Парна бариера за стените на дървена къща: видове и технология на монтаж


Повечето хора винаги свързват мазето на къща или друга сграда с влага. И това не е изненадващо - обикновено тази част от конструкцията се намира под нивото на земята и дори е в непосредствена близост до подпочвените води. Въпреки това, прекомерната влага или проникването на вода в мазето заплашва да разруши основата на къщата и следователно да повреди самата конструкция в бъдеще. Ето защо, на етапа на строителството или по-късно, сутеренният под е хидроизолиран. И тогава влагата няма да застраши конструкцията и мазето може да се превърне в помощно помещение или склад, където всичко може да се съхранява.

Подовата хидроизолация на сутерена

Изолация и пароизолация на стени от тухлена къща

Топлообменните свойства на тухлените стени са склонни да се влошават с течение на времето. Факт е, че от вътрешната страна на зидарията, между редовете тухли, обикновено се полагат нагреватели - минерална или стъклена вата, които под въздействието на проникваща влага постепенно губят своите свойства. Изолацията може да бъде променена, но това изисква разглобяване на външния слой на тухлата, премахване на изолацията отвътре и подмяна, а това е много скъпа и отнемаща време мярка... Освен това с течение на времето свойствата на самата тухла се влошават.
В този случай е необходимо да се произведе външна или вътрешна изолация на стената. При избора между тези два вида изолация, се дава предпочитание на външната изолация. В същото време има ситуации, когато външната изолация на стените е невъзможна или непрактична - както в случая на изолация на апартамент в жилищна сграда или изолация на сграда с историческа стойност и т.н.

Изолация на сутеренна стена

Колкото и странно да звучи, изолацията от сутерена в дървена къща има както предимства, така и недостатъци.

Не само таванът се нуждае от топлоизолация, но и стените на подземното хранилище.

 1. Способността да се поддържа стабилна температура не само в мазето, но и в цялата къща.
 2. Изолацията на сутерена значително намалява топлинните загуби във вътрешността на къщата.
 1. Когато изолирате мазето отвътре, е необходимо да направите висококачествена хидроизолация.
 2. Освен това се изисква ефективна вентилация.

Ако нищо от това не бъде направено, изолацията скоро ще започне да се срутва, тъй като под въздействието на влага всеки материал ще загуби своите характеристики.

Използваме пяна

За да се изолират стените на мазето отвътре, като правило се използва обикновена пяна. Този топлоизолационен материал има ниско тегло и много положителни свойства:

 • Отлично представяне.
 • Пълна безопасност от екологична гледна точка.
 • Относително ниска цена.

Срокът на експлоатация на пяната ще зависи преди всичко от качеството на работата по изолацията на помещението, както и от ефективността на създадената хидроизолация.

Разбира се, можете да използвате по-скъпи материали: полиуретанова пяна, експандиран полистирол и др., Но ако няма спешна нужда да направите мазето възможно най-топло, тогава те не могат да се използват. Възможно е мазето да се изолира отвътре от всички страни, по принцип с минерална вата.

Работният процес

Всеки топлоизолационен материал няма да се прилепва добре към стената, ако е залепен към лошо подготвена повърхност. Ето защо, преди започване на работа, повърхността трябва да бъде напълно почистена, като се елиминират всички незначителни дефекти.

Това фиксиране на пяната е по-надеждно от лепилото.

Закрепването на полистирол в повечето случаи се извършва върху лепила, но за по-голяма надеждност много собственици на жилища фиксират материала с дюбели, което гарантира най-надеждното фиксиране на изолацията.

Пяната за полагане трябва да започне от дъното на мазето. Основното правило в този случай е, че изолацията трябва да се полага с минимална междина между плочите. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на първоначалната подготовка на повърхността. Ако основата има сериозни разлики, тогава между плочите ще се образуват значителни пролуки, които ще сведат до минимум всички експлоатационни характеристики на материала. Ще бъде изключително трудно да се изолира мазето в дървена къща.

Дъските от пяна трябва да бъдат старателно импрегнирани с лепило, залепени към стената и закрепени с дюбели за надеждност. Експертите също силно препоръчват на този етап да се използва армираща мрежа (възможно е при минимален диаметър на прътите). Той е потопен в изолация и покрит с обилен слой лепило. Този подход позволява изолацията да се държи надеждно повече от една година. Веднага след като получената повърхност изсъхне, тя трябва да се втрие и изравни със специални смеси (грунд, мазилка). По желание можете да извършите допълнително декоративно довършване на стената, тавана и пода.

Недостатъци на изолацията в тухлена къща

 • изолацията от вътрешната страна на къщата не предпазва стената от разрушителни климатични фактори;
 • той е по-малко ефективен по отношение на запазването на топлината;
 • скрива полезния вътрешен обем;
 • създава висока влажност между изолацията и вътрешната страна на стената на къщата. Образува се конденз, което води до постепенно разрушаване на стената отвътре. Освен това това води до формиране на благоприятна среда за размножаване на плесени, които не само ускоряват процеса на унищожаване на материалите, но и имат алергенни свойства и са просто вредни за жителите.

За да премахнат този тип недостатъци, строителите използват методи, които отлагат точката на оросяване (създаване на въздушна междина), пароизолация и специални противогъбични съединения.

Правилна пароизолация

Изпарената влага присъства навсякъде - тя е част от естествения воден цикъл. Пренебрегването на този фактор при осигуряване на енергийна ефективност на сгради и конструкции е неприемливо. Известно е, че преовлажняването намалява термичното съпротивление на стенните материали с до 30%. Днес правилна пароизолация - важна част от термичната защита на строителна площадка.

Защо е правилно? Тъй като пароизолация, която не отговаря на стандартите или е инсталирана неправилно, води до загуба на свойствата на топлоизолационния слой след една година. Натрупването на влага върху повърхностите на конструкциите започва процеса на тяхното унищожаване. Това се отнася за всеки материал.

Методи за затопляне

Затопляне с мазилка

Характеристики на

Това е "най-мръсният" метод на изолация отвътре, съчетан с необходимостта напълно да се изпразни стаята. В същото време той е един от най-евтините и лесни за изпълнение. Отнема много време и усилия.

Технология

 1. Подготовка на повърхността на стената. Почистване от тапети, боя, мазилка.
 2. Монтаж на летви с дебелина до 5 мм на стената (междинен слой между стената и мрежата).
 3. Укрепване на повърхността с мрежа до 50 мм.
 4. Последователно нанасяне на гипсови слоеве с обща дебелина до 10 cm.

Топлоизолация с пяна или експандиран полистирол

Характеристики на

Един от най-добрите методи за изолация от вътрешната страна на къщата. Тя ви позволява значително да подобрите не само топлоизолацията, но и шумоизолацията в тухлена къща. Експандираният полистирол има по-добри показатели от полистирола, но е по-скъп.

Технология:

 1. Почистване на повърхността на стената от тапети, боя, стара мазилка.
 2. Изравняване на повърхността на стените.
 3. Нанасяне на слой противогъбично средство, грунд.
 4. Ако стената се подготвя за гипсокартон, тогава инсталирането на скоби.
 5. Закрепване на панелите към стената - с помощта на лепило или специални дюбели с форма на гъби.
 6. Ако стената се подготвя за тапет или боядисване, инсталиране на армираща мрежа, последвано от мазилка на повърхността.
 7. Ако стената се подготвя за гипсокартон - монтаж на стената от гипсокартон, фугиране, подравняване.
 8. След това се извършва боядисване или тапетиране.
 9. При значителна влажност се монтира пароизолация.

Изолация на тухлена стена с пенофол

Характеристики на

Пенофол е материал, състоящ се от няколко слоя, включително фолио. Препоръчително е да ги изолирате само за помещения, които се използват изключително през топлия сезон (вила, плевня и др.).

В други случаи този материал се използва като допълнителен топлоизолационен слой и пароизолация (с минерална вата). Алуминият, включен в състава на материала, изисква прилагането на повишени мерки за електрическа безопасност.

Технология

 1. Подготовка на стената.
 2. Третиране със съединения против плесен.
 3. Закрепване на 20 мм пръти за осигуряване на въздушна междина.
 4. С помощта на строителен телбод към гредите са прикрепени листове пенофол.
 5. Залепете фугите на листовете с алуминиева лента.
 6. На върха на пенофола се укрепва още един слой пръти.
 7. Пробиване на листове от гипсокартон, ПДЧ, ПДЧ или друг избран материал.
 8. Подготовка на повърхността на стената, поставяне на тапети или боядисване.

Пенофол може да се залепи директно към стената с лепило. Но в този случай топлоизолацията и защитата от пара се намаляват.

Изолация на стени отвътре с минерална вата или стъклена вата

Характеристики на

Минералната или стъклената вата се страхува от влага, затова трябва да се вземат специални предпазни мерки по отношение на влагата. Необходимо е да се монтират летви на стената, за да се осигури въздушна междина и да се запази точката на оросяване.

Те имат мека повърхност, така че е наложително да се монтира някаква твърда конструкция, било то гипсокартон, ПДЧ, ПДЧ или нещо друго (няма да държи мазилката или тапета върху себе си).

Технология

 1. Почистване на повърхността на стените от стари слоеве боя, тапети, мазилка.
 2. Грундиране на стената и покриване с противогъбични средства.
 3. Монтаж на вертикални ламели, за да се осигури празнина (стъпката трябва да е по-тясна от дебелината на рогозките).
 4. Върху релсите е монтирана пароизолация.
 5. Монтаж на рамкови профили. Размерите на секциите трябва да са малко по-тесни от размерите на постелките или листовете топлоизолация (за плътен контакт).
 6. Запълване на секции с листове или постелки от топлоизолационни материали.
 7. Отгоре е монтирана пароизолация (защита от влага отстрани на помещението).
 8. Закрепване към профила на листове от гипсокартон или други крайни повърхности.
 9. Последният етап е подготовка за тапети или боядисване на стената (ако е необходимо).

Топлоизолация с течни продукти

Характеристики на

Рядко се използва топлоизолация на стената с разпръснати течности, тъй като изисква специално оборудване и обучен персонал.

Това е най-скъпият от изброените методи.

Произвежда се чрез пръскане на специални съединения (полиуретанова пяна). При прилагане на метода обикновено не се изисква бариера срещу пара.

Технология

 1. Почистване на повърхността и грундиране.
 2. Изграждане на профил от греди или метален профил.
 3. Запълване на секциите с полиуретанова пяна.
 4. Подрязване на пръскащите дефекти.
 5. Довършително покритие.

Парна бариера за стени на дървена, тухлена или рамкова къща

При изграждането на всички видове къщи се използват различни топлосъхраняващи материали, но тяхната ефективност значително ще намалее, ако не са защитени с пароизолация.За да сте сигурни, че къщата ви е винаги суха и топла, за да се изключи и най-малката възможност за конденз и появата на мухъл или плесен, имате нужда от компетентна и надеждна бариера срещу стените на дървена къща, както и къщи, построени от други материали.

Пароизолационната работа може да се извършва отвън или отвътре на къщата. Изборът на най-добрия вариант за всяка конкретна къща зависи от площта на сградата, строителния материал и структурата на сградата. Така например, наличието на веранда около къщата може да се разглежда като въздушна междина, която намалява топлинните загуби, а тухлените стени са известни с високия си топлопренос, следователно те изискват по-задълбочена защита.

Свързана статия: Как да прокарате тръба близо до стена

Голям брой съвременни, лесни за използване и надеждни бариери материали ви позволяват да удължите експлоатационния живот на изолационния слой, да създадете приемлив микроклимат в къщата, да намалите топлинните загуби и да увеличите спестяването на енергия. Струва си да се отбележи, че всеки тип къща има свои специфични характеристики за извършване на тази операция.

Изолация на пода в къщата от сутерена

Изолацията на пода в къщата от сутерена е от голямо значение. С помощта на висококачествена топлоизолация е възможно значително да се намалят топлинните загуби, ефективно да се предпази от влага и последващо разрушаване на пода, което често се случва с мразовито подуване на почвата.

В случай, че отоплението на изолираното мазе не е планирано, температурата в него, дори и при най-силната слана, е малко вероятно да спадне под 10 градуса. Цената на модерните изолационни и топлоизолационни материали на пазара не е толкова висока, колкото преди, така че можете лесно да изолирате пода, подовете и стените на мазето без сериозни разходи.

Характеристики на пароизолацията на стените на тухлена къща

Тухлата продължава да бъде най-популярният материал за изграждането на селски къщи. За да се намалят топлинните загуби, тухлените стени трябва да бъдат интензивно изолирани на външната повърхност на сградата или от вътрешната страна на къщата.

Изолационните работи трябва да бъдат придружени от инсталирането на пароизолационен слой. Когато изолирате външната стена на къщата, най-добре е да поставите слоя от двете страни на изолацията, което ще осигури пълна плътност. Добрата бариера срещу стените на тухлена къща ще създаде солидна бариера за дъжд, вятър и шум. Когато полагате парна бариера, е необходимо да оставите пролуки за вентилация, внимателно свържете всички фуги на материала.

Ако по някаква причина външната облицовка не се справя с функциите си или стените са с малка дебелина, тогава, за да се избегне появата на конденз на повърхността на стените, можете допълнително да извършите облицовка срещу бариера вътре в стаята .

Винаги ли е необходима парна бариера за сайдинг?

Друг важен въпрос: възможно ли е да се направи без пароизолация? И ако да, в какви случаи?

Пароизолация на стени за сайдинг се изисква при наличие на изолация. Но имате ли нужда от парна бариера за сайдинг без изолация? Не. Без него вятърната защита е достатъчна.

Освен това не се изисква бариера срещу пара, ако:

 • къщата е изолирана с експандиран полистирол (включително като част от SIP панели);
 • стените на къщата са много дебели и запазват топлината добре (в този случай дебелината на изолацията е минимална - не повече от 50 мм и няма нужда от бариера срещу пара);
 • пароизолацията е монтирана от вътрешната страна на къщата.

Устройството на пароизолационен слой в рамкови къщи

При изграждането на къщи от рамков тип се използват дъски с малка ширина, което изисква използването на висококачествен изолационен слой. За да не се налага скоро да извършвате работа по неговата подмяна, е необходимо да защитите слоя от пара, която е пренаситена във въздуха на всеки хол.

Парна бариера за стените на рамкова къща се извършва само от вътрешната страна на сградата.При полагане на листове от филм или мембрана е необходимо да се гарантира, че има вентилационна междина между топло- и пароизолационните слоеве и абсолютна плътност. На места, където е необходимо да се направят отвори за контакти, ключове или други елементи от инженерното оборудване на къщата, материалът за бариери срещу пара трябва да бъде залепен със самозалепващи ленти или уплътнител. Листовете от материал трябва да се поставят върху стените не вертикално, а хоризонтално, като всеки следващ слой се полага с припокриване от 10-15 см и осигурява леко увисване на филма.

Паропреградата е прикрепена към стълбовете на рамката с телбод. Колкото по-внимателно извършвате тази работа, толкова по-малко вероятно е да има прекъсвания и повреди, които да нарушат херметичността.

Защита на дървения под

Задължителен пароизолация на дървен под над неотопляемо мазе, подземен или друг неотопляем обем. Винаги се подрежда отстрани на отопляемото помещение.

Дървените трупи се полагат на тавана със стъпка от 600 мм, изолацията е плътно положена между тях и вече по протежение на трупите - материал за бариера срещу пара. Върху него се полага финишното покритие.

По цялата площ на стаята пароизолация на дървен под трябва да е цялостен. За това материалът се полага с припокриване, ставите се залепват с лента, която има пара бариерни свойства.

При монтиране на дървен под върху бетонни тавани, преди да инсталирате дървените трупи, повърхността на бетонния под е покрита с водозащита с внимателно запечатване на фугите.

Защита на стени на дървени къщи

Екологичните къщи, изработени от естествено дърво, изискват цялостна защита от влага, която причинява гниене и влошаване на този материал. Парозащитата за стените на дървена къща отвън не трябва да се прилепва директно към дървото, тъй като за да се създаде висококачествена вентилация, трябва да се направи щайга, върху която ще бъде прикрепен материалът за пароизолация покрита с изолация, върху която се извършва облицовката).

Парозащитата за стените на дървена къща отвътре работи много по-ефективно. Преди да го подредите, е необходимо да подготвите повърхността на стените. Дървените стени обикновено имат пукнатини, които са запушени с прах и мръсотия. Стените трябва да бъдат изравнени, всички кухини трябва да бъдат поправени и повърхността да бъде обработена с антисептик. Едва след това можете да започнете монтажни работи по полагане на бариерен материал и изолация. За дървени стени е най-добре да изберете филмово покритие или мембранна пароизолация, което няма да повлияе неблагоприятно на състоянието на дървото.

Предназначение, видове, характеристики

Има няколко вида изолационни материали, които отделните разработчици обикновено бъркат:

 • хидроизолация - отрязва само водата, но пропуска влажен въздух;
 • парна бариера - задържа влажен въздух, предотвратявайки проникването му в структурната рамка на сградата и, независимо от какви материали е построена сградата;

Принципът на действие на пара и хидроизолация

 • хидро-ветрозащита - използва се само във вентилирани фасадни системи, покривни пайове, покрива външна топлоизолация, предотвратява разрушаването на експандиран полистирол, минерална, стъклена вата от атмосферни влияния.

Хидропарна бариера и схема за защита от вятър

Парна бариера за стените на дървена къща е жизненоважна, тъй като намалява експлоатационния бюджет на вилата, увеличава строителните ресурси. Когато влажността се промени, дървеният материал губи своята геометрична стабилност, е изложен на гниене, разрушаване.

Последици от липсата на пароизолация

Следните конструкции обикновено се наричат ​​дървени къщи:

 • дървени кабини - корони от шлайфани или калибрирани трупи, рендосани или залепени греди;

Дървена къща

 • "Трупове" - дървена рамка, обшита с дъски, OSB плоскости, гипсокартон отвътре;

Каркасна къща, облицована с вагон

 • полудървени рамки - дървена рамка, може да се използва всеки пълнител между стълбовете, включително панорамно остъкляване;

Фахверк

 • SIP панели - експандиран полистирол или полиуретанова пяна между OSB плоскостите.

Къща от SIP панели

Поради това за всяка строителна технология се използват различни бариери за пара - филми, мембрани, полимерни лакове. Например, от всички горепосочени конструкции, само дървените кабини, изработени от цилиндрична конструкция, нямат външно довършване. Поради това коронките отвън често са покрити с полимерни лакове.

Покриване на дървена къща с лак

На рамката, панелната дъска, панелните къщи пароизолацията може да се монтира както отвън, така и отвътре:

 • ако жилището се експлоатира в студен район, достатъчна е вътрешна парна бариера, която ще отсече влажния въздух от помещенията;

Вътрешна пароизолация

 • при горещ климат през лятото външният въздух често е много по-топъл, отколкото на закрито, поради което допълнително е монтирана външна бариера срещу пара;

Външна пароизолация

 • ако вилата е изолирана отвън с минерална вата, експандиран полистирол през вентилационната фасадна система, влагата се отстранява поради циркулация на въздуха във вентилираното пространство, но е необходима хидро-вятърна защита на изолацията отвън.

Вентилационна фасадна хидро-вятърна защита

Когато инсталирате слой с пароизолация, вземете предвид:

 • някои вътрешни покрития имат своя собствена бариера срещу пара, следователно слоевете в стенната торта на сградата трябва да бъдат разположени по такъв начин, че свойствата на пароизолацията да се увеличават отвътре навън, в противен случай точката на оросяване ще се измести към вътрешността на стената, кондензация ще се образува върху повърхностите на дървения материал;

Принципът на последователност на довършителните материали

 • всеки пароизолиращ материал автоматично прави стените не "дишащи", поради което може да се наложи да се инсталира принудителна вентилация (захранващи клапани на прозорците, вентилатори в стените, отвори).

Организация на въздушния поток през вентилационния клапан

Свързана статия:

Защо пластмасовите прозорци в къщата се потят? От тази публикация ще научите за всички причини за това неприятно явление и как да се отървете от него.

Основните грешки при монтажа са неправилното поставяне на пароизолацията вътре в тортата на стените, обърнатите страни на мембраната или липсата на непрекъснатост на контурите. Филмите по стените трябва да бъдат съединени с материалите по таваните и подовете.

Непрекъснатост на веригата за бариера срещу пара

Филми

Индустрията произвежда гладки полимерни филми без перфорация, с максимална пароизолация. За бани, сауни със специфични режими на работа (бързо нагряване до екстремни температури), алуминиевото фолио е залепено от едната или от двете страни. Той отразява топлината обратно, за да спести енергия.

Филмови пароизолационни материали

Най-популярни са полиетиленовите, PVC филми, които се монтират или под облицовката на стената, или над външната изолация. Ако в нарушение на стандартите на съвместното предприятие няма вътрешна пароизолация на жилището, филмът се монтира отвън под базалтовата вата.

Устройство за филмова пароизолация

Мембрани

Дифузионните мембрани, за разлика от класическите филми, имат различен дизайн. Молекулите вътре в тях са подредени в лабиринт, което позволява да се кондензира влагата от въздуха на повърхността им, а не да се пропусне към дървения материал, от който е сглобена рамката.

Мембранни пароизолационни материали

В същото време е необходимо да се инсталира пароизолация за стените на дървена къща, като се използва следната технология:

 • под вътрешната облицовка на стената;
 • със задължителна вентилационна междина между декора и филма.

С увеличаване на влагата отвън, парите проникват в стените, но те могат свободно да преминават през порите на филма, кондензирайки се по вътрешната му повърхност.По този начин, ако промените страните по време на монтажа, ефектът от слоя на бариерата срещу пара ще бъде точно обратният:

 • целият влажен въздух ще премине вътре в стената;
 • кондензни форми върху дървени конструкции.

Много е важно да поставите пароизолацията от правилната страна.

Производителите маркират всяка страна на мембраната, предоставят на продуктите подробни инструкции, които трябва да се спазват по време на монтажа.

Ролкови материали

Отделните разработчици не трябва да бъркат рулонните материали с филмови материали. Последната категория е изброена по-горе, следните продукти принадлежат към балонната бариера срещу валцуване:

 • покривен филц - на основата на фибростъкло или фибростъкло с един слой битумен материал;
 • покривен филц - напоен с катран картон;
 • пергамин - импрегниран с битум картон.

Валцувани пароизолационни материали

Внимание! Паропропускливостта на тези материали е 50 пъти по-висока от тази на полимерните филми и мембрани, поради което не се препоръчва използването им в дървени жилищни конструкции.

Полимерни лакове

Най-често лакове с индекс VD-AAK-001D се използват за защита на декоративния слой на дървените кабини. Материалът е готов за употреба, нанася се на няколко слоя, запазва текстурата на дървото, образува защитен филм. Обикновено се използват полуматови, лъскави, безцветни лакове, които изсъхват за 4-7 часа. Средният разход е 1 литър на 8 - 14 квадрата повърхност.

Полимерни лакове за пароизолация

Ако се планира да се украсят вътрешните стени с декоративни материали в дървена къща, вместо лак се използват по-евтини полимерни филми.

Процесът на пароизолационни стени отвътре

Основната задача при изграждането на всяка сграда е да предпази цялата конструкция от прякото въздействие на влагата. То е толкова разрушително, че може да унищожи всеки строителен материал. Освен влагата е известен и друг сериозен враг, това е пара.

При изграждането на къщи е важно къщата да бъде бариера отвътре. Това се дължи на факта, че влагата унищожава всеки материал с течение на времето.

Ако пренебрегнете защитата от получената пара, мухъл, гъбички ще се появят на повърхността на стените и ще се появи влага. Ето защо всяка къща изисква пароизолация отвътре.

Изборът на материал за пароизолация на дървена къща

Основни видове:

 • Филм против кондензация - средство за допълнителна защита, предотвратява капенето на кондензатни капки, което допринася за бързото им изсъхване.
 • Дифузни мембрани. Специален строителен материал, който позволява на натрупаната в помещението пара да излезе.
 • SBS-битум са полимерни материали от нови технологии. Поради своята еластичност, те уплътняват добре повърхността.

Материали:

 • Полиетиленово фолио.
 • Полипропиленов филм.
 • Дифузна мембрана.
 • Течен каучук.
 • Горещ битум.
 • Пенофол. Той има защитни функции срещу студ, вода и пара. Многослоен материал, оборудван с алуминиево фолио. Пълнителят е полиетиленова пяна.
 • Армофол. Изработена от стъклена мрежа. Устойчив на висока влажност и температура.
 • Alucraft. Състои се от полиетиленово фолио и крафт хартия.

Някои функции

Просто е необходимо във влажни и в същото време топли помещения. Превъзходен пример би била сауна, евентуално отопляемо мазе. Такива помещения са разположени под земята, те са най-изложени на атаки на влага.

Поради факта, че парата и влагата присъстват в огромни количества в сауната, тази стая трябва да се изпари.

В такива помещения парата винаги се генерира под формата на топъл въздух с огромно количество от най-малките капчици вода. Получената пара просто трябва да намери изход от такава стая. Той търси начини и ги намира под формата на стените на сградата, нейния таван.

В този случай образуването на пара става постоянно, настъпва разрушаване на строителните конструкции, сградата става аварийна.За защита на стените на сградата е направена специална бариера срещу пара, която предотвратява навлизането на пара отвътре, в резултат на което животът на стените и преградите се удължава.

Инсталирането на пароизолация не се ограничава само до бани и мазета. Също така е необходимо да се инсталира бариера срещу пара на вътрешните стени в сгради, които имат външна изолация, когато стените имат хомогенен материал.

Трябва да кажа, че няма специален бариерен материал, който да е подходящ за всички помещения по един и същи начин. Типът бариера срещу пара зависи от съществуващия структурен компонент на структурите на вътрешната стена.

Необходимостта от парна защита

Има още един въпрос: изобщо необходима ли е защита от изпарения? Това зависи от много фактори. Самото изчисление се извършва с помощта на SNiP 23-02-2003, посветена на термичната защита на сградите. Основните данни за него са изграждането на стена, под, под или друга повърхност, както и климатичните условия на региона.

Това изчисление е важно също така, тъй като чуждестранните производители на бариерни материали изчисляват неговата пропускливост и якост за топли - в сравнение с нашите - зими. И тъй като пароизолацията работи само през студения сезон, най-силната слана ще бъде изпитът за материала.

И само материали, сертифицирани за нашите условия, могат да го издържат. Да, направи си сам парна бариера ви позволява значително да намалите цената на този процес, но не за сметка на качеството на материалите.

Например евтините азиатски филми съдържат пластификатори, които значително намаляват адхезията му към залепващата подложка на лентите. Това означава, че след известно време такава псевдо пароизолация ще се състои от отделни фрагменти от този материал.

Ситуации, когато е необходимо да се монтира вътрешна пароизолация за стени?

Парозащитата на стените трябва да се направи в няколко случая.

Минералната вата е дишащ материал, но при този тип изолация просто е необходима пароизолация.

 1. Ако стените са монтирали вътрешна изолация. Освен това минералната вата е използвана като материал за топлоизолация. Отлични топлоизолационни свойства показват минералната вата от групата на "дишащите материали". Но има едно отрицателно свойство, минералната вата не е приятелска с влагата. Бързо се навлажнява, постепенно свойствата му се влошават, започва бързо да се влошава. За да се предотвратят подобни случаи, от вътрешната страна на сградата се използва пароизолация на стените. Рамковите къщи със стенни конструкции, състоящи се от няколко слоя, със сигурност трябва да включват материал за бариера срещу пара. Това се отнася и за конструкции с вътрешна изолация.
 2. Мощна вятроустойчива функция за сгради с вентилирана фасада се изпълнява от положения пароизолационен слой. Той измерва и омекотява въздушния поток. В резултат на това външната изолация е по-малко претоварена, тя придобива свободно "дишане". Например стена от тухли, която има външна изолация, изработена от топлоизолатор от минерална вата и тапицирана с сайдинг. В този случай пароизолацията се превръща в вид вятърна бариера, надеждно защитава стените на сградата от мощно издухване. Съществуващата вентилационна междина премахва излишната влага от монтираната ветрозащита.
 3. За да се осигури добър микроклимат в помещението, е необходимо заедно с пароизолацията да се инсталира ефективна и надеждна вентилация, работеща в постоянен режим.

Свързана статия: Как да съборите бетонна стена в апартамент

Какви материали използват строителите днес за полагане на бариера срещу пара?

Схемата на пароизолацията.

Изразът „стени срещу пароизолация“ не означава, че такава защитна бариера не позволява преминаване на никакви пари. Мембранните материали, използвани от строителите днес, са надарени със способността да преминават определено количество въздушен поток. Това се прави само с една цел.

В стаята не трябва да има „парников ефект“. Инсталираната мембрана задържа излишната влага, която е преминала през нея; тя няма да може да повлияе отрицателно на вътрешните стени на къщата и инсталирания изолационен материал. Когато изолацията има вътрешна "обвивка", тогава се осъществява потока на мократа маса през изпускателната вентилация.

Разновидности на пароизолационни материали

Полиетиленът е класически пароизолиращ материал. Този материал изисква внимателно боравене, тъй като ако филмът се изтегли плътно, той може да се счупи по време на промяна на климатичните условия. Но има едно много важно условие. Полиетиленът трябва да е перфориран, в противен случай той няма да пропуска, освен пара, и въздух. Няма да е възможно да се получи удобен микроклимат в сградата с такъв филм. Ако този полиетилен се използва като мембрана, той ще попречи на потока въздушна маса, не може да се използва за бариера срещу пара.

Схемата на стената пароизолация отвътре.

Можете да направите перфорацията на пластмасовото фолио със специално устройство. Вземете валяк с избити чукове. Такава "модернизация" на полиетиленовия филм няма да може да осигури надеждна бариера срещу вътрешни стени. Разбира се, мембранните материали много приличат на пластмасовото фолио, но се различават значително от него по своята многослойна структура.

Строителите често използват специални мастики като бариерни материали. След нанасяне такава мастика е в състояние да позволи на въздуха да премине през нея, като същевременно задържа влагата. Обработката на повърхността с такава мастика започва да се извършва преди завършване.

Мембранните филми се превърнаха в съвременен материал, който днес се използва за полагане на бариера срещу пара.

Този материал е в състояние да предотврати проникването на влага, като същевременно позволява на въздуха да премине през него. Такива мембрани имат определена паропропускливост, което осигурява нормалната работа на изолацията. Когато се монтира такава пароизолация, памучната изолация не се намокри, стените "дишат", няма замръзване.

Използвани материали

Парна бариера може да бъде инсталирана с помощта на различни материали. Пълната циркулация на въздуха не е блокирана. Той е пренасочен към качулката. Предотвратяване на парниковия ефект, минимален въздушен поток със задържане на излишната влага - това са най-важните задачи, решавани от правилната пароизолация на стените.

За защитна работа се използват следните материали:

Полиетиленово фолио. Закрепваме го внимателно, без много напрежение. Ние не създаваме условия за неговото увреждане. Поетрината не пропуска не само пара, но и въздух. Пречи на вентилацията. Удобният микроклимат с този вид защита едва ли е постижим. Съвременното строителство рядко го използва.

Използване на мастика. Евтин, лесен за използване. Перфектно дишащ, задържа влагата. Повърхностите се обработват преди довършителни работи, заедно с хидроизолационни работи.

Мембранен пароизолационен филм. Модерен начин за защита. Осигурява нормален въздушен обмен на пореста изолация. Не позволява импрегнирането им. Използва се за изолация на рамка, дървени стени. Когато мембранният филм е опънат, няма смисъл да се установяват въздушни междини.

Нюанси на пароизолационни стени, инсталирани отвътре в дървена къща

Когато се установи замръзване на стената, стената е изолирана по целия периметър, отвътре. Ако поради замръзване се образуват мокри петна, стената се изолира от така наречената топла мазилка отвътре.

Парозащитата се поставя върху тъкана мрежа.

 1. Обикновено нанесеният слой не надвишава 30 mm. Поставя се върху специална тъкана мрежа. В резултат се осигурява надеждно залепване на специална топлоизолационна мазилка към стената. Майсторите препоръчват да се изолират изцяло вътрешните стени в една стая.
 2. В резултат на такива действия влагата няма да може да се разпространи извън границите на повредената повърхност. При изолиране на стените вътре в сградата е необходимо да се направи такава пароизолация, която надеждно ще изолира ремонтираната зона от мокри пари на въздушни потоци.
 3. Преди да започнете да изолирате стените със специален разтвор, първо трябва да премахнете предварително нанесената мазилка. Ако не направите това и поставите нов слой върху останалата мазилка, тогава, за да получите надеждно прилепване на мазилката към повърхността, трябва да монтирате арматурната клетка и да я фиксирате. Издърпайте мрежата върху рамката и едва след това замажете стената с приготвения топлоизолационен разтвор.

През последните години строителите използват тъкани мрежи. Този материал прилепва плътно към повърхността, сцеплението към преградите и стената на помещението се увеличава, образува се необходимата грапавост.

Измазването на повърхността се извършва в няколко стъпки. Първо се прави спрей, който има непрекъснат слой с дебелина 9 mm. Пръскането се извършва с течен разтвор, който има способността да се влива във всякакви пори на повърхността. Прилепва здраво към повърхността. След това повърхността се грундира, за да се изравнят останалите неравности.

Парна бариера на стената: предназначение, приложение, видове и методи за тяхното инсталиране

Колкото и сух да изглежда въздухът в помещението, той съдържа значително количество влага. И никой нямаше да им обърне внимание, ако в съвременното строителство не бяха използвани енергоспестяващи технологии. Изолацията (или по-скоро самите нагреватели) се оказа беззащитна срещу влага и пари, тъй като се намокри, те губят способността си да задържат топлината вътре в помещенията. За тяхната защита се използва хидро и парна бариера - първата се монтира отвън (в повечето случаи се използва за защита на изолацията от улична влага), а втората от вътрешността на помещението. Задачата на последния е да предпази изолацията от водни пари, съдържащи се във вътрешния въздух на помещенията. Именно за него ще говорим в тази статия, в която заедно със сайта stroisovety.org ще разгледаме целта на този материал, видовете и методите за тяхното използване.

Защо се нуждаете от стени с бариери срещу пара

Полагане на бариерата срещу пара

Преди да закупите материал за бариера срещу пара, трябва ясно да разберете кои конструкции се нуждаят от защита. На пазара има много видове, така че е важно точно да се определи необходимия. Само в този случай ще бъде ясно как правилно да се постави бариера срещу пара и осигуряват максимална защита.

В повечето случаи трябва да предотврати проникването на влага към изолацията, така че трябва да се обърне специално внимание на фугите. Надеждното закрепване на филма към основата осигурява крепежни елементи с широка глава или скоби за мебели.

Парна бариера на стената: за какво служи и кога е невъзможно без нея

Има само един верен отговор на въпроса защо е необходима стенна пароизолация, който частично засегнахме малко по-горе - поне така изглежда накратко. Ако го разгледаме по-обширно, тогава трябва да засегнем и темата за обмена на влага в помещенията, която се случва, независимо от нашето желание, по един невидим за нас начин. Влагата във въздуха или по-точно нейният излишък се абсорбира в стените на къща или апартамент и ако има липса на вода във въздуха, влагата се връща обратно от стените. Сега преценете сами - къде мислите, че ще отиде излишната водна пара, ако инсталирате нагревател между тях и стената? Естествено, те ще се натрупват в него и след това, както е описано по-горе, запълват цялото празно пространство между неговите влакна и изместват въздуха от тях, който всъщност е нагревател. Не е тайна, че водата във всичките си проявления в никакъв случай не е такава.

Свързана статия: Кой експандиран полистирол е по-добър за изолация на стени

Парна бариера на стени отвътре

Монтирането на пароизолационни стени не е необходимо във всички случаи - важно условие за абсорбирането на влагата от изолацията е температурната разлика, която до голяма степен се забелязва по външните стени. Влагата просто се кондензира вътре в изолацията, превръщайки се във водни капчици - те са тези, които са опасни за изолацията. Ако това не се случи, тогава няма нужда да се инсталира бариера срещу пара - например няма такъв ефект върху вътрешните стени на къщата.

В това отношение могат да се формулират редица правила, когато е невъзможно да се направи без използването на бариери срещу пара.

 1. Парна бариера е необходима за топлоизолация на стени на сгради с директен контакт с улицата с минерални материали.
 2. Многослойните стенни конструкции, които включват минерална, базалтова или друга вълна, трябва да бъдат покрити с бариера срещу пара от вътрешната страна. Устройството за пароизолация на рамкови стени не е изключение - те също са многослойна структура.
 3. Вентилирани фасади. По време на монтажа им изолацията от минерална вата обикновено се поставя между два защитни слоя - хидро-бариера и пароизолация. Първият, външен слой, предпазва изолацията от едната страна, а вътрешният слой, разположен от стената на сградата, играе ролята на пароизолация. Също така, бариерата срещу пара в такива конструкции допълнително изпълнява функцията на защита от вятър. Поразителен представител на такива фасади е къща, обшита с сайдинг, с изолация от минерална вата, поставена зад нея.

Как да прикрепите пароизолация към стена

Много важен момент, придружаващ пароизолацията на стените отвътре и отвън, е наличието на висококачествена вентилация. Ако говорим за вътрешна пароизолация, тогава вътрешните помещения трябва да се проветряват, ако за външна бариера, както в случая на сайдинг, тук е необходима вентилационна междина. Въздухът, преминаващ през него, премахва излишната влага, която се утаява върху пароизолацията.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни