Изолация на таванския под: най-добрата изолация за стоманобетонна плоча

Значително внимание се отделя на изолацията в строителството. Не е лесна задача да се построи стабилна, издръжлива и удобна къща за жилище, баня, складово помещение, но в тях няма да има полза, ако към въпроса за изолацията се подходи с небрежност и несериозност. В крайна сметка има една ситуация, когато човек от време на време се вглежда в такива помещения, но е съвсем различно, когато човек живее в тях и прекарва голямо количество от времето си. Това важи особено за мразовити зимни периоди, когато изолацията играе основна роля. Днес ще разберем как най-добре да подходим към въпроса за затопляне на таванския етаж с помощта на дървени греди в жилищна сграда, какъв материал да използваме и как да изчислим всичко правилно.

Процесът на затопляне на таванския етаж

Що се отнася до изолацията на жилищна сграда, строителите често пренебрегват много от най-важните критерии и точки. Така например, когато се изолират къщи, основното внимание се отделя на изолацията на пода и стените, което е правилно, но след това мнозина забравят за висококачественото покритие на пода отгоре.

Това е груба грешка, защото ако се обърнем към основните закони на физиката, ще запомним, че топлият въздух винаги е по-висок от студения.

Очевидно при неправилна изолация той просто ще се проветри на тавана, всъщност не изпълнявайки основната си роля. От това следва, че изолирането на таванския етаж (всъщност тавана) е толкова важно, колкото и останалите повърхности на жилищното пространство. Задачата е да се изолира дървен под на тавана. Трябва да започнете с теория, а именно с дефиницията на основните критерии и характеристики на определена стая, нейните характеристики и параметри.

На какво трябва да обърнете внимание при изолиране на пода:

 1. Относно специфичните характеристики на използвания подов материал. Ако се разглеждат дървени греди, тогава е необходимо напълно да се разбере и разумно да се оцени неговата здравина, издръжливост и способност да издържат на натоварвания.
 2. Относно способността на шума и влагопропускливостта на материала.
 3. Подова конструкция.

Преди да извършите изолацията на пода на тавана, трябва добре да го почистите от отломки

Когато планирате изолацията на тавана, от значение е не само кухото пространство в самия под на гредата, но и размерът на самите греди. Така че те са средно до 40 см височина, до 15 м дължина и до 18-20 см ширина.

Как да изолирате таванския етаж

На въпроса как да изолирам таванския етаж, просто ще отговоря - с това, което е под ръка, какво може лесно да се купи и какво може да се купи евтино.


Можете да изолирате таванския под с базалтова вата.


И можете да издухате полиуретанова пяна между припокриващите се греди, за да изолирате тавана.

По-добре е да изолирате таванския етаж с прекомерно количество условно безплатна лека изолация, отколкото с недостатъчно количество скъпа ефективна изолация.

Можете да изолирате таванското помещение с пяна, базалтова вата, резол пяна, пяно стъкло, еко вълна, полиуретанова пяна, кирпич.

Изобщо не е необходимо да изолирате тавана с някаква тежка изолация, например глина със слама или друг тежък хигроскопичен материал. Тази изолация се показва доста добре в стените или в тавана на малки сгради, като баня. Но за дома той представлява потенциална опасност. Той може да се насити с влага и да събори таванския етаж.

Защо например е невъзможно да се поставят глина и слама на тавана на къщата, но експандирана глина е възможна? В крайна сметка изглежда, че е същата глина. Тъй като разширената глина е разширена глина с кухини вътре в гранулите.И дори в ситуация, в която експандираната глина ще бъде наситена с влага, нейното тегло пак ще остане много по-ниско от теглото на същия слой глина - изолация от слама.

Изборът на изолация за припокриване на тавана

Един от основните въпроси, които възникват пред всеки, който поема тежестта да изолира тавана си, е въпросът коя изолация да избере. В крайна сметка именно от този избор ще зависят последващите действия на човек, както и крайният резултат.

Сред най-използваните и получаващи положителни отзиви за материали могат да се разграничат следните:

 1. Минерална вата. Той има достатъчно топлоизолационни характеристики, но когато избирате, бъдете внимателни с гледките. Минералната шлака (шлакова вата) има характеристиките на натрупване на пара, следователно, ако говорим за помещения с висока влажност, проверете нейните свойства при закупуване.
 2. Един от най-често срещаните варианти е полистиролът. Той е доста подходящ за изолация, тъй като практически не е в състояние да натрупва влага, а също така се справя добре със звукоизолация. Някои видове обаче са чувствителни към тежки температури и по време на мразовито зимно време продължителността на работата му може да бъде намалена.
 3. Изолация Penoplex. Най-добрият вариант за повечето случаи, тъй като във всички отношения той напълно отговаря на желания резултат. Високата плътност не позволява водата да се абсорбира, задържа топлината, трайна е и има дълъг експлоатационен живот. Освен това е неблагоприятен за размножаването на микроорганизми и е устойчив на биоразграждане.

Съществува метод за пръскане на PPU (полиуретанова пяна). Тук обаче си струва да се разгледат всички характеристики на този материал. Топлоизолацията зависи от броя на нанесените слоеве, а звукоизолацията също корелира с характеристиките на приложението и вида.

Всяка избрана изолация има свои собствени характеристики и свойства, които трябва да се вземат предвид.

Той обаче е по-устойчив на химични и биологични влияния, почти не абсорбира влагата. Има изолация с експандирана глина, слой базалт и други материали за отделен случай.

Как правилно да изолирате таванско помещение в частна къща със собствените си ръце

Когато изграждате частна къща с таванско помещение, трябва да я изолирате правилно. Изолацията на таванския етаж в студени и неизползвани помещения ще предотврати образуването на конденз в дълбините на къщата.

Има няколко причини, поради които таванският етаж е изолиран:

 1. Висококачествената топлоизолация ви позволява да поддържате температура в жилищна сграда, приблизително съответстваща на точката на оросяване.
 2. Различните температури на кръстовището на тавани и стени водят до появата на мухъл и вредна флора, които допринасят за появата на алергии.

Норми за изолация на тавански стоманобетонни плочи

За да произведете висококачествена изолация на таванския етаж и да удължите експлоатационния живот на покрива и гредите, трябва да използвате бариера срещу пара. Струва си да знаете как правилно да поставите бариерата срещу пара. Пароизолацията е положена върху плочата, а отгоре вече има топлоизолация. Това ще предотврати натрупването на влага върху дървените и метални части на таванското пространство. В случай на нарушаване на пароизолационния слой, като резултат, топлоизолационните свойства на изолацията се влошават.

Дебелината на изолационния слой на таванския под

Често използвана изолация

Поради високите функционални свойства на минералната вата, тя може да изолира всички повърхности, дори и неравни. Изолацията се произвежда на рула или меки плочи. Предпочитание се дава на материал с екранирано топлоотразяващо покритие. Трябва да стекате плътно, но без задръствания. Тази опция има оптимално съотношение цена / качество. Добра ефективност и издръжливост на ниска цена. Когато инсталирате изолация, трябва да използвате лични предпазни средства. Върху памука се полага защитен материал, който не пропуска пара и вода. Подовата изолация се припокрива и залепва, за да се избегне изместване.

Изолация за тавански етаж техноНИКОЛ

По-екологична изолация е каменната вата. В същото време, имайки отличен показател за топлопроводимост за своя клас, той ефективно изглажда температурните спадове и поддържа комфортен микроклимат.

Как да изолираме стоманобетонни плочи

За полагане на изолацията върху плочите е прикрепена дървена греда. Между дървените трупи се поставя изолация под формата на насипен материал или горни топлоизолационни плочи от различен тип. Разхлабената изолация се излива на слой от 20 - 30 см върху залепения върху плочите покривен материал и се изсипва с не дебел слой хоросан.

Най-скъпата и ефективна твърда изолация е пяно стъкло. За да се получи желаният ефект от използването на пенобетон, дебелината на слоя му за полагане трябва да бъде около 0,4 м. За него не е необходима замазка.

Ако изолирате с пяна, тогава има голям избор за цена и производителност. Пяната с ниска плътност е подходяща за тавана.... Плочите от стиропор се полагат без образуване на пукнатини. Ако има пропуски, тогава те трябва да бъдат запълнени с полиуретанова пяна. Що се отнася до пожарната безопасност с този вид изолация, в случай на излагане на високи температури се получава топене, а не пожар. В този случай от материала се отделя отровен газ, който е опасен за хората.

Правилото за всякакъв вид изолация на ролки и плочки е, че за да се избегне образуването на пукнатини в изолирания слой, е необходимо да се спазва шахматен шаблон и правилно да се постави материалът в няколко слоя.

Дебелината на изолацията трябва да бъде избрана в съответствие с региона, в който се намира частната къща, но не по-малко от 15 см. Спестяването с 5 см и полагането само на 10 см в къща с таванско помещение не си струва по простата причина че разходите за изолация са еднократни, но ефектът от намаляването на разходите за отопление ще бъде забележим с времето.

Източници: https://opotolkax.com/montazh/uteplenie-potolka/uteplenie-cherdachnogo-perekrytiya-po-zhelezobetonnoj-plite.html https://strojdvor.ru/otoplenie/kak-pravilno-utevplit-cherdom -dome-s -xolodnoj-kryshej /

Как да изберем изолация за таванския етаж

Ако звукоизолацията не се притеснява, но са важни само качествата на запазването на топлината, това е един вариант и ако всичко в комплекса е важно и би искало да направи всичко веднъж завинаги, забравяйки за това дълго време, това е съвсем различно.

Какво трябва да вземете предвид при избора на изолация за тавана:

 1. Директно параметрите на материала. Свойствата на някои от тях изискват допълнително внимание и работа, тъй като нямат всички необходими свойства, или обратно, те сами създават нуждата от тях.
 2. Топлоизолация - нейните показатели.
 3. Ниво на звукоизолация.
 4. Пропускливост на водната пара.

Обърнете внимание и на характеристиките на материала. Повечето от тях ще изискват определени манипулации, като например допълнителен слой пароизолация отдолу, така че влагата да не се задържа и да няма разрушителен ефект върху дървото.

Преди да закупите основа за изолация, препоръчително е да знаете размерите на вдлъбнатините в припокриването, за да попаднете точно в необходимите рамки.

Минералната или базалтова вата е много подходяща за изолиране на таванския под

За да разберете какви точно са заявките, можете да се обърнете към източника на SNiP (Норми и правила за изграждане). Също така, върху самия материал, ще трябва да поставите нивото на закрепващата основа или тънка замазка, включително за целите на допълнителна топлинна и парна бариера.

Приложения от минерална вата

Минералната вата е ефективна изолация, влакната в която са подредени по специален начин. Поради тази случайност между влакната се образува кислородна „възглавница“, поради което материалът придобива своите свойства. Но поради същата характеристика минералната вата или и абсорбира влагата. За да се предотврати това, инсталирането трябва да се извърши правилно.

Отрязвайте изолацията на таванския етаж

Предимствата на този материал са неоспорими:

 1. плътност;
 2. лекота на монтаж;
 3. дълъг експлоатационен живот;
 4. Пожарна безопасност;
 5. накрая, ако памучната вата е инсталирана хоризонтално, тогава тя не се плъзга и не се торти (прочетете: мостовете на студа не се появяват).

Но има и недостатък, за който говорихме - той абсорбира влагата.

Технология на инсталиране

Минералната вата може да се полага по три възможни начина:

Първият метод е най-ефективен. Самата технология на полагане е следната.

Стъпка 1. Първо, поставете материала за бариера срещу пара - това е необходимо за отстраняване на парата, която се издига от помещенията. За правилната инсталация е необходимо да се запознаете с маркировките върху филма, направени от производителя.

Забележка! Не забравяйте да спазвате задължителното припокриване от 10 сантиметра.

Отрязвайте изолацията на таванския етаж

Ако топлоизолацията се извършва по протежение на гредите, тогава пароизолацията трябва да се огъне около всеки елемент, който излиза, в противен случай гредите скоро ще изгният.

Стъпка 2. Когато филмът се среща със стени и други повърхности, които изпъкват, го повдигнете до височината на изолационния материал + 5 сантиметра, след това го увийте върху плочите от материала или го залепете с лента.

Стъпка 3. След това продължете с монтажа на изолационния материал. Тази процедура е изключително проста, тъй като лентите и плочите могат лесно да се режат със строителен нож.

Стъпка 4. Когато полагате, обърнете внимание на факта, че изолацията не е изцедена и няма пропуски. Можете да видите често срещаните грешки на изображението по-долу.

Отрязвайте изолацията на таванския етаж
/ p>

В първия случай дебелината на топлоизолацията не е достатъчна, в останалата част същият параметър на таванския етаж е неправилно избран.

Добър съвет за изолация от минерална вата

 1. Покритият с фолио материал ще увеличи устойчивостта на топлинни загуби. Но самият материал трябва да бъде положен с фолио.
 2. Ако има изпъкнали конструктивни елементи на тавана, тогава изолацията трябва да бъде повдигната с 40-50 сантиметра и фиксирана.
 3. Ако тънък изолационен материал е положен на два слоя, тогава той ще бъде по-ефективен от един дебел слой.
 4. Не позволявайте на материала да излиза от гредите. Но ако това все пак се случи, удължете го с помощта на релса или греда до дебелината на самия материал.

Стъпка 5. Ако системата на гредите не е защитена от хидроизолационен слой и таванското помещение няма да се използва, тогава е необходимо да се монтира хидроизолация.

Отрязвайте изолацията на таванския етаж

Стъпка 6. Остава само да се направи груб под. За да направите това, поставете го върху нагревател - това ще бъде основата за окончателното покритие.

Как да изолирате таванския етаж

Така че, след като сте избрали оптималния топъл материал и сте придобили всичко необходимо, е време да се заемете с проста, но старателна работа (в повечето случаи). Трябва да се отбележи, че в зависимост от избора на ресурс, инсталацията ще стане по-сложна или по-опростена, както се прави.

Изолация на таванския етаж:

 1. Първоначално трябва да изчислите всички параметри (ако не сте го направили по време на покупката) - ширината, дължината и височината на пода.
 2. Ако дължината и дебелината са въпрос на случайност, тогава височината корелира с няколко фактора, поради което много експерти дават различни показания за този резултат. Оптимално - 250 мм височина, така че изолацията да се издига леко над гредите.
 3. Поставете допълнителен долен слой пара изолация (ако е необходимо).

В зависимост от избрания материал, поставете го в пространството между дървените греди и го поставете плътно. Ако използвате пръскане, направете го до твърда структура на образувалата се плака. Отново, ако сте избрали тази опция - направете повърхностно покритие или започнете да полагате замазката.

Компетентна изолация на таванския етаж върху дървени греди (видео)

Обърнете специално внимание на минералната вата, или по-скоро на нейните свойства на набъбване при контакт с вода.За да се премахнат такива последици, по-добре е да му се осигури влагоизолационен филм. Подходете към въпроса за строителството с дължимото внимание и изключвайки лекомислието. Не забравяйте за изолацията на тавана.

Коментари (1)

0 Даниел 27.01.2018 07:29 Когато оборудвах тавана, нямах такива познания и просто изолирах тавана с дунапренова пластмаса, без въздушни пролуки, това беше моята грешка, но както е, ако тази информация се появи до аз по това време, направих всичко ще бъде както трябва. Компетентна информация.
Цитат

Опресняване на списъка с коментари RSS канал с коментари за тази публикация

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни