Ние сами изработваме тръбопроводи за отоплителни системи: изчисляване, монтаж, изисквания и диаметър на тръбата


Най-удобният и икономичен начин за отопление на дома ви е инсталирането на подово отопление. Този метод задържа значително количество топлина - до 20-30% при височина на тавана около 2,5 м и до 50% при по-високи тавани (3,5 м и по-високи). Но водният топлоизолиран под е доста сложна инженерна система, устройството му изисква определени познания.

Приветствам моя редовен читател и предлагам на вниманието му статия за това какво е оптималното разстояние между тръбите на топъл под и от какви фактори зависи.

Предимствата на отоплението на къща с топъл под са много:

 • Цялото помещение се отоплява и то по най-физиологично удобния начин - отдолу е по-топло, на нивото на главата по-хладно.
 • Няма силна конвекция, топлината не се издига до тавана и не се губи, поради което такова отопление е по-икономично.
 • Прахът и мръсотията не се събират върху нагревателите.
 • Устройствата и комуникациите не заемат място, завесите и мебелите не пречат на конструкцията на топъл под и не пречат на работата му.

Но комфортно отопление се получава само при правилна инсталация и настройка на отоплителната система. Един от основните фактори, които определят мощността на топъл под, е разстоянието между отоплителните тръби.

Общи стъпки за инсталиране

Обикновено тръбите се полагат така, че разстоянието между тях да е 100-300 мм. По-точно, стъпката се определя само след изчисляване на общата дължина на тръбопровода и определяне на отоплителната площ (площ на помещението минус площта на обемисти мебели). На практика разстоянието се изчислява приблизително (виж по-долу), след което се изчертава схема за полагане на топъл под и се посочва стъпката.

Приблизителното разстояние в баните е 100-150 мм, в жилищните помещения - 250 мм, 300-350 мм в коридорите, фоайетата, кухните, помощните помещения, килерите и др. Повече в останалата част от стаята. Всеки метод за поставяне на топли тръбопроводи може да има различна стъпка в различните части на стаята.

Как правилно да позиционирате отоплителните тръби

Разстоянието между отоплителните тръби с паралелно полагане не трябва да бъде по-малко от 200 mm, както е посочено в параграф 3.22. Правилото важи както за гладки, така и за оребрени тръби, при условие че са свързани към съседен радиатор.

В този случай основните дължини на отстъпите от елементите на стаята се променят:

  тръбите оставят мазилката с 25 mm; разстоянието от пода е най-малко 200 mm.

Паралелните тръбопроводи изискват допълнителни грижи. Нещо повече, това е най-удобният начин за позициониране на частица в системата. За да се извърши правилно паралелното полагане на тръби, е по-добре да се ориентирате по инструкциите и снимката.

Специално подреждане се отнася и за крепежните елементи (скоби, скоби и др.), Които поддържат отоплението.

Например разстоянието между скобите на полипропиленовите отоплителни тръби се определя в зависимост от техния диаметър и температурата на водата вътре. С диаметър 40 и градусов индекс 40, скобите са разположени на разстояние 900 мм. Таблицата за това как са разположени клиповете може да се намери в строителната документация, но не и в SNiP.

Как се изчислява дължината на тръбата?

Традиционно изчисленията предполагат, че 5 м тръба са достатъчни за отопление на 1 м² под (виж таблицата по-горе). Номиналното разстояние ще бъде 200 mm. Въз основа на това съотношение можете да изчислите номиналната дължина на целия тръбопровод: умножете общата площ на помещението по 5 и закръглете нагоре.

За ъгловите стаи с един прозорец е по-добре да увеличите тази дължина с 20% (с 1,2), с два прозореца - с 30% (с 1,3).За северните райони на Руската федерация е необходимо получената дължина да се умножи с още 20% (с 1,2).

Например за ъглова стая с площ 20 м² с два прозореца и в студен регион на Русия дължината на тръбопровода ще бъде:

Това изчисление използва цялата площ на стаята, без да се приспада площта на големи мебели. Това се прави, тъй като въздухът над диваните (и дори шкафовете) също трябва да се нагрява, част от топлината се изразходва за отопление на самите мебели. Изчислено от намалената площ, стаята ще бъде хладна, а в малка стая, затрупана с мебели, може да е просто студено.

Когато купувате, трябва да добавите малък марж за завои и неточности (6% или коефициент 1,06) и да удвоите разстоянието от колектора до стаята.

Определяне на максималната дължина на един контур

Максималната дължина на една верига в никакъв случай не трябва да надвишава 100 m - в противен случай помпата просто няма да избута охлаждащата течност в веригата. И е по-добре да разделите стометровата верига на две - отоплението ще се подобри и при прекомерно нагряване винаги можете да регулирате отоплението на всяка верига с помощта на трипътен клапан в колекторния възел.

Разстояние между тръбите и пода

Най-важното е да се изчисли правилното положение на решетките и тръбите на радиатора спрямо пода. В зависимост от разстоянието до него се определя ефективността на отоплението, както и нивото на безопасност на отоплителната система и отделна тръба.

Разстояние между тръбите и пода

Разстояние между тръбите и пода

В момента SNIP определя следните норми:

 • разстояние до пода най-малко 60 mm;
 • от 50 мм, броейки от долния ръб на дъските на перваза на прозореца;
 • най-малко 25 mm от мазилката на вертикалната повърхност (стени).

Тези цифри се изчисляват въз основа на това, че съседните материали, които заобикалят отоплението, са негорими. Ако един или повече от тях могат да се запалят, трябва да се спази основното правило: най-малко 10 mm от горимата повърхност до радиатора или тръбите. Тогава отоплението през водопровода няма да доведе до пожар.

Медицински институции, образователни институции се различават по своята специфичност на полагане на комуникации. В тях от радиатора до пода трябва да останат най-малко 100 mm, а продуктът трябва да е на 60 mm от стената. Този подход повишава безопасността на отслабено или детско тяло, дори ако подаването на вода за отопление е прекъснато.

SNiP 3.20 предполага, че разстоянието до прозореца се изчислява според перваза на прозореца. Но той, в реда по-долу, посочва, че при липса на дъски на перваза на прозореца, трябва да се обърне внимание на долния ръб на прозореца. От него се отделят 50 мм, ако системата се полага.

Посочените стойности са валидни за всички видове радиатори, единственото изключение е направено за блокове в болници. Разстоянието между отоплителните тръби в пода е най-малко 150 мм - това е единствената опция за отопление, различна от останалите по отношение на параметрите.

Важно! Параграф 3.20 също предполага, че тръбопроводната мрежа, когато е отворена, позволява доставката на допълнителни комуникации. Това е много важно изискване при инсталиране на отопление, защото често полипропиленовите и металните тръби са поставени твърде плътно и неправилно, което води до прегряване.

Форми за оформяне

Има различни начини за полагане на тръбопроводи в замазка.

Змия

При полагане в змия или меандър тръбопроводите се поставят успоредно. В същото време стаята се загрява неравномерно. Методът е подходящ за малки стаи. Змията се използва в комбиниран метод за монтаж - комуникациите се полагат по външната стена и се отрязва студен въздух.

При полагане със змия е необходимо кратко разстояние или допълнително отопление (радиатори).

Ъглова змия

Тръбата се полага по външния ъгъл, следващите завои се полагат успоредно, така че тръбопроводът да заема квадрат. Подходящ за отопление на ъгли. Двойната ъглова змия се използва за стаи с три външни стени.

Двойна змия

Началото и краят на един отоплителен кръг се полагат паралелно. От всички опции за змии, той осигурява най-равномерното отопление на стаята.

Охлюв

В противен случай този метод се нарича охлюв, черупка, спирала. Тръбопроводите са положени спирално, осигурявайки най-равномерно нагряване на цялата площ. Толкова е удобно да поставяте тръби в големи помещения.

Кой път е по-добър

Комбинацията от две опции за монтаж ви позволява да подредите оптимално комуникациите в стаята. В големите стаи е по-добре да използвате охлюв или да го комбинирате със змия - поставете няколко тръби със змия близо до външната стена и подредете тръбите в спирала върху останалата част от зоната.

Змия срещу външната стена ще отсече студа от стените и прозорците. Можете да настроите тази верига на по-висока температура на отоплителната среда.

В малки стаи, например, баня, коридор, змия е оптимално. В средно големи стаи има двойна змия. Когато полагате тръби по метода на ъгловата змия, стаята ще се затопли неравномерно, използването на ъглова змия е подходящо само при затопляне на ъглите с комбинирано полагане.

Често комбинирани опции или промяна в разстоянието се използват умишлено - за компенсиране на неотопляеми площи (под мека мебел) или за отопление на работно място, детски кът за деца и т.н. Например, по-добре е да загреете малко повече:

 1. Зоната близо до бюрото, шевната машина или пианото - там човек седи неподвижен и може да замръзне.
 2. Част от стаята, където децата играят често и много.
 3. Топли зони около леглото, кът за сядане с мека мебел в хола.

Във всеки случай, преди да инсталирате със собствените си ръце, трябва да нарисувате схема на полагане на тръбопровод, като изчислите дължината на тръбопровода и разстоянието между завоите. След това се въоръжете с молив и милиметрова хартия и нарисувайте диаграма, като вземете предвид подреждането на мебелите и метода за полагане на топлия под. В същото време вземете предвид увеличаването на честотата на полагане в близост до мека мебел, легла и други места, изискващи топлина.

Тънкостите на полагане и свързване на тръбопроводи могат да се видят в нашето видео.

Топъл под: какво се взема предвид при изчисляването

За да се организира ефективната работа на отоплението, е необходимо правилно да се изчисли разстоянието между тръбите на подовото отопление - стъпката на полагане на тръбата. Този показател зависи от коефициента на топлопроводимост на материала, от който е направен, и неговия диаметър, както и мястото на полагане и възможните топлинни загуби. Неправилното изчисление ще доведе или до прегряване на повърхността, или до дискомфорт, свързан с температурни промени.

Изчисляване на водното подово отопление, материали

Коефициент на топлопроводимост

Определянето на разстоянието между контурите на контура трябва да започне с избора на основния консуматив. За да направите това, трябва да определите кои тръби провеждат най-добре топлината и традиционно се използват за организиране на топъл воден под, като ги подреждат в низходящ ред.

 • Мед.
 • Стомана.
 • Металопластика.
 • Омрежен полиетилен.
 • Полипропилен.


  Разстояние между опорите за тръбопровод

Стъпката между тръбите, изработени от материали с висока топлопроводимост, винаги е по-голяма. Медните и стоманените гофрирани тръби провеждат най-добре топлината. Въпреки това, те се използват много рядко при подреждането на водно топъл под поради високата им цена. И най-лошото от всичко е, че полипропиленът провежда топлина, която рядко се използва поради лошата си еластичност.

Най-популярните материали са омрежен полиетилен и метално подсилена пластмаса.

Диаметър на тръбата

Колкото по-малък е диаметърът на основния елемент на системата, толкова по-малко трябва да направите разстоянието между контурите в контура.Когато се използва тръба с по-голям диаметър, стъпката на полагане в контура се увеличава съответно.

 • Полага се тръба с диаметър 16 mm с минимално разстояние 10-15 cm.
 • С увеличаване на диаметъра до 20 mm, стъпката на полагане също се увеличава. В този случай тя може да бъде 15-20 cm.
 • Когато използвате тръба с диаметър 25 mm, разстоянието между пантите трябва да бъде между 20 cm и 30 cm.

  Тръби SANEXT за подово отопление
  Тръби SANEXT за подово отопление

Експертите не препоръчват използването на тръби с по-малък или по-голям диаметър при полагане на контурите на топъл воден под, тъй като когато се използват, отоплението ще загуби своята ефективност.

Тръби за подово отопление

Загуба на топлина и местоположение

Стъпката между контурите във водната система за подово отопление може да бъде постоянна или променлива. Обикновено се наблюдава постоянна стъпка в промишлени помещения и в помещения, които имат строги изисквания за температурата на въздуха, например в баните.

Изчисляване на дължината на контура на водното подово отопление

 • В големи индустриални помещения, както и басейни и водни паркове, разстоянието между пантите трябва да бъде 20 см (при условие, че се използва консуматив с диаметър 20 мм).
 • В баните стъпката на полагане трябва да бъде 15 cm.
 • Във всички останали случаи се използва променлива стъпка. Минималното разстояние между завоите се наблюдава по стените в контакт с улицата, тъй като именно на тези места се наблюдават най-големите загуби на топлина. С увеличаването на разстоянието от външните стени стъпката се увеличава.
 • Като цяло, оптималният размер на стъпката на полагане се определя въз основа на изчислената мощност на топлинните загуби.
 • Ако топлинните загуби са по-малки от 50 W / m², разстоянието за монтаж в контура може да бъде 30 cm.
 • Ако топлинното натоварване надвишава 80 W / m², тогава се спазва минималната стъпка.

Възможно ли е да се присъедини към тръба за топъл под

Когато полагате медна система в замазка, тръбите най-вероятно ще трябва да бъдат скачени заедно. Такава връзка е надеждна и издръжлива. Паяното свързване на полипропиленови тръби и заваряването на полиетилен с помощта на термисторен съединител също са надеждни. Въпросът е по-сложен с използването на фитинги за HDPE, PE-X и термостабилен полиетилен (PE RT).

Могат да се използват пресови фитинги, макар и нежелателно (всичко може да се случи, всяка връзка може да изтече). Но когато свързвате тръбопроводи към колектора, пресовите фитинги са незаменими. Не е разрешено свързването на тръбите помежду си с помощта на фитинги за натиск и компресия. Същото важи и за HDPE цангови съединители.

Препоръчително е да използвате гъвкави тръби в едно цяло парче - това е по-надеждно. Изсушаването на пода, поправката на долната стая и счупването на замазката в случай на теч са по-скъпи.

Тръби за подово отопление

За монтаж на конструкцията "топъл под" се използват полиетиленови или металопластични продукти. Всеки вид продукт има както предимства, така и недостатъци, които трябва да се имат предвид преди започване на работа.

В съвременното строителство, както промишлено, така и гражданско, за такива системи се използват тръби с външен диаметър 16 или 20 милиметра.

Полиетиленовите продукти имат следните предимства:

  материалът на производство е толкова мек, че ви позволява свободно да полагате тръби в спирала или змия, като избирате всеки ъгъл на въртене за елементите на веригата; устойчивост на корозионни процеси; просто полагане; издръжливост; ниска топлопроводимост; екологичност; ниска разходи; тръбопроводът, по който се движи охлаждащата течност, е в състояние да издържа на работната температура е в рамките на 40-50 40C, а критичната температура е 90⁰-95⁰C.

Мекотата на полиетилена е не само предимство на този материал, но и негов недостатък, тъй като когато се полага горната бетонна замазка, системата трябва да се напълни с вода, за да се предотврати деформация.

Изделия от армирана пластмаса се държат различно при полагане, тъй като се страхуват от резки завои - те могат да образуват зала, в резултат на което тръбата ще започне да изтича. Критичната температура за металопластика е 90⁰C, а в стандартен режим на работа е около 60⁰C (за повече подробности: „Коя металопластикова тръба е по-добра за топъл под“).

От предимствата на металопластичните тръби трябва да се отбележи тяхната армировка, поради което при изливането на горната част на замазката няма нужда да се запълва веригата с вода. Такъв показател като пренос на топлина от металопластмаса и полиетилен при подобни условия на монтаж е идентичен. От другите предимства на металопластичните изделия (вж.

снимка) може да се отбележи: добра топлопроводимост, поради наличието на алуминиев слой; корозия и химическа устойчивост; липса на тенденция към образуване на отлагания по вътрешните стени. Експертите съветват при закупуване на металопластикови тръби да се даде предимство на безшевните продукти За да проверите независимо качеството на тези продукти, трябва да отрежете парче от около 5 милиметра. Необходимо е да се отстрани полиетиленовата защита заедно с лепилото от нея и да се провери дали носещият алуминиев слой има шев. В случай, че изолацията не може да бъде премахната, тогава този момент показва високото качество на продукта и в него няма следи от запояване.

Разход на материали

Необходимото количество материал директно зависи от избора на метода на подреждане и стъпката на тръбите в рамките на една верига.

Проектирането на инсталационната схема за материали се извършва така, че отоплителният кръг улавя максималната площ, като се вземе предвид вдлъбнатината от стените от 25-30 см. В същото време площите на пода, върху които се намират тежки мебели и обемисти предмети трябва да бъдат поставени, камина, вана, големи домакински уреди, слушалки за кухня и хол, вградени гардероби и др. не се отопляват.

Изчисляване на системата за подово отопление

Повърхностите над 40 m² са оборудвани с най-малко две работни вериги, често използващи метода на подреждане на тръби "двойна змия".

За да изчислите приблизителната дължина на материала, трябва да използвате формулата:

D = S / M ˟ k

 • D е дължината на тръбата;
 • S - отопляема подова повърхност;
 • М - стъпка;
 • k - индикатор за запас, който е в диапазона от 1,1-1,4.

Опции за полагане на тръби

Разходът на материали и количеството топлина в помещението зависят от начина на монтаж. Има три основни техники за поставяне на тръби на пода:

Опции за полагане на тръби

Полагането на "змия" се характеризира с простота на проектиране и монтаж, което определя широкото му използване. Разположението на серпентинната тръба е идеално за помещения с ниски топлинни загуби, промишлени съоръжения, които се нуждаят от целогодишно отопление.

Полагане на тръбата със змия

Но такова разположение на топлинните източници може да доведе до температурни разлики в различните части на пода, което ще повлияе на степента на комфорт и възможността за превишаване на допустимите стойности на SNiP по определени зони, според които температурата е максимална за отопляем под покритията в местата на постоянно присъствие на хора е + 25 ° С, периодично + 32 ° C. За да се намали ефектът от неравномерното нагряване по време на проектирането, се налагат редица ограничения върху входовете и изходите на отоплителните кръгове на топлоносителите:

 • максималната температурна разлика е не повече от 5 ° С, методът не може да изравнява големи стойности;
 • максималната мощност на отоплителната система е 80 W / m².

Полагане на тръби за подово отопление "охлюв"

По-сложен в подреждането на охлаждащите течности е методът "охлюв", понякога наричан спирала или "обвивка". Въпреки по-трудоемкото изпълнение и изискваната точност на проектните изчисления, този метод се отличава с равномерно разпределение на температурното поле по цялата повърхност на пода. Това се постига чрез последователно поставяне на прави и връщащи тръби.Изравняването на температурата се извършва с помощта на повърхностна бетонна замазка, препоръчителната дебелина на която е 3-5 см, или алуминиеви плочи, поставени върху топлоносителите. Инсталацията "черупка" помага за премахване на температурната разлика от 10 до 25 ° C и равномерно разпределение на температурата по цялата площ.

Опция за полагане на тръби

Комбинираният метод е комбинация от различни методи за полагане върху големи площи. Значителните повърхности на покритието са разделени на зони, в които се извършва монтаж на изолационни материали според местоположението на обекта - на прозорци, входни врати и външни стени, тръбите се поставят със змия и заедно.

Характеристики на фиксиране на тръби в контура

Тръбите за подово отопление могат да бъдат положени по един от следните начини:

  използване на пластмасови ленти, които приличат на конзолна лента; използване на специални килими с канали за полагане; използване на метална монтажна лента; с помощта на отделни скоби - те са прикрепени към основата на разстояние един от друг.

Като пример, помислете за използването на пластмасова лента за закрепване, която има жлебове за 16 и 20 мм тръби. В същото време противоположните скоби на крепежния елемент са отдалечени на 50 милиметра, а тръбните скоби са на разстояние 20 сантиметра.

Удобен начин за монтаж е фиксирането на контура с помощта на скоби с лента (или лента) - те осигуряват 200 мм стъпка на тръбата при полагане на топъл под и следователно не е необходимо да се маркират.

Подобно разстояние от 20-25 сантиметра трябва да се спазва при инсталиране на отоплителната конструкция с помощта на точкови скоби. Те са проектирани така, че замазката да се затопли равномерно, независимо от начина на монтаж - спирала или змия.

Също така е възможно да се осигури фиксирана междина между тръбите, като се използват алуминиеви плочи за разпределение на топлината. Те се поставят върху плочи от екструдиран пенополистирол, които имат специални канали на повърхността си. Резултатът е вид система за сглобяване, която има много общо с детските дизайнери, тъй като те вече разполагат с всички необходими размери предварително.

За да се избегне деформация на металопластиката по време на рязък завой на отоплителния кръг, върху тръбата се поставя стоманена пружина преди извършване на монтажни работи с дължина 20-25 сантиметра и ширина 18-20 милиметра. Тя трябва да бъде изтеглена над предвиденото място за огъване, в резултат на което ще изстиска стените и пластмасата ще започне да се простира равномерно, така че залата да не се случи. В процеса на полагане пружината се избутва по-нататък до края на контура и след това се отстранява.Трябва да знаете как правилно да поставите тръбата за подово отопление върху замазката, така че покритието да се затопли равномерно.

Факт е, че топлият въздух върху бетона се издига не строго вертикално към върха, а под ъгъл от 45 градуса, наподобяващ конус по форма. В случая, когато ръбовете на потоците се пресичат на повърхността на бетонния слой, тогава подовото покритие ще се затопли равномерно и при движение по повърхността му температурният спад не се усеща. По този начин се оказва: ако разстоянието между тръбите на подовото отопление е 20 сантиметра, дебелината на бетона също трябва да е равна на 20 сантиметра. Теоретично, топлинните потоци ще се пресичат точно на тази височина.В действителност е достатъчно дебелината на замазката да бъде по-малка, а именно около 10-12 сантиметра, и има няколко обяснения за това: Тепърва подово покритие все още ще бъде положено на върха на бетонния слой, което ще увеличи височината на пода. тръбите, разположени в замазката, не създават ясни граници на отопление, а бетонът се загрява наблизо, което води до същата температура на повърхността. Монтаж и избор на тръби за топъл под е напълно разрешима задача.

Но трябва да се помни, че отоплителната система е оборудвана веднъж за дълго време и ремонтите в резултат на повреда ще струват значителна сума.Като пълноценно отопление, подовото отопление започва да се използва в древен Рим. Като се има предвид, че по това време все още няма радиатори, римляните поставят печки в мазетата, отоплявани с дърва, които отопляват стаята с топъл въздух. Такива отоплителни системи дойдоха на съвременния пазар от въвеждането на технологията за производство на пластмасови тръби, което не само намали цената на самата отоплителна система, но и удължи нейния експлоатационен живот.

Нюанси на инсталацията

За да се получи настилката с високо качество, майсторите ви съветват да се придържате към редица правила.

 1. Не се препоръчва да коригирате одобреното разположение на тръбите директно по време на инсталационния процес.
 2. Течностите за пренос на топлина не трябва да бъдат подлагани на механично разтягане, деформация или нагряване.
 3. Подрежете тръбите, преди да ги свържете към хидравличната помпа.
 4. Внимателното поставяне и свързване на всички компоненти осигурява плътността на отоплителната система като цяло.
 5. Не се препоръчва да стъпвате по време на монтажа на охлаждащата течност.

За удобство на полагане на тръби можете да използвате подплатена подплата от фолио

Не е толкова трудно да изберете тръби и сами да определите оптималната стъпка за полагане на подовата настилка. Основното нещо е да запомните, че всички манипулации са насочени към създаване на комфортна и уютна домашна обстановка.

Как да поправим тръбите на водния под

Разстояние за монтаж на подово отопление от стената

Изборът на това към какво да прикрепите тръбите се влияе от избрания метод за монтаж на отоплителната система и размера на общата отопляема площ. За големи помещения се препоръчва използването на монтажни панели и готови клипове. В малки стаи можете да се справите със скоби.

Избор на тръби

Важен момент при монтажа на подово отопление е изборът на тръби. Поради това е най-добре да се даде предимство на продуктите на производителя, който дава гаранция за техните стоки повече от 30 години и се задължава да плати обезщетение или да възстанови изцяло цената на материала в случай на дефекти, неизправности или други неизправности.

ИмеРазмерът. Номера със стандартен размер - външен диаметър, дебелина на стената на металопластична тръбацена, търкайте Цената е дадена за ходов метър
МЕТАЛНО-ПЛАСТМАСОВА (МЕТАЛНО-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX16 X 2,0 mm, 100 m 16 X 2,0 mm, 200 m55
МЕТАЛНО-ПЛАСТМАСОВА (МЕТАЛНО-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX20 х 2,0 мм, 100 м83
МЕТАЛНО-ПЛАСТМАСОВА (МЕТАЛНО-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX26 х 3,0 мм, 50 м145
МЕТАЛНО-ПЛАСТМАСОВА (МЕТАЛНО-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX32 х 3,0 мм, 50 м215
МЕТАЛНО-ПЛАСТМАСОВА (МЕТАЛНО-ПОЛИМЕРНА) ТРЪБА VALTEC PEX-AL-PEX40 х 3,5 мм, 25 м575
PEX-EVOH КРЪСТНО СВЪРЗАНИ ПОЛИЕТИЛЕНОВИ ТРЪБИ16 x 2,0 mm, 200 m 16 x 2,0 mm, 100 m50
PEX-EVOH КРЪСТНО СВЪРЗАНИ ПОЛИЕТИЛЕНОВИ ТРЪБИ20 х 2,0 мм, 100 м69

Тръба за подово отопление UPONOR

По време на монтажа огъването на тръбите може да варира от 45 до 90 ° C, което може да усложни процеса на полагане на материала. Към отоплителната мрежа се налагат следните изисквания:

 • сила;
 • износоустойчивост;
 • трайност;
 • достатъчен топлообмен;
 • ниска степен на топлинно разширение;
 • водна неутралност;
 • способност да издържа на температури до 120 ° C.

Полагане на металопластична тръба

Най-популярните материали за течности за пренос на топлина:

Важен момент! „Идеалната“ тръба не е склонна към напукване и може да се монтира при температури на околната среда от + 5 ° C и повече, тя комбинира малък външен диаметър, който може да бъде от 9 до 22 mm, и достатъчен вътрешен участък, осигуряващ добър поток капацитет, тъй като голямото напречно сечение освобождава част от натоварването на хидравличната помпа.

Полиетиленови тръби за подово отопление

Последователност на полагане на тръби

Разстояние за монтаж на подово отопление от стената

Друг ефективен метод за монтаж е "полистирол". В този случай инсталацията се извършва върху топлоотразяващи плочи.Специалните рогозки с жлебове и резета служат като основа за полагане на тръбата.

Системата от полистирол има няколко основни предимства:

 • Принципът на полагане на тръбите е прост. Самостоятелното сглобяване на водния кръг е възможно по всякакъв начин. На рогозките има специална скоба за закрепване на тръбата с фиксатор, която осигурява необходимата сигурна фиксация.
 • Няма нужда от допълнителни конкретни работи. Изтривалките имат метални топлоотразяващи плочи. В плочите за подаване се поставя червена тръба, а за връщане - синя. Отгоре те се пълнят със специален разтвор. Отнема 1-2 дни, докато повърхността изсъхне. Подовете могат да бъдат незабавно положени с ламинат или балатум, или друг вид подова настилка, което намалява времето за монтажни работи.
 • Скорост на инсталиране. Методът от полистирол е най-ефективната технология за закрепване на тръби за под с топъл вода. Не е необходимо да завързвате и фиксирате контура с монтажна лента или харпуни. Монтажните скоби са разположени по такъв начин, че да отговарят напълно на необходимите технически изисквания. По този начин е невъзможно да се наруши минималният диаметър на огъване на тръбата, което е често срещана грешка при полагане без рогозки.
 • Максимално разсейване на топлината. Алуминиевите плочи за разпределение на топлината се поставят върху водния кръг, поставени в рогозките. Такова устройство ви позволява да разпределяте равномерно получената топлина в цялата стая. Като алтернатива могат да се използват метални или поцинковани плочи за разпределение на топлината.

Диаметър на тръбата

Колкото по-малък е диаметърът на основния елемент на системата, толкова по-малко трябва да направите разстоянието между контурите в контура. Когато се използва тръба с по-голям диаметър, стъпката на полагане в контура се увеличава съответно.

  Полага се тръба с диаметър 16 mm с минимално разстояние 10-15 см. С увеличаване на диаметъра до 20 mm, стъпката на полагане също се увеличава. В този случай тя може да бъде 15-20 см. Когато се използва тръба с диаметър 25 мм, разстоянието между контурите трябва да бъде от 20 см до 30 см. Тръби SANEXT за подово отопление

Експертите не препоръчват използването на тръби с по-малък или по-голям диаметър при полагане на контурите на топъл воден под, тъй като когато се използват, отоплението ще загуби своята ефективност.

как правилно да се постави тръба за топъл под

Тръби за подово отопление

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни