Полипропиленови (пластмасови) тръби за отопление

За кои системи имате нужда от изчисление?

Коефициентът на топлопреминаване се изчислява за топъл под. Все по-рядко тази система е направена от стоманени тръби, но ако продуктите от този материал са избрани като топлоносители, тогава е необходимо да се направи изчисление. Намотката е друга система, по време на монтажа на която е необходимо да се вземе предвид коефициентът на топлопреминаване.

Стоманен тръбен радиатор

Стоманен тръбен радиатор

Регистри - представени под формата на дебели тръби, свързани с джъмпери. Топлопредаването на 1 метър от такъв дизайн е средно 550 вата. Диаметърът варира от 32 до 219 мм. Конструкцията е заварена, така че да няма взаимно нагряване на елементите. Тогава топлообменът се увеличава. Ако правилно съберете регистрите, можете да получите добро устройство за отопление на помещенията - надеждно и трайно.

Главно меню

Здравейте всички! Може би най-скъпата, но в същото време най-добрата отоплителна система ще бъде медна тръбна система. Ако не сте ограничени във средствата, тогава строителите, без колебание, ще предложат този материал за тръбопровода. Освен че е красива, тя е и надеждна. Медните тръбопроводи могат да издържат на много високи температури, до 250-300 ° C и налягане до 55-60 kgf / cm2.

В този случай съединенията, направени чрез запояване, няма да се срутят. Такъв тръбопровод може да се инсталира и в селски къщи, където не използвате отопление през зимата. Отоплителната система няма да се размразява, за разлика от тръбопровода, направен например от стомана. Отоплителните тръби могат да бъдат инсталирани извън къщата, необходима е само добра топлоизолация, за да се намалят топлинните загуби. Медните тръби имат висока топлопроводимост и топлообмен. Устойчивост на замръзване, позволява на строителите да не спират инсталирането на системата през зимата.

Отоплението на къща от медни тръби не изисква специални грижи. Външната стена на тръбата ще се окисли и ще стане патина. В този случай яркият меден нюанс ще стане благороден зелен цвят. Това е цветът на покривите на древни църкви и замъци. Може да се съчетае добре с дизайна на вашата стая.

Недостатъците на медните тръбопроводи се свеждат главно до финансовата страна и монтажа на отоплителната конструкция. Ако можете да сглобите отоплителна система от полимерен материал почти като дизайнер, тогава с медта ще бъде малко по-трудно. Тръбите са свързани чрез заваряване, но, разбира се, това не е същото като при инсталиране на стоманени тръби. Медта е благороден метал и нейното запояване ще бъде специално.

Най-често срещаният метод за монтаж е капилярна спойка. Той се основава на капилярния ефект, чиято същност е, че на определено разстояние между две повърхности течността запълва това пространство поради силите на повърхностното напрежение, в случай на вертикално разположение, преодолявайки гравитацията.

Именно този ефект позволява спойката да се разпространява равномерно по цялата повърхност на запоения край, независимо от положението на тръбата (например, спойката може да се подава от дъното на съединението). В същото време якостта на кръстовището не отстъпва на механичната якост на самата тръба. По този начин инсталирането на медни тръбопроводи е работа, която изисква определени умения и търпение. За да свържете медни тръби с компоненти на отоплителната система, изработени от различен материал, е необходимо да използвате адаптери или месингови фитинги.

За инсталиране на системи за топлоснабдяване се използват медни тръби от два вида:

1. необятен, твърд под формата на прави сегменти;

2. отгрята, мека под формата на намотки, навити на пръстени.

Твърдите тръби са удобни за инсталиране на щрангове и отоплителни линии, докато меките тръби се използват за други тръбопроводи. Диаметърът на медните тръби варира от 10 до 28 mm с дебелина на стената 1 mm и от 35 до 54 mm с дебелина на стената 1,5 mm. Произвеждат се и тръби с по-голям диаметър. Но, въпреки незначителната дебелина на стената, медните тръби издържат на по-високо работно налягане в сравнение със същите стоманени тръби.

Ако решите да инсталирате медна тръбна отоплителна система, това определено е добър избор.

Как да оптимизираме разсейването на топлината на стоманена тръба?

По време на процеса на проектиране специалистите са изправени пред въпроса как да намалят или увеличат топлопреминаването на 1 м. От стоманената тръба. За да се увеличи е необходимо да се промени инфрачервеното лъчение нагоре. Това става с помощта на боя. Червеният цвят подобрява разсейването на топлината. По-добре е боята да е матова.

Плащане

Плащане

Друг подход е да се монтира оребряване. Монтира се външно. Това ще увеличи площта на топлопреминаване.

В какви случаи е необходимо да се намали параметърът? Необходимостта възниква при оптимизиране на участък от тръбопровода, разположен извън жилищната зона. Тогава експертите препоръчват да се изолира мястото - да се изолира от външната среда. Това се прави с помощта на полистирол, специални обвивки, които са направени от специален разпенен полиетилен. Често се използва и минерална вата.

Предимства от използването на медни тръби

 • по-дълъг експлоатационен живот от металопластиковите тръби;
 • медните тръби са по-гъвкави, за разлика от металопластичните, те могат да се използват за магистрали, превозващи газообразни вещества.
 • медните тръби имат антибактериални свойства, поради което могат да се използват в хранителната промишленост и в медицината;
 • медните тръби имат по-гладка вътрешна повърхност;
 • мед, по-надежден материал

Предимствата на използването на металопластикови тръби:

 • свързването на тръбите се извършва без използване на заваряване, т.е. по-опростен процес на монтаж и ремонт;
 • многослойната конструкция улеснява огъването на металопластикови тръби, което значително улеснява монтажните работи, т.е. по-пластични от медни тръби;
 • металопластичните тръби са по-малко податливи на кондензация;
 • цените на металопластичните тръби са много по-ниски, отколкото на медните тръби.

Правим изчисление

Формулата, по която се изчислява топлопреминаването, е както следва:

Q = K * F * dT, където

 • K е коефициентът на топлопроводимост на стоманата;
 • Q е коефициентът на топлопреминаване, W;
 • F е площта на тръбната секция, за която се прави изчислението, m2 dT е стойността на температурния напор (сумата от първичната и крайната температура, като се вземе предвид стайната температура), ° C.

Коефициентът на топлопроводимост К се избира, като се вземе предвид площта на продукта. Стойността му също зависи от броя на нишките, положени в помещенията. Средно стойността на коефициента е в диапазона 8-12,5.

dT се нарича още температурна глава. За да изчислите параметъра, трябва да добавите температурата, която е била на изхода от котела, с температурата, записана на входа на котела. Получената стойност се умножава по 0,5 (или се разделя на 2). От тази стойност се изважда стайната температура.

dT = (0,5 * (T1 + T2)) - Tк

Ако стоманената тръба е изолирана, получената стойност се умножава по ефективността на изолационния материал. Той отразява процента топлина, отделена по време на преминаването на охлаждащата течност.

Каква температура могат да издържат полипропиленовите тръби?

Деформацията на резбите на тръбопровода все още не е най-голямата неприятност, която собствениците на къщи със системи за топла вода, монтирани от полипропилен могат да очакват. Разбира се, извити и провиснали тръби не добавят естетика към интериора, но подобна неприятност все пак може да бъде маскирана, например с декоративни кутии.

Допустимият температурен режим, при който е възможна експлоатацията на PPR тръби, е приблизително + 90-95оС.

По принцип полипропиленът започва да придобива прекомерна пластичност още при + 120-130 ° C, а при + 170-175 ° C се превръща в течно състояние. Защо според стандартите препоръчителната работна температура е само 95 градуса, а не 100 или 110? В действителност, при такова нагряване, PP-тръбата продължава да остава доста солидна. Отговорът тук се крие в друга технологична характеристика: водата в тръбопроводите винаги се подава под определен натиск.

Няма значение дали горещият тръбопровод се нагрява или е свързан с мивка, в него винаги има определено налягане, понякога достигащо десетки атмосфери. Следователно е невъзможно да се разгледа допустимият температурен режим, изолиран от работното налягане на водата вътре в линията. Колкото по-високо е налягането, толкова по-ниски са допустимите стойности за отопление на тръбопровода.

Илюстративен пример

Като пример, разгледайте прост случай. В районите, разположени в Сибир, Далечния изток и европейския север на Руската федерация, през зимата студовете могат да достигнат 35-40 градуса или повече под нулата. Топлинните загуби на сгради в такъв момент са много значителни и за да ги компенсират, котелните и ТЕЦ повишават температурата на подаване до 110-130 ° C. И за да не кипи водата в системата, налягането се повишава до няколко десетки атмосфери. При тези условия водата не преминава в парообразно състояние.

На входа на къщата, поради загубата на топлинна енергия по пътя, температурата на водата вече спада до зададената от GOST + 70 ... 75 градуса, но налягането в системата продължава да остава високо. В резултат на това има повишена вероятност от скъсване на полипропиленова тръба, тъй като нейната пластичност се увеличава при нагряване. Ето защо не е препоръчително да се използва полипропилен за отоплителни системи поради тази причина. Съвременната индустрия обаче произвежда полипропиленови тръби, предназначени за водоснабдяване с топла вода, но те също имат свои собствени експлоатационни ограничения.

Таблица на температурата за маркиране на PP тръби

На вътрешния пазар на строителни материали можете да намерите няколко разновидности на полипропиленови тръби. Те се различават по маркировка и цвят. Цветовата схема обикновено включва четири основни цвята - бял (най-често срещаният), зелен, сив и черен. Черните печатни платки са силно устойчиви на ултравиолетово слънчево лъчение. Останалите цветове нямат никаква технологична функция, като са чисто декоративни.

Друго нещо е маркирането на PP-тръби. Той носи директно информационно натоварване, указвайки по каква технология и с какви видове полипропилен се произвежда този продукт. Техническите и експлоатационните характеристики на тръбата пряко зависят от това.

Таблицата по-долу показва маркировките, намерени на нашия пазар, работното налягане и максималната температура:

МаркиранеНазначаванеМах. работещи заРаботно налягане в системата (атм.)
PN-10Доставка на студена вода+40 оС10,2
PN-16Универсален+60 оС16,3
PN-20Универсален+95 оС20,4
PN-25Доставка на топла вода+95 оС25,5

При избора на материал за монтиране на тръбопровод трябва да се има предвид, че превишаването на работните параметри, установени от производителя, води до намаляване на експлоатационния живот на тръбата.

Характеристики на инсталирането на тръби за топла вода (отопление и водоснабдяване): емисионната цена не е висока

Монтажът на подсилени полипропиленови тръби е доста прост и ефективен. Състои се в последователно заваряване (или запояване) на отделни елементи.

Стандартен набор от инструменти, от които може да се нуждаете:

 • Поялник (или специфична заваръчна машина) - полезен при запояване на гнезда.
 • Фреза за тръби или подходящи фрези за тел.
 • Устройството, с което се отстранява фаската.
 • Устройство за премахване на алуминиево фолио (самобръсначка).
 • Специални приставки.

Преди да продължите с директното сглобяване на линията, трябва да се извърши следната последователност от действия (подготвителен етап):

 • Измерете необходимата дължина и отрежете желания участък.
 • Фаска на външния ръб с помощта на скосяващ инструмент.
 • Почистете (обезмаслете) ставите - местата, където елементите ще бъдат свързани помежду си.

Пластмасовата тръба за вода се откроява от останалите с разнообразни фитинги и диаметри

Полипропиленовите тръби, подсилени с алуминий за отопление, изискват допълнителна подготвителна операция - оголване, така че подсилената тръба да не започне да се разслоява. В допълнение, това ще помогне да се предпази алуминият от електрохимично разрушаване и възможни течове.

Линейна компенсация на разширението

Можете да премахнете фолиото под декоративно нанесения пропилен (микроскопична дебелина), фиксиран отвън, като го инсталирате в просто устройство (втулка с ножове) и извършите 1 ... 2 завъртания.

Почистването на трислойни елементи (подсилващата рамка е разположена между пластмасовите слоеве) е малко по-трудно - ще ви е необходим специален инструмент за облицовка, който премахва вътрешния слой (около 1 мм), разположен близо до самия край.

Необходима ли е подобна операция с армирана със стъклени влакна тръба? Недвусмисленият отговор е отрицателен! В края на краищата вътрешният слой не се различава много от пропилена.

Следващата стъпка е да подготвите поялника, за което е необходимо:

 1. Фиксирайте устройството на специална стойка.
 2. Включете нагревателния елемент - поялникът трябва да се нагрее до 260 ° C.

Сега можете да продължите към процеса на запояване. Заваряването на полипропиленови тръби, подсилени с фибростъкло, се състои в плътно съединяване на два продукта, ръбовете на които предварително са омекотени, в резултат на което в съединението се образува монолитна връзка (възниква взаимна дифузия на молекулите на свързаните елементи).

Последователност:

 • Вземете две подготвени части и ги монтирайте върху втулката и дорника (конусна цилиндрична повърхност).
 • Загрейте ги, докато материалът започне да се "топи". Времето, прекарано за загряване, зависи от вида на детайлите и дебелината на стената (конкретни стойности могат лесно да бъдат намерени в специални таблици).
 • Извадете елементите от нагревателя (действието трябва да се изпълнява едновременно) и бързо се свържете помежду си, като осигурите тяхната неподвижност за две до три секунди. Това време е достатъчно, за да се втвърди материалът и да се образува монолит.

Прочетете повече: Направи си сам тръби в банята: последователни и паралелни вериги

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни