Как да направите водно топъл под в дървена къща

Методи за подово отопление

В дървени сгради топлите подове с охлаждаща течност могат да бъдат монтирани по 2 начина:

  • Традиционно, под замазката от циментово-пясъчен хоросан.
  • "Сух" метод, върху дървени трупи или греди

Тъй като в къщи, изработени от дървени греди, подовете на първия етаж или таванът над мазето често са бетонни, традиционният метод за инсталиране на подови водни системи не може да бъде изцяло отстранен. Освен това не бива да бъдете умни в такива бази с топъл под на дървени трупи, това ще доведе до ненужни разходи и резултатът може да не отговаря на вашите очаквания. По-добре е да подредите отоплителна система под замазката върху груби бетонни подове и едва след това да поставите подовата настилка от дърво.

Съвсем различно е положението, когато къщата е с дървени греди. Не трябва да се извършва замазка с отоплителен кръг върху тях и ето защо:

  • Циментово-пясъчната замазка има допълнително натоварване, за което припокриването не винаги е проектирано.
  • Добрата дървена къща постоянно „диша“, в резултат на което слоят хоросан може да се напука, тъй като амплитудата на разширяването му не съвпада с процесите в дървените конструкции. Ще е необходимо да се компенсира разширяването на отоплителния кръг, което е доста трудно и скъпо.

Топъл под на дървени трупи

За справка. Понякога дървените къщи често се изграждат от недостатъчно изсушен профилиран дървен материал, поради което в началото се появяват промени в дебелината на конструкциите, което води до пукнатини в материала. При такива условия замазката със сигурност ще пострада.

Не е изключено използването на различни електрически системи за подово отопление, от които най-приемливият вариант е използването на инфрачервено подово отопление за отопление на дървена къща. Тънък полимерен филм с нанесени върху него нагревателни елементи се полага директно под подовото покритие, не се изисква замазка, което значително опростява монтажните работи. Въпреки това, в този случай изборът на енергийни ресурси за отопление на жилище е ограничен до електричество, докато охлаждащата течност на водно отопляеми подове може да се нагрява от котел на газ, твърдо гориво или дизел.

Някои собственици на жилища, в знак на почит към традицията, са построили тухлени фурни в дървени къщи с отоплителен кръг за вода. В тази ситуация просто няма алтернатива на подовите отоплителни кръгове с охлаждаща течност.

От какво е направен дървеният под?

За да разберете как правилно да инсталирате подово отопление в дървени къщи, трябва да разберете как е подреден подът в такива къщи.

Дървена подова торта

Дървеният под може да се състои от няколко слоя, като правило те са както следва:

  • Груб под;
  • Термичен слой;
  • Хидроизолационен слой;
  • Подово покритие като линолеум, паркет, ламинат и др.

Нагревателните елементи могат да бъдат разположени между тези слоеве, което ще създаде системата за подово отопление. Струва си да се отбележи, че такива къщи (етажи) са построени върху трупи, а при липса на основа, върху стълбове.

Монтаж на подове с водно отопление "на сухо"

Дървените трупи и дървените подови греди се използват като носещи конструктивни елементи на пода в къщите. Закъсненията са монтирани на здрава основа или на набор от точкови опори, докато гредите имат 2 точки на опора по краищата и в някои случаи се поддържат допълнително от прегради. Тъй като гредата е носеща конструкция на пода, не е позволено да се правят канали или прорези в нея, това е основната трудност при инсталирането на топъл под в дървена къща.Единственият изход е да се постави под, направен от дъски или ПДЧ листове, и от него да се стартира устройството на "пай" на подово отопление.

Устройство за подово отопление на трупи

Ситуацията със закъсненията е малко по-различна. Когато дървеният материал е положен върху солидна солидна основа, тогава има възможност за рязане на каналите за тръбите на водния кръг в него и няма нужда да се прави под. Ако трупите почиват в няколко точки, тогава е изключително нежелателно да се правят разфасовки в тях, както в носещите греди. Но във всеки случай, преди да подредите груб под над гредите или трупите, между тях се полага слой топлоизолационен материал. За полагане на подово отопление върху дървени трупи на първия етаж, дебелината на изолацията трябва да бъде най-малко 80 mm, а за припокриване е достатъчно 20-30 mm. В този случай под топлоизолационния материал на приземния етаж трябва да се положи хидроизолационен слой от полиетиленов филм.

Полагане на подово отопление върху дървени греди

Под предлог, че всички етажи на частна къща представляват едно пространство, много ръководства за монтаж на подово отопление показват, че подовете не трябва да бъдат изолирани. Подобно, няма нищо лошо в това, че част от топлината на отоплителния кръг намалява. Всъщност това нарушава самия принцип на действие на подово отопление, тъй като топлината, идваща от таваните на помещението, ще остане в горната зона, а в помещението, където се намира системата за подово отопление, може да не е достатъчно. За да може топлината да се разпространи равномерно върху помещенията, за които е предназначена, поставете малък слой изолационен материал, като подредете топъл сух под в тавана.

След полагането на топлоизолационния материал и монтирането на грубата основа, изработена от дъски или ПДЧ, е необходимо да се гарантира, че цялата топлина на отоплителния кръг се отразява нагоре. Това се прави по 2 начина:

  • Необходимо е да започнете инсталирането на топли дървени подове чрез полагане на покрит с фолио отразяващ слой по цялата повърхност. В случай, че тръбите на веригата се планират да бъдат положени директно върху изолацията и през прорезите в трупите, тогава фолиото се полага само между тях.
  • По-скъп метод е с помощта на дървесни материали за панели и профилирани листове от поцинкован метал. След като начертаете диаграма на разположението на контурите на подово отопление на дървена основа, в интервалите между тръбните трасета към него се прикрепват части от ПДЧ с помощта на самонарезни винтове. В получените жлебове се вкарват поцинковани стоманени листове.

Топъл под с помощта на поцинкована

Монтажът на вода за подово отопление продължава чрез полагане на тръбите на отоплителния кръг. За тази цел най-често се използват тръби, изработени от металопластика с диаметър 16 mm (DU10). Стъпката на полагане тук трябва да се спазва по-малко, отколкото при топлите подове под замазка, тъй като преносът на топлина в нашия случай няма да бъде толкова ефективен. Тръбата с охлаждащата течност пренася топлината към покритието не директно, а през въздушната междина, поради което намалява топлинният пренос. Съответно, стъпката на полагане на тръбите трябва да бъде средно 150 mm, с максимум 200 mm. След това веригата е свързана към колектора, проверява се за течове и може да се положи финишно покритие за дървения под.

Подова изолация

По правило никой не чака 28 дни, тъй като няма време за това по време на строителната фаза. Те започват да полагат изолацията със собствените си ръце. Екструдираната пяна се използва като доказан материал за изолация на подове в дървена къща. Това е лек, но много плътен и топъл материал, който често се поставя под дъски на пода в дървена къща. Изчисленията показват, че дебелината на пяната за Централния федерален окръг трябва да бъде най-малко 3 см (обикновено се поставя 5 см).

Изолацията се разстила по цялата площ на къщата, след което се полага топлоотразяващ филм. Всъщност филмът е фолиева основа, която ще отразява топлината от тръбата и ще я насочва нагоре.

Воден топлоизолиран под в дървена къща
На върха на изолацията лежи отразяващ метализиран филм, върху който са положени контурите на топлия под, насочени към колектора

Има два вида филми - обикновени и по-скъпи. Колкото по-скъп вариант е метализираното фолио, толкова по-евтиният е обичайният. Метализираното фолио може да се постави върху изолацията и да не се защити допълнително. За конвенционалното фолио се изисква полиетиленова защита, тъй като бетонът може да го корозира под въздействието на агресивна среда.

След полагане на отразяващото фолио, покрито с филм, се пристъпва към полагане на демпферната лента. Подовата замазка ще се деформира при нагряване. По този начин той ще притиска стени или основи, което може да доведе до пукнатини, деформация. Амортисьорната лента е положена по периметъра на всички стени в частна къща, леко излизаща извън границите на бъдещата довършителна замазка. Излишъкът се отрязва в края на работата.

Подово отопление "под замазката"

Технологията за инсталиране на подово отопление, осигуряваща монолита на контурите в замазка от циментово-пясъчен хоросан, е широко разпространена и добре позната, подовата торта е показана на фигурата:

Подова торта

Първо, трябва да осигурите хидроизолацията на бъдещата плоча, като поставите пластмасова обвивка върху бетонната подготовка. След това, за да се компенсира топлинното разширение на замазката, по целия периметър на помещението по стените е прикрепена амортисьорна лента, след което по цялата повърхност на основата се полага изолация.

За да могат водните отопляеми подове да имат добър топлопренос, върху топлоизолацията се полага фолио с маркировка, по която са разположени тръбите. Разстоянието на полагане тук варира от 150 mm (за паркет с килим) до 350 mm (за плочки). Необходимо е да се гарантира, че дължината на всяка верига не надвишава 100 м. Тръбите се закрепват с помощта на специални ленти или пластмаса. В края на веригата се свързва с разпределителя и се проверява за течове.

Последният етап е запълването на замазката. Оптималната дебелина на хоросановия слой е 3-5 см над горната част на тръбата, времето за пълно втвърдяване е 3 седмици. След това най-накрая можете да направите топъл под в дървена къща, като поставите покривна повърхност върху замазката.

Как да поправим тръби

Всеки, който чете този материал и разбира момента на полагане, пита за закрепването на тръбите. Всъщност най-простият вариант би бил да се използват скоби, които обикалят тръбата и се забиват в изолацията.

Воден топлоизолиран под в дървена къща
Общ изглед на тръбата, която е фиксирана към изолацията посредством скоби

За точност на работата първо начертайте контура за полагане, след това единият издърпва и търкаля тръбата, а другият я заковава с леки удари с чук върху пяната. Този метод се оказва доста надежден, тъй като лесно издържа на постоянното движение на работниците през тръбите.

Воден топлоизолиран под в дървена къща
Тръбата се полага, нивото на пода се отбива за окончателна замазка

Друг вариант е малко по-скъп, но ви позволява допълнително да подсилите довършителната замазка. Тук се поставя мрежа с малка клетка от 10 см, към която тръбата е закрепена с връзки или плетена тел. Ако къщата има междинно помещение, през което тръбите преминават транзитно към други помещения, тогава поставете веригата така, че да спестите материал.

В котелното помещение тръбата се нарязва с резерв, около половин метър, за удобство при инсталиране на колектора. Веднага след като последната тръба се вкара и фиксира към пода, е необходимо да се фиксира тръбата в пещта към стената. След това е препоръчително да проверите системата, но доста често се излива чиста замазка. Като финална подова замазка често се използва полусуха замазка. Той е най-успешният в своя клас, което ви позволява да получите безопасен, издръжлив, сух и икономичен воден под, подгряван от вода в дървена къща.

Воден топлоизолиран под в дървена къща
Фина полусуха подова замазка в дървена къща
Металопластичните тръби за подово отопление по време на монтажа трябва да бъдат обърнати не само на 90 градуса, но и на 360. За да избегнете прегъване на системата, използвайте специален гофриран инструмент.През него се прокарва тръба и се изтегля през цялата верига. Когато трябва да се обърнете, гофрираната тръба помага да измерите усилията си и да не правите твърде много.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни