Подово отопление под килим: разновидности и съвети за избор, характеристики и разходи за монтаж

Каква е трудността

Килимът е често срещано подово покритие, но когато се използва в система за подово отопление, възникват редица въпроси, тъй като той е добър топлоизолатор. Има опасения, че под покритието ще се натрупва топлина, без да се нагрява стаята до необходимата степен.

Инфрачервен филм топъл под

Експертите препоръчват правилно да се избере видът на материала, както и да се осигури изолационен слой с отразяваща топлината повърхност по време на монтажа. В този случай отоплителната система ще функционира ефективно. Предимството на дългите купчини килим е фактът, че той допълнително задържа нагрят въздух, което позволява на децата да играят на пода, без да се страхуват от настинка. Има два вида подобни материали:

Воден под

Този тип подово отопление е полагане на тръби с течен топлоносител в бетонна замазка. Максималното нагряване на повърхността на водния под е 30-35 °. Този тип отопление се характеризира с доста сложна инсталация както на самата инсталация, така и на връзката към отоплителната система. Тръбите, пълни с гореща работна течност, загряват бетонната замазка. Впоследствие той отделя топлина в стаята.

Повърхността се загрява достатъчно бързо и натрупва температура за период от време, който не се препоръчва за килими. Подовата настилка може да се държи по най-неочаквани начини. В тази връзка си струва да помислите дали да поставите килима на топъл воден под.

Друг проблем може да бъде степента на нагряване и максималната температура на повърхността. Препоръчителната температура на водния под е 35 °, но като се има предвид, че подът ще покрива подовата настилка с лоша топлопроводимост, ще трябва да се промени зададената степен на нагряване и да се увеличи степента. Нежелателно и опасно е да се прави това. Съответно не се препоръчва да се комбинира воден под с килим.

Плюсове и минуси на електрическа отоплителна система

Имайки предвид електрическия тип подово отопление, може да се отбележи, че то се появява под формата на кабел, който изисква полагане по определена схема, или нагревателна подложка, готова за монтаж.

Има няколко негови предимства за такова покритие като килим:

 • равномерно нагряване, което помага да се запази целостта на покритието;
 • способността за регулиране на оптималната температура за килима (≤ 30 ° C);
 • проста инсталация.


  Схема за полагане на нагревателна рогозка

Сред недостатъците има възможност за зони на прегряване на зоните под мебелите, които влияят отрицателно на качествените характеристики на килима.

Какъв тип устройство да изберете

Всички манипулации се извършват на етапи. Видовете електрическо подово отопление могат да бъдат разделени на три групи:

 1. Термомати. Това е монтажна мрежа, върху чиято повърхност са закрепени нагревателните елементи. Кабелът се използва както едножилен, така и двужилен. За монтаж ще ви е необходим слой лепило за плочки или замазка.
 2. Резистивен. Пакетът включва нагревателен кабел (саморегулиращ се), който се полага върху повърхността на грубото покритие. Поставен в слоя замазка.
 3. Въглероден (инфрачервен) под.Това е тънък филм, на повърхността на който са поставени нагревателни елементи от въглерод (те излъчват инфрачервени лъчи). За постигане на по-голяма здравина материалът е ламиниран. В този случай замазката не е необходима.


Схема за полагане под килима
Повечето майстори са съгласни и препоръчват инсталирането на инфрачервени филмови устройства. Използването се дължи на редица предимства:

 • високо ниво на пожарна безопасност;
 • спестяване на пространство. Височината на стаята ще остане същата, тъй като височината на използваните рогозки дори не достига сантиметър;
 • монтажните работи се извършват на ръка, без участието на трети страни. Ако е необходимо, материалът е разделен на няколко фрагмента, докато замазката не е необходима;
 • устройството ви позволява частично да отоплявате стаята;
 • изтривалки могат да се използват в комбинация с всякакъв вид подови настилки;
 • ако е необходимо, устройството се демонтира и поставя на друго място;
 • екологичност. Топлината се натрупва под пода. Топлината се разпределя равномерно, но не по-високо от нивото на човешки растеж.

Монтаж на кабели и нагревателни рогозки

Избирайки топъл под под килима от гамата от електрически системи, е необходимо правилно да извършите всички операции за неговото инсталиране.


Нагревателна кабелна система

 • Извършват се предварителни работи за изравняване на основата и почистване от мръсотия.
 • Топлоизолацията се разстила върху подготвената повърхност. Препоръчително е да се използват варианти с топлоотразяващо покритие.
 • Съгласно предварително разработената схема кабелът е разположен и фиксиран.


  Интелигентен дизайн на нагревателна подложка за лесен монтаж

 • Предприемат се стъпки за свързването му с температурен сензор и термостат.
 • Замазката е в ход. Оптималната му дебелина е 50 мм. Така че впоследствие килимът да лежи напълно равномерно, циментово-пясъчната повърхност се изглажда.
 • За фиксиране на килима по периметъра се използва двустранна лента или специално лепило.

Отличителни черти на инфрачервеното отопление

Инфрачервеното лъчение е признато за най-ефективния метод за отопление, като в много отношения превъзхожда своя електрически аналог.


Характеристики на инфрачервения нагревател

 • Килимът не се деформира поради бавното и равномерно нагряване.
 • При излагане на инфрачервени лъчи практически не се получава прегряване на подовата настилка.
 • По-малко консумация на енергия.
 • Бърз, лесен за изпълнение монтаж.

Тъй като инфрачервеният филм не изисква подреждането на замазката, нивото на пода се повишава леко, практически без да се намалява общата височина на помещението. Това обстоятелство определя пускането на топъл под в експлоатация веднага след края на всички работи, тъй като няма нужда да се чака, докато замазката стане по-здрава.

Инфрачервен нагревател

Подреждане на филмовия под

Когато инсталирате инфрачервен топъл под под килима, трябва да започнете с придобиването на необходимото оборудване, включително нагревателен филм, инсталационни проводници, топлоизолация с фолио повърхностен слой и термостат.

Самият монтаж на топъл под се състои от няколко етапа.


Устройство за филмов под

 • Почистване и ако се открият значителни дефекти, изравняване на основата.
 • Подреждане на топлоизолация с уплътняване на фуги с лепяща лента.
 • Полагане на филма, изрязан по специални линии, с изключение на припокриването на ивици.
 • Свързване на проводници с изолирани контакти.
 • Свързването им с термостат.


  Структурата на филмовото подово отопление

 • Монтаж под филма на температурен датчик с проводник, водещ към регулатора на температурата.
 • Включване в мрежата за проверка на производителността.
 • Полагане на влагоустойчив шперплат върху предварително положен хидроизолационен филм.
 • Подови настилки с монтиране на лента. Можете да използвате специално лепило.

Трябва да се има предвид, че ако електрическият под може да бъде монтиран почти върху цялата равнина, тогава инфрачервеният аналог не се препоръчва да се полага под мебели.

Инфрачервено подово отопление под килима, защо да изберете тази опция?

Направи си сам топъл под под килим на дървен под

Вече съществува такъв стереотип, че всички нагревателни елементи на системи за подово отопление трябва да бъдат в бетонна или цименто-пясъчна замазка, директно върху която е положен финишният слой.

Не всеки собственик обаче е „нетърпелив“ да положи бетонна замазка върху завършен под или върху остаряло покритие и да постави нагревателни елементи в нея, така че всички специалисти се стремят да намерят подходяща опция за отоплителна система само за техните изисквания.

Вариант на модерна отоплителна система, чиито нагревателни елементи не е необходимо да се изливат със замазка, е инфрачервеният топъл под под килим, ламинат или линолеум. В допълнение, монтирането на филмовата настилка е много лесно и има малка височина, която няма да попречи на отварянето на вратите по време на монтажа.

Трябва да се помни, че препоръчителната дебелина на "питата" с водно отопляеми подове не трябва да надвишава 8 см, а електрическа - 6 см, но твърде тънкият слой замазка може да доведе до бързото му разрушаване и повреда на цялата отоплителна система .

Инфрачервено подово отопление

Направи си сам топъл под под килим на дървен под

Инфрачервените подове затоплят добре помещението

Инфрачервеното подово отопление е последната версия на модерна отоплителна система. Принципът на действие на тези покрития е, че топлината се излъчва от инфрачервени лъчи, които не нагряват въздуха (той може да бъде ерозиран), а предмети в непосредствена близост до подовата настилка.

Свързана статия: Какво да засадите близо до оградата в страната (20 снимки)

Това покритие е визуално въглероден филм, в който са монтирани тънки плочи от диелектричен материал, които са нагревателни елементи на инфрачервената топла подова система и са свързани помежду си с тънки сребърни проводници.

Трябва да знаете, че инфрачервеният филм е рулонен материал. Определени групи пластини са разделени и имат специални клеми за свързване на проводници.

Филмът може да се реже с обикновени ножици и не изисква никаква специална работа. Единственото нещо, което не може да се направи, е, че разрезите не са по начертаните линии, в противен случай нагревателните елементи няма да работят.

Използването на инфрачервено подово отопление под килима

Направи си сам топъл под под килим на дървен под

IR фолиото не претоварва носещата основа

Използването на топъл под под килима трябва да се регулира от определени изисквания, които се предлагат не само от собствениците на помещенията, където ще се извършва инсталацията, но и от всички специалисти.

Всъщност има редица изисквания, въз основа на които се определят подходящи опции:

 • еднородност на подовата настилка;
 • тънък слой конструкция;
 • сигурна връзка;
 • толеранс на натоварване.

Направи си сам топъл под под килим на дървен под

Препоръчително е да поставите настилка под килима

Само един вид подово отопление може напълно да отговори на всички изисквания - това е инфрачервен филм. Именно филмът е хомогенен материал, който не се деформира при натоварване от теглото на човек.

С оглед на това можете да сте сигурни, че няма да настъпи късо съединение. Проводниците (терминална връзка) са свързани паралелно към краищата на филма, които впоследствие се извеждат към термостата.

Много експерти препоръчват да се постави настилка от листов материал върху филма и едва след това да се постави килимът. Трябва да се помни, че когато избирате килим за топли подове, трябва да обърнете голямо внимание на дебелината му.

Не забравяйте, че източникът на топлина е под финишното покритие; съответно килимът ще се нагрява преди всичко и едва след това останалите елементи.

За да не се разслои материалът и да не създава неприятни и вредни миризми, трябва да изберете продукти с дебелина 8-12 мм или повече.

Свързана статия: Промени за даване от стари и ненужни неща (70 снимки)

Подвижен под

Удобен вариант за летни вили или временни жилища е мобилен топъл под. Също така е добре, ако трябва да отоплявате местната зона в стаята.


Информация за мобилно топло поле

Особеността на такива инфрачервени модели е, че завършеният топъл под просто се разстила върху съществуващото покритие - паркет, плочки, ламинат или обичайния линолеум и след това се полага килимът. Използвайки предоставения кабел, системата е свързана към електрическата мрежа.

Сред предимствата на тази опция е възможността за бързото й преместване, ако трябва да отоплявате друга стая. Също така е важно инсталацията да е достъпна за всяко лице. Тъй като е осигурено автоматично регулиране на интензивността на отоплението, такъв под е безопасен и може да се използва в детските стаи. Той е доста икономичен, което повишава неговата привлекателност.

Какво има с килима

Ако изберете система за подово отопление, като вземете предвид факта, че килимът ще бъде положен в къщата или апартамента, тогава филмовият нагревател ще бъде най-предпочитаната опция. Благодарение на безстепенното управление на мощността можете лесно да ограничите максималната температура на отопление.

Важно! Синтетичните влакна, от които е изработен килимът, могат да издържат стабилно на топлина, при условие че температурата не надвишава 50 ° C.

При подове с водно отопление това не е възможно, температурата на водата, циркулираща в работеща отоплителна система, е 60-80 ° C. Ето защо, ако се вземе решение за полагане на тръби, вместо килим е по-добре да се използват килими от естествени влакна. В краен случай можете да вземете килим с клетъчна структура. В този случай е възможно да се подобри преносът на топлина и да се намали температурата на нагряване на килима.

Експертен съвет


Монтаж на инфрачервен филм под килима

Електрически или иновативен инфрачервен под може да бъде избран, за да се побере под килим, който е удобен за тактилни усещания - решението на този проблем зависи от техните характеристики и условията, при които ще се извърши инсталацията.

Ако вземем за основа критерия за лекота на монтажа, тогава предпочитанието се дава на инфрачервените филмови подове, които могат да бъдат монтирани в рамките на два до три дни, включително деня, необходим за изправяне на мокета след транспортиране. Не се нуждае от замазка.

За временни условия се избират мобилни опции за топли подове. Електрически под под килима практически не се препоръчва поради възможността за неговата деформация в случай на възможно прегряване.

Топлоизолационни свойства на килима: има ли смисъл от подово отопление?

Топлите подове и килимите в съзнанието на много хора са несъвместими неща. Това мнение се формира, защото дебелината на самото покритие му позволява да действа като топлоизолационен материал. С други думи, част от топлината ще се отрази от килима и ще отиде практически никъде. Това е абсолютно оправдано за дебели, плътни мокети, но е фундаментално погрешно за стандартните опции за кичури - по отношение на своите топлоизолационни свойства те много приличат на ламинат или линолеум и следователно отговорът на въпроса дали е възможно да поставите килим на топъл под зависи изцяло от това какъв вид от него планирате да използвате.

Топъл инфрачервен под под килима
Топъл инфрачервен под под килима

Също така е важно да се вземе предвид фактът, че топлинните загуби могат да бъдат компенсирани чрез грижа за топлоизолация под подовата отоплителна система.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни