Кварцови винилови плочки на топъл под: характеристики на материала и методи за монтаж

Напоследък бързо набира популярност нова подова настилка, наречена винилова настилка - винилови плочки. Потребителите вече са успели да оценят всички положителни характеристики на тази сравнително нова настилка. По-специално изглежда привлекателно, че може да се прилага без ограничения върху всякакви повърхности. В тази връзка много хора имат въпрос: възможно ли е да се постави топъл под под винилови плочки? И ако да, как може да се направи това?

Ще се опитаме да разберем изчерпателно проблема.

Можете да стекате! Но защо?

Този въпрос всъщност се задава много често, тъй като много потребители искат да комбинират отличните качества на виниловите настилки с повишаване на нивото на комфорт на живот. Комфортът винаги се свързва с топлината под краката. Производителите на различни системи за подово отопление постоянно говорят за това. Има дори популярен израз, който често се използва като убеждение от продавачите на тези продукти: „главата трябва да е студена, а краката да са топли“.

Но нека разберем какъв вид топлина всъщност е удобен за човек и тогава вече ще направим изводи за това как да поставим винил върху топлия под.

Всъщност комфортна температура за човек може да се нарече температура, която е значително по-ниска от температурата на собственото му тяло. В противен случай човек започва да изпитва дискомфорт. И това се отнася преди всичко за температурата на повърхността под краката. В края на краищата сме свикнали генетично да усещаме прохладата на пода под краката си и това е разбираемо, познато, удобно.

Когато земята започне да „изгаря“ под краката, обичайните усещания на човек се заблуждават. Тези, които са закупили система за подово отопление със сигурност ще потвърдят тези думи, защото всичко трябва да бъде умерено. В умерени количества, с обща комфортна температура в стаята, ще има топлина, която се дава от обикновен дървен под, освен това, неоцветен (боядисан по-студено).

И така, връщайки се към темата за разговор, можем да кажем, че топлопроводимостта на нашия винилов под е равна на топлопроводимостта на дървото. Какво означава това? Само че използването на топли подове за този тип покритие просто не се изисква. Въпреки че е възможно при желание.

Това покритие само по себе си е топло, удобно и следователно не се нуждае от външно отопление. Е, само ако не е положен върху бетонния под, който е подреден директно върху студената земя на долния етаж.

Защо е така?

Може да възникне разумен въпрос: защо е толкова топло, винилно покритие ли е?

Всъщност виниловите плочки донякъде напомнят на различни довършителни материали. Например, той е подобен на линолеум без основа - от гледна точка на здравина и способност да издържа на механично напрежение. Винил е подобен на ламинат по начина, по който се реже и полага. Освен това е същото на допир като дървото. И това е наистина така - винил е поел най-добрите характеристики на предишните покрития до момента, включително:

 • силата на линолеума и способността му да издържа на механични и други влияния;
 • лекота на монтаж, присъща на продукти от ламинирани дъски и плочки;
 • външна привлекателност, която се осигурява от новите технологии, които позволяват да се направи почти неограничен избор на цветове и текстури на новото покритие.

Тези, които имат подови плочки, ламинат или линолеум в апартамента си, когато полагат винилови плочки, отбелязват неговата несравнимо по-голяма топлина от всички други покрития.И това въпреки факта, че дебелината му е само около 5-6 мм! Всичко е в състава.

Виниловите плочки се състоят от няколко слоя с различна топлопроводимост:

 • винилова подложка - слой отдолу, който помага на плочката да се придържа по-добре към основата и увеличава звукоизолацията;
 • средно плътен винилов слой;
 • декоративен винилов слой, върху който се отпечатва шарката;
 • полиуретанов защитен филм, който запазва декоративния слой и придава допълнителна устойчивост на износване на довършителния материал.

Всички слоеве са свързани помежду си с поливинилхлоридно полимерно съединение, което е безвредно и само подобрява работата на покритието.

Какво е това покритие

Основата на този сравнително нов PVC материал на вътрешния пазар е кварцов пясък, от който се формира 60 до 80% от продукта. Кварцовите винилови плочки за подово отопление се отличават с най-висока якост и издръжливост, не се страхуват от влага, огън и практически не се изтриват. Външно може да изглежда като всяко модерно покритие, от ламинат до гранит или мрамор. Продуктът е многослоен и се състои от следните компоненти:

 1. Прозрачен полиуретан, който предпазва повърхността от деформации и надрасквания.
 2. Декоративен филм, който придава текстура на материала.
 3. Основният слой кварцов винил, който осигурява подходяща здравина и стабилност.
 4. Подсилване от фибростъкло.
 5. Виниловият слой е отговорен за баланса.

Къде трябва да поставите виниловия си под?

И все пак всички сме хора - различни. Някой иска да е горещо под краката, а някой няма друг източник на топлина, освен отопление с помощта на топъл под (и това също се случва). И накрая, има места в апартамент или къща, където подът наистина трябва да е по-топъл от традиционния. Например в стаи като баня, лоджия или детска стая, където расте малко дете.

В такива случаи има смисъл да помислите как да инсталирате подово отопление под плочи от винилов ламинат или винилова смола.

Кое е най-доброто подово отопление за винил?

Като цяло, практически всяка система за подово отопление е подходяща за монтаж под винилова настилка. При нагряване виниловите подове не отделят вредни вещества, те не се топят при температури до 80 градуса, въпреки че препоръчителната температура за отопление на виниловите подове се счита до 40 градуса по Целзий.

Най-вече винилови плочки за подово отопление се полагат на водния под, кабелно-електрически и подово отопление. Ще опишем приложението на всеки тип система за подово отопление поотделно.

Как да инсталираме винилови подови плочки - видео по-долу.

Вариант 1: Винил над воден под върху дървена основа

Веднага трябва да се отбележи, че е невъзможно системата за подово отопление да се постави върху дървена основа с помощта на електрическа верига! Това не се препоръчва от гледна точка на пожарникарите и техните изисквания поради риск от пожари!

По този начин, ако основата е дървени дъски или друга дървена настилка, тогава изберете воден под, последван от винилова плочка или винилов ламинат.

Инсталирането се извършва, както следва:

 1. Върху дървена основа се полага водна верига, между която се полагат дървени трупи.
 2. Върху междутръбните трупи на топъл под се поставя лист шперплат или OSB, който се фиксира с винтове за самозатягане за здравина.
 3. Самонарезните винтове са вдлъбнати в лист шперплат, точките на вмъкване са шпакловъчни.
 4. На върха на шперплата се полага настилка под формата на ролно покритие, плочки или винилови ламели. Ако се използва винилно покритие с ключалки и лепяща основа, тогава не е необходимо да се шлайфа и отстранява неравностите, възникващи от самонарезните винтове.

Вариант 2: Винил върху бетонна замазка с подове с водно отопление

Този метод се използва в повечето случаи, когато е необходимо да се постави система от топъл под с винилно покритие върху бетон, който най-често се среща в нашите апартаменти.

В този случай стилът се прави по този начин:

 1. Върху бетонния под се полага слой хидроизолационен материал (покривен материал или обикновен полиетиленов филм).
 2. Монтира се система за воден под.
 3. Системата е подсигурена чрез полагане на циментобетонна замазка.
 4. Излива се крайното изравняващо покритие. Това прави пода гладък и равномерен.
 5. Последният слой е винилно покритие.

Вариант 3: Винилови настилки върху електрически под и бетон

В същия случай, ако трябва да изолирате бетонен под, можете също да използвате система от електрически подове с отопление и последващо полагане на винилно покритие. Това се прави по следния начин:

 1. На върха на изравнения бетон е монтирана подова система с електрическа верига.
 2. Отгоре системата е фиксирана със слой от полимер-циментова замазка.
 3. След като замазката изсъхне напълно, подовата настилка е готова за монтаж на винил или винилна ролка. Удобно е да се полагат на такъв под както лепилни винилови плочки, така и материал със заключваща фуга.

Вариант 4: Винилова настилка върху бетон и филмово подово отопление

Това е най-лесният начин да направите много топли подове със система за топъл под и винилови настилки. Това се прави по този начин:

 1. Поставете филмовата система за подово отопление върху подготвената (изравнена, почистена) бетонна основа.
 2. Можете веднага да поставите винилов слой върху топлия под. Важно е да се вземе предвид фактът, че само винилово покритие с щракащи фуги може да се използва за полагане върху топъл филмов под!

Плочка

Керамичните плочки за подово отопление са идеални за въпросната отоплителна система. Той има висок коефициент на топлопроводимост, а също така понася добре многобройни цикли на нагряване и охлаждане.

Предимства:

 • Износоустойчивост. Практиката показва, че дори евтиното керамично покритие може да издържи поне 20 години. Повърхността на плочката перфектно издържа на удари от твърди предмети, контакт с домакински химикали и други вещества;


  Структурата на подовите настилки с топла вода

 • Голям асортимент. На съвременния пазар плочките са представени от следните видове: керамични плочки, порцеланови каменни изделия, клинкерни плочки, кото и други. Свойствата на керамиката ви позволяват да създавате истински произведения на изкуството от гледна точка на дизайна - керамичните подови настилки могат да имат различни шарки и орнаменти;
 • Сила. Проучванията показват, че керамичните плочки са способни да издържат натоварване от стотици килограми (при условие, че са преминали всички процедури за втвърдяване и обработка);
 • Лесно поддържане. Керамичното покритие се почиства лесно. Освен това плочката не се страхува от вода и изобщо не абсорбира влагата (много важен параметър за воден под);
 • Ниска запалимост. Керамиката преминава през няколко етапа на обработка във фурни при много високи температури. Следователно обичайната температура на горене (300-500 градуса) не е достатъчна, за да може втвърдената глина да влезе в химическа реакция;

Недостатъци:


Етапи на монтаж на топъл воден под под плочките

 • Сложна процедура за инсталиране. Дори опитни довършители често правят грешки при полагане. Например, най-малките неравности в пода (гърбица или замръзнал камък в замазката) водят до намаляване на качеството на зидарията;
 • Ниска топлоизолация. Керамичната настилка предава добре, но не задържа топлината добре, така че производителите на воден под не препоръчват да се разхождате из къщата боси в момент, когато отоплителната система работи с максималния си капацитет.

Няколко общи съвета

Когато инсталирате подово отопление с последващо покритие на продукта, трябва да се спазват някои препоръки.

Например, не подреждайте винил върху разпенени материали.

Температурата на нагряване на топлите подове, покрити с винилов слой отгоре, не трябва да надвишава 40 градуса по Целзий!

Там, където се полагат отопляеми подове, не трябва да има килими или мебели без крака, с изключение на свободното преминаване на отопляем въздух.

Последното изявление още веднъж ви кара да се замислите дали по принцип са необходими топли подове там, където има покритие, което само по себе си е много по-топло от най-топлото дърво? Да не говорим за други известни днес покрития.

Самият този етаж е топъл под. Той създава комфортно тактилно усещане, без да е необходимо допълнително отопление. В същото време на този етаж могат да се поставят както килим, така и всякакви мебели, без да се страхувате да развалите отоплителната система. И ако няма смисъл да се полага допълнителна изолация, тогава защо да се търсят различни варианти и в същото време да се надплаща?

Виниловата настилка е подходяща за полагане върху всяка система за подово отопление. Във всяка версия той е в състояние да издържа на всякакви топлинни влияния и натоварвания.

Схеми за полагане на PVC подови настилки

Първата версия на схемата може да включва:

 • дървена основа;
 • контурът на тръбите, положени между дървени трупи;
 • слой шперплат / ПДЧ;
 • PVC плочки.

Втори вариант:

 • циментово-пясъчна основа;
 • хидроизолационен слой;
 • контур на воден под;
 • допълнителен слой замазка;
 • саморазливна смес за коригиране на разликите;
 • топ лак.

Трети вариант:

 • бетонна основа;
 • топлоизолационни изолационни слоеве;
 • електрически нагревателен кабел (едножилен / двужилен / саморегулиращ се);
 • замазка на циментова основа за изравняване на повърхността;
 • PVC плочки.

Четвърти вариант:

 • замазка на циментова основа;
 • шперплатови листове;
 • слоеве от влага / топлоизолация;
 • филмов инфрачервен под;
 • покритие (в случая плочки);

Всяка опция е уникална по свой начин, тъй като се монтира въз основа на лични предпочитания и умения, а също така се инсталира в къщи от различен тип.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни