Изграждане на мазе и мазе в дървена къща


Основни изисквания за подреждането

Метрото ще изпълнява успешно своите функции, ако са изпълнени редица условия:

 • висококачествена пара и хидроизолация на тавана и стените;
 • изолация както на самия подземен, така и на етажите с жилищни помещения;
 • надеждна изолация на сутерена, основата и слепи зони на къщата;
 • подреждане на вентилацията.

Изброените мерки ще позволят поддържането на оптимална температура и влажност в подполето, няма да позволят образуването на конденз, който ще предотврати образуването на мухъл и плесен по стените на къщата.

Трябва ли да изолирам под земята в къщата

Изолирано мазе в дървена къща

Влажно и студено мазе краде топлината, използвана за отопление на къщата. Висококачествената топлоизолация на подземния транспорт ще помогне да се спестят разходи за отопление. В допълнение, изолацията на мазето спомага за подобряване на микроклимата в къщата - предотвратява течението, намалява риска от мухъл, който е опасен за хората, и появата на неприятни плесенясали миризми в жилищните помещения на сградата.

Лошата изолация и хидроизолацията могат да доведат до бързо мухлясване на дървесината и напукване във времето. При висока влажност дървото, което е отличен топлоизолатор, само по себе си се превръща в проводник на студа. А експлоатационният живот на дървените стени намалява при излагане на влага. Както можете да видите, подът на всяка частна къща се нуждае от специално внимание поради близостта му до мокра земя.

Материали (редактиране)

Асортиментът на съвременните нагреватели е доста широк. Ето само няколко от материалите: експандиран полистирол, полиуретанова пяна, полистирол, циментови ПДЧ, изовер, базалт.

Подът може да бъде изолиран и с обикновени вестници. Основното нещо е да се получи слой с подходяща дебелина. Има и насипни топлоизолатори: пясък, експандирана глина, трошен камък, дървени стърготини и др.

За да се защитят качествено дървените подове и мазето на къщата от студ и влага, покривният материал, чакълът и пароизолационният филм също се използват за изолиране на пода в подземната повърхност, върху която е положена циментово-пясъчна замазка .

Капачките на мазето се полагат с филц или теглич.

Маркиране на обекта и фундаментна яма

И така, да започнем да строим. След като разгледахме работния си план, пристъпваме към изпълнението на първата точка - изкопаване на фундаментна яма. Да кажем веднага - доста е обезпокоително да подредите яма с толкова големи размери със собствените си ръце, така че не бъдете алчни и плащайте на оператора на багера за работата. Спестете много време, усилия и нервни клетки. Но все пак трябва да изравните стените и пода ръчно. Дълбочината на ямата трябва да се основава на желаната височина на таваните на мазето (не по-малко от 2200 mm), плюс 500-600 mm (подготвителен слой и замазка).


Фундаментна яма

Съвет!

Когато ямата е готова, не забравяйте да се погрижите за дренажната система, тъй като времето е непредсказуема дама и обича да поднася неочаквани изненади.

Дренажната система може да се направи по два начина. Най-лесният начин е да направите нещо, което прилича на балдахин, от обикновен пластмасов филм. Той трябва да бъде разположен под ъгъл и да покрива цялата площ на ямата. Това е по-лесно да се постигне, отколкото звучи. Филмът се лепи лесно с обикновена ютия. Горната част на импровизирания навес се повдига върху колчета, забити в земята, долната част е заровена или притисната към земята с камъни. По цялата долна част на филма се изкопава малък изкоп като дренажна система. Дизайнът е прост и удобен и устройството му не изисква специални усилия, пари и време, но има съществен недостатък - вятър.


Полагане на дренаж с натрошен камък и пясък

Вторият метод се използва навсякъде в строителството и при планирането на обекти.На дъното на ямата се правят склонове от центъра към стените, по които се изкопават дренажни траншеи с наклон в едната страна и се вкопава контейнер за събиране на вода в най-ниската точка. Устройството на такава дренажна система ще отнеме малко повече време и усилия, но методът е стар и доказан.


Дренаж с контейнер за събиране на вода

Съвет!

Преди да преминете към следващата фаза, не забравяйте да попитате за нивото на водата във вашия район.

Трябва да знаете това, за да решите какво да направите първо - подът или стените. На високо ниво подът се излива първо (това е мнението на експертите). Ние вярваме, че дори и на сухо, неподлежащо на наводняване място, все пак трябва да започнете строителството от пода, защото е много по-удобно да издигате стени, имащи солидна, равна повърхност в основата. И още повече, ако изграждането на прегради се планира вътре в периметъра.


Изливане на основата

Изолираме стените на метрото

Най-добре е да изолирате стените на подземния транспорт с такива доказани и добре доказани материали като полиуретанова пяна (PPU) и течни топлоизолатори - "Astratek", "Magniterm", "Akterm", "Korund", "Bronya" и други .

Ако по правило е необходимо да се привлекат специалисти със скъпо оборудване за пръскане на стени на PPU, тогава с помощта на течни топлоизолатори можете да го направите сами със собствените си ръце.

Последователност на работата

Обработката на стени с течна термозащита изисква определена последователност:

 • почистете тухлените или бетонните стени на основата, ако е необходимо, премахнете пукнатините със специална смес за ремонт;
 • нанесете акрилен грунд;
 • покрийте подготвената стена със смес с изразени водоотблъскващи и топлоизолационни свойства;
 • повторно нанесете акрилния грунд;
 • след 2-3 дни, след като мазилката изсъхне напълно, нанесете течен топлоизолатор с четка и шпатула, предварително смесени с бормашина при ниски обороти.

Трябва да се помни, че топлинната ефективност на такъв материал е изключително висока: 1 мм течно покритие съответства на 50-60 мм пяна, така че трябва да се нанася на тънък слой.

Начини да се отървете от мухъл в мазето си

За да може борбата с проблема да бъде оправдана и да не се повтаря всеки път, струва си да се премахне причината за появата на мухъл.

противогъбични лекарства
На снимката - лечението на избата с противогъбични лекарства.

След като установите, че мухълът се е развил в основата на вашия дом, предприемете някои стъпки, за да се отървете от него.

 1. Дезинфекцията на мелницата няма да бъде ефективна, ако спорите на гъбичките останат в земята. Затова започнете борбата срещу вредителя, като премахнете горния слой на почвата.
 2. След като завършите първата стъпка, напълнете пода. За целта използвайте глина, вар или чакъл.
 3. Поставяме изоставанията отгоре.
 4. Полагаме дървен под.

Всички предприети стъпки ще осигурят добра вентилация, която помага да се отървете от вредителя.

В допълнение, борбата може да се проведе чрез химически или народни средства. Борбата с колониите на гъбичките с народни средства е ефективна, но в началните етапи и на малка площ. Основни средства за борба с плесента:

 • Сярна проверка
 • Хлорни препарати
 • Витриол: мед или желязо
 • Разтвор за обработка на дърво
 • Горелка.

Съвети. Важно е да се спазват мерките за безопасност при използване на всеки от методите за контрол на гъбичките.

Витриол
Vitriol е качествено лекарство за плесен.

Ако изберете серна проверка, уверете се, че стаята е херметична. Затворете всички пукнатини. Моля, обърнете внимание, че сярата е опасна за хората и животните. Процесът на работа с пул протича в следната последователност: подготвяме железен леген, поставяме пул в него, подпалваме фитила и веднага напускаме стаята. Важно е плътно да затворите вратата зад себе си. Най-известното и достъпно вещество е "Белина".

Бели три в едно
Бялото три в едно е идеално за избелване и почистване.

За да започнете, пригответе концентриран разтвор и обработете с него цялата повърхност. Ефективността на метода е равна на ефективността при използване на серна проверка. Важно е да започнете етапа на подготовка на разтвора с вашата безопасност: запасете се с респиратор, защитно облекло и дебели гумени ръкавици.

препарати за премахване на плесени
Използвайте различни препарати за премахване на плесени.

Методът на витриол изисква витриол, глина, гореща вода. В един литър гореща вода разреждаме всички съставки и обработваме областта. Важно е да повторите процеса на обработка след месец.

редовност на обработката на мазето
Редовното третиране на мазето от плесен е ключът към успеха.

Преди да обработите дървото, можете да използвате специално решение. Разтворът трябва да съдържа: цинков хлорид, натриев флуорид, силиций и натриев силикофлуорид. Процесът на готвене е прост: разтворете всички химикали в гореща вода и напръскайте върху дървени повърхности. От тези химикали можете сами да направите паста, която може да се използва за третиране на вече засегнати места на дървен под.

избавяне от мухъл
Отървете се от мухъл рано.

Вече засегнатите области се третират с горелка. Методът е ефективен, но ефективността му намалява, ако източникът на мухъл не бъде унищожен.

Гъбички
Гъбичките са сериозен проблем, който трябва бързо да се елиминира.

Моля, обърнете внимание, че всяка дейност е ефективна. Не забравяйте да внимавате при работа с народни или химически продукти. Не трябва да оставяте процеса на гъбична инфекция да върви по своя път, той не преминава сам по себе си.

появата на мухъл
Не пренебрегвайте растежа на мухъл във вашето мазе.

Ако един метод не унищожи ефективно гъбичките, опитайте друг. Ако нищо не се направи, щетите по помещенията и здравето могат да бъдат значителни.

без мухъл
Доброто мазе трябва да е без мухъл.

Термична защита на пода и горната плоча

Можем да говорим за висококачествена изолация на подовата настилка, ако е изпълнен само пълен набор от работи, включително, освен затопляне на стените, и термозащита на пода и горния етаж. За да постигнете максимален ефект, най-добре е да изолирате пода с екструдиран пенополистирол (EPS), а тавана с минерална вата.

Изолираме пода на подовия под

Когато избирате материал за подова изолация, трябва да се съсредоточите върху следните точки:

 • високо ниво на топлопроводимост;
 • минимално поглъщане на вода;
 • здравина с ниско тегло;
 • минимални трудности при инсталиране;
 • трайност;
 • безопасност за човешкото здраве.

Най-вече тези условия съответстват на плочите Penoplex F (по-специално Penoplex-Foundation) с Г-образен ръб за висококачествено свързване.

Работата се извършва в следния ред:

 1. изберете излишната почва, за да оборудвате пода с необходимата дебелина;
 2. набийте основата;
 3. поставете пясък върху основата със слой от около 10 см и също натъпчете;
 4. поставете лека подсилваща мрежа (клетки 100 на 100 mm);
 5. поставете груба бетонна замазка с дебелина 5 см върху армиращата мрежа и изчакайте, докато изсъхне напълно;
 6. поставете плътно плочите EPSP, като ги фиксирате отгоре с подсилваща мрежа с още по-фина мрежа (50 на 50 мм);
 7. изсипете чиста бетонна замазка с дебелина 6-7 см.

Защита на последния етаж

Припокриването на подземния етаж е разположено под жилищните помещения на къщата, поради което е препоръчително таванът на подземния транспорт да бъде защитен с базалтова изолация, която по отношение на своите свойства е идеално подходяща за такива помещения.

Високите термофизични и експлоатационни качества на такива базалтови изолационни материали като Rockwool и Izorok ги правят незаменими за подземните.

Те се характеризират с:

 • ниска топлопроводимост;
 • сила;
 • висока огнеустойчивост, което им позволява да се използват дори при подреждане на огнеупорни прегради;
 • високо ниво на защита от влага;
 • висококачествена звукоизолация;
 • достатъчна паропропускливост;
 • безопасност и екологичност.

За да изолирате правилно горната част на основата със собствените си ръце, трябва:

 1. премахнете всички нередности на тавана;
 2. на таванната повърхност монтирайте решетката със стъпка 3-5 мм по-малка от ширината на плочата от базалтова минерална вата (за дървена къща с вече изолирани скелета и фундамент са достатъчни 500 мм);
 3. поставете изолационната плоча в дистанционера;
 4. Зашийте изолацията по щайгата с предварително избрано покритие - PVC таванни панели, влагоустойчив шперплат и др.

Дренаж на сутерена с вентилация

Понякога се случва така: в избата беше сухо, но изведнъж имаше влага. Една от причините е лошата вентилация. На първо място, проверете чистотата на вентилационните канали. Почистете, ако е необходимо. Ако всичко е наред, но влагата не изчезва, тогава коминът не работи добре. Това се случва, когато въздухът в избата е по-студен от външния.

Тежък и студен, той самият няма да се изкачи по тръбата. На пръв поглед възниква парадоксална ситуация: навън беше студено и влажно - в избата беше сухо. Стана по-топло - капки влага висяха по тавана, стените и предметите, появяваше се зацапана миризма. В този случай, за да се изсуши избата, е необходимо да се активира движението на въздуха. Има няколко решения.

 1. Поставете мощен вентилатор на комина, за да изтегля въздух. Осигурете потока на въздушните маси - отворете люка, ако има такъв - прозорци или амортисьори. След няколко дни (от три до десет) всичко ще изсъхне.

  Организиране на вентилация на мазето в гараж с отвор за гледане
  Организиране на вентилация на мазето в гараж с отвор за гледане

 2. Използвайте стария "старомоден метод" със свещ. Подходящо е, ако няма електричество и няма къде да включите вентилатора. Това се случва, ако избата е построена отделно, на улицата. За да го изсушите, временно го вкарайте в изпускателната тръба (тази, която завършва под тавана), така че почти да докосва пода (беше с 5-10 см по-високо). Под него се пъха горяща свещ, но тя се поставя върху някаква негорима основа. Поради факта, че въздухът в тръбата се загрява, има нормално течение, суровият въздух се изтегля от пода. Сменете свещта, докато мазето изсъхне. Вместо свещи можете да използвате сухи алкохолни таблетки. Понякога пламъкът на свещ не е достатъчен, за да започне движението на въздуха. След това първо пъхнете парче горящ вестник в тръбата (само внимателно, не изгаряйте и не топете вентилацията), след като изгори, преместете горящата свещ напред.

Как да изсуша избата в този случай? Изчакайте до есента и когато все още няма дъжд, но температурата вече е около 10 ° C, започнете вентилация, като използвате един от методите, предложени по-горе. Върши работа. Ако нощите ви са студени през лятото, можете да включите вентилатора през нощта и да затворите вентилационните канали през деня. По този начин можете постепенно да намалите влажността в избата през лятото.

Отопляваме избата

Ако е необходимо да се премахне влагата дори по време на топло време и вентилацията само влошава ситуацията, трябва да загреете въздуха в мазето, така че да излиза сам навън, отвеждайки влагата (колкото по-висока е температурата на въздуха, толкова повече пари може да съдържа).

За целта вземете стара кофа или друг метален контейнер с приблизително същия обем. Те правят много дупки в него (можете да използвате брадва) в дъното и стените. Такава течаща кофа е привързана към кабел (закрепете здраво). Въглища за кебап се изсипват вътре (можете да го изгорите сами), кофата трябва да е почти пълна. Въглищата се запалват и се постига стабилно горене (за ускоряване на горенето можете да адаптирате прахосмукачката, като я включите за продухване). Кофа с жарава се спуска на кабел в мазето, фиксирана така, че да виси над дъното и капакът е затворен.

Капакът на избата в къщата трябва да е практически херметичен.
Капакът на избата в къщата трябва да е практически херметичен.

Периодично капакът на избата трябва да се отваря, като пропуска допълнителна порция кислород (на всеки 20-30 минути).Можете да поставите вентилатор на захранващата тръба или периодично да включвате същата прахосмукачка. Ако въглищата все още са угасени, те се запалват отново.

Внимание! По-добре е да не се качвате вътре, да правите всичко отгоре. Първо, температурата там е висока (в стаята около 2 * 3 метра около 70 ° C), и второ, вътре се натрупват дим и, може би, въглероден окис.

Когато изгаряха въглищата, кофата беше извадена, капакът беше затворен. Не поглеждайте вътре в продължение на три дни: димът и газовете ще унищожат плесента и в същото време със сушенето ще дезинфекцирате избата си. Обикновено една такава "пещ" е достатъчна, за да изсъхне мазето в къщата или на улицата. По същия начин можете да се отървете от влагата в мазето под гаража.

Понякога вместо въглен се използва кокс или въглища. Той дава по-висока температура и отнема повече време за "обработка", но изгаря по-трудно, изисква повече кислород, често - принудително продухване (адаптирайте старата прахосмукачка и гофриран маркуч, но го включете за продухване). Но температурата се повишава още по-високо и изсъхва още по-ефективно. Но цената на кокса е висока, въпреки че купуването на кофа няма да се счупи.

Вместо кофа с изгарящи въглища, можете да използвате други нагреватели:

 • горелка за пропан (спуснете горещата върху проводника, уверете се, че тя не свети нищо и я оставете да виси в средата, тъй като уморена, затворете клапана, можете да отворите капака само през ден);
 • топлинен пистолет с прилична мощност (3-5 kW);
 • кирогас;
 • спуснете котлона в мазето и го загрейте.

Всички тези методи могат да бъдат използвани, но трябва да слезете в мазето, за да запалите пирогаса или печката. И това е опасно начинание и не използвайте този метод сам. Имате нужда от някой, който да ви предаде горе. По отношение на топлинния пистолет: също е по-добре да го спуснете, като завържете (завържете) с въже, а не да го спускате сами.

Как да изсъхнем мазе в гараж е описано във видеото.

Как да направите високи легла (за да увеличите добивите) прочетете тук.

Ако по време на строителството не е направено проветряване, препоръчително е да го подредите сега. Поне някои: да се отървете от влагата ще бъде по-лесно. По-добре, разбира се, две тръби - едната за притока, втората за изтичането - както е описано в началото на статията. Ако избата е направена отделно на улицата, е по-лесно да се организира: те пробиха земята и покрива на избата, вкараха тръби, изляха всичко с бетонен хоросан.

Предлагаме ви да се запознаете със сгъваем мангал със собствените си ръце (47 снимки): сгъваем чертеж, как да направите сгъваем, сглобяем домашен преносим мангал за природата

С гараж е по-трудно, но тук никой не държи на естетиката. Но ако мазето е без вентилация под къщата, е по-трудно да се направи всичко: по-добре е да не се счупи основата и не можете да разтегнете много тръби през пода в стаята. Но дори и в този случай направете поне една тръба. Дори през капака го извадете в стената или тавана, поставете захранващ и изпускателен вентилатор. Може да се включи сега за захранване, после за аспиратора и по този начин поне някак си изсушете избата.

влажна под земята

С поне такава вентилация можете да използвате някой от методите, описани по-горе. Можете също така да опитате да съберете повече влага. За това вътре са разположени хигроскопични материали:

 • Изсипете сухи дървени стърготини, веднага щом се намокрят - изхвърлете ги, попълнете нови. Изсушаването на това мазе няма да изсъхне, но ще намали влажността. На тавана със сигурност няма да има кондензни капки.
 • Гасена вар. Разгънати по периметъра, по стените и по рафтовете. Той не само събира влага, но и убива гъбичките в парите.

  Гасената вар може да се използва за намаляване на влагата в избата
  Гасената вар може да се използва за намаляване на влагата в избата

 • Калциев хлорид. 1 кг сухо вещество абсорбира 1,5 литра вода. Купувате няколко десетки кг, излагате, събирате за един ден, загрявате (загрявате) и можете да използвате отново. Но също така трябва да работите внимателно: хлорните и калциевите пари също са токсични.
 • Сухи картонени кутии. По ирония на съдбата те също така абсорбират влагата добре. Слагате няколко сухи, след 12-20 часа те са толкова мокри, че почти се прокрадват в ръцете ви.Изхвърлете го, хвърлете нови. Евтино и весело. Изсушаването на избата изобщо няма да изсъхне, но ще събере конденз от тавана и стените.

Ако всички тези танци с тамбури не ви вдъхват доверие (въпреки че работят), можете да изсушите избата, използвайки съвременни технологии. Има такива домакински уреди - битови изсушители на въздуха. Те често се поставят в басейни, за да се отърват от влагата в стаята. Ще ви е необходим модел със средна мощност. Те струват около 20-30 хиляди рубли, те работят от битова мрежа от 220 V. В процеса те събират влагата от въздуха в специален контейнер. Ще трябва периодично да източвате водата.

Един от начините за изсушаване на влажно мазе е инсталирането на битов влагоуловител.
Един от начините за изсушаване на влажно мазе е инсталирането на битов влагоуловител.

Ако наводнението е било случайно, трябва да изпомпате водата по всеки наличен начин и след това да продължите според стандартната схема:

 • Извадете всичко, което можете, от избите им.
 • Оставете за известно време отворени всички капаци и отвори за въздух.
 • Когато повече или по-малко изсъхне, отстранете отломките, гъбичките, плесените от стените и пода.
 • Варовик с вар.
 • Изсушете по един от начините.

Ако наводненията са периодични - например през пролетта ще трябва да направите пълноценна дренажна система и това е отделен разговор.

Всички горепосочени методи за изсушаване на изба се базират най-вече на практически опит. Те се използват навсякъде и много често. В единия случай единият метод работи, а в другия - друг. Вашата задача е да намерите най-ефективния за вашата ситуация.

Допълнителни дейности

Дори ако сте изолирали подземието на дървена къща в съответствие с всички най-модерни технологии, това пак няма да е достатъчно, без да изолирате основата и сляпото място.

В старите селски къщи за тези цели са служили така наречените купчини, които изобщо не са правени, за да седнат върху тях. Купчините, пълни с дървени стърготини, служеха за запазване на топлината и защита на долната част на стените от влага по периметъра на къщата и предотвратяваха замръзването на основата и почвата около сградата.

По правило основата е изолирана дори на етапа на изграждане на къща. В допълнение, по периметъра на основата е необходимо да се монтират изолирани слепи зони с лек наклон от къщата - за допълнителна термична защита на почвата и отстраняване на влагата.

За да направите това, достатъчно е да положите около основата около периметъра на къщата "Penoplex" плочи с дебелина 50-100 mm и да ги запълнете с бетонна замазка.

След като завършите всички необходими работи за изолиране на подовата настилка, можете да сте сигурни, че през лятото там няма да се появи конденз, а водопроводите и другите комуникации на къщата ви няма да замръзнат през зимата, което ще направи живота в нея удобен и удобни по всяко време на годината.

Изолация на метрото в тухлена къща

Влажно и студено мазе краде цялата топлина, необходима за отопление на къщата. Можете да изолирате мазе в тухлена къща отвътре и отвън. Но външната топлоизолация се счита за по-ефективна, тъй като изолацията на вътрешната стена е изпълнена с образуването на конденз в кръстовището на стените и изолационния материал. Външната изолация се извършва дори на етапа на изграждане на къща, след завършване на работата по хидроизолация на основата.

В допълнение към запълването и затоплянето на почвата вътре в къщата, основата и мазето на тухлена къща трябва да бъдат изолирани. За изолация на стени най-често се използва екструдиран пенополистирол - плътен и лек материал с ниска топлопроводимост. За фиксиране на плочите към повърхността се използва студено мастиково или експандирано полистиреново лепило. Всички пролуки и фуги между експандирани полистиролови плочи са запълнени с полиуретанова пяна.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни