Изолация на мазето и щората с пеноплекс. Технология за изпълнение на работата. Топлоизолация на нулевия цикъл на сградата. Подреждане на сляпата зона


Извършвайки изолация на основата и зоната на сляпо, никога не трябва да пестите и да спестявате от материали и от самия процес. Това може да доведе до неприятни последици в бъдеще. По-специално могат да се появят пукнатини по стените, които с времето ще нараснат значително. Освен това съществува риск от деформация на къщата и изтичане на топлина.

Тези сгради, чиято основа не е изолирана и няма слепи зони, ще изискват сериозен ремонт след няколко десетилетия. И това е в най-добрия случай, а в най-лошия ще трябва да бъдат заменени някои секции от основата.

Следователно, по-нататък ще се опитаме да разберем как правилно да изолираме основата и да направим сляпа зона.

За какво се изисква изолация?

Има много видове основи, но сред тях може да се разграничи един универсален, който е подходящ за много различни сгради - това е изолираната шведска фундаментна плоча, която е широко използвана не само сред големите предприемачи, но и частни строители.

Основата на изолираната плоча се различава от останалите по това, че самата конструкция е покрита отгоре със специална изолация. Това предотвратява отрицателното влияние на температурните разлики върху основата на сградата.

Строител с богат опит лесно ще отговори на въпроса за необходимостта от изолация. И ще подчертае следните причини:

 1. Ако построената сграда се намира в район, където нивото на влажност е много високо, просто не може да се направи без изолация на основата. За това има логично обяснение. Работата е там, че капчиците влага проникват дълбоко във всяка пукнатина и след като температурата на въздуха падне под 0, протича процесът на замръзване. В резултат на това те се разширяват и водят до разрушаване на бетона.
 1. Изолацията на основата я прави независима от климата и ви позволява да запазите цялата структура на сградата.
 1. Топлоизолацията намалява ефекта на влагата върху основата отстрани на земята.

За да се защитят стените от вредното въздействие на почвата, при която с настъпването на замръзване протичат процеси на издигане, е необходимо да се изолира онази част от почвата, която е в контакт с конструкцията. Всичко зависи от почвата.

Например в сухите песъчливи почви няма значително разширяване по време на замръзване, докато почвата с високо съдържание на глина практически изтласква сградата на повърхността на земята.

За да избегнете такива негативни последици, трябва да направите сляпа зона и в същото време да поставите специален топлоизолационен слой с нея. Този слой е направен на основата на експандирана глина, полиуретанова пяна и експандиран полистирол. Това прави възможно поддържането на температурата над нулата в почвените зони близо до основата през цялата година. По този начин се намалява рискът от отрицателно въздействие на процесите на издигане на почвата върху основата.

Размери (редактиране)

Тъй като основната задача на зоната на щората е да отклонява топенето и дъждовната вода, нейната ширина трябва да бъде поне 20 см по-голяма от надвеса на покрива. Но експертите не съветват да го правите по-малко от 60 см - влагата може да проникне до основата.

Широчината на защитния колан също зависи от вида на почвата. Ако това са нормални почви, които добре отвеждат водата, тогава са достатъчни 60 см. Ако къщата е на глинеста почва, други издути или нестабилни почви, ширината трябва да бъде до 1 метър.

Основни параметри за нормалното оттичане на водата от основата
Основните параметри на сляпата зона за нормалното оттичане на водата от основата

Но сляпото място също трябва да се задълбочи.Дълбочината му зависи от вида на почвата, от функциите, които ще изпълнява, и от дебелината на горния завършващ слой.

Ако къщата е на нормални прахообразни почви (не глинени или съдържащи глина почви) и те няма да се разхождат по повърхността, достатъчно е да направите легло от пясък с дебелина 10 см. Можете да полагате плочки, камък и т.н. . на върха. Това означава, че дълбочината на изкопа ще бъде около 10-20 см - това вече зависи от дебелината на довършителния материал. Само за корицата, която е съставена от фрагменти, е необходима граница. Така че копаете в ръбни камъни по периметъра, укрепвате ги и едва след това изсипвате пясък на дъното на изкопа.

Ако кофражът ще се използва като пешеходна пътека, е необходима по-тежка подложка за разпределяне на теглото. На дъното на канавката първо се полага трошен камък със средна фракция от около 15-20 см и върху него вече е пясък и едва след това завършващо покритие.

Опции за подреждане на сляпа зона с трошен камък, развалини, асфалт
Опции за подреждане на сляпа зона с трошен камък, развалини, асфалт

Необходимо е още спазване на склоновете: спадът идва от къщата. Това ще позволи на влагата да се оттича в дренажната система или околната почва. Размерът на наклон зависи от вида на използваното защитно покритие. За бетон и асфалт наклонът е 3-5% (за 1 метър разликата във височината е 3-5 см). При полагане на камък, плочки, порцеланови каменни наклони наклонът е 5-10%.

Как да изолираме основата

Има огромно количество материали, предназначени за изолация на мазето. Сред тях се открояват най-ефективните и често срещани.

То:

 • стъклена вата;
 • керамзитови суровини;
 • Стиропор.

Но най-често срещаният вариант, разбира се, е полистиролът или неговият аналог - експандиран полистирол. Най-често се използват за изолиране на основите на онези сгради, които се експлоатират в много неблагоприятен климат с чести и резки промени в температурата.

Разширеният полистирол има ниска цена, но в същото време има високо качество на топлоизолация. Структурата му е почти 90% малки въздушни мехурчета. Приложението е подходящо за сгради, които са построени върху глинен тип почва.

Този материал от своя страна е разделен на два вида:

 1. С разпенена структура и дебелина на листа над 2 cm.
 1. С екструдирана структура и дебелина около 5 cm.

Най-добре е да изолирате основата и сляпото място, като използвате втория вариант.

Но има едно противопоказание: не трябва да се използва, когато сградата има мазе и има много реален риск от наводняване.

Плочата може да бъде с дебелина 3-12 см. Дебелината се избира в зависимост от вида на помещенията, начина, по който се използва, както и от климатичните условия, които съществуват в района, където е построена сградата.

Винаги се препоръчва да се използват по-дебели плочи в ъгловата част на къщата, тъй като именно тази част замръзва повече от другите.

Какво да изберем: стиропор или пеноплекс?

Penoplex може да лежи в земята дълго време, без да губи своите характеристики.

Има два най-често срещани метода - изолация на мазето с екструдиран пенополистирол и обикновена пяна. Всеки от материалите може да се използва за топлоизолационни работи, докато все още има разлики. Прочетете още: „Топлоизолация на стени с пяна отвътре: технология на работа“.

Както знаете, и двата нагревателя принадлежат към една и съща група полимери, за тяхното производство се използва само различен метод. В резултат на това тези полимери имат различни характеристики. Изолацията на мазето с пеноплекс има предимство поради високата си производителност. Нека направим малка сравнителна характеристика:

 • топлопроводимост - за пяна, коефициентът е 0,029-0,034 W / m * C срещу 0,037-0,043 W / m * C за пяна;
 • паропропускливост - практически липсва за всеки от сравняваните материали;
 • страх от влага - пеноплексът не се страхува от водата и може да лежи в земята почти завинаги, докато пяната се разрушава от влагата;
 • плътност - пеноплексът има максимална плътност 45 kg / m. куб срещу 35 кг / м. пяна куб.

В същото време изолацията на мазето с пеноплекс ще струва много повече. Но, знаейки колко е важно да се направи висококачествен топлоизолационен слой върху цокъла, по-добре е да не мислите за спестявания, тъй като най-вероятно ще излезе странично. Екструдираната полистиролова пяна превъзхожда обикновения полистирол във всичко, така че експертите единодушно казват, че е необходимо да се използва.

Модерна боя за отоплителни тръби може да се нанася дори върху горещи тръби, докато дебелината на слоя трябва да се контролира. Не мирише и изсъхва много бързо.

Във всеки отделен случай оптималният диаметър на тръбата за отопление е малко по-различен. Изчислението отчита вида на отоплителната система, дължината на веригата, скоростта на движение на охлаждащата течност и т.н. Повече подробности тук.

Работният процес

 1. Работете по подготовката на основата за изолация.

За да се пристъпи директно към самата работа по изолацията на основата, е необходимо да се премахне онази част от почвата, която е в непосредствена близост до стената извън сградата. За да направите това, трябва да изкопаете изкоп, чиято дълбочина ще съответства на дълбочината на самата основа, докато нейната ширина трябва да бъде най-малко 50 cm.

Частта от стената, която е била в земята, се почиства, ако е необходимо, дори може да се измие, но тогава е необходимо да се остави време, за да изсъхне напълно.

 1. Фундаментна хидроизолация.

По принцип за хидроизолация на стени се използва покривен материал или каучук от течен тип. Тези продукти се нанасят с шпатула върху повърхността на стената. Основата е покрита с 2 слоя покривен материал. Покривният материал се закрепва чрез нагряване на фенер.

 1. Затопляне с експандиран полистирол.

Тук всичко е просто. Изолацията, използвана за основата, се приготвя и закрепва към хидроизолацията с помощта на мастика или специална лепилна смес.

 1. Затопляне с експандирана глина.

Експандираната глина е по-малко известен изолационен материал в сравнение с експандирания полистирол. Той обаче има много добри топлоизолационни свойства. Това се дължи на факта, че има пореста структура и създава добра въздушна възглавница. Но използването му е безсмислено във влажен климат, тъй като под въздействието на влагата експандираната глина веднага губи изолационните си свойства.

Цялата работа се извършва по същия начин, както при изолиране с експандиран полистирол, тоест изкопава се подобен изкоп, на дъното му се полага само хидрофора, върху която отгоре се изсипва слой експандирана глина. След всеки излят слой трябва да се извърши трамбоване. След това отгоре се прави сляпа зона, но не забравяйте да поставите найлоново фолио, така че водата от разтвора да не отиде в разширена глина.

 1. Изолация с полиуретанова пяна.

Според своите характеристики материалът не отстъпва на популярната пяна, но използването му е много по-лесно, тъй като не се изисква предварително да се подготви повърхността на стената и да се направи хидроизолация. Той има течно състояние и се нанася върху стената със специално устройство.

Струва ли си да изолирате основата с пеноплекс

Най-добрият вариант за изолиране на мазето е да се поставят върху него плочи от екструдиран пенополистирол. Този материал не позволява на водата да преминава и запазва високи топлоизолационни свойства дори във влажна среда. Тъй като мазето на къщата е в контакт със земята и е постоянно изложено на атмосферни валежи, penoplex, като Technoplex, поради техническите си характеристики, са отлични за изолиране на тази конструкция.

Можете също така да използвате Техноплекс за изолиране на мазето - екструдиран полистирол от TechnoNICOL.

При самоизолация на сутерена на къщата отвън с пяна, могат да се използват две марки от тази топлоизолация. Плочи "Penoplex Stena" са в състояние да осигурят надеждна топло и хидроизолация не само за мазето, но и за колонообразната основа на сградата. "Penoplex Comfort" е специално проектиран за използване при външни работи, свързани с ремонта и строителството на частни къщи.

Сравнение на строителните материали за топлопроводимост
Сравнение на строителните материали за топлопроводимост

Слепият участък работи

Слепият участък е специална бетонна лента, която е разположена по периметъра на цялата сграда. За изграждането на щората се използват материали, които предотвратяват проникването на влага. Ширината на този елемент трябва да бъде най-малко 1 метър.

В процеса на изолиране на щората, трябва ясно да следвате съществуващите препоръки относно този процес.

Като материал за изолация се използват материали като:

 • експандиран полистирол (побира се под замазката);
 • полиуретанова пяна (напръскана със специален апарат).

Процесът на изолация с полиуретанова пяна е по-опростен в смисъл, че не е необходимо допълнително да се обработват фугите на плочите, тъй като тук те просто липсват.

Предимства и недостатъци на топлоизолацията на мазето с експандиран полистирол

Изолацията на мазето с екструдиран пенополистирол позволява да се запазят неговите топлоизолационни свойства дори в изключително влажна среда. В сравнение с много други материали, тази изолация е в състояние да издържа на впечатляващи натоварвания, предотвратявайки слягане. Експандираният полистирол има и други предимства в приложението:

 1. Устойчивост на замръзване;
 2. Високи топлоизолационни характеристики;
 3. Не се влияе от влага;
 4. Добре монтиран, лесен за рязане;
 5. Материалът е относително евтин;
 6. Срокът на експлоатация е 40-50 години.

Сред недостатъците ще бъде честно да се подчертае следното:

 • Материалът подлежи на изгаряне, следователно мазето на сградата трябва да бъде обработено с незапалими материали преди полагане.
 • Той абсорбира добре влагата, поради което преди монтажа е необходимо основата да се обработи с хидроизолационни материали.
 • Топлоизолаторът може да бъде повреден от гризачи и поради това е необходимо да се монтира подсилваща мрежа.
 • Той е изложен на механични повреди - запълвайки го с пръст, ще трябва да инсталирате защита под формата на щитове или подсилваща мрежа.
 • Не се препоръчва за използване в сгради, подложени на движение на земята.

Какво да не правим, когато изолираме основата

Ако се отклоним от основните технологии, изолацията на основата и зоната на щората няма да доведе до очаквания резултат. Трябва да внимавате за следните точки:

 • необходимо е изолацията да се съхранява в ясно определени условия, тъй като неправилното съхранение води до загуба на изолационни свойства;
 • невъзможно е да се извършват изолационни работи в условия на висока влажност на въздуха;
 • трябва да изберете параметрите на материалите възможно най-точно;
 • необходимо е правилно да се обработят шевовете.

Както е ясно, изолацията на основата и зоната на щората е не само предпоставка за надеждна топлоизолация на основата, но и влияе върху продължителността на експлоатация на цялата конструкция.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни