Подово отопление Rehau вода: монтаж, изчисляване и монтаж на рогозки, гуми и тръби Rehau, както и плюсовете и минусите на системата

Относно Rehau


Rehau полиетиленови тръби за водно подово отопление

Компанията е основана през 1948 г. от Хелмут Вагнер. Компанията получи името си от името на града - Rehau. Персоналът се състоеше само от 3 души, участващи в производството на маркучи за поливане, авточасти и подметки. Още през 1951 г. обаче Вагнер отваря втори завод за производство на пластмасови тръби и започва да си сътрудничи с концерна Volkswagen.

Преломен момент в историята на компанията е производството на PVC тръби чрез екструзия, което започва през 1958 година. Оттогава Rehau бързо усвоява нови технологии и разширява производството. През 1968 г. произвежда омрежен полиетиленов тръбопровод, през 1988 г. въвежда технология за свързване на тръби с помощта на подвижна втулка. Успоредно с това компанията предлага иновативни решения за автомобилната и космическата индустрия. От 1995 г. Rehau CFRP се използва при сглобяването на самолети.

Компанията пусна първия топъл под през 1986 година. За 30 години системата е достигнала съвършенство.

Инсталирането на подово отопление от Rehau намалява разходите за монтаж с 50%. Електрическото преоборудване благодарение на системите за управление намалява оперативните разходи с 60%.

Допълнителни елементи

Монтажът на водопровода за подово отопление Rehau се извършва с помощта на специални крепежни елементи.

  Изтривалките Varionova са изработени от експандиран полистирол и оборудвани с тръбни скоби. В допълнение към основната функция за улесняване на монтажа, тези елементи са оборудвани с топло и звукоизолиращи свойства. Подложките се закрепват заедно с помощта на свързваща лента по метода на шева.

Килимчета със скоби и топлоизолация Rehau Varionova

Панел със скоби Varionova без изолация

Предимствата на използването на гуми Raufix се крият в техния дизайн

Подовото отопление Rehau е готова система, оборудвана с всички необходими крепежни елементи за закрепване на рогозки и тръби върху рогозки и панели. Те включват:

  харпунни скоби, предназначени за фиксиране на тръби;

Tece скоба за подово отопление

Изолационни пирони и скоби за подово отопление

Хидравличното подово отопление от Rehau се управлява от колектор, предлаган в различни модификации. Най-популярен сред потребителите е сглобеният колектор, оборудван с термостат и разходомер.

Видове топли подове


Материалът на тръбите не реагира с химикали във водата, така че по стените не се натрупва накип

Rehau предлага 2 вида подови нагреватели: електрически - Soletec и водни - Rautherm S и Rautitan. И двете системи са икономични, безопасни и имат ефективност, близка до 100%.

Вода

Основата на водния под са тръби, предназначени за подово отопление. Произвеждат се продукти с диаметър от 10,1 до 32 мм и дебелина на стената от 1,1 до 2,9 мм. Те имат допълнителен кислородозащитен слой от омрежен полиетилен. Тази технология осигурява:

 • висока топлопроводимост - тръбата отделя топлина към повърхността на пода с максимална висока ефективност;
 • изключителни параметри на работа - нагревателят може да издържи нагряване до 90 градуса и налягане до 6 бара;
 • устойчивост на механични повреди - тръбите са трудни за повреда по време на монтажа, изтичането е изключено;
 • гъвкавост - при полагане те могат да се огъват под всякакъв ъгъл;
 • няма корозия - омреженият полиетилен е инертен спрямо химически агресивни вещества. По стените на тръбите не се отлага сол или съсиреци.

Тръбите са свързани помежду си по технологията на подвижната втулка, което гарантира пълна плътност.О-пръстените не са необходими, тъй като те са включени в дизайна на самите тръби.

Rehau е разработил всички елементи на свързване и закрепване за под с нагряване с вода: полистиролови постелки, филмови панели, харпунни скоби, гуми RAUFIX. Устройствата намаляват времето за инсталиране с 4 пъти.

Електрически


Кабелният под на Rehau не генерира магнитно излъчване, може да се монтира във влажни помещения

Кабелният под на Rehau е лишен от недостатъците, типични за такава система. При производството на двужилен кабел, подсилен с кевлар. Издържа на по-големи натоварвания и температури. Тефлоновата изолация предотвратява прегряване на елементите, а плетеният щит предпазва потребителя от електромагнитно излъчване.

Комплектът включва кабели, подложки за полагане, гнездови кутии, защитна тръба за сензора, ротационни скоби, гофрирана тръба. Кабелът е с дебелина само 5,5 мм, а постелката е с дебелина 3,5 мм. Системата се полага в замазка или в слой лепило за плочки директно под плочката. Топлият под практически не променя височината на стаята.

Електрическият под Rehau не изсушава въздуха, не създава електромагнитно поле и не прегрява покритието. Монтажът е разрешен в бани, в бани, в кухни, в детски стаи. Всяко покритие: линолеум, дърво, керамика, ламинат, дори килим.

Подовите нагреватели са оборудвани с цифрови програмируеми термостати и аналогови. Цената на първия е по-висока, но такъв термостат позволява не само да намали или повиши температурата, но и да формира режим на отопление, което намалява разходите с 15-30%.

Ако подовото отопление е основният нагревател, дебелината на замазката е по-малка от 35 мм. Бетонът натрупва топлина: колкото по-дебел е неговият слой, толкова по-дълго отопляемият под се охлажда.

Описание на електрическото отопление

Мястото за игра в детската стая или пода близо до леглото в спалнята може да се отоплява с нагревателен кабел. Отличителна черта на проводника е липсата на втулка за свързване на отоплителните проводници и наличието на дренажен прът. Вените са една единица. За отделна стая изберете секция от кабел с определена дължина и мощност.

На горещата сърцевина има плитка от кевлар: материалът е по-здрав от стоманата; изключени са всякакви механични повреди. Изолацията е направена от тефлон, който позволява на кабела да се нагрее до 100 ° C. Щитът, който е представен от медна оплетка, предпазва от електромагнитно излъчване.

За удобство при инсталиране на електрическата мрежа, компанията произвежда подово отопление "Rehau Solelect". Това са нагревателни рогозки. Изработени са от полимерна мрежа. На повърхността му е фиксиран двужилен кабел. Дебелина на системата 4,5 мм. Монтажът се извършва под тънка замазка или лепило за плочки с дебелина не повече от 3-4 см. Подложките могат лесно да бъдат подсилени върху основата. Те имат залепваща подложка. Не са необходими допълнителни скоби или монтажни ленти.

Подовата облицовка може да бъде с твърда или мека текстура: от естествен камък до килим. Системата работи на 220 W електрическа мрежа. Можете да го закупите от дилърите на Rehau в Москва.

 1. Отоплителната система, освен нагревателни рогозки, включва температурен сензор. Поставя се върху нагревателна повърхност, на разстояние 20 см от ръба.
 2. Кабелът от рогозките и сензора е поставен в гофрирана тръба с алуминиева обвивка.
 3. Всички проводници са свързани към термостата. Поставя се на стената, на височина най-малко 30 cm.
 4. Термостатът разполага със софтуер, който прави възможно инсталирането на определена отоплителна система. Системата се изключва, когато скоростта спадне с 0,1 градуса.
 5. също произвежда механични термостати. Включват отоплението, когато температурата на пода падне с 1 градус.
 6. За гофрираната тръба на пода и на стената осигурете изход в пода. За да може тръбата да приляга плътно при прехода между пода и стената, е предвиден специален ъглов фиксатор.

Препоръчваме: Какъв вид подово отопление трябва да се използва?

Електрическото отопление е свързано чрез RCD; сила на тока 30 A.Постелки или кабели се поставят на 3 см от всеки източник на електричество. За жилищни помещения изберете мощност на системата от 120 вата. За детски стаи 140-150 W. За подово отопление на баня или тоалетна се препоръчва 180 W.

Водното или електрическо отопление от "Rehau" се отличава със своята надеждност и издръжливост. Всички материали се подлагат на задължителни тестове за безопасност и имат сертификати. Производителят позволява да се извърши настилка от плочки, линолеум, килим, паркет. Дизайнът на стаята може да бъде всякакъв. Няма вътрешни ограничения.

YouTube отговори с грешка: Достъпът не е конфигуриран. API за данни на YouTube не е бил използван в проект 268921522881 преди или е деактивиран. Активирайте го, като посетите https://console.developers.google.com/apis/api/youtube.googleapis.com/overview?project=268921522881, след което опитайте отново. Ако сте активирали този API наскоро, изчакайте няколко минути, за да се разпространи действието в нашите системи и опитайте отново.

  Подобни публикации
 • Какво представлява подово отопление National Comfort?
 • Как да инсталирате топъл под с охлюв?
 • Как да инсталирам подово отопление Grand Meyer?
 • Характеристики на подово отопление от металопластикови тръби
 • Как да инсталирам енергийно подово отопление?
 • Как да инсталирате топъл под?

Предимства и недостатъци на системите за подово отопление на Rehau


Устойчив материал - кевлар, който покрива електрическия кабел Rehau

Всяка опция за подово отопление има следните предимства:

 • Надеждност - кабелът е подсилен с кевлар, а водопроводите са защитени с XLPE обвивка. И двата нагревателни елемента издържат на големи натоварвания и нагряване с голям запас - + 90 и +95 C при работни температури от +60 C.
 • Прегряването и разрушаването са изключени. Изолацията и омреженият полиетилен предотвратяват механични повреди;
 • Гъвкавите тръби и кабели се полагат по различни схеми и постигат равномерно нагряване на цялата площ.
 • Няма замърсяване - няма излишна циркулация на въздуха, когато повърхността е равномерно нагрята. Прахът и мръсотията не се движат из стаята.

Подово отопление Rehau може да се инсталира в апартаменти, в които живеят страдащи от алергии.

Има и недостатъци:

 • Инсталирането на системата е технически просто, тъй като комплектът включва всички необходими елементи за монтаж. Схемите за свързване и изчисления обаче далеч не са прости и изискват опит.
 • Полагането на замазка е сложен и разхвърлян процес. Но тук въпросът не е в подовия нагревател, а в самата замазка.
 • Монтажът се извършва на подготвен под.

Ремонтът на подов нагревател е труден. За да премахнете повредената част, трябва да премахнете финишното покритие, да премахнете замазката или лепилния слой и да смените тръбите или кабелите. Това се случва рядко: производителят не напразно дава гаранция за нагревателни елементи за период от 10 години.

Характеристики на електрическия под "Rehau"

топъл под рехау

Топлият под "Rehau" е представен и от електрически модели. В този случай говорим за сорта Solelec. Продуктите се доставят със саморегулиращи се двужилни кабели, термостат със сензор и монтажен комплект. Времето за нагряване не надвишава 2 часа. Разходите за отопление са много по-високи в сравнение с водната система. Електрическите подове обаче могат да се монтират в жилищни сгради, без това да влияе на височината на тавана.

Ако искате да изберете система с минимална дебелина, тогава трябва да предпочетете рогозки, докато кабелите са фиксирани към монтажната мрежа. Много е лесно да инсталирате топъл под "Rehau", той се осигурява от еластичен слой на черупката. Монтажът може да се извърши дори при температури под +5 ° C, без да се губи гъвкавост. Сърцевините на нагревателния елемент са подсилени с кевлар, така че те остават устойчиви на различни натоварвания.

Кабелът има кръгло напречно сечение, което улеснява процеса на монтаж. Производителят се погрижи за увеличаване на експлоатационния живот, като осигури отоплителните проводници с тефлонова изолация. Студеният кабел е свързан към нагревателния елемент чрез заваряване. Подово отопление Rehau в постелки може да има минимална дебелина от 2,8 мм. Що се отнася до дължината, тя може да бъде най-малко 2 m. Максималната стойност достига 16 m.

Ширината започва от 0,25 м. Ако искате да изберете система по площ, трябва да знаете, че този параметър може да достигне 8 м2. Дебелината на кабела е 55 м, дължината му може да варира от 10 до 120 м. Минималното му ниво на огъване е еквивалентно на 35 мм. Някои майстори също могат да се интересуват от площта на напречното сечение, тя е максимум 18 m2.

Монтаж и монтаж на подово отопление


Монтаж на подово отопление в клетъчни полистиролови плочи Rehau Varionova

Електрическият под се полага на няколко етапа. Всички изисквания на инструкциите трябва да се спазват стриктно.

 1. Изчислете площта на бъдещия нагревател. Тръбите се полагат само на свободна площ, тъй като няма смисъл да се затопля подът под мебелите.
 2. Изберете схема за стилизиране: охлюв, змия, двойна змия. Изчислява се стъпката на полагане. В централна Русия оптималното разстояние между контурите е 11-18 см. Взема се предвид общата дължина на контура - не повече от 120 метра, дори при най-големия диаметър от 32 мм.
 3. Подът е изравнен, поставена е амортисьорна лента или профил, за да се компенсира разширението, което е неизбежно, когато тръбата се нагрее.
 4. Основният под е изолиран със слой от експандиран полистирол, защитен от влага с пластмасова обвивка. Ако инсталирате постелки, не е необходима допълнителна изолация.
 5. Инсталирайте разпределителен колектор и го свържете към котела.
 6. Поставят се изтривалки или панели и върху тях се полагат гъвкави тръби според схемата. Всяка тръба е свързана към колектор. Нагревателните елементи са фиксирани със специални крепежни елементи.
 7. Топлият под се проверява за работоспособност: той е свързан с помпа, която поддържа налягане от 4–5 бара за 24 часа.
 8. Ако няма течове, подът се затопля равномерно, излива се с циментово-пясъчна замазка и се подсилва.
 9. След втвърдяване (28 дни) се полага финишен слой.

Монтажът на воден под е по-трудоемък и по-скъп от инсталирането на електрически под, но работата му е по-евтина.

Изборът на постелки за подово отопление


Фиксираща шина на марката Rehau за тръби за подово отопление

Има 3 вида подложка:

 • Постелки за топъл воден под Rehau Varionova са изработени от експандиран полистирол. Този модел замества топлоизолационния слой, тъй като материалът запазва топлината добре. Повърхността е релефна, включва скоби със сложна форма. Тръбите се поставят между скобите.
 • Панелите Varionova са оформена подложка от пенополистирол с квадратни или цилиндрични вдлъбнатини. Нагревателните тръби са поставени между издатините. Панелът също улавя топлината и намалява звука.
 • Гумите RAUFIX са с твърда полипропиленова подложка. От долната страна има остри скоби, така че гумата да може да се фиксира към всякаква повърхност. Не притежава топлоизолационни свойства.

Компанията също произвежда скоби и харпунни скоби за закрепване на нагревателни елементи.

Ако топъл под е положен в стая над неотопляема изба, не можете да направите без топлоизолация.

Експлоатация на подово отопление Rehau


Преди полагане в замазка, топлият под се притиска под налягане

Препоръките за използване на топли подове са прости:

 • Невъзможно е рязко да се повиши температурата и още повече снабдяването с вода. Също така трябва да се уверите, че децата няма да получат достъп до устройството за управление.
 • Проверка и ремонт на конструкцията се извършва от специалист. Независимите действия са забранени.

Цялата система е заровена в пода и е практически недостъпна. Тя не се страхува от локви в банята, замръзване на балкона, теглото на съдомиялната машина в кухнята.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни