Винилов сайдинг: етапи на работа и подробни инструкции. Направи си сам сайдинг за облицовка на къщи от експерти. 75 снимки на къщи, облицовани с сайдинг

Защо се извършва хидроизолация ↑

Преди да се обшият стените с сайдинг, се монтира обшивката. Към него отвътре е прикрепен хидроизолационен филм.

Между стената и сайдинга се образува свободно пространство, което обикновено се запълва с изолация. Въпреки факта, че винил (материалът, от който е направен сайдингът) е водоустойчив, облицовката не е херметична: въздухът свободно прониква между панелите и влагата, съдържаща се в него, прониква в изолацията. Минералната вата и стъклената вата, които най-често се използват за запълване на стените, не се страхуват от открит огън, имат ниско специфично тегло и вършат отлична работа с основната си функция на изолация. Но, наситени с влага, те губят своите качества и се деформират. Стенните материали също страдат: гипсокартонът набъбва, форми за тапети. Съществува заплаха за безопасното функциониране на електрическите мрежи.

Как "работи" защитният слой

Задачата на хидроизолационните материали е да създадат влагозащита под формата на валежи и изпарения, съдържащи се във въздуха. Снегът, който е опакован под билото на покрива, впоследствие се топи и тече надолу по повърхността на хидроизолационния филм до отливите на основата и оттам в дренажната система. При липсата на този филм влагата щеше да попадне в топлоизолационния материал.

Същият проблем възниква и при стените. Въпреки факта, че сайдинг панелите са монтирани с припокриване, в случай на силен вятър, дъждовната вода все още попада под облицовката през пукнатините. Ако има хидроизолация, влагата тече надолу, без да уврежда конструкцията. Следователно външната декорация на сградата изисква вентилационна междина от 20-30 мм за полагане на изолационния материал.

Основната разлика между висококачествения хидроизолационен филм е способността му да задържа влагата, но в същото време да не пречи на естествената вентилация на стените: филмът е мембрана и следователно парата може свободно да преминава през стените, което означава, че къщата ще "диша".

Когато избирате изолационен материал, трябва да обърнете внимание на факта, че устойчивостта на влага на всеки тип филм е различна: тя се оценява от способността на единица площ да издържа на определен обем вода без течове, както и от количеството пара, преминало през деня. Цената на филмите също е различна: това зависи от тяхното качество и основни характеристики. Колкото по-голяма е колоната вода, която филмът може да издържи (и да пропусне пара в голям обем), толкова по-скъпо ще бъде. Това се обяснява с многослойния характер на такъв материал, но е достатъчен по-евтин вариант за полагане под сайдинг.

Основни правила за хидроизолация

Когато инсталирате хидроизолационен филм, трябва да се спазват определени правила:

 1. При полагане на филма ръбовете трябва да бъдат съединени с припокриване от поне 150 mm, залепване на фугата с лента. В този случай е необходимо да се провери липсата на участъци, които не са покрити с хидроизолация, за да се избегне навлажняване на изолацията.
 2. Филмът трябва да бъде фиксиран по такъв начин, че да не може да се повреди по време на монтажа на сайдинга.
 3. Фолиото се фиксира с поцинковани широкоглави пирони или със скоби с помощта на механичен телбод.
 4. Между фолиото и сайдинга се изисква празнина от около 30 mm, за да се осъществи естествена вентилация.Освен това, когато инсталирате някои видове филми, се изисква да оставите празнина между тях и изолацията: това изискване трябва да бъде посочено в инструкциите от производителя.
 5. Необходимо е да се следи правилната ориентация на филма: ако го поставите от грешната страна, материалът няма да функционира правилно.

Монтаж на хидро и пароизолация ↑

Ролковите материали първо се освобождават от опаковката, след което се полагат върху монтираната решетка от вътрешната й страна. Това може да стане по два начина. Първият е по-предпочитан, тъй като осигурява по-добро уплътнение. Този метод се състои в отвиване на ролката по периметъра на къщата и в същото време закрепване на материала. Побира се отдолу нагоре: първият ред е прикрепен в самото дъно, а следващият ред е по-висок, с припокриване отдолу. В този случай ставите се залепват с лепяща лента.

За по-лесно използване се използва стълб с кръгла запушалка отдолу, за да се предотврати плъзгането на филма. На стълба се поставя ролка филм: такова устройство улеснява отвиването на хидроизолацията.

Вторият метод се състои в отвиване на ролките от горното ниво на сградата надолу: материалът се полага във вертикални успоредни редове. В този случай е необходимо също така да се наблюдава припокриването и да се залепят фугите на редовете.

Хидроизолацията на покрива, извършена с помощта на подобен материал, трябва да минава с долния си ръб върху филма, положен върху стените: това е необходимо, за да може влагата отгоре да изтече от външната страна на материала. Пароизолационният материал се закрепва отвътре по същия начин, но само след монтажа на топлоизолационни плочи.

След като монтажът на хидроизолационния и пароизолационен филм приключи, можете да започнете облицовката на стените на сградата с сайдинг: входните точки на самонарезните винтове няма да нарушат херметичността, тъй като те се завинтват отвън.

Имате ли нужда от предни стъкла за сайдинг?

Доста често можете да почувствате рязко застудяване на закрито. Най-често това се случва в момент, когато зад прозореца има силен поривист вятър. Това важи особено за есенния период. За да избегнете дискомфорт, струва си да изберете правилния изолационен материал.

Силен поривист вятър може да доведе до застудяване на закрито. Не всички строителни материали могат да задържат силния поток от студен въздух. Най-често подобни неприятни ситуации се случват през есента или пролетта. За борба с тази неприятна ситуация има филм за ветрозащита. Тази изолация често се пренебрегва, но не винаги си струва да се прави.

Предно стъкло под сайдинг - панели

По време на възстановителните работи е безопасно да се каже, че е необходима защита от вятър за сайдинг. Неговото присъствие ще помогне да се защитят качествените свойства на топлоизолационния слой.

Ако изолационният слой изпълнява напълно функциите си, тогава на лицето веднага се виждат следните индикатори:

 • като същевременно се поддържат качествените свойства на изолацията, не е необходимо постоянно отопление на помещенията в сградата;
 • атмосферата в помещението се охлажда по-бавно, което улеснява поддържането на определена температура в помещението;
 • при наличие на висококачествен изолационен слой ще предпазите стените от евентуално замръзване при ниски температури;
 • освен всичко друго се разкриват отлични звукоизолационни характеристики.

Минералната вата най-често се използва като изолация за външни стени. Тази изолация има забележителни свойства, но използването й изисква висококачествена хидроизолация. Тъй като откритото проникване на влага има вреден ефект върху свойствата на всяка изолация.


Схема за защита от вятър за сайдинг панели

Много често хидроизолационният филм включва ветроустойчив слой, което елиминира необходимостта от закупуване на допълнителен материал. Не всеки хидроизолационен материал обаче се различава с такива свойства.

При хидроизолация на вятър е много важно отделните парчета материал да се припокриват и фугите да се залепват с високо качество с помощта на специална лента.

Предното стъкло има кратка история на употреба. Можем да кажем, че това е нов материал, който е специално разработен за нови фасадни материали с висока вентилация. Веднага трябва да се каже, че в този случай не можете да направите без специална защита от вятър, в противен случай при силни пориви на студен вятър температурите в стаята бързо ще паднат.

Разновидности на ветроустойчиви филми

В днешно време има изобилие от изолационни материали. Този нюанс не беше пощаден от страната на защитата от вятър, която на съвременния пазар се представя в няколко вида изпълнение, а именно:

 • Дифузни мембрани. С помощта на този материал се извършва не само хидроизолация, но и надеждна защита на изолацията от натоварване от вятър. В този случай материалът се състои от няколко слоя. За по-добри резултати се препоръчва използването на три- или четирислойни филми. Също така си струва да се отбележи, че с помощта на такъв материал също се извършва бариера срещу пара за сайдинг. Дифузните мембрани се считат за най-популярния изолационен материал днес.
 • Ветроустойчив филм. Много компании се занимават с пускането на такива продукти. Този материал е проектиран да издържа на силни ветрови течения, като е надеждна бариера за студения въздух. Такъв филм се характеризира с устойчивост на големи натоварвания, поради което фолиа с повишена плътност се използват като защита от вятър.

Вятърна лента

Когато облицовате външните стени с сайдинг панели, е важно да обърнете внимание на вятърните ламели. Този елемент помага да се задържат товари от внезапни пориви на вятъра. При използването на тези елементи покритието за фасаден сайдинг се износва значително по-малко. Този материал ви позволява значително да преразпределите товара.

Използването на вятърна лента не само значително ще удължи живота на облицовката, но също така ще даде цялостен вид на фасадата на сградата. Струва си да се отбележи, че както в много други случаи, монтирането на такива елементи се извършва при наличието на точни изчисления, в строга последователност. В противен случай използването на вятърни барове няма да даде желания резултат.

Видове ветроустойчиви филми

Вятрозащитен филм за монтаж се произвежда от много производители. Такъв филм за сайдинг може да бъде представен в няколко вида. Най-често срещаните видове вятърна изолация са дифузионните мембрани. Разнообразието от такива мембрани ви позволява да изберете както най-бюджетните, така и по-скъпите опции.

Дифузните мембрани се произвеждат от най-големите производители в Европа и САЩ. На територията на нашата страна производството на такъв материал в момента е слабо развито, което се дължи на високата цена на оборудването. Висококачественият ветроустойчив материал за сайдинг стени има паропропускливост от поне 200 g на квадратен метър. По-високият индекс подобрява паропропускливостта на предното стъкло.

Вятрозащитен филм за монтаж се произвежда от много производители

Водоустойчивите и ветроустойчиви филми играят важна роля в процеса на монтаж, тъй като такива материали са предназначени за значителни натоварвания от вятър. Традиционната версия на материалите за монтаж на хидроизолация и пароизолация има ветроустойчиви свойства, които остават до определени граници.Поради тази причина хидроизолацията и защитата от вятър не гарантират пълно запазване на качеството и експлоатационните параметри на топлоизолацията за сайдинг при екстремни климатични условия.

Вятърна защита и нейните свойства за сайдинг панели

Както показва практиката, този тип изолация на сградата, като защита от вятър, е изключително необходим за създаване на комфортни и уютни условия вътре в сградата. Много често именно заради острите пориви на силен вятър в жилищните помещения е невъзможно да останете без топли дрехи.

Що се отнася до сайдинг панелите, много хора погрешно мислят, че въздушните потоци не проникват през него. Това мнение е погрешно. Както показва практиката, въздушните потоци са навсякъде. Поради това обикновена облицовка на сайдинг няма да е достатъчна и ще трябва да инсталирате висококачествена вятърна защита.


Ветрозащитен филм, прикрепен към фасадата на къщата

Предното стъкло е вид мембрана, която действа като бариера срещу остри студени течения. Тази мембрана е проектирана да съдържа външни въздушни потоци, но позволява на въздуха да преминава отвътре. В случай на инсталиране, основното нещо е да не сгрешите и да не инсталирате филма обратно. В противен случай ще бъде невъзможно да се постигнат комфортни условия в жилищните помещения.

Добре инсталираната вятърна изолация трябва да има следните свойства:

 • Защита на конструкцията срещу евентуално проникване на влага.
 • Ветроустойчивият слой покрива изцяло цялата повърхност на стените, като същевременно затваря възможните пропуски в изолацията.
 • Повърхността на такъв материал трябва да улесни отстраняването на влагата, като същевременно не позволява влагата вътре.

Вечният въпрос: какво да правя?

Подкрепяме гледната точка на онези специалисти по строителна физика и технолози, работещи в областта на дървеното жилищно строителство, че пароизолация не е необходима при изолация на дървена къща. Единственият случай, когато поставянето на пароизолация между носещата стена и изолацията може да бъде оправдано - къщата (дача) се използва сезонно, рядко се отоплява през зимата или стаите се поддържат на минимална температура и те са добре вентилирани. При този режим на работа температурната разлика и съответно абсолютната влажност отвън и отвътре е ниска. За къща, в която хората живеят постоянно, има вътрешни източници на влага (дишане на хора, пара от кухненски съдове и душове, влага от поливане на домашни растения), бариерата срещу пара е по-вероятно да бъде вредна, отколкото полезна. Не винаги е възможно да се направи без филм, особено ако трупите са неравномерни, а изолацията е твърде мека или дори запълнена. В този случай вятърната изолация (с най-висока стойност на предаване на пари), строителната дъска, занаятчийската хартия и дори спанбондът, който е изпълнил предназначението си в градината, могат да бъдат положени като ограничаващ материал между стената и изолационната конструкция за сайдинг.

Като контрааргумент на липсата на пароизолация, поддръжниците на нейното поставяне казват, че изолацията, която не е защитена от проникване на пара, ще бъде навлажнена и нейните топлинни характеристики ще се влошат. Уви, те са прави. Но вентилационната междина улеснява отстраняването на влагата и относително малък (5-15%) спад в топлинно-защитните свойства е принудителна жертва в борбата за издръжливостта на сградата.

Важно е да знаете: пароизолация не е необходима при изолиране на дървена къща, в която хората живеят целогодишно.

Не можете да направите това, ако къщата е обитавана целогодишно! Стените, "увити" в пергамент, ще се подгизнат и ще станат беззащитни срещу повреда от плесени

Монтиране на ветрозащита

Когато инсталирате ветроустойчив филм, както в случая на хидроизолационен слой, филмът се припокрива. Всички съединения, които се образуват, трябва да бъдат залепени със специална хидроизолационна лента. В този случай се изисква да се използва точно такава лента, това ще предпази конструкцията от проникването на студен въздух.

Когато избирате лента, не забравяйте, че този материал трябва да има добра паропропускливост. Не би трябвало да има затруднения с придобиването на такива продукти, тъй като такъв строителен елемент обикновено се произвежда от същия производител като водоустойчивия филм.

Що се отнася до припокриването, за да се постигне най-добро представяне, се препоръчва да се направи поне 15 сантиметра.

Филмовият материал се зашива върху завършената рамка, което прави отстъп от изолацията с 2 - 3 сантиметра. Тази празнина е необходима за вентилация.

Както става ясно, без висококачествена вятърна защита е почти невъзможно да се постигнат комфортни условия на живот. Използването му е от съществено значение за почти всяко външно покритие на стената. Този материал се използва за изолиране само на частни къщи, тъй като използването му в многоквартирни сгради е трудно. Що се отнася до облицовката на сградата с сайдинг панели, тук не можете да направите без използването на ветроустойчив филм.

Допълнителни детайли

За да бъде процесът на облицовка с винилов сайдинг още по-лесен, се предлагат допълнителни компоненти за продажба:

 • Стартови и финални ленти. Те ще помогнат за равномерното и точно инсталиране на цялото покритие, както и ще дадат на къщата още по-естетичен вид.
 • Ъгли - конструкции, които ви позволяват най-точно да скриете краищата на дъските и да направите подчертаните ъгли.
 • Специализирани облицовки за врати и прозорци. Те ще допълнят имиджа на къщата и ще помогнат безпроблемно да подредят отворите на вратите и прозорците.
 • Профили за врати и прозорци. Предпазвайте от възможността за изкривявания.
 • Специален профил за странично фиксиране на стандартни панели. При желание може да се използва и като листове за отвори.
 • Фаска за монтиране на профила на покрива без особени проблеми.
 • Приливи и отливи, предназначени да създадат дренаж към покрива.
 • Таванни панели. Тези детайли са необходими за украса на тавана на веранда или тераса. Тези елементи осигуряват добра вентилация и защита от паразити.

Парна бариера за сайдинг: кога и защо имате нужда от нея

Когато ни помолят да изчислим разходите за облицовка на къща с сайдинг, често ни задават въпроса: „Изчислихте ли бариерата срещу пара за сайдинг?“.

В същото време най-често клиентът не разбира за какво говори. Но това е поправимо.

В тази статия ще научите какво представлява пароизолация, за какво е предназначена и кога е необходимо да се направи бариера под сайдинг.

Какво е пароизолация

Парна бариера е нетъкан материал под формата на филм, навит на руло.

На тази снимка първият етаж на къщата е обвит с пароизолация преди изолация (щракнете, за да видите всички снимки от този обект)

Най-простата и евтина пароизолация е найлоновото фолио.

Но има и по-усъвършенствани видове: мембрани с ограничено едностранно предаване на пари и т.н.

Целта на тази статия не е да опише всички видове пароизолация, а да ви помогне да разберете дали е необходима пароизолация, когато облицовате къщата си с сайдинг, така че няма да навлизам дълбоко в обхвата на мембраните и филмите.

Защо се нуждаете от пароизолация като цяло и по-специално от сайдинг

Както подсказва името, парна бариера изолира парите, създавайки бариера за нейното движение от по-топла стая към по-студена (отвън).

Ако позволите на парата (вода в газообразно състояние) да премине през стената на къщата ви, тогава в даден момент състоянието ще се промени и газът (парата) ще се превърне в течност (вода).

Мястото, където водната пара се кондензира и се превръща в течност, се нарича точка на оросяване.

Обикновено се намира някъде вътре в стената на вашата къща.

Ако на парата не е позволено да „пълзи“ до точката на оросяване, тя никога няма да стане влага (течност).

Разположението на точката на оросяване зависи от разликата във влажността и температурата между две стаи или между стая във вашата къща и улица.

Колкото по-топла е къщата и колкото по-студена е навън, толкова по-близо е точката на оросяване до външната повърхност на стената.

След като прекъснете външното движение на парите във въздуха във вашия дом, вие ги предпазвате от ликвидация (кондензация), тъй като те не достигат точката на оросяване.

Как кондензът може да увреди дома ви

Жителите на панелни къщи най-вероятно са се сблъсквали с овлажняване на стените в къщата през студения сезон.

Това овлажняване се дължи на преминаването на точката на оросяване във вътрешността на къщата и парите се превръщат в течност точно на стената.

По-често не виждаме процеса на кондензация, тъй като точката на оросяване е вътре в стената.

Но ако решите да изолирате къщата с сайдинг, тогава точката на оросяване се измества още повече навън и сега ще бъде вътре в изолацията (особено ако изолацията е по-дебела от 50 мм).

В случая на експандиран полистирол (полистирол) това не е проблем, тъй като самият той е пароизолация и не провежда пара.

Но ако изолирате къщата под сайдинг с минерална вата (плочи от минерална вата), които имат добра паропропускливост, тогава в такава плоча ще се образува конденз.

С други думи, изолацията ще се намокри отвътре поради температурната разлика между помещението и отвън.

Мократа изолация е лоша изолация.

Увеличете съдържанието на влага в изолацията само с 5% и нейната топлоизолационна способност става два пъти по-ниска.

Лесно е да се разбере това: изолацията под сайдинг с дебелина 100 mm без пароизолация се загрява по същия начин като 50 mm с пароизолация.

Ако не направите пароизолация, тогава плащате за изолация два пъти повече, отколкото получавате.

Между другото, имаме страхотна статия за грешките при изолацията. Кликнете тук: 5 грешки при изолиране на къща под сайдинг.

Когато имате нужда от парна бариера под сайдинг

Както следва от горното, пароизолация е необходима, ако изолирате къща под сайдинг, когато инсталирате изолиран сайдинг.

На тази снимка можете да видите изолацията, монтирана на пароизолацията (щракнете, за да видите всички снимки от този обект)

Във всеки друг случай няма смисъл в бариерата срещу пара и се нуждаете от подобен на външен вид, но напълно различен материал: ветроизолация или, както се нарича, ветроизолация.

Ако изолирате къщата под сайдинг, тогава все още ще се нуждаете от защита от вятър.

Ще затвори изолацията отвън.

При правилна изолация на къщата с сайдинг се получава многослойна торта: сайдинг, под нея ветроизолация, под нея нагревател, под нея бариера срещу пара, прикрепена към стената на къщата.

Редът на работа при изолиране на къща с сайдинг

И така, решихте, че стените на къщата ви трябва да бъдат изолирани.

В какъв ред се прави:

Монтаж на пароизолация на стената на къщата

Първо, ние предпазваме изолацията от пара, която ще проникне в нея от вътрешността на къщата.

За целта монтираме пароизолацията директно на стената на къщата, винаги с припокриване:

На тази снимка можете да видите парна бариера, инсталирана на дървена къща преди изолация с сайдинг (вижте всички снимки от този обект: щракнете тук)

Между другото, имаме страхотна статия за сайдинг къщи от сайдинг. Щракнете тук: Сайдинг от дървена къща.

Монтаж на изолация над пароизолация

След това монтираме изолацията, заради която е започнала бариерата срещу пара под сайдинга.

Сега можем да бъдем спокойни: изолацията е надеждно защитена от проникване на влага под формата на пара от вътрешната страна на къщата.

В STK Etalon изолацията се извършва без студени мостове, което е едно от многото предимства при поръчването на монтаж на сайдинг от нас.

На тази снимка изолацията вече е монтирана на върха на пароизолацията и е притисната надолу от първия слой на щайгата, но все още не е затворена с ветроизолация

Монтаж на хидроизолация (защита от вятър и влага) върху изолацията

Сега ние предпазваме изолацията от влага, която може да попадне в нея отвън и намаляваме нейната топлоизолационна способност, за което я прикрепихме към стената.

Трябва да затворим изолацията със защита от вятър-вода, тя е и изолация от вятър-вода, тя също е защита от вятър и влага.

На снимката изолацията е покрита с вятърна защита, която е фиксирана от частично монтирания втори слой на щайгата

Монтаж на сайдинг върху ветроизолация

Цялата работа по създаването на топла „торта“ е завършена.

Сега покриваме всичко това с сайдинг и къщата става топла и уютна, докато нейната „подкожна мазнина“ (изолация) е надеждно защитена от влага от двете страни.

Вижте всички снимки от този имот: кликнете тук

Кога не е необходима парна бариера под сайдинг?

Едно Вече знаете отговора на тези въпроси: ако къщата не е изолирана, тогава не е необходима пароизолация (но е необходима защита от вятър).

Второ Отговор: няма да ви е необходима парна бариера под сайдинга (или по-точно под изолацията), ако тя вече е на стените на къщата ви вътре.

Парна бариера

Пароизолацията е монтирана между стената и изолацията - това е защитата на изолацията отвътре. Такъв филм не позволява на влагата или парата да преминават. Неговата задача е да предотврати навлизането на пара в изолацията от вътрешността на къщата.

Колко пара се отделя от помещенията? Например, един човек изпуска до 1,5 литра вода под формата на пара на ден. Без пароизолация, повече или по-малко от тази влага (в зависимост от вентилацията в помещението) ще се абсорбира в стените и в изолацията.

Предлагаме пароизолационни филми:

 • Ютафол N96
  - трислойна пароизолация с подсилваща мрежа;
 • Изоспан В, С
  - двуслойна пароизолация с грапава обратна страна - ускорява изпарението на влагата;
 • Изоспан D
  - високоякостна тъкана пароизолация.

Хидроизолация за сайдинг - материали и етапи на работа

Фасадната декорация на сайдинг е популярно решение в частното ниско строителство. Използването на сайдинг ви позволява да се предпазите от дъжд, вятър, температурни промени и в същото време да украсите вили, стопански постройки, гаражи или бани. Този довършителен материал е лесен за почистване и запазва първоначалния си вид за дълго време. За да се увеличат спестяващите топлина характеристики на къщата, често се поставя слой изолация под сайдинг. За да предпази топлоизолационния слой от намокряне, върху него е монтиран хидроизолационен материал. При липса на изолация все още е необходима хидроизолация.

Сайдингът успешно имитира популярни декоративни материали като облицовъчни тухли или естествено дърво, но струва много по-малко.

Функции на хидроизолация под сайдинг

Хидроизолационните материали, поставени под външната обвивка, се използват за решаване на следните задачи:

 • Виниловият или метален сайдинг не се намокри, но течащата връзка на панелите води до проникване на влага в празнините, което води до деформация на изолацията. Като топлоизолатор за сайдинг най-често се използва минерална или стъклена вата. Това са негорими, леки материали с отлични топлинно спестяващи характеристики. Но когато са мокри, те напълно губят представянето си. Влагата, проникваща между панелите, също уврежда стенните материали - гипсокартон и тапети; използването на електрически уреди може да стане опасно. Когато се монтира хидроизолация, влагата тече надолу, без да разрушава топлоизолационния материал и конструкцията на стената.
 • Снегът, трупащ се под билото на покрива, постепенно се топи и се стича по стените. Ако е монтиран хидроизолационен материал, влагата преминава през него до основната слепа зона, а след това към дренажната система.

Висококачественият хидроизолационен филм задържа влагата, но не пречи на естествената вентилация на стените, така че парата от къщата може да излезе.

В комбинация с хидроизолационни материали често се използва пароизолация за защита на изолацията от пара, идваща от къщата. Парата се кондензира и влагата прониква през изолацията.Пароизолацията се поставя между стената и изолацията.

Съвременните пароизолационни материали не улавят напълно парата. За да се предотврати "парниковият ефект" в къщата, измерено количество въздушен поток преминава през пароизолацията. Излишната влага се задържа на повърхността на пароизолацията и малки количества изсушен въздух не увреждат изолацията.

Необходимостта от пароизолация се определя от вида на топлоизолационния материал

Защо е необходима хидроизолация

Виниловият и сутеренният сайдинг осигуряват добра защита от дъждовни душове. Но панелите текат. През тях въздухът преминава свободно, къщата „диша“, а влагата постъпва с въздуха.

Съвременните нагреватели от минерална и стъклена вата имат отлични топлоизолационни свойства, огнеупорни са и леки. Но те се страхуват от водата. Когато са мокри, те губят своите качества, стават тежки и деформирани.

Дори ако фасадната облицовка се извършва без изолация, тогава все още е необходима хидроизолация - за да се предпазят стенните конструкции от намокряне.

Следователно инсталирането на хидроизолация винаги се изисква при декориране на къща с сайдинг.

Изолация под сайдинг - най-добрите варианти

Топлоизолационният материал се избира в зависимост от климата, предназначението на къщата (за периодично или постоянно пребиваване), наличието на постоянни ветрове и нивото на влажност.

Могат да се разграничат следните основни видове изолация:

 • Ролковите материали имат малка дебелина - до 20 мм, закрепват се директно към стената с лепила и се използват в топъл климат.
 • Основата на изолацията от минерална вата е базалт, силикатни влакна или влакна от други скали. Една от разновидностите на такива топлоизолатори е стъклената вата. Плочите и постелките от такива влакна се произвеждат меки, полутвърди, твърди. Материалите имат отлични топлоспестяващи, звукоизолиращи характеристики, но доста висок коефициент на водопоглъщане. Такива нагреватели изискват опаковане върху пароизолационната стена преди тяхното инсталиране.

За сгради, изградени от напълно паронепропускливи материали, не се изисква бариера срещу пара за сайдинг. Но в този случай вътрешната изолация е противопоказана, тъй като топлоизолацията определено ще се намокри.

 • Пенопластът и екструдираната полистиролова пяна имат по-ниска абсорбция от минералната вата.

Видове и свойства на изолацията

Плътните плочи от минерални влакна („базалтова вата“) са идеален изолационен материал за дървена къща за сайдинг. Топлопроводимостта не отстъпва нито на тухла, нито на дърво. Добрата въздухопропускливост позволява на памучната вата да "диша" не по-зле от дървото. Стандартните размери ви позволяват точно да определите количеството и площта на изолацията.

Плочите с маркировка ПЖ-150 (полутвърда), ПЖ-175 (твърда) и ПЖ-200 (повишена твърдост) са предназначени за изолация на външни стени (цифрите показват средната плътност на материала в kg / m3). Първите и вторите са по-често използвани за изолация, вторите обикновено отиват за подобрена противопожарна защита. Размерите на плочата са 60 × 125 cm, а дебелината е от 2 до 12 cm, в зависимост от плътността. За дървена къща е подходящ PZh-175 с дебелина 5–8 см. Изолацията може да бъде залепена с хартия или фибростъкло, зашити с конец. Минералните влакна не се разлагат, не изгарят, не се свиват. В зависимост от компресираното с влакното свързващо вещество хигроскопичността се променя. Единственият недостатък на плочите е, че когато се намокри, топлопроводимостта намалява. Следователно се изискват два вида защита: между стената и изолацията се полага мембрана за бариера, а под сайдинг се полага хидроизолация (плътен филм).

Защо предното стъкло е монтирано под сайдинг

В Русия най-много и заслужени нагреватели са "URSA" (URSA) (Ижевск), "Technonikol" (Назарово). За закрепване към стени са необходими дълги пирони и кръгли плочи с диаметър 3-4 см за капачките. В продажба има специални крепежни елементи.

Процедурата за инсталиране на сайдинг с полагане на пароизолация, изолация и хидроизолация

Помислете за етапите на фасадното облицоване с сайдинг, като използвате примера на дървена къща и изолация от минерална вата:

 • Повърхността на стените се почиства от мръсотия, пукнатини се шпакловат с теглич или силиконови уплътнители.
 • Пароизолационният филм е прикрепен към стената с грубата страна с телбод, краищата са залепени с лента.
 • За закрепване на изолационния материал е направена вертикална щайга от дървен материал, обработен със смеси против гниене.
 • Плочите от минерална вата се полагат плътно, без пролуки. Такъв материал може да запази позицията си без използването на крепежни елементи. В студените райони се полагат два топлоизолационни слоя.
 • Към изолацията се полага хидроизолационен филм или мембрана и се закрепва с припокриване към вертикалната щайга със строителен телбод. Краищата на хидроизолацията са залепени с лента.
 • Върху хидроизолацията е монтирана контрарешетка, към която е прикрепен сайдингът. Решетката на контра е не само рамка за сайдинг, но също така образува вентилационна междина, която позволява на изолацията да "диша".
 • Някои видове хидроизолационни материали допълнително изискват спазване на разликата между топлоизолацията и хидробариерата.

  Върху фиксираната хидроизолация под сайдинг от бара или метален профил е монтирана контрарешетка, втората опция е по-трайна и надеждна

  Кога е необходима пароизолация и хидроизолация?

  Пароизолация се изисква в онези конструкции, където паропропускливостта на стената и топлоизолатора е висока. Например, когато се изолира панелна къща с полиуретанова пяна, не е необходима бариера срещу пара и е необходима принудителна вентилационна система за отстраняване на водни пари, за да не се получи висока влажност в къщата, а заедно с това - плесен и плесен. Тухлена къща вече ще изисква устройство за бариера срещу пара.

  Чистата хидроизолация за сайдинг изобщо не е необходима. За да се предотврати навлизането на влагата от атмосферата дълбоко в топлоизолационния слой, е необходима пароизолация. Но за да бъде изведен кондензатът, натрупан върху него, между облицовката и изолацията се подрежда вентилирана междина с ширина най-малко 40 mm.

  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни