Топлината е деликатна материя. Топлоизолация на топъл под. Ултратънко подово отопление

Начало ›Апартамент и селска къща› Строителство и ремонт ›Топъл под под плочки. Коя е по-добре да изберете?

 • Монтаж на подово отопление под плочки
 • Подове с водно отопление
 • Монтаж под плочки
 • Електрическо подово отопление
 • Разновидности на електрическо подово отопление
 • Универсален топъл под
 • Ултратънко подово отопление
 • Секция за отопление
 • Нагревателни рогозки
 • Нагряващ инфрачервен филм
 • Относно силните и слабите страни
 • 40 снимки на идеи за плочки за подово отопление:

За да разберете какво е топъл под под плочките и изберете правилния, който е по-добър, трябва да получите общ преглед на видовете подово отопление и функции за монтаж. Тъй като изборът на вида и вида на подовото отопление се определя преди всичко от външни фактори, свързани с нивото на подовете, височината на таваните, площта и геометрията на помещението, възможността за извършване на глобален ремонт.

Монтаж на подово отопление под плочки

Подове с водно отопление

Тръбна система, вградена в циментово-пясъчна подова замазка, с циркулираща в нея гореща вода, се нарича водно подово отопление. Тъй като той няма да се загрее сам, тръбопроводите са свързани към доставчика на топлина. Тя може да бъде както автономна, така и централизирана система, която осигурява топлоснабдяване.

Топлият под, осигуряващ комфортен термичен режим, е тръбопровод, изработен от металопластикови или полиетиленови тръби, свързани към терморегулатор и източник на топлинна енергия.

Гъвкавите тръби с висок коефициент на топлопроводимост имат ниско съпротивление и осигуряват максимален топлообмен. Почти цялата генерирана топлина се насочва навън, загрявайки бетонната замазка и керамичните или каменни плочки, положени върху нея. В резултат на това повърхността на пода се загрява напълно и отделя топлина.


Модерното водно подово отопление се контролира и температурата в помещението се регулира до желаната с помощта на специално устройство. Нарича се единица за смесване на охлаждащата течност. Следователно присъствието на този елемент е важно да се вземе предвид още на етапа на проектиране.

Тестване на системата

След фиксиране на линията към пода, системата се тества. Необходимо е да се провери топъл под за течове. Инструкцията предполага следните стъпки:

 1. В единия край на тръбата е монтиран щепсел.
 2. Тройник е свързан към втория край. Свържете манометър и клапан.
 3. Към клапана е свързан компресор.
 4. Въздухът се инжектира в тръбопровода, създавайки определено налягане в тръбопровода. Необходимо е да се разгледа експлоатационното и максималното налягане на оборудването в техническия паспорт. Манометърът контролира режима.
 5. След като веригата се напълни с въздух, вентилът се затваря.
 6. Оставете системата за 12 часа.
 7. Ако манометърът показва същото ниво на налягане, значи системата е изправна. Ако налягането е намаляло, тогава херметичността на тръбопровода се поставя под въпрос. Въздухът излиза през дупката: процесът е придружен от определен звук. Ако не се чуе звук, тогава дупката се търси с вода. На повърхността на течността ще се появят мехурчета.

Препоръчваме: Как се извършва монтажът на PЕrt тръби за подово отопление?

Когато извършвате тестване, трябва да следвате инструкциите стъпка по стъпка. В противен случай може да се получи прекъсване на линията по време на впръскването на въздуха. Ако резултатите са положителни, системата е свързана към гребен или към термостат.

Извършва се пробен пробег. Водата под налягане се инжектира. Оставете охлаждащата течност да се охлади и едва тогава изпълнете бетонната замазка. Водата не се отделя от главната линия. Той се намира във веригата под налягане.

Монтаж под плочки

Устройството на такива топли подове на закрито изисква значително количество ремонтни и строителни, монтажни и пускови работи. Първо старите подови настилки се демонтират до бетонната основа. След това определете нивото на пода.

Ако разликата е повече от десет сантиметра, първо се излива изравняващата замазка, след което, в реда съгласно инструкциите (като се вземат предвид наклонът, ъглите на въртене и т.н.), се полагат тръби, през които ще се подава топла вода мине.

Съвет! Дебелината на замазката върху отоплителните тръби не трябва да бъде по-малка от 5 см. Тогава заплахата от механичните им повреди от дюбели по време на монтажните работи по монтажа на прегради от гипсокартон, закрепването на подово оборудване се намалява. В този случай трябва да се използват щифтове с дължина 1 см по-малка от дебелината на замазката.

Следващият етап е инсталирането на модула за смесване на охлаждащата течност и свързването на готовия тръбопровод към източника на топлина. Последната част е полагане на подовите плочки.

Трудно е да направите тази работа сами. Това изисква уменията и знанията на няколко строителни занаята.

Инсталирането, свързването и свързването на газов котел или директното свързване към градските отоплителни мрежи изисква специални одобрения, издадени от оторизирани регулаторни организации.

Ако зоната не е газифицирана, е забранено да се свързва с централно отопление, има възможност за наводняване на долните помещения или в други подобни ситуации, когато е неподходящо да се монтира такъв топъл под, трябва да използвате подови системи, източника на топлина от които е електрическа енергия.

Пригответе груба основа

Поставете материала за подово отопление на равна повърхност. Необходимо е да се изгради груба основа. За да направите това, използвайте бетонна замазка, саморазливен под, саморазливен хоросан. Повърхността е изолирана, върху нея е положен хидроизолационен материал.

Когато инсталирате подово отопление, трябва да следвате инструкциите. Какви са стъпките, свързани с подготовката на груба основа?

 1. На земята се полага слой пясък от 10 см. Той трябва да се трамбова.
 2. След това идва слой от експандирана глина 10 см. Това е основата за основата.
 3. Повърхността е защитена от проникване на влага. За това се използва ролков материал, мембрани на основата на битум. Полагането се извършва по цялата повърхност, улавяне на стените на височина 40 см. За закрепване се използва битумна лента.
 4. За да бъде ефективното подово отопление ефективно, е необходимо да се изолира подовата повърхност. В този случай топлината няма да се разпространи върху основата или върху земята. Цялата енергия се насочва към пода. Като изолация се използват минерална вата, плочи от експандиран полистирол: те имат ключалки за свързване. Плочите са лесни за инсталиране, ако е необходимо, коригирайте техния размер с монтажен нож. Дебелината на изолацията зависи от замръзването на основата. Оптималната дебелина при нормални климатични условия на региона е 10-15 cm.
 5. Топлоизолационният материал е защитен от кондензация с полиетиленов филм. Няма нужда да го укрепвате. Прилепва плътно към покритието.
 6. В долния периметър на стените е монтирана амортисьорна лента. Ако върху него няма лепилен слой, тогава се използват самонарезни винтове за закрепване.
 7. Извършва се бетонна замазка. Препоръчително е да използвате марката M500.

Препоръчваме: Какви подложки за подово отопление има?

Изолация за грапавост се използва в студени региони, където основата може да замръзне. В региони с меки климатични условия е достатъчно да изолирате основата от влага и да я напълните с бетон. В бъдеще се повтарят стъпките за оформяне на груб под за топъл под: хидроизолация, изолация.

Като защита срещу влага не се препоръчва използването на материали на основата на битум. При нагряване отделя токсични изпарения.Бетонната повърхност и част от стените са покрити с мастика и грунд с влагоотблъскващи свойства.

Върху подготвеното покритие се поставят изолация, полиетиленов филм и отразяващ екран; Това е фолио с дебелина 3-5 мм. Материалът позволява топлината да бъде насочена към пода.

Подготовката на грубото покритие включва няколко слоя хидроизолация. Те предпазват основата, изолацията, бетонната замазка от въздействието на конденз, който се образува поради екстремни температури. Материалът не предпазва от наводнения при аварийни ситуации в линията на течния под.

Електрическо подово отопление

Този тип отопление е безопасно за експлоатация и лесно за инсталиране. Може да се използва за организиране на основно или допълнително отопление.Разнообразието от сортове електрическо подово отопление ви позволява да ги монтирате на всеки етап от строителството и ремонта, както и по време на експлоатацията на помещенията. Всичко зависи от необходимостта, осъществимостта, мощността и желанието на собственика на помещенията.

Електрическото подово отопление е интегрална затворена система за отопление на помещенията. Включва елементи, които преобразуват електрическата енергия в топлина, захранващ кабел за подаване на електричество, температурни сензори и термостати.

Важно! За да работи системата ефективно, е необходимо да се направят точни изчисления, да се подготви проект или схема. Това може да направи само квалифициран техник. Правилната инсталация и професионалната настройка са еднакво важни.

Комплект за монтаж на топъл под


Монтажен комплект
Описание на инсталационния комплект, което не зависи от вида на отоплителната система:

 • Нагревателни секции - парче кабел с определена дължина със специално подготвени монтажни краища. Предимството на двужилния кабел е, че връзката се осъществява от едната страна.
 • Монтажна лента - парчетата се полагат върху грубите основни плочи.
 • Топлоизолация - за използване на системата за подово отопление като основно отопление се препоръчва закупуването на 30 мм твърда полистиролова пяна. Ако системата се използва като допълнително отопление, се използва материал от пяна с дебелина 10 мм, а когато подът е оборудван на земята, се използва 3 см пяна.
 • Фолиоизолационен материал за намаляване на енергийните разходи. Трябва да се закупи и отделно. Спестяването при използването му е до 30%.


Термостати за подово отопление

 • Термостат - с негова помощ се контролира консумацията на енергия, тъй като определя необходимостта от захранване с напрежение въз основа на температурата. Използва се и за задаване на програмата за отопление. Купува се отделно.

Разновидности на електрическо подово отопление

На строителния пазар на страната има голям избор от всички видове електрически подове, така че тяхното инсталиране под плочките е възможно във всяка стая. За да изберете най-подходящите, трябва да знаете техническите характеристики и да имате поне минимална представа за спецификата на инсталацията от всеки тип.

Принципът на електрическото подово отопление е, че захранващият кабел доставя електричество към отоплителния кабел, който от своя страна го преобразува в топлина. Температурните сензори, разположени в стаята, предават информация за стайната температура на термостата и въз основа на получените данни той спира или рестартира захранването на системата.

Нагревателните кабели са два вида: едножилни, които на практика са престанали да съществуват, и двужилни, които са заели твърдо своето място. Те са коренно различни.
Едножилните кабели създават електромагнитно поле. И въпреки че стойностите му са в приемливи граници, които не са вредни за здравето, инсталирането на системи с такъв кабел не се препоръчва в помещения, където човек прекарва значително време.

Двужилен кабел за подово отопление не генерира електромагнитно поле и може да бъде инсталиран в помещения за дългосрочен престой на хора: в спални, офиси, класни стаи. Инсталирането на двужилен кабел може да бъде спряно навсякъде, въз основа на дължината на секцията, но системите с едножилни кабели са монтирани по такъв начин, че началото и краят на нагревателния кабел трябва да са в една и съща точка.

Новост на пазара на отоплителни системи е саморегулиращият се кабел. В конвенционалните системи кабелите се нагряват равномерно по цялата им дължина, така че когато ги инсталирате, зоните за мебелни комплекти, рафтове за книги, гардероби, легла и други стационарни мебели трябва да са свободни от прокарване на кабели. Пренареждането на мебели в такива стаи често е невъзможно. Дори прехвърлянето на килима от една част на пода на друга ще стане проблематично, тъй като ако го поставите на мястото, където преминават отоплителните кабели, те ще прегреят и ще се провалят.

Напоследък подобни неудобства могат да бъдат избегнати поради саморегулиращия се кабел, който се нагрява неравномерно. Специалният технологичен дизайн му позволява независимо да понижава температурата във всяка област.


Различни видове топли електрически подове се произвеждат в една или друга конфигурация. Изборът на тази или онази опция се основава на необходимостта от промяна на нивото на пода. Мощността, размерите, надеждността и техническите характеристики зависят от производителя.

Лесно програмиране на температурата на пода

Програмируем регулатор е по-сложен модел регулатор за управление в сравнение с механичните термостати.

Настройването на програмируем регулатор по време на работа обикновено е интуитивно, но в началото може да ви трябват инструкции, за да научите всички възможности на регулатора и как правилно да ги контролирате. Този нюанс обаче повече от компенсира икономичното потребление на електроенергия, тъй като отопляемият под ще работи само в определени часове на определени дни от седмицата.

За да настрои времето за работа на подовото отопление, термостатът има вградени програми, от които потребителят избира най-подходящата и сам задава работните часове. Следните алгоритми са възможни от вградените програми:

 1. поддържане на една и съща температура на пода както през деня, така и през нощта през всеки ден от седмицата
 2. автоматично понижаване на температурата на пода ден и нощ
 3. автоматично понижаване на температурата на пода само през нощта
 4. автоматично понижаване на температурата на пода през деня и през нощта през делничните дни, през почивните дни само през нощта.

Всеки ден от седмицата е разделен на 4 времеви периода: сутрин, следобед, вечер и нощ. Началното и крайното време на всяка част от деня се програмират независимо.

В допълнение към програмирането на времето, потребителят може да конфигурира параметрите за избор на температурен сензор:

 • работа на подово отопление според сензора за температурата на пода в помещения със съществуващо отопление
 • експлоатация на подово отопление според данни от сензори за температура на въздуха и пода в помещения, където подово отопление се използва като основен и единствен източник на отопление
 • работа на подово отопление без подов сензор с помощта на един въздушен сензор.

Като допълнителни опции за термостата можете да посочите такива полезни функции като настройка на максимална и минимална температура на пода, защита на децата със заключващи бутони с помощта на скрит бутон (трябва да го натиснете с кламер или щифт), защита от замръзване в помещения, които може да се охлади до външна температура, поддържайки минимална температура на въздуха от + 5 ° С, твърдо нулиране на термостата с връщане към фабричните настройки в случай на неправилно програмиране, предупреждение за неизправност на регулатора (повреда на часовника поради прекъсване на електрозахранването, прегряване на регулатора, прекъсване и късо съединение на температурния сензор, прегряване на пода над зададената температура).

Нагряващ инфрачервен филм

Подходящ там, където са завършени груби довършителни работи. Филмът се полага директно под ламинат, плочки и дори линолеум. Произвежда се в ролки, в които линиите за рязане са предвидени на определени разстояния, или в отделни рогозки.

Този под ще се побере под плочките в баните. В тези помещения, където инфрачервеният под е включен за кратко, е напълно възможно да се направи без термостат.

Внимание! Някои видове инфрачервени подове не могат да се монтират под лепило за плочки или замазка.

Съвет! Ако в помещението, където се планира да се сглоби системата за подово отопление, завършващият завършек е завършен, правилното решение ще бъде инсталирането на инфрачервен филм.

Относно силните и слабите страни

Въпросът за избора на топъл под за плочки далеч не е еднозначен. Всеки сам го решава. Ето защо трябва да се споменат предимствата и недостатъците на подово отопление.

Предимства на топъл под с вода:

 • относително ниска цена на охлаждащата течност;
 • ниски разходи за монтаж, ако са свързани с централно отопление.

Недостатъци:

 • с замазка е лесно да се повредят тръбопроводите и е почти невъзможно да се забележи;
 • за ефективна работа на системата се използва циркулационна помпа;
 • инсталирането в жилищни сгради е забранено в много региони; за инсталирането е необходимо специално разрешение.

Електрическото подово отопление е много по-просто от гледна точка на възможността за неговото устройство, независимо от вида, предназначението и заетостта на помещението. Но и той не е съвършен.

Предимства на електрическото подово отопление:

 • дълъг експлоатационен живот (до 50 години);
 • ниска консумация на енергия при правилна работа;
 • толеранс на отрицателни температури в стаята, в покой.

Недостатъци:

 • в помещения с голяма площ две или повече системи са сглобени в една;
 • едножилните кабели създават незначително електромагнитно поле.

Предимството на всеки тип подово отопление е липсата на конвективни течения. Това означава една и съща температура във всяка част на стаята (вертикално), без прах, плаващ във въздуха. Е, освен това топлият под е приятно усещане, комфорт и удобство.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни