрол на дебита на въздуха е промяна на напречното сечение на захранващия или изпускателния канал. Можете да опитате да направите автоматичния процес на припокриване (и това вече се прави), но това не е практично за избата. По-лесно е да се измери температурата вътре в него с обикновен термометър и ръчно да се увеличи или намали напречното сечение на изпускателния канал с клапан. В кой канал да направите това, няма значение.

Проблемът е в температурата, на която трябва да реагирате. Например експертите смятат, че температурата 0,5-1,5˚С и влажността 60-70% са оптимални за лука, а 4-6˚С и 90-95% за картофите, съответно. Това, което е по-важно да се запази, зависи от собственика.

За намаляване на влагата може да се използва сол или негасена вар. Солта ще трябва периодично да се изсушава, а варът след гасенето може да бъде полезен за варосване или за намаляване на киселинността на почвата. Можете да увеличите влажността с мокри дървени стърготини по пода.

Яма и основа

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Въпреки че избата в гаража е под земята, тя трябва да има здрава основа и добри стени. Това ще бъде ключът към силата, както и устойчивостта на различни външни влияния. Първата стъпка е подготовката на ямата. Тя трябва да е с планираната дълбочина, а нейната ширина и дължина трябва да са такива, че да е възможно свободното полагане на подовите плочи. Ако гаражът вече е построен, тогава изкопът ще трябва да се извърши ръчно, което ще отнеме доста дълго време. В някои случаи най-доброто решение е да наемете малък багер.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Когато ямата в гаража е готова, стените и дъното на бъдещата изба са подравнени. Дъното на ямата в гаража е добре набито; за тези цели най-лесният начин е да използвате електрически или бензинов трамбовка. Необходимо е да се направи пясъчен насип върху него със слой от 10 см. След това се прави пълнеж от натрошен камък на средната фракция.Дебелината на слоя трябва да бъде около 10 см. Той също трябва да бъде добре изравнен. След това бъдещата основа е хидроизолирана. За тези цели можете да използвате покривен материал. Листовете му трябва да се полагат с припокриване от 10 см. В този случай е по-добре да залепите фугите с битумна мастика. Такъв слой ще бъде отлична бариера за влага. Покривният материал трябва да се полага с припокриване на стените.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Подготвя се метална обвивка, която да служи като стабилизатор за бетонната плоча. Клетъчната стъпка трябва да бъде см. Решетката може да бъде единична. За да може разтворът да запълни пространството под него и да изключи контакта на метала със земята, е необходимо да го повдигнете с 5 см. Също така размерът му трябва да бъде с 5 см по-малък от общата ширина и дължина на ямата . Следващата стъпка е изливането на бетон. Трябва да се произведе с едно движение, за да се направи монолитна плоча. В някои случаи е по-добре да използвате множество бетонобъркачки. Леенето на основата ще отнеме няколко седмици. През това време е необходимо да се гарантира, че бетонът не изсъхва.

Съвет! В някои случаи задължително решение е изграждането на дренажна система в гаражната изба.

Това може да е малка вдлъбнатина под пода, която е моделирана на филтър, състоящ се от няколко слоя пясък и чакъл. Може да се осигури и периметрен дренаж.

Интересно: Гараж, прикрепен към къщата - подробен поглед върху въпроса

Организация на вътрешното пространство

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

За съхранение на зеленчуци и плодове в избата е важно да се предвиди наличието на рафтове. В допълнение към такива продукти, избата най-вероятно ще съдържа и различни кисели краставички.

Най-доброто решение за избата би било инсталирането на стелажи по целия периметър на стените. Те могат да бъдат направени от метален ъгъл, което гарантира дълъг експлоатационен живот. Нивата на стелажите в избата са направени от дърво. В тях могат да се настанят кутии с храна или кисели краставички. Осветлението се прави най-добре в запечатани осветителни тела. Това ще предпази контактите от проникване на влага, което може да доведе до окисляване.

Стълбището е задължителен атрибут на избата. Може да бъде сгъваем или неподвижен. Можете да направите стълбище за изба от метал или дърво. Много ще зависи от това как ще бъде реализиран входът в избата от гаража. Видео за изграждането на изба под гаража е по-долу.

Характеристики на избата на хладилника

В сравнение с конвенционалните устройства, хладилникът в избата се състои от две отделения:

 • Горната е избите.
 • Долна - съхранение на лед.

Съвет: Ако е необходимо, цялото долно отделение може да се използва за съхранение на много зеленчуци и картофи.

При изграждането на ледникова изба трябва да се вземат предвид:

 • Когато избирате място за такава изба, трябва да се даде предпочитание на сухо и издигнато място, за предпочитане с пясъчна почва. Такава почва е в състояние лесно да пропуска вода и бързо да изсъхне, което опростява инсталирането на хидроизолационна система и отстраняването на топената вода от конструкцията.
 • Препоръчително е всички земни работи да се извършват на ръка, тогава ямата с необходимите размери ще се окаже с неповредени странични стени и доста равна основа.
 • При изграждането на ледникова изба в плътни глинести почви е необходимо да се предвидят допълнителни мерки за нейното предпазване от атмосферни валежи и разтопена вода, за оттичане на течността от избата, ако те се натрупват в синусите на ямата, разположена между склоновете на изкопа и стените на избата.
 • Видът на хидроизолацията се избира според местните условия.
 • Препоръчително е да се изкопае дълбока канавка близо до избата, за да се отцеди водата.
 • За да се събере атмосферната течност, която е влязла в ямата, в основата й са разположени дренажни ями.
 • Водата, докато се натрупва в ямата, се извлича и носи нагоре.
 • Ямата, ако е необходимо, трябва да се изкопае около дренажната канавка.

Как работи снежното поле


Схема на разрушена изба на снежно поле

Според позиционната схема:

 • 1 - фундаментна яма.
 • 2 - канавка за оттичане на вода.
 • 3 - слой четка, слама или пръст.
 • 4 - полиетиленов филм.
 • 5 - слой от уплътнен сняг.
 • 6 - глинен замък.
 • Снежник е вид ледникова изба, но е предназначен за съвсем други задачи. Основната му цел не е съхранението на храна, а безопасността на снега.
 • Такава нужда е необходима в сухи или дори сухи райони, където има остър недостиг на влага както за напояване, така и за битови нужди през лятото.
 • Това води до факта, че през зимата тук се изграждат изби-резервоари, в които те се снабдяват с вода в горещите летни дни, благодарение на постепенното топене на снега в тях.
 • На снимката снежното поле е представено под формата на яма или глинен резервоар с всякаква удобна форма, който е пълен със сняг и където е добре уплътнен.
 • Снегът е опакован отгоре, покрит с найлоново фолио или какъвто и да е рула и покрит със слама или клони отгоре, които служат за топлоизолация.
 • Когато снегът се стопи през пролетта, ямата ще се напълни с вода, а през лятото, през безводния период, може да се вземе от там за поливане на градината, градината и други технически нужди.
 • Най-добре е да се организират снежни полета в гъсти почви, глина, глинеста почва, които не позволяват на водата да премине. Във филтърни почви стените и дъното на ямата са направени от смачкана глина или отделни глинени пити, което намалява загубата на вода за филтриране, достигайки до 50% без хидроизолация. За същите цели фундаментната яма може да бъде покрита с фолио.
 • Обемът на снежното поле може да се определи от следното изчисление: три кубични метра уплътнен сняг, дават около един кубичен метър стопена вода.
 • За да се разшири използването на снежното поле през лятото, насипът позволява. В същото време тя е покрита със слой пръст отгоре, което увеличава топлоизолацията.

Подова конструкция

Направете пода на мазето от стоманобетон.

Първа стъпка. Изравнете основата и запълването. Първо добавете около 15 см слой чакъл, след това 5 см слой пресят пясък. Поставете добре всеки слой.

Втора стъпка. Инсталирайте маяците с височина, равна на дебелината на замазката. Оптималната дебелина е дадена по-рано.

Стъпка трета. Пригответе бетонов разтвор и запълнете пода.

Как да направите под в изба

Ако искате да спестите време, поставете готовата стоманобетонна плоча. Можете също така да направите такава плоча сами, но ще трябва да отделите време за инсталиране на кофраж, полагане на армировка и други свързани с това работи. В този случай подът ще трябва да бъде положен преди инсталирането на тавана на мазето.

Планиране

Важна стъпка в процеса на подреждане на изба в гараж е планирането. Само чрез планиране може да се вземат предвид повечето потенциални клопки. Гаражът се проверява предварително и се измерва, за да се изчисли точно размерът на избата и местоположението на определени елементи. Помислете за следното:

 • вход;
 • местоположението на работилницата;
 • люк или врата;
 • вентилация;
 • сила на припокриване;
 • осветление;
 • рафтовете.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Оборудването на входа на избата е една от важните задачи. Той трябва да бъде разположен по такъв начин, че да е лесно достъпен. Освен това в гаража обикновено има работилница. Разположението на шкафовете и инструментите на последните не трябва да пречи на преминаването в мазето. Ако това не е предвидено, лесно е да се контузите или авариен изход ще бъде труден. Люкът или вратата към избата трябва да бъдат не само здрави, но и херметически затворени. Това ще предотврати навлизането на мръсотия и прах в мазето. Ако гаражът е оборудван с вентилационна система, с подходящото си качество, той може да се използва и за мазето.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Гаражът трябва да има висококачествено подово покритие.Силата му трябва да е достатъчна, за да издържи теглото на превозното средство и другите елементи, които ще бъдат отгоре. Ако е необходимо, таваните могат да бъдат подсилени с допълнителни опори от страната на мазето. В гаражната изба трябва да има осветление. Включването му трябва да се извършва директно от гаража. Размерът на самата изба не трябва да надвишава тези на гаража, ако наблизо има съседни стаи.

Съвет! Ще бъде по-лесно, ако най-ниската точка на пода на мазето в гаража е под замръзването на почвата.

В този случай можете да сте сигурни, че зеленчуците няма да замръзнат при силни студове. Също така си струва да планирате предварително как ще бъдат поставени рафтовете вътре в стаята.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Преди да започнете изграждането на изба в гаража, трябва да се уверите, че не преминават комуникации на дълбочината, на която ще бъде разположена. Областният инженерен план, който може да бъде получен от съответния орган, ще помогне да се изясни това. Ако има някакви комуникации на тази дълбочина, тогава има възможност проектът под гаража да бъде нарушен и ще трябва да потърсите отделно място. Би било добре да се знае нивото на подпочвените води. Ако те са твърде близо, тогава в мазето ще има не само повишена влажност, но и трайно разрушаване на пода и стените.

Интересно: Гараж "черупка" + снимка

Съвременни микроклиматични системи

Ако мазето ви е наистина голямо, тогава защо да не използвате сплит система или мощен климатик в него? Влажността в този случай също винаги ще се поддържа на необходимото ниво. Разбира се, използването на модерни климатици с два блока е свързано със сериозни финансови разходи, така че не всеки собственик на къща в страната решава да инсталира такова устройство в мазе или изба.

Съвременните сплит системи са доста скъпи и не всеки решава да ги използва за зеленчуково мазе.

Освен това температурата може да се променя с помощта на термосифони, които позволяват както да я намаляват, така и да я повишават.

В продажба можете да намерите и охлаждащи модули, които работят само за намаляване на температурата в помещението и не влияят по никакъв начин на влажността.

Ако трябва да увеличите температурата в мазето, тогава можете да изберете напълно противоположното решение - използването на отоплителни устройства. Коя система е най-подходяща в този случай ще зависи от възможностите на собственика и характеристиките на помещенията.

В идеалния случай трябва да направите модерна вентилационна система, с която можете не само да проветрите избата по всяко време, но и да регулирате температурата според вашия вкус. Такива модулни системи не са много популярни у нас. Както вече беше отбелязано, не всеки собственик на крайградски жилища решава да закупи такава система и да я използва в изба или мазе.

Високата цена на модулните системи принуждава много от нашите сънародници да се обърнат към старите методи на дядо, описани по-горе, много от които обаче имат доста висока ефективност.

Навременното мислене за това каква температура трябва да бъде в мазето, ще спасите реколтата си от разваляне и ще спестите значително количество ресурси.

Помощник редактор, автор на статии на общоикономически теми.

Други свързани статии:

Засега наблюдавам избата (закупена през лятото), всъщност това е обикновен гараж с мазе. Купихме гараж само за съхранение на храна. Гаражът не е завършен, подовете все още не са изляти, таванът просто е покрит с шлака на ниво около 30 см. Вратите също не са изолирани, да не говорим за тавана, но това е всичко за следващата година. И така ... Есен. Първите зърна сняг и намек за измръзване. Купихме картофи набързо. Не го изсуших поради риск от застудяване. Точно в мрежите, спуснах го в мазето. Той заглуши цялата вентилация. Той събори люка, хвърли осветлението.По това време термометърът показва + 7 ° С. Вече две седмици е като зимата. На открито до -20 ° С през нощта. През първата седмица температурата в избата падна до + 3 ° С, през втората, тоест сега, вече е + 1 ° С. Започвам да се страхувам от тази прогресия. Или напразно?

Намалете потока на студен въздух наполовина и изтичането с една четвърт.

Цвеклото се съхранява добре в избата при температури от 0 до +2 градуса.

Правилният микроклимат на мазето е един от ключовите моменти за успешното запазване на реколтата през зимата. За да се поддържа оптималната температура, подземното хранилище трябва да бъде изолирано и през целия студен сезон трябва да се следи нивото на влажност и отоплението на помещението.

От тази статия ще разберете каква температура трябва да бъде в избата през лятото и зимата и какви средства да използвате за стабилизиране на този показател. Освен това ще ви разкажем за подходящ режим за съхранение на зеленчуци, а снимките и видеоклиповете ще ви помогнат да оборудвате висококачествено мазе за реколтата.

Изолация на мазето

Оптималната температура в избата се счита за нула, ако изискването към минуса е нарушено, тогава продуктите могат да замръзнат, което ще повлияе както на нейната цялост, така и на вкуса. Ако температурата е превишена, тогава поради изпаряване на влага от зеленчуци и плодове, влажността може да се увеличи, което ще провокира растежа на бактерии.

Ако са възможни температурни промени в магазина за зеленчуци, трябва да се погрижите за висококачествена топлоизолация на пода и стените на магазина. Като правило, за изолация те вземат прости листове полистирол, ролкови видове материали - покривен материал, покривен филц или стъклена изолация. Всички слоеве са покрити с шперплат или ДВП на листове.

Преди да покриете стените със слой защитни материали, повърхностите трябва да бъдат обработени с антисептични разтвори.

Стените са измазани, варосани със смес с противогъбични добавки, като се използват разтвори на меден сулфат, хидратирана вар или други химически продукти. Но изолацията на стените сама по себе си няма да помогне да се установи оптимална температура в мазето, ако подът остава студен и студът преминава през него.

Покрита е с найлоново фолио и покрита с дъски. Тази изолация е напълно достатъчна за регулиране на температурния режим на помещението.

Какво представлява избата и какъв е нейният оптимален температурен режим

Има няколко вида изби. Това може да бъде вдлъбнато или полувдлъбнато помещение със или без отопление. Помещението е оборудвано с тухли, монолит, както и пенобетон и много други материали.

Веднага отбелязваме, че отопляемото мазе не е подходящо за съхранение на зеленчуци и консервиране. Класическата версия трябва да е студена. Отделно трябва да се каже за типа метал. Тази конструкция е инсталирана в земята. Той има топлоизолация и също е обработен с антикорозионни средства. За да инсталирате конструкцията, е необходимо да изкопаете яма. Препоръчително е да поверите инсталацията на професионалисти. Те ще могат правилно да монтират конструкцията в земята.

Подготовка на избата за съхранение на зеленчуци

Как да съхранявате зеленчуци? През есента избата трябва да бъде подготвена за използване през зимата. В началото на есента избата трябва да бъде интензивно проветрявана. След това трябва да дезинфекцирате стените на избата от мухъл, гъбички, насекоми и други паразити. Ако стените са от тухли, те трябва да бъдат варосани. Прави се варовик на вар. Към белината трябва да се добави 5% разтвор на меден сулфат.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Картофите в избата се съхраняват в отворени кутии или торби.

Дървените елементи на избата - стелажи, рафтове, тавани се напръскват с 10% разтвор на меден сулфат. Тази работа се извършва с градинска пръскачка. След приключване на обработката на избата, тя трябва да бъде изсушена посредством интензивна вентилация.

Полезно е да изгорите две сярни бомби в избата. Генерираният серен диоксид ще убие плъхове, мишки и насекоми, ако са в избата.Серни пулове можете да закупите в магазина за железария в градинарския отдел. Пулът се поставя в метален контейнер, вкарва се в мазето и се запалва. Мазето веднага се затваря. След два дни трябва да се проветри.

Ако избата замръзва през зимата, тогава нейната наземна част трябва да бъде изолирана.

Необходимо е да се изолира частта от стените, която е на нивото на замръзване на почвата. За да направите това, е необходимо да залепите листове от експандиран полистирол по стените като нагревател. За да ги поправите, можете да използвате пяна или специално лепило. Такава изолация ще ви позволи да избегнете отрицателните температури в избата, да предпазите зеленчуците от замръзване.

Контрол на температурата

Регулирането на индикаторите е да ги поддържате, независимо от сезона и времето на мазето. Термометърът ще ви каже каква е температурата в избата и какво да правите, ако не ви подхожда - има много решения.

Ако избата замръзва през зимата без отопление, може би си струва да се обмисли възможността да се погребе. Замразяването може да означава, че мазето не е изкопано достатъчно дълбоко и е над нивото на замръзване на почвата. Ако не е възможно да се задълбочи избата, тогава е необходимо да се изолира отвън с помощта на съвременни топлоизолационни материали, за да се запази разликата в показателите. Най-често е невъзможно да се задълбочи мазето поради близкото появяване на подпочвени води. Отличен вариант за поддържане на избата при стандартна температура може да бъде експандираният полистирол.

Ако през зимата е прекалено топло в избата, тогава можете просто да отворите вратата за потока студен въздух в стаята. Този режим помага за лоша вентилация. Освен това създаването на течение помага да се намали температурата през лятото, макар и само леко.

Ако избата е под къщата, тогава в нея може да има увеличени показатели. Ето защо е наложително да се извърши надеждна топлоизолация, за да се направи помещението по-хладно. Също така, при високи температури е необходимо да внесете лед в стаята. Този, по-скоро стандартен метод, ще помогне да се запазят нивата на производителност в горещия сезон.

Освен това сплит системите и модерните климатици с два блока са от голяма помощ. Версията с лед или сняг е подходяща за малка стая, докато климатик или принудителна вентилация с голям вентилатор е по-подходящ за големи мазета.

Таван

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

След като подът и стените придобият необходимата здравина, можете да продължите с подреждането на тавана на мазето в гаража. Най-простият вариант би бил използването на подови плочи. В края на стената на избата се полага хидроизолационен материал под формата на покривен материал. След това подовите плочи са спретнато положени. След или преди полагане в една от плочите, можете да направите дупка за люк в гаражната изба. Размерите му трябва да са най-малко 80 × 80 см, за да могат рамката и вратата да стоят в нея. Когато плочите са на тяхно място, е необходимо да се направи допълнителна хидроизолация на тавана на избата, както и да се изолира.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Хидроизолацията на тавана на избата в гаража се извършва с помощта на битумна мастика. Докато работите с него, е необходимо да се осигури добра вентилация на избата, тъй като в състава има разтворител. Когато мастикът изсъхне, таванът е изолиран. В избата това може да се направи с помощта на екструдиран пенополистирол или минерална вата. Те са фиксирани към тавана със специални пластмасови чадъри. В случай на експандиран полистирол, завършването на избата може да бъде мазилка. Ако говорим за минерална вата, тогава за по-лесна инсталация може да се изгради метална или дървена щайга, върху която впоследствие ще бъде фиксиран довършителен материал под формата на облицовка или OSB листове.

Как да запълним мазе

Въпрос:

Добър ден! Моля, кажете ми как да запълните мазето сами. Къща 6 на 5, височина на мазето около два метра, къщата е на ивица, една тухла, мазето е влажно. Ако е необходимо ще изпратя видео на мазето.Колко земя или глина ви трябват?

Алла, Москва.

Отговор:

Здравей Алла от Москва!

Във всеки случай операцията за запълване на мазето е подходяща според характеристиките на почвата и самото мазе.

Има мазета, които са изцяло бетонни помещения (под, стени и таван с отвор за люк), има тухли, няма под, само с твърда пръст върху него. Водата, която влиза в мазето, също може да бъде различна (подземни води, дъждовна вода, от спукване на водопровод наблизо и др.).

В някои случаи има нужда от дренажно устройство за източване на вода.

На практика имаше случай, когато собственикът, поради редица причини, не напълни мазето, а направи вдлъбнатина в дъното му, където се събира входящата вода и кондензат от повърхностите на мазето. Маркучът на помпата беше спуснат във вдлъбнатината, която автоматично се включваше, когато беше налице определено ниво на водата.

Без да инспектирам мазето ви под къщата, не бих дал еднозначни препоръки.

Независимо от това, ако изброите общите принципи на операциите по запълване на мазето, тогава най-вероятно трябва да продължите по следния начин.

Пълненето може да се извърши с много материали, например - обикновена почва, тоест пръст, пясък, трошен камък, пясък и чакъл смес, глина, развалини, строителни отпадъци и др.

Варният чакъл трябва да се избягва, тъй като привлича влагата. / Нека да обясня, че натрошеният варовик прилича на бели или жълтеникави камъни с различни размери. /

Също така се препоръчва мазето да се запълва на слоеве, ако материалът е различен. С уплътняването на тези слоеве.

Но във всеки случай, по-късно, с течение на времето, е възможно дебелината на запълнения (запълнен) материал да намалее. Това искам да кажа, че след няколко години ще трябва да добавите още малко увиснал внесен материал отгоре. В противен случай на мястото на запълване ще има дупка.

Съдейки по вашите думи, мазето е просто влажно, а не подземно езеро. Следователно можете да изберете най-простия вариант.

На първо място, ако сутеренният под е бетонна замазка, тогава е необходимо да се счупят няколко дупки в него на различни места. В случай на излизане на вода в случай на евентуално вливане в бившето мазе.

След това запълнете целия обем на мазето с материала, който можете да вземете и донесете.

Не мисля, че ще правите бетонна замазка в горната част на засипката, тя е много ефективна, но твърде скъпа. Следователно можете просто да поставите слой покривен материал на върха на засипката, това предпазва подовете на къщата от изпаряване на влагата от почвата и конденз, утаяващ се на долните й повърхности с всички отрицателни под формата на гниене на дървесината.

И след няколко години проверете дали има вода върху покривния филц. Ако има, отстранете покривния материал, добавете пръст, за да елиминирате ямите от слягането на напълнените материали и поставете отново покривния материал.

Естествено - проверете вентилацията на пространството под пода през отворите.

Но няма да разширявам повече тази тема, в противен случай може да се получи трактат, но имате ли нужда от него?

Що се отнася до количеството необходим материал, вижте сами - просто аритметично изчисление показва, че сутерена е около 30 квадратни метра и с височина 2 метра всичко това ще бъде около 60 кубически метра от необходимия материал. Това са около 6 камиона KAMAZ от десет тона.

Материалът може да е относително евтин, но ще трябва да платите, за да го внесете. Колко е трудно да се каже, как да се преговаря с шофьорите, но обикновено пътуването започва от 2500 рубли и може да достигне 5000 или повече.

Най-оптимално е, когато строителните отпадъци се отстраняват от строящ се обект в близост и водачите няма да имат нужда да карат самосвал на десетки километри до сметище, а да изхвърлят съдържанието на тялото на вашия сайт. Това обаче вече не се отнася за въпроса, който сте задали.

Да, и хвърлянето на около 60 кубически метра е тромав бизнес, ще трябва да наемете гастарбайтери.Трима или четирима узбеки или таджики могат да направят това за два или три дни, те са родени копачи. Руснаци, украинци и Булбаши най-малко за седмица, но те рядко предприемат това.

Така че всичко това ще доведе до значителна доста стотинка.

Как иначе?

Както и да е, късмет!

Строителство в Москва и Московска област

Ние работим с гаранция! Широка гама от строителни услуги. Фундамент, стени, подове, покрив, до ключ!
+7 (905) 797-20-34

luxurykomfort.ru

Други въпроси относно мазета и подполета:

 • Как да попълните ъндърграунда
 • Проблеми в подполето на къщата
 • Премахнете миризмата на мастика от избата
 • Laz в мазето от улицата
 • Изкопаване на изба в лентов фундамент
 • Запълване на тавана над избата с експандирана глина
 • Как да завържете мазе и лента основа
 • Как да направите изба в рамките на лентов фундамент
 • Укрепване на тухлените стени на мазето
 • Бетонно мазе с вода какво да се прави
 • Засипване на избата в гаража
 • Изба с дървени стени
 • Как да унищожим желязна изба под къща
 • Ремонт на старо мазе
 • Къде да копаем изба в завършена къща
 • Стенна украса на избата под дървената къща
 • Как да укрепим сутеренните стени
 • Необходимо ли е да се изсипва пясък и експандирана глина в земята под дома
 • Как да запълним мазето до основата
 • Как да запълним мазе
 • Припокриване на избата с шисти
 • Как да се отървем от водата под земята
 • Укрепване на подземния под къщата
 • Ремонт на сутерен и гараж
 • Как да запълните кръгла тухлена изба
 • Подгряване на ъндърграунда с топъл въздух - за и против
 • Как се проветрява подът на стара къща
 • Как да направите мазе във вече построена къща
 • Колко струва напълването на мазе с глина
 • Как да изградим свободно стояща изба
 • Как да изсъхнем мазе
 • Изба в земята с високи подпочвени води
 • Как да направите магазин за зеленчуци в земята
 • Как да укрепим мазето
 • Как да запълним земния под под земята
 • Как да запълните голямо мазе
 • Вода в мазето на гаража
 • Хидроизолация на подземни паркинги
 • Оборудване за гараж за съхранение на вино
 • Наводнение на мазе - какво да правя?
 • Какво да правим със старата изба под новата къща
 • Наводнено мазе - как да заспим?
 • Сутеренна дренажна система
 • Мазе в сталинска къща
 • Дали да се обшие мазето в мазето на гаража с вагон
 • Как да затворите избата
 • Хрушчов хладилник под прозореца
 • Как да запълните стара изба
 • Как да изолираме бетонно мазе у дома
 • Изпомпване на вода от мазето на храма през зимата
 • Направете мазе във вече построена къща
 • Отводняване на мазето на къщата
 • Как да изолираме мазе в гараж
 • Вода в мазето на къщата
 • Сутеренна дренажна система

Изби и подови настилки

Всички въпроси към Semyonich относно строителството

Semyonich (автор на материали)

Нашият сайт се актуализира редовно с интересни и уникални материали и статии по темата за дървен материал, строителни материали и работи, дадено е мнението на автора и познания за истински шабашник с повече от 15 години опит. Има раздел - забавни истории на shabashniki. Ако искате да получавате информация за това, абонирайте се за бюлетина на нашия уебсайт. Гарантирано е, че вашият адрес няма да бъде предаден на трети страни.

Ремонт на апартаменти в Москва и Московска област

Ние работим с гаранция! Широка гама от ремонтни дейности. Професионални майстори.
+7 (905) 797-20-34

luxurykomfort.ru

ДачаВана
За даванеИнструмент
Материали (редактиране)Велосипеди
ФондацияДървени каюти
ПокривиЗатопляне
СтениСайдинг
ПодовеИзби
Таванско помещениеПрозорци врати
СтълбищеСтопански постройки
УелсТоалетни
БалкониЛоджии
КондензатНаводнение
ОградиРазвъдници
ТротоарКъщичка за птици
AdobeКолички
ГаражиПлевня
ОранжерииВана
ЛюлкаМангал
Душ
Хоризонтална лента

Изба какво трябва да знаете

Затваряйки ги при ниски температури и летни горещини, ще поддържате по-стабилна температура в хранилището. Всяка година има няколко "пикови" температурни дни - когато екстремните горещини или студове надвишават способността на плитката изба да поддържа сама оптималната температура. През пролетта и есента за охлаждане има смисъл през нощта да се отваря вентилацията и дори вратата на складовото помещение - когато навън вече е по-студено, отколкото в избата.Също така имайте предвид, че кондензът е проблем с влажния въздух: естествено, той може да капе от тавана върху храната.

Влажността или дъждът изобщо не са причина за затваряне на отворите в избата. Ако е възможно да се следи термометърът в избата всеки ден, тогава трябва да затворите проходите при + 7 ° С в присъствието на зеленчуци и при + 5 ° С, ако в мазето има само кисели краставички. Следното може да се каже за това кога е по-добре да се затворят отворите в избата. Ако вали и валя затваряне на избата, не си струва, няма какво да се притеснявате.

Почти всяко семейство има изба в гаража, в къщата, в страната - можете да я съхранявате навсякъде. Проблемът е, че тези изби понякога не са подходящи за съхранение на храна. Често домакините се оплакват, че консервите не са запазени дори преди началото на зимата (откъсват се капаците), през зимата консервите се пукат от замръзване и зеленчуците гният. Това е така, защото избата не е добре оборудвана. Затопляне на избата. При силни студове е по-добре да затворите вентилационните тръби с вата или пяна.

Може би това е глупав въпрос: кажете ми кога е необходимо да затворите отворите (вентилацията) в избата? Мазето е разположено под къщата.И също така кога да затворите вентилацията в подземния (вентилация на основата)? По моите причини избата трябва да бъде затворена, защото ако в нея се съхранява нещо (например картофи), тогава тя може да замръзне (грешното нещо ще влезе през студения въздух през тръбата). Наложително е да се проветрява.

Ако млъкнеш, избата ще бъде твърде влажна. Трябва ли да ги затворя с тапи за зимата или не (гаражът не е изолиран)? Дори избата да е напълно запечатана (кесон), пак ще се образува влага. Все още не сте написали как избата е изолирана отгоре. Е, няма желание да перфорирам покрива, покрит със сняг, ще чакам пролетта. Освен това искам да направя аспиратор от самия гараж.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Подготовка на избата за зимата. Избата е много добро място за съхранение на консервирани зеленчуци и зеленчуци през зимата. Преди да приберете запасите в избата, трябва да проверите готовността му. След като изключите плочката, не влизайте в мазето няколко дни. След това го оставете да се проветри за един ден.

Защо температурата в мазето се променя?

Много често температурните параметри в мазето се колебаят. За да се предотврати това явление, причините са изключени. Затова ще ги разберем подробно. Ниските температури се получават по следните причини:

 • Рязка промяна в температурните характеристики на околния въздух.
 • Мазето е разположено под къщата, така че при включване и изключване на отоплението температурата в мазето също се променя.
 • Мазето е разположено далеч от къщата, така че слана или силен вятър провокират спад на температурата в магазина.
 • Нивото на замръзване на почвата. Ако показанията са високи, тогава температурата спада.

Прочетете също: Как да направите вечна роза в колба

Увеличението на температурните параметри се дължи на:

 • повишаване на климатичната температура на въздуха;
 • включване на отоплението, ако мазето се намира под къщата.

Изба в гаража, която може да се съхранява

Ако избата е направена правилно: използвайки топло- и хидроизолационни материали, с инсталирана принудителна или естествена вентилация, с изграждането на специални рафтове за съхранение на храна, тогава тя може да се поддържа в добро състояние до края на пролетта като консервирани заготовки в буркани и други контейнери и пресни зеленчуци: моркови, картофи, цвекло, зеле и др.

В този случай се вземат предвид не само условията, създадени в помещението, но и изискванията за съхранение на продуктите. Капаците трябва да затварят плътно буркани, картофите трябва да лежат в кутии с дупки (ако е суха, тогава тя гние по-малко), ябълките и големите ранетки трябва да бъдат увити в пергаментова хартия и т.н.

Как изглежда изба в гараж - снимка:

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Ползи

Има смисъл да се изгради мазе, ако гаражът е собственост и се предполага, че той ще се използва дълги години. Какви са предимствата на изба в гараж?

 1. Намира се под ключ и ключ. За да получите провизии за зимата, първо трябва да влезете в гаража. Следователно, "набезите" на съмнителни личности са изключени.
 2. Ямата за зеленчуци се намира точно под гаража в топла зона, така че разходите за топлоизолация са минимални.
 3. Прибирането на реколтата през зимата и зеленчуците са близо, за тях „един хвърлей камък“. Не е нужно да ходите някъде далеч до лятната вила, да копаете снежни преспи, за да осигурите достъп до мазето.
 4. Входът в избата може да се направи директно от наблюдателната яма. Така се решават 2 проблема: заготовките са на правилното място и лесно можете да се заемете с ремонт на автомобили.
 5. Със своите компактни размери такова помещение може да се превърне в склад за голям брой продукти.
 6. Тъй като мястото за съхранение на годни за консумация запаси е излишно, избата може лесно да бъде превърната в работилница или килер за вещи.

Вижте снимката по-долу за пример за зеленчукова яма в гаража:

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Зимните заготовки се поддържат в отлично състояние до късна пролет.

Но си струва да обърнете специално внимание на вентилацията. Естествено, често състоящо се от 2 тръби, едната от които е показана над нивото на пода, а втората над тавана, не винаги спасява ситуацията

По-добре, ако това са модулни системи, контролирани от мини-компютър. Тогава условията в мазето могат да бъдат контролирани изкуствено.

Оптимална температура

В идеалния случай, за да може избата да запази своята функционалност, температурата трябва да бъде 2-4 градуса над нулата. Това е оптималната температура в избата, както за отглеждане на пресни продукти, така и на кисели краставички. В същото време се допускат отклонения от нормата в горещия сезон.

Температурата в избата през лятото може да надвиши оптималната с три градуса, но не повече. В същото време дали избата е топла или студена зависи не само от показателите отвън, но и от наличието на топлоизолация, вентилация, дълбочината на избата и нивото на влажност в мазето. За да създадете най-добрите температурни показатели, на първо място трябва да изградите правилно помещението.

Първо, много е трудно да се поддържа нормална температура в изба, която е изкопана в глинеста почва. Ще се нуждаят от допълнителни топлоизолационни материали. Отличен вариант за изграждане на изба са песъчливи почви, както и пясъчна глинеста почва. На второ място, наличието на принудителна вентилация е задължително. Тя ще може да осигури нормална температура в мазето дори през зимата. Той е много по-ефективен от естествения вариант.

Във всеки случай, за да поддържате вентилация, можете да отваряте вратата по-често през горещия сезон. Понякога за вентилация е достатъчно просто да изградите няколко дупки в основата. През студения сезон не се препоръчва дълго време да се отваря избата.

Можете да проверите дали вентилационната система работи нормално със свещ или запалка. Ако пламъкът се развява, тогава има аспиратор. В допълнение, лошата вентилация на помещението веднага се забелязва от появата на мухъл, както и от характерната заплеснела миризма в стаята.

Важно е да се разбере, че мазето, което се намира под къщата, засяга цялата структура на къщата с нейния микроклимат. Колко градуса трябва да бъде температурата за дадена изба зависи от нейното предназначение. Например, винарска изба изисква малко по-високи оценки.

Преоборудване на мазе за съхранение на зеленчуци

Ако в къщата има голяма подземна площ, много собственици започват да отглеждат зеленчуци в мазето, а понякога отглеждат гъби, риба или други продукти в мазето. Но можете да използвате част от него като съхранение на зеленчуци за продукти от сайта, както пресни, така и преработени.

Цялата работа трябва да започне с дял, който ще отдели предвиденото място за съхранение от останалата част от стаята.Типичният размер на такава складова изба е четири квадратни метра. По-нататъшната работа зависи от състоянието на мазето и неговите характеристики.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Трябва да разберете дали по повърхностите има образуване на гъбички и плесени, да разберете дали температурният индикатор пада под нулата през студения сезон, дали в помещението има затлъстяване, което показва лоша или недостатъчна вентилация, независимо дали стълбите към мазето са удобни.

Ако поне един от отговорите е утвърдителен, трябва да извършите редица подготвителни мерки в мазето, преди да го преоборудвате за съхранение.

Дали да се построи мазе под къщата

Когато изпълняват поръчка, майсторите на техния занаят казват на потребителя всички плюсове и минуси от изграждането на мазе в жилищен район.

Калъфът за мазе:

 • Устойчивост на сеизмологични вибрации, а в случай на отопляемо пространство, подовете на 1-ви етаж винаги ще бъдат сухи и топли;
 • Допълнителни квадратни метри помещения, които могат да бъдат с всякакво предназначение, всичко зависи от нуждите на собствениците;
 • Пространството за релакс, подредено според вашия вкус, е възможно да се отпуснете сами.
 • В мазето на практика няма вентилация, трябва да се изчисли в ранните етапи на развитие, ако отсъства, стаята ще бъде неизползваема, тъй като няма да има чист въздух, а стените ще бъдат покрити с плесен или замъглени . Следователно това може да доведе до повреда на съхраняваните продукти и дори по-лошо до бързо разрушаване на мазето и неразделните структурни елементи;
 • Хидроизолацията е необходима в мазето, за да се предотврати възможността от наводнение по време на валежи или покачване на подпочвените води. Монтажът на хидроизолация трябва да се извърши по време на фазата на изграждане на мазето, а изградената система трябва да бъде изолирана едновременно.

След като претегли всички аргументи, всеки собственик решава сам дали има нужда от мазе в сградата или ще се справи добре без него.

Съхранение на зеленчуци в избата

Съхранявайте зеленчуците в изба или мазе в кутии или малки кошчета. Пригответе зеленчуци, преди да ги поставите в кутии. Първо ги сортирайте. Повредените плодове трябва първо да бъдат оставени за употреба. Те трябва да бъдат поставени в кутията на самия връх. Ако в избата ви се е натрупала прекомерна влага, тогава можете да поставите някакъв сушител в стаята. Можете да поставите 10 кг сол в голяма пластмасова тава. Солта ще абсорбира влагата. Можете да внесете няколко червени тухли в стаята

Това също ще помогне да се отървете от ненужното значение. Първо, трябва да разберете по каква причина се е натрупала влага и да елиминирате източника на нейното получаване

Съхранение на картофи и кореноплодни култури.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Най-доброто място за съхранение на зеле е във влажна, хладна изба, която предпазва зелевите листа от изсъхване и загуба на свежия им вид.

Картофите и кореноплодните зеленчуци след прибиране на реколтата трябва да бъдат почистени от земята, изсушени и оставени на светлина за два дни. За съхранение трябва да се съхраняват само сухи кореноплодни растения или грудки. Картофите трябва да бъдат сортирани по размер и подбрани по семена. Отделете го отделно. Картофите със семена трябва да бъдат втвърдени леко в продължение на две седмици. През това време в него се произвежда токсично вещество - говеждо месо, което придава на кората зеленикав оттенък. Картофи със семена не се ядат. Проектиран е за засаждане и отглеждане през следващата година. Тези картофи се държат добре и не се влияят от гризачи или плесени.

Ядливите картофи се съхраняват в отделни кутии. Полага се в слой не повече от метър. Трябва да подреждате картофени грудки внимателно, за да не се повредят. Малките картофи се съхраняват по-добре от големите, така че първо малките картофи се поставят в дъното на кутията, а след това, отгоре, големите. На първо място, големите картофи се приемат за храна. Цвеклото и морковите се държат в пясъчни кутии. Пясъкът трябва да е леко влажен.Някои летни жители съхраняват моркови и цвекло просто в кутии без пясък. При събирането на цвекло, моркови, репички трябва да останат 2 см зелена опашка. Това подобрява срока на годност на кореноплодните култури.

Съхранение на зеле.

Тиквата не понася замръзване, поради което е необходимо да се поддържа положителна температура в избата.

Преди да съхранявате зелето, то се сортира внимателно. Повредените глави зеле се изпращат за преработка. Те могат да се използват в процеса на готвене или за закваска. Най-добрите глави зеле са оставени за съхранение през зимата. Не е необходимо да премахвате горните листа от тях. Зелето може да се съхранява в кутии на няколко слоя. Само вие трябва да го поставите много внимателно.

Съхранение на патладжани, тикви и тиква.

Дръжте тиквата и тиквата на хладно място. Те могат дори да се съхраняват в стая, при условие че няма увреждане на кожата. Тиквата и тиквичките не понасят слана.

Стандартно съхранение на зеленчуци

Няма значение дали отглеждате плодове в градината си или купувате на ниска цена през есента. Те трябва да бъдат запазени до пролетта и да предотвратяват повреди. За това има стари доказани норми. Каква трябва да бъде температурата в избата за съхранение на пресни зеленчуци?

Влажността трябва да е висока - 70 до 95%. Важно е да се осигури добра вентилация, за да може кондензът да се оттича безболезнено. Всички видове зеленчуци имат свои собствени характеристики, така че температурният диапазон може да бъде разширен от 8 до 1,5 градуса.

Предлагаме ви да се запознаете с: Как да отглеждаме тиквички в градината

Стена

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Стените в избата под гаража могат да бъдат направени по два начина:

 • метод на зидария;
 • по монолитен начин.

Ако изборът падна върху тухлени стени за мазето в гаража, тогава трябва да се погрижите за висококачествена хидроизолация на самолета преди зидарията. Някои майстори съветват да се направи глинен замък. За това глината се полага върху стените в плътен слой. След това се извършва хидроизолация с покривен филц по подобна схема, която беше описана по-горе. В този случай покривният материал се полага вертикално с припокриване между отделните компоненти, както и с припокриване в горната част на ямата. Шевовете са покрити с битумна мастика.

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

Част от покривния материал също трябва да отиде върху бетонната основа. Следващата стъпка е стандартното полагане. В този случай шевът между тухлите е направен минимален, така че влагата да не прониква през него.

По време на строителството е важно да се следи вертикалното ниво на стените. Ако се планира полагане на подови плочи върху тухлените стени на мазето, тогава полагането трябва да се извърши в две тухли, а отгоре допълнително се излива брониран колан, който ще укрепи цялостната структура

Подреждане на вентилационни отвори в сутерена на жилищна сграда съгласно SNiP

За изливане на монолитни стени в гаражната изба е необходимо да се извърши предварителна хидроизолационна подготовка, както е описано по-горе. След това се извършва конструкцията на кофража от дъските. Той се губи на място, защото само по този начин ще бъде по-лесно да регулирате размерите на дъските. Вертикалните стелажи са направени от дъска 10 × 5 см. Отдолу са фиксирани към хоризонтално положена инчова дъска, а отгоре с дистанционни елементи, които са фиксирани от парчета армировка, забити в земята. Когато кофражът е готов, можете да направите армировката, както е описано по-горе, и да излеете бетон.

Как да охлаждаме изба в къща.

  Добър вечер на всички! Каква е причината, но при горещо време в моята изба температурата може (може) да се повиши до 15 - 18 градуса. Всъщност защо би било по-ниско, ако температурата на водата в кладенеца, на дълбочина 5 метра, дори и в това не най-горещото лято е 12-15 градуса. Вероятно въпросът е в пясъчната почва, поне през зимата, без допълнително отопление, водопроводна тръба, минаваща на дълбочина от два метра, замръзва няколко пъти. Е, добре, съществуват проблеми, за да се справим с тях. И така: Взимаме стар хладилник, едно парче; Търсим ремонтник на хладилници с въображение и интерес към всякакви идеи.Разглобяваме хладилника, поставяме компресора в горната конструкция на избата, а изпарителя отдолу. Под изпарителя има тава с дренажна тръба, тръба в контейнера. Молим майстора да събере всичко, да го запои, да го попълни и включи. Системата се контролира от редовен таймер. За мен в режима - час работи, час почива. За да повишим ефективността на хладилния агрегат, ние инсталираме вентилатор за продухване на корпуса на компресора. Всичко. Вече пета година охладителят работи, гарантирано поддържа температурата в избата на 7-9 градуса, дори в ужасната жега на 2010 година. За зимата машината shaitan просто се изключва. Разкри се много полезен страничен ефект на охладителя, той стана много сух в избата, каква плесен има, пресните зеленчуци трябва да бъдат покрити с влажна кърпа. В началото двадесет литров контейнер за оттичане на кондензат беше достатъчен за една седмица, сега, когато конструкцията на избата е изсъхнала, за една година.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни