Направи си сам инфрачервен (електрически) филм топъл под


Електрическото подово отопление напоследък стана широко разпространено, тъй като може да се използва както като основен, така и като допълнителен източник на топлина в къщата. Разположението на такава отоплителна система има свои собствени характеристики, поради което ще се спрем подробно на монтажа на топъл под с електрически филм с инструкции стъпка по стъпка и примери за снимки.

Как работи топъл филмов под?

Електрическото подово отопление от фолио работи на принципа на инфрачервеното лъчение. Днес тази отоплителна технология се използва широко за различни подови покрития: линолеум, ламинат, килим, керамични плочки и др. Освен това е възможно да се използва филмът в окачени таванни конструкции от дърво или гипсокартон.

Отоплението с филмов топъл под се възприема от човек като топлина от слънцето поради същата природа на източника. Конструктивно системата е направена от няколко листа фолио, които са монтирани на подовата повърхност. Когато инсталацията завърши, довършителният материал се полага, след което филмът се свързва към електрическата мрежа.

Такъв топъл под работи малко по-различно от конвенционалните конвекционни системи. Инфрачервеното лъчение не загрява въздуха, което намалява разходите за отопление на мебели и други предмети, разположени в отоплителната зона.

Електрическо подово отопление

Предимства на електрическото подово отопление:

 • по отношение на лекотата на инсталиране, той е само малко по-нисък от филмовия под;
 • побира се или в саморазливен под, или в замазка, така че можете да поставите всяко подово покритие отгоре;
 • подходящ за помещения с висока влажност;
 • поддържа топло добре.

Недостатъци на електрическото подово отопление:

 • изисква много електричество;
 • подобно на водния под, електрическият под е трудно поправим. Смяната на нагревателния елемент ще доведе до унищожаване на цялата основа;
 • декларираният експлоатационен живот на електрическото подово отопление е 15 години, но по-малко от половината от системите преминават този праг на времето без повреди. Можете да увеличите експлоатационния живот, ако държите системата включена, а не да я изключвате и да я включвате често (това изгаря ставите на нагревателните елементи на захранващите кабели).

Тъй като филмовият под е най-подходящ за лоджии и се страхува от влага, а водният под може да се монтира главно в частни къщи, обикновено електрическото подово отопление е единствената подходяща опция за дневни и бани в апартаменти.

Електрическо подово отопление

Плюсове и минуси на IR филм етаж

Топлият филмов под има редица предимства:

 • относително ниска цена на компонентите;
 • проста и бърза инсталация, която може да се извърши дори без специални знания;
 • възможността за използване на филма както за допълнителен, така и за основен източник на отопление;
 • според експерти, инфрачервената топлина има положителен ефект върху човешкото здраве.

Сред недостатъците може да се отбележи:

 • висока консумация на енергия (в зависимост от зоната на отопление, изолация);
 • в сравнение с водна отоплителна система, филмът се охлажда почти веднага след изключване на захранването

Когато избирате подово отопление на базата на филм, трябва да вземете предвид, че тяхното функциониране е пряко свързано с наличието на електричество.

Какво е необходимо за полагане на подово отопление под плочки

Има няколко начина да се оборудвате с топли подове под плочки, но за полагане в апартамент най-простият, евтин и ефективен от тях е използването на така наречените отоплителни (или отоплителни) рогозки за подово отопление.Нагревателните рогозки са тънък електрически нагревателен кабел в специален екран (за защита от електромагнитно излъчване), който е „змийски“, фиксиран към мрежа от фибростъкло; За свързване към електрозахранващата мрежа нагревателната подложка е снабдена с така наречения "студен" край - парче обикновен електрически проводник. Този дизайн значително опростява избора и по-нататъшния монтаж на топъл под. По правило всички производители произвеждат постелки с ширина 50 сантиметра (ширината на мрежата от фибростъкло), а дължината на постелката зависи от отоплителната площ, за която е предназначена. Дебелината на рогозката е от 3 до 5 мм (в зависимост от производителя). Това ви позволява да се оборудвате със система за подово отопление с минимални загуби във височината на помещението.

Една от основните характеристики на нагревателната подложка е нейната мощност. Струва си да се обърне внимание на този параметър при избора на подходящата нагревателна подложка. Като цяло за отоплителни системи като подово отопление се препоръчват следните стойности:

 • За допълнително комфортно отопление на подовата повърхност в сухо помещение - 110-140 W / m2
 • За подово отопление в мокри помещения - 140-160 W / m2
 • За подово отопление на лоджии, балкони в зимни градини - 180-220 W / m2

Нагревателните рогозки за всички видове приложения са на пазара днес.

Когато подреждаме система с топъл под под плочка (с изключение на действителната отоплителна подложка за определена отоплителна площ), ще ни трябва:

 • Термостат... Това е устройство, което се използва за управление на подово отопление. Термостатът, използвайки външен температурен датчик, монтиран в подовия пай, измерва температурата на пода, сравнява я с зададената и в зависимост от резултата включва или изключва отоплението. Пример... За стая с постоянен престой на хората температурата на пода не е по-висока от 26C (според сегашните SNIPs). Задаваме тази температура на термостата и ако текущата температура на пода е по-ниска, тогава термостатът включва отоплението, загрява подовете до 26 градуса и изключва захранването на подовете. След като подовете се охладят до температура 24-25 градуса, термостатът отново включва отоплението и загрява подовете до зададената температура. Тогава целият процес ще се повтори. Използването на термостат ви позволява да постигнете максимален комфорт и значително да спестите енергия.
 • Стандартно гнездо (монтажна кутия) за монтиране на термостата в стената.
 • "Тортата" на пода. За да може да го замени в случай на повреда, сензорът не е зазидан в подовия слой, а е монтиран в гофрирана тръба, така че при необходимост да може да бъде отстранен и заменен с друг. Някои производители имат гофрирана тръба, включена с нагревателна подложка.
 • Лепило за плочки и плочки. Можете да използвате керемиди, порцелан или естествен камък. Лепилото се избира в зависимост от вида на плочката и условията на работа.
 • Свредло с коронка за монтиране на термостат, мелница с кръг върху бетон или стенен преследвач, строителен инструмент.
 • Мултиметър за съпротивление.
 • Устройство за остатъчен ток (RCD) с ток на утечка не повече от 30 mA. Връзката за подово отопление под плочките (особено във влажни помещения) трябва да се извършва чрез RCD с ток на утечка не повече от 30 mA.
 • Освен това може да са ви необходими: лепилен пистолет за закрепване на мрежата на рогозката към грубата повърхност на пода, метална лента за закрепване на нагревателния кабел при заобикаляне на дренажните отвори и др.

Механични регулатори

Програмируеми регулатори

WiFi - термостати

Консумация на енергия от термофилм

Преди да инсталират инфрачервена отоплителна система, мнозина често имат въпрос: колко електричество консумира топъл електрически под? За IR филм, мощността на 1 m² подова повърхност е около 0,2 kW.Потреблението на енергия до голяма степен ще зависи от дебелината на замазката, топлинните загуби, топлоизолацията. За да изчислите консумираната мощност, използвайте формулата:

W = S * P * 0,4,

където - S е площта на пода на помещението, P е общата мощност на всички филмови елементи, 0,4 е коефициент, който отчита само използваемата площ за отопление.

Така че, ако корпусът не е много добре изолиран, филмът трябва да се използва с максимална мощност, например 0,2 kW W на m². За стая с площ от 20 m², консумацията на енергия ще бъде както следва:

W = 20 * 0,2 * 0,4 = 1,6 kWh.

Най-често такова отопление се използва за около 7-10 часа на ден, обикновено сутрин и вечер. Според изчисленията, консумацията на електроенергия на ден ще бъде 15 kW, на месец - 480 kW. И това е силата само на една стая! Достатъчно е да умножите получените резултати по вашата тарифа, за да изчислите финансовите разходи за такова отопление.

Как да изберем аксесоари

Основните елементи на ИК отопляем под са филм и термостат с температурен сензор.

Разновидности на филма

Днес се предлагат два основни типа филми:

 • твърдо - материалът има твърдо въглеродно покритие;
 • Ивица - Покритие от въглеродни влакна, нанесено на ивици.

Тъй като инфрачервеният под има различни дебелини, препоръчително е да изберете по-дебел материал, за да увеличите надеждността на системата. Дебелината, като правило, не надвишава 1 мм.

Можете да научите повече за избора на филм от видеоклипа.

Термостат

С помощта на термостата можете да контролирате работата на отоплителната система. Комплектът включва термодатчик, който е монтиран между филмовите рогозки и е свързан чрез съответните контакти. С помощта на температурен датчик се подава сигнал от повърхността на нагревателните елементи към термостата за включване на системата.

Термостатите са представени от такива устройства:

 • механичен - оборудван с ключове и механични колела;
 • електронен - ​​оборудван с дисплей и управляван от бутони.


Днес има сензорни устройства, които ви позволяват да зададете множество режими за време, за да спестите енергия. Евтините термостати работят от електрическата мрежа и не могат да започнат работа самостоятелно, когато захранването е изключено. В този случай е по-добре да изберете модели, където е възможно използването на батерия.

Температурните сензори могат да бъдат два вида. Изборът им зависи от подовата настилка и вида на устройството. Ако покритието е меко (килим, линолеум), тогава сензорът изглежда като малък цилиндър. За твърди покрития термичният сензор има по-голям размер и е защитен с гелна обвивка.

Монтаж на филмово подово отопление

Полагането на топъл под въз основа на филм има определени нюанси, които трябва да бъдат разгледани по-подробно.

Подготовка на основата

Един от решаващите етапи при монтажа на IR покритието е подготовката на основата за монтажа му. Процесът се свежда до следните стъпка по стъпка действия:

 1. Премахнете старото покритие и подовата замазка. Ако замазката е в добро състояние, тя може да не бъде премахната под пода на филма. Основата се почиства от прах и мръсотия.

 2. Ако повърхността на пода има разлики във височината над 2 mm на линеен метър, нивелирането се извършва с изравняваща смес.
 3. Разстелете слой хидроизолация. Като такъв можете да използвате Penofol, който също е нагревател. Субстратът се полага по цялата повърхност на пода, а фугите се закрепват с алуминиева лента.

Когато се използва подово отопление като допълнение към основното отопление, за изолация може да се използва разпенен полиетилен със слой фолио. В други случаи се използва експандиран полистирол.

Изготвяне на инсталационна схема

За да свържете подовото отопление с филм със собствените си ръце, за да бъдете правилни, ще ви е необходима схема и спазване на технологията за монтаж. Първо трябва да определите местоположението на термостата. Най-често се монтира на височина 15 см от пода.След това те съставят схема за полагане на филма и правят изчисления на материала.

В процеса на изготвяне на диаграма трябва да вземете предвид редица нюанси:

 • полагането на първия ред филм се извършва с разстояние от стената най-малко 100 mm и максимум 400 mm;
 • когато използвате филма като основен източник на отопление, той трябва да бъде положен върху 75% от подовата площ;
 • ако топъл под от филм се използва като допълнение към основния източник на отопление, тогава площта на покритие от 40-45% ще бъде напълно достатъчна;
 • лентите на филма по време на монтажа не трябва да се пресичат и да се припокриват.


За да се определи общата дължина на нагревателния материал, се съставя схема на оформление на филма върху лист хартия. След преброяване на дължината на всяка секция и добавянето им може да се изчисли общата дължина на покриващия филм.
Когато съставяте диаграма и изчислявате дължината, трябва да се има предвид, че всяка лента по дължина трябва да е кратна на 17 см, което съответства на линиите на рязане.

Полагане и свързване на термо филм

За да разберете как да монтирате филма, трябва да се придържате към следните инструкции:

 1. Поставете филма върху изолацията съгласно съставената схема. Ако е необходимо, филмът се изрязва по линиите, приложени от завода. Постелките се полагат с медната част към пода към мястото на монтаж на термостата, докато максималната дължина на подложката не трябва да надвишава 8 m.

 2. Скобите са фиксирани към медната лента и проводниците са свързани.
 3. Областите на свързване на скоби и проводници са изолирани с помощта на специална мастика. Някои от скобите са монтирани върху проводима повърхност, а останалите са поставени във филма.

 4. Температурният сензор е свързан от дъното на филма и е надеждно изолиран. Свързващите кабели са най-добре поставени под перваза.
 5. След като завършите инсталацията и свързването на филма, инсталирайте термостата на подготвеното място.

↑ Топъл под: как да изберем?

Топлите подове са разделени на електрически и водни. Безспорните предимства на първия включват евтин и бърз принцип на монтаж. Електрическите подове се характеризират с високи експлоатационни разходи. В резултат на това след 5 години разходите за проектиране и монтажни работи и електричество ще бъдат 2 пъти по-високи от тези за монтаж на водни подове. Това най-често е основният критерий за определяне на избора.

В касичката на предимствата на водния под трябва да се добави възможността за нискотемпературен режим на използване, екологичност и безопасност.

↑ Воден под

Веднага трябва да се отбележи, че е забранено да се свързвате с централизираното водоснабдяване при избора на воден под. И това е свързано с това. Първо, тръбите неизбежно ще увеличат натоварването на системата. На второ място, водата, преминавайки по контура, ще стигне до съседите не толкова горещо, колкото биха искали. Това не е добре по очевидни причини. Оказва се, че инсталирането на воден под е препоръчително в селски къщи, където има автономно водоснабдяване, или в нови сгради, където са предвидени специални индивидуални щрангове.

Воден под - най-доброто решение за селски къщи

Компоненти на водния пай

Структурата на водното отопление се състои от следните компоненти:

 • основа (дървен под-под или бетонна плоча);
 • хидроизолация, допълнена с амортисьорна лента;
 • топлоизолация, която предотвратява проникването на топлина от тръбите в основата и отразява топлината към подовото покритие;
 • тръби;
 • носещ слой (бетонна замазка, суха замазка от шперплат или влагоустойчив гипсокартон);
 • топ лак.

Дебелината на конструкцията варира от 70 до 150 mm.

Важно е! Дебелината на водоподгретия под зависи от диаметъра на тръбите, мощността на замазката и дебелината на топлоизолатора.

Инсталационни характеристики

Монтажът на подово отопление започва след края на работата по шпакловането. Монтажът трябва да се извършва на чиста и суха повърхност. Разлика във височината - не повече от 5 мм (за един модул).Ако вертикалният спад в основата е по-голям, тогава се използва фундамент или прясно положена бетонна замазка за отстраняване на дефекта. 1. Хидроизолация. Полиетиленовият филм с дебелина около 250 микрона ще се справи с ролята на пароизолация. Полагаме го с припокриване (120 мм) и свързваме платната с лента. Оставяйки надбавка за стените, ние оформяме "корито". След това излишъкът може да бъде отсечен. За да се изключи възможността за образуване на "студени мостове", периметърът на стените е покрит с амортисьорна лента.

Поставяне с демпферна лента

2. Полагане на подсилена мрежа, закрепване на контура на бъдещото подово отопление към нея с помощта на тел или закрепващи скоби със стъпка от 1 метър. 3. Полагане на тръби. Можете да използвате както металопластикови, така и полиетиленови тръби с висока плътност. Последните са за предпочитане, тъй като гъвкавата конструкция свежда до минимум възможността за напукване, но подсилените пластмасови тръби затоплят по-добре пода. Има 2 варианта на стилизиране: меандър (зигзаг или змия) и бифиларен (спирала или охлюв). Стъпка на полагане - 100-300 мм, в близост до стени, прозорци и врати - не по-малко от 150 мм.

Метод на полагане "охлюв"

4. Натискане. След свързването на тръбите към водоснабдителната система се провежда изпитване под налягане, за което през колектора се подава вода към всяка верига. Оставяме системата под налягане за 48 часа, ако няма следи от течове, пристъпваме към последния етап на работа.

Важно е! По време на изпитването под налягане въздухът в тръбите се освобождава не през автоматични вентилационни отвори, а през дренажни клапани. В противен случай съществува голям риск от повреда на тръбите.

5. Довършителна замазка. На върха на тръбите полагаме подсилена мрежа с напречно сечение 3 mm (клетки 100x100). Листовете не трябва да се пресичат с компенсатори. За изливане ще ви трябва разтвор от бетон и пластификатор или изравняваща смес. Разтворът се излива при температура най-малко +50 градуса и се държи една седмица. Период на сушене (след ликвидация на влагозащита) - 28 дни. Системата "топъл под" се пуска след монтажа на подовото покритие.

Метод на полагане "змия"

↑ Електрически под

Ако мислите за проблема кой топъл под да изберете за ефективно отопление на апартамент, където няма отделни щрангове, тогава отговорът е недвусмислен - електрически. Кабелът действа като нагревателен елемент, който може да бъде:

 • едноядрен. Има ниска цена, но не е много удобно да се извършват инсталационни дейности;
 • двужилен, който е не само здрав, безопасен и подсилен, но и снабден с фолио щит за премахване на електромагнитното излъчване.

  Електрическият под е добър за отопление на апартаменти

Технология на инсталиране

1. Изследване на основата за откриване на дупки и пукнатини. Основата трябва да е равна без наклон. След това се съставя план, посочващ местоположението на термостата, температурния сензор и посочващ площта на отопляемата площ. 2. На разстояние 100 см от пода по стените пробиваме отвори за термостатната кутия, от които фазата, нулата и земята се подават към мястото на монтажа. Също така в стената е пробит жлеб за 2 тръби: единият със захранващи кабели, а другият със сензорно окабеляване. 3. Върху подготвената подложка се полага изолационен материал, полага се метална мрежа или монтажна лента.

Важно е! Металната мрежа е удобна с това, че не позволява на кабела да потъне в изолационния слой и значително увеличава здравината на връзката.

4. Маркиране на територията. Прехвърляме оформлението на ВиК, мебели, домакински уреди на пода. За удобство използвайте лента с ярки цветове. 5. Монтираме кабела от термостата - точките на свързване. Спазвайте препоръките на производителя на кабела и радиуса на огъване. Инсталирайте температурния сензор в пластмасовата тръба и го издърпайте по предварително направения жлеб на разстояние 40 см от стената. 6. Тестването е важна стъпка, която не бива да се пренебрегва.Съпротивлението на кабела се измерва с тестер и се сравнява с данните, посочени в паспорта - отклонението не трябва да надвишава 10%. 7. Подреждане на замазката. Приготвеният циментов разтвор се нанася върху повърхността и се разпределя равномерно върху нея. Подравняването трябва да се извърши по кабелните линии. Дебелината на замазката е 3-5 см. Моля, обърнете внимание, че циментовият разтвор не трябва да съдържа кухини, това не само ще намали преноса на топлина, но и ще доведе до неизправност в системата.

Циментовата суспензия не трябва да съдържа кухини

8. Полагането на покритието се извършва след окончателното изсъхване на замазката, средно - след месец.

↑ Филм топъл под

Не толкова отдавна на пазара на строителни материали се появи нов тип отоплителна система - филмов под. Той веднага спечели благоволението на обществеността, тъй като не се нуждае от вратовръзка и е много по-икономичен от кабелни проби. И също така е лесен за инсталиране, което ще бъде по вкуса на любителите да правят всичко със собствените си ръце.

Филмовият топъл под е лесен за инсталиране

Филмовият под е полимерен филм с вградени въглеродни полимерни ленти, който функционира в инфрачервения диапазон.

Важно е! Инфрачервеният филмов под е оптимален там, където няма централизирана отоплителна система и е особено ценен в извън сезона, когато навън е студено и те дори не мислят за включване на отоплението.

Направи си сам монтаж на филмов под

1. Прикрепете метализирания отразяващ топлината материал към чиста основа. Нарежете фолиото според формата и размера на стаята. Запечатайте изрязаните ръбове и точките на контакт с лента. Залепете кабелния кабел към рефлектора. 2. Инсталирайте термостата. Можете да го направите постоянно, под външно или скрито окабеляване. Проверете с тестер съпротивлението, което трябва да е кратно на обема на филма. Ако всичко е наред, включете монтираната система и проверете функционалността. След това покрийте окабеляването със защитен филм с припокриване (10 см) и закрепете краищата с лента.

Закрепете краищата с лента

Когато инсталирате филмовия под, стриктно спазвайте строителните норми и препоръките на производителя. Например, когато се монтира под плочка, върху филма трябва да се положи подсилена мрежа.

Тестване на филмов под

След като приключите с инсталирането на инфрачервената система, трябва да се уверите, че тя функционира. Първо те проверяват надеждността на изолацията в точките на свързване, за което използват специално устройство. Стойностите трябва да съответстват на посочените от производителя. Включвайки отоплението, проверете равномерността на нагряването на всеки от елементите. Ако бъдат открити области, където няма отопление, отстранете неизправностите или заменете филма с нов.

Ако, когато системата е включена, филмът се нагрява равномерно по цялата площ, няма искри и миризма на изолация върху контактите, преминете към полагане на довършителното покритие. Препоръчително е да запазите предварително съставения план за полагане на филма. Може да е необходимо, в случай че мебелите бъдат пренаредени.

Характеристики на монтаж и експлоатация на термо филм

За да поддържа инфрачервената отоплителна система възможно най-дълго, препоръчително е да се придържате към следните съвети:

 • Когато режете лента, не можете да направите диагонален разрез или да направите правоъгълен разрез. Забранено е изрязването на проводимите ленти;
 • забранено е поставянето на предмети, които могат да задържат топлина, например дебели килими, извънгабаритни мебели без крака и др., върху горната част на подовото покритие над нагретия филмов под. Такива елементи ще доведат до прегряване и отказ на системата;
 • тежки мебели и други предмети не трябва да се намират над филмовия материал. Прекомерното налягане върху инфрачервения лист може да повреди нагревателя;
 • въз основа на това какъв вид подово покритие се използва, например ламинат, с комбинирано отопление, едновременното отопление може да бъде забранено;
 • Не се препоръчва да полагате филмовия материал близо до стените и до общите мебели: необходимо е да се оттеглите около 3-10 см. Отстъпът зависи от мощността на нагревателните елементи.

Филмовото електрическо подово отопление, инструкциите за инсталиране и стъпка по стъпка с примери за снимки, които бяха разгледани в тази статия, са ефективен начин за отопление на вашия дом. Ако намалите топлинните загуби до минимум и правилно поставите системата, тогава цената на такова отопление няма да бъде толкова голяма. Освен това подово отопление често се инсталира само в бани и тоалетни, което абсолютно няма да съсипе собственика.

Подобни публикации

 • Чета

  Направи си сам изолация на пода на балкона

 • Чета

  Направи си сам инфрачервено подово отопление

 • Чета

  Изравняване на пода със собствените си ръце

 • Чета

  Направи си сам топъл под в гаража

 • Чета

  Направи си сам водно подово отопление

 • Чета

Воден топлоизолиран под

Водата или течността е най-доброто подово отопление в много отношения:

 • надеждни и трайни - производителите декларират срок на годност до 50 години;
 • охлажда се бавно, е най-ефективен при продължителна работа;
 • съвместим с всяко подово покритие, тъй като е монтиран в замазка (всяко покритие може да бъде положено върху замазката);
 • подходящ за мокри помещения;
 • най-икономичен - сметките за комунални услуги няма да шокират.

Освен това модерен воден под не е много труден за инсталиране. Може да се инсталира в една малка стая само за един ден. Въпреки това работата трябва да бъде поверена на специалисти, за да се сведе до минимум рискът от течове и наводнения.

Недостатъци на водно отопляем под:

 • неподходящ за ремонт: за подмяна на нагревателния елемент, цялата основа трябва да бъде унищожена;
 • ако е инсталирана помпа, има малко шум.

Водният под не трябва да се свързва към централната отоплителна система и да се поставя над жилищните помещения. В апартаментите се използва само когато апартаментът е на приземния етаж и има автономно отопление. Следователно водно топлоизолиран под се използва почти изключително в частни къщи.

Воден топлоизолиран под

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни