Как да изберем електрическо подово отопление - инфрачервено или кабелно?

Кабелни системи

Нагревателният елемент тук е проводник с високо съпротивление. Поради високата устойчивост сърцевината започва да се затопля и да отделя топлина на пода. Най-широко разпространен е двужилен кабел, чиито жила са свързани в единия край. Кабелът има външна изолация и метална оплетка (щит).

Топъл под: колко електричество ще изяде и как да спестите?
Монтажът се извършва с помощта на метална лента с зигзагообразно полагане на проводник. Консумацията на електричество и отопление до голяма степен зависи от стъпката на полагане на кабела. Средно мощността на двужилен кабел е 110 - 150 W / m2, а средно 7 текущи метра кабел са положени на 1 m2 площ.

Несъмнено предимство на кабелните системи е ниската им цена в сравнение с други видове подово отопление. Така например, кабелът Caleo 18W-60, който струва 5800 рубли, е в състояние да отоплява 8,3 м2 (средния размер на банята), докато нагревателната подложка ще трябва да плати 30% повече.

Кои етажи са по-добри

Разгледахме електрическото и инфрачервеното подово отопление и сега е моментът да определим кое е по-добро?

Кабелните подове са най-добре инсталирани в бани, детски стаи или балкони, защото предлагат по-добра хидроизолация от инфрачервената. Освен това върху тях могат да се поставят плочки, керамика или замазка.

Връзките на инфрачервените подови нагревателни елементи са много ненадеждни и доста често се провалят, докато кабелният електрически под е солиден кабел. Единственото слабо място в него е съединителят.

Цената на топъл електрически и инфрачервен под не се различава толкова много. Отново всичко зависи от квадрата на стаята, диаметъра на кабела и цената на услугите на капитана.

Филмовото инфрачервено електрическо подово отопление нагрява предметите в стаята, но не и въздуха. Кабелното подово отопление, подобно на конвенционалните батерии, загрява студения въздух отдолу и след това отива елементарната физика - въздухът се издига все по-нагоре и нагоре, докато се нагрява, и в резултат получавате топла атмосфера под тавана, но не във вашия комфорт зона.

Обобщавайки, би могло да се каже, че резултатът е равен, но винаги има някакво „Но“. Инфрачервените подове определено биха надминали електрическите години след 5 г. Настоящото ниво на производство все още не позволява пълният потенциал на това гениално изобретение да бъде напълно разгърнат, но с течение на времето той все още ще стане удобен, компактен и един от най-оптималните варианти за отопление на дома.

__________________________________________________

Нагревателна подложка

Нагревателната подложка е същият двужилен кабел, само прикрепен към пластмасова мрежа. Средно стъпката на кабела е 9 см. Предимството на нагревателната подложка е в метода на монтаж: достатъчно е да се разточи върху полезната площ на помещението и да се запълни със замазка или да се полагат плочки.

Топъл под: колко електричество ще изяде и как да спестите?
Мощността на нагревателните рогозки варира от 130 до 150 W / m2, в зависимост от производителя. Максималната температура, до която подложката може да се нагрее, е 90 ° C. Напречното сечение на проводниците е 3,5 - 4 mm2. Лекотата на полагане на постелката се отразява в цената му, която е значително по-висока от тази на конвенционалния кабел. Ето една добра отоплителна подложка STN Kvadrat heat KM-900-6.0 с мощност 150 W / m2.

Кое подово отопление да изберете за частна къща и апартамент?

Изборът на система за подово отопление се извършва, като се вземат предвид такива фактори като:

 • размера на помещението, по-специално площта и височината на пода;
 • вид отопление. Дали системата за подово отопление ще бъде основният източник на отопление или допълнителен ще има значително влияние върху нейната мощност.

Свързана статия: Намерете хармонията на цвета на покрива и къщата

Какво да търсите при избора на топъл под

 • вътрешна обстановка... Всички системи за подово отопление, с изключение на инфрачервения прът, са много чувствителни към прегряване, което означава, че не могат да бъдат монтирани под мебели и тежки домакински уреди. Минималната височина е 350 мм. Това често води до факта, че едната част на пода е значително по-топла от другата. Неравномерното нагряване (температурни промени) влияе отрицателно върху дървения под (дъска на пода, масивна дъска, паркет);
 • височина на стената... Трябва да се има предвид, че някои системи за подово отопление са монтирани изключително в замазка. Това твърдение е вярно за воден под, подложка и електричество с нагреваем кабел или рогозки. Колкото по-висока е височината на нагревателния елемент (диаметър на тръбата или сечение на кабела), толкова по-дебела ще бъде замазката. Ако височината на стените не позволява повдигане на пода със 70-100 мм, тогава трябва да се обмислят филмови топли подове;
 • поддръжка на системата... Замазката напълно блокира достъпа до елементите на системата, което създава допълнителни проблеми в случай на неизправност, т.е. не може да се поправи бързо. Дори идентифицирането на мястото на повреда без демонтиране на пода е проблематично;
 • скорост на работа... Под скорост на работа се разбира изпълнението на всички видове работи: от проектирането до окончателното довършване на повърхността. Въпреки факта, че основният под е монтиран в рамките на няколко часа, не се препоръчва да го включвате, докато замазката не изсъхне напълно, а някои производители (например Kaleo) определят ограничение от 28 дни. Водният под също е монтиран за дълго време, което е свързано със спецификата на тръбопроводите и също така изисква пълното втвърдяване на замазката. Най-добрият вариант от гледна точка на "експлоатация непосредствено след монтажа" би бил филмов инфрачервен топлоизолиран под.
 • вид довършителни подови настилки... В много отношения окончателният избор се определя от отговора на въпроса кой топъл под е по-добър за плочки или кой топъл под е по-добър за ламинат. В действителност, в единия случай се изисква използването на лепило и не всички системи са подходящи за това, а в другия е необходимо да се вземе предвид тенденцията на дървесината да се деформира и наличието на вредни вещества в състава на материали (възможно е да се отдели, например, формалдехид, при нагряване).
 • рентабилност... По отношение на това кой топъл под е по-икономичен, потребителите са единодушни и дават палмовите пръчки за икономия на работа и водните подове за първоначалната инвестиция. Но винаги ли си струва да се фокусираме върху това, което се дава по-евтино? Не, препоръчително е да се сравнява не по цена, а да се изчислят средните разходи за експлоатационния период и тук инфрачервените подове са начело.

Както можете да видите, има много фактори, които оказват влияние върху окончателния избор на система за топъл под, чието възможно най-пълно разглеждане ще помогне да се направи правилният избор.

IR филм

Инфрачервеният филм се състои от долен диелектричен слой, въглеродни ленти, които всъщност извършват нагряване, и горен защитен диелектричен слой. Основното предимство на IR филма е малка дебелина на слоя, както и ниско нагряване (до максимум 50 ° C), така че да може да се използва за полагане под декоративни покрития без допълнителна замазка. Например, може да се постави под ламинат, линолеум или дори килим.

Топъл под: колко електричество ще изяде и как да спестите?
Мощността на филма обаче е 220 W / m2, което значително увеличава консумацията на енергия в сравнение с други видове подово отопление. Също така, поради ниската работна температура, коефициентът на подреждане върху използваемата площ ще бъде по-висок. Препоръчваме да използвате филма само като допълнителен източник на отопление. Ето един добър евтин IR филм от Q-TERM:

Филм

Решаването кой топъл под е по-добър - инфрачервен или кабелен, е невъзможно без внимателно обмисляне на принципа на работа на инфрачервеното устройство. Той е по-сложен в дизайна от решение с тел, но има определени предимства.Принципът на отопление на помещението тук е, че нагревателният елемент не е единственият източник на топлина. Той излъчва инфрачервени вълни, които от своя страна са способни да загряват всички обекти по пътя си. По този начин цялото обзавеждане в стаята ще бъде потенциален източник на топлина. Освен това има и други предимства на това решение:

 • Лесно инсталиране - не се изисква замазка, няма допълнителни конструкции на пода и така нататък.
 • Висока скорост на достигане на режим на отопление - само няколко минути.
 • Лесно конфигуриране на отоплителния кръг.
 • Минималната дебелина на всички компоненти на конструкцията.
 • Леко тегло.
 • Висока надеждност на устройството.
 • Според някои медицински специалисти инфрачервената радиация има благоприятен ефект върху здравето.

Такива устройства обаче имат много недостатъци. Някои от тях могат да станат много критични при избора:

 • Необходимостта от полагане на допълнителен слой изолационен материал при монтиране в замазка или слой лепило за плочки.
 • Голяма консумация на енергия, ако филмът е основният тип отопление.
 • Не се препоръчва да поставяте тежки мебели върху филмови части.
 • Няма акумулатор на топлина под формата на замазка. Съответно, след изключване на електричеството, стаята започва незабавно да се охлажда.
 • По-сложен монтаж от кабела.

Въпреки големия брой недостатъци, в някои случаи такива устройства могат да бъдат идеалното решение. Например, ако имате нужда от допълнително отопление или временно отопление на остъклен балкон или лоджия.

Определено е невъзможно да се реши коя от опциите, представени в материала, е по-добра. Те са доста ефективни и приблизително равни по този показател. Някои от характеристиките на устройствата обаче са различни. Следователно трябва да изберете въз основа на зададените задачи - проводникът е по-подходящ за основния източник на топлина и можете да изберете филм като допълнително отопление. В същото време необходимостта от запълване на замазката също е важна - ако е необходимо, тогава е по-препоръчително да изберете кабел, а в случай на отсъствие можете да изберете филмови устройства.

Инфрачервени въглеродни пръти

Подът на IR бара е еволюцията на кабелните и филмови системи. Изработен е под формата на рогозка, вместо двужилен проводник се използват само въглеродни инфрачервени пръчки. Те излъчват инфрачервено лъчение, което загрява пода. Те също са монтирани под замазка или лепило. Работната температура е почти същата като тази на филма, около 60 ° C, но консумацията на енергия е значително намалена и е средно 120 - 160 W / m2.

Топъл под: колко електричество ще изяде и как да спестите?
Основният под не изсушава въздуха; можете безопасно да поставите всякакви мебели върху него. Днес това е най-скъпият тип подово отопление и се използва в по-голямата си част като допълнителен източник на отопление. За монтаж в тоалетна е подходящ Unimat BOOST-0600, който с общата мощност на нагревателните елементи е способен на висококачествено отопление до 4,98 м2 полезна площ.

Кой топъл под е по-добър - сравнение на видовете

За да опростите сравнението, трябва да разгледате всеки тип под и техните отличителни характеристики, предимства и недостатъци и след това да сравните ключовите показатели в таблична форма.

Кой топъл под се затопля по-добре и консумира по-малко ресурси

1 група - водно топъл под

В тази група има само един представител - топъл воден под, нагревателният елемент е система от тръби, през които циркулира топлоносител (вода).

Плюсове: намаляване на разходите за отопление с 25% (в сравнение с радиатора), минимални инсталационни разходи, възможност за оборудване на автономно отопление или свързване към централна система;

Минуси: сложност на дизайна и контрол на температурата, висока замазка, ниска поддръжка, риск от наводнение, необходимост от одобряване на проекта, когато е свързан към централното отопление,необходимостта от оборудване на котелно помещение и закупуване на допълнително оборудване, високи оперативни разходи.

Група 2 - електрическо подово отопление

Тази група е представена от няколко вида подове, така че трябва да прецените кой електрически топлоизолиран под е по-добър вече при преразпределението на подгрупи.

Изчисляване на потреблението на енергия

Таблицата по-долу показва сравнение на средното за всяка отоплителна система. За по-точни данни трябва да обърнете внимание на характеристиките на продукта от производителя.

ТИП TPМощност на нагревателния елемент, W / m2Работна температура, оС
Двужилен кабел15090
Нагревателна подложка15090
IR филм22050
IR въглеродни пръти14060

Консумацията на електроенергия се изчислява по следната формула:

W = P * S * 0,6, където P е общата мощност на отоплителната система; S е площта на стаята; 0,6 е коефициентът на полезна площ (тази, която не е покрита от мебели, килими и други предмети) - за максимална точност трябва да нарисувате чертеж на стаята с цялостна подредба на мебели и задължителни отстъпи от стените на 30 см.

И така, изчисляването на консумацията на електроенергия на час на площ от 10 м2 (приемаме условно) за всеки продукт (вземаме средните показатели от таблицата) ще бъде както следва:

 • Двужилен кабел - 150 * 10 * 0,6 = 0,9 kW / h
 • Нагревателна подложка - 150 * 10 * 0,6 = 0,9 kW / h
 • IR филм - 220 * 10 * 0,6 = 1,32 kWh
 • IR въглеродни пръти - 140 * 10 * 0,6 = 0,84 kWh

По този начин можете да изчислите дебита за всяка стая. След това вече е необходимо полученият резултат да се умножи по времето за работа на топъл под на ден и ще получим точната сума, която ще трябва да бъде платена за експлоатацията на пода. Но колко дълго ще работи топъл под на ден вече зависи от качеството на изолацията на къщата, топлинните загуби и нивото на стайната температура, което искаме да получим.

Грубо казано, топъл под, работещ денонощно в стая от 10 м2, ще ви струва 120 рубли на ден (еднотарифна тарифа за Москва).

Като цяло можем да кажем, че кабелните системи и нагревателната подложка затоплят стаята най-бързо (при същите условия на монтаж). Те обаче изсушават въздуха, намалявайки влажността и са малко по-трудни за инсталиране. За разлика от тях, инфрачервените излъчватели под формата на филм или пръчки са по-щадящи към вътрешния климат, по-лесни за инсталиране, но по-скъпи.

Най-икономичен

Когато сравнявате кабелен под с инфрачервен под, е необходимо да вземете предвид очаквания режим на работа на системите:

 • Когато се включва последователно, ще бъде много по-изгодно да инсталирате IR филм. Той бързо загрява стаята и не губи енергия за нагряване на дебелия слой на замазката.
 • Постоянно работещите инфрачервени подове харчат два пъти повече енергия за поддържане на комфортна температура, отколкото кабелните подове.

Когато използвате топъл под като единственото отоплително устройство в една стая, е икономично да използвате кабелни подове, но ако е необходимо само да включвате допълнително отопление от време на време, тогава е по-добре да използвате IR фолио.

Друг показател за ефективността на устройството е неговата сила и честота на ремонтите. Ако инфрачервената подова плоча е повредена, системата продължава да функционира нормално и няма да е трудно да разглобите пода за ремонт. Ако кабелът е повреден, тогава целият топъл под ще спре да работи. За ремонт ще трябва да разглобите пода, да премахнете замазката и да потърсите мястото на повредата.

eelektricheskij-teplyj-pol2 Кое електрическо подово отопление е по-икономично?

Спестяващи методи с подово отопление

Ако използвате (или просто планирате) подово отопление като основен източник на отопление, тогава следните методи ще ви позволят да спестите пари:

 • Програмируем термостат... Може да се програмира само за подгряване на пода през определени часове. Средно през зимата, при добра изолация на апартамента, топъл под ще работи 8 - 10 часа на ден. Например можете да настроите системата да работи в този режим: 6:00 - 8:00, 16:00 - 22:00. Така стаята ще бъде затоплена преди събуждане и след идване от работа.Разбира се, всеки сам си задава режима на отопление, в зависимост от работния си график и необходимостта от поддържане на определена температура. Можете да използвате Teplolux TP 515, термостат със средна цена, който е подходящ както за електрически, така и за водни подове.
 • Многостепенно счетоводство електричество... Вече писахме дали многотарифното измерване на електроенергията е от полза, за което можете да прочетете в съответната статия. Тук отбелязваме, че когато свързвате многотарифен измервателен уред, можете да спестите пари, ако прехвърлите работата на отопляемия под в нощната зона (23:00 - 7:00) или полупика (10:00 - 17: 00, 21:00 - 23:00). Ако подовото отопление работи изключително през нощта, спестяването на енергия ще бъде до 55%. И при условие, че тази система е основният източник на отопление, тогава спестяванията ще бъдат много значителни.

Ако знаете как иначе можете да спестите пари с топъл под, споделете го в коментарите!

Разновидности на електрическо подово отопление

Има такъв списък с разновидности на електрическо подово отопление:

 • кабел;
 • филм;
 • пръчка;
 • течност.

За да разберете кой топъл под е по-добре да изберете от посочения списък, трябва да разберете подробно всички видове.

Струва си да започнем прегледа с кабелни системи, тъй като те са на пазара от най-дълго време. Такава система функционира по подобен принцип на подовете с водно отопление, с единствената разлика, че топлоносителят действа като топлоносител, а не тръби. След монтажа отоплителната система се запълва с циментова замазка и се покрива с фина подова настилка.

След като температурата е настроена на термостата, цялата повърхност на пода се загрява до посочените показатели. Термостатът регулира температурата според показанията от температурния сензор, монтиран в пода.

което е по-добре филм топъл под

На пазара можете да намерите друг тип отоплителна система, проектирана специално за плочки - нагревателни рогозки. Те са предназначени за полагане под тънък слой хоросан или лепило. Постелките се състоят от мрежа, върху която на определени интервали се поставят топлинни кабели. Такъв материал се произвежда на рула - за полагане просто трябва да го разточите на пода. На купувача се предоставя възможност да избере нагревателни елементи с различна топлинна мощност, в зависимост от техните нужди.

Друг вид подово отопление - филмов под - кой да изберете в този случай, ще ви кажем по-долу. Дебелината на нагревателя в него обикновено е по-малка от 3 мм, с ширина на ролката 500-1000 мм. Филмът се произвежда с различни скорости на топлопреминаване. Този тип нагревателен елемент е проектиран специално за монтаж под всякакви подови покрития без замазка, с изключение може би за плочки.

Ако говорим за това, което е по-добре, филм или кабел топлоизолиран под, тогава можем да отговорим, че първата опция, тъй като производителят отбелязва, че в този случай нагревателният елемент излъчва най-благоприятната мека топлина с дълги вълни за човек.

подово отопление инфрачервено или кабелно

Основният топлоизолиран под е ъглови нагреватели, свързани помежду си чрез проводници и образуващи мрежа, събрана в ролка. Всички въглеродни пръти са независими, което означава, че ако един от елементите спре да функционира, няма да е необходимо да се отваря замазката, тъй като останалите секции ще продължат да отопляват пода. Този тип подово отопление може да се монтира под замазка във всеки тип жилищно пространство.

Списъкът на подовите отоплителни видове ще бъде допълнен от хибридна система, която съчетава електрическо и водно отопление. В PE тръби с топлопроводима течност се поставя нагряваща нихромоизолирана сърцевина. От едната страна на такъв кабел има свързваща втулка, а от другата страна има амортисьор, предназначен да компенсира разширяването на течността в обем в затворен контур.

При инсталирането на този тип отоплителна система се използват същите подходи, както при полагането на подове с водно отопление. Единствената разлика е вида на връзката, която се осъществява към електрическата мрежа чрез температурния контролер.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни