Ремонт на топъл воден под, напълно разрешима задача


Подовото отопление се превърна в много популярен метод за отопление през последните години. Полага се във всички видове помещения: дневни, бани и тоалетни, кухни и балкони. Ако в частното жилищно строителство няма забрани за инсталиране, тогава в жилищните сгради е разрешено да се използва само електрическо подово отопление. Това се дължи на чести течове, водещи до наводняване на съседите, намокряне на бетон и в резултат на това разрушаване на монолитни конструкции и подови плочи. Понякога е доста трудно да се открие теч в топъл под, от образуваната дупка водата може постепенно да тече в замазката в продължение на месеци и да не дава никакви признаци, особено ако тръбите са директно свързани към централния щранг. В този случай съседите отдолу обикновено съобщават за теча. Много по-лесно е да се открие теч в частна къща при свързване на контура на подово отопление към отоплителен котел. Спадът на налягането ще бъде показан от манометър, свързан към системата.

поток в топлия под на екрана на термоизобразителя

Материали за отстраняване на течове

Изборът на материали за поправяне на повредената зона се извършва в зависимост от мястото на теча и температурата на охлаждащата течност. Всички средства трябва да издържат както на физически, така и на термичен стрес. За ремонт се използват следните материали:

 • гумена еластична превръзка - използва се за запечатване на извити области или места на фитингите. Бандажът сам по себе си не е в състояние да издържи на високото налягане на водата в тръбите, поради което, след като го завиете, е необходимо да завиете армировката отгоре или да затегнете скобата;
 • ремонтна лента - подходяща за уплътняване на тръби, издържа на налягане до 35 атмосфери, температурен диапазон от -70 до +370 градуса. Срокът на експлоатация на материала е 50 години;
 • скоби - са метални, които скобите издържат на налягане до 70 атмосфери и температури над 100 градуса. Скобите са предназначени за стандартни диаметри на тръбите, те се използват само на прави участъци от тръбопровода;
 • двукомпонентни съединения - епоксидна смола или студено заваряване. Те са добри при отстраняване на течове в извити зони или на труднодостъпни места. Епоксидът се използва най-добре в комбинация с лентови материали (плат, превръзка и др.);
 • втвърдяваща светлина пластмаса - комплект, който включва течна пластмаса и ултравиолетова лампа. Под неговото излъчване материалът се полимеризира и втвърдява. Работи в температурен диапазон -40 - +150 градуса.

Всички тези материали са подходящи за основен ремонт на разхерметизацията. Ако няма нищо подходящо под ръка, тогава дървените chopiks, циментово покритие, различни лепила са подходящи като временни устройства.

Подово отопление не работи (не загрява)

Най-честата причина за тази ситуация е неизправност на термостата или липса на захранване. Филмовият топлоизолиран под не може да излезе едновременно от изправено положение (всички секции на филма), тъй като нагревателният елемент е разделен на секции, въглеродните ленти са паралелно свързани проводници. Освен това цялата подова повърхност е разделена на отделни секции (разфасовки на филми).

Електрическото подово отопление не загрява

Няма напрежение на термостата. Проверява се с мултицет или индикаторна отвертка на 1 и 2 клеми на термостата.

Неизправност на термостата. Проверява се чрез измерване на напрежението на изходните клеми (обикновено 3 и 4 клеми) на термостата. Когато термостатът е включен и се даде команда за включване на отоплението (образува термостата), на тези клеми трябва да има напрежение 220-230V. Ако случаят е такъв, тогава термостатът работи, ако не, тогава трябва да се смени.

Неизправност на захранващия проводник, преминаващ от термостата към пода на филма (счупване, изстискване, изгаряне и др.). Проверява се чрез измерване на съпротивлението между захранващите проводници на топъл под при изключен термостат. Високото съпротивление показва отворен проводник. Трябва да се изследва.

Откъде идват течовете в отоплителната система?

Най-честата причина за течове в металните тръби е корозията. Стомана, дори обработена със специални покрития, ръжда. Различава се само скоростта на процеса. Това зависи от условията на работа на всяка конкретна система.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Металът се влияе от екстремни температури, влага, хидравлични удари. Примесите в охлаждащата течност могат да съдържат агресивни химикали, абразиви, които ускоряват корозията. Местата, където елементите на системата най-бързо ръждясват, започват да изтичат. Като правило това са връзки, фуги, шевове.

Полимерните материали не ръждясват, но това не означава, че те не изтичат. Рано или късно металопластичните тръби също могат да изтекат. Най-често това се случва, ако са избрани неправилно. Някои собственици на къщи спестяват пари и купуват тръби със студена вода. Това е голяма грешка, защото води до деформации, прекъсвания в системата.

Често собствениците на жилища страдат, когато избират нискокачествени продукти за отопление. Евтините полимерни тръби набъбват, спукват се и текат. Ако това се случи, трябва да смените повредените секции. Въображаемите спестявания се превръщат в допълнителни разходи за пари, усилия и нерви.

Най-малко застрашени от течове са металопластиковите тръби, които са специално проектирани за отоплителни системи. Те са предназначени за висока температура на охлаждащата течност, не се деформират и могат да продължат няколко десетилетия.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Как да намеря проблема?

Ако има признаци за нарушаване на целостта на веригата, можете да намерите проблемната зона и да премахнете теча, без да отваряте цялото покритие.

На практика се използват следните методи:

 • Поставете пластмасова обвивка върху замазката и я оставете за една нощ. В повредената област на тръбите се образува обилна кондензация.
 • Инструментален начин. За целта натиснете системата и подслушвайте повърхността на замазката със стетоскоп.
 • Изследване на термични изображения. Позволява ви да определите точно разположението на тръбите и мястото на изтичане. Устройството регистрира минималното отклонение на температурата на повърхността, мократа зона на дисплея му изглежда като замъглено червено петно. Извършва се високоточна диагностика, при условие че дебелината на циментовата замазка не надвишава 12 см, а отгоре не се полагат лъскави керамични плочки с висока отражателна способност.

Как да открием течове на вода под земята или в замазка

Ако тръбите са течали под земята, в стени или в контура на подово отопление, е много трудно да се направи без помощта на специалисти. За откриване на такива пробиви се използват устройства:

Термокамери. Температурата на повърхността, под която е скрита отоплителната система, е достатъчно висока, за да се използва топловизорът. Ако тръбите са плитки, тогава това устройство ще бъде най-лесният начин да се намери теч. Проблеми могат да възникнат само в случай на голяма дълбочина на тръбите или ниска температура на охлаждащата течност.

Измерватели на влага. Това е по-малко ефективен начин за откриване на течове, отколкото при термовизори, но измервателят на влагата все още може да бъде полезен при откриване на изтичащи тръби в стени или в топъл под. Не се използва за търсене на подземни комунални услуги.

Акустични устройства. Понякога теч може да бъде открит с помощта на специално устройство, което улавя звуци. По своята конструкция той прилича на фонендоскоп. Ползите от него обаче далеч не винаги са.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Система "Нептун" - незабавно откриване на течове

Има специални системи, които незабавно определят местата на течове в отоплителните и водоснабдителните системи. За тяхното инсталиране ще трябва да се харчат време и пари, но разходите се изплащат с лихва: благодарение на такива устройства проблемите могат да бъдат избегнати в случай на сериозни инциденти. Най-популярна е вътрешната система "Нептун". Той е по-евтин от внесените аналози и се е доказал добре.

"Нептун" не само моментално открива теч, но и блокира водоснабдяването. Системата се състои от блок за управление, сензори и клапани. Той е напълно автоматизиран и след като бъде инсталиран, собственикът на помещението вече няма да се тревожи за пробиви. Веднага след като сензорът изпрати сигнал за теч към основното устройство, клапаните се активират и спират водата. Освен това собственикът може да се справи с решението на проблема, без да мисли, че ще наводни съседите си или собствената си къща.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Как сами да откриете теч в контура на подово отопление

Течовете на пода могат да бъдат истински проблем. Ако капакът може лесно да бъде премахнат, това го прави много лесно за решаване. Трудности възникват, ако контурът е разположен под замазката. Понякога точката на пробив ще разкрие влажно място на пода, но това се случва само в случай на сериозни повреди. Когато тръбата просто изтича малко, е по-трудно да се намери проблемът. Нека да помислим как да постъпим в такава ситуация.

Можете да опитате сами да намерите теча, но първо трябва да определите къде обикновено се намират тръбите. За да направите това, включете топлия под за максимално нагряване, а замазката над него е обилно навлажнена с вода. Влагата се изпарява най-бързо над контурите на веригата. Това ще се покаже в по-светлите и сухи зони на пода.

Осветените зони се очертават с молив, като в същото време се следи колко бързо изсъхват. Там, където мокрото място остава най-дълго, потърсете пробив на тръбата. Този метод не винаги работи на 100%. Винаги показва местоположението на тръбите, но дефектният участък е видим, ако течът е силен. За да откриете и отстраните теча, ще трябва да счупите замазката над топъл под.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Течащ воден под. Знаци за течове, последици, ремонт

Какви са признаците на изтичане на топъл под? Случва се, че е невъзможно да сгрешите - докато работят, пробиват тръбата с остър инструмент, появява се мокро петно, това вече е SOS сигнал. Налягането в тръбопровода е спаднало и ако се изключи повреда в оборудването, е необходимо спешно да се диагностицира пода по време на теча. Дори незначителни повреди могат не само да намалят ефективността на системата, но и да предизвикат разрушаване на целия под. Мястото на изтичане се определя визуално - чрез мокри петна по пода, с помощта на термокамера или индикатор за влага.

Преди да започнете ремонтни дейности, затворете водния поток в тръбопровода, осигурете достъп до тръбата, като отворите малка част от пода. След отстраняване на повредения участък на тръбата е необходимо да се защити тръбопроводът от замърсяване, попадащо в системата, като се изолират получените краища с импровизирани средства (гумена ръкавица, найлонова торбичка). При подмяна на повредената зона не се препоръчва използването на фитинги с резба, връзките трябва да бъдат кримпвани. След ремонт ставите се тестват под налягане. Това е всичко - подът може да се затвори в обратен ред.

Течът да се направи незабавно

Какво да направите веднага след откриване на теч в отоплителната система зависи от два фактора: вида на жилището и вида на самия теч. Ако отоплението изтича в частна къща, тогава собственикът може сам да поправи дори сериозна повреда. Но в апартамента трябва да действате по-точно и бързо. Първо, можете да наводните съседите си отдолу. На второ място, трябва да изключите щранга на отоплението, което означава, че всички апартаменти ще се охладят.

Ако течът е малък (тръбата или радиаторът се намокри само малко), можете да опитате да го премахнете сами с помощта на импровизирани средства.Ако тече силно, тогава е необходимо незабавно да изключите подаването на охлаждаща течност и да се обадите на аварийния екип. Докато отоплението не се изключи, трябва да хвърлите одеяло върху радиатора или тръбата, така че никой да не се изгори от гореща вода.

В някои апартаменти са инсталирани специални клапани или кранове, с които можете да изключите подаването на охлаждаща течност. Въпреки това, най-често такива кранове се инсталират на цялото стълбище и се намират в мазета. Необходимо е да слезете там и да блокирате щранга на основната тръба. След това трябва незабавно да се заемете с отстраняването на теча.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Какво да направите, ако електрическото подово отопление пробие?

Случва се така, че когато инсталирате филмова конструкция, изливате бетон или монтирате плочки, можете да пробиете жиците на топъл под. Разбира се, невъзможно е да забележите това веднага, но повредата ще се прояви, когато системата бъде включена. Тогава ще бъде забележимо, че филмовият топъл под не се нагрява. Първата стъпка е да се определи точно къде е възникнала повредата. Ако беше възможно да се определи, че нагревателният кабел е счупен, тогава си струва да се намери мястото на повреда. Премахването на линолеум или ламиниран паркет няма да представлява проблем. Ще бъде много по-трудно да демонтирате плочките. След отваряне на горното покритие, като правило, няма да се вижда разбивка. След това трябва да отрежете кабела. Това ще създаде зона на звънене. След като определите разбивката, трябва да свържете всички разфасовки и повреди с съединители.

Какво да направите, ако електрически топъл под пробие
Алтернатива би била използването на запояване и термосвиваеми тръби. След като сте покрили всички места на смущения с електрическа лента, струва си да запечатате аварийното място.

Попадането на влага в системата е критично. Ако системата е инсталирана под душ, трябва да се използва бариера срещу влага.

Всички неизправности на електрическото подово отопление могат да бъдат отстранени сами. Важно е само да се определи къде е възникнала повредата.

Причини за течове

Сред причините, поради които се получава изтичане на охлаждаща течност (всяка, и не само вода), има три основни:

1 Корозия; 2 Нарушения в технологията на инсталиране на системата; 3 Неграмотна експлоатация.

Корозията на метала се причинява от два вида химически реакции: окисляване под въздействието на кислород и електрохимична реакция, която се получава, когато металите се скачат с различен брой отрицателни и положителни йони в атомната структура на веществото.

Технологичните нередности по време на монтажа на системата, които водят до изтичане на охлаждащата течност, включват например използването на неподходящи електроди и появата на локални огнища на електрохимична корозия в местата на заваръчните шевове. Най-чувствителни към нарушения в инсталационната технология са металопластиковите тръби, свързани с резбови фитинги. Подобен теч е практически неизбежен и изисква пълна подмяна на участъка на тръбопровода заедно с фитинга.

Неправилна работа и подбор на материали

Неграмотната работа на отоплителната система също води до течове на вода от тръбите. Например кипенето на охлаждащата течност и придружаващият гидродинамичен шок водят до повреда на уплътненията и дори разрушаване на резбовите връзки. Ако е решено да промените вида на охлаждащата течност, като замените водата с антифриз, тогава трябва да сте подготвени за изтичане на резбовите връзки. Това важи особено за онези устройства, които са монтирани преди двадесет години и са били използвани за запечатването им с теглич, маслена боя, гума и други евтини спомагателни материали.

Излишно високото налягане в системата също води до изтичане на вода от тръбите. Това не влияе върху ефективността на работата му и дори вреди, което води до кипене на вода при температури под 100 ° C. Необходимо е налягане за изпомпване на охлаждащата течност в горните нива на многоетажни сгради или за активиране на бавна термична конвекция в еднотръбни системи с долно окабеляване. В едноетажни къщи е по-добре да се използват циркулационни помпи с работно налягане не повече от 1,5 атмосфери.

Усилените пластмасови тръби, които станаха популярни напоследък, са много чувствителни към режима на работа. Те не могат да издържат на резки температурни промени, прегряване и воден удар. Структурата им се разслоява, в резултат на което тръбите губят якост, в тях се появяват пукнатини и фистули.

Причини, поради които може да възникне повреда на топъл под

Подовото отопление по отношение на неговата надеждност и експлоатационни параметри е една от най-надеждните, практични и трайни отоплителни системи. Дизайнерските характеристики позволяват не само самостоятелно, със собствените си ръце, да поставите топъл под във вашата къща, но също така ви позволяват да премахнете техническите проблеми сами. От технологична гледна точка, всяка система за подово отопление оправдава инвестицията и усилията, но дори и най-надеждното оборудване може да се провали и то в грешен момент.

За справка: функционално, правилно поставеният топъл под може ефективно да си върши работата за дълго време. Според технологията водният под работи нормално 25-30 години, ако се спазват всички работни параметри.

Ако проблемът с топъл воден под не е критичен, можете да опитате да отстраните техническите неизправности сами. Въпреки това, за да направите всичко правилно този път, трябва да имате представа как работи водният под във вашата къща. Основните причини, поради които изтичането на охлаждаща течност може да бъде открито в топъл под, са ежедневие. Това обикновено е нашата небрежност. В повечето случаи повреда на водния кръг възниква по време на строителните работи.

Работейки с тежки механични инструменти, например перфоратор, е много лесно да се причинят механични повреди на тръбопровод, вграден в бетонна замазка. Ако не знаете как тръбата е била положена в пода, тогава в тази ситуация вероятността от увреждане на целостта на водния кръг е почти 100%.

По време на монтажа небрежното поведение на работниците може да доведе до факта, че тръбата ще получи механични повреди дори преди да бъде положена. Обичайният случаен удар с чук, спад на гравитацията ще доведе до появата на микропукнатини по стените на тръбите.

За справка: подобни проблеми често възникват в апартамент с електрически кабели, инсталиране на окачени тавани, инсталиране или демонтиране на вътрешни прегради. Липсата на технологична схема води до неоторизирани повреди на електрическия кабел. Подобна е ситуацията и с подово отопление, както с вода, така и с електрически кабел.

Друга причина, поради която може да се получи счупване, е дефектна тръба във водния кръг. В повечето случаи това се дължи на използването на консуматив с неизвестен произход по време на инсталационния процес. Несъответствието на тръбния материал с технологичните параметри, при които се използва топъл под, често води до нарушаване на целостта на тръбопровода.

Например: тръба от неизвестен производител, с липсващ сертификат, може да има неравномерна дебелина на стената. С повишаване на температурата на охлаждащата течност и работното налягане в системата, слабите места в тръбопровода могат да се превърнат в място на разрушаване.

В този аспект трябва да се припомни, че непрофесионалното инсталиране на отоплителна система често причинява теч. Лошо направените връзки в 50% от случаите стават причина за нарушаване на целостта на водния кръг.

На бележка: професионалистите препоръчват използването на плътни парчета тръби при полагане на тръбопровода за подово отопление, като се опитват да направят така, че всички фитинги и фуги да бъдат изведени навън.

Почти е невъзможно да се установи степента на увреждане с око. На пръв поглед тръбата може да изглежда непокътната, ставите са здрави и надеждни на външен вид.Стартирайки отоплителната система, налягането се повишава в тръбопровода (1,5-2 бара), което естествено принуждава течността да търси изход в слабите места на водния кръг.

Последната грешка, която може да причини нарушаване на целостта на тръбата, е неправилно положена замазка.

На пръв поглед има много причини, поради които топъл под може да бъде повреден. Не изпадайте в паника. В тази ситуация най-важното е да изберете правилния начин на действие и да започнете да премахвате произшествието.

Как да открием теч на вода в отоплителна система

Ако захранващите или връщащите тръби от тръби на класически традиционни отоплителни или отоплителни устройства на топлообменници (батерии) са изтекли, тогава не е трудно веднага да се намери теч на вода в отоплителната система и да се определи мястото на теча. Външният визуален контрол ще ви помогне да направите това бързо. Много по-трудно е да направите това в отоплителна система под формата на подово отопление или отопляеми стени.

 • Умерени цени с добро качество
 • Отпътуване в същия ден
 • Работим в цяла Русия
 • Пълен работен цикъл от търсене и местоположение на теча до възстановителни строителни работи "до ключ"
 • Прилагане на нови технологии и оборудване
 • Професионални умения за над 10 години

Мощен струйка горещ топлоносител, който блика от пода, ще донесе доста проблеми, но е лесно и бързо да го идентифицирате. Много по-неприятно е малко изтичане в стена или в топъл под, покрит с бетонна замазка. Ако под замазката има добра защита срещу отрицателното въздействие на влагата под формата на "корито", тогава докато не се напълни с вода, няма да знаете за това. „Изкуствено езеро“ с топла вода в пода ви в крайна сметка ще прелее. Водата ще намери пролуката и ще започне да изтича малко. В резултат на това таванът или стената под отопляемия под на долния етаж ще се заключат и този процес няма да спре, докато се появи мухъл и постепенното разрушаване на строителните конструкции от корозивното действие на водата, подсилено от топлината.

Има начин да се установи наличието на теч в отоплителна система с подово отопление. В повечето случаи на котел за отопление в такава система е инсталирано устройство за определяне на стойността на налягането, измерващо налягането. И ако при затопляне на пода или стената налягането спадне според показанията на устройството за определяне на стойността на налягането, тогава се открива малък теч.

Внимание! Важно! Ако разширителният резервоар на отоплителната система не е запечатан, тогава налягането може да падне през него. Може да падне и през отворите за въздух, т.е.

автоматизирани кранове Маевски

д. автоматизирани кранове Маевски.

Необходимо е да се проверят всички отворени части на тръбопроводи и фуги. Но с доста гореща вода, локва вода, която се е просмукала на кръстовището и се появи на пода, може бързо да се изпари и няма да забележите резултата.

Инструменти за откриване на течове в пода и стените

Има няколко от тези устройства:

 1. Термовизор. Поправя повишаване на температурата с няколко градуса. Но:
 2. водата може да е леко топла;
 3. течът може да бъде скрит от дебел бетонен слой;
 4. мястото може да е недостъпно за устройството.
 5. Измервател на повърхностната влага - ви позволява да измервате повишената влажност на равнината на стената.

Методът дава ниска точност, изисква много време. По-добре е да го дублирате с термокамера, показваща голяма проблемна област, и след това да го потърсите с влагомер.

Звуково устройство, подобно на болничен фонендоскоп. Позволява ви да чуете звуците на "струйка", течащи в стената и да откриете теча.

Нашата компания може да премахне почти всички проблеми, свързани с течове в отоплителните системи, както в частна къща, така и в московски компании.

Ние се ангажираме с предоставянето на следните видове услуги:

 • търсене на течове и локализиране на тези места;
 • намираме местоположението на скритите тръбопроводи на водомера и топлоснабдяването;
 • проверяваме състоянието на тръбопроводите;
 • изследваме помещенията и откриваме места на топлинни загуби с помощта на термовизор;
 • локализираме и напълно елиминираме течове в тръби с топла и студена вода;
 • можем да намерим места за нарушаване на топлоизолацията и много други.

В случай на проблеми, обадете се на нашите специалисти по всяко време. Отпътуването на професионалисти в Москва е безплатно и бързо в деня на контакт.

Кабелното подово отопление не се нагрява добре: основните причини

Преди да вземете внезапни решения за неизправност, трябва обективно да оцените работата на системата. За да направите това, трябва да изпълните 2 лесни стъпки:

 1. Започнете да загрявате за 30–90 минути. Времето за загряване директно зависи от качеството на изолацията и дебелината на покривния слой.
 2. Изчакайте, докато температурният режим съвпадне с температурата, зададена на сензора. След правилно нагряване на работната повърхност, устройството ще се изключи и индикаторът ще спре да свети.

Ремонт на топли електрически подове

Ремонт на топли електрически подове ще е необходим само ако времето за отопление е много по-дълго от стандартизираното и лампата на термостата не се изключва. Време е да разберете защо топлият електрически под не работи. Това може да се дължи на следните фактори:

 1. Неправилен избор на нагревателни проводници. Типът и характеристиките на мощността на кабела се избират въз основа на техническите условия за работа с пода. При самопроектирането винаги съществува риск от неправилни изчисления. Само квалифицирани специалисти ще помогнат за отстраняването на подобни недостатъци. Ето защо, по време на инсталирането и разработването, трябва да бъдете изключително внимателни.
 2. Неточности при монтажа. Инсталаторът може да не е в състояние да изчисли всички нюанси при работа със структурата, особено ако е неопитен. Работата на системата зависи от правилната инсталация на температурния сензор. Ако е инсталиран неправилно, никога не можете да изчакате системата да се загрее напълно. Съответно студената зима очаква собственика на къщата.
 3. Повреда на окабеляването. Ако е направена замазка или облицовка, има вероятност кабелът да е повреден.

  защо топлият електрически под не работи?

 4. Повреда на температурния сензор. Трябва да проверите връзките. Клемите трябва да са в плътно затегнато положение. Също така си струва да проверите напрежението на проводниците. Стойността трябва да е същата, както когато сензорът за температура е включен. Освен това трябва да измерите съпротивлението на устройството.

  Счупване на температурния сензор
  Счупване на температурния сензор

 5. Ниско напрежение. Електрическото подово отопление може да бъде ремонтирано поради неправилно захранване. Ниското напрежение значително намалява капацитета на цялата отоплителна система. Можете да разрешите проблема, като инсталирате стабилизатор. Това ще осигури правилното ниво на плътност на мощността чрез увеличаване на напрежението.

Колкото по-голям е спадът на напрежението, толкова по-ниска е мощността на пода!

 1. Липса на топлоизолация, неправилно избрана дебелина на материала. Дефицитът е особено забележим на първите етажи. Колкото по-тънък е изолационният слой, толкова по-голяма е стойността на топлинните загуби. Често потребителите се оплакват, че електрическото подово отопление не се загрява, търсейки причините за неизправността. Но въпросът не е в самата отоплителна система, а в неправилните изчисления на топлоизолацията. Ако подовото отопление вече е инсталирано и няма начин да се увеличи ефективността му, тогава си струва да се намалят топлинните загуби чрез инсталиране на допълнителни изолационни материали.

Премахване на течове в отоплителната система със собствените си ръце

Ако течът е силен, изключете подаването на отопление в щранга. В случай на незначителна неизправност (ако водата едва капе), можете веднага да започнете да я отстранявате. Помислете как най-добре да поправите отоплителната система.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Вариант # 1: когато тръбата тече

Ако участък от стоманена тръба изтече без резба, тогава проблемът е в некачественото заваряване. За отстраняване на повредата е необходима скоба. Можете да го купите в железария или да го направите сами от метална лента.Като уплътнение се използва уплътнение или парче от велосипедна тръба.

Тръбата се почиства от преливане на боя, отгоре се поставя плътно гумено уплътнение, след това скоба. За закрепване на скобата са предвидени болтове. Те са затегнати възможно най-плътно. Понякога щетите се третират допълнително с уплътнител. Това е чудесен начин за плътно затваряне на отвор в тръба. Няма да има повече течове.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Вариант # 2: Изтичане под контргайката

Ако контргайката първоначално е закрепена правилно, течовете могат да бъдат резултат от механични повреди или корозия. Необходимо е да се изключи щрангът и да се изхвърли водата. След това гайката се отвива, запечатва се с лен, боя или специално съединение и отново се затяга. Водопроводното бельо и други уплътнения се навиват по посока на часовниковата стрелка.

Когато работата приключи, трябва отново да отворите щранговия клапан и да проверите плътността на връзката. Ако водата все още изтече, повторете процедурата, като добавите 5-6 нови нишки върху тръбата.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Вариант # 3: ако радиаторът капе

Плочата на радиатора или съединението между секциите може да изтече. В първия случай е по-добре незабавно да замените повредения елемент. Ако това не е възможно, тогава малък теч се решава чрез студено заваряване. Можете да го купите във всеки железарски магазин. Инструкциите за употреба трябва да са на опаковката.

За да поправите радиатора, блокирайте щранга, почистете го, обезмаслете повредената зона, след което върху самия отвор и зоната около него се нанася уплътняващо съединение. Заваряването трябва да затваря приблизително 3-4 см тръба около фистулата. Съставът бързо се втвърдява. След пълно изсъхване можете да започнете да загрявате.

Ако тече между секциите, радиаторът се демонтира и връзката на нипелите е плътно затегната. Когато фиксирате зърното, трябва да положите всички усилия. Почти е невъзможно да го счупите, така че не трябва да се страхувате. В края на работата радиаторът е инсталиран на старото място и захранването с охлаждаща течност е включено.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Ремонт на подово отопление

Така, диагностика показа счупване на нагревателния кабел Вашият топъл под. „Диагнозата“ със сигурност не е фатална, а по-скоро неприятна. Определено ще трябва да отворите плочката, да платите прилични пари на капитана за намирането на точното място на счупването и ремонта и след това да се притеснявате за възстановяване на плочката. Тоест, въпросът "какво да правя?" повече или по-малко ясно. Остава още едно, не по-малко изгарящо - "кой е виновен?"

За да разберете кой е виновен, трябва да определите причината за прекъсването. Това се установява с голяма точност при отваряне на плочката в точката на скъсване.

Нека разгледаме основните причини за счупването на кабела за подово отопление.

  Причини за неизправности на подовото отопление, могат условно да бъдат разделени на три групи:
 • Група 1 - механични повреди, възникнали след полагане на топъл под. На тази група причини ще бъде посветена тази статия.
 • Група 2 - повреда на кабела при полагане на плочки - темата на следващата статия.
 • Група 3 - нарушение на технологиите за устройството и ремонт на топъл под, последната статия ще разкаже за това.

В тази статия ще разгледаме първата група причини за неизправността на топъл под - това са примери за механични повреди, с други думи - възникнали счупвания на нагревателното ядро след полагане или по време на експлоатацията на топъл под.

Счупване на кабела с дюбел.

Кабелът за подово отопление е перфориран точно с дюбел при инсталиране на ограничителя на вратата

Доста често срещана причина. Възниква по време на изпълнение на довършителни или строителни работи на пода в района, където се намира кабелът. Класическият вариант е да инсталирате ограничител на вратата. Също така, често срещан вариант е инсталирането на водопроводни инсталации, като тоалетни или умивалник "крака".


Счупване на кабела при инсталиране на "крака" на мивката

Друго подобно нещо се случва при инсталиране на прегради от гипсокартон и декоративни кутии, когато водещият профил е прикрепен към пода с дюбели.


Кабелът за подово отопление се пробива с дюбел при инсталиране на преградата

Закрепването на перваза на вратата също може да повреди кабела, особено при полагане на същия кабел в съседни помещения.

Отделен вид проникване на дюбели е инсталирането на огради и парапети върху отопляема веранда или веранда, най-често в селска къща.


Механични повреди при инсталиране на оградни елементи на верандата

Изображението ясно показва, че дори дълбокото полагане на кабела на верандата не е спасило от повреда.

За да обобщим горното: в рейтинг на причините за неизправност на подовото отопление с голяма разлика, водещо е повреждането на кабела от дюбела при работа на вече монтиран или работещ подово отопление.

Повреда на кабела от мелницата.

Ако е необходимо да се демонтира една или повече плочки, за да се запазят съседните, шевовете понякога се изрязват с мелница.


Повреда на кабела за подово отопление от мелница при демонтиране на плочка

Ако кабелът за подово отопление е разположен не дълбоко под плочките, в повечето случаи той е повреден, тъй като е почти невъзможно да се контролира точно дълбочината на рязане и дискът на мелницата се задълбочава по-дълбоко, отколкото сте планирали.

Понякога, когато съединявате шевовете, когато работата се извършва със закъснение и разтворът вече се е втвърдил, се използва мелница. Разбира се, това не е правилно и резултатът от такава работа е предвидим - прекъсване на кабела и в резултат на това неизправност на топъл под.


Механични повреди на кабела по време на "съединяването" на шевовете с мелница.

Също така е възможно повреда на нагревателния кабел при демонтиране на плочката с перфоратор.

Както можете да видите, това също е много често причината за неизправността на подовото отопление... В нашия рейтинг тя е на втора позиция.

Повреда на кабела от други строителни инструменти.

Повреда на кабела може да възникне при пробиване на отвори, подрязване / изравняване на ръбовете на покритието, особено от естествен камък.


Кабелът за подово отопление е повреден под вратата

Подобни повреди възникват при инсталиране на врати (както се вижда на снимката), полагане на комуникации, разширяване на отвори.

И така, тази статия дава примери за неправилно функциониране на подово отоплениевече възникнали след инсталиране или по време на работа, които са причинени от механични повреди с дюбел, мелница, перфоратор и други инструменти.

Капитанът ще помогне да се установи точната причина за повредата на кабела, той също така ще ремонтира кабела на топъл електрически под и ще даде гаранция за извършената работа. Повикване.

Какви области и елементи могат да изтекат

Най-често изтичането е в метални тръби. Елементите, които могат да бъдат унищожени, са както следва:

 • съединения на тръби, адаптери и шевове;
 • тръба от едно парче;
 • радиатор;
 • под контргайката;
 • в контура на подово отопление;
 • пространство между секциите на батерията.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Течовете на отоплителната система често се срещат в радиаторите

Най-често евтините полимерни тръби са склонни към нарушаване на целостта. Те се чупят, текат, набъбват. Подсилените пластмасови тръби също са податливи на течове, ако са избрани неправилно. Има специални продукти за отоплителната система. Ако в него са монтирани тръби за студена вода, тогава под въздействието на високи температури те се деформират и спукват.

Причини за течове в топъл под

Има много причини, които могат да доведат до течове на подово отопление. Един от най-често срещаните дефекти в производството на тръби и фитинги. Евтините продукти понякога имат различна дебелина на стената, което може да доведе до скъсване с повишаване на температурата и налягането. Втората по честота е некачествена тръбна връзка.Опитните монтажници винаги съветват да не пестят пари и да полагат непрекъсната линия на подово отопление, тъй като колкото по-малко са връзките, толкова по-малко вероятно е да има теч в бъдеще. Третата причина може да са грешките на строителите, работещи в помещението, след като тръбите са положени. Всяка неуспешна стъпка или изпуснат инструмент може да доведе до микропукнатини и деформации, невидими за окото, които по-късно могат да доведат до образуването на фистула.

Какви елементи могат да изтекат

Има няколко начина за премахване на течове. Изборът на правилните методи зависи от вида на системния елемент, в който възниква течът. Това може да бъде:

Тръба от едно парче. Тук отворите са затегнати със скоби, самонарезни винтове, запечатани със специални съединения или циментирани. Ако тръбата е пластмасова, най-добре е да замените цялата дължина. Ако това не е възможно, използвайте занаятчийско заваряване.

Места на връзки. В отоплителната система има много различни връзки - точки за закрепване на тръби, адаптери и т.н. Течовете се появяват или поради разхлабени крепежни елементи, или поради корозия. Полимерните части са по-лесни за фиксиране, но със стомана и чугун е по-трудно: трябва да приложите сила или да използвате студено заваряване.

Между секциите на батерията. Причината е същата - изтичане. Понякога тече поради механични повреди. Ако водата прониква между отделните секции, извадете радиатора и затегнете връзките.

На плочата на радиатора. В този случай е препоръчително незабавно да смените радиатора, тъй като най-честата причина за повредите са тънки стени и нискокачествен материал, от който е направен нагревателят. Ако не можете да го замените веднага, студеното заваряване ще ви спести, но това е само временна мярка. През следващия сезон може да възникнат нови неприятности.

Направи си сам ремонт на подово отопление как бързо да намерите и отстраните проблема

Защо възникват течове?

С правилната технология за монтаж, използването на висококачествени материали и спазването на правилата за експлоатация, водният под може да продължи до 30 години.

Основните причини за изтичане на охлаждащата течност са както следва:

 • неправилен монтаж - в 50% от случаите възникват повреди поради течащи връзки;
 • нискокачествени материали - тръбите могат да имат неравномерна дебелина на стената; с увеличаване на налягането може да се появи пукнатина на тънки участъци;
 • полагане на веригата от парчета тръба - препоръчително е да се направи от твърд материал с връзката навън;
 • механични повреди по време на полагане или ремонт на подово покритие.

Причини за изтичане

Важно е не само да се открие изтичане на охлаждаща течност в отоплителната система, но и да се разбере по какви причини е възникнала. Ситуациите, при които монометърът на котела може да покаже ниско налягане, са както следва:

 • нарушаване на херметичността на фугите в резултат на корозия на тръбите, износване на уплътнения или разхлабване на резбови връзки;
 • термично разширение и свиване на фитинги. Когато охлаждащата течност достигне определена температура, металните части се разширяват, но веднага щом водата се охлади, металът на фитингите се стеснява и започва да пропуска течността;
 • смяна на охлаждащата течност в тръбите. Ако първо сте използвали вода и след това сте решили да излеете антифриз в системата, уплътненията могат да се разширят, след това да изсъхнат;
 • свръхналягане в отоплителната система поради твърде малък разширителен съд. Това може да доведе до пукнатини в тръбите.

Освен това течът възниква в резултат на неправилна инсталация или експлоатация. Това важи особено за металопластикови магистрали, които са по-чувствителни към всякакви нарушения на инсталационната технология.

Как да ремонтирате водно отопляем под със собствените си ръце

Топъл воден под, като всичко направено от човешка ръка, се демонтира или ремонтира. Ще ви разкажем за неговата поддръжка.

След монтажа системата за подово отопление се поставя под налягане и се пълни с охлаждаща течност. Налягането по време на изпитването под налягане обикновено е равно на два пъти работното налягане (4-6 kg / cm 2).Работно налягане 1-2 кг / кв. См. Тук трябва да се има предвид, че в вили и градски апартаменти с монтирани газови или течни котли препоръчителното налягане в цялата система е 1,5 - 2,5 kg / cm 2. Що се отнася до градските апартаменти с централизирано отопление, водното подово отопление е свързано само чрез топлообменник и във вътрешния воден кръг на подовото отопление не е зададено налягане над 1 кг / кв.см и времето за натискане с по-високо налягане, такава система, не повече от 4 дни ...

След кримпване на подовата отоплителна система с вода се монтира бетонна замазка, дава се време за замазка на замазката и отоплението се включва. Следващият етап е настилката на крайното подово покритие, ще се спрем на него по-подробно.

От съществуващите подови настилки линолеумът практически не се побира при използване на топъл воден под. Остават плочки, ламинат, паркет и паркетна дъска.

Паркет и паркетна дъска също не се практикуват за подово отопление, тъй като те имат ниска топлопроводимост и има възможност те да изсъхнат.

Остава керемида и ламинат. Идеалната подова настилка за топъл воден под са плочките, а много хора дори монтират плочки в спалните. Ламинатът се основава на хартия, импрегнирана със смоли, а също така топлопроводи добре въпреки амортизиращата подложка.

И така, вече имате инсталирана чиста подова настилка и включено отопление. Всичко работи, топло и удобно.

От моя осемгодишен опит мога да кажа: Ако имате всички водни кръгове на топъл под, без да свързвате фитинги в бетон, тогава самата тръба, дори след 10 години експлоатация, никога няма да тече!

Причините за изтичането са две: причинени от човека и човешки фактори.

Първата причина изключва ремонтите поради пълната му безсмисленост.

Нека се спрем на втория по-подробно. Можете да пробиете водния контур на топлия под: с лост, бормашина или перфоратор. В този случай се излива около литър охлаждаща течност (в случай, че системата е свързана правилно, а не директно към централното отопление, например).

Ако подът с топла вода е свързан към отоплителен котел, тогава е необходимо да се затворят крановете на колекторите, защото котелът може да бъде свързан към електрическата мрежа и в случай на спад на налягането да се презареди автоматично.

Така че, ако сте пробили водната верига на топлия под, трябва да освободите това място от завършеното подово покритие, след това внимателно да отбиете бетона на мястото на повредата с перфоратор или длето на ръка. Имайте предвид, че съседните тръби са на разстояние 15-22 см. Ако случайно ударите тръбата с длето, най-вероятно нищо няма да се случи от един удар в тръбата.

И така, освободихте тръбата от бетона в точката на повреда. Нарежете тръбата на мястото на повредата, внимателно изрежете ръбовете на тръбата, така че да са прави и да не се деформират. Имайте предвид, че общата дължина на отрязания сегмент на тръбата не трябва да надвишава 7-8 мм, в противен случай ще трябва да инсталирате 2 фитинга.

Свържете отрязаната тръба с фитинг и подгответе системата, издухвайте въздуха и настройте максимално допустимото налягане за връзката. След като се убедите, че всичко работи и няма изтичане, задайте нормалното работно налягане.

Необходимо е да се покрие цялата арматура със силикон и да се увие с полиетилен, това се прави така, че агресивната алкална среда от течен бетон да не започне да корозира метала на фитинга. Ако фитингът е полимерен, тогава горната процедура може да бъде пропусната.

След това просто трябва да запълним всичко с бетон до предишното ниво, да изчакаме бетонът да стегне, да изсъхне и чак тогава можем да положим последното подово покритие.

В заключение можем да кажем, че при правилна експлоатация подът с водно отопление ще продължи поне 40 години. Но дори и да сте го повредили, винаги можете да го поправите локално.

Търсене и отстраняване на течове на охлаждаща течност

Намирането на място, където водата изтича през локви на пода е лесно. Но ако неволно сте довели въпроса до това, тогава можете да се считате на ръба на комунална катастрофа от местен характер.

Следователно трябва да обърнете внимание на детайлите - появата на ръждясали ивици на местата с резбови връзки, подуване на повърхността на металопластикови тръби, тяхната загуба на форма и здравина. Ако отоплителните тръби са положени в дебелината на стените или система "топъл под" в бетонна замазка е подредена на отделна верига, тогава изтичането може да бъде открито само с помощта на специални устройства

Слаб (капков) теч може да бъде елиминиран без източване на водата или спиране на отоплението на къщата. Елиминирането на потоци с различна интензивност е възможно само върху сухи и охладени тръби. Поради това ще бъде полезно да се организират байпас линии (байпаси), разделяйки системата на няколко вериги и независими секции, като се използват монтирани сферични кранове.

Ремонт на метални тръби и техните връзки

Дори силно корозиралите метални тръби имат висока остатъчна якост, поради което по време на ремонта върху тях могат да се прилагат значителни сили на натиск и да се използват скоби, затегнати с болтове. За спешния им ремонт може да се наложи:

 • Топлоустойчив (червен) силиконов уплътнител;
 • Гумена еластична превръзка (продава се в аптеките);
 • Двукомпонентни, напълнени с метал епоксиди (студено заварени);
 • Болтови метални скоби;
 • Тънки чорапогащник от фибростъкло или стари жени.

В случай на леко изтичане на резбовите връзки е достатъчно да развиете контргайката (ако има такава) с четвърт оборот, за да се образува празнина от 0,5 mm. В него се изстисква силиконов уплътнител и се разпределя равномерно по цялата обиколка. След 30 секунди, когато уплътнителят започне да се полимеризира, гайката се затяга.

Ако няма фиксираща гайка, тогава е необходимо съединението да се почисти от стара боя, котлен камък, ръжда и да се обезмасли. В случай на слаб теч, трябва да омесите парче "студено заваряване", както е описано в инструкциите за него, и да го разпределите равномерно по цялата обиколка на фугата, особено внимателно да намажете краищата на фугите. За по-висок поток можете да нанесете силиконов уплътнител или двукомпонентно напълнено с метал съединение върху фугата и да я притиснете с лента от фибростъкло или парче дамски чорапогащник.

Пукнатина или фистула в тръбата могат да бъдат увити с гумена еластична превръзка, припокриващи се с всеки следващ завой половината от предишния. Дължината на намотката трябва да бъде два пъти по-голяма от повредената секция. Необходимо е да се направят 2-3 слоя намотка и да се закрепят със скоби. Добър резултат се получава чрез навиване с кръвоспиращ турникет от автомобилна аптечка, която може да бъде закрепена със стандартен резе. Пукнатина в тръба може да се поправи и с епоксидно съединение в комбинация с подсилващ материал - еластан или фибростъкло. Но в същото време ще трябва да почистите до метал и да обезмаслите цялата площ, върху която ще бъде наложена превръзката.

Лесни начини за намиране на проблема

Майсторите предлагат да използвате течност, предназначена за грижа за стъклото на автомобила. Наличието на багрила в състава му улеснява намирането на проблемна зона - тя ще се вижда на повърхността на пода. След като се излее в системата, веригата се подлага на впръскване на въздух; под налягане течността постепенно се измества от тръбите. Оцветената смес бързо ще попадне в уязвимата зона и поради удара ще има тенденция да се просмуква.

Вторият метод е подаване на въздух към освободения тръбопровод и веригите трябва да се обработват на свой ред. В местата, където има дефекти, въздушният поток ще излиза активно навън, като по този начин показва наличието на теч.

Когато контурът е скрит под замазката, влажно петно ​​на пода сигнализира мястото за пробив само в случай на сериозни щети, които заплашват да наводнят съседите отдолу. И ако тръбите изтичат само леко, е много по-трудно да намерите сами слабата връзка.

Ако комуникационните схеми, разположени под бетона, не са налични, първата стъпка ще бъде да се определи принципът на поставяне на клоните, точното им местоположение. За тази цел е необходимо да се стартира системата за подово отопление, освен това е желателно да се активира максималното отопление, докато бетонната замазка трябва да се навлажни обилно. След това трябва внимателно да наблюдавате къде течността изчезва най-бързо: тя се изпарява най-силно директно над контурите на веригата. Постепенно ще се появят по-сухи и по-леки участъци от покритието.

Докато намирате тези зони, трябва да ги кръжите с молив, освен това трябва да следите скоростта на изсъхването им. Най-вероятно прекъсването на тръбата е мястото, където мокрото място трае по-дълго. Този метод не дава 100% гаранция за откриване на течове, тъй като ще се появи само интензивна загуба на охлаждаща течност. Но очевидното му предимство е възможността да се изготви оформление на тръбата.

Ремонт на подово отопление в случай на теч

Повредите на подово отопление с метална пластмасова тръба с перфоратор или мелница са най-често срещаният проблем, предимно включващ поддържане на спокойствие. Ако има изтичане на топъл под, е необходимо да се затвори водата, без да се отстранява инструментът, който е повредил тръбата. След това е необходимо да освободите достъпа до повредената зона и да премахнете повредения участък от тръбата, като я отрежете от двете страни. Ако нямате под ръка необходимата дължина на еднакви тръби и фитинги, трябва да поставите найлонови торбички върху свободните краища, за да предотвратите навлизането на мръсотия в системата.

ремонт на термостат за подово отопление
Обвивателен ключ и фитинги за ремонт на подово отопление

След като сте закупили необходимите части, единствената възможна възможност за ремонт на топъл под е изпитването под налягане. За да направите това, ще ви е необходима преса, която можете да наемете. Струва си да се помни, че е крайно нежелателно да се използват фитинги с резба, тъй като рано или късно те все още ще изтекат. Ако капете на топъл под, не се паникьосвайте, защото това не е най-трудният проблем, който може да възникне при подове с водно отопление. Нека да разгледаме още някои проблеми, които могат да възникнат по време на експлоатацията на топъл воден под.

Промените в показанията на манометъра

Промяна в показанията на манометъра

Започнете, като наблюдавате датчика за налягане, монтиран на колектора, който насочва водата от вашия котел към различните вериги на скритата тръба. Ако имате информация за типичното налягане в системата, което е трябвало да бъде осигурено от монтажника на подово отопление или техника, който поддържа системата, можете да сравните показанията и да определите дали налягането в системата спада. Повечето системи поддържат налягане между 0,7 и 1,7 бара, но това зависи от конструкцията и разстоянието между тръбите. Ниското налягане е ясен индикатор за теч, така че система със показания на манометъра от 0 бара със сигурност се нуждае от незабавно внимание.

Търси причина

Ако планирате да инсталирате подово отопление в дома си, важно е да се запознаете с информацията за възможни неизправности и как да ги отстраните. Това ще помогне да се вземат правилните и навременни мерки предварително, да се елиминират много рискови фактори и най-важното да се обмисли, за да можете лесно да премахнете евентуална повреда.

За да направите това, изучете основните елементи на топъл под, а именно:

 1. Тръби - линии.
 2. Околовръстен път.
 3. Циркулационна помпа.
 4. Колекторни и електрически задвижвания.
 5. Термостати и термостати.
 6. Също така трябва да вземете предвид възможните грешки, когато инсталирате топъл под. Например, недостатъчна изолация или неправилна дебелина на изолационния материал.Доста проблематично е да се справите с такъв проблем. Ще трябва да вдигнем всички подови настилки, да демонтираме замазката и тръбите. Ето защо, когато купувате всички компоненти, не забравяйте да се консултирате със специалисти. Те ще ви помогнат да изберете правилния материал, в резултат на което топлата водна настилка ще работи поне 40 години без повреда.

Ако спре да работи

Какво да направите, ако водният под спре да работи и по никакъв начин не загрява повърхността? Това може да бъде причинено от следните проблеми:

 1. Проветряване на системата.
 2. Циркулационна помпа.
 3. Механични повреди.

Ако не работи добре

Лошата работа на отоплителната система може да бъде провокирана от:

 1. Неравномерно разпределение на охлаждащата течност във веригите.
 2. Разхвърляни мебели.
 3. Изборът на грешен кабел.
 4. Недостатъчно ниво на мощност на котелно оборудване.
 5. Нискокачествен материал за бариера срещу пара.

Как да открием теч на вода в топъл под, ако тръбата е счупена?

Ако има схема за полагане на тръби за подово отопление, тогава няма да е трудно да се намери теч на вода. Много повече трудности могат да възникнат при премахването на подови довършителни материали и при монтажа на съединителя. Именно с съединителя трябва да се свърже перфорираната тръба на топъл под, ако е била повредена по време на работа.

Определени трудности с намирането на течове могат да възникнат, ако под ръка няма абсолютно никакви схеми за свързване на подово отопление. В този случай можете да действате по надеждни и доказани начини.

За да откриете течове на вода, трябва да използвате автомобилна течност, която се излива в резервоара на автомивката. Този инструмент съдържа специални багрила и именно те ще помогнат да се намери мястото, където е бил счупен топъл под.

За да използвате този метод, освен „цветната“ течност ще ви трябва и помпа за налягане. Какво представлява помпата за изпитване под налягане? Това е специално устройство, което дава възможност за напълване на отоплителната система с вода, въздух или антифриз, при липса на електричество или необходимото налягане на водата във водопровода.

За да откриете теч, ще трябва да изключите всички вериги на гребена за подово отопление и след това да ги натиснете отделно с течност с багрило. По време на тази процедура през цялото време трябва да наблюдавате в коя част на стаята се появява цветно петно. Разбира се, такъв начин да откриете теч в топъл под не е съвсем идеален, но това е нещо, от което можете да започнете да търсите повредени места.

В допълнение към специална течност, можете да откриете теч в тръбите, ако ги напълните не с вода или специален агент, а с обикновен въздух. За да направите това, трябва да извършите същите манипулации: затворете контурите на топлите подове и след това започнете да ги поставяте под налягане с въздух, отделно. На мястото, където тръбата е повредена и е необходим ремонт на топъл под, въздушна струя ще избухне със шум.

Намиране на течове в топъл под с термокамера

Специално устройство - топловизор също ще помогне да се открие теч в топъл под. Ако погледнете топлата пода, когато тя работи, чрез термовизионна камера, можете да видите как точно са разположени тръбите на веригите. Следователно, изтичането на топла вода ще се появи като голямо червено петно ​​на термоизобразителя.

Единственият проблем по пътя на откриване на течове в топъл под с термовизора може да бъде дебела замазка, повече от 12 см, и лъскава подова настилка. От такава повърхност лъчът на тепловизор просто се отразява и не прави възможно проследяването на температурни колебания на повърхността на подовете.

За да избегнете проблеми с работата на подово отопление, винаги трябва да имате план за полагане на тръби, с точното им местоположение и разстояние от стени, врати и водопроводни инсталации. Клиентът има право да изисква такава схема от монтажниците, за да я предостави на главните довършители, които ще монтират подовото покритие в бъдеще.

Оценете статията и споделете връзката:

Контурът за подово отопление не работи

Така че, ако контурът за подово отопление не работи за вас, трябва да видите в разпределителната кутия всички сферични кранове за всяка верига, които трябва да бъдат отворени, т.е. разположени по протежение на тръбопроводите.

Полагане на топъл воден под

Възможно е също така циркулационната помпа да не работи. Най-често се намира в разпределителното табло близо до котела.

Слушайте и ако чуете малко шум или почувствате малко вибрации, тогава всичко е в ред с циркулационната помпа, ако не, то ще трябва да бъде заменено. Но преди да подмените тази част, проверете дали към нея е подадено напрежение.

ремонт на подово отопление
Шкаф за колектор за топъл воден под с помпа

Може би топлите водни подове не се нагряват поради изгоряло електрическо окабеляване, така че си струва първо да го проверите. Третата причина за липсата на функциониране на веригата може да бъде наличието на въздух в системата. В този случай се нуждаете от помощта на специалисти, които могат да поставят под налягане системата, използвайки специално оборудване. Между другото, можете да направите кримпването сами, ако имате това специално оборудване под ръка. Обикновено може да се наеме от всеки магазин, който продава топъл воден под.

Също така ще е необходим ремонт на подове с водно отопление, ако те имат ниска температура, която не е достатъчна за отопление на пространството на стаята. Причините за това може да са няколко. Първият от тях е липсата на необходимата мощност на котела. Тук, като опция, можете да опитате да намалите температурата в други помещения - където сте малко по-рядко. Може би е време да почистите котела, да ревизирате температурните сензори или да извършите профилактични ремонти.

Втората причина може да са мебелите в стаята. Килимите, диваните и гардеробите могат да имат значителен ефект върху стайната температура.

Изолация за топъл воден под

Подовото отопление изисква отворени подове и колкото повече, толкова по-добре.

Или може да се наложи ремонт на термостат за подово отопление, често именно термостатът причинява ниската температура в помещенията.

Терморегулатор за топъл воден под

Възможно е проблеми с топъл под да са възникнали поради факта, че са спестили от изолация. В този случай отоплявате или съседите, или почвата. Тук трябва да решите дали да използвате допълнителни източници за отопление на помещението или да ремонтирате напълно отоплителната система. Ето защо, преди да инсталирате системата за подово отопление, е необходимо внимателно да обмислите проекта и да извършите инсталацията или сами, но възможно най-сериозно, или да поверите този отговорен въпрос на професионалисти, които ще монтират топъл воден под в възможно най-кратко време.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни