Завършване на фасадата с мазилка - подробно описание на технологията за декорация „направи си сам“ (90 снимки)


Видове мазилки за довършване на фасади

Мокра фасадна мазилка - най-често срещаният начин за усъвършенстване на обработваната повърхност и предпазването й от въздействието на валежите и ултравиолетовото лъчение. Извършва се на предварително изравнена, почистена и грундирана основа. Готов слой е създаден не само за декоративни, но и за защитни цели, което не изисква допълнително довършване, което има особена текстура, както и определен цвят.

Класификацията на гипсовите смеси се извършва по няколко принципа - структурни разлики, състав, начин на приложение... Има готови разтвори, веднага подходящи за употреба след смесване и сухи смеси, които изискват разреждане с вода.

Изгледи по фактура:

 • кора бръмбар;
 • камъче;
 • агнешко (шуба);
 • мозайка.

частна къща

Когато се прилага върху повърхността на сграда, всяка от разновидностите придава различен релеф, определена структура.

Класификация по състав:

 • минерал;
 • силикон;
 • акрил;
 • силикат.

От всички горепосочени разновидности минералната мазилка за фасади се предоставя от производителите в суха форма, останалите са готови.

Според методите на приложение, сместа се разделя на:

 • универсален дестинация;
 • механизиран приложение;
 • за ръчна употреба.

Универсални решения могат да се използват както за машинно, така и за ръчно приложение.

Обратно към съдържанието

Метод Sgraffito в декорацията

Това е сложна технология за нанасяне на мазилка, която се извършва само от истински майстори. Използват се слоеве с различни цветове, те се нанасят последователно. Няма специални изисквания за избора на цветове, но трябва да се внимава всички те да са в хармония помежду си.

Техниката на нанасяне предполага, че многоцветните слоеве ще бъдат нанесени един върху друг. След изсушаване с длето или остра шпатула, определени слоеве се отстраняват внимателно, така че да остане шаблон с различен цвят. В резултат на фона на последния слой се получават ярки и красиви модели, наподобяващи приложения. Ако премахнете малко количество от слоя, тогава цветът ще се окаже напълно различен. След завършване на всички чертежи се препоръчва внимателно да се шлайфа повърхността.

Могат да се използват и други работни методи. Например, закупете готови смеси за декоративни мазилки. Но дори и за тяхното приложение се изисква да се спазват точно всички препоръки. Препоръчително е да имате поне минимален опит, в противен случай ще бъде загуба на пари, а мазилката не е толкова евтина.

Например, бръмбарите и венецианските мазилки се характеризират не с технически характеристики, а със състава на сместа. Важно е да изберете правилния състав и едва след това да следвате условията за нанасяне на стената. Има красиви маси с минерални включвания, които след смесване и нанасяне наподобяват повърхността на гладък и лъскав мрамор. Декоративната мазилка съдържа частици от естествени минерали, най-често мрамор. След като сместа е внимателно нанесена и изгладена по стената, тя трябва да се остави да изсъхне. Тогава повърхността трябва да бъде буквално полирана, така че да блести, само в този случай ще бъдат видими всички предимства на мазилката.

Декоративната мазилка е вид качествено покритие. За разлика от фасадните смеси, решенията за вътрешни работи ви позволяват да създавате покрития, които имитират не само повърхността на дърво, но и метал, естествена коприна.Майстор, който знае как да работи с декоративна мазилка, е в състояние да създаде истински шедьоври. Такава повърхност ще стане много изискана и стилна. Днес производителите предлагат различни смеси за такава работа, можете да използвате различни методи за приложение.

Текстурирана мазилка

Структурата му е декоративен и естетически параметър. Това не оказва влияние върху продължителността на операцията или силата. Изпълнението на всеки тип текстура се извършва чрез използване на материали с определен размер на зърната на пълнителя. Разпределете текстури традиционни, и модерен... Първите са структурирани от стари, изпитани във времето смеси, а вторите са иновативни в своя състав.

Те образуват релеф, използвайки различни техники, устройства:

 • специални рендета;
 • мистрия;
 • гъби;
 • текстурирани ролки.

Повърхностите дават абсолютно всякаква структура, която харесвате, или прилагат барелефен модел. Има стандартни - най-често използваните видове мазилки, за да се образува желаната текстура.

Гипс от корояд - най-често срещаният и има много вариации. Традиционните методи включват вертикално, хоризонтално, кръгло и напречно рязане. За любителите на креативния подход можете да посъветвате вълнообразна текстура или своя собствена версия.

Релеф се формира чрез фугиране на слоя мазилка с пластмасова плувка. Чертежът зависи от посоката и с какви движения да се втрива разтворът, нанесен върху повърхността на сградата.

Мазилка от камъчета - универсален инструмент за изработване на текстуриран модел за външна декорация на сгради. Материалът позволява да се правят рисунки с различна сложност, издълбани композиции в различни цветове - "сграфито", малки и големи барелефи, традиционни - "кожено палто", "полка точки". Това е покритие, гъсто поръсено с трохи с фракция 1-3 mm.

Структурата се дава на покритието с пластмасов поплавък чрез фугиране. Използват се специални ролки, палитрани ножове, миски, четки, шпатула за надраскване, размазване, шарки за печат и текстурирани елементи. На повърхността могат да се нарисуват различни форми.

Мозайка мазилка - отделен сорт, който се изпълнява изключително под формата на равна, прозрачна повърхност. Съдържа гранули от каменни стърготини от естествен произход - силни минерални скали. От естетическа гледна точка - най-благородната текстура.

Нанася се в един слой и се втрива до състояние на еднородност. Стягащи компоненти - силикон или силикат придават лекота и прозрачност на покритието. Не се нуждае от допълнително боядисване или лакиране.

Агнешка мазилка или кожено палто - традиционният метод за оформяне на текстура. Извършва се чрез хвърляне на разтвора върху стената и не изисква допълнително фугиране. За образуването на такъв релеф са подходящи циментово-пясъчни, циментово-варови смеси.

Обратно към съдържанието

Технология на нанасяне на декоративна мазилка

Подготовката на стените е важна и задължителна стъпка преди да използвате декоративна мазилка. Без това ще бъде невъзможно да се получи красива и равна повърхност. Стената трябва да бъде почистена от старото покритие, изравнена, изсушена. По него не трябва да има следи от мухъл или плесен, всички дупки и пукнатини трябва да се поправят незабавно, а не да се оставят за по-късно. Ако се използва релефно покритие, тогава трябва да се оставят малки неравности, за да се придаде на покритието специална изразителност.

Грундирането на стената се използва, за да се гарантира, че мазилката прилепва по-добре към основата на стената.Въпреки факта, че производителите се опитват буквално да наложат грунд от собственото си производство, твърдейки, че други смеси няма да работят, могат да се използват различни решения. Просто трябва да ги изберете въз основа на материала на стената им - за бетон, тухла, дърво, метал.

Инструменти за нанасяне на декоративна мазилка.

Основното покритие също е важно, въпреки че нанасянето му е изключително просто. За да направите това, разредете сухата смес, нанесете слой върху стената с помощта на шпатула или специална пулверизатор. Това правило се отнася само за тези мазилки, за които е достатъчен един стартов слой. За венецианско покритие са необходими много много тънки базови слоеве, които ще осигурят желаната игра на полутонове. Само специалисти могат да изпълняват тази работа с високо качество, е малко вероятно да бъде възможно да се справят с работата със собствените си ръце без подходящ опит.

Финишното покритие е външно покритие, чиято техника на нанасяне зависи изцяло от това кой метод на мазилка ще се използва. В някои случаи е достатъчно само да оформите с шпатула и след това да полирате стената. Понякога се изисква допълнителна работа, покривайки стената със специален лак.

Характеристики на състава на строителните смеси

Активните компоненти на разтвора и неговата висококачествена основа са ключът към успешния ремонт. Строителните смеси улесняват труда и имат добри технически характеристики. Особеността на използването на всеки от тях се дължи на техния състав. Има готови гипсови разтвори, както и сухи, които трябва да се разреждат с вода.

Вид фасадна мазилкаФормуляр за освобождаванеНазначаванеСъставДебелина на слояИмоти
ЦиментСуха смесИзпълнение на текстурирани модели, рисункиЦимент, минерален пълнител, модификатори2-5 ммПластичност, устойчивост на износване.
АкрилГотово решениеКамъче, традиционен релефАкрилна смола, пясъчен пълнител, модификатори3-4 ммУстойчивост, лекота на използване, висока адхезия към повърхността
СиликатГотов миксПодходящ за всички видове текстуриСиликатно свързващо вещество (течно стъкло), модификатори4 ммВодоустойчивост
СиликонГотово решениеУниверсаленСиликонова смола, минерален пълнител, модификатори, емулгатор3-4 ммВисока устойчивост на механични повреди, висока адхезия. Еластичност, антисептични свойства.

Какъвто и материал да изберете, мазилката за фасадата, ако се нанесе правилно, ще създаде необходимия релеф и освен това ще ви зарадва с висококачествен резултат.

Обратно към съдържанието

Разновидности на композиции

Днес производителите предлагат голям избор на мазилки, от които опциите за външна декорация се различават по качество и визуални показатели. Някои смеси за фасадна мазилка могат да се приготвят на ръка.

От пясък и цимент

Ако приготвите сместа сами, тогава тази опция за довършване става най-достъпната. Материалът се оказва толкова здрав, че им е позволено да мазират мазето на сградата.

За да подготвите решение за облицовка на къща, ще ви трябва:

 • свързващо вещество - циментов материал М 350 и по-горе;
 • пясък със средна фракция, измит от примеси;
 • допълнителни съставки, които повишават естетическото представяне.

Пресяваме пясъка през сито, изсипваме вода в обем от два до три литра в контейнер с подходящ размер, изсипваме цимент на порции, като постоянно смесваме съдържанието, добавяме пясък и други компоненти, разбъркваме всичко добре.

Съотношението на цимент и пясък е едно към три. Консистенцията на приготвения разтвор може да се промени в желаната посока чрез регулиране на количеството пясък или вода.

За да се подобри пластичността, се препоръчва да добавите тридесет до петдесет милилитра течност за миене на съдове към партидата.

Готов циментов състав

Фасадните стени са измазани със смеси от производителя, които са устойчиви на въздействието на влажна среда и отлично понасят температурни крайности. При избора на материал трябва да се вземе предвид времето, необходимо за пълното изсъхване на мазилката - отнема повече, отколкото за другите видове хоросани.

Важна характеристика е използването при производството на специални добавки, които придават на съставите различни текстури.

Има и други материали, използвани за украса на външната страна на къщата. Техните разлики са в зърнестата структура, методите на нанасяне, но във всеки резултат се вижда релеф, който имитира определен материал. За да постигнете желания резултат, трябва да използвате една от следните смеси за фасадна работа.

Минерал

Съставът на мазилката, съдържащ чипове от естествен камък, е заслужено популярен. В основата му е циментът. Лесно е да се работи с такава смес, но ще са необходими определени умения. Цветовата палитра е ограничена, но този недостатък се елиминира чрез оцветяване.

Акрил

Полимерен материал на основата на акрилни смоли, има отлични влагоустойчиви характеристики, дълъг експлоатационен период.

За съжаление покритието е изложено на UV светлина, привлича прах и бързо се замърсява. Те не трябва да украсяват улични стени, изградени от газобетонен материал, тъй като гипсовата смес няма достатъчна паропропускливост.

Фасадна мазилка на къща - технология на нанасяне

Съставът е еластичен, лесно се работи с него.

Силикон

Добър довършителен материал, но цената му е висока, което ограничава обхвата на използване на мазилката. Перфектно се противопоставя на въздействието на климатичните валежи и температурните промени, без да променя качествените си показатели. Важно предимство се счита за паропропускливостта и способността да се затварят малки дефектни зони. Къщите, измазани с такава смес, винаги изглеждат привлекателни - материалът се почиства под дъжда.

Силикат

При производството на сместа се използва "течно стъкло". Добавените към разтвора силикатни компоненти го придават с важни характеристики - устойчивост на огън, без мирис, антистатични свойства. Разтворът има добра паропропускливост, поради което се препоръчва за декорация на стените на къщата отвън, изградени от газобетон. Като недостатък се отбелязва бързата настройка и следователно партидата трябва да бъде разработена незабавно.

Текстурите на гипсовите смеси се различават по своите характеристики, те могат да имитират различни довършителни материали и да бъдат боядисани с лаково-бояджийски материали. Най-популярните са:

 • кожено палто, терацит или агне;
 • Венециански, имитиращ мраморен камък или оникс;
 • кора бръмбар, кракелур, марсилски восък;
 • морски бриз или мокра коприна.

За да получите желаната текстура, използвайте различни инструменти.

Предимства и недостатъци

Не може да се каже недвусмислено, че всички видове материали имат еднакви предимства или недостатъци - всичко зависи от състава, предназначението и свойствата на мазилката, но някои характеристики могат да бъдат разграничени.

Ползи:

 • Екологична чистота. Благодарение на използването на естествени, нетоксични съставки.
 • Огнеустойчивост. Покритието не гори и не допринася за поддържането на процеса на горене.
 • Лесна работа. Фасадата на сградата е лесна за ремонт и почистване.
 • Устойчивост на замръзване.
 • Топлоизолация. Осигурява запазване на топлината в стаята.
 • Работата може да се извършва ръчно, както и без участието на специалисти.
 • Естетична красота.
 • Скромно тегло. Теглото на мазилката е много малко, така че не се изискват допълнителни ремонтни дейности или подсилване на основата.

недостатъци

 • Ниска механична якост.Възможна е ниска устойчивост на механично натоварване, ако не е използвана армираща мрежа, не е изпълнена технологията за фасадна мазилка. Тогава на повърхността на сградата могат да се появят стружки и пукнатини.
 • Интензивност на труда на монтажните работи. Трудолюбието се крие в необходимостта от стриктно спазване на препоръките за прилагане на сместа и професионализъм. Създаването на текстурата отнема дълъг период от време.
 • Зависимостта от сезонността ни принуждава да се фокусираме върху температурен режим от поне +5 градуса, което ограничава времето и възможностите за извършване на ремонтни дейности. Ако това изискване не бъде спазено, нанесеният разтвор ще изсъхне за дълго време и ще прилепне лошо към основата.
 • Материалът е скъп - цената на декоративната мазилка е по-висока от обикновено.

Обратно към съдържанието

Метод люк-руно и ролково щанцоване

Тази опция се използва доста често, тя е необичайна и красива. Работата се състои в това, че се нанася 1-ви слой и, без да се изчаква да изсъхне, руното се извършва с метална четка. В рамките на един ден повърхността изсъхва, с гъба или шпатули, всички излишни мазилки се отстраняват внимателно от повърхността. Това ще направи възможно премахването на всички частици, които не се държат добре, стената след това няма да се руши. Когато тази работа приключи, трябва да се уверите, че на повърхността не е останал прах. Стената е боядисана с боята от избрания цвят, ако гипсовата маса е използвана без оцветяване.

Красива повърхност се получава чрез използване на релефна ролка. За работа днес можете да закупите ролки с различни модели. Ако няма валяк, тогава можете да го направите сами, създавайки оригинален и уникален модел.

Например стръкове трева могат да се създадат чрез навиване на въже с изразени влакна. След изсъхване на повърхността ще остане красив и грациозен модел. Тази декорация ще изглежда особено красива, ако повърхността на самата стена е боядисана в деликатен зелен цвят, напомнящ на млада трева през пролетта. Този завършек е чудесен за кухни, дневни или коридори.

Съвети за избор на мазилка

Завършеният тип е най-добър вземете сами, фокусирайки се върху вашия вкус - гладка, текстурирана. Останалите характеристики можете да вземете предвид при избора на строителна смес. Кое е по-добре - решете, след като прочетете препоръките за избор на мазилка.

 1. За висока якост подходящ е силиконов разтвор.
 2. Препоръчително е за начинаещи да използват готови смеси.
 3. Заинтересовани страни спести време може да работи с готов цветен разтвор.
 4. Помислете върху каква повърхност ще бъде нанесен материалът - това е важно.
 5. Използвайте армираща мрежа за дебелина на покритието над 50 мм.

Фасадната декорация с декоративна мазилка е с най-високо качество, ако се използват силиконови смеси. Веднага са готови за работа, много пластмасови, лесни за използване и лесни за боядисване. В същото време разходите ще бъдат сведени до минимум.

Обратно към съдържанието

Използване на готови смеси

Използването на текстурирана мазилка е трудоемък процес. Трябва да се ориентирате в пропорциите, характеристиките на приложението на материала. За да бъде успешен ремонтът, на тези, които го правят за първи път, се препоръчва да използват не сухи смеси, а готови:

 • те са по-лесни за транспортиране, пазете се добре;
 • сложността на процеса е намалена - няма нужда да губите време за смесване на разтвора... Няма нужда да бързате да прилагате пастообразната маса до края на нейната жизнеспособност;
 • повишена ефективност на потреблението - няма нужда да харчите пари за грунд, защитна боя и други допълнителни материали.

Важното е специфичното тегло и ефективността на разтвора в експлоатация, така че не се притеснявайте, че готовата смес по-скъпо, а масата му е по-малка от тази на материала в суха форма.

Обратно към съдържанието

Избираме мазилка за различни повърхности

Всяка повърхност взаимодейства по свой начин със строителните материали, използвани за облицовка на външната страна на сградата, така че е необходимо да се обмисли коя смес да се приложи върху определен тип основа.

Основен материалВид фасадна мазилкаХарактеристики на
OSB дъскаАкрилИзисква добра еластичност на покритието
дървоСиликатНуждае се от няколко слоя грундиране
ТухлаЦимент, силиконЗа средна фракция пълнител
ГазобетонСиликат, силиконНеобходима е добра адхезия
ИзолацияАкрилИзползване на армировка
ПочивкаСиликатЗависи от дебелината на покритието

Когато купувате материал за фасадни работи, вземете предвид написаното в инструкциите, както и върху опаковката. Вижте технологията за нанасяне на хоросана, необходими за създаване на текстурата с инструменти. Изберете грунд състав и бои и лакове, които са подобни на компоненти на гипсовата смес, за да подобрите качеството на покритието и да удължите експлоатационния му живот.

След като се запознахте с видовете мазилки за фасадна работа, плюсовете и минусите, съвети за избор, целесъобразността на употреба. След всичко това можете да започнете да извършвате текстурирана работа и ако следвате техниката на нанасяне, можете да разчитате на дълъг експлоатационен живот на покритието и неговата устойчивост на атмосферни влияния.

Методи за нанасяне на декоративна мазилка

Технологията за нанасяне на декоративна мазилка може да бъде различна, необходимо е да се съсредоточи върху това какъв краен резултат е необходим. Днес има много методи за прилагане, сред които са от значение следните.

При нанасяне на шарки с шаблонна ролка дълбочината на шаблоните е около 0,5 cm.

Методът на пръскане се счита за най-простият, обикновено дори най-опитните майстори не могат да се справят с такава работа. Ако знаете как да работите с такива материали, тогава този вид мазилка можете да нанесете сами. Техниката е изключително проста:

 1. Първо се нанася основата, т.е.1-ви четен слой, който трябва да изсъхне напълно.
 2. Вторият слой вече не се нанася с шпатула, а с други инструменти, до четки и метла, с които разтворът буквално се напръсква върху повърхността. Технологията се нарича още „снежна топка“, тъй като след изсъхване стената сякаш е покрита със сняг.
 3. Разтворът се събира в удобен контейнер, в него се потапя четка. В едната ръка трябва да вземете четка, а в другата пръчка. Ударете пръчката с четка по такъв начин, че спреят да се разпръсне по стената. Размерът на люспите може да бъде различен, всичко зависи от вида на резултата, който искате да получите. За да направите повърхността на стените ефективна, можете да използвате един цвят за основния 1-ви слой и напълно различен цвят за 2-рия спрей.

Италианската довършителна техника наподобява вече описаната. Етапите са еднакви, с изключение на един. Първият слой след нанасяне и изравняване не е необходимо да се оставя да изсъхне, вторият слой се нанася веднага, чиято площ трябва да бъде значителна.

Докато материалът има време да се втвърди, той трябва да се изглади по повърхността.

Процедурата за нанасяне на декоративна мазилка.

В този случай не забравяйте да използвате 2 различни цвята за слоевете. Например долният слой ще бъде по-светъл, а горният ще е зелен или светло зелен. Можете да изберете различни комбинации, да украсите интериора в желания стил.

Текстурираният метод е способността да се проектира в античен стил. Използват се няколко слоя материал, след което се оцветяват. Технологията за нанасяне на такава мазилка е сложна, изисква внимание и умения, трудно можете да се справите със собствените си ръце.

Тема номер 14. "Технология на фасадно мазилка"

Конвенционалните мазилки са направени от боядисана вар, варо-гипс, цименто-вар или циментови разтвори. Всички хоросани, с изключение на варо-гипс, се използват за мазилки върху тухли и бетон.Само дървени повърхности са измазани с варо-гипс.

Измазването най-често се извършва върху фарове. Фугирането е най-добре да се извърши със състезание; Плинтовете винаги са измазани с циментов разтвор 1: 3 или 1: 4. Препоръчително е мазилката да се задълбочи в земята на 5 - 6 см под нивото на тротоара. След фугиране е по-добре да го изгладите с шпатула или мистрия. Горната част на цокъла винаги е скосена. Прието е да се правят багажници на основата. Те обаче често се откъсват, така че е най-добре да ги закръглите или скосите малко. Всичко това трябва да се съгласува с архитектурния или строителния надзор.

Декоративните мазилки са изработени от цветни хоросани с инертни материали с различни размери. Разтворите се оцветяват чрез добавяне на сухи бои към тях. Боите трябва да са устойчиви на светлина и основи. Те не трябва да унищожават свързващите агенти или да намаляват тяхната сила. Пълнителите за такива решения могат да бъдат груби пясъци, мраморни или гранитни чипове, червени тухлени чипове.

В зависимост от използваните материали и метода на обработка, фасадните мазилки се подразделят на варо-пясъчни, теразитни, каменни и обработени с киселина мазилки.

Стелажите на скелето трябва да се монтират на разстояние най-малко 400 mm и за предпочитане на 500 - 600 mm от стената, така че хоросанът да може да се полага зад стелажите, близо до стелажите и на местата, където е подредена подовата настилка. В този случай носещите пръсти на скелета не се довеждат до стената и пролуката между стълбовете и стената се затваря с подвижни дъски.

Варови хоросани се приготвят от вар и пясък. Тестото за вар трябва да отлежи поне три седмици. Колкото по-дълго отлежава варната паста, толкова по-високо е качеството на хоросана. Количеството пясък, въведен във варовото тесто, е 1-4 часа и зависи от съдържанието на мазнини във варовото тесто. Съставът на разтвора трябва да бъде 1: 1; 1: 1,5; 12; 1: 2.5 и т.н. Във всички случаи разтворът трябва да бъде с нормална консистенция, тъй като мастните разтвори силно се напукват, а постните нямат подходящата якост.

След като се избере съставът на разтвора, съставните му материали се измерват с помощта на дозатори, зареждат се в смесители за разтвори и се разбъркват, докато се получи хомогенна смес.

Варо-гипсовите разтвори се приготвят от варов разтвор с добавка на гипс за ускоряване на втвърдяването. Обикновено се вземат 2-3 часа варов разтвор за една част гипс.

Циментово-варовите разтвори се състоят от цимент и варов разтвор. Съставите на разтворите могат да бъдат различни: за 1 час цимент, вземете от 1 до 3 часа вар и от 6 до 15 часа пясък. Най-добрите решения за измазване на фасади са 1: 1: 6 и 1: 2: 8. Съставът на разтвора е посочен в проекта.

Циментовите разтвори се използват в различни състави: за една част от цимента се взема от 1 до 6 часа пясък. Най-добрият състав е 1: 3. Това решение не е много мазно и не е много кльощаво, не се напуква много и е удобно за нанасяне.

Обикновено тези разтвори се приготвят под формата на суха циментова смес, доставят се на работните места и там се добавя вода, когато е необходимо, тъй като циментовите разтвори трябва да се използват в бизнеса в рамките на един час.

Решението се прилага както ръчно (с шпатула, лъжички и кофи), така и с помощта на машини и механизми.

При измазване на фасади с какъвто и да е хоросан се спазва обичайната технологична последователност.

Довършителните работи винаги се извършват отгоре надолу. В сгради с корниз първо се полага пръст върху стените под корниза, правилата се окачват и коронясващият корниз се изтегля. Правилата трябва да са здраво закрепени, тъй като коронните корнизи обикновено имат голям надвес. Долното правило е прикрепено към стената или поддържано от скоба.

Когато закачате правилата за издърпване на корнизите по фасадите, препоръчително е долните краища на правилата да заобикалят ъгъла на стената с дължина, равна на дължината на пързалката. Горните краища трябва да се простират отвъд края на пръта с 80-100 mm, така че стрехите да могат да бъдат извадени напълно до самия край (usnka) с шаблон.

Има два начина за добавяне на правила.Съгласно първия метод, долното правило е окачено по обичайния начин, а горното е прикрепено с помощта на ленти към тънък труп (подпотник) или към дебели дъски, положени в канавката. Забранено е да се докосват дъските под улуците, за да се фиксират правилата, тъй като дъските ще повдигнат улука, а изчуканите пирони ще пробият покрива.

Според втория метод шейната на шаблона се прави с ширина 400-500 мм. Шаблоните се преместват съгласно двете долни правила, фиксирани върху дървени скоби. Разстоянието между правилата е 400-300 мм, което прави шаблона стабилен. Дървените скоби се поставят на разстояние 2-3 м една от друга. Това разстояние може да бъде леко увеличено, ако направите по-трайни скоби и удебелени правила, които не се огъват, когато шаблонът се движи.

След издърпване на коронния корниз те започват да мазират стените. В хода на работата се изрязват склоновете на прозорците и лиштвата, изваждат се междуетажни колани, подрязват се пиластри и други архитектурни детайли. Особено внимателно е необходимо да се търкат люспи, стволове и фаски. Те трябва да бъдат строго вертикални, а фаските да са абсолютно еднакви по ширина.

Цокълът е измазан след завършване на стените. Тъй като мазето е подложено на продължително излагане на влага, то е измазано с цимент или смесен хоросан. Ако тягата трябва да премине по горната част на основата, тя се изтегля, след като маяците са подредени върху основата, или след като е измазана.

Видове текстури

Ако при завършване на фасадата целта е не само да защитите стените, но и да ги украсите, трябва да обърнете внимание на различните текстури на смесите. Сега най-популярните са:

 • Камешкова
 • Мозайка
 • Кора бръмбар

За да изберете визуално най-интересната опция за себе си, ще бъде полезно да разгледате снимка на фасади с мазилка с декоративна структура.

Цена на продукта и отзиви за него

Цената на фасадната мазилка зависи от марката на производителя, състава, декоративните качества и експлоатационните характеристики. Ето няколко примера за опции, популярни сред руснаците:

 • фасадна мазилка "Ceresit" струва около 800 рубли за 25 килограма минерална смес, 1000-1300 рубли за същия обем акрил или силикон, 300 рубли за 25 килограма циментова мазилка.
 • фасадна мазилка "Knauf" струва от 260 рубли за 25 килограма циментова мазилка, 500-800 рубли за подобен обем минерална смес, около 1100 рубли за силикон и акрил.

Ако потребителите ясно изразят предпочитанията си по отношение на марки мазилки, тогава мненията относно видовете смеси са неясни. Мнозинството пише, като Леонид, който говори на форума Stroimdom: - „Трудно е да се отговори еднозначно, че е по-добре, тъй като всеки вид мазилка има своите предимства. Ако имаше една универсална, най-добрата смес, нямаше да има асортимента, който виждаме в магазините. "

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни