Изтичане на вода от водопровода и топлофикационната система

Монтажът на подово отопление предполага последваща дългосрочна и непрекъсната работа на отоплителната система. В градски апартамент, частна къща или в страната, подът с водно отопление е еднакво ефективен и удобен. Такава отоплителна система може да бъде оборудвана в почти всяко жилищно пространство, но ефективността на нейното използване зависи от съответствието на техническите характеристики на оборудването с дизайнерските характеристики на помещението. Правилно изчислени и положени отоплителни кръгове, квалифицирано изпитване под налягане на системата за подово отопление ще позволи на собствениците на жилища да забравят за неудобството при обслужването на отоплителни устройства за дълго време.

Процедурата за изпитване под налягане на отоплителния кръг на подове с топла вода

Идилията обаче не може да продължи безкрайно - всяка техника не е вечна и трябва да се поправи с времето. Подово отопление е сложен комплекс от голямо разнообразие от оборудване, неизправност на един от елементите на който може да доведе до отказ на цялата отоплителна система.

В някои случаи, например, в случай на проблеми с пропускателната способност или херметичността на подовата отоплителна тръба за вода, по време на запазването на къщата е необходимо да се източи водата от отоплителния кръг.

Нека разгледаме по-подробно в кои случаи е необходимо да се източи течността от системата за подово отопление и как се прави това.

Може да има немалко причини, поради които се налага да източвате сами водата от тръбопроводите на отоплителната система - от предстоящото продължително отсъствие на жители в къщата до подмяната на водата в системата с антифриз. За да направим всичко правилно и да не повредим отоплителната система, ще разберем по-подробно как да източваме вода от топъл под себе си.

Честа причина за необходимостта от източване на охлаждащата течност е запазването на отоплителната система през зимата, когато се използва в обикновения воден кръг. Преди настъпването на студеното време това събитие се провежда предимно в дачи и в селски къщи, които не се използват през зимата. За опростяване и ускоряване на процеса на източване се използва специално оборудване.

Преносими въздушни компресори (моторни)

Важно!

В жилища за сезонна употреба невъзможността за източване на вода от отоплителния кръг на подово отопление преди пристигането на замръзване е изпълнена с размразяване на системата, поради което използването на антифриз като охлаждаща течност е безспорно за предпочитане - в допълнение към устойчивостта на ниски температури, тези течности са по-малко обект на износване на частите на помпата.

Друга също толкова важна мярка при работата на подово отопление е превантивната работа по отоплителната система. Водата в котела съдържа много примеси, които при нагряване се утаяват или образуват слоеве по стените на тръбопровода. Поради намаляване на вътрешния просвет на топлинните тръби, циркулацията на охлаждащата течност в системата се нарушава и топлообменът се намалява. Поради тази причина, когато се използва вода, охлаждащата течност трябва да се източва веднъж или два пъти годишно.

Водната верига, пълна с антифриз, не страда от този проблем. В този случай подмяната на охлаждащата течност се извършва на всеки 3-5 години - при условие, че котелът работи без прегряване (за подово отопление максимално допустимият праг за температурата на отопление на отоплителния агент е 45-55 0 С).

Един от видовете антифриз за запълване на контурите на системата за подово отопление

Друга причина за необходимостта от източване на охлаждащата течност може да бъде загубата на нейните физически свойства от течността.След прегряване настъпва промяна в характеристиките на антифриза - разтворът започва да се пени, запълвайки отделни участъци от топлинните тръби с пяна, което нарушава циркулацията на охлаждащата течност в системата и намалява топлопреминаването.

Неспазването на технологията за инсталиране на топъл под, използването на материали, които не са предназначени за контакт с химикали, причинява появата на корозивни процеси в отоплителната система, в резултат на което циркулацията на охлаждащата течност също се нарушава и течове на водния кръг възникват.

Естествено, ще трябва да източите водата от тръбопровода за подово отопление, когато я замените с антифриз - модернизация.

Това са основните причини за необходимостта от изпразване на системата за подово отопление и, независимо от основата, водата трябва да се източва в съответствие с всички правила, с прилагането на мерките за безопасност и спазването на технологичната последователност на съставните операции .

Процедурата за източване на вода от системата

Топлите подове са затворена система, така че трябва да се погрижите за отводнителните кранове на етапа на монтаж. Броят на клапаните трябва да съответства на броя на водните кръгове.

Подовото отопление всъщност е дълъг маркуч, положен в пода. Метод на полагане - конфигурацията на контурите може да бъде различна, но принципът на действие на водния кръг е един и същ - охлаждащата течност отделя топлина към околното пространство чрез нагряване на подовата повърхност.

Изображение на контура на системата за подово отопление, изработено от медна тръба, положена върху подсилваща мрежа пред устройството за замазка

Преди да започне операцията по източване на охлаждащата течност, отоплителната система се изключва, след което се изчаква времето, необходимо за пълното охлаждане на всички нейни елементи.

Имайки предвид факта, че водният кръг е свързан към главния тръбопровод и точката на свързване е разположена над нивото на пода, водата се източва принудително с помощта на въздушен компресор.

Забележка: мощността на битова прахосмукачка не е достатъчна за изпразване на системата за подово отопление.

Важно!

За прочистване на водния кръг се използва компресор с работно налягане до 5 бара - използването на по-мощен агрегат е изпълнено с разрушаване на топлопроводи.

Манометърна игла при 6 бара - превишено е максимално допустимото налягане на продухване на системата за подово отопление!

Изтичането се извършва през връщаща тръба, снабдена с дренажен клапан, а компресорът е свързан към колектор на входящата тръба, така че възвратният клапан може да попречи на продухването на тръбата. След свързване към колектора, компресорът се включва, за да измести охлаждащата течност от веригата и се извършва плавно увеличаване на налягането на подаване на въздух - до стойността, след която течността започва да изтича на изхода. Трябва да се помни, че обемът на водата във всеки от кръговете за подово отопление е незначителен, поради което обикновена кофа с обем 8-10 литра е достатъчна, за да я получи.

Компресорът трябва да работи, докато въздухът тече непрекъснато от тръбата, следваща водата.

На бележка:

ако нямате под ръка компресор, има друг начин да освободите системата за вода и да избегнете размразяването на отоплителната система. На входа на топлинната тръба се поставя плътно маркуч с подходящ диаметър с дължина 1 m с фуния в края. Повдигнете края с фуния по-високо и постепенно изсипете в него течност за измиване на прозорците на автомобила - "антифриз" (по-добре е да използвате ярко оцветена). Докато се измества, водата ще изтече от връщащата тръба, а след това и техническата течност - дълъг, но ефективен процес.

Някои проблеми с отоплението, които не изискват източване на водата

Най-често проблемите с отоплението са свързани с факта, че водата не циркулира в отоплителната система, поради различни причини.

Има много причини и най-често срещаните са следните:

Как да източвате вода от котел

Много нередности в отоплителните системи са взаимосвързани, например, къркотене на вода в отоплителните тръби.Това явление може да причини дискомфорт и оплаквания - радиаторите в къщата вдигат шум. Всеки човек възприема звуците, които отоплителната система може да издава по различен начин. Някой си мисли, че отоплението бълбука, друг възприема тези звуци като бръмчене. Неприятните звуци включват почукване в радиаторите по време на работа на системата.

Шумът в отоплителните кръгове е явление от същия ред и има много причини за тях:

Как да източвате вода от котел
Изброените причини са най-често срещаните. Във всеки случай, ако в отоплителната система има различни неприятни шумове, които не са били там преди, трябва внимателно да инспектирате и анализирате работата на веригата.
След установяване на локализацията на неизправността, тя трябва да бъде отстранена.
Но ако не успеете сами да откриете и отстраните неизправността, трябва да се свържете със специалистите.

Към категория: Водоснабдяване и отопление

Технически тънкости и нюанси

При подготовката за източване е необходимо да се проучи колекторното устройство, за да се намери и маркира на захранването и да се върне местоположението на клапаните, маркирани както следва:

 • стомни - червени;
 • обратният поток е син.

Схема на свързване на компресора за източване на системата за подово отопление

След като обърка потока с връщането, дренажната система няма да работи - възвратният клапан ще блокира тръбопровода.

Ако няма приемен контейнер, можете да свържете маркуча за източване към възвратния клапан и да го опънете до най-близкия канализационен прием - тоалетна чиния, мивка или стълба.

Колектор за система за подово отопление

След като приключите с източването на вода от една верига, всички останали се изпразват по същия начин. По време на източването на участък от системата клапаните на останалите вериги трябва да бъдат затворени, а в края на всеки етап клапаните на дренираните тръбопроводи също трябва да бъдат затворени.

За пълноценно изпразване на веригите, процедурата за продухване може да се повтори след час - когато влагата от стените на топлинните тръби се оттича и натрупва в някаква област.

Ние източваме вода от централната и автономна водоснабдителна система

В съвременните летни вили мнозина инсталират тръбопроводна система. Тръбопроводът е възможно свързан:

 • към централното водоснабдяване,
 • към автономна водоснабдителна система.

Ако за зимния период се изисква източване на водата от централния тръбопровод, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Изключване на подаването на вода в стаята. За да направите това, отидете да затворите крана, разположен на входящата тръба.
 2. Отваряне на всички кранове на тръбопровода за източване на водата.

За да източите водата от тръбите в страната през зимата от автономна тръбопроводна система, трябва да направите следното:

 1. Ако водата се подава от кладенеца, помпата трябва да бъде извадена от него.
 2. Той трябва да бъде изхвърлен през студения сезон в съответствие с ръководството за употреба.
 3. Ако се използва контейнер със система за съхранение, отворете дренажния клапан върху него.
 4. Освен това на местата на потребление на вода отворете крановете, за да изпразните тръбопроводната система.
 5. За да отстраните напълно водата от тръбопровода, трябва допълнително да я издухате с компресор.
 6. Ако резервоарът за съхранение не се използва, имате нужда от всички кранове на тръбопроводната система и източете водата.

Как правилно да източвате водата от системата?

Ако на площадката е организирана лятна водоснабдителна система и водата се издига от плитък кладенец или кладенец, в допълнение към източването на водата от вътрешната окабеляваща система в къщата е необходимо да извадите помпата, така че водата в тръбата за водоснабдяване не замръзва. В такива прости системи обикновено няма специализирани методи за удобно източване. Ако водата се подава в къщата от кладенец с кесон, тогава помпата не трябва да се вдига от кладенеца - достатъчно е да се отвори дренажният клапан над главата и водата от водоснабдителната система ще се върне в кладенеца .Изпускателният кран е разположен между възвратния клапан и акумулатора. В процеса на източване на водата всички кранове в отводните точки трябва да са отворени. Ако къщата има резервоар за съхранение, източете водата от него. Не забравяйте за летния водопровод, разположен на улицата - той ще страда от замръзване преди всеки друг.

За ефективно източване водопроводните тръби трябва да имат определен наклон, така че цялата вода да е гарантирано да напусне системата и да не се задържа някъде вътре. Малко количество вода, останало в тръбата и превръщащо се в лед, може да счупи тръбата и да скъса плътната връзка. Дори тръба от твърда стомана няма да може да издържи на налягането на получения лед. Водата от бойлера също се изпуска през дренажния клапан, свързан към тройника. Кранът и тройникът трябва да имат дюза за маркуч преди възвратния клапан на входящата водопроводна тръба. Друг тройник с кран за подаване на въздух при източване на водата трябва да бъде монтиран на изходната тръба от нагревателя.

Ако по някаква причина отводнителните кранове не са били монтирани по време на монтажа на водоснабдителната система, а студове са на път да ударят, тогава можете да отстраните водата от тръбите с помощта на компресор. Попадайки в тръбите през тройника, сгъстеният въздух може да измести цялата вода навън. Компресорът може да се използва дори и с дренажен кран, ако искате да прочистите системата и да се уверите, че в нея не остава капка вода. Пречистването на въздуха е особено важно, ако вътрешните тръбопроводи в къщата са направени от твърди пластмасови тръби, които за целите на дизайна са монтирани строго хоризонтално. В този случай пълното източване от системата очевидно не е гарантирано и използването на продухване е задължително.

Ако живеете постоянно в селска къща и отоплителната система не използва антифриз, а обикновена вода, тогава преди дълго заминаване през зимата тя също ще трябва да се източи, така че отоплителните тръби и радиаторите да не се повредят. Разбира се, за такива случаи са разработени различни по сложност и цени опции за резервно отопление на водоснабдителната система, отоплението или помещението като цяло до температура от няколко градуса над 0 С. Но всички тези методи не гарантират пълна защита, тъй като управлението на котел или друг източник на топлина се осъществява главно с помощта на електроника и при ваше отсъствие електричеството може да бъде изключено. Освен това електрическото отоплително оборудване, което е постоянно включено в отсъствието на собствениците, увеличава риска от пожар. Следователно, най-добрата, най-евтината и най-надеждната защита на отоплителната система срещу замръзване е използването на антифриз.

Но ако се е случило така, че вместо антифриз, водата се използва като охлаждаща течност, тогава как правилно да се източи тази вода от отоплителната система? Изключете котела или затворете разпределителния клапан на тръбата от щранга. Затворете клапана, през който водата се подава към отоплителната система. За да източите водата от радиаторната система, използвайте маркуч с необходимата дължина, за да източите водата до мястото на заустване в канализацията или отвън. Отворете дренажния клапан на радиатора и в отоплителната система отворете крана с въздушен клапан - това ще ускори оттичането на водата.

Къде другаде може да остане водата? Не забравяйте да източите всички сифони (капани за вода). Във всеки дом има водни брави, те са разположени в извитите участъци на дренажната тръба под мивки, под бани, в тоалетни. Също така водата остава в грубия филтър, в основния филтър, в пералнята, съдомиялната машина и в електрическия бойлер. По-лесно е да се каже, преди да затворите вилата за зимния сезон, проверете всички устройства, към които е подавана вода през лятото.

Всички работи по източване на вода и запазване на индивидуалната водоснабдителна система трябва да се извършват при температура не по-ниска от + 5 С.

Технология за оттичане на вода, почистване на отоплителни тръби

Изпускателен клапан в отоплителната система

Преди да напълните отоплителната система на двуконтурен котел, е необходимо да източите старата охлаждаща течност. Тази процедура е задължителна и въпреки привидната си простота, трябва да се извършва съгласно определена технологична схема. Първо трябва да изключите отоплението и да изчакате, докато температурата на водата спадне до стайна температура. Само след това затворената отоплителна система може да бъде правилно напълнена с дестилирана вода.

След това се отваря дренажният клапан, разположен в най-ниската точка на системата. След като изчакате водата да изтече, трябва да отворите крана на Маевски, който се намира в горната част на веригата. Това е необходимо за стабилизиране на налягането в тръбите. След като завършите тези работи, трябва да промиете системата. Това се прави, преди отоплителната система в частна къща да бъде напълнена. За да направите това, трябва да използвате специални инструменти и оборудване. Към отоплителния кръг е свързана помпа, която изпомпва промивна течност в отоплителната система. Също така има разрушителен ефект върху отлаганията в тръбите. След няколко цикъла на преминаване замърсителите се отстраняват заедно с течността.

Използваната течност не трябва да се изхвърля в канализационната система. Той трябва да се събира в запечатани контейнери, които след това се изхвърлят от специални компании.

Как да предпазим системата от замръзване?

Освен че може да източи водата, системата трябва да бъде защитена - поне частично - от замръзване. Не само обикновеното оттичане на вода може да спаси отделната водоснабдителна система от замръзване - модерни материали и технологии са на ваше разположение. Използвайте кранове с керамични фитинги и кранове с гумени уплътнения, за да предпазите спирателните клапани за вода от замръзване на водни остатъци. Тръбите, най-устойчиви на замръзване на водата, както казахме по-горе, не са изработени от стомана, а от полиетилен с ниско налягане (HDPE). Гъвкавата пластмаса може да издържи леко увеличение на обема на вътрешния лед и да не се срути едновременно, но все пак е по-безопасно да не се проверява водоснабдяването за здравина и да се отстрани цялата вода от водоснабдителната система преди настъпването на студа метеорологично време.

Поставете тръбите за водоснабдяване от кладенеца до жилищната сграда по дъното на изкоп, изкопан до дълбочина без замръзване. Това гарантира пълна защита на външната водоснабдителна система от замръзване. Тръбите трябва да бъдат наклонени към водоизточника, така че обратният поток да бъде безпрепятствен. Тръбите, водещи към повърхността - например къса тръбна секция от изкопа до къща - трябва да бъдат защитени с нагревателен кабел.

Няма да е трудно да се източи водата от водоснабдителната система през зимата, ако тази функция първоначално е включена в дизайна на външната и вътрешната водоснабдителна система. Технически компетентно решение на този проблем е възможно само ако проектирането и разпределението на тръби за индивидуално водоснабдяване ще бъдат поверени на професионалисти.

Кога е необходимо да се източи водата от отоплителната система? Най-често необходимостта от него възниква, когато е необходимо например почистване или подмяна на отоплителния радиатор. Ако говорим за градски апартамент, който е свързан към централна отоплителна система, тогава подобна операция може да се извърши независимо на вътрешния участък на мрежата. В случай, че е необходимо да се източи отоплителната система на частна къща, оборудвана с котел, тя ще трябва временно да се изпразни.

Изтичане на охлаждащата течност от щранга на отоплението

Правилно функциониращата отоплителна система е незаменим компонент на комфортния престой в къща или апартамент. Понякога има нужда от подмяна на радиатори, премахване на течове в мрежата, преместване или преместване на щранг по-близо до стената.

Всяка работа в системата изисква източване на охлаждащата течност. И това е разбираемо. В края на краищата е невъзможно да се отворят тръби с пълна мрежа. Следователно, преди да започнете ремонтни дейности и поддръжка, трябва да източите отоплителния щранг.

Кой трябва да прави това?

Управляващото дружество отговаря за изправността на комуникационните мрежи в жилищни сгради. Отводняването на щранга на отоплението трябва да бъде съгласувано с тях. И най-често - да поканят свои собствени специалисти. Оттук и въпросите и неяснотите:

1. Мога ли да избера датата си?

Почти нереалистично. Управляващото дружество само определя деня и часа. Възможно е да поискате да източите водата от системата в рамките на определен период от време само чрез голямо изтегляне.

2. За чия сметка се източва щрангът на отоплението?

Само за сметка на наемателите. Те ще искат пари както за процедурата по одобрение, така и за участието на специалисти. Тарифите в различните региони и в различните компании са много различни. Невъзможно е да се предвиди сумата. В един град ще поискат хиляда, а в друг - пет. Цената включва изключване на системата, източване на охлаждащата течност и след това пълнене на мрежата.

Ако е необходимо да го поправите в разгара на отоплителния сезон, тогава ще трябва да убедите управляващата компания в крайна нужда и да платите в пъти повече. Ако навън е под тридесет градуса, тогава никой няма да изключи нищо. Изключение правят само извънредни ситуации.

Възможно ли е да се направи без източване на щранга?

Малките ремонти или просто подмяна на батерията не изискват източване на цялата отоплителна система. В почти всички апартаменти можете да изключите отделен радиатор, без да докосвате общата верига.

1. Завъртете съответния клапан на нагревателния щранг, изключете подаването на нагревател.

2. На радиатора отворете дренажния кран или развийте щепсела с регулируем ключ. Изцедете водата в съд.

Ако няма нито запушалка, нито кран, изключете отоплителната батерия и източете охлаждащата течност. Ще се окаже по-трудно и по-мръсно, но по никакъв друг начин.

Понякога за дребни ремонти не е нужно да източвате водата, а просто да изключите подаването й към вътрешната верига.

Отводняване на щранг за отопление в частна къща

Собственикът на частна къща може да източи охлаждащата течност самостоятелно по всяко удобно време. Първо, той трябва да намери крановете, които затварят щранга.

Има няколко вида отоплителни системи. Има много, но те си приличат по принцип. Важно е да разберете същността:

 • намерете необходимите спирателни кранове;
 • блокиране на мрежата;
 • източете охлаждащата течност.

Нека разгледаме примера на отделни схеми.

Първата снимка показва отоплителна система с долен поток. В него захранващите и връщащите тръби са разположени в мазето или мазето. Охлаждащата течност се подава отдолу, през "празен ход" щранг отива на горния етаж и през нагревателните устройства се връща обратно през друг щранг. Ако къщата има такава отоплителна система, тогава в стаите се виждат две тръби, разположени една до друга.

Как да източим щранга на отоплението?

1. Затворете клапаните на захранващия щранг (1) и връщащ щранг (2).

2. Отворете дренажните кранове (3) и източете отоплителната среда.

Затворените клапани 1 и 2 не трябва да позволяват преминаване на вода. Може да капе само малко.

Втората фигура също показва дънна система за подаване. Само щранговете за подаване и връщане са в различни стаи. Следователно крановете 1 и 2 могат да бъдат премахнати един от друг. И процедурата за източване на охлаждащата течност е същата.

Третата фигура показва система с горно подаване на охлаждащата течност. Захранващата линия е разположена на тавана или под тавана на горния етаж.

Процедурата за източване на отоплителния щранг:

 • затворете клапан 1 на тавана;
 • намерете клапан 2 в мазето и също го затворете;
 • извадете запушалката 3 и източете охлаждащата течност.

Същите системи се правят в многоетажни сгради.

stroy-king.ru

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни