Изолация на покрива на сградата с минерална вата отвътре


Какво е минерална вата

С настъпването на студеното време въпросът за поддържането на топлина в стаята става особено актуален. Основният път за изтичане на топлина от стаите е покривът. Ревностните собственици се стремят да намалят разхода на гориво, изолират покрива отвътре с минерална вата.

Минералната вата заслужено се счита за ефективна и търсена суровина. Основните свойства на минералната вата са:

 • достъпност;
 • огнеустойчивост;
 • дишане;
 • няма токсичност.

Формат на издаване: в плочи и рула. По отношение на якостта плочите са пред ролките, те са по-лесни за разпределение по периметъра на покрива. Ролките са по-леки и по-евтини от плочите.

Експертите разграничават четири вида минерална вата:

Характеристики на изолацията на покрива отвътре с минерална вата и разходите за работа

Минералната вата е общото наименование на три вида изолации, които имат едно общо нещо - влакнестата им структура.
Базалтова или каменна вата се прави от скала. Той служи много дълго време, поради което се използва за капитално строителство. Най-скъпият вид минерална вата.

Стъклена вата, направена от същите компоненти като обикновеното стъкло. По-евтин от базалта, но експлоатационният му живот е много по-кратък. Използва се на места, където може да бъде заменен бързо и евтино.

Шлакова вълна, за производството на която се използват отпадъци от доменни пещи. Цена и свойства са подобни на стъклената вата.

Тези материали се предлагат в различни форми. Това могат да бъдат плочи, ролки, рогозки и цилиндри.

Изолирането на покрива със стъклена вата отвътре е най-ефективният и достъпен начин да се затопли на тавана.

За да се изолира покривът отвътре, особено когато става въпрос за конструкция, изработена от дървени конструкции, трябва да се използват материали, отговарящи на сериозни изисквания. Те трябва да бъдат:

 1. Незапалим (клас на пожарна безопасност от G3 и по-висок).
 2. Дълготраен.
 3. Екологичен.
 4. Устойчив на гниене.
 5. Притежава не само изолационни, но и звукоизолиращи свойства.
 6. Не страда от екстремни температури.
 7. Устойчив на повреди от насекоми и гризачи.

Минералната вата отговаря на тези изисквания най-вече. За изолиране на покрива отвътре се използва минерална вата под формата на ролка или матрак.Последната опция е най-удобна за инсталиране.

Цените на минералната вата ви позволяват да я използвате за целите на изолацията на покрива за почти всеки собственик на вила, баня или градинска къща.

Единственият недостатък на този материал е способността му да абсорбира вода, като същевременно губи до 40% от своите топлоизолационни свойства. Изолацията на покрива отвътре обаче с минерална вата, извършена в строго съответствие с технологията, помага да се предотврати навлизането на течност в изолацията.

Е, качеството на изолацията на покрива може да се види с помощта на топловизор, който незабавно може да покаже местата, през които възникват топлинни загуби.

Какъв набор от инструменти и консумативи ще са необходими за изолиране на покрива отвътре?

Когато самостоятелно извършвате изолация на покрива, трябва да подготвите всичко необходимо за извършване на работата:

 1. Минвату.
 2. Дървени пръти с напречно сечение 40 мм.
 3. Парна бариера (например всеки хидроизолационен филм).
 4. Пробивна машина.
 5. Лепило.
 6. Антисептичен разтвор за дърво.
 7. Нокти или винтове.
 8. Чук.
 9. Маска за прах от минерална вата.

Плюсове и минуси на минералната вата

Изолацията на покрива отвътре с минерална вата е важен момент при довършването, важно е да не се бърка с материала за изолация. Сред нагревателите минералната вата се счита за любима поради многото си предимства. Професионалисти:

 1. Висока огнеустойчивост: съставът включва силикатни стопилки, които не могат да се възпламенят под въздействието на високи температури и те също не са подложени на деформация.
 2. Устойчивост на химикали: изолацията не влиза в контакт с различни химически реактиви, гарантирайки безопасност при облицовка на образователни и изследователски лаборатории, фабрични работилници и училищни уроци по химия.
 3. Биологична устойчивост: не се влияе от плесени, не е привлекателна за гризачи и насекоми.
 4. Ниско свиване, запазване на първоначалния обем, поради което се осигурява плътността на помещението, параметрите на дизайна се запазват.
 5. Повечето видове минерална вата не абсорбират добре водата.
 6. Висока пропускливост на водната пара: памучната вата преминава добре водната пара, без да натрупва кондензат, така че неприятните миризми не се запазват в стаята, но бързо се изпаряват.
 7. Високи шумоизолационни характеристики: намаляват не само загубите на топлина, но и проникването на силни звуци отвън.
 8. Екология: няма алергични реакции, безопасност за човешкото здраве.
 9. Лесно инсталиране: не е необходимо да имате професионално строително обучение, изолацията на покрива с минерална вата отвътре със собствените си ръце зависи от начинаещ строител.
 10. Устойчивост: експлоатационният живот е около 70 години, така че няма нужда да сменяте материала няколко години след монтажа.

Евтините видове минерална вата, заедно с плюсовете, имат и недостатъци:

 • При работа със стъклена вата е необходимо внимание при изолиране на покрива отвътре с минерална вата, тъй като когато влакната се счупят и попаднат на откритите участъци от човешката кожа, парчета изолация могат да провокират болка.
 • Ако се вдишат фрагменти от стъклена вата, съществува опасност от увреждане на дихателните пътища и белите дробове. Този недостатък е решен чрез използването на респиратор, ръкавици, очила и защитен костюм.
 • В състава на евтини видове минерална вата има формалдехидна смола, способна на окисляване при високи температури и отделяне на фенол, отровен газ. В случай на работа с такива материали, опитни майстори носят специално облекло и противогаз.

Вътрешна изолация на покрива с минерална вата - Плюсове и минуси на материала

Характеристики на минералната вата
Характеристики на минералната вата
Изолацията на покрива „направи си сам“ с минерална вата има следните положителни характеристики:

 • Висока термична защита на конструкцията;
 • достатъчна здравина и издръжливост;
 • добра устойчивост на неблагоприятни ефекти: мухъл, гъбички, гризачи;
 • ниска запалимост - за осигуряване на пожарната безопасност на сградата, много важен фактор;
 • лесен за инсталиране - когато е изолиран отвътре, не изисква допълнително закрепване (долната щайга е задържащият елемент на конструкцията);
 • топлоизолация с минерална вата, допринася за свободното движение на въздуха, което има благоприятен ефект върху микроклимата на цялата сграда.

Също така се изисква да се разбере, че защитата на скатния покрив на къщата с минерална вата има както положителни характеристики, така и недостатъци:

 1. Направи си сам монтаж на топлоизолатор от минерална вата предполага задължителното присъствие на гащеризон, ръкавици и маска. Този подход ще помогне напълно да се избегне проникването на частици фибри върху кожата, което означава неприятен сърбеж и дразнене;
 2. Високо водопоглъщане на минерална вата, изисква задължителна пароизолация и хидроизолация;
 3. Топлоизолаторът от минерална вата е сравнително по-тежък от полистирола и пенополистирола. Следователно, изолирането на покрива на къща с минерална вата по себе си предполага някои граници на безопасност при изчисляване на покривната конструкция и сградата като цяло.

Изчисляване на дебелината на изолацията и височината на гредите

Дебелината на изолационния слой е пряко свързана с климатичните фактори на региона. Базалтовата изолация с ниска плътност от 25 kg / m3 е най-подходяща за зоните на Москва и Московския регион. Използването на друга изолация с течение на времето води до нейното слягане.

Колкото по-висока е височината на гредите, толкова по-дебела трябва да бъде изолацията. При избора на оптималната височина на плоскостите за производството на гредите на гредите, те разчитат на изчисления на дебелината и здравината на изолацията. В жилищните сгради, разположени в централна Русия, дебелината на слоя от минерална вата е в рамките на 15 см; за северните райони дебелината е увеличена.

Можете да изчислите приблизителния разход на изолация и нейната дебелина, като използвате нашия калкулатор: Калкулатор за изчисляване на дебелината на изолацията за стени или припокриване на балкони

Важни нюанси на инсталацията

Според технологията работата по изолация на покрива (цени) отвътре започва с монтирането на подложна хидроизолация. Първо, изолационният филм е монтиран на гредите, а след това самата изолация е прикрепена. Важно е да се вземе предвид, че филмовите платна трябва да бъдат разположени през наклона на покрива, а ръбовете се припокриват на разстояние 10-12 см. Последният етап от осигуряването на хидроизолацията ще бъде инсталирането на контрарешетка. За да се предотврати разкъсването на филма по време на работа, той трябва да увисне малко - в рамките на 1-2 cm.

Контрарешетката играе важна роля в процеса на изолация на покрива. Всъщност това ще бъде вентилиран слой, който ще предпази покрива от натрупването на конденз отвътре. Оптималното напречно сечение на прътите за контрарешетката е 2 cm.

Ако покривът е изолиран отвътре с плочи с минерална вата, тогава не се препоръчва да го компресирате. Качеството на топлоизолацията няма да пострада от това, но разходът на материал ще се увеличи значително. Също така не се препоръчва огъването на материала, тъй като ще се появят прегъвания, в които ще се задържи влагата. Освен това е необходимо да се осигурят "вентилационни" пролуки между изолационния материал и покривното покритие.

Ние предлагаме на всички жители на региона Тула и самия град благоприятни условия за инсталиране на покрива. Цената на нашите услуги е повече от разумна, а качеството на работа и цялата гама от услуги са на най-високо ниво. Свържете се сега и животът ви ще стане много по-удобен. Нашите цени са много достъпни!

Марки от минерална вата

Марките памучна вата за изолация се различават по плътност:

 • Минерална вата с плътност до 75 kg / m3, областите на употреба са ограничени.
 • P-75,75 кг / кубичен метър, е приложим за изолация на отоплителни инсталации, нефтопроводи и газопроводи, а също и за изолиране на тавански помещения.
 • P-125, 125 кг / кубичен метър, има отлична звукоизолация, отлична за изолация на подове, вътрешни стени, прегради и тавани.
 • PZh-175, 175 kg / кубичен метър, поради своята твърдост, служи като отличен изолационен материал за метални и стоманобетонни подове.
 • PPZh-200, 200 kg / кубичен метър, материал с повишена твърдост, съдържа специални добавки, които позволяват да издържат на високи температури без риск от запалване, използва се за топлоизолация на метални стени.

Как да режем минерална вата

За изрязване на материала се използва строителен нож. Ако отсъства, кухненски нож с набразден ръб, малък трион, ще свърши работа. Минвата на рула се нарязва без разопаковане. Измерете желаната дължина с рулетка, фиксирайте среза с лента и изрежете желания фрагмент с трион в надлъжна посока. За напречен разрез ролката се отпечатва, отвива се малко и се прави разрез с нож или ножовка.

изолация на покрива отвътре с минерална вата

Как да изолираме вентилиран плосък покрив

Знанието за това как правилно да изолирате покрива на къща отвътре с минерална вата ще помогне да се запази топлият въздух и да се намалят разходите за отопление. За тази цел между гредите се полагат слоеве от минерална вата и след това се закрепват с въжета и метални скоби с помощта на пистолет, за да се избегне проливането. Стъклената вата е еластична и може сама да се задържа между гредите. Базалтовата вълна е по-твърда и за нейното закрепване е необходимо да се изгради щайга.

Дебелината на материала се избира в зависимост от климата на географския район, в който се намира къщата. Ако зимата е сурова, слоят трябва да е по-дебел, панелите могат да се полагат на няколко реда. Влакната от минерална вата отблъскват добре водата, но в празнините между тях може да се натрупва влага. В случая, когато водата в изолацията натрупва повече от 2% от собственото си тегло, нейната ефективност се намалява наполовина. За да се избегне това явление, изолационната лента е защитена с пароизолационен филм, който се изтегля върху горния слой минерална вата.

изолация на покрива отвътре с минерална вата

Полагане на минерална вата: инструкции стъпка по стъпка

Да предположим, че имате на разположение таванско помещение с вече монтирани летви, греди и студен покрив. В тази ситуация желанието за подобряване на енергийната ефективност ще бъде в списъка на природните нужди. Ще ви се наложи да запълните пространството с топлина, за да можете не само да останете вътре, но и да спите в дълги зимни нощи, когато измръзването е 40-45 градуса извън прозореца.

Първа стъпка

Полагане на дифузионната мембрана. Неговата функция е да намали нивото на влага отстрани на покрива, ако внезапно тече. С помощта на режещ инструмент правим равномерни ивици, след което ги полагаме с припокриване от десет до петнадесет сантиметра. Образуваните фуги са покрити с термо лента. Продава се във всеки железарски магазин. Пет или шест чилета ще бъдат достатъчни.

Покривна пароизолация

Стъпка втора

Монтаж на изолационен лист с достатъчна якост. За да направите инженерно изчисление, имайте предвид, че дебелината на плата трябва да съответства на ширината по протежение на гредите. Не се тревожете, ако продуктът, който сте закупили, не отговаря на инженерните разпоредби. Плат с по-ниска експлоатационна плътност се полага на два или три слоя. Експертите съветват плочите, които се припокриват, да се поставят в шахматна дъска.

Стъпка трета

Укрепване на конструктивни елементи с хидрофора. Обикновено се заменя с дифузна мембрана, която е подсилена към гредите с алуминиеви скоби. Методът не се различава от разглежданите на първия и втория етап. Подобрението се извършва с припокриване, предвижда използването на черна или синя лепяща лента, в зависимост от вида: индустриален или домашен клас.

Стъпка четвърта

Завършване на основната работа с прехода към довършителни работи. Довършителните мерки за подреждането на вътрешното пространство включват нанасяне на хартиена основа, винилови тапети, декоративни панели.Девет от десет потребители избират шперплат, ПДЧ, по-рядко пластмаса, миещи се нетъкани тапети. Изолацията на тавана е завършена, ако се спазват правилата за безопасна експлоатация и не се допускат грешки.

Технология за изолация на покрива с минерална вата

За да се увеличи топлоизолационната способност на покрива отвътре с помощта на минерална вата, е необходимо да се избере технологията на икономически обоснована изолация чрез подготовка на необходимите материали:

 • защита от вятър;
 • хидроизолация;
 • изолация;
 • пароизолация.

За да се осигури комфорта на сградата, както и да се увеличи експлоатационният живот, слоевете на покривната торта са подредени в определен ред в посока отдолу нагоре:

 • обшивка на тавана от вътрешната страна на стаята;
 • долна обшивка;
 • парна изолация;
 • крака на гредите;
 • изолация между гредите;
 • хидроизолация;
 • решетка;
 • покривно покритие.

Изолация на покрива отвътре с минерална вата - изборът на минерална вата за покривна изолация

Следвайки технологии, които осигуряват изолация на покрива отвътре със собствени ръце с минерална вата, производителите непрекъснато актуализират изолационните модели, като ги даряват с уникални свойства и качествени характеристики

Цени на минерална вата

 • Фолиеви плочи - те изглеждат прилично, но създават допълнителни проблеми, нарушавайки естествения магнитен фон.
 • Плочи, покрити с филм, изолация от пара - наличието на филм не отменя изолацията на цялата повърхност на покрива от водни пари от една мембрана.
 • Плочи със слоеве с различна плътност - горният слой с повишена плътност, вентилирана фасада, която не се продухва за нормални условия в системата, но основната е по-лека и по-топлоизолационна.
 • Минералната вата, покрита със супердифузионен филм - осигурява паропропусклива защита на минералната вата срещу издухване, но в сравнение с други е по-скъпа.

Плочите от минерална вата са по-трайни. Когато изолирате покрива със собствените си ръце, фиксирането им няма да бъде трудно и няма да изисква специални устройства.

Изолация на скатен покрив с минерална вата.

По време на изолацията на скатния покрив минералната вата се поставя между гредите. В този случай големината на слоевете става важна. Капитанът избира ширината на блоковете от минерална вата с няколко сантиметра повече от разстоянието между гредите. Скатният покрив е изолиран с листове с плътност до 160 kg / m3. без фиксиране. След компресията панелите не възвръщат формата си и не се задържат сами. За да укрепите позицията им, ще ви трябва щайга. Покривът на тавана най-често се изолира чрез полагане на материала вътре в рамката, което намалява времето за работа. Експертите съветват да се изолира скатен покрив по време на строителството на сградата, заедно с топлоизолацията на стените на къщата отвътре. Необходимо е само да се извършва работа при сухо време. През есента се монтира облицовката на покрива и след това изолаторът се полага от таванската страна до подготвеното място. Също така е възможно да се изолира покривът с минерална вата отвътре в стари сгради.

Изолация на покрива отвътре с минерална вата - топлоизолация на плосък покрив

Твърдите плочи се използват за изолиране на плосък покрив отвътре. Каменната вата работи най-добре, но стъклената вата с висока плътност също може да свърши работа. Не използвайте меки проби от минерална вата. При ходене по покрива, под тежестта на снежната покривка, те провисват и това може да доведе до нарушаване на целостта на мембраната за пароизолация. За да се запази хидроизолацията, листовете се покриват с циментово-пясъчна замазка и увеличават натоварването на пода, в резултат на което използването на замазката зависи от степента на якост на конструкцията.

Материали за изолация на скатен покрив


На първо място, струва си накратко да се спрем на материалите, които едновременно се използват за изолация на покрива. В допълнение към минералната вата ще трябва да закупите:

 • консервант за дърво;
 • хидроизолация;
 • пароизолация;
 • дървени летви;
 • крепежни елементи - телбод, винтове, тел за плетене;
 • преден довършителен материал.

Последната точка е необходима само в случаите, когато таванското пространство се планира да се експлоатира като жилищно. При други опции ще бъде възможно да се спре на парна бариера. При избора на всички тези материали е по-добре да се доверите на професионалистите, тъй като днес на пазара има много бариери от минерална вата, хидро и пара, които, противно на уверенията на продавачите, не отговарят на декларираните характеристики.

Изолация на покрива отвътре с минерална вата - мерки за безопасност

Когато работите върху изолацията на покрива отвътре със собствените си ръце, трябва да спазвате правилата за безопасност.

 • Извършвайте изолационни работи изключително с очила и дихателна маска. Задържаните във въздуха влакна от минерална вата могат да попаднат в дихателните пътища и да причинят сериозен дискомфорт.
 • Частици стъклена вата могат да попаднат на откритата кожа и да я повредят и да предизвикат дразнене, така че за работа са необходими дълги ръкави.
 • Съхранявайте материала на място, недостъпно за деца.
 • Правилният подход след работа е да се съберат всички остатъци от изолацията, а не да се остави тя да се разпръсне из двора. От всички видове изолатори стъклената вата е най-опасна.

Покривна изолация с минерална вата

Най-големите загуби на топлина възникват на покрива на жилищна сграда. Хората в приземния етаж не страдат от дискомфорт, докато гостите или приятелите им, спящи на тавана, усещат лек студ. Това се усеща особено през зимата, когато околната температура надхвърля 35 градуса със знак минус. Собствениците на хижи и вилни къщи в северната част на Русия знаят, че този въпрос не може да бъде решен с нагревател с масло или електричество.
Изолацията на покрива е радикално решение на проблема с недостатъчната топлинна енергия и комфорт на горните етажи на сградите. Има 5 материала за изолация на покрива. Разширена глина порест камък, дървени стърготини, рециклирани стърготини, стъкло, базалт, минерална вата. От статията ще разберете какви предимства има минералната вата, ще се запознаете с историята на изолатора и често допусканите грешки при монтажа.

Съвети за изолиране на покрив с минерална вата

Ето няколко точки, които трябва да се вземат предвид във връзка с изолацията на покрива отвътре с минерална вата.

Покривният материал е по-често от други изложен на влага. Водата е известен враг на топлоизолацията.

Покривната изолация се монтира според принципа на вентилираните фасади. Това означава, че не е ограден от огън нито от бетон, нито от гипсови елементи. Трябва да изберете типа минерална вата, който е най-малко податлив на пожар.

Независимо дали става въпрос за плосък или скатен покрив, площта на покривната изолация с минерална вата и в двата случая е висока, така че цената на материала трябва да бъде достъпна и да се вписва органично в строителната оценка.

Невъзможно е да се провери качеството на материала при покупка, но е възможно да се определи състоянието на изолатора, ако се придържате към прости правила:

 1. Купувайте сухи продукти. Влагата намалява основните характеристики на плочите, насърчава гниенето на дървени греди и летви.
 2. Съхранявайте изолацията на сухо и проветриво място. В случай на съхранение на открито, продуктите трябва да бъдат внимателно опаковани в запечатана пластмасова обвивка.
 3. Купувайте минерална вата изключително в маркови магазини за хардуер, за да избегнете закупуването на фалшиви стоки.
 4. Висококачествените продукти са снабдени с етикет с цялата необходима информация за характеристиките, датата на пускане и областите на приложение.
 5. Цената на стоките зависи от степента на популярност на производителя, вида на минералната вата, твърдостта на листовете и еднородността на плътността на блоковете.
 6. Германските производители, които са загрижени за сертифицирането на изолатори, с право се считат за лидер в производството на качествени продукти.

Въпреки това не е достатъчно просто да изолирате покрива и да поставите дебел слой минерална изолация. При инсталирането на минерална вата могат да се допуснат много грешки, които влияят върху намаляването на ефективността на изолацията и увеличаването на топлинните загуби на сградата.

Предимства на изолацията:

 1. Топлопроводимост

  Способността на минералната вата да акумулира полезна топлинна енергия е 0,034 вата на кубичен метър. Подобен технически индикатор за червена тухла с керамична основа е 0,56 вата спрямо кубичен метър.

 2. Специфична якост

  Средната плътност на минералната плоча е от 30 до 200 килограма на кубичен метър. От тази характеристика се добавя теглото на изолатора. Колкото по-високо е нивото на якост от фабриката, толкова по-сухо тегло, цена, енергийна ефективност. За изолация на покрива се използват плочи с плътност 50-60 kg / m3.

 3. Паропропускливост

  Свойство, което насърчава циркулацията на въздуха през основния изолационен слой. Поради индекса от 0,49-0,58 mg / m-h-PA, изолационната възглавница абсорбира и освобождава кислород. В хола се извършва висококачествен въздушен обмен, създава се комфортен микроклимат.

 4. Негоримост

  Изолацията на покрива отвътре с минерална вата автоматично повишава пожарната безопасност на интериора, което, разбира се, е важно за всеки собственик на дървена къща. В желанието си да увеличат пожароустойчивостта, по-голямата част от собствениците на къщи се навеждат към тази изолация.

 5. Ниско свиване

  За разлика от конкурентните продукти, плочите на минерална основа практически не се утайват. Инженерите прогнозират 0,5 до 3 процента свиване след тридесет години употреба.

Изолация на покрива отвътре с минерална вата - грешки при монтажа

Най-често изтичане на топлина може да възникне в ставите между топлоизолацията и дървените греди. Това обикновено се случва, защото минералната вата не прилепва плътно към гредата, оставяйки празнини.
Гредата също е топлинен мост, тъй като влиза в директен контакт с бетонната плоча и се загрява. Най-добре е да изолирате самия лъч, като блокирате горната му част, например, с допълнителен слой топлоизолация. Друго слабо място, макар и рядко, е възелът между пода и стената. Най-често целият покрив трябва да бъде изолиран. Тогава основният проблем става изборът на висококачествена изолация и запечатване на фугата. Ако фугата е лошо запечатана и вятърът духа под покрива, тогава студеният въздух бързо се разпространява по стените. Той увеличава топлинните загуби в помещенията, причинявайки течение. При изолиране на покрив с минерална вата най-често се правят неточности поради неправилен монтаж, появата на дебели шевове, ако изолацията е повредена или смачкана, влагата попадне върху нея, грешното устройство или липсата на защита от пара и вода. Използването на изолация от остатъци от памучна вата първоначално е обречено на неуспех, което води до неравномерни топлинни загуби и намаляване на ефективността на изолацията като цяло. Също така, слабо място в изолацията е фугата между покрива и носещата стена.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни