Всички начини за изолиране на гаражни врати: какво можете да направите със собствените си ръце


Уплътнението на гаражната врата е полезен материал, използван активно за допълнителна изолация. Повечето собственици на гаражи периодично се сблъскват с някои дребни грешки в дизайна на елементите. Един от най-често срещаните проблеми е празнината в гаражната врата. Гаражната врата може да бъде запечатана от вас или от специалист. Вярно е, че последното изобщо не е необходимо, тъй като цялата работа може да бъде извършена сама.

Ластикът добре затваря листата на портата

За какво се използва печатът

Необходимостта от изолация на стените, тавана и подовата настилка в гаража е ясна за всички. Някои обаче се съмняват, че портата също трябва да бъде изолирана.

Всеки тип порта има малки прорези, през които студен въздух влиза вътре. Това води до намаляване на температурата вътре и увеличаване на влажността. За да се намалят топлинните загуби, строителите се съветват да направят изолацията на крилата. В този случай е необходимо да се обшиват не само метални конструкции с топлоизолационен материал, но и дървени.

Някои собственици на гаражи за автомобили не знаят на какъв етап се занимават с изолация. Всички топлоизолационни работи се извършват по време на монтажа на портата.

гумена намотка

На какъв материал трябва да отдадете предпочитание?

Гамата от нагреватели, използвани в гараж, е доста обширна. И всеки от тях има свои собствени характеристики, предимства и недостатъци. Например:

 • Минералната вата е издръжлива, негорима, но изисква най-висококачествената хидроизолация. В противен случай влагата ще се натрупва с памучната вата, което впоследствие ще доведе до образуване на мухъл и плесен.
 • Наличната пяна се предлага в широка гама от дебелини, за да изолира гараж, разположен във всеки климат. Материалът не се страхува от гъбички, плесени и гризачи, не увисва с времето и не губи изолационните си свойства през целия период на експлоатация. Сред минусите е необходимостта от щайга и допълнителна облицовка на вратата.
 • Надеждният пръскан полиуретан е най-ефективното решение. За изолация, освен основния материал, ви трябват само линолеум субстрат и полиуретанова пяна. Той има повишен коефициент на топлопроводимост, което благоприятно отличава материала от другите методи за изолация. Сред недостатъците е необходимостта от залепване на части, върху които е нежелателно да се нанася полиуретанова пяна. Най-добре е гаражът да е изолиран от специалисти с опит в този вид работа.
 • Топлоизолационната боя е сравнително ново и скъпо решение, което въпреки това набира все по-голяма популярност. Тайната му е проста. Боята не се страхува нито от вода, нито от ултравиолетово лъчение, не затруднява конструкцията, което е важно както за секционните врати, така и за плъзгащите механизми. Покритието е паропропускливо, има антикорозионни свойства, не позволява на топъл въздух да прониква през секциите на вратите навън.


Нанасянето на топлоизолационна боя не се различава от нанасянето на други бои и лакови материали.

Допълнителни препоръки за избора на материали и тяхното инсталиране са представени във видеото:

Какви критерии трябва да бъдат изпълнени

Качеството на топлоизолацията се влияе от характеристиките на избраното уплътнение. Затова се препоръчва да се запознаете с критериите, на които трябва да отговарят такива материали. Те включват:

 • Надеждност. Избраните строителни материали трябва да отговарят на всички одобрени стандарти за качество и да имат дълъг експлоатационен живот.
 • Стегнатост. Основният критерий, на който се обръща внимание при избора на топлоизолационни продукти.Херметичната изолация има високо ниво на топлоизолация.
 • Износоустойчивост. Уплътненията, изработени от качествен материал, трябва да се справят с механични повреди, висока влажност и внезапни промени в температурата.
 • Хидроизолация. Надеждните нагреватели трябва да имат не само топлоизолация, но и хидроизолационни свойства.

черна панделка

Как да изберем печат на порта?

Експертите препоръчват да изберете уплътнение в зависимост от това какъв тип конструкция има гаражната врата. Ако те са направени в присъствието на люлеещи се части, тогава уплътнението от тип четка ще бъде най-добрият вариант. Импрегниран е с восък или други съединения и има дълъг експлоатационен живот до 8 години.

Наличието на неподвижни елементи в конструкцията на гаражни врати включва използването на силиконови или гумени ленти.

Материалът може да бъде тръбен или двустранен.

Останалите празнини са запечатани с всякакви материали, което зависи от предпочитанията на собственика на гаража. Това могат да бъдат не само фабрично изработени материали, но и ръчно изработени продукти, които имат еластичност и необходимата здравина.

При избора на продукти е необходимо да се вземат предвид основните им недостатъци, тъй като в повечето случаи наличните сортове материали могат да се справят добре с възложените им задачи. Те се различават по метода и степента на сложност на устройството. Ако безопасността на материала е най-важна за собственика на гаража, тогава той трябва да е устойчив на влага и топлоустойчив.

Различните видове уплътнения, които ви позволяват да изолирате гаражните врати със собствените си ръце, са основните видове продукти. Всъщност те се произвеждат в най-големи количества и имат определени предимства и недостатъци.

Класификация на уплътнителния материал

За да изолират гаражното пространство, те използват различни изолационни материали и затова е необходимо да се запознаете по-подробно с всеки от тях. Сред обичайните пломби се различават следните:

 • Каучукови материали. Този сорт е популярен сред собствениците на автомобили поради достъпната си цена. Готовите гумени плочи ще затворят пролуките, през които прониква студен въздух и ще изравнят неравностите на портата. Магазините за строителни материали продават различни форми на уплътнители. За изолация на гаражни врати се използва тръбна или плоска лента.
 • Алкална. Такива нагреватели се използват за покриване на модели на секционни врати. Продуктите за топлоизолация от алкален тип са импрегнирани със специални агенти, които ги предпазват от ниска температура и влажност. Предимствата на алкалните уплътнения включват факта, че повърхността им бързо се почиства от замърсяване.
 • Силикон. Строителите смятат, че тези уплътнения са универсални, защото са подходящи за всякакви повърхности. Често се използва силиконов материал, защото е еластичен и мек. Това ви позволява да се отървете дори от най-малките пропуски в портата.
 • Полиуретанова пяна. Такива нагреватели, като силикона, са много еластични. Полиуретановите материали обаче не са евтини и поради това се използват много по-рядко от други.

уплътнение на вратата

Опции за уплътнителен материал

Строителният материал на пазара за затваряне на проблемни зони може да бъде разделен на следните категории:

 • гумено уплътнение за гаражни врати, произведено под формата на лента, то може да бъде с различни форми и цветове и се продава на рула с различна дължина;
 • тръбна гума - тя може да бъде с различни форми и размери, така че е чудесна за скриване на всякакви пукнатини и неравности;
 • силиконова лента - по своите работни свойства материалът е близък до разновидността на каучука, но се различава значително по мекота, необходима е повече за работа;
 • силиконов материал под формата на профили с различни форми, е най-добрият вариант за надеждно запълване на различни празнини;
 • уплътнение за четки - подходящо за мързеливи или неопитни майстори, които не са в състояние да извършат правилно изчисленията или не знаят как да свършат работата на добро ниво;
 • универсален материал със способността да се разширява при необходимост, изработен от полиуретанова пяна, импрегнирана с акрил.

Ето почти всички основни опции за уплътнения, използвани за гаражни врати. Всъщност има много повече от тях и всеки има особености по отношение на работните качества, определени предимства и недостатъци. Също така се предлага да изберете в зависимост от вида на гаражната врата:

 • за отваряне на части, уплътнението с четка се счита за най-добрият вариант, импрегниран с восък или други съединения, може да продължи до 8 години и се произвежда на различни основи;
 • по-добре е да оборудвате стационарни елементи с уплътнение под формата на гумени или силиконови ленти, тръбни, двустранни горни части;
 • други пукнатини могат да бъдат запечатани с всякакъв материал, който според вас ще бъде за предпочитане.


Ако собственикът на гаража възнамерява да свърши цялата работа със собствените си ръце, не е необходимо да избирате специален фабрично изработен материал. Всеки, който съчетава еластичност и необходимата здравина, ще свърши работа.

Трябва да се опитате да изберете продукти, подходящи за закупуване в зависимост от личните предпочитания. Повечето от наличните сортове вършат добра работа с необходимите задачи и се различават само по методологията и степента на сложност на инсталацията. Хората, които високо ценят сигурността, трябва да обърнат внимание на опции, които имат свойства като устойчивост на влага и устойчивост на топлина.

Как да го направите сами

Някои отказват да купуват готови продукти, тъй като предпочитат сами да правят пломби. Преди да извършите изолацията обаче, трябва да се запознаете с препоръките за създаване на топлоизолационни продукти със собствените си ръце.

За самостоятелно производство на уплътнителни материали те използват импровизирани средства. Например, някои са направени от автомобилни гуми с висока якост. Също така, уплътнителните ленти се правят от маркучи, които се използват за поливане на зеленчуци и плодове в градината. За да създадете уплътнение, достатъчно е да отрежете няколко метра от маркуча с нож и да подравните.

Ако направите всичко правилно, качеството на получения материал по никакъв начин няма да отстъпва на продуктите, които се продават в магазините за строителни материали.

врата

Инструкции за инсталиране стъпка по стъпка

Преди да изолирате секционни гаражни врати, трябва да се запознаете с това как да го направите правилно.

Първо се подготвя повърхността на портата. Подготвителната работа се извършва на няколко етапа:

мъжът на вратата

 • Почистване на повърхността от замърсявания и корозия. За да може топлоизолационният материал да покрие плътно повърхността, ще трябва да почистите цялата мръсотия и ръжда от него до пода. За да направите това, по-добре е да използвате мелница със специално закрепване под формата на метална четка.
 • Обезмасляване. Завършването се извършва след предварително обезмасляване на повърхността със специални разтворители.
 • Грунд. Необходими са грундиращи работи, за да се предпази портата от ръжда. Портите от дърво се грундират с ленено масло, което ще предотврати появата на мухъл и плесен.

След предварителна подготовка на повърхността, върху фугите на клапите се нанася уплътнител. След това вътрешната повърхност на вратата е покрита с избраното уплътнение.

За да се предпази уплътнението от механични повреди, отгоре е покрито с дебел шперплат или вагон.

лепяща лента

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни