Как да направите душ в дървена къща със собствените си ръце? Инструкции + Видеоклипове и снимки

Какво е хидроизолация


Основните хидроизолационни зони на душ кабината

Под хидроизолация се разбира защитата на строителните конструкции от проникване на влага. Поради това се увеличава експлоатационният живот, запазват се якостните характеристики на материала. Водата, като не може да влезе в конструкцията, заобикаляйки пътищата, достига до дупките, водещи до канализацията.

Преди да продължите с хидроизолацията на душ без поднос, ще трябва да определите влажните зони. Най-често те се наричат ​​области с особено внимание. В тях обикновено прониква влага. Те включват:

 • много често по време на душа много вода попада на пода;
 • стъкло на пилотската кабина;
 • зони между пода и плочките;
 • стена, или по-скоро, долната му част;
 • плочки до душа;
 • щрангове и тръби, чиято повърхност събира кондензат водни пари след използване на душа;
 • точки за връзване на тръби.

Изброените по-горе зони изискват осигуряването им на хидроизолация, за да се избегнат допълнителни неприятни последици след попадане на вода в тях.

Избор на материали


Хидроизолация на битумно покритие

Определянето на материала за хидроизолация на душ кабина без палет зависи от това от какво са направени повърхностите на стените и подовете в стаята. Освен това дизайнът е от не малко значение. Най-често един вид материал е подходящ за осигуряване на хидроизолация, само понякога те прибягват до използването на комплекса.

Има няколко групи хидроизолационни материали:

 • Покритие. Един от съвременните варианти се използват битумни мастики. Понякога този тип се нарича течен каучук и основното предимство е еластичността, която ще позволи на материала да се побере без никакви нередности. Освен това битумната мастика има добра адхезия, поради което се постига дълъг експлоатационен живот. Много работници поставят циментова замазка върху мастика по време на изолацията на влага с покривни материали.
 • Проникващ тип. Най-често те се правят от различни полимери. Поради своя състав те осигуряват добра защита. Също така ефектът се постига благодарение на дълбокото проникване на елементите в структурата на душ кабината, като по този начин се увеличава водоустойчивостта.
 • Валцувани. Процесът се извършва чрез комбинирано използване на подсилен полиестер и полимери. Понякога първият материал се заменя с битумни фибростъкло. Крайният вариант може да бъде самозалепващ се или заваряем. В първия случай не е необходимо да се използват никакви инструменти или устройства, за да се осигурят крепежни елементи и работа на материала. Вторият включва използването на горелка. Ролковите материали изискват отговорна употреба и поставят определени изисквания. Например, неравностите на ролката не трябва да са повече от 2 мм при хидроизолация на душ кабина без палет.
 • Полимер-циментови състави. Продава се като сух прах. За употреба трябва да се разрежда с вода. Само стени или подове могат да бъдат изолирани с тази смес. Не е необходимо да правите замазката, тъй като материалът има висока степен на еластичност.

Понякога еластичните хидроизолационни материали се обособяват като отделна група.

Необходими материали

За да се извърши работа по изграждането на под за душ кабина, ще са необходими не само определени материали, но и някои умения и точност.

Стая с висока влажност изисква специален подход към инсталацията, тъй като най-малкото пренебрегване заплашва с много проблеми за жителите и съседите на долните етажи при постоянна работа на кабината. За да извършите работата, ще ви трябват следните инструменти:

 • ниво на сградата;
 • рулетка;
 • маркери на водна основа;
 • мистрия;
 • контейнер за разреждане на бетонов разтвор;
 • резачка за плочки (ако се предполага мозаечно облицоване, този елемент се пропуска).

Това е само списък с необходимите инструменти, без които работата не е възможна.

Също интересно: Пластмасови панели за баня от Leroy Merlin - разумна икономика?


Освен това ще са необходими самите строителни материали, които трябва да са устойчиви на влага и да са подходящи за климатичните условия на банята:

 • хидроизолационна мастика (за предпочитане битумна);
 • покривен материал;
 • сифон;
 • пластмасови тръби, необходими за свързване на канализацията и канализацията;
 • листове от експандиран полистирол с дебелина най-малко 50 mm;
 • сухи смеси за циментов разтвор (цимент и пясък без примеси);
 • хидроизолационна лента;
 • водоустойчиво лепило за плочки;
 • фугираща смес за плочки;
 • шпатула и гумени гъби;
 • силиконов уплътнител.

Конкретното обозначение на количеството в списъка няма да бъде дадено, тъй като проектираните конструкции на душ кабините са различни за всички и разходите за материали ще бъдат изчислени въз основа на тези характеристики.

Единственото нещо, което трябва да знаете, е схемата за настройване на циментовата каша. За да направите това, трябва да вземете 4 части пясък към 1 част сух цимент и да разредете с вода, докато се образува гъста смес.

Отнема най-малко 3-4 дни, за да се втвърди напълно разтворът, но трябва да се приготви непосредствено преди започване на работа.

Важно!

За уплътняване на шевове и фуги е необходим силиконов уплътнител, за да се осигури хидроизолация. Във всеки случай ще получите запечатан и надежден дизайн, но е по-добре да се предпазите и да играете на сигурно.

Как се извършва хидроизолацията на пода?


Хидроизолация на пода на душа

Всяка хидроизолация на душ кабина трябва да започне с подготовката на повърхността на конструкцията. Например, ако подът е неравен, тогава първо трябва да се отървете от такъв проблем с циментова замазка. В противен случай хидроизолационният материал няма да се справи с възложената му задача и подът ще започне да гние отвътре.

Подготовката на повърхността зависи от това какво ще се използва за допълнителна хидроизолация на душа. Ако подът, стените и душ кабината ще бъдат покрити с ролка, не е необходимо да се извършва особено задълбочена подготовка на повърхностите.

Но ако се използва битумна мастика, тогава за процеса трябва да се вземат предвид три основни показателя за пода. Трябва да бъде:

 • чист;
 • суха;
 • дори.

Последната точка изисква специално внимание. Трябва да се остави замазката да изсъхне и това ще отнеме много време. Процесът е необходим, за да се изпари ненужната влага. Едва след това изравнената повърхност може да бъде почистена, грундирана и след това покрита с мастика.

Течен каучук се полага и върху равен под. Но в този случай няма нужда да чакате замазката да изсъхне. Ще е необходимо само да почистите подовата повърхност от прах и да я грундирате. Ако не са забелязани големи пукнатини, препоръчително е да ги запечатате със специално съединение.

Едва след приключване на подготвителната работа можете да преминете към следващата стъпка. Процесът не е сложен и зависи единствено от избрания материал. Последователността на действията за всеки вид ще бъде следната:

 • Битумна мастика. Първо, сместа трябва да се разбърка старателно и след това да се излее малко керосин в нея. Съединенията между стената и пода са намазани с мастика, както и местата, от които тръбите излизат. Нанесете с четка или валяк.Но само след този процес инструментите могат да бъдат изхвърлени, тъй като е малко вероятно да бъдат измити. За да постигнете максимален ефект, трябва да покриете пода два пъти.
 • Течен каучук. Има два начина за прилагане на този хидроизолационен материал. Първият включва използването на четка, като същевременно нанасяте материала внимателно, размазвайки всеки сантиметър. Вторият начин е да използвате пулверизатор, предназначен точно за този вид действия.
 • Суха смес. За да го приложите, трябва да го разбъркате с вода, само старателно, така че по-късно да получите маса без бучки. Подът е леко навлажнен преди нанасяне. Това е необходимо, за да се осигури силно залепване на материала към повърхността. След това сместа се нанася върху подготвените зони с четка или шпатула. Изборът на инструмент зависи от дебелината на разтвора.
 • Материал на руло. В този случай се измерва лентата с необходимата дължина. Дължината се избира въз основа на размера на банята. Докато сегментите се подготвят, можете да намажете фугите между стените и пода, както и участъците на изхода на тръбата. Това се прави с мастика или течна гума. Когато всичко е готово, трябва да премахнете защитното фолио от повърхността на материала на ролката и да го прикрепите към областта с лепилната страна, след което внимателно да го навиете с валяк.

По време на изпълнението на работата трябва да обърнете внимание на някои моменти:

 • Необходимо е да изолирате както пода, така и стените от течността. Най-добре е да се обработват стенни повърхности до 15 см от нивото на полето.
 • Важно е да осигурите непрекъснат и непрекъснат слой хидроизолация на пода на душа. Необходимо е тя да бъде без пукнатини или кухини.
 • Ако има отклонение повече от 20 мм, първо е необходимо да инсталирате маяци до него и след това да повторите запълването на пода с циментова замазка.
 • Ако в конструкцията има шевове или вдлъбнатини, те трябва да бъдат запечатани предварително.

Правилно изпълненият процес ще избегне появата на мухъл или плесен в банята в апартамент или къща. За това е необходимо да изберете правилните материали. Типовете за поставяне и нанасяне на покрития са много популярни.

Хидроизолация на душ без поднос

Липсата на палет означава, че отделен ъгъл на стаята се използва като душ, където се доставят вода и канализация. Подът е относително равен и не се издига над общото ниво. За да се предотврати изтичането на вода в цялата стая, се използва праг, който излиза на 5 см над повърхността.

За такава хидроизолация трябва да обърнете внимание на прага, който трябва да се приготви от устойчив на влага цимент. Защитните материали се нанасят върху самата импровизирана "купа", до прага (от всяка страна), съседни стени. Успоредно с това подът е изолиран, материалът задължително улавя някаква част от стената, където ще има много вода, достатъчно е 20 см.

Защитни материали за хидроизолация под душа

Алгоритъмът на действия е следният:

 1. Първоначално целият прах и мръсотия се отстраняват от работната повърхност, тази част е много важна, в противен случай ефективността и трайността ще бъдат значително намалени;
 2. Нанесете мастика или ролков материал върху изравнената и почистена повърхност с помощта на валяк / четка;
 3. Материалът се използва за обработка на други влажни зони: биде, душ, тоалетна, мивка, фуги;
 4. След изсъхването на материала върху тръбата се монтират отлив и защитна решетка. Не забравяйте за полимерната подложка, за да запечатате връзката. За запечатване се използва силикон или битум.

Ще бъде интересно: Избор на лек за ръждясали ивици и плака в тоалетната

Важно! Полагането на материали трябва да бъде последователно, хаотичното покритие често води до течове. Препоръчително е да се нанася успоредно на някаква стена, а вторият слой покритие се полага перпендикулярно.

Направи си сам проникваща хидроизолация


Устройството на вградената стълба при липса на палет

Проникващата хидроизолация е материал, който напоследък е придобил популярност на строителния пазар. Предимството е лекотата на използване, а технологията на устройството се счита за най-проста. Последователността на действията е следната:

 1. Сместа се разрежда с малко топла вода.
 2. Разбъркайте до гладка смес.
 3. С помощта на четка се нанася върху предварително почистена основа.

В този случай трябва да се обърне повече внимание на местата за опора на тръбите. Освен това не минавайте покрай стените. Първо, те трябва да бъдат почистени от провисване, стара боя и други различни замърсители, след което пукнатините, дупките или други дефекти трябва да бъдат отстранени с изолираща смес.

Ще бъде достатъчно да нанесете хидроизолацията на покритието в един слой. Но на места с повишена опасност, където влагата попада редовно, е по-добре да се направи допълнителен слой, за да се избегнат възможни неприятни последици под формата на гниене на повърхността на пода, стените, корозия на тръбите.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни