Топъл под на дървен под. Заключение на потребителя

В тази статия ще говоря подробно за видовете топли подове и ще направя подробно заключение кое водно или електрическо подово отопление и къде ще бъде най-добре да се използва и защо.

След като прочетете статията, ще ви бъде много ясно кой етаж и в който случай е по-изгоден и по-евтин за използване. И аз също ще ви кажа какъв тип топли подове и къде в никакъв случай не трябва да използвате.

 • Топъл под плюсове и минуси на използването
 • Заключение
 • И първо, нека дефинираме какво е топъл под. "Топъл под" не е точно под, а един вид нагревателен елемент, който се намира под подовото покритие и позволява да се нагрява до температура, която е удобна за нас.

  И така, какви топло подове има?

  Топлите подове се разделят според вида на подовото отопление. Те са електрически кабел (по-долу просто електрически), електрически инфрачервен (по-долу просто инфрачервен или филм) и вода (където охлаждащата течност циркулира през тръбите).

  При електрическото подово отопление специален кабел служи като нагревателен елемент, който ще нагрее повърхността. Такъв кабел се полага и запълва с изравняващ слой на замазката. Нагревателният кабел може да бъде залепен към мрежата с определена стъпка (обикновено 10 см) и този тип се нарича нагревателни рогозки.

  Електрическо подово отопление на постелки

  Алтернативно, кабелът се продава отделно и се закрепва с необходимата ви стъпка. Температурата се контролира чрез включване и изключване на кабела с помощта на температурен сензор, разположен в основата на подовото покритие с помощта на термостат.

  Топъл електрически подов кабел

  В инфрачервените топли подове като нагревателен елемент се използват графитни плочи, които са ламинирани в плътен прозрачен филм, когато електрически ток преминава през тях, те излъчват инфрачервена топлина. Регулирането на температурата е същото като при електрическите подове.

  Инфрачервено подово отопление

  Подовете с водно отопление са по-сложни в устройството и те работят от топлоносител. Топлоносителят (вода или антифриз) се загрява от отоплителния котел и циркулира през тръбите, положени в подовата замазка. Контролът на температурата тук е по-сложен и се регулира с помощта на смесител. Можете да направите отделна настройка.

  смесителна единица

  Невъзможно е да се свърже циркулацията на охлаждащата течност директно към тръбите на подовото отопление без смесител. В противен случай замазката ще прегрее и ще се срути и няма да можете равномерно да затоплите пода до комфортна температура.

  Система за подово отопление често и разлики

  Сега магазините предлагат различни видове оборудване и уреди за инсталиране на подово отопление в домовете. Необходимо е внимателно да се проучи полезната информация за системата и да се направи правилният избор. Електрическите версии имат незначително електромагнитно излъчване.

  Но нагревателни кабели, рогозки могат да бъдат инсталирани навсякъде. Водното подово отопление е подходящо за нови сгради с автономни отоплителни системи или в частни жилищни сгради.

  Такива подове са инсталирани в селски къщи, където можете да изберете всяка система: вода или електричество. Възможност за монтаж на воден тип под всякакъв вид подово покритие.

  Желаещите да се оборудват с допълнително подово отопление могат да изучават видео материали в Интернет.

  Няма да изненадате никого с технологията за отопление на помещенията с помощта на топли подове, тя стана популярна отдавна.

   Подобни публикации
  • Как можете да направите подово отопление?
  • Как да изчислим мощността на подовото отопление?
  • Каква е разликата между моделите подово отопление на Unimat?
  • Как да инсталирате топъл под в къщата?
  • Каква може да бъде основата за подово отопление?
  • Как да инсталирате топъл под с охлюв?

  Кой топъл под да изберете?

  За да определите избора, първо трябва да разпределите всички етажи според тяхната ефективност и области на приложение, по-точно според ограниченията.

  Тип TPВ частна къщаВ апартаментаИзползвайте във влажни помещенияЕнергийна ефективност
  Електрически++++
  Инфрачервена++++
  Вода+++++

  Таблицата показва, че електрическото подово отопление няма ограничения, но има високи разходи за потребление на енергия. Той има и по-сложно устройство.

  Водният под не може да се използва в жилищни сгради (с изключение на къщите в приземните етажи и апартаментите с автономно отопление.

  И инфрачервеният под не може да се използва във влажни помещения.

  Разполагайки с тези данни, можем да направим междинен извод, че ако имате частна къща, тогава трябва да изберете пола с водно отопление. Този под няма да прегрее под мебелите, той ще работи икономично, затопляйки цялата замазка. Той ще има голяма инерция и ще се охлади дълго време.

  Поради факта, че течността тече в тръбите, поставянето на топъл под с вода над жилищната площ на апартамента е забранено. Освен това автономното отопление рядко се предлага и не е необходимо да се огражда куп ненужно оборудване при наличие на централно отопление.

  ЗАБРАНЕНО е свързването на топъл воден под в апартаментите с централизирано отопление!

  Ще потопите целия щранг по отношение на топлина и те ще дойдат при вас с оглед, изписват голяма глоба и ще принудят всичко да бъде елиминирано възможно най-скоро.

  Имаме нужда от електрическо подово отопление в апартамента. Остава да решим кой тип подово отопление е по-подходящ за нас.

  Подово отопление електрическо как да изберем?

  И така, разгледахме разнообразие от електрически подови нагреватели. Сега нека разгледаме конкретно къде са най-добре положени и под какви подови настилки.

  Кое електрическо подово отопление е по-добре да използвате под плочките?

  В апартамента не можем да поставим инфрачервен филмов под под плочките, въпреки всичките му предимства. Тъй като покрива цялата площ с твърда повърхност, където ще се нанася лепилото за плочки, и няма да работи за полагане на плочки върху него.

  Разбира се, има инфрачервени филмови подове с перфорации, за които се предполага, че са за плочки, но е по-добре да откажете да ги използвате. Има много по-малко добри плочки от рекламите в Avito. Дори и без такъв нагревател, плочките могат да се полагат произволно, но с такъв филм контактът с лепилото ще бъде още по-малък и с течение на времето плочките ще започнат да падат.

  Всъщност, по метода на изключенията, стигнахме до решението, че под плочката е необходимо кабелно електрическо подово отопление. Дали ще е на постелки или просто нагревателен кабел зависи от това кой топъл под е по-удобен за полагане. Ако зоната е равна, тогава, разбира се, постелките ще бъдат по-удобни и по-бързи за монтиране, ако имате счупена зона, вземете кабела, а не постелките.

  Ако имате въпрос относно производителя, тогава няма да препоръчам нито един от тях. Мога само да кажа, че руските производители постигнаха големи крачки напред и предлагат висококачествен материал с гаранция от 30 години или повече.

  Ако можете да си позволите да закупите немски кабел от известен производител, тогава, не, не се обезсърчавайте. Ефективността на пода в по-голямата част ще зависи от начина, по който ще го поставите и най-важното е, че нагревателният кабел не е повреден по време на инсталационния процес.

  Поради вероятността от повреда на нагревателния кабел, препоръчвам да го излеете с саморазливен под и едва след това да поставите плочките. Някои майстори го поставят директно в лепилото за плочки. И тук има голяма вероятност да пробиете изолацията със шпатула при нанасяне на лепило.

  Също така, след втвърдяване, лепилото може да завърши с кухини и след това, поради лош топлообмен на това място, кабелът ще прегрее и ще се повреди по-бързо.

  Топъл под под ламинат или линолеум, кой от тях е по-добре да изберете?

  И сега е ред на инфрачервения под.Използването на филмово подово отопление под подови настилки като ламинат или линолеум е напълно оправдано. Това се дължи на няколко позиции:

  Първо, нагревателните елементи не трябва да се поставят в замазка, а по-скоро да се поставят директно под ламината върху субстрат с отразяваща повърхност. Това дава значителни икономии на енергия оттогава не е необходимо да се затопля подовата плоча, а само подовото покритие.

  На второ място, полагането на инфрачервен под е много по-лесно от гледна точка на технологията и почти всеки може да се справи с малко умения и инструменти за ремонт. За да се постави такъв под, достатъчно е да се премахне старото подово покритие, да се поставят нагревателните елементи и да се постави нов.

  Трето, използването на инфрачервено подово отопление е полезно от гледна точка на бързото загряване. Ако някой друг топъл под трябва да загрее замазката, лепилото за плочки и т.н., отнема много време на подовото покритие да се загрее. Филмовият под ще го загрее достатъчно бързо, буквално за 5-10 минути.

  Въз основа на това, инфрачервеният под е най-подходящ за покрития като ламинат или линолеум. Той може да се включи само когато наистина е необходим и да се изключи, когато не се изисква, за да се спести енергия. Можете да се объркате още повече и да поставите програмируем термостат и да зададете интервалите от време за използване на такъв под.

  Широко приложение за такъв под може да се намери на изолирана лоджия. Ако го използвате като офис или има упражнения. Включен, работещ, изключен.

  Друго наистина голямо предимство е неговата поддръжка поради факта, че самите нагревателни елементи са с относителна достъпност и най-малко (спрямо друга ТР) са необходими разходи за труд, за да се замени или поправи.

  Инфрачервеното подово отопление не се побира във влажни помещения поради заплаха от токов удар. Поради своята особеност, той е свързан със захранващ кабел към нагревателни елементи.

  Мит # 2: Не забравяйте да използвате топлоизолация

  Проблемът с основата е, че тя е мека, дори ако е екструдирана полистиролова пяна (стиродур, изокам)... Невъзможно е да се положи топъл под върху основата, да се нанесе лепило за плочки отгоре и да се поставят плочките. Този дизайн няма да бъде надежден. Съществува риск плочките да се напукат с времето.

  За да се избегне напукване, е необходимо да се нанесе слой циментова замазка върху топлоизолацията от поне 5 сантиметра с добавяне на пластификатор и едва след това да се монтира нагревателният кабел или рогозка и да се положат плочките... Само при този дизайн плочките няма да се напукат в резултат на многократно нагряване и охлаждане.

  Подова изолация

  От друга страна, предимствата на топлоизолацията са очевидни:

  1. пестене на енергия;
  2. бързо нагряване на подовата повърхност.

  Но ако все пак решите да направите субстрат, тогава ще трябва да повишите нивото на плочките по цялата площ на апартамента, а не само под отоплителната зона. Представете си, че сте решили да отоплявате три квадратни метра в кухнята, в апартамент от 80 m². Такова подово отопление ще консумира около 100 kW електроенергия на месец без топлоизолация.

  Субстратът ще спести 20-30 kW на месец. Спестяванията от 20-30 kW на месец струват ли си за ограждане на основата и дебел слой замазка в целия апартамент, намалявайки височината на тавана? Освен това ще трябва да харчите пари за материали и заплати за работниците.

  Топлоизолацията има смисъл само за относително големи отопляеми площи спрямо общата площ на апартамента.

  Подово отопление плюсовете и минусите на използването.

  И така, вече разгледахме предимства и недостатъци някои видове топли подове. Сега нека поговорим за общите положителни и отрицателни аспекти на използването на подово отопление.

  Плюсове за използване:

  1. Разбира се, комфортът е на първо място.Съгласете се да ходите по приятно топла повърхност, която не охлажда душата (през петите) със студени порцеланови каменни изделия.
  2. Ако подово отопление се използва като основно, това сериозно ще намали разходите за отопление на дома. Тъй като е с ниска температура (охлаждащата течност не се нагрява повече от 45 градуса), не се изисква котелът да загрява охлаждащата течност до висока температура и поради това горивото се спестява значително.
  3. Помещението се загрява равномерно отдолу нагоре от пода до тавана чрез естествена конвекция. За разлика от класическото отопление с радиатор, където може да е горещо в къщата и студено на пода.
  4. Ако напълно изоставите радиаторите, тогава ще имате абсолютно равни стени, без изпъкнали части от тях. Между другото, ако се съмнявате да изоставите радиаторите напълно или не, можете спокойно да спестите от тях. Проверено не само от мен и в повече от една къща.
  5. Топлите подове не изсушават въздуха, за разлика от горещите радиатори.
  6. Все още можете да добавите много точки в полза на TP, но те вече няма да са толкова значими (например използването на френски прозорци - няма да има изпъкнали радиатори или супер скъпи подови конвектори, ще забележите, че децата ви са по-малко болни и т.н.)

  Минуси от използването на подово отопление:

  1. Ако говорим за използването на подово отопление в апартамент, това, разбира се, е излишно харчене за електричество. Защото за отопление на вашите помещения, пак ще бъдете преброени по площ).
  2. Необходимо е да се изчисли правилно цялата подредба на мебелите в началния етап. Нежелателно е да се монтират мебели на топъл под. Първо, той ще изсъхне (дървен), и второ, ако подът е електрически, тогава кабелът ще прегрее на мястото, където са монтирани мебелите, и скоро ще се провали. Между другото, водният под е лишен от втория недостатък - той не прегрява.
  3. Поддържане на топли подове. Въпреки че ако си спомните, че не можете да го пробиете с перфоратор, да инсталирате различни первази и декоративни елементи, тогава нищо ужасно няма да се случи.
  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни