Характеристики на работата на електрическо подово отопление

Видове електрическо подово отопление

Днес на пазара има огромна гама електрически подови системи. Всички те са разделени на няколко вида.

По-долу ще анализираме подробно техническите характеристики на всеки тип, изчисляваме консумацията на електроенергия в зависимост от вида на помещенията на 1 м2 на час, на месец. Също така ще разберем как финишното покритие влияе върху разхода на енергия.

Електрически кабел

Електрическият кабел е проводник, който може да бъде положен произволно, но по-често според схемата "охлюв" или "змия". Отгоре конструкцията се излива с бетонна замазка, която намалява височината на помещението средно с 5 см. Специфичната мощност на такъв кабел е от 0,01 до 0,06 kW / m2, изборът му зависи от честотата на завоите .

Снимка - Кабелно подово отопление

Консумацията на енергия на един метър кабел е от 10 до 60 W. За покриване на 1 м2 повърхност са необходими около 5 метра тел, като за отопление са необходими средно 120-200 вата електричество.

Термомати

Нагревателните рогозки са конструкция, изработена от кабел, който се полага по определен модел върху специална мрежа. По-често се монтира под замазката и е идеален за полагане в помещения с висока влажност.

Този модел е предназначен за помещения с ниски тавани, тъй като дебелината на "тортата" е само 3 см. Мощността на постелката е до 0,2 kW / m2.

Средната консумация на енергия на квадратен метър от нагревателната рогозка е 120 - 200 W.

Инфрачервен филм

Инфрачервено подово отопление - тънък полимерен филм с нанесен въглероден слой. При нагряване въглеродът отделя топлина.

IR фолиото не влияе на височината на тавана. Средно около 150 - 400 W електричество се навива, за да се загрее 1 м2 филм.

Под на пръта

Под на пръти - отнася се до инфрачервения тип, съдържа само пръти вместо въглеродни пластини. Консумацията му на енергия е 120 - 200 W на квадратен метър.

Мощност на нагревателния елемент

Основните видове електрическо подово отопление са филмов (инфрачервен), термомат и нагревателен кабел. Що се отнася до филмовото покритие, обичайно е да се използва при полагане на системата под ламинат и линолеум, подложки и кабели се използват за отопление на керамични плочки. Всеки от изброените нагревателни елементи има свои собствени характеристики: мощност, дебелина, температура на нагряване и др. Сега ще разгледаме колко електроенергия консумира всеки тип топъл под.

И така, консумацията на енергия на нагревателните елементи е както следва:

 • филмово покритие - от 150 до 400 W / m2;
 • нагревателен кабел - от 10 до 60 W / метър (средно 30 W). Обикновено на 5 квадратни метра от повърхността се полагат около 5 завъртания на материала, така че общата мощност да е 120-150 W / m2;
 • термомат - от 120 до 200 W / m2 (средният разход се взема според характеристиките на производителите на подово отопление DEVI и TEPLOLUX).

Както можете да видите, мощността на електрическото подово отопление е средно от 120 до 200 W / m2, което дава възможност да се направи система както за пълно отопление на помещението, така и за спомагателно.

Видео преглед на това колко консумира отоплителната система

Изчисляване на разходите за електроенергия по видове

За да определите колко електрическо подово отопление консумира ток, вземете предвид редица от следните фактори: топлинни загуби, дебелина на основата и степента на топлоизолация на помещението.

Формулата ще ви помогне да изчислите количеството консумирана електроенергия:

W = S * P * 0,4, където

 • S - площ в м2;
 • P - мощност;
 • 0,4 е коефициентът на нагрятата полезна площ.

Електрически кабел и постелки

За да се определи количеството консумирана електроенергия и разходите за плащането му по време на експлоатацията на кабелната система, е необходимо да се вземат предвид редица точки:

 1. Размерът на отопляемата площ е свободна част от стаята без мебели. Обикновено е 12 - 15 кв. м., там ще бъдат положени кабелът или рогозките.
 2. За отопление на 15 м² под средно е необходим проводник с обща мощност 2100 W / h. По-често потребителите купуват чуждестранни продукти, проектирани за напрежение 230W. В нашите условия такъв кабел не може да функционира с пълна якост. Той е в състояние да консумира не повече от 1930 вата.
 3. 1930 W е мощността, консумирана от топъл кабелен под при максимално натоварване. В този случай температурата на нагряване може да достигне + 45 ° С. Комфортна температура се счита до + 23 ° С. Етаж при такива условия може да консумира около 965 вата.
 4. Според изчисленията, за да се поддържа комфортна атмосфера, е необходимо кабелът да се загрява за 20 минути на всеки час. В резултат на това консумацията на енергия за отопление на 1 м2 под е не повече от 322 W / h.

Възможно е да платите по-малко за консумираната от кабелен топъл електрически прекъсвач енергия, ако използвате двутарифен брояч.

Снимка - Двутарифен метър

Освен това, когато използвате кабел, за да определите количеството консумирана електроенергия, трябва да изчислите дължината му. Това може лесно да се направи с помощта на формулата:

L = l / a

Където:

 • l - дължина на проводника:
 • а - стъпката между кабелните контури.

Умножавайки тази стойност по мощността на проводника (120-200 вата), ще получите количеството електроенергия, консумирано от топъл под на 1 м2.

Инфрачервено подово отопление

Ако се използват инфрачервени топли подове, тогава степента на подготовка на помещението влияе върху тяхната консумация на енергия, както при функционирането на всяка отоплителна система. Освен това мощността на филма се счита за важен фактор. При използване на устройството като основно отопление - 220 W / m2, ако е допълнително - 150 W / m2.

За ваша информация! Филмът 220 W на час трябва да се загрява за 5 - 7 минути и 150 W - 12 минути. В същото време те ще консумират електричество средно по същия начин.

Снимка - График на отопление с инфрачервен филм

Колко енергия се консумира от топъл филмов под на месец, разгледайте примера на стая от 50 квадратни метра, с филмова мощност 150 вата. За това:

W = 50 * 150 * 0,4 = 3000 W или 3 киловата за 60 минути.

За да изчислите месечното си потребление, трябва:

3000/60 минути x 5 минути (продължителност на час) x 12 часа на ден x 30 дни на месец = 90 000 W / месец или 90 kW

Полученият индикатор се умножава по тарифата за вашия регион - толкова много ще похарчите за плащане на светлина в пари. Естествено, тази цифра е приблизителна и при използване на брояча "ден - нощ".

С правилното изчисление и планиране разходите могат да бъдат значително намалени.

Метод за изчисление №2

За да определите независимо консумацията на енергия на "топъл под", трябва да използвате формулата по-долу:

PxSx0,4 = W

В този случай P е капацитетът на конкретна отоплителна система, S е площта на отопляемото помещение, а 0,4 е показател, който отчита каква част от цялото подово покритие е покрито с нагревателен материал. Просто казано, Sx0.4 е полезната отоплителна площ.

изчисляване на енергийната консумация на подово отопление

И сега, за по-голяма яснота, ще дадем още един малък пример. Да приемем, че трябва да определим приблизителното потребление на електрическа енергия за „топъл под“, чиято мощност ще бъде 150 вата на час, за стая с площ от 25 квадрата. В този случай необходимата формула ще изглежда по следния начин:

150x25x0,4 = 1,5 киловата (това е нашият коефициент W). Следователно консумацията на енергия ще бъде някъде около 1,5 киловата на час. Същото като при предишния метод на изчисление.

Забележка! Вече сме измислили консумацията на електричество на час, но това не е всичко. Както вече разбрахме, отоплителната система няма да работи през целия ден, а само за 8 или 9 часа на ден, тоест когато всички жители са у дома.

От това следва, че през деня консумацията на електроенергия за отопление ще бъде приблизително 12-13 киловата. След като направихме прости изчисления, откриваме, че консумацията на такъв „топъл под“ на месец ще бъде равна на 360-390 киловата.

Нека направим резервация веднага, че горните изчисления са неточни и груби, а реалното потребление ще бъде поне наполовина по-малко от посоченото по-горе. Това се дължи на възможността за допълнително използване на термостати, които позволяват на още 40 процента да се спести консумацията на енергия.

Следователно, по отношение на това колко електроенергия консумира топлия под, можем да кажем, че вместо 360 ще има само 250 киловата. Освен това в примера е използвана мощност от 150 вата, но можете лесно да използвате кабел с параметри от 120 или дори 90 вата на час, защото за индивидуална употреба това също трябва да е достатъчно!

Регулатори на температурата на отопление

Съветваме ви да се запознаете с нашето ръководство, за това какви са регулаторите на температурата и на какви точки трябва да обърнете внимание при избора, вижте подробностите тук

След всичко това просто трябва да умножим консумираната от „топлия под“ мощност за един месец по цената на киловат електроенергия във вашия регион. В резултат на това ще получим готовата консумация на отоплителната система, въз основа на която можем да определим дали е изгодно или не. Както можете да видите, няма нищо сложно в тези изчисления и използвайки горната формула, можете да определите консумацията на енергия за всяка стая - хол, кухня, спалня и т.н. Основното нещо е да имате под ръка калкулатор.

Трябва също така да се отбележи, че ако изчисленията се правят по отношение на инфрачервения под, тогава трябва да се вземе предвид фактът, че се изисква приблизителна мощност от 60 вата на квадратен метър от помещение, което не се отоплява. И ако помещението се отоплява, тогава този коефициент се намалява до 30 или дори 20 вата. Това се обяснява с факта, че ефективността на този материал е висока, докато консумацията на електричество, напротив, е ниска. Това всъщност е основното предимство на филмовия под пред други опции.

Разходите за енергия в зависимост от покривния слой

При избора на довършителен материал за полагане на топъл електрически под е необходимо на продукта да има пиктограма, която показва възможността да бъде в съседство с отоплително устройство. Най-често керамични плочки, линолеум или паркет се полагат върху системи за подово отопление.

Снимка - Топъл под под плочките

Струва си да се отбележи, че нивото на консумация на електроенергия от 1 кв. М топъл електрически под също се влияе от покритието, или по-скоро от неговата топлопроводимост. Когато избирате ламинат или плоскост, разходите ви за отопление ще се повишат, тъй като те имат ниска степен на топлопроводимост.

Но керамиката, линолеумът или килимът са идеален и икономически изгоден материал. Повърхностното отопление се извършва бързо и за това се изразходва минимално количество ресурси.

Изчисляване на енергийните разходи по електрически подове, в зависимост от вида на помещенията

Има определени стандарти, според които се препоръчва устройство със собствена мощност за всяка стая:

 • в дневни, кухня и коридор - до 120 W на м2;
 • в банята - 150 W / m2;
 • в лоджията - 200 W / m2.

В допълнение, мощността на системата се влияе от нейното предназначение - тя ще бъде основното или допълнителното отопление.

Например, ако топлият под е основният източник на топлина в помещение с площ от 20 м2, с полезна площ от 8 м2, тогава топлинните загуби ще бъдат равни на 2 kW / h. Въз основа на тези данни се изчислява мощността:

 • топлинни загуби / площ = 2/8 = 0,25 kW / m2

Ако живеете в регион със суров климат, добавете 25%.

Сравнителен анализ на потреблението на топли подове по видове

Във всички електрически подове се извършва индукционно нагряване на повърхността, т.е.с помощта на електрически ток. Преобразуването на електричество в топлинна енергия се извършва с приблизително същата ефективност. Размерът на консумацията на енергия на топъл под се влияе от метода на монтаж и подовото покритие.

Следните фактори са от голямо значение:

 1. Топлоизолация и отражателна способност на основния материал;
 2. Степента на топлинни загуби в замазката е важна за конструкциите от замазка.

След анализ на горното, можем да обобщим, че:

 • най-енергийно ефективните отоплителни устройства се поставят директно под декоративния елемент;
 • полагането на висококачествена изолация с отразяваща повърхност и изолирането на краищата на замазката от стените ще намали разликите между моделите по отношение на рентабилността.

Въпреки лекото несъответствие в нивото на консумация на електроенергия при различните видове електрически подове, все още има разлики. Най-значителната консумация на филма е 220 W / m2, степента на максимално нагряване е +40 градуса.

При инсталиране на кабела в замазка - 150 W / m2. Ето защо, ако дизайнът го позволява, по-икономично е кабелната система да се постави в вратовръзка. С добре направена топлоизолация, устройството ще загрее замазката за около 8 часа и след това ще я даде на стаята.

Тази разлика в потреблението на електрически ток от различните видове системи обаче не е значителна, когато те се полагат в помещения с малка площ. Разходите за инсталирането им в целия апартамент се различават значително.

Класификации на подово отопление

Има два основни типа подово отопление:

 • Вода;
 • Електрически.

Електрическият под има 3 вида:

 • Едножилен кабел. Цялата система се състои от едноделен кабел без свързващ субстрат и фуги;

Самостоятелно планиране "модел", бюджетен вариант

 • Електрически постелки:
 • Въглеродни влакна. Това е двужилна система, свързана с проводници;

Пример за монтиране на въглероден материал

 • Кабел. Това е еднокомпонентна кабелна система, прикрепена към анкерна подложка;

Полагане на кабелни постелки под плочки

 • Инфрачервен електрически термичен филм.


Пример за полагане на филмов под

Сравнение на функционалните характеристики

Всички класификации на топъл под могат да се сравняват в различни посоки: време за монтаж, финансови разходи, консумация на електроенергия, разпределение на топлината и т.н.

Таблица за сравнение на функционалността на водни и електрически отоплителни системи

Таблица на разпределението на топлината в една стая и въздействието на инфрачервеното лъчение върху човек

Забележка! Не се препоръчва полагането на филмовия под под плочката, тъй като течното лепило или замазка в този случай няма достатъчна площ на контакт с основата и повърхността ще "изплува" и след това ще се напука. Също така, алкалните съединения в лепилото за плочки могат да разрушат целостта на защитния филм. Подходящ вариант за монтаж под плочка е кабелно подово отопление.

Свързана статия:

Схеми за свързване на подове с топъл вода в частна къща. Преди да започнете работа, трябва да проучите възможните схеми за инсталиране и свързване. Специална публикация на нашия портал ще ви помогне.

Предимства на филмовия материал

Несъмнените предимства на филмовия под пред кабелен аналог или водния под, са:

 • Лесен процес на оформяне;
 • Тъй като няма замазка, височината на помещението остава практически непроменена;
 • Неуспешните секции не пречат на по-нататъшната работа на цялата система. Повредените елементи могат лесно да бъдат заменени, без да се демонтира цялата система;
 • Тъй като повърхността на филмовия под се загрява навсякъде, няма да е трудно да се намери зона с повредени участъци.

Положителни аспекти на филмовата проба

Консумацията на енергия на филмово подово отопление зависи от мощността и като правило има същите характеристики като кабелния под. Отзивите за консумацията на енергия са лесни за намиране в мрежата.

Фактори, които намаляват консумацията на енергия

Както вече споменахме, когато инсталирате електрическо подово отопление във всички стаи на апартамента, разходите за плащане ще бъдат впечатляващи, което ще се отрази на семейния Ви бюджет.

Има обаче начини за намаляване на консумацията на енергия:

 1. Извършване на висококачествена изолация - добрата топлоизолация намалява консумацията с 35 - 40%.
 2. Монтаж на мултифункционален брояч - цената на използваната през нощта електрическа енергия е около 2 пъти по-ниска. Освен това отоплението работи главно, когато в къщата има хора и обикновено това е вечер и нощ.
 3. Инсталирайте подово отопление в свободна зона. Полагането му под мебели е не само нерентабилно, но и забранено от производителя на системата.
 4. Използване на довършителни покрития с добра топлопроводимост.
 5. Инсталирането на програмируем термостат - особено в жилищни помещения, ще спести една трета от енергийните разходи.
 6. В рядко обитавани помещения не поддържането на висока степен на отопление е излишно навиване на енергия.

Освен това, ако намалите степента на отопление само с 1 градус, това няма да повлияе особено на атмосферата в помещението, но спестяванията ще бъдат 5%.

Климатичните условия също са от голямо значение. Колкото по-голяма е разликата между температурата в помещението и извън прозореца, толкова по-голяма се увеличава консумацията на електроенергия.

Термостатът е незаменим уред за намаляване на разходите

Отделно трябва да се каже за термостата - използването му може да намали консумацията на енергия с до 40%. Препоръчително е да инсталирате устройството в най-студената част на стаята. Когато температурата падне под зададената стойност, тя ще включи отоплението и когато бъде достигната желаната стойност, я изключете.

За ваша информация! Повечето регулатори са проектирани за напрежение от 10 ампера, такова устройство може да издържи натоварване от не повече от 2300 вата.

В много отношения видът на термостата влияе върху консумацията на електроенергия, те са:

 • механичен - дизайнът е прост и евтин, ежедневното работно време е около 12 часа;
 • програмируем - оборудван с няколко режима, които ви позволяват да контролирате работата, такова устройство работи само 6 часа на ден.

Снимка - Програмируем термостат

Например, помислете какъв тип термостат ще бъде по-икономичен. За целта ще използваме формулата:

Рд = t * Ptot;

t е времето за работа на устройството;

Ptot - мощност.

Когато инсталирате подложка от 900 W и използвате механичен регулатор от тип:

Pd = t * Ptot = 12 часа * 900 W = 10 800 W = 10,8 kW

Ако е инсталиран програмен контролер, тогава:

Pd = t * Ptot = 6 h * 900 W = 5 400 W = 5.4 kW

От това изчисление може да се види, че използването на програмиран регулатор значително ще намали разходите ви.

Ако топлият под действа като основно отопление във всички помещения, тогава ще е необходимо да се инсталират няколко регулатора, които са свързани към една централизирана система.

Когато мислите за инсталиране на електрически под в къща или апартамент, трябва да извършите всички необходими изчисления, като вземете предвид максималното натоварване през зимата. Само след претегляне на всички плюсове и минуси, трябва да вземете решение за инсталирането на такъв дизайн.

Как да намалим разходите за ресурси

Възможно е да се намалят разходите за плащане на електричество, ако вземем предвид всички нюанси на подовото отопление. При недостатъчна топлоизолация у дома, никакви трикове няма да помогнат.

Правилна инсталация на термостата


Сензорът и термостатът трябва да бъдат инсталирани във всяка стая и конфигурирани поотделно

Колко енергия се консумира от топъл под зависи от вида и метода на монтаж на контролното устройство. Препоръките са следните:

 • Настройките на електронното устройство са точни: температурата може да бъде настроена до 1 градус. Това е по-икономичен режим на работа.
 • Програмируем термосензор понижава температурата, когато обитателите на жилището не са у дома. По този начин енергията може да бъде спестена до 30%.
 • Монтирайте устройството на най-хладното място.
 • Във всяка стая е инсталиран термостат, тъй като комфортната температура в банята и спалнята е различна. Ако отоплението в различни помещения се контролира само от едно устройство, всички помещения ще се отопляват по един и същ начин и това води до прекомерна консумация.

Термостатът се регулира с помощта на подов сензор.Програмируеми могат да бъдат конфигурирани да работят от 2 сензора. В този случай подовото отопление се регулира в зависимост от индикатора на въздушния сензор, а подовият сензор служи като ограничител и не позволява температурата да се повиши над 28-30 С.

Отопление на използваемата площ

Няма нужда да подгрявате пода под мебели или оборудване. Кабели или IR фолио трябва да се полагат само на отворени зони на пода, където човек влиза в контакт с покритието. Тази област се нарича полезна или активна.

Нагревателните елементи се монтират на разстояние най-малко 20 см от стената - размерът на използваемата площ също се намалява при спазване на ограничението.

Многотарифен измервателен уред


Тристепенен брояч за намаляване на разходите през нощта и работното време

Дву- и тритарифният измервателен уред взема предвид количеството консумирана електроенергия в зависимост от времето на деня: през деня, през нощта, през сутрешния пик. Разходите за електричество се различават по различно време на деня. 1 kW нощна енергия струва 50–70% по-малко от дневната енергия. Сутрин и вечер цената е най-висока.

Многотарифният измервателен уред в комбинация с програмирана работа на температурния сензор намалява цената на нощното отопление, като отчита различна тарифа и намалява температурата.

Изолация на сгради

Топлоизолацията е основното условие за по-ниска консумация. Всички елементи на конструкцията подлежат на изолация:

 • лошо проектирани стени пропускат до 30%;
 • 20% от топлината се губи през неизолираната основа;
 • студен покрив, дори като се вземе предвид таванското помещение, позволява до 25%;
 • прозорец в стара дървена рамка губи до 25%;
 • още 5% изчезват през входните точки на външни комуникации;
 • вентилацията осигурява 15% от загубите.

Лошо изолирана сграда спестява не повече от 30% от топлината. При тези условия разходите за отопление са огромни. Напротив, надеждната топлоизолация ви топли, като термос с горещ чай. В средните ширини, през топлите зими, подовият нагревател може да замени стандартната водна система, докато работи в спомагателен режим на отопление.

Намаляване на стайната температура

Максимално допустимата температура на подовото отопление е висока - на изхода сензорът за въздух може да покаже 30 С. Това е много. Според статистиката температурата по-често се определя в диапазона от 23-25 ​​C. Всъщност комфортната среда остава на по-ниски нива - 21-22 C. Намаляването на отоплението само с 1 градус намалява разходите с 5% .

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни