Изолационна технология. Характеристики на топлоизолация на плоски покриви.

Сграда може да загуби до 1/5 от топлината през покрива, което означава, че това е ахилесова пета в топлоизолацията на помещението. И ако се създаде скатен покрив с цел задържане на студа, поради голяма въздушна междина (таванско помещение), плоският е лишен от такава възможност. За решаване на проблеми, главно изолация на плосък покрив, е разработена изолацията TechnoNikol от серията Technoruf.

Цитатът, взет на официалния уебсайт на производителя, ясно показва обхвата на материала:

Предназначение на Technoruf

Въпреки това, заслужава да се отбележи, че също е възможно да се изолират скатни покриви с този материал.

Общи характеристики

Technoruf е изолация от минерална вата под формата на твърди плочи. Трудно, защото минималната плътност е 121 кг на кубичен метър. Като се има предвид плътността, заключението веднага подсказва, че материалът е предназначен за силно натоварени повърхности, изискващи изолация. Например такава зона е експлоатиран плосък покрив. Изолацията може да бъде фиксирана върху метална или стоманобетонна основа, а бетонна замазка преди или след материала не е задължително условие. По-долу в табелата са обобщените технически характеристики на Technoruf. Ако вече сте професионалист и търсите само цифри, няма да ви бавим с ненужни обяснения.

Остаряло имеПлътностДебелина, ммТоплопроводимост A25Пропускливост на водна пара, не по-малко от mg / (m h Pa)Съдържание на органични вещества, не повече,%Якост на натиск при 10% деформация, не по-малко
Техноруф 45126-15450-1500.0380.34.545
Technoruf Technoruf PROF145-17520-1000.0380.34.560
PROF с145-17530-2500.0380.34.560
Technoruf N30100-13050-2000.0380.34.530
N ОПТИМАН35100-12050-2500.0380.34.535
H ЕКСТРА90-11050-250.0370.34.530
Technoruf B60165-19540-500.0380.34.560
В ОПТИМА165-19520-1000.0410.34.570
В PROFB80175-20520-1000.0410.34.580
В ДОПЪЛНИТЕЛНОB70155-18540-500.0380.34.565
EXTRA с155-18520-1000.040.34.565

Спецификации


Спецификации

Изолацията се използва при плоски покриви и покриви с наклон, върху стоманобетонни плочи, метална или ролкова основа.

Основните характеристики на мини плочата Technoruf:

 • плътност в рамките на 100 - 190 kg / m3;
 • дебелина от 30 до 100 мм;
 • издържа на концентрирано натоварване до 600 N;
 • якост на натиск в рамките на 30 - 60 kPa;
 • паропропускливостта за всички видове е не по-малка от 0,3 mg / (m · h · Pa);
 • категория на запалимост - NG;
 • съдържанието на влага в масата не е по-високо от 0,5%;
 • абсорбцията на вода е не повече от 1 - 1,5%;
 • присъствието на органични вещества е не повече от 4,5%.

Якостта на натиск е важна за експлоатираните покриви, върху които е осигурен преминаването на хора, инсталирането на допълнително оборудване. Влажността и способността да абсорбират водата влияят на топлоизолационните характеристики, тъй като когато се намокри, проводимостта на енергийните потоци се увеличава. Дебелината на материала се избира в зависимост от климата и конструкцията на покрива, но по-често се използва в съответствие с проектната документация.

Страшни числа в заглавия

Както е обичайно във всяка компания, индексите в имената на моделите са само с информационна цел. В случая с нашия материал числата от 30 до 60 показват способността на материала да устои на стреса. Тази стойност е посочена в килопаскали. По-рано бяха използвани числа до 80, но напоследък тези индекси станаха не съвсем точни за предаване на информация. Например Technoruf B70, наричан в миналото, сега се нарича B PROF и има индекс на плътност 65, а индексът B50 изобщо не се използва. Типът маркировка Technoruf 50 също не съществува в момента. Ако производителят беше оставил предишния индекс, той нямаше да съответства на реалността. Трябва също да се отбележи, че индексът Technoruf N PROF не съществува. Има само Technoruf PROF (без буквата H) и той не се нуждае от втори, допълнителен долен слой.

Къде се прилага Technoruf B60?

Основната цел на този материал е да изолира покриви, експлоатирани (плоски) и неизползвани (направени с наклон), както и други строителни конструкции (фундамент, носещи стени, подове), изработени от метал и стоманобетон. Най-широко се използва при подреждането на експлоатирани покриви (тъй като може да издържи на чести точкови натоварвания), където служи като най-горния слой на топлоизолация.

изолация

Освен това може да се използва и на покриви без замазка. Това се дължи на факта, че Technoruf B60 има технически характеристики по отношение на:

 • якост на натиск - най-малко 60 kPa при 10% деформация;
 • якост на отлепване на слоевете - не по-малко от 15 kPa.

Великата мистерия на всички времена: V или H

Както е случаят с цифрите, буквите показват параметрите на линийката. Някои представители на линията могат да се използват само в двуслойни изолационни системи. В този случай единият се полага като най-долния слой и се обозначава с буквата „Н“, а вторият, съответно, като горния „В“ (да, да, не „втори“, а „отгоре“). Материалите, които нямат индекс "H" или "B", са предназначени за еднослойна изолация, например изолация Technoruf 45 или PROF. Сега се опитайте да си кажете, кажете какво се крие зад индекса H30. За тези, които пропуснаха предишния абзац, вместо числови индекси бяха използвани заглавия като „Extra“ и „Optima“.

Какво стои зад индекса H30?

Предимства и недостатъци

Основните предимства на изолацията "Technoruf H30" включват:

 • Ниска топлопроводимост;
 • Устойчив на високи температури и открит огън;
 • Възможност за възстановяване на формата и обема;
 • Висока производителност на звукоизолация;
 • Биологична устойчивост;
 • Инертност към агресивни химични съединения;
 • Простота на рязане и монтажни работи.

Ако материалът се използва по предназначение, в съответствие с технологията на полагане, експлоатационният живот може да бъде 50 или повече години.

Що се отнася до недостатъците, в процеса на дългосрочна експлоатация на правилно сглобени топлоизолационни системи те не бяха идентифицирани.

И още нещо за лека закуска

За пълна яснота в имената просто трябва да научим три имена:

КЛИН

Това са плочи с наклон, които са предназначени да създадат наклон на покрива;


Техноруф КЛИН

ФИЛЕ

Изолационни елементи за преход от хоризонтална към вертикална изолационна повърхност. Например за топлоизолация на парапет.

Техноруф ГАЛТЕЛ

N ВЕНТ

Този тип плоча има специални канали за оттичане на вода. Тази технология е предназначена за лечение на болести на плосък покрив - образуване на гъбички и нарушаване на вътрешния микроклимат.


Technoruf N VENT

ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИ МАТЕРИАЛИ, ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ТЕХНОНИКОЛ ЗА УСТРОЙСТВО НА СТРОИТЕЛНИ СТРУКТУРИ

СТЕНИ, ПОКРИВИ, ПОКРИВИ, ПОДОВЕ, ПРЕЗИЦИИ, ПРЕДНИ СТРУКТУРИТЕ НА МАНСАРДА И ТАВАННИ ПОКРИТИЯ С ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ТЕХНО МИНЕРАЛНИ ДЪРВЕНИ ДЪСКОВИ И ЕКСТРУЗИВНИ ПОНЕНИ ПОЛИСТИРЕННИ ДЪСКИ "ТЕХНОНИКОЛ" ЧАСТ 8. КОНСТРУКЦИОННИ РЕШЕНИЯ ЗА ПОКРИВАНЕ НА ПРИМЕРА ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИ ПЛОТИ ОТ БАЗОВА ТЕРМОИЗОЛАЦИОННА СЕРИЯ TECHNONOOF СЕРИЯ TECHNONICOL: TECHNOROOF V60, TECHNOROOF N30, TECHNOROOF 45.

ЧАСТ 8. КОНСТРУКЦИОННИ РЕШЕНИЯ ЗА ПОКРИВАНЕ НА ПРИМЕРА ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИ ПЛОТИ ОТ БАЗОВА ТЕРМОИЗОЛАЦИОННА СЕРИЯ TECHNONOOF СЕРИЯ TECHNONICOL: TECHNOROOF V60, TECHNOROOF N30, TECHNOROOF 45.

СТРОИТЕЛНИ РЕШЕНИЯ ЗА ПОКРИВАНЕ

8.1 Конструкциите са предназначени за комбинирани покрития със сглобяеми стоманобетонни плочи (или с монолитна стоманобетонна основа) и с профилирани стоманени настилки с базалтова топлоизолация от серията TECHNOROOF, произведени от TechnoNICOL: TECHNOROOF V60, TECHNOROOF N30, TECHNOROOF 45 и направени покриви от ролкови материали (Technoelast други серии, произведени от TechnoNICOL) и от стоманени профилирани листове.

ТЕХНОРОФ B60

8.2 По принцип покритието включва следните структурни слоеве:

- носеща основа (стоманобетон или стоманено поцинкована профилирана настилка);

ТЕХНОРОФ B60 ПЛОЩИ

- пароизолационен слой (чрез изчисление) от битумно-полимерни слети валцовани материали - върху основата на стоманобетон (Bipol EPP); от битумно-полимерни самозалепващи се рулонни материали с подсилваща основа от стъклена мрежа (Парна бариера CA 500, Парна бариера SF 1000) - върху основата на профилирани листове;

- топлоизолация от базалтови плочи "TECHNOROOF", "TECHNOROOF N30", "TECHNOROOF B60", "TECHNOROOF 45" или екструдиран пенополистирол TECHNONICOL XPS CARBON;

ТЕХНОЛОФИЯ ЗА ТОПЛОИЗОЛАЦИЯ V60

- циментово-пясъчна замазка от хоросан с якост най-малко 5 МРа или сглобяема замазка от плоски азбесто-циментови пресовани листове с дебелина 10 мм или циментови плочи от дървесни частици с дебелина 10 мм с покрив от рулонни материали;

- покриви от валцувани материали (Technoelast, Uniflex и други серии, произведени от TechnoNICOL) или от стоманени профилирани листове; покривен килим от PVC мембрани от серията LOGICROOF, ECOPLAST, произведени от TechnoNICOL и от заварен битумно-полимерен рулонен материал TECHNOELAST SOLO RP1, TECHNOELAST TITANIUM SOLO, направен еднослоен, и от други марки, произведени от корпорация TechnoNICOL - двуслоен материали с груба маркировка за горния слой EKP, TKP, HKP.

ТЕХНОРОФ

Забележка: върху основата на базалтови плочи "TECHNOROOF", "TECHNOROOF N30", "TECHNOROOF V60", "TECHNOROOF 45" не се допуска използването на заварени ролкови материали с подсилваща основа от стъклени влакна.

Technoruf b60

8.3 Следните елементи се предоставят като крепежни елементи:

- за покрития върху сглобяеми или монолитни стоманобетонни основи: комплект дюбели TechnoNICOL за плоски покриви, основи от велпапе: телескопични крепежни елементи TechnoNICOL и самонарезни винтове TechnoNICOL.

За да прочетете цялата инструкция, следвайте връзките по-долу: Част 1 Част 2 Част 3 Част 4 Част 5 Част 6 Част 7 Част 8 Част 9 Част 10 Част 11 Всички материали, необходими за организирането на изолация и ремонт на фасади, покриви, основи, стени, тавани и други строителни конструкции, могат да бъдат закупени, като ни се обадите, или като направите заявка в онлайн магазина на нашия уебсайт. Можете също така да вземете материала от нашия склад. Полезно !!! В заключение към този материал препоръчваме да гледате на нашия канал в YOUTUBE поредица от подробни видеоклипове за организацията на монтажни работи по монтаж на изолация на строителни конструкции с помощта на топлоизолационни базалтови плочи от серията TECHNOROOF: TECHNOROOF N30, TECHNOROOF B60 TECHNOROOF 45, компоненти за покриви, фасади, инсталационно оборудване и други строителни изолационни материали и оборудване, произведени от корпорация ТехноНИКОЛ. Организиране на монтажни работи по монтажа на базалтови плочи TECHNOROOF N30, TECHNOROOF B60, TECHNOROOF 45 и други топлоизолационни материали на базата на минерална вата, произведени от TechnoNICOL: www.youtube.com/TK CentroStroy / Топлоизолация TechnoNIKOL / TECHNOROOF V60

Въпросът за слоевете

Защо може да има нужда от двуслойна изолация? Не е тайна, че плочите Technoruf, както и всякакви плочи от минерална вата, задържат топлината главно благодарение на въздуха. Това е газ, който е много по-слабо проводим на топлина от твърдото вещество. Колкото повече въздух има в плочата, толкова по-ниска е топлопроводимостта, НО и по-ниска е твърдостта. Погледнете отново таблицата точно по-горе. Намерете в него например Technoruf V EXTRA (Technoruf B70). Плътността му е от 155 до 185 кг на кубичен метър, а коефициентът на топлопроводимост е 0,038. Сравнете този показател с Technoruf N EXTRA. 90-100 кг на м3 и 0,037. Разликата в цифрите е малка, но я има. И на големи площи загуба от една хилядна в коефициента на топлопроводимост се превръща в стотици хиляди рубли за отопление.

Покривна изолация TechnoNICOL TECHNOROOF B60 | плътност | 0,144 кубически метра |

TechnoNICOL TECHNOROOF V 60 (0,1152 m3) се използва като външен (горен) топлоизолационен слой на плоски покриви върху стоманобетонна или метална профилна основа. Това са плочи от минерална вата, направени от магматични скали от базалтовата серия. Изолацията принадлежи към групата на материалите с висока якост, способни да издържат на общи равнинни и точкови натоварвания.

Инсталационни характеристики

Като правило "B 60" се използва в комбинация с изолацията "Technoruf N". Структурата на системата изглежда така:

Носеща основа и бариерен материал за плоски покриви.

Плочи (базалт, минерална вата) Technoruf H 30.

Изолация Technoruf B 60.

Като завършващ покривен килим се използват топящи се и мастични материали. Поради високата плътност "B 60" не е необходима защитна замазка.

Приложение Technoruf B 60 осигурява твърдостта и здравината на покрива. Получените натоварвания се разпределят равномерно по цялата повърхност, запазвайки целостта и ефективността на топлоизолацията.

Предимства на материала

Трайност - не гние, не се рони, устойчив на екстремни температури, микроорганизми, химикали, гризачи. Животът на изолацията е най-малко 50 години.

Отлични спестяващи топлина свойства - ви позволява да запазите значителна част от топлината.

Добри звукоизолационни характеристики - поглъща чуждия шум.

Водоустойчив.

Запазва оригиналната геометрия, не променя формата и обема. Такива характеристики осигуряват най-ефективната топлоизолация, липсата на студени мостове на кръстовището на базалтовите плочи.

Леко тегло - лекота на монтаж, транспортиране и повдигане на височина.

Изолацията е устойчива на топлинни ефекти, включително контакт с открит пламък - тя не гори, не се деформира, не разпространява огън (клас на негорими материали).

Отделно е необходимо да се отбележи безопасността на употреба и екологичността. TechnoNICOL TECHNOROOF B 60 (0,1152 m3) не отделя токсични странични продукти, не представлява заплаха за човешкото здраве и околната среда.

Други продукти от този производител:

Изолация ТехноНИКОЛ

Екструдиран пенополистирол XPS TechnoNICOL

В нашия каталог ще намерите подробно описание и технически характеристики на всички продукти на TechnoNICOL. Доставката на TechnoNICOL TECHNOROOF B 60 (0.1152 m3) се извършва в цяла Москва и региона.

Какво използват?

Най-популярни в строителството са изолациите Technoruf H30 и B60... Използването им е оптимално в средните региони на Русия. H30 се използва за долния слой, а горният слой, който е подложен на голямо напрежение, е покрит с изолация Technoruf 60. Technoruf 45, чиято плътност е 126-154 kg на m3, също се търси като еднослойна изолация.

Надяваме се, че това кратко описание на покривната линия TechnoNicol ще ви помогне при изолирането на плосък покрив или друг покрив. Или може би, като някои ентусиасти, решавате да използвате материала дори за фасадна изолация. Във всеки случай не забравяйте да разгледате инструкциите на производителя, пийте повече горещ чай през зимата и по-често гледайте звездите.

Характеристики за стилизиране

Преди да продължите с монтажа на плочите, е необходимо да проучите техните маркировки. В този случай H30 означава, че имате работа с базалтова плоча, предназначена за полагане на долния слой на топлоизолация и способна да издържи натоварване, което не надвишава 30 kPa / m2. Ако по време на експлоатацията на покрива не са осигурени механични натоварвания, материалът с марката "Н"

може да се използва без допълнителна защита.

Това е различно при използването на покрива като опорна повърхност.Базалтови плочи "Technoruf" с маркировки се използват за полагане на горния слой на покривната торта, за равномерно разпределение на товара и защита на долния слой от механични повреди. "AT",

способни да издържат натоварвания от 45 до 70 kPa / m2. Полагането се извършва на няколко етапа:

 1. Хидроизолацията на изолираната повърхност се извършва с помощта на полиетиленов филм или покривен материал.
 2. Изолацията "Technoruf H30" се инсталира с помощта на специални дюбели с широка шайба. В процеса на закрепване трябва да се избягва образуването на пролуки и пролуки между плочите, а самите плочи трябва да се разклащат.
 3. По-плътният горен слой се полага директно върху долния слой, като се избягват припокриващи се фуги.
 4. Най-горният слой е покрит с мембрана от PVC филм.
Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни