Как да изчислим мощността на електрическо подово отопление за 1 квадратен метър


Характеристики на филмовото подово отопление

Високата консумация на енергия винаги е била недостатък на всяко електрическо отопление. Традиционен котел с батерии, свързани към него, поглъща диво количество електричество, което кара измервателните уреди буквално да излитат нагоре поради големия разход. И колкото по-голяма е площта на собствеността на дома, толкова по-големи са разходите.

Разработчиците на отоплително оборудване работят усилено, за да намалят консумацията на енергия. Например в технологията се използват прецизни електронни термометри, провеждат се експерименти с охлаждаща течност и методи за нагряването му. Филмовите топли подове се превърнаха в интересно и икономично решение. Изисквайки минимум труд за тяхното инсталиране, те осигуряват стаите с комфортна топлина.

Инфрачервеното отоплително оборудване се счита за икономично. Това не означава, че потреблението на електроенергия е намалено по категоричен драматичен начин, но като цяло разходите са намалени с 20-40%. Предвид високата цена на електрическото отопление, размерът на спестяванията ще бъде значителен. Трябва също да се отбележи, че трябва да се отбележат минималните разходи за инсталиране на филмово подово отопление. Само сега трябва да похарчите пари за самия филм.

Нека да разгледаме основните характеристики на филмовите топли подове:

Филмът може да отоплява кухни, коридори, коридори, детски стаи, спални и всякакви други помещения.

 • Икономичен разход на енергия - след работа по топлоизолацията на вашия дом, той може да бъде намален с още 10-15% от първоначалната стойност;
 • Голям избор на филми с различен капацитет - за работа като основен или спомагателен източник на топлина;
 • Филмовите топли подове дават мека топлина, не изгарят кислород и нямат отрицателен ефект върху човешкото здраве;
 • Инфрачервеният филм не изисква мощна замазка, която допълнително намалява разхода на енергия и елиминира инерцията.

Подходящи опции за комплекти за подово отопление

RS кодИмеПлощ, м2Специфична мощност, W

- Внимание. Представените при изчислението комплекти нагревателни кабели са необходими в размер на 3 броя!

RS кодИмеМощност, WДължина, mМинимална стъпка на полагане, смСтъпка на полагане, смСпецифична мощност на m2
RS кодИмеМощност, WПлощ, м2Специфична мощност на m2

Консумация на енергия при подово отопление

Консумацията на енергия при подово отопление с инфрачервен филм се изчислява, като се използват най-простите формули. Преди инсталацията е необходимо да решите как ще се използва филмът - като основен източник на отопление или като спомагателен източник на топлина в допълнение към радиатори, батерии и други устройства.

Ако филмовият топлоизолиран под ще действа като допълнение, ще ви трябва филм с мощност 150 W / кв. м. За да работи в независим режим, мощността му трябва да бъде 200-220 W / кв. м. Ако помещението е студено и дори влажно, увеличаваме капацитета до 300 кв. м. Като основа за нашите изчисления ще изберем две проби - с мощност 150 и 220 W / кв. м. Нека видим колко топъл под консумира електроенергия на месец, в киловати.

Първо, трябва да изчислите площта на самите топло подове на филма. Ние не се интересуваме особено от площта на стаята, но изчисленията се извършват за стаи с височина на тавана до три метра. Обикновено филмът не се намира под цялата площ на помещенията - под легла, дивани и гардероби, той не е необходим, тъй като тук може да бъде повреден в резултат на елементарно прегряване. Ето защо, преди да правите изчисления, трябва да съставите план и да решите къде ще лежи инфрачервеният филм и колко е необходим.

Представените цифри са валидни за денонощна работа на филмови топли подове, но на практика те работят в периодичен режим, спазвайки системата за терморегулация.

Да приемем, че площта на нашето домакинство е 100 квадратни метра. м. От тази стотина около 20% от цялата площ е отредена за мебели. Общата площ на инфрачервения филм в къщата е 80 кв. м. Ако се използва като основен източник на топлина, дневната консумация на електроенергия на подово отопление ще бъде 17,6 kW. За спомагателния източник консумацията ще бъде 12 kW.

Основното подово отопление изразходва максимум 528 kW електричество на месец, спомагателното - 360 kW. Цифрите са доста поносими, но не са напълно верни. Трябва да се има предвид:

 • Ниво на загуба на топлина в отопляема сграда;
 • Наличието на терморегулация и зададената върху нея температура;
 • Естеството на използването на жилищната сграда.

Как да изчислим топъл под със собствените си ръце

След като решите какъв вид източник на топлина ще имате електрическо подово отопление (основно или допълнително) и е избран нагревателен елемент, можете да започнете да изчислявате стъпката на полагане. Много е важно непосредствено преди инсталацията да направите правилното изчисляване на подово отопление

като се вземат предвид топлинните загуби и полезната площ на отопляемото помещение.

Изчисляваме стъпката на полагане на отоплителния кабел

След като кабелът е избран, е необходимо да се изчисли разстоянието на полагане, за да се полага равномерно. Разстоянието на полагане е разстоянието между успоредните линии на нагревателния кабел.

h стъпка на полагане (mm) = (S отоплителна площ * 1000) / (L дължина на кабела)

За нашия случай: (12,5 * 1000) / (140) = 90 мм.

В резултат установяваме, че закупеният кабел трябва да се полага на стъпки от 9 см. Преди да започне инсталацията, препоръчително е да се начертае план за полагане.

Подовото отопление става все по-често в нашите домове. Подът се отоплява с помощта на водно отопление, полагане на тръби в замазка или електричество - различни нагревателни елементи, които превръщат електричеството в топлина. Не винаги е възможно да се направи водно топъл под - в старите апартаменти е нереалистично да се получи разрешение за него. С електрическото отопление е по-лесно - можете да намерите опция дори за стари подове, което дава минимално натоварване. Но за да може къщата да е топла, наложително е първо да се изчисли електрическото подово отопление. Тогава консумацията за подреждането ще бъде оптимална и мощността е достатъчна дори за най-студените периоди.

Терморегулация и повече реални числа

Консумацията на енергия при електрическо подово отопление се намалява чрез инсталиране на термостат. Без него температурата на повърхността на подовата настилка би била твърде висока и не особено удобна. Термостатът следи температурата на готовите подове, като включва и изключва захранването при необходимост. В зависимост от нивото на топлинните загуби реалното потребление спада с 30-40%.

Има и друг начин да спестите пари - той е да изключите топлите подове, когато никой не е у дома. Тази техника е подходяща, ако филмът се използва като спомагателно оборудване. Ако работи като основно отопление, тогава няма смисъл да го изключвате - през това време къщата ще се охлади и ще отнеме приблизително същото количество електричество, за да я прегрее, тъй като ще спести през периода на изключване.

Като цяло, дори ако филмовите топли подове ще работят 60% от общото време (това е 14,4 часа на ден), консумацията на енергия ще бъде около 317 kW (или 216 kW, когато работи в спомагателен режим).

Нека да видим какво получаваме в парично изражение. Тъй като тарифите за електроенергия в регионите са различни, ще вземем средно 4,5 рубли / kW.За един месец експлоатация в основния режим, потреблението на филмово отопляеми подове ще бъде 1 426,5 рубли / месец, в спомагателния режим - 972 рубли / месец.

Кой пол да избера?

Топлият под може да бъде воден или електрически по преценка на собственика. Първият вариант е разрешен да се използва в частни къщи, тъй като връзката му с централизираната отоплителна система е забранена. За вашия дом е за предпочитане воден под, тъй като използването на електричество за отопление е по-скъпо.

Във високите апартаменти е за предпочитане да се използва електрическо подово отопление. Можете да изберете ниска мощност, тъй като подовото отопление е допълнително, а радиаторното отопление е основното. Изборът на тип нагревател зависи от вида на използваното покритие.

електрическа мощност за подово отопление

Намалена консумация на енергия

Топлоотразяващият слой максимизира ефективността на IR филма чрез съхраняване и насочване на топлината в желаната посока.

Успяхме да изчислим съвсем реални цифри за потреблението на електроенергия за експлоатация на филмови топли подове. Разходите не са толкова страшни, но отнема малко работа, за да се постигне съответствие. Първо, трябва правилно да поставите IR филма, като поставите отразяващ топлината слой под него. Благодарение на това топлината, генерирана от нея, няма да влезе в бетонната замазка или други подземни конструкции.

Също така е необходимо да се намалят топлинните загуби, това ще бъде малко по-трудно. Първо, трябва да работите по стените на жилището, тъй като тук загубите могат да достигнат до 15-20%. Тази цифра се намалява поради инсталирането на топлоизолация и допълнителен слой тухла. Най-добре е всичко това да бъде взето предвид дори на етапа на изграждане на собствеността на дома, в противен случай ще имате допълнителни разходи.

Изолацията на тавана ще помогне да се намали консумацията на енергия на филмовия топъл под, откъдето могат да се загубят още 10-15% топлинна енергия. Таванните конструкции трябва да бъдат изолирани с базалтова вата или друга подобна изолация и на два слоя. Тази изолация ще помогне за намаляване на енергийните разходи и ще предотврати изтичането на топлина извън дома.

За да намалите топлинните загуби и съответното намаляване на енергийната консумация за работа на филмовия под, трябва да работите върху други елементи:

 • Врати - трябва или да инсталирате нормални входни врати в къщата, или да понесете разходите за електрическо отопление;
 • Подовете са друго място, през което топлинната енергия може да тече. Това изтичане се предотвратява с допълнителна бетонна замазка, както и със сериозни топлоизолационни материали. В дървените сгради се използва само топлоизолация, върху която се полагат дъските на подовата настилка - след това филмът се разстила, отгоре се поставя покритие;
 • Голяма площ на отвори за прозорци и допълнителни прозорци - всичко това допринася за увеличаване на разхода на енергия за експлоатация на филмови топли подове. Трябва да се поставят излишни прозорци и да се направят по-тесни отворите - минималното съотношение между площта на прозорците и площта на пода е причина за загубите.

Всички тези мерки ще помогнат за предотвратяване на изтичане на топлинна енергия и намаляване на потреблението на енергия.

Изчисляване на енергийната консумация на филмов инфрачервен топъл под

Изчисляването на енергийните разходи за работата на инфрачервеното подово отопление е съвсем просто. Вярно е, че тук трябва да се вземе предвид бъдещият режим на работа на системата за подово отопление: денонощен или принудителен. В първия случай разходите ще бъдат по-високи, но само 1 от всеки 5 собственици на жилища, които са инсталирали инфрачервен топъл под, използва този режим. Факт е, че повечето от нас прекарват по-голямата част от деня на работа, децата в училище, така че поддържането на комфортна температура в празен апартамент изобщо не е необходимо.

справка

Единственото нещо, което трябва да се каже по-подробно, е коефициентът на консумация на енергия от 0,35, който се осигурява от термостата за топъл под. Някои потребители ще се запитат: защо е посочена тази цифра? Факт е, че принципът на работа на термостата е следният - филмов инфрачервен топъл под се загрява до предварително зададена температура от 10 секунди до 1 минута. След това термостатът автоматично прекъсва захранването и настъпва естествено охлаждане на топлинния филм. Този процес отнема от 2 до 10 минути (в зависимост от степента на топлоизолация на къщата и отново зададената температура). Ясно е, че по това време филмовият под изобщо не консумира енергия. Когато сензорът за температура се задейства, термостатът отново се включва на пода и отново се загрява от 10 до 60 секунди. След това отново изключване и т.н. Както можете да видите, коефициентът 0,35 е средният показател за реално потребление на енергия.

В статията ще отговорим на най-популярния въпрос за инфрачервените подове с отопление: колко консумира топъл под?

Нека разгледаме от какво зависи консумацията и как да спестим енергия, когато използваме отоплителна система за филмови топли подове.

Съдържание

Алтернативно отопление под формата на електрическо подово отопление: консумация на електроенергия

Има много други видове отоплителни системи:

 • Котли на твърдо гориво:
 • Въглерод;
 • Изгаряне на дърва;
 • На брикети;
 • Дизелов котел;
 • Електрически котел;
 • Електрически радиатори.

Като алтернативно отопление за горните опции, филмовото подово отопление има положителни отзиви и ниска консумация на енергия, тъй като действа като застраховка и поддържа оптималната температура директно за подово покритие. В този случай се използва проба с по-ниска мощност от 110-160 W. Броят на работните часове на ден се намалява значително и крайното количество от плашещо се превръща в символично. В комбинация с уникалното усещане за топъл под под краката ви, ще стане ясно, че изразходваните пари са се оправдали.

Графика на потреблението на електроенергия

Каква е мощността на подовото отопление за 1 m 2, подходящо за различни видове покритие?

Единственият фактор е топлопроводимостта на подовото покритие. В случай на използване на линолеум, килими, PVC плочки, минималната мощност ще бъде достатъчна. За дървени подове мощността трябва да се увеличи в зависимост от дебелината на материала.

Използването на инфрачервено подово отопление в апартамента

По аналогия с частна къща, електрическото подово отопление в жилищна сграда консумира незначително количество електроенергия, както е в допълнение към централното отопление.

Монтаж на подово отопление в апартамента

Има случаи, когато централното отопление не се справя и е по-рационално да се постави филмов под, вместо да се реконструира стар клон на отоплението с вода.

Голяма стая е оборудвана с допълнителен източник на топлина

Свързана статия:

Изчисляване на топлинното подово отопление. В статията ще разгледаме нюансите на изчисляване на топъл под без грешки. В крайна сметка това е основата за пълноценното функциониране на системата в продължение на дълъг експлоатационен живот.

Изчисляване на разходите за потребление на подово отопление

Нека изчислим разходите за консумация на филмов топъл под с мощност 220 W / m2, използван като основно отопление. Термофилмът се полага върху свободна площ, която не е заета от корпусни мебели. Помещението е построено и изолирано в съответствие с изискванията на SNiP. Изчислената температура на въздуха в помещението е + 22 ... + 24 ° С.

Първоначални данни

 • Филмово мощно подово отопление: 220 W / кв. М.
 • Разходи за електричество: 3.37 рубли / kW

За да изчислим консумацията на енергия, ще използваме формулата:

Консумация на енергия = (мощност на подово отопление) * (отоплителна площ) * (време за отопление) / 1000

Обмисли две възможности за използване на филмов топъл под и изчислете разходите за консумация на електроенергия за подово отопление за всеки.

Отопление на селска къща. Изчисляване на мощността и количеството подово отопление

Отопление на къщата с подово отопление

Много собственици на селска къща се интересуват от възможността за отопление с помощта на инфрачервен топъл под. Ще опишем метода на монтаж и изчисляването на разхода на енергия и количеството подово отопление, необходимо за отопление при различни външни температури. Инфрачервеният под е подходящ за отопление на ламинати, паркетни дъски, не много дебели дъски за пода (около 2 см). Когато полагате под меки подови настилки, препоръчително е да покриете нагревателния филм с лист от тънък шперплат или твърди плоскости, за да го защитите. Шперплатът също ще се нагрее и ще отдаде топлината си на мекия завършек. Линолеумът задължително трябва да бъде без дебел слой купчина от долната страна, което пречи на нормалното разсейване на топлината.

Ограничение за използването на нагревателен филм: - нежелателно е да се използва под плочка (поради сложността на монтажа и ниската ефективност на такъв дизайн - лист от гипсофазер се поставя върху инфрачервения филм и се прикрепва към pou, след това върху него се нанася лепило за плочки и се полагат плочки - много по-лесно и по-ефективно е да се използва подложка на основата на кабел.). Не може да се използва в бани, душове - там, където има висока влажност и възможност за разливане на вода по пода.

Инфрачервеното подово отопление е най-ефективният и икономичен начин за отопление, неговата ефективност достига 98% (разбира се, ако нямате газ - основният газ е извън конкуренцията, но дори и да имате отопление на газ, подово отопление може да се направи за допълнително удобно отопление.) Инфрачервените лъчи затоплят повърхността на пода и преминавайки през него отопляват предмети в стаята, включително човешкото тяло. Създава се идеално разпределение на температурата, когато топлината се издига равномерно от цялата повърхност на пода. Подовото покритие се загрява до ниска температура и поради това въздухът не изсъхва и кислородът не се изгаря. Много купувачи вземат малко количество подово отопление в нашия магазин за тестване и след това, след като се уверят в неговата ефективност, го поръчват за цялата къща и получаваме много топли отзиви за такава отоплителна система. Аз лично го използвам в страната и мога уверено да потвърдя, че това е наистина отлична и евтина отоплителна система.


Ако планирате да използвате топъл под като основно отопление, тогава площта на отоплителния филм трябва да бъде повече от 60 - 70% от общата площ на помещението; необходимо е да се осигурят отстъпи от стените на 5 сантиметра или повече. Полага се върху дървен под, върху който предварително е положен топлоотразяващ субстрат. Дървената основа, върху която ще бъде монтирана отоплителната система, трябва да бъде чиста, равномерна, подовите дъски са здраво закрепени - те не трябва да "ходят". Инфрачервеният филм се поставя върху повърхност, която не е заета от мебели - има масивни мебели, хладилник, които ще попречат на разсейването на топлината. Мебелите на крака (маса, стол, гардероб) могат безопасно да бъдат поставени на топъл под Изчисляване на необходимата мощност и количеството топъл под. - за да започнете да изчислявате необходимата мощност и количеството подово отопление, първо трябва да определите топлинните загуби на вашия дом. За да направите това, можете да използвате този калкулатор на топлинните загуби. В тази програма, ясно, много просто, като въведете данни за вашата къща (площ, дебелина и материал на стените, изолация на пода и тавана), ще получите информация за своите топлинни загуби. Тази програма е направена в съответствие с нормите на SNiP 2003 „Топлинна защита на сградите“. Разбира се, този калкулатор дава усреднена информация, защото много зависи от качеството на конструкцията и изолацията, в края на краищата работниците могат да изневеряват, а не да докладват за изолацията. Според статистиката в централна Русия е необходима специфична отоплителна мощност от 100 - 130 вата на квадратен метър. Например, ние изчисляваме топлинните загуби на къща 6 х 8 метра от бара 15 х 15 см. Височина 2,5 метра , с изолация в пода и тавана от 20 см, два прозореца и вратата.Замествайки необходимите данни в калкулатора, откриваме, че при температура на външния въздух от -25 градуса и вътрешна температура от + 18 градуса топлинните загуби ще бъдат 127 вата на метър, а общата топлинна загуба Ppot ще бъде 6092 вата ( разглеждаме тези данни в лявата колона).

Необходимо е да се определи инсталираната мощност Rust - необходимата мощност на подовото отопление. Ръжда = 1,3 x Ppot = 6092 x 1,3 = 7920. Количеството на необходимото подово отопление се изчислява по формулата Sn = Rust / Rud = 7920/220 = 36 метра (където Rud е специфичната мощност на топъл под, 220 вата / кв. М.) С обща площ от 48 кв. М. необходима площ за подово отопление 36 кв. м. ще представлява 75% от общата площ (това е на теория, практиката показва, че е възможно малко по-малко). И това е при температура от -25 градуса и няма други източници на топлина и те така или иначе ще бъдат - например печка в кухнята.

Пример за изчисление, ако температурата е - 15 градуса. След като вмъкнем -15 градуса в калкулатора, получаваме: Ppot = 4240 Zust = 4240 x 1,3 = 5512 Необходимата площ на отопляемия под Sp = 5212/220 = 25 Тоест, при температура на въздуха от -15 градуса, само 25 квадратни метра ще са достатъчни за отопление. топъл под, или 52% от общата площ на стаята. Използвайки горния метод за изчисление, можете да оцените топлинните загуби на вашия дом и възможността да използвате топъл под за отопление.

Изчисляване на консумацията на енергия Потреблението на енергия на час ще бъде: p = S (площ, кв. М.) X 0,52 x 0,33 = 1812 вата / час ..

където 0,52 - 52% от общата площ, която според изчислението трябва да бъде покрита с топъл под, а 0,33 е коефициентът на работа на топъл под. Термостатът циклично включва / изключва топлия под, коефициентът 0,33 означава, че 1/3 от цикъла е включено подово отопление, а 2/3 е изключено. По този начин действителното потребление на енергия ще бъде средно 33% от капацитета на подовото отопление. 1,8 киловата х 3 = 5,4 рубли на час (3 е цената на киловат електричество) 15 - -20 градуса. Съгласете се, че такива ниски температури се срещат само за кратки периоди, което означава, че средният действителен разход през зимата ще бъде по-малък .. И ако намалите температурата на отопление, когато няма никой у дома, тогава разходът ще бъде още по-малък

Топлият под е винаги включен

В този случай консумацията на филмов топъл под ще бъде 0,22 kW / h. Очакваното 24-часово потребление на енергия за 30 дни ще бъде 158,4 kW / кв. М. (533,8 рубли / кв. М.)

Но това е само ако топлината непрекъснато излиза през отворен прозорец или е свързан филмов топъл под без термостат.

Внимание!

Свържете филмово подово отопление без термостат като удобно или основно отопление не е безопасно... Неконтролираното нагряване на филма може да повреди както самия филм, така и подовото покритие.

Изчисляване на потреблението на енергия в една стая

За средна площ на помещението от 14 м2 е достатъчно отопление на 70% от повърхността, което е 10 м2. Средната мощност на подовото отопление е 150 W / m2. Тогава консумацията на енергия за целия под ще бъде 150 ∙ 10 = 1500 W. При оптимална дневна консумация на енергия за 6 часа, месечната консумация на енергия ще бъде 6 ∙ 1,5 ∙ 30 = 270 kW ∙ час. На цена на киловатчас от 2,5 рубли. разходите ще бъдат 270 ∙ 2,5 = 675 рубли. Тази сума се изразходва при постоянна денонощна работа на топъл под. Когато термостатът е настроен на програмируем икономичен режим с намаляване на интензивността на отопление при липса на собственици в къщата, консумацията на енергия може да бъде намалена с 30-40%.

Можете да проверите изчислението си с помощта на онлайн калкулатор.

мощност на подово отопление

Изчисляването на мощността на топъл под се извършва с малък запас. Освен това зависи от вида на стаята. Реалното средногодишно изчисление ще бъде по-малко, тъй като отоплението е изключено през топлите месеци (късна пролет, лято и ранна есен).

Можете да проверите реалната консумация на енергия с помощта на уреда, когато другите електрически уреди са изключени.

По-трудно е да се изчисли мощността на подовете с водно отопление. По-добре е да използвате онлайн калкулатора Audytor CO тук.

мощност на водно подово отопление

Принципът на работа на термостата за топъл под

Принципът на работа на термостата е прост - след като сензорът е записал необходимите топлинни показатели, термостатът спира захранването, докато температурата на нагревателния елемент спадне с 1-2 градуса (тази стойност може да се промени в настройките на термостата) . След това захранването се възобновява.

Графиката * ясно демонстрира принципа на работа на системата за подово отопление със свързан термостат.

Как да намалим разходите за електричество при използване на филм

Избор на мощност

За удобно подово отопление в градски апартаменти е достатъчно филм с капацитет 150 W / m2. Филмовото подово отопление е инсталирано на места, където е необходимо отопление.

За основно отопление и удобно подово отопление се използват филмови топли подове с мощност 220 W / m2, например термо филм Marpe Normal GSM. В този случай препоръките на производителите за инсталиране на отоплителни системи на приземните етажи, в селските къщи и балконите с използване на непрекъснати въглеродни филми (например Marpe Black Heat), които имат допълнителни слоеве на защита от влага, трябва да бъдат последва. Покритието е около 70% от общата площ на стаята.

Затопляне на стаята

Когато използвате инфрачервено подово отопление като основно отопление в селска къща, вентилацията на помещението ще бъде от голямо значение. Ако цялата генерирана топлина излезе през прорезите, филмът ще работи по-дълго, за да поддържа необходимата температура и съответно количеството електричество се изразходва много по-високо.

За да спестите енергия, е необходимо да използвате нагреватели за намаляване на топлинните загуби. Двойни и тройни остъклени прозорци и плътно монтирани врати избягват големи количества топлинни загуби.

Избор на подови настилки

Трябва да се има предвид, че различните видове подови настилки имат собствена топлопроводимост.

Използване на изолационен слой

При инсталиране на инфрачервено подово отопление както в крайградски, така и в жилищни сгради се препоръчва използването на топлоизолационен субстрат. Изработен е от химически омрежена твърда полиетиленова пяна със затворена пореста структура с дебелина няколко милиметра и неметализиран отразяващ слой. Такъв субстрат не само предпазва филма от конденз и късо съединение, но също така позволява цялата топлина да бъде насочена в помещението, с изключение на нагряването на припокриването между етажите, като същевременно спестява до 40% от електричеството в сравнение с кабелните отоплителни системи.

За пълно отопление на стаята е достатъчно да покриете около 70% от подовата площ на стаята. Монтажът на нагревателни елементи под мебели и домакински уреди е не само нецелесъобразен по отношение на разхода на енергия, но и нежелан поради възможността за повреда на подовото покритие или прегряване на филма.

Нагревателен кабел

Поради ниската цена на кабела, положен в замазката, много хора предпочитат да го използват. Дебелината на бетона е около 5 см. С увеличаване на топлинните загуби се увеличава. За да направите замазката по-тънка, използвайте армировъчни или саморазливни подове.

Най-простият и евтин кабел е резистивен. Предлага се в едноядрени и двуядрени версии. Последният е по-удобен за използване, тъй като противоположният край не трябва да се навива обратно върху термостата. В този случай противоположният поток на електрически ток в съседни проводници взаимно компенсира интерференцията.

Мощността на кабела е малка, но може да се увеличи до 200 W / m2 с плътни намотки на всеки квадратен метър.

Топлината се генерира равномерно по цялата повърхност на проводника. Ако мебели или килим са поставени отгоре на определено място, там може да възникне прегряване поради влошаване на топлопреминаването. Саморегулиращият се кабел, в който съпротивлението зависи от температурата, е лишен от този недостатък.Токът протича в напречна посока през електропроводимия слой от един проводник в друг, преминавайки паралелно с него.

Полагането на подово отопление под домакински уреди или мебели обаче е нерационално решение. Отоплението на помещението зависи от мощността на отопляемия под в него. Ако има препятствия при отделянето на топлина, това може да не е достатъчно.

каква е мощността на топлия под

Подово отопление обикновено се полага на места, където не трябва да се монтират мебели и домакински уреди. Като основно отопление е ефективно, ако заема поне 70% от площта на помещението. Когато стаята е силно пренаселена, препоръчително е да се използва радиаторно отопление. За допълнително отопление е достатъчно да се използват поне 30%. Комфортен режим се използва и когато е важно подът да не е студен.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни