Как да лепим первази за таван от пяна: прости и надеждни

Безвреден ли е експандираният полистирол?

По отношение на всички продукти на химическата индустрия, потребителят почти винаги има отрицателна памет, която в действителност се оказва неправилна.

 • Що се отнася до експандирания полистирол, той се основава на стирол. За първи път това вещество е взето от германския фармацевт Едуард Симон. Той провежда експерименти със стиракс (вид смола) и резултатът от тях е получаването на ново вещество. Имаше свойството да променя структурата си, образувайки по-плътна консистенция, подобна на желето.
 • Тогава фармацевтът не продължи изследванията си, тъй като не видя въвеждането на стирен, както го нарича. Десетилетия по-късно свойството да създава желеподобна маса ще се нарича полимеризация и благодарение на формирането на този процес химиците ще се научат как да получат полимерни материали.
 • При производството стиролните гранули се комбинират с полимерен състав в специални форми и се нагряват. В резултат се образуват много топки, които, увеличавайки обема си, се слепват и запълват цялата форма. Получените плочи се изсушават и нарязват. Експандираните блокове от полистирол, произведени по тази технология, са в добро състояние при строители, ангажирани с изолация на помещения.

С други думи, използването на материала в жилищни помещения не е разрешено от строителните и санитарно-хигиенните изисквания. Таванните плочки от стиропор имат отлични отзиви, особено когато става въпрос за евтино и бързо преустройство.

Предимства и недостатъци на пяната като изолация

Пенопластът е по-модерен топлоизолационен материал, както и по-малко придирчив в сравнение с аналозите. Това ви позволява значително да опростите процеса на изолация, който все още зависи от вида на покрива на вашата къща. Освен това именно той се отличава с доста ниско тегло и ниска топлопроводимост.

Освен това стиропорът е толкова популярен заради своите свойства:

 • ниската хигроскопичност на материала ви позволява значително да спестите от закупуването и по-нататъшното инсталиране на пароизолация и хидроизолационни материали. Въпреки това, в случай на довършване на дървена къща, по-добре е да не пренебрегвате това;


  Изолация от пяна

 • този материал не се свива след монтажа, поради което може да се появят така наречените студени мостове;
 • топлоизолационните свойства остават дълго време, около 10-20 години, при условие че се спазват всички правила за монтаж;
 • особено добър за използване в помещения с ниски тавани, тъй като дебелината от 5-6 см е достатъчна за пълна изолация.

Въпреки всички предимства, тази изолация има и някои недостатъци, които трябва да се имат предвид при избора:

 • този материал не може да се използва в онези помещения, които се характеризират с лоша вентилация, тъй като има пароизолационни свойства, като по този начин провокира образуването на конденз и допълнително повишаване на влажността. Това може да доведе до появата на гъбички, плесени и намаляване на ефективността на изолацията. За хората, склонни към алергии, това е неприемливо;
 • при директен контакт с открит пламък материалът се топи, отделяйки по време на процеса достатъчно вредни вещества, които могат да доведат до парализа на дихателните пътища.

Когато избирате материал, обърнете внимание на сертификатите за качество на продавача, това ще ви предпази от закупуване на нискокачествен продукт, който може да навреди на здравето ви в бъдеще.

Таванни плочки от стиропор. Коя гледка е най-добра?

Методът на производство на експандирани полистиролови плочки ще повлияе на неговите свойства и външен вид. Лесно е да се направи разлика между тях, ето какво ще посочи производствения метод:

 • Ако на плота има плочка с ширина от 5 до осем мм, скицата има размити контури и релефът на шаблона е неявно изразен, тогава тази плочка е направена чрез щамповане (натискане). Къдри квадратчета се щамповат от готовите плочи от пенополистирол. Повърхността на продукта е хлабава и порите са ясно видими върху него.
 • Основното предимство е евтиността, а недостатъкът е способността за бързо абсорбиране на мръсотия и прах. Но такава плочка, тъй като се замърсява, може да бъде боядисана с акрилни съединения, така че таванът може бързо да се освежи.

 • Гладката повърхност и съответният блясък ще дадат продукт, направен по метода на топла екструзия. Разтопената маса се изтласква през отворите в профила. Той няма толкова очевидна пореста структура. Обикновено тази тавана от експандиран полистирол не е с уникален цвят и имитира мрамор, дървесни видове или други материали. Някои производители създават ламинирани екструдирани плочки. Цената на тази таванна плочка от пенополистирол е ниска, лесно е да се измие с обикновена вода.
 • Дебелината на плочките в 10 - четиринадесет см ви позволява да направите скицата по-дълбока и много изразена. Сложните флорални шарки или имитация на лепнини често се пренасят значително върху такъв материал, направен по най-скъпия метод. Формата се пълни с воднисти суровини и се оставя да се втвърди при огромни температури.
 • Лесно е да различите инжекционните плочки по гладки ръбове; за да получите резултата от безшевен таван, просто трябва да го вземете. По-късно той няма да бъде боядисан и струва повече от другите видове.

Няма нужда да се говори за очевидното предимство на една плочка пред друга и в този случай няма златна среда. Освен това евтините щампи ще изглеждат чудесно на тавана, ако са направени от висококачествени суровини. За да се уверите в това, когато купувате, трябва да извършите редица лесни манипулации:

 • По време на визуална проверка е важно да не виждате вдлъбнатини и драскотини върху гладката екструдирана плочка. На тавана всеки дефект ще бъде забелязан от ралито и е забранено да се "поправя" изкривеният елемент. Чипове и неравни ръбове са друго извинение за закупуване на покритие от друга партида (или другаде). Това изискване е особено актуално, ако плочката не е квадратна, а абстрактна, с вълнообразен ръб.
 • Ако внимателно вземете плочката до ъгъла и просто я люлеете нагоре и надолу, тя не трябва да се рони и чупи. Разбира се, пенополистироловите плочки имат ниска якост на разрушаване, но те трябва да издържат на подобно натоварване.
 • Правите ъгли са гаранция, че процесът на залепване на плочки няма да се превърне във вечен опит за сглобяване на пъзел с липсващ елемент. Няма да е възможно да се закачат такива квадратчета, така че да пасват перфектно, без пропуски, сякаш капитанът не е опитал.
 • Декоративните характеристики на цветните плочки са, без колебание, най-високи, но понякога трябва да се въздържате от закупуването им. Факт е, че боята ще изгори от UV лъчите, така че е по-добре да закупите снежнобяло покритие, подходящо за боядисване в стая с прозорци, обърнати към слънчевата страна. Ако въпреки това цветните плочки изглеждат по-хубава опция, тогава изберете продукти с еднакъв цвят по цялата площ.

Таванна плочка от експандиран полистирол снимка

Видове лепило

Лепилата за таванни плочки се предлагат в много различни категории. Основните са:

полимерна универсална; течни нокти; акрилни шпакловки; поливинилацетатни лепила.

В зависимост от основата, продуктите са на разтворител, на водна основа, лепила с горещо стопяване, лепила-съединения. Продуктите на водна основа са най-евтините, но ще изсъхнат по-дълго от другите. Също така такива лепила не могат да се използват при ниски температури.След инсталирането на плочите гъби и плесени често се утаяват в такива лепила, така че ще трябва допълнително да покриете тавана със специално съединение.

Разтворимите лепила изсъхват много бързо и са течни полимери. Термопластичните лепила съдържат термопластични полимери, така че те трябва да се нанасят след нагряване до определена температура. Лепилните съединения се омесват, нанасят се бързо, тъй като изсъхват в рамките на няколко минути.

Видове лепила за пяна

Глинен титан

Лепилото Титан е много популярно сред строителите; то е направено на полимерна основа. С негова помощ можете да залепите материал от пенополистирол, пластмасови покрития върху бетон, гипсокартон, измазани, друг вид таван. Освен всичко друго, "Титан" лепи стъкло, хартия, дърво, керамика.

Има няколко вида този инструмент. Най-добре е да закупите универсално лепило "Титан", което се изцежда от здрава опаковка с тънък слой дозатор. Съставът е прозрачен, има добра топлоустойчивост, влагоустойчивост, бързо се закрепва. Материалът изсъхва напълно за 1 час, като първоначалната настройка отнема по-малко от минута. Също така в продажба има лепило-мастика "Титан", купува се, ако таванът има големи неравности.

Характеристики на продукта

"Титанът" се характеризира с устойчивост на стрес, той е еластичен, не е чуплив след втвърдяване. Може да се експлоатира в условия на висока влажност и температура. Икономично потребление. Продуктът не съдържа вредни компоненти, той е безопасен за хората. Ето основните технически параметри на универсалното лепило:

Препоръчваме: Колко време полиуретановата пяна изсъхва?

дебелина на слоя - 4 мм; маса на 1 кв. m - 4,5 кг; сила на скъсване в напречна / надлъжна посока - 400/600 N; топлоустойчивост +140 градуса.

Титан стиропорен лепило

Как се отглежда материал

Ако лепилото е твърде дебело, може да се разрежда. Можете да разреждате титан с алкохол. Разреждането ще направи състава по-размазан, удобен за използване, по-добре ще проникне в малки пукнатини. Не наливайте твърде много алкохол, тъй като времето за сушене ще бъде по-дълго.

Универсалният състав се нанася с пунктирана линия върху плочката, след което се оставя да изсъхне за минута, материалът се притиска към тавана. Ще изсъхне за около час, окончателната полимеризация се извършва за един ден. Как се нанася лепило-мастика? Нанася се с шпатула върху плочите с точки - в центъра, по 3 точки от всяка страна. Продуктът ще стегне буквално за 20 секунди, напълно изсъхне за 12 часа.

Учителю

Когато избират как да залепят плочките, някои се спират на композицията "Master". Характеристиките му в сравнение с Titan са по-лоши, но цената е по-ниска. За да не задържате плочката на тавана твърде дълго, трябва да приложите "Master" върху покритието, да го задържите няколко минути и след това да го прикрепите към тавана. За съжаление, миризмата на този материал е доста неприятна и сурова; ще трябва да проветрите добре стаята. Не трябва да се допускат течения - те влошават адхезията и плочката може да се движи дори след 1-2 часа.

Лепило за тавани от полистирол

Момент

Лепилото "Момент" е с отлично качество, много надеждно прикрепя полистирол към тавана, изсъхва бързо. За да го използвате, трябва да закупите специален пистолет за лепило. Поскъпването на ремонта ще се случи и поради голямото потребление, високите цени, така че е доста нерентабилно лепенето на плочките с "Момент".

Надморска височина

Производителят на този инструмент се намира в Китай. Той е много популярен сред потребителите. "Eltitance" ви позволява да лепите плочки на всякакви повърхности - бетон, мазилка, дърво, можете да използвате лепило и за други нужди. Той перфектно събира части от керамика, стъкло, кожа, мозайки. Продуктът е устойчив на замръзване, водоустойчив след изсъхване, шевът ще бъде здрав и силно еластичен.

Поливинилацетатно лепило

PVC материалите са почти без мирис и много лесни за работа. Но разходът на средствата ще бъде голям, тъй като и плочите, и таванът ще трябва да бъдат намазани. Следователно ще трябва да закупите материала в голяма банка, което е доста скъпо. Поради двойната работа, общата загуба на време се увеличава значително.

Течни нокти

Лепилата от този тип са в голямо търсене за всякакви довършителни работи. С помощта на течни нокти можете не само да залепите плочите, но и да затворите ставите, шевовете. За да ги използвате, ще трябва да закупите пистолет за лепило, който ще ви помогне да изцедите лепилото в правилните дози. Точкови щрихи се прилагат върху повърхността на всеки квадрат в центъра и по ръбовете. Ако основата е неравна, се прилага порядък повече за изравняване на тавана. Трябва да отстъпите от ръба, така че след натискане на плочките, лепилото да не се изстиска изпод тях.

Използване на лепилни течни пирони за залепване на таванни плочки

Акрилна шпакловка

Този метод на залепване на материала се използва по-рядко, но е не по-малко ефективен. Шпакловката е вискозна, надеждно задържа продукти от полистирол. Дори тънки безшевни плочки могат да бъдат залепени с акрилна шпакловка, продуктът няма да прозира. Тънък слой от продукта трябва да се нанесе върху определени зони на квадрата, веднага да се притисне към тавана и да се фиксира в желаното положение.

Асортимент от експандирани полистиролови таванни плочки

Таванните плочки от стиропор имат различни цветове и шарки. Може би ще намерите подходящ модел както за традиционен, така и за модерен интериор. Що се отнася до размерите, в допълнение към това, в основата на фигурните плочки има две основни форми: правоъгълник и квадрат, в зависимост от това могат да бъдат намерени елементи със следните размери:

Има и огромен брой разновидности на плочките:

 • Традиционна форма и дизайн,
 • Релефна и гладка
 • С изпъкнал или увиснал модел,
 • С перфорации и разбира се подчертана структура.

В допълнение към тавана, изработен от експандирани полистиролови плочки, можете да вземете различни декоративни елементи: диамантени, кръгли полилеи места за дизайн, имитиращи гипсови розетки.

Плюсове и минуси на плочките от пенополистирол

Преди да изберете напълно тази опция за довършване на тавана, плочката трябва да се съди по нейните предимства и недостатъци. Тя е придобила популярност по много причини:

 • Възможността да се направи таван с уникален дизайн.

 • Не е лошо съотношение цена-качество.
 • Сигурност. Стиренът отделя летливи съединения, които са вредни за здравето само при нагряване до екстремни температури. В ежедневието това е нереализуемо състояние, освен ако не започне пожар. Но в този случай никой не остава в горящата стая, за да вдишва умишлено отровните изпарения.
 • Ако въпреки това има съмнения относно безопасността на експандираните полистиролови плочки, тогава при покупка можете да поискате от дилъра да представи сертификат за продукта. Ако всички технологични условия на производствения процес са били изпълнени, полистиролът е с високо качество и с добавяне на забавители на огъня (не поддържащи горенето), тогава няма извинения за вълнение.
 • Грижата за плочките може да бъде поне някакъв ергономичен начин: прахосмучене или избърсване с влажна кърпа. В зависимост от степента на замърсяване водата може да се разрежда със сапун или всякакъв вид препарат. Щампованите продукти, когато загубят атрактивния си външен вид, са боядисани в цвета, който харесвате.
 • Макар и в малка степен, но тесен слой от експандиран полистирол на тавана ще създаде топло- и звукоизолационна бариера.

Разбира се, има и отрицателни черти:

 • Крехкостта на дъските изисква повишено внимание по време на транспортиране и монтаж. Вдлъбнатините и драскотините се оформят лесно, но няма да можете да се отървете от тях, ще трябва да използвате нов елемент;
 • Част от плочката, разположена по-близо до източника на светлина, може да пожълтява от светлината на полилея. Затвореният тип сенки почти винаги елиминира подобни проблеми;
 • От резки и постоянни температурни промени, плочките на тавана понякога се отдалечават от основата. Задачата може да бъде избегната, ако вземете висококачествено лепило от доверен производител;
 • Упорита мръсотия: въглеродни отлагания, никотинови смоли, мазнини много бързо се поглъщат в порестата структура. Премахването на тяхната не уникалност е много проблематично. Съветът е само един - често да организирате мокро почистване на тавана. Не се препоръчва използването на парцал или четка, които не са изцедени идеално.

Но твърдението, че експандираните полистиролови плочки допринасят за образуването на висока влажност в помещението, че не диша, е погрешно. Порестата структура леко затруднява въздушния обмен, но слоят лепило, напротив, запушва малки дупки. На тази основа лепилото се нанася точково по периметъра на плочката и в центъра, а не изцяло по цялата повърхност.

Подготвителна работа за залепване на плочи

Подготвителната работа не трябва да бъде отстъпвана. Трайността на облицовката зависи от качеството на тяхното изпълнение. Подготвителната работа включва почистване на старото покритие. На тавана може да има стари тапети, варовик или боя.

Демонтажът на такива покрития е различен:

 • Намокрете стари тапети с топла вода, след няколко минути те ще набъбнат и могат лесно да бъдат премахнати. Остатъците от тапети и лепило трябва да се отстраняват с помощта на шпатула или да се измиват с влажна гъба.
 • Старата замазка може да се измие с гъба и вода или да се отстрани суха с шпатула. По-добре е да премахнете варовика, но ако видите, че се държи добре, го грундирайте с грунд за дълбоко проникване, за да задържите повърхността заедно. След това фиксирайте плочите от пяна, използвайте полимерни лепила.
 • По-добре е да премахнете маслената боя; това се прави с шпатула. Ако се придържа добре, повърхността трябва да се почисти от мръсотия и прах.
 • Основни изисквания към основата: тя трябва да бъде чиста, относително равномерна и без мазнини.

Пример за залепване на таванни плочки към силиконов уплътнител

Полагане върху стара варовик

Дъските от пяна могат да бъдат залепени към старата варовик, при условие че тя се държи добре. В този случай го грундирайте добре и изчакайте грунда да изсъхне.

Ако варовикът е отстранен частично, грундирайте целия таван. В областта, където белеят е отстранен, нанесете по-голямо лепило от пяна. Важно е плочката да бъде фиксирана незабавно.

Ако повърхността е неравна

Дъските от пяна също са предназначени да скрият дефектите на повърхността евтино и весело. Но ако разликите са наистина сериозни, например на кръстовището на таванните плочки, тогава ще трябва да изравните основата.

Използвайте довършителни шпакловки, за да премахнете внезапните промени.

Как да залепите таванни плочки от експандиран полистирол

Изчисляване на точното количество материал

Цената на експандираните полистиролови плочки ви позволява да ги закупите с огромно количество, но, както показва опитът, по-късно тези 7-8 останали парчета са мъртви: жалко е да ги изхвърлите и няма къде другаде да се адаптирате. Не всеки магазин се съгласява да обърне остатъците. Въз основа на това, за да не купувате една или две плочки и да не страдате, къде да поставите излишъка, е по-добре да отделите малко време за изчисления.

Няма да се налага да се забърквате с тавана с правилната форма. Изчислението отчита размера на плочката, която харесвате, и размерите на залепената повърхност.

 • Например таванът има размери от 4,9 м и 3,8 м. За неговия дизайн се избира плочка със стандартна квадратна форма със странична дължина 0,5 м. Изчисляваме броя на плочките: 4,9 × 0,5 = 9,8. Крайният резултат е желаният брой части. Насочено е да се закръгли, излизат 10 плочки. В момента 3.8? 0,5 = 7,6, с други думи, осем плочки. Умножаваме 10 и 8, в резултат на тавана ще бъде необходимо да закупите осемдесет плочки от пенополистирол.

 • Този метод е подходящ за изчисляване на лесен начин на залепване, в момент, когато всички плочки са в редове хоризонтално и вертикално.Някои хора го харесват повече, в момент, когато елементите са подредени косо. В същото време значително повече материали ще отидат на вятъра, въз основа на това броят на парчетата за предлагането трябва да се разшири. Ако при стандартната версия надбавката върху броя на плочките създава от петнадесет до 20% от необходимото, тогава при залепване наклонено трябва да вземете 20 5 -30% повече, особено ако това е 1-ви експеримент.
 • За да разберете количеството материал за тавани с необичайна форма, не е трудно да направите шаблон от картон според размера на плочките, които харесвате. Чрез прилагането му към тавана може да се намерят интересуващите номера.

Какво друго ще трябва да бъде закупено и подготвено за работа

 • Освен инструменти и инструменти: стълба, строителен нож, ниво, молив и рулетка, ще трябва да закупите первази и лепило.
 • Може да се закупи "воднисти нокти" или състав на основата на воден каучук. Последният вариант е наличен, доказа се добре и се предлага често от търговците. Разходът на лепилото, което има плътна и тъпа консистенция, е посочено на етикета. Тъй като трябва да се прилага под формата на капки и на разстояние един от друг, тогава няма да са необходими огромен брой опаковки. Важен момент при работа с лепило на каучукова основа: в края на прилагането му е забранено залепването на плочките към тавана. Пауза от 2-3 минути ще осигури най-доброто прилепване на композицията към плочката и залепената повърхност.

 • Первазите са взети от изчисляването на периметъра на помещението с малък запас, тъй като за свързване в ъглите ще е необходимо да се изрежат краищата под ъгъл от 40 5 °.

Таванна маркировка

 • Когато поставяте плочки хоризонтално, работата трябва да започне от центъра на стаята. Ако на тавана вече е предвидено място за полилей, просто го приемете като отправна точка. В противен случай центърът се определя, както следва:
 • Начертайте ивици наклонено от ъгъл до ъгъл. Направете същото с 2 други ъгъла. Пресичането на линиите ще бъде центърът на тавана.
 • Може да се изтегли от ъглите на въжетата чрез заковаване или по друг начин. На мястото на пресичането отново ще има отправна точка.
 • Започвайки от централната точка, таванът трябва да бъде разделен наполовина хоризонтално и вертикално, изчертавайки извънредна координатна ос. Ще бъдат положени първите четири плочки, по една във всеки сектор, който се появи. Заедно с това ъглите им ще се сближат в централната точка.
 • Разбираемо е, че маркировката се нанася върху плосък таван, без варовик или тапети. Плочката ще може да скрие незначителни разлики и недостатъци, но няма да маскира много бучка повърхност. Освен това е проблематично лепенето на квадрати от пенополистирол върху неравна основа - големи капки няма да му позволят да се придържа към тавана.

Последователността на действията при залепване на плочки от пенополистирол

 • Първите плочки трябва да бъдат центрирани върху тавана. Необходимо е да се нанесе лепило върху тях и да се отложи за известно време. В края на малка пауза поне някои елементи се вземат последователно и се притискат към тавана. Не е необходимо да притискате плочката силно към основата, доста е лесно да натиснете по периметъра и в центъра. Изпъкналите капчици лепило могат да се изтрият със суха кърпа, но това трябва да се направи, след това върху експандирания полистирол няма следи.

 • На мястото на полилея, дупка с подходящ диаметър просто се изрязва в плочките. С това ще се справи строителният нож. След това плочките са залепени около началния квадрат. Ако маркирате траекторията на движение, тогава ще има спирала. Плочките се регулират просто по размер, изрязват се със строителен нож. Не е необходимо да се притеснявате, ако ръбът не е достатъчно разкъсан по изрязаната лента - тези недостатъци ще бъдат скрити от перваза.
 • Удобно е да работите заедно: докато единият нанася лепило, другият залепва вече приготвените по този начин плочки.
 • Работата по поставяне трябва да се извършва със затворени прозорци, без да се броят чернови.Ако не беше възможно да се избегнат празнини между съседните плочки, кухините могат да бъдат запълнени със снежнобял уплътнител на силиконова основа.
 • Залепването на первазите е последната стъпка от завършването на тавана. Остава да закачите полилея, да изчакате лепилото да изсъхне и да проветрите стаята. Поставянето с експандирани полистиролови плочки е така, в момент, когато предварителната стъпка отнема значително повече време от основната работа.

Как да залепите правилно таванните плочки

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни