Водни подове от централно отопление: методи за свързване


Топлият под в апартамента го прави по-удобен, уютен, но инсталирането на такива конструкции изисква разрешение.

Има два вида подово отопление - електрическо и водно. Инсталирането на всякакъв вид такова отопление е еквивалентно на преустройство, което може да повлияе на климата в съседите. Поради топлия електрически под, може да има промени в електрическата мрежа в съседните апартаменти, а подът с топъл вода намалява температурата в батериите на съседите. Разбира се, жилищната инспекция, извикана от наемателите, веднага ще предяви претенции към собствениците на такива етажи, дори ако те не са виновни за намаляването на мощността или температурата, но без разрешение това заплашва с демонтаж и глоба. За да не причинявате ненужни неприятности и проблеми на себе си и на съседите си, първо трябва да съгласувате монтажа на топъл под със съответните органи.

Устройството на такъв под не е включено в списъка на забранените и също не е в списъка на задължителното одобрение. Ако обаче подово отопление е инсталирано в апартамент, разположен в къща с недостатъчна електрическа мощност, проблемите остават. Тази категория включва всички къщи, с изключение на нови сгради.

В старите времена къщите са построени с електрическа мрежа, предназначена за минималния брой електрически уреди, а старите окабелявания не издържат на използването на съвременни уреди, включително използването на електрически под. За подово отопление е необходимо да смените окабеляването и разпределителното табло.

Инспекцията по жилищата трябва да предостави сертификат за мощността на устройството, потвърждаващ, че топлият под няма да причини претоварване в мрежата. Такъв сертификат ще премахне отговорността в случай на проблеми с електрическата мрежа. Такъв сертификат трябва да се получи от управляващата компания, обслужваща къщата, където се планира това преустройство.

Ако няма достатъчно мощност, електрическият под не може да бъде монтиран. Новите сгради имат значителен резерв на мощност, там е по-лесно да се легализират топлите електрически подове.

Топли подове от централно отопление в апартамента глоба

Собствениците на апартаменти обаче трябва да се сблъскат с редица проблеми при полагането на този тип отопление. На първо място, необходимо е да информирате управляващата компания на къщата за вашето желание да извършите допълнително отопление. Специално разрешение за монтаж на подово отопление се издава от този административен орган. Проследява се незаконното блъскане в централното отопление.

Ако се установи нарушение, се налагат големи глоби. Възможно е да се направи топъл под само със съгласието на администрацията на къщата.

Този документ е много труден за получаване. Съгласието на страните зависи от много фактори.

Системата за централно отопление се изчислява без голям резерв за неразрешени връзки.

Ако това е само един апартамент, това няма да повлияе на консумацията и цялостната работа на отоплението. Но има много, които искат да свържат топъл под в многоетажна сграда.

В тази връзка има опасност от повреда на цялата централна магистрала.

Самостоятелно монтиране на водно топъл под в апартамент

Ето защо, преди да подредите водно топъл под в апартамент със собствените си ръце или с помощта на участващи строители, първо трябва да изчислите всички предимства и недостатъци на решението, да вземете предвид възможните рискове и негативни последици. Според SNiP , е възможно да се направят промени в отоплителната система на апартамента, при условие че одобрението на модификацията се представи с представители на жилищно-комуналните услуги и отоплителните системи.

На практика това е възможно само в случай на автономно отопление, предвидено в проектната документация.Има три основни недостатъка на топъл воден под в апартамент:

 1. Последиците от възможни течове, отговорността за които е изцяло на собственика на апартамента.
 2. Трудности, свързани с регистрация и легализация на извършената работа.
 3. Отговорност за непоследователно инсталиране.

За да инсталирате топъл воден под, ще трябва да преодолеете всички тези трудности. Декорация - причини защо в апартаментите

Ако обаче подовото отопление е инсталирано в апартамент, разположен в къща с недостатъчно количество, проблемите остават. Тази категория включва всички къщи, с изключение на нови сгради.

В старите времена къщите са построени с електрическа мрежа, предназначена за минималния брой електрически уреди, а старите окабелявания не издържат на използването на съвременни уреди, включително използването на електрически под.

За подово отопление е необходимо да смените окабеляването и разпределителното табло. Инспекцията по жилищата трябва да предостави сертификат за мощността на устройството, потвърждаващ, че топлият под няма да причини претоварване в мрежата.

Такъв сертификат ще премахне отговорността в случай на проблеми с електрическата мрежа.

Изход

Като се има предвид, че повечето апартаменти имат съседи от всички страни и само предната стена излиза на улицата, може да се каже, че има достатъчно водно подово отопление за апартамента с разлика. Радиаторите могат да бъдат освободени. Водното подово отопление е нискотемпературна отоплителна система. Точно в повечето жилищни сгради температурният режим не се спазва. Например радиаторите са проектирани да подават 75 градуса, но всъщност влизат 60 градуса, съответно устройството не може да отдели необходимото количество топлина. Подът с водно отопление ви позволява да компенсирате такъв недостатък, защото 35 -40C ще са достатъчни за захранването му. Поради площта си, той е в състояние да затопли почти всяка стая в многоетажна сграда. В ъгловите апартаменти наемателите се опитват да добавят радиатор към студената стена на къщата. Това е решение от точка до точка. Тръбите за подово отопление ви позволяват да отрежете студа по цялата дължина на стената. Такова решение ще ви позволи да поставите шкафа срещу студена стена. Водно топлоизолиран под в апартамент с витражи е идеално решение. Чрез инсталиране на автоматични глави на колектора за воден под и термостати в стаите можете да постигнете идеалния микроклимат за всяка стая.

Защо има глоба за подово отопление?

И свързването от жителите на допълнителен източник на топлинна консумация води до намаляване на ефективността на системата.

Такъв сертификат трябва да се получи от управляващата компания, обслужваща къщата, където се планира това преустройство. Ако няма достатъчно мощност, електрическият под не може да бъде монтиран. Новите сгради имат значителен резерв на мощност, там е по-лесно да се легализират топлите електрически подове.

С други думи, някои ще бъдат добри, докато други не. Също така, в случай на пробив на комуникациите в пода, съседите отдолу могат да страдат от наводнение. И ще трябва да решите нещата с тях в съда.Властите непрекъснато предупреждават за отговорността за инсталиране на водната верига, но все още има хора, които искат да я инсталират в апартамента си.

Тъй като в нашите условия е почти невъзможно да се получи официално разрешение за това, мнозина действат на свой собствен риск и риск.

Препоръчваме да прочетете: Възможно ли е да поставите кола на платен паркинг през нощта, без да плащате

Ако никой не разбере, тогава може би ще бъде заобиколен.Официалният дизайн на автономна система за водно отопление предполага, че са изпълнени поне две условия: След инсталирането на подовото отопление общата мощност трябва да остане непроменена. Но за това е необходимо да се намали броят на отоплителните батерии в стаите и това не винаги е приемливо.

Глоби за подово отопление

Отоплението в къщата се извършва съгласно проекта, дебитът на охлаждащата течност се изчислява в зависимост от броя на батериите, диаметъра на тръбите, от материалите на стени и подове, от региона, където се намира къщата, и много други. Тези. в къщата ви се подава толкова охлаждаща течност, колкото е предвидено в проекта.

Ако направите топъл под, ще вземете за себе си повече топлоносител, отколкото проектът предвижда, но точно това, което трябва да бъде доставено в къщата, което означава, че приемате топлина от съседите. Оттук и оплакванията на съседите от внезапното спадане на температурата в апартаментите, последвани от посещения първо от представители на ЖЕК, след това от Инспекцията по жилищата, глоба, съд, постановление за привеждане на всичко, което е пуснато в състояние, което е било преди вашата намеса за ваша сметка.

Моля, обърнете внимание, че в някои случаи, ако действията ви представляват опасност за всички жители на къщата, те могат да чукат вратата в апартамента без вашето съгласие.

Подово отопление от централно отопление в апартамента

Ако бъде идентифициран, собственикът на апартамента е изправен пред административна глоба.

Защо подово отопление от централно отопление е непрактично: Поставянето на топъл под в съществуваща система води до нарушаване на температурния баланс на целия щранг.

Ако това се случи на горните етажи, „загубата на градуси“ може да не е забележима, но от средата на къщата ще стане критична. Подовите тръби представляват потенциален риск от инциденти.

Ако е повреден, той ще залее всички апартаменти надолу по течението. Няма да работи, за да се получи висока температура на охлаждащата течност в системата, именно поради общото подаване към щранга.

През зимата такива подове ще са леко топли, а през извън сезона, когато отоплението все още не е включено или вече е изключено, изобщо няма смисъл от такава система. Качеството и чистотата на охлаждащата течност в централния тръбопровод винаги са оставяли много да се желае. Тъй като максималният диаметър на тръбата за TP не надвишава

Схеми на свързване на водно подово отопление към централно отопление

Схемата на свързване на топъл воден под към системата за централно отопление може да бъде направена на приземните етажи с горното окабеляване. В този случай топлината няма да бъде отнета от жителите на горните етажи.

Свързването към щрангове може да се осъществи с помощта на три- и четирипосочни смесителни кранове. Температурата на охлаждащата течност в системата за централно отопление може да надвишава 90C, което е неприемливо за подаване на под с топъл воден под. Смесителният уред е отговорен за намаляване на температурата във водните подове. Предпоставка за трайна работа е инсталирането на кални колектори. По-добре е да ги поставите на място, удобно за обслужване. В системите за централно отопление, като правило, има доста мръсна охлаждаща течност и големи частици могат да запушат тръбите на подовото отопление с течение на времето, така че ще е необходимо промиване. Също така ще трябва да инсталирате циркулационна помпа. Хидравличното съпротивление в клоните на подово отопление може да е достатъчно, което няма да позволи на централната отоплителна система да ги прокара. Циркулационна помпа може да се справи с тази задача. Втората точка - ако системата е направена без циркулационна помпа, тогава когато смесителният клапан е напълно затворен, циркулацията в топлите подове ще спре. Загряването може да е неравномерно. По-долу са дадени типичните схеми за сглобяване на помпено-смесителни агрегати

Практично решение е също верига с междинен топлообменник (фиг. "E"). От наша гледна точка това е идеален вариант, тъй като отоплителната система на апартамента с подово отопление става автономна. Налягането в системата няма да надвишава 3 атмосфери. След като веднъж сте напълнили охлаждащата течност, ще е необходимо само да я презаредите понякога. В случай на теч под замазката, няма да наводните съседите си, защото в един клон на топъл под има много малко вода. Топлообменникът може лесно да бъде свален и измит.

Каква е санкцията за топъл под

И ако подовото отопление е планирано от електрическата мрежа, но къщата има стари кабели, резултатите също ще бъдат пагубни.

Възможно ли е законно инсталиране на подово отопление Няма пряк контекст, който да съдържа размера на глобата за инсталиране на подово отопление. Съществува обаче член, уреждащ отговорността за преустройството на помещенията. Освен това има Указ за организацията на реорганизацията - PPM 508-PP.

Вместо умишлено да нарушавате закона, по-добре е да се опитате да узаконите подовото отопление.

Освен това е напълно възможно, особено в нови сгради.

Старите сгради имат много слаба електрическа инсталация, предназначена за малък брой електрически уреди.

За да получите разрешение за инсталиране на система за подово отопление, трябва да предоставите следните документи: За извършване на електрическо подово отопление - сертификат за захранването в къщата и документ за това колко енергия ще консумира системата за подово отопление ;

Топли подове от централно отопление в апартамента глоба

Ако тази система бъде открита от компетентни служби, тогава е възможна голяма глоба.Ако решите да инсталирате подово отопление от централно отопление в апартамент, тогава трябва да проучите всички налични опции.

За да изберете най-подходящия вариант за вашия случай.Връзка, при която се използва схема на директно свързване към отоплителния радиатор. Използва се най-примитивната водна помпа с ниска мощност.

Най-простият и най-евтиният метод, но има много ниска надеждност.

При този метод на свързване отоплението не може да се контролира и температурата в системата може да спадне значително, което може да доведе до нарушаване на топлоснабдяването на други апартаменти, захранвани от този щранг.

Свързване на водно подово отопление с радиатор Директно свързване с байпас.

Препоръчително четиво: Ако баба води внука си в чужбина

Забрани

Подово отопление в апартамент от централно отопление: законно ли е? Да, но само ако говорим за нова сграда, чиито комуникации предвиждат възможността за такива промени. В случай на къщи, построени по-рано, всяка такава намеса всъщност е забранена. Практиката обаче показва, че това рядко спира тези, които искат да живеят комфортно.

Отговорът на въпроса дали е възможно да се направи подово отопление от централно отопление в апартамент до голяма степен зависи от това колко енергия се отделя за апартамента. Ако конструкцията, която оборудвате, консумира повече, отколкото би трябвало, балансът може да бъде нарушен и съседите няма да получат законната си топлина. Подобна дестабилизация може лесно да бъде премахната с помощта на регулатори, но дори наличието на безупречна инсталационна схема не означава, че можете да се захванете за работа.

Така че, ако попитате дали е възможно да се направят подове с водно отопление в жилищна сграда, най-вероятно ще бъдете отхвърлени. Свободна практика? Независимата намеса в работата на отоплителната система е изпълнена не само със сериозни наказания, но и с необходимостта от последващо демонтиране на конструкцията. Разбира се, можете да рискувате и да живеете във вечен страх от посещение на властите, но имате ли нужда от това. Законът, забраняващ монтирането на водно топъл под в жилищна сграда, по принцип може да бъде заобиколен с помощта на различни бюрократични трикове. Да приемем, че успяхте да се споразумеете за преустройството в официалната инстанция и да преговаряте със съседите отдолу. Това означава, че можете да започнете изпълнението на проекта.

Каква е санкцията за топъл под

Веднага след като в системата се появи нов "участник", натоварването на всички нагревателни точки се променя.

Ако мислите за възможна авария в системата за подово отопление, можете да си представите мащаба на бедствието за вашите съседи.

И ако подовото отопление е планирано от електрическата мрежа, но къщата има стари кабели, резултатите също ще бъдат пагубни. Няма пряк контекст, при който размерът на глобата за поставяне на топъл под да бъде включен в законодателството.

Съществува обаче член, уреждащ отговорността за преустройството на помещенията. Освен това има Указ за организацията на реорганизацията - PPM 508-PP. Вместо умишлено да нарушавате закона, по-добре е да се опитате да узаконите подовото отопление. Освен това е напълно възможно, особено в нови сгради.

Старите сгради имат много слаба електрическа инсталация, предназначена за малък брой електрически уреди. За да получите разрешение за инсталиране на система за подово отопление, трябва да предоставите следните документи:

Видове схеми

В случай, че е получено разрешение и са закупени всички необходими елементи, можете да започнете да инсталирате топъл под от отопление в апартамент съгласно една от схемите:

 1. Най-простият, но не и най-надеждният вариант за инсталиране на водна конструкция е да я свържете директно към батерията. Това ще изисква:
   клапани (вход, изход);
 2. разпределителни колектори;
 3. Околовръстен път.
 4. В тази схема основният недостатък е невъзможността за регулиране на температурата, което е абсолютно неприемливо за системи за подово отопление. От не малко значение е фактът, че на входа на системата температурата може да се повиши до +75 градуса, което не всяко подово покритие ще издържи.

 5. Водното отопление на пода в апартамента с възможност за регулиране на отоплението се инсталира с помощта на балансиращ клапан. Той е поставен на байпаса и ви позволява да намалите температурата на охлаждащата течност, подавана към веригата. Важен детайл на тази диаграма е качеството на циркулационната помпа. Техническите му параметри трябва да съответстват на изпомпването на вода от 5 до 10 l / s. с глава до 2 m.
 6. Схемата, където вместо помпа се използва трипътен клапан, е допустима само в онези къщи, където винаги има добра циркулация на водата. Той е инсталиран в смесителния блок.

Най-лесният начин е да инсталирате подово отопление в апартамент с индивидуално отопление, докато те могат да бъдат както единственият източник на отопление, така и допълнителен.

Каква е санкцията за свързване към подово отопление

Ако тази система бъде открита от компетентни служби, тогава е възможна голяма глоба.

Ако решите да инсталирате подово отопление от централно отопление в апартамент, тогава трябва да проучите всички налични опции. За да изберете най-подходящия вариант за вашия случай.

  Връзка, при която се прилага схема на директно свързване към отоплителния радиатор. Използва се най-примитивната водна помпа с ниска мощност. Най-простият и най-евтиният метод, но има много ниска надеждност. При този метод на свързване отоплението не може да се контролира и температурата в системата може да спадне значително, което може да доведе до нарушаване на топлоснабдяването на други апартаменти, захранвани от този щранг.

Свързване на водно подово отопление с радиатор Директно свързване с байпас.

Хармонизация

Когато се получи техническо заключение от енергийния надзор или отоплителните мрежи за възможността за промяна на контура на пода, се прави проект, който след това се съгласува в жилищната инспекция. За да разработите проект, трябва да се свържете с проектантска организация, която има одобрение на SRO.
След монтажа на подовете е невъзможно да се провери работата, поради което строителите попълват сертификатите за проверка на скритите работи. Тези работници трябва също да имат разрешение за SRO. Документите се подписват от тях и представители на проектантската организация. Издадените актове се вписват в дневника за производство на произведения.

Организация, която прави топъл под в апартамент, трябва да има лиценз.След работа се тества работата на отоплението на системата. Въз основа на резултатите от теста се съставя подходящ акт. За воден под се изисква сертификат за хидравлично изпитване, за електрически под се изисква акт за одобрение на автоматично управление и защита.

Общ списък на документите, които трябва да бъдат към момента на инсталиране на отоплителната система:

 • Лиценз от строителната организация, извършваща инсталацията;
 • Удостоверение за проучване на скрити работи и изпълнителна документация за монтаж на нагревателни елементи;
 • Изследване на хидравлични изпитвания;
 • Изследване на термични тестове.

Списък на документите, необходими за по-нататъшна експлоатация:

 • Чертежи, както и акт за тяхното съответствие с извършената работа;
 • удостоверение за проверка на скрити работи;
 • акт на термично изпитване на нагревателни устройства;
 • акт за индивидуално тестване на автоматизация на регулирането и защитата.

Всеки знае удоволствията от комфорта на топъл под. Но цената на комплект електрическо подово отопление и в бъдеще месечните сметки за консумирана електроенергия могат донякъде да засенчат удоволствието от подобен комфорт. Отлична алтернатива е водният топлоизолиран под. Ако къщата или апартаментът имат автономно отопление - практиката вече е широко разпространена, опитът може да бъде намерен в различни статии и рецензии. Но какво, ако апартаментът се намира в многоетажна сграда с централно отопление? Няма какво да се направи - трябва да направите водно топлоизолиран под от централно отопление.

За този експеримент са избрани кухня и баня. Керамичните плочки са много благоприятни за топлия под, особено през зимата. И така, откъде да започнете?

Как да узаконим подовете с водно отопление в жилищна сграда?

Жуковски 289 цена на въпросарешен въпрос Минимизиране Правни съвети онлайн Отговор на сайта в рамките на 15 минути Отговори на адвокати (2) получиха хонорар от 56% 8.1 Рейтинг Pravoved.ru 5117 отговора 2521 експерт мнение Чат Безплатна оценка на вашата ситуация

Syktyvkar Безплатна оценка на вашата ситуация

 1. експерт
 2. 8.1 рейтинг

Здравейте Владимир! Първият възникващ въпрос е: вертикално или хоризонтално окабеляване на отоплителната система във вашата къща? Съдейки по факта, че сте писали, че нямате отоплителна система в апартамента си, мога само да предположа, че окабеляването е хоризонтално, консумиращите топлина инсталации в апартаментите имат разединителни устройства, което означава, че те не са обща собственост на собствениците на помещенията в къщата.

В тази връзка топлообменникът, инсталиран от вас с прехода към топли подове, просто действа като радиатор и в същото време общото свойство не се засяга по никакъв начин.

Как да получите разрешение за топъл под в апартамент

Ако обаче подово отопление е инсталирано в апартамент, разположен в къща с недостатъчна електрическа мощност, проблемите остават. Тази категория включва всички къщи, с изключение на нови сгради.

В старите времена къщите са построени с електрическа мрежа, предназначена за минималния брой електрически уреди, а старите окабелявания не издържат на използването на съвременни уреди, включително използването на електрически под. За подово отопление е необходимо да смените окабеляването и разпределителното табло.

Инспекцията по жилищата трябва да предостави сертификат за мощността на устройството, потвърждаващ, че топлият под няма да причини претоварване в мрежата. Такъв сертификат ще премахне отговорността в случай на проблеми с електрическата мрежа. Такъв сертификат трябва да се получи от управляващата компания, обслужваща къщата, където се планира това преустройство.

Ако няма достатъчно мощност, електрическият под не може да бъде монтиран.

Подово отопление с топла вода с електрически бойлер

Ако при никакви обстоятелства не можете да се прикрепите към системата за централно отопление, можете да използвате малък електрически котел. Разбира се, цената на такова отопление ще се увеличи значително, но

надеждността ще остане по-висока от тази на електрическите. В случай на изгаряне на кабел, ще трябва да отворите цялата кабелна връзка, за да замените кабела. При електрическите подове не винаги е възможно да промените подредбата на мебелите. Подовете с водно отопление не подлежат на прегряване. Поддръжката на електрически котел е много по-лесна и евтина от подмяната на кабела в подовата замазка. Снимката показва електрически бойлер за воден под на апартамент, създаден на базата на обикновен електрически нагревател за бойлер. Корпусът е направен от тръба от неръждаема стомана. Такъв мини-котел е лесен за поддръжка, а десетки се продават във всеки град и са винаги на разположение.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни