Преглед на най-добрите електрически схеми за топъл воден под в апартамент


Качество на пода

Основната функция на пода е да осигури солидна конструкция, отговаряща на стандартите за звукоизолация, отоплителна технология и хигиена. Като правило в конструкцията на пода се използват материали с различна якост за оптимална ефективност. Обикновено те са разположени в конструкции от по-трайни до по-малко издръжливи отдолу нагоре или се приема вариант, при който се редуват материали с различна якост.

Пример за редуващи се материали в подова конструкция може да бъде използването на плътна бетонна замазка, положена върху по-малко плътни звукоизолационни материали (минерална вата, експандиран полистирол). В някои подове върху дървени трупи се полагат здрави паркетни дъски, които от своя страна се полагат върху пясъчна възглавница. Перфектен пример за редуващи се слоеве е конструкцията от ламиниран под, където трайна ламинирана дъска се полага върху мека подложка, поставена върху бетонна замазка. Най-трайният материал във всяка подова конструкция е стоманобетонна плоча.

Препоръки

Изборът на типа подово отопление се основава на:

 • относно типа стая, в която ще се извършва инсталацията;
 • с цел инсталиране на отоплителната система (независимо дали ще бъде допълнително отопление или основното);
 • върху вашите финансови възможности, тъй като всяка система струва по различен начин;
 • относно уменията за инсталиране (инсталирането на инфрачервен филм не изисква специални умения, докато инсталирането на водна система изисква повече усилия и умения).

Във всеки случай всяка система има право да бъде инсталирана, тъй като изборът зависи само от вас. Само не забравяйте да вземете предвид принципа на действие на подово отопление и вида на помещението, в което ще бъдат инсталирани.

  Подобни публикации
 • Може ли ламиниран паркет да се полага на топъл под?
 • Каква трябва да бъде височината на топлия под?
 • Как да изберем жица за топъл под?
 • Как да свържете топъл воден под в къща от газов котел?
 • Как да поправите топъл под?
 • Как да инсталирам подово отопление на Devi?

Конструктивен подов "пай" в зависимост от лицевия слой

В зависимост от вида на съществуващото покритие, могат да се направят изводи за наличието на определени слоеве в конструкцията на вашия под. Това ще ви помогне при извършване на ремонт. Така че, под лицевия слой на паркетни дъски или дъски, има голяма вероятност за замазка, направена от циментово-пясъчна смес, или от сглобяема дъска от замазка от твърди влакнести плочи. Между другото, ако имате солидна монолитна основа, достатъчно е да направите леки ремонти по нея и ще получите идеална основа за полагане на всяко подово покритие. Ако се намери сглобяема замазка под предния слой, тогава е достатъчно да се проверят всички щитове и да се подменят или поправят повредените елементи.

Ако подменяте настилка от керамични плочки в баня или тоалетна, опитайте се да не повредите слоя замазка, тъй като под него има хидроизолационен килим, повредата на който ще ви струва скъпо. Ако хидроизолационният слой в тези помещения е нарушен, ще трябва да откъснете целия слой на замазката и да възстановите повреденото покритие от хидроизолационния материал, след което ще трябва да извършите нова замазка.

Под линолеума на изолирана основа, като правило, беше направена лека бетонна замазка от експандирана глина. Откъсването на този слой не се препоръчва, тъй като е идеална основа за всякакъв вид подова настилка.

Основното устройство за неизолиран линолеум е направено от плочи от влакна или ПДЧ върху циментова замазка.Когато ремонтирате основите на такива подове, трябва да обърнете внимание на състоянието на основата на плочите, особено на местата, където те са в непосредствена близост до стените. В случай на повреда на плочите, те трябва да бъдат заменени с нови. Плочите, които са изгнили от краищата, трябва да бъдат отсечени или напълно заменени.

Ако къщата ви има подове, направени от паркетни елементи или дъски, тогава предният слой е положен с помощта на изоставащи греди от дърво със значителна секция. Решетките от своя страна бяха положени върху подложка, изработена от валцувани материали или фибро влакна.

При ремонт на дървени подове трябва да се обърне специално внимание на състоянието на лицевия слой. Ако паркетните дъски или дъски не скърцат, гният или се напукват, тогава новият облицовъчен слой може да бъде положен директно върху съществуващата подова настилка, без да се демонтира. Малките неравности могат да бъдат отстранени с мелница, а пукнатините могат да бъдат шпакловани.

Ако старият под по дървените трупи не е подходящ за по-нататъшна употреба поради факта, че някои от дъските са изгнили, тогава подът може или да бъде демонтиран изцяло, или изгнилите елементи да бъдат заменени. Когато се демонтира напълно, новата подова настилка се поставя върху циментовата замазка.

Видове тръби за водно топъл под

Повечето от обичайните метални конструкции не са подходящи за пода, тъй като всякакви заварени шевове са забранени. Изключение могат да направят само медни конструкции. Но тук си струва да се отбележи тяхната цена и тегло. Не всеки дом може да си позволи такова удоволствие. Монтажът включва полагане на тръби под замазката, което прави почти невъзможно поправката и оценката на състоянието им по време на работа.

Към днешна дата има няколко опции за материал за тръби за топъл воден под. То:

 • полипропилен

 • металопласт

 • гофрирана неръждаема стомана
 • омрежен полиетилен

Всеки сорт има свои характеристики, предимства и недостатъци.

Полипропилен известен като доста гъвкав материал, който в този случай позволява на тръбите да се разширят и да се върнат в първоначалното си положение. Колебанията на температурата лесно се понасят от такива тръби. Полипропиленовите фитинги за тръби са евтини, което води до значително намаляване на крайните разходи за конструкцията. Вътре в полипропиленовите тръби има алуминиев слой, защитен от полимер. Той увеличава якостта на тръбата и гарантира нейната издръжливост.

Металопласт подобно на полипропилен. Тръбите от него са издръжливи и гъвкави. Те са устойчиви на корозия и екологични. Конструкциите са подсилени със слой алуминий, защитен от двете страни с полимер. Недостатъците на металопластичните тръби са, че те се разширяват силно при високи температури и фитингите за тръби трябва да бъдат избрани много внимателно. Пресовите фитинги са по-съвместими с тях. И това неминуемо оставя отпечатък върху цената на проекта.

Гофрирана неръждаема стомана той има добра гъвкавост и е доста здрав. Минимизира връзките, за да намали риска от изтичане. Материалът не ръждясва и има дълъг експлоатационен живот. Топлопредаването е едно от основните предимства на гофрирането.

XLPE се отличава с достъпна цена, устойчивост на корозия. Те са признати за една от трайните опции. Полагането на такива тръби е бързо и не изисква участието на специализирано оборудване. Недостатъкът на материала е, че той има ниска топлопроводимост и това увеличава консумацията на енергия. Механичното напрежение също е вредно за този материал.

Когато избирате тръби, трябва да се съсредоточите върху диаметъра им. Приети бяха следните показатели:

 • 16 мм
 • 20 мм
 • 25 мм

При избора на диаметър трябва да се има предвид, че той влияе върху преноса на топлина, работата на отоплителните устройства и особеността на замазката. Най-често използваните тръби са 16 и 20 мм.

Ремонт на скърцащи подове

Отделно бих искал да кажа за ремонта на дървени скърцащи подове, тъй като тук ситуацията се решава по малко по-различен начин.Първото нещо, което трябва да направите, за да премахнете скърцането, е да установите причината. Обикновено може да има няколко причини:

 • горният слой на дървения под е напукан;
 • закрепването на подовата летва към дървената греда е отслабено;
 • дървените греди са изгнили;
 • скърцащи изоставания, които са загубили предишното си хоризонтално положение.

При слабо закрепване на подовата лента всичко е просто: просто завийте подовата дъска с винт за самозатягане към гредите. Освен това главата на самонарезния винт трябва да бъде вдлъбната в тялото на подовата дъска.

Със закъснението пълзи поради неравномерното им положение, ситуацията е по-сложна. Може да има много причини, поради които са започнали да лежат неравномерно и повечето от тях са свързани с нарушения по време на строителството на сградата (облицовка под трупите на клинове, полагане върху тухла или няколко слоя насипни влакнести плочи и покривен материал). За да премахнете такова скърцане, трябва да възстановите равномерността на изоставането. За да направите това, трябва да премахнете предния слой и да подравните лентите или да ги смените с други. Между другото, трябва да знаете, че е невъзможно твърдо закрепване на трупите към стоманобетонните плочи с помощта на болтови връзки, тъй като в този случай всички удари лесно се предават през подовата плоча.

Всички тавани, с изключение на таванските етажи, включват подове. Подовата конструкция се състои от поредица от слоеве. В съответствие със P1-03 до SNiP 2.03.13-88 дизайн на пода използват се следните термини:

Пол - строителна конструкция, от която се извършва целият производствен процес и човешката дейност и от състоянието, от което зависи качеството на продуктите или човешкото здраве.

Подов слой - неразделна част от пода, взаимосвързана с останалите части и изпълняваща определени функции.

Основните слоеве в подовата конструкция:

- покриване (чист под) - горната част на подовата конструкция, състояща се от еднослойна или многослойна система, пряко изложена на оперативни влияния;

- междинен слой - междинен свързващ (адхезивен) подов слой, който свързва покритието с подлежащия подов слой (замазка) или служи за покриване с еластично легло;

- замазка - подов слой, който служи за изравняване на повърхността на подстилащия под или плоча, придаване на даден наклон към подовото покритие на плочата и разпределяне на натоварванията върху не-твърдите подложни подови слоеве върху плочата. Материалът за замазка обикновено е циментово-пясъчен хоросан. Може да се използва замазка от асфалт, лек бетон и други материали;

база - структурата на пода (с подове на пода) или слой почва (с подове на земята).

В зависимост от експлоатационните условия в подовата конструкция се въвеждат следните допълнителни слоеве:

- подлежащ слой (подготовка) - подовият слой, който разпределя натоварванията върху земята, може да бъде вар - трошен камък, шлака, чакъл, кирпич, дебелина 80 ... 100 mm. При повишени натоварвания се използва подготовка на бетон и при необходимост се подсилва;

- хидроизолация - слоят (ите) на пода, предотвратяващ проникването на отпадъчни води и други течности през пода, както и защитаващ цялата подова конструкция от проникването на подземни води от различен произход;

- звукоизолация - подов слой, който предотвратява проникването на ударен шум във или извън помещението. Използват се калциниран пясък, лек бетон и други порести материали, които понякога изпълняват едновременно топлозащитна функция.

- топлоизолация - слой от пода, който намалява цялостната му топлопроводимост. Прилага се в подове по припокриването, когато припокриването разделя отопляемите и неотопляемите помещения. Топлоизолационният слой е направен от плочи от дървесни влакна, от леки и клетъчни плоскости и други порести материали, понякога под формата на хлабава изолация (шлака, експандирана глина). Топлоизолацията е подредена и в подове на земята от леки бетонни плочи, шлака, експандирана глина, поставяйки я върху подлежащия слой.За топлоизолация е подредена изравняваща замазка с дебелина 15 ... 20 mm. Вратовръзката за хлабава и мека изолация (например стъклена вата) трябва да бъде достатъчно твърда и здрава, за да предотврати изтласкването й под товар. В този случай замазката е направена подсилена с дебелина 30 ... 40 mm;

Следното се отнася за половете Изисквания:

- общи технически - подът трябва да има адекватна якост и издръжливост, за да устои на опън, натиск и огъващи сили, удари и абразия. Подът трябва да издържа на физически и химически агресори;

- технологичен - подът трябва да е гладък, но не хлъзгав и да осигурява безопасно и удобно движение на хора и превозни средства;

- санитарно-хигиенни - подът по време на работа не трябва да има вредно въздействие върху човешкото здраве, тоест не трябва да отделя прах, опасни газове, вредни химикали, мирис, а в някои случаи - да осигурява комфортни топло- и звукоизолационни условия;

- експлоатационна - подовата конструкция трябва да осигурява възможност за бърз и удобен ремонт; подовете трябва да се почистват лесно.

Общото наименование на пода трябва да се приема от името на покритието му.

В зависимост от предназначението трябва да се разграничават следните видове подове:

- промишлени сгради; - жилищни сгради; - обществени сгради;

- животновъдни сгради.

Класификация на етажа:

- по естеството на материала: парче; ролка; твърдо (монолитно).

- по естеството на усвояването на топлината: топли подове; студени подове.

- на мястото на устройството: на припокриването на между-пода; над мазета и технически подземни стени; На земята.

По дизайн етажите на жилищните сгради са разделени на следните три основни групи:

а) еднослоен - материалът за покритие на такива подове е проектиран да абсорбира акустични ефекти на удара и отговаря на стандартизираните изисквания за усвояване на топлината;

б) отделни - те се състоят от непрекъснат звукоизолиращ слой от хлабави или еластично-меки материали, замазки и покрития, изработени от парчета, плочи или ролки;

в) кухи - те се състоят от покритие, труп и шумоизолиращи уплътнения под тях.

И трите групи подове трябва да осигуряват (заедно с носещи подови плочи) ударна шумоизолация.

Дизайнът и материалът на пода зависят от предназначението на помещението.

Подовете са направени от парчета материали. Те включват дъски, паркет, подове от керамични плочки..

1. Дъски и паркет. Те се инсталират на всяка основа - подова плоча, на земята.

По дизайн дъските са разделени на еднослойни и двуслойни. Еднослойните подове се полагат върху дървени трупи от рендосани набраздени дъски с дебелина 29 мм, приковани към дървени греди (трупи), а при подреждането на подове в приземния етаж трупите се полагат върху тухлени колони с размери 250 × 250 мм в план, редове зидария, т. е. 150 mm.

Разстоянието между лаговете L (Фигура 5.1) се взема за покрития от:

- паркетни дъски с дебелина 25 мм или плочи с дебелина 28 мм - от 400 до 500 мм;

- паркетни дъски - от 300 до 400 мм;

- дъски с дебелина 21-23 мм - от 350 до 400 мм

Разстоянието между първия от стената и следващия труп трябва да бъде не повече от 300 mm, разстоянието между трупа и стената (преградата) - 20 ... 30 mm.

При големи разстояния между гредите подът ще се огъне под товар. Между лаговете и стълбовете е предвидена центрираща подложка, изработена от антисептична дъска, изолирана от тухлената зидария със слой покривна катранена хартия или покривен материал. Разстоянието между стълбовете зависи от височината на трупа. Обикновено трупите се вземат с височина 80 mm - от греди 60 × 80 или от половин труп с диаметър 160 mm. В този случай разстоянието между стълбовете по трупа трябва да бъде не повече от 1500 mm.Подовите настилки се шпакловат и боядисват с блажна боя.

Тухлените стълбове се монтират върху изравнена и уплътнена почва (Фигура 5.1).

1 - външна стена; 2 - тухлена или бетонна колона; 3 - изоставане; 4 - дъсчен под по трупите; 5 - под от паркетни дъски или дъски; 6 - вътрешна стена; 7 - четвърти дъски (под), ако е необходимо; 8 - хидроизолационен слой; 9 - цокъл или филе; 10 - антисептична подложка; 11 - два слоя покривни покриви; 12 - варо-трошен камък; 13 - спално бельо; 14 - уплътнена почва.
Фигура 5.1 - Конструкции на подовете на първите етажи върху изоставащите
20 ... 30 мм

Двуслойните подове се състоят от под-под под формата на диагонална, не-рендосана дъска с настилка с дебелина 25 мм и чист под от рендосани набраздени дъски с дебелина 22 мм. В случай на подови настилки от недостатъчно суха дървесина, дъските са частично заковани, а една година след изсъхването на дъските, те се събират, шпакловат отново и се боядисват с маслена боя.

Паркетните подове са направени от малки предварително изработени правоъгълни дъски (нитове) с дебелина 12 ... 17 мм - инкрустиран паркет. Дървесината се използва твърди видове (дъб, бук и др.). Такива подове се полагат върху бетонна или дъсчена (подова) основа (направени от дъски с дебелина 35-40 мм). За да се премахне скърцането на паркетни подове при ходене и по-добра шумоизолация, обикновено се поставя дебела хартия между паркета и дървената основа.

Фигура 5.2 - Дъска (боядисана), паркетни дъски и дъски върху подовата плоча

Фабриките произвеждат четири вида паркетни нитове (Фигура 5.3).

3 - битумна мастика
2 - асфалт
- хартия
- хартия
г) - с наклонен ръб
в) - с гънка
б) - с жлебове
а) - с жлебове и гребен


Фигура 5.3 - Видове нитове на паркет

Подовете са направени от панелен панел (Фигура 5.4, а). Панелите с размери 400 х 400 мм имат летвена основа със залепени нитове за паркет. На трупите се полагат щитове, които се заковават. При полагане върху бетонна основа (под) се използва главно методът на залепване към основата.

Инкрустиран (мозаечен) паркет е направен от нитове с прави ръбове, които са сглобени в квадратчета с междина 5 mm и залепени към предната повърхност върху крафт хартия с декстриново лепило (Фигура 5.4, b). Такива карти с размери 400x400, 480x480 и 600x600 mm се залепват към основата с битумна мастика, след което хартиената основа се отстранява от предната й страна.

1– припокриване между етажите; 2 - замазка от порест хоросан; 3 - битумна мастика; 4 - изоставане; 5 - паркетни дъски; 6 - облицовки на фугите на дъските; 7 - стелажна основа на щита; 8 - карта на мозаечен паркет; 9 - хартия на повърхността на картата
Фигура 5.4 - Панелни дъски (а) и мозайка (б) паркет

Паркет (фигура 5.5). Дъските се състоят от летвена дъска, върху която е залепен нит от паркет от дървесина от твърда дървесина с водоустойчиво лепило. Паркетните дъски се полагат върху трупи, плътно сплотяват набраздените ръбове и забиват пирони в ръба на жлеба на решетъчния щит. Такива дъски се правят с дължина 1800 и 3000 мм и ширина 150 мм.

1 - изоставане; 2 - шумоизолираща подложка; 3 - паркетни дъски; 4 - надлъжни прорези на гърба на основата на багажника

Фигура 5.5 - Подове от паркетни дъски

Подовете от паркетни дъски с дебелина 25 ... 27 mm са подходящи само в помещения със сух режим на работа, тъй като честото и обилно овлажняване на пода води до изкривяване на дъските и отлепване на лентите на предното покритие . При полагане на паркетни дъски върху бетонна основа (под) се използва главно методът на залепване към основата.

Подовете от керамични плочки (Фигура 5.6) са подредени в мокри помещения (душове, бани, тоалетни), фоайета и стълбищни клетки. Подовете са трайни, водоустойчиви, декоративни, но хладни

1 - керамични плочки; 2 - циментово-пясъчен хоросан; 3 - битумна мастика; 4 - основа от бетон или трошен камък; 5 - уплътнена почва с развалини; 6 - лек бетон; 7 - подова плоча

Фигура 5.6 - Подове от керамични плочки

Подовете са направени от валцувани материали. Подовете от линолеум, релин, PVC плочки се характеризират с висока устойчивост на износване, разкъсване, висока еластичност и ниско водопоглъщане.Поставете линолеум, релин, PVC плочки върху слой студена мастика върху водоустойчиви свързващи вещества върху замазка от лек бетон с дебелина 20 мм или върху замазка от циментово-пясъчен хоросан.

Подовете от линолеум са трайни, еластични, устойчиви на износване, хигиенични. В стаи с дълъг престой на хора те подреждат "топли" линолеумни подове с топло и звукоизолираща подложка (Фигура 5.7, а). Припокриванията, направени от неоснователен линолеум или върху плат, трябва да имат топлоизолационен слой в основата (Фигура 5.7, b).

а) б)

а) - "топло" с топло и звукоизолиращ субстрат (на пода)

б) - "студено" върху тъканна основа (на земята)

в) г)

в) и г) - "топло" без основание и на базата на плат

1 - линолеум с топло и звукоизолираща основа; 2 - слой лепило; 3 - замазка от порест хоросан; 4 - подова плоча; 5 - неоснователен линолеум; 6 - лепилна мастика; 7 - топлоизолационен слой; 8 - линолеум на плат; 9 - циментова замазка замазка; 10 - подготовка на бетон

Фигура 5.7 - Подове от линолеум

Полагат се върху равна и суха основа от дъски, твърди влакнести плочи и ПДЧ или върху циментови замазки. Линолеумът се залепва към основата със специално лепило на основата на синтетични, казеинови или битумни смоли.

Tapiflex се доставя на строителни площадки, сгънати в килими с размер на стаята, тъй като подовото покритие, направено от този материал, не трябва да съдържа фуги, в които може да попадне вода при почистване на подовете. Поради своята еластичност, такъв под има добра звукоизолация срещу удар и въздушен шум, той е тих, хигиеничен, здрав и издръжлив.

През последните години, в допълнение към обсъдените по-горе, намират приложение и други дизайнерски решения за подове, като килими (мокет) и ламинирани подове (ламинат).

Предимствата на килимите включват: допълнителна звукоизолация и топлоизолация, усещане за мекота и комфорт, както и запазването на линейни размери по време на мокро почистване.

Недостатъците са, че килимът е положен върху цялата повърхност на пода, от перваза до перваза, тъй като каучукът има тенденция да се придържа към повърхността на пода и следователно вероятността от преместване на покритието, без да се повреди основата, е много малка.

Ламиниран паркет (ламинат). Това покритие е резултат от производствен процес, при който различни материали се притискат заедно под високо налягане, за да образуват нов материал.

Структурата на ламината е следната - това е, на първо място, превозвач основата (плоча), отгоре на което има декоративен слой с различни модели, което от своя страна е защитено от външни влияния защитен слой... Отдолу основата е покрита с т.нар стабилизиращ слой (антидеформация). Защитният слой е направен главно от меламинови смоли с различни добавки.

Като основа се използват влакнести влакна (фибро влакна), както и (но по-рядко) ПДЧ (ПДЧ). Стабилизиращият слой е восъчна хартия, импрегнирана с меламинова смола.

Преди полагане на ламината върху циментов под или под от керамични плочки, трябва да се постави пароизолиращ слой и едва след това да се поглъща звук. Ламинатът се полага по "плаващ" начин (без залепване или прилепване към основата на пода).

Плътни (монолитни) безшевни подове - това са мастика, цимент, бетон, асфалтобетон, цимент, мозайка, асфалт, ксилолит и др.

Мастиковите подове - поливинилацетат и полимер-цимент - се подреждат върху замазка от циментово-пясъчен хоросан или лек бетон с дебелина 20 mm (Фигура 5.8, а) или 40 ... 50 mm, ако покритието е подредено върху топло- или звукоизолиращ слой (Фигура 5.8, в).Цветът на подовете може да бъде всеки. Дебелината на слоя на поливинилацетатно покритие е 3 ... 4 mm; полимер-цимент - 8 мм.

1 - под от мастика; 2 - замазка от циментово-пясъчен хоросан; 3 - топло или звукоизолиращ слой; 4 - подова плоча; 5 - подова плоча с равна повърхност; 6 - подлежащ слой или подова плоча;
Фигура 5.8 - Непрекъснати безшевни мастикови подове

Бетонните и циментовите подове са най-широко използвани в индустриалните сгради (Фигура 5.9, а). Фините фракции от каменни материали от гранит и чакъл се използват като пълнител за бетонни подове. Циментовите подове са слой мазен цименто-пясъчен хоросан. Бетонните или циментовите покрития имат дебелина 20 ... 50 mm, което зависи от механичните ефекти върху подовете. Подовете се полагат върху бетонен основен слой, подова плоча или върху циментова замазка с дебелина 40 мм, ако по подовата плоча е разположен топло- или звукоизолиращ слой.

Метално-циментовите подове са изработени от бетон с добавка на стоманени или чугунени дървени стърготини и стърготини с размер на зърната не повече от 5 мм, които се обезмасляват чрез калциниране преди употреба.

Мозаечните подове (терацо) са направени от портланд цимент, напълнен със шлайфан и полиран камък, например мрамор, варовик.

Асфалтовите подове са икономични и водоустойчиви. Техните недостатъци включват висока деформируемост при продължително натоварване и недостатъчна хигиена. Те се използват главно в гаражи, паркинги, както и в мазета, където могат да служат като хидроизолационен слой, който предпазва помещенията от подпочвените води. Опората на подовете е подредена така, че да е възможно да се осигури възможност за утаяване на пода независимо от стените, за които на тези места са подредени уплътнения. Подовете, разположени на междинните етажи, също трябва да бъдат отделени от стени, колони и прегради. За това се оставя празнина с ширина 10 ... 12 mm по краищата на пода, затворена от цокъл, който е фиксиран на стената, а не към пода.

Някои характеристики на подове, използващи изоставане

Ако вашата стая се намира на 1-ви етаж на къщата, тогава дървените подове с помощта на дървени греди трябва да бъдат направени с помощта на изолация. В повечето случаи се използват листове стъклена вата, които се полагат между трупите върху стоманобетонна плоча. Между другото, в конструктивните "пайове" на подове с изолация трябва да се използва бариера срещу пара. Като него се използва слой пергамин. Килимът от пергамент се полага върху трупите без напрежение, тоест той може свободно да увисне върху изолацията. Това е необходимо, за да се осигури въздушна междина, за да се проветри подовото пространство.

Доста често подовите настилки се правят с помощта на под-под. За устройството на такъв под се използват обикновени дъски без жлебове. Подложките са своеобразна основа за полагане на предния слой паркетни дъски и дъски. Между другото, в подови настилки можете да използвате шперплат или ПДЧ вместо дъски. Тези основи са отлична основа за всякакъв вид покритие. По правило подложките се подреждат там, където височината на замазката, според изчисленията, трябва да надвишава 15 см. В този случай е по-логично да се направи под, като се използва изоставане на стълбовете. Тъй като основите са направени от дърво, всички проблеми, присъщи на дървените конструкции, са присъщи на тях.

Във връзка с горното могат да се направят следните изводи. Ако планирате да ремонтирате пода в стаята, тогава можете да направите изводи за степента на разходите и необходимата работа само след оглед на основата на съществуващия етаж. Така че, възможно е да ви е достатъчно да замените лицевия слой или да извършите основен ремонт на целия под.Между другото, когато сменяте конструктивния "пай" на пода на по-масивен и тежък, ще трябва да получите разрешение от съответните органи.

Начини за полагане на тръби за подово отопление

Ефективността, значимостта за определена стая до голяма степен се определя от метода, избран за полагане на тръби за топъл воден под. Той също така определя темпото на закрепващите инструменти. Методът се прилага:

 • змия
 • двойна змия
 • доказателства

При избора си струва да се има предвид, че водата се движи през тръбите от източника на водоснабдяване, т.е.от едната страна. Ето защо трябва да обърнете внимание на местоположението му, за да избегнете неравномерно и неподходящо нагряване на повърхността.

В заключение трябва да се отбележи, че стайната температура и енергийната ефективност на топъл воден под зависят от избрания регулатор на температурата. Той е проектиран да контролира и поддържа дадена степен на подово и стайно отопление.

Осветени цифрови и механични термостати. Първите са практични, тъй като показват цялата работа на пода, включително отоплението му в определен момент. Те са лесни за работа и могат да бъдат програмирани за редица действия.

Механичните нямат такива съвременни възможности, но лесно се диагностицират в случай на повреда и ремонт.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни