Топъл под в спалнята: видове, свойства, плюсове и минуси

Съгласете се, хубаво е да ходите боси по топъл под, дори когато навън е зима. И не е необходимо всичко да се покрива с килими за събиране на прах. За поддържане на желаната температура на повърхността има специални технологии.

Това са системи за подово отопление, които могат да се комбинират с класическо отопление или да се превърнат в основни източници на топлина в къщата и да забравят за радиаторите завинаги.

Такива системи са разделени на електрически и водни. Кои да изберете, за да направите дома си по-топъл и удобен? Можете да намерите правилното решение, ако анализирате всички плюсове и минуси на електрическите и водните подове.

Електрическо подово отопление или водно отопление: сравнение

Основната разлика между електрическото подово отопление и водното подово отопление е ясно от името и се състои в метода на отопление.

 • В първия случай под повърхността се поставят елементи, които се нагряват от електричество и пренасят топлина към пода.
 • Водният под е направен от металопластикови или полиетиленови тръби, през които преминава топла вода. Такава система предвижда наличието на котел и блок за управление.

Има много разлики между тези два вида системи. Ще преминем през основните.

Важни характеристики

За да разберете кой топъл под да изберете - електрически или воден, първо трябва да разберете основните свойства на тези системи. Важно е да се разбере, че няколко системи попадат под общото наименование „електрически топъл под“. Те се различават по монтаж, цена и принципи на работа.

Има два основни типа електрическо подово отопление:

 • инфрачервена;
 • кабел.

В първия случай това е филм с въглеродно покритие или въглеродни пръчки в рогозки. Подът се нагрява от инфрачервени вълни и пренася топлината нагоре. Това са най-лесните за инсталиране системи.

Кабелното подово отопление може да изглежда като отделни проводници или завършени постелки. Готовите постелки са много по-удобни.

Кабелните системи са разделени на:

 • стандартен резистивен
 • модерна саморегулираща се.

Последните са много по-икономични и имат подобрени свойства.

Като правило конвенционалните кабелни системи не трябва да се монтират под мебели, в противен случай кабелът може да прегрее и да се влоши. Саморегулиращи се кабели могат да се монтират под целия под.

Сигурност

Ясно е, че водните подове са по-безопасни. Най-лошото, което може да им се случи, е теч.

Въпреки че инсталирането на електрическо подово отопление е относително просто, в процеса трябва да участва електротехник. Неправилното инсталиране и свързване на кабела може да заплаши малки и големи проблеми с електротехника. Препоръчва се да се направи надеждна изолация и да се осигури заземяване.

Друг проблем с кабелното подово отопление е електрическото излъчване. Въпреки че не надвишава законовата граница, се смята, че е вредно за здравето. Отоплението с инфрачервени вълни се нарича по-безопасно.

Надеждност

При условие, че окабеляването отговаря на всички съвременни изисквания, електрическите подове могат да издържат 30 години. Но понякога ще трябва да се ремонтира водната система. Въпреки че самите тръби са издръжливи, различни фитинги и други съединители ще се износят с течение на времето и трябва да бъдат заменени.

Ето защо, когато полагат воден под, сега те се опитват да извършат монтаж без замазка, като използват специални профилни рогозки, в които е удобно да се закрепят тръби.

Кое подово отопление е по-добро: водно или електрическо?

Като цяло водата е по-добра във всеки случай, защото е по-надеждна и издръжлива. Електрическите подове имат един голям недостатък - те не могат да издържат на тежки мебели. Подчертаваме - тежък, например кухненски комплект. Ако стои върху електрически кабели, след време ще настъпи термично прегряване и целият под ще престане да функционира.

И е абсолютно невъзможно да се поправи такава повреда (обаче, като намирането на изгоряло място), трябва напълно да премахнете целия капак и да смените отоплителната система. И, добре, ако говорим за ламинат, който може да се разглобява и сглобява, но ако плочка? Не можете да го премахнете без чипове, просто е невъзможно.

Мнозина правят това: те изчисляват местата, където ще стоят мебелите и това място остава свободно. Но в този случай трябва да сте подготвени за факта, че вече няма да правите пренареждане.

А водният е издръжлив, много практичен, но има и своите "но".

В жилищните сгради това не може да се направи, тъй като допълнителните тръби могат да доведат до дисбаланс на цялата система или отнемане на топлина от съседите. Също така, за да се положат тръби на пода, е необходимо да се премахнат напълно всички батерии, следователно тази опция е подходяща, ако планирате да оборудвате целия апартамент по този начин, а не само кухнята.

Тогава нагряването на вода в случай на централно отопление е просто лотария. Днес те се отопляват добре, но утре батериите едва се затоплят. И ако радиаторът на стената определено ще отделя минимална топлина, тогава подът ще бъде много по-лош, защото тръбите са покрити с дебел слой замазка и плочки ...

Не, разбира се, можете да го направите в „голям мащаб“, като поставите свой собствен, индивидуален котел за отопление. Но е скъпо, много скъпо.

Е, и най-важното, за този вид работа е необходимо да се получи разрешение, което не винаги е възможно дори за подкуп.

Ето защо, помислете три пъти, ако решите да направите такъв под в апартамент. Първо разберете дали комуналните услуги ще ви дадат добро и едва тогава действайте.

И още нещо: водният под „изяжда“ височината на стаята и доста значително с около 15 сантиметра. За "сталинка" с триметрови тавани - това изобщо не е проблем, но за "Хрушчов" вече не е най-добрият вариант.

Височината на тавана в апартаментите от онази епоха е само 2,20 метра. Е, къде другаде да режем?

Други плюсове и минуси

Основното предимство на електрическия топъл под е, че той може да се използва „насочено“, например само в детската зона за игра и тоалетната. И е възможно да включите системата при необходимост.

Недостатъкът е, че електричеството е по-скъпо от водата. Дори и с най-модерната електрическа система, пригответе се да инвестирате във вашия комфорт.

Не забравяйте, че електрическите системи зависят от източника на ток. Ако във вашия район има чести прекъсвания на тока, ще трябва да осигурите непрекъсваемо захранване за вашата домашна мрежа.

Основното предимство на водния топъл под е икономическата ефективност. Въпреки че ще трябва да похарчите много повече пари за инсталацията, в бъдеще усилията ви ще се изплатят.

Ако живеете в апартамент на многоетажна сграда, най-вероятно подът с водно отопление не е за вас. За такава работа трябва да получите специално разрешение. Всъщност за подове такава система е огромно натоварване. Освен това, като се свържете с централно отопление, ще намалите качеството на отоплението на съседните апартаменти. И ако системата изтече, последиците ще ударят силно джоба ви.

Кратко обобщение

И така, нека обобщим предварителните резултати. Разбрахме, че водните подове имат следните предимства:

икономика в употреба;

 • сигурност;
 • няма радиация.

Минуси:

 • по-скъп монтаж;
 • необходимостта от подмяна на фитинги;
 • възможни течове;
 • проблемът с инсталирането на многоетажна сграда в апартамент.

Електрическото подово отопление също има своите предимства:

 • лекота на монтаж;
 • възможността за инсталиране на високи сгради в апартамент и от точка до точка в определени зони;
 • дълъг експлоатационен живот.

И минусите:

 • разходите за плащане на електроенергия;
 • наличието на радиация;
 • опасност от токов удар и пожар поради неправилен монтаж;
 • необходимостта от непрекъснат източник на електричество и добро окабеляване.

Във всеки случай подовото отопление (електрическо или водно) има едно важно предимство - създава усещане за уют и придава на краката ни топлина, което е изключително важно за здравето.

Топъл под в спалнята - плюсове и минуси

Основното предимство на такива подове е възможността да ходите боси, без да се страхувате от настинка. Това е особено важно за спалнята, тъй като ставането от леглото е много по-приятно да се докосне до затоплената повърхност. Използването на подово отопление увеличава ефективността на отоплението и намалява разходите за отопление през студения сезон с почти 30%. И също така да се изключи образуването на мухъл, защото ъглите на стаята винаги ще са сухи.

Източник: lenremont.ru

Безспорните предимства са:

 • дълъг експлоатационен живот;
 • поддържане на оптимален микроклимат - функция за автоматично регулиране ви позволява да зададете необходимия температурен режим през деня и през нощта;
 • абсолютна безопасност - нагревателните елементи не влизат в контакт с подовото покритие, което елиминира риска от токов удар по време на мокро почистване. Температурата на повърхността не надвишава 30 градуса, което означава, че е невъзможно да се получи изгаряне при ходене бос;
 • елементите на механизма са невидими, така че това не е отразено в дизайна на спалнята.

Като се има предвид инсталирането на топъл под в спалнята, е необходимо да се изброят неговите недостатъци.

На първо място, това е доста висока цена на продуктите и тяхната инсталация. Освен това е необходимо инсталацията да се извършва от професионалисти. В края на краищата ще трябва да положите електрически кабели, да го свържете към общата система на стаята, да инсталирате специално оборудване и да направите бетонна замазка.

Друг недостатък е, че такъв под не може да бъде ремонтиран. В случай на повреда, старата система ще трябва да бъде заменена с нова. И това е не само допълнителна загуба, но и пълен набор от ремонтни дейности.

Когато полагате топъл под в спалня, трябва внимателно да обмислите избора на подови настилки. Подходящ е само вид покритие, което има висока топлопроводимост.

Забележка! Покритието трябва да е с високо качество, от естествени материали, така че при нагряване повърхността му да не отделя токсични вещества!

Довършителни покрития за различни видове подово отопление

Важно е покритията за подово отопление да са подходящи. Има следните препоръки:

За водния под е за предпочитане:

 • ламиниран паркет;
 • паркет;
 • линолеум върху тънък субстрат;
 • керамични плочки;
 • саморазливен под.

За електрическа система за подово отопление се препоръчва:

 • ламиниран паркет;
 • тънък паркет;
 • керамични плочки;
 • линолеум без изолация;
 • саморазливен под.

За филмово електрическо подово отопление се препоръчва да се използва ламинат и неизолиран линолеум.

Подово отопление електрическо или водно - кое е по-изгодно?

И така, кой етаж е по-изгоден, воден или електрически? След анализ на всички предимства и недостатъци на системите е лесно да се отговори на този въпрос. Нека анализираме ползите точка по точка.

 1. За жителите на високи сгради само електрическите опции са уникално подходящи. Единствените изключения са апартаментите на приземния етаж с модерна отоплителна система, така че вашите водни подове да не навредят на съседите ви.
 2. Но собствениците на частни къщи имат богат избор. Могат да се използват всички видове.
 3. За временно отопление и отопление в определени зони е по-изгодно да изберете електрически системи.
 4. За постоянно отопление по цялата площ на къщата е по-добре да изберете водни подове.
 5. Кои топли подове са по-икономични, водни или електрически? Тук, както разбрахме, първите печелят.Но инсталирането обикновено е по-скъпо.
 6. Ако изберете най-икономичната от електрическите системи, отдайте предпочитание на саморегулиращ се кабел или филм инфрачервена светлина.

Разбира се, кой топъл под е по-добре да изберете, зависи от вас. Следвайте нашите препоръки и направете дома си още по-уютен и комфортен!

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни