Популярно подово отопление Thermomat и неговите предимства

Искам да направя всеки дом възможно най-удобен и топъл. През последните години отоплителната система претърпя няколко трансформации. Днес много къщи са оборудвани с елемент като "топъл под". На пазара на отоплителни технологии има много стари хора, но амбициозните новодошли предлагат иновативни подходи към решенията за отопление. Един от тези производители е шведската компания Thermo.

Топъл под Thermo

Топъл под Thermo

Топлите подове от Thermo са електрически отоплителни уреди. Те са подходящи за всички видове помещения, включително неотопляеми нежилищни зони. Можете дори да използвате термо подове като единствен източник на топлина. С правилния избор на мощност те са в състояние да осигурят достатъчно отопление на помещението.

Системата се предлага в две версии

Топъл под Thermo Thermocable. Предлага се само в кабелна версия. Основната разлика между пода е необходимостта от бетонна замазка с дебелина около 4 см и мощност от 130 W на кв. М. Пълният комплект на пода включва: двужилен нагревателен кабел, брониран със свързващ проводник и уплътнени съединители (край и преход). Отвън системата е изолирана с PVC, а вътре в нея е силикон.

Монтаж на подово отопление Thermo Thermocable в замазка

Отоплителните системи, които използват двужилен нагревателен кабел, имат по-ниско ниво на електромагнитно излъчване.

Схема на двужилен нагревателен кабел
Схема на двужилен нагревателен кабел

Това оборудване се базира на специална постелка. Термоматите, които се доставят на рула и могат да се използват под ламиниран паркет, също се правят на базата на двужилен кабел. Такъв под не изисква бетонна замазка, достатъчно е лепило за плочки. Мощност на системата - около 180 W на кв.м. Системата включва екранирана с тефлон изолация.

Монтаж на подово отопление под плочки, ламинат, мокет, линолеум
Монтаж на подово отопление под плочки, ламинат, мокет, линолеум

При избора на една от системите е необходимо да се изхожда от целта на отоплението. Следните фактори ще повлияят на избора:

 • дали топлият под ще бъде единственият източник на топлина или допълнителен;
 • за каква площ е предназначено отоплението;
 • наличието на ограничения при монтажа на кабела.

  Термо инсталация за подово отопление
  Термо инсталация за подово отопление

В зависимост от тези параметри ще бъде определена оптималната мощност, необходима за отопление на помещението.

Предимства на термо подово отопление:


Термополимерна тръба за подово отопление

 • Високо ниво на комфорт. Системата ви позволява да регулирате температурата, която е зададена в стаята, с помощта на термостат. А самият нагрят въздух преминава от краката към главата, следователно не създава неприятни усещания и не пречи на нормалното дишане.
 • Естетична привлекателност. Системата Thermo е монтирана под ламинат или друго подово покритие, така че не се вижда. Само термостат може да напомня за системата, която органично се вписва във всеки интериор.
 • Устойчивост. Благодарение на съвременните технологии и надеждността на елементите, шведските системи за подово отопление служат повече от десетилетие.


  Монтаж на подово отопление Thermo

 • Лесно използване. Автоматичната система не изисква допълнителна поддръжка.
 • Универсалност на приложението. Нагревателният елемент Thermo може да действа като основен източник на топлина или може да бъде спомагателен елемент на отоплителната система.
 • Лесно инсталиране. Дори начинаещи ще могат да се справят с монтажа на пода с помощта на съветите в приложените инструкции за експлоатация. Монтажът може да се извърши както в строяща се сграда, така и в жилищна.
 • Сигурност. Нагревателният кабел има подобрена изолация за безопасността на електротехника.

Термо системите могат да се монтират не само в стандартна замазка, но и в слой лепило за плочки.Благодарение на модерния си дизайн и атрактивната цена, топло подово отопление Thermo успя да спечели водеща позиция на пазара на отоплителни уреди за отопление.

Описание на отоплителната система

Системата "топъл под" от "Q-Term" отоплява стаята с помощта на инфрачервено лъчение. Дължина на вълната 8-20 микрона. Те няма да навредят на човешкото здраве и домашните любимци. Когато отоплителната система работи, в стаята се създава комфортен микроклимат.

 • Филмът е направен от полимерен материал.
 • Той е много тънък от 0,27 до 0,38 мм.
 • На повърхността му се нанася въглеродна смес в хоризонтални ивици. В този случай се използва методът на разпрашаване.
 • Филмът е ламиниран. Най-горният слой е запечатан към основата, което осигурява пълна хидроизолация на нагревателните елементи.
 • По краищата на филма има посребрена лента и медна шина. Към него са свързани електрически проводници.
 • Устройството се произвежда на ролки с дължина 25 м. Ширината може да бъде различна, от 50 до 100 cm.
 • В зависимост от вида на системата, работната мощност може да бъде 220-400 W / m2.
 • Максималната температура на нагряване на въглеродния слой е 70-100 ° C.
 • За да се достигне температура от 25 ° C в стаята, системата се загрява до 50 ° C.

Инфрачервеният под може да се монтира във всяка стая, независимо от влажността и размера. Препоръчително е да поставите ламинат, паркет, килим, линолеум върху филма. Материалът не е съвместим с лепилото за плочки. Химикалите могат да деформират ламинирания основен слой и да разрушат елемента от въглеродни влакна.

Препоръчваме: Кой бетон е подходящ за топъл воден под?

Отоплителните системи от "Q-Term" могат да се използват като основно или допълнително отопление. Той е доста икономичен, въпреки факта, че се захранва от електричество. За градски апартаменти препоръчвам да покриете термофилма в кухнята, банята, банята, коридора, зоната за игра на детската стая. Площта е малка, не повече от 6-15 м2. Каква е сметката за електричество при използване на инфрачервен под?

 • За стая от 20 м2 ще са необходими 10 течащи метра. м термичен филм. Ако в стаята има мебели, тогава кадрите ще бъдат още по-малко. Покрива 70% от използваемата площ. Това означава, че за обзаведена стая от 20 м2 може да са необходими не повече от 7-8 линейни метра. м.
 • За 1 м2, според производителя, е необходима енергия от 220 вата. Ако температурата в помещението се поддържа на 25 ° C, системата изразходва 100 вата.
 • Следното количество електроенергия ще бъде изразходвано на ден за отопление на помещението: 0,1 kW * 10 * 24 h = 24 kW.
 • 1 kW струва 4.22 рубли. 24 kW * 4,22 = 101,28 рубли ще бъдат изразходвани на ден. Сумата е приблизителна, максимална, тъй като системата няма да работи 24 часа в денонощието. Изключва се, когато температурата се повиши, и се включва само когато падне.
 • За един месец за отопление на стаята ще бъдат изразходвани 3038,4 рубли.
 • Ако къщата се намира в селски район, тогава месечните разходи ще бъдат 24 kW * 2,96 рубли. * 30 дни = 2131,2 рубли
 • Производителите твърдят, че в нормално оборудвани помещения системата консумира 50% от мощността. Това означава, че за един селянин отоплението на една стая ще струва 1065,6 рубли. на месец, за градски жител - 1519,2 рубли. на месец; при условие, че отоплението ще работи 12 часа на ден. Всъщност отоплителната система се включва за 6-8 часа, което допълнително намалява разходите за електричество. Въглеродният слой е способен да генерира топлина за дълго време.

Препоръчваме: Как да инсталираме подово отопление под ламината?

Често не е необходимо да се оборудва толкова голяма площ с електрическо отопление. Площта на пода в банята или в зоната за игра на детската стая е не повече от 10 м2. Разходите за инсталиране на подово отопление на Q-Term ще бъдат минимални.

Инфрачервеното отопление има положителен ефект върху здравето на хората, които страдат от астма или алергии към домашен прах. Радиаторното отопление води до повишена дехидратация на въздуха. Движението на топли и студени течения вдига прах от пода и от предмети в стаята.

Това не се случва при подово отопление.Влажността на въздуха намалява, но с минимален процент. Топлите потоци се разпределят равномерно от пода и предметите по целия обем на помещението, без да образуват вихър.

Избор на подови настилки

Кабелните постелки могат да се монтират под почти всякакъв вид подови настилки: керамични плочки, порцеланови каменни изделия, камък. Някои модели могат да се използват под ламиниран паркет. Системите са доказали своята стойност дори на първите етажи на сгради, където обикновено се отбелязват ниски температури на пода.

Направи си сам топъл под

Не трябва обаче да полагате системата Thermo под килими, изолиран линолеум и покрития на каучукова основа. Такива материали са топлоизолатори и поради това не позволяват на топлината да се разпространява по периметъра на помещението.

Общи инструкции за инсталиране.

Когато инсталирате кабелни рогозки или универсални кабели, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 • монтажът трябва да се извършва съгласно препоръките на инструкциите, включени в комплекта за монтаж на топъл под
 • електрическото свързване трябва да се извършва от квалифициран електротехник
 • нагревателният кабел не трябва да бъде подложен на механично разтягане или напрежение
 • нагревателният кабел трябва да бъде заземен в съответствие с действащите правила SNIP и PUE
 • забранено е съкращаването или удължаването на термомата или кабела
 • не се препоръчва полагането на нагревателния кабел при температури под - 5 С.
 • не се препоръчва да се полагат дебели килими или килими с гумена основа, както и линолеум с топлинна основа, тъй като те действат като топлоизолатор
 • Препоръчително е да се измери съпротивлението на отоплителния проводник и изолационното съпротивление преди и след монтажа на нагревателната рогозка или кабел и преди и след монтажа на плочката / замазката. Омичното съпротивление на кабела в студено състояние трябва да съответства на нормата, посочена на комплекта за подово отопление.
 • не поставяйте предмети върху нагрятата повърхност, които са в близък контакт с пода и блокират достъпа на въздух и способността да отвеждат топлината. Пример: кухненско обзавеждане, вградени гардероби, душ кабини и др.
 • нагревателният кабел и свързващата втулка трябва да бъдат изцяло изпълнени с бетон. Когато кабелът се натисне в изолацията или се образуват въздушни джобове около кабела, температурата на повърхността на кабела може да се повиши над допустимата температура, което може да повреди кабела.

Трябва да се внимава да не се повреди кабелът по време на бетонни работи или монтаж на плочки. ВНИМАНИЕ: Не използвайте кабела, докато бетонната замазка не се втвърди напълно. По правило този период е 28 дни.

Инсталация

Независимо от формата на освобождаване на Thermo floor, има редица изисквания за монтажни работи:

 • Важно е да се вземе предвид оформлението на системата.
 • Не позволявайте на кабела да се опъва.


  Монтаж на термо нагревателни рогозки под подови настилки

 • Не скъсявайте нагревателния кабел. Ако е необходимо, можете да промените конфигурацията му, започвайки от началната стъпка.
 • Не поставяйте системата при температури под 5 градуса.
 • По време на инсталационния процес трябва да се извършват измервания на електрическото съпротивление.
 • Забранено е полагането на нагревателния кабел на местата, където са монтирани общите мебели.
 • Свързването на системата може да се извърши само след като замазката е напълно втвърдена. По-добре, ако е направено от професионален електротехник.

Основни правила за полагане на термомати

 1. Не се допуска самопресичане на кабела по време на монтажа и неговото скъсяване.
 2. Когато нанасяте лепило за плочки, нагревателният кабел трябва да бъде равномерно покрит с хоросан, без да се създават въздушни джобове. Ако 1 отоплителна рогозка затопля 2 стаи, свързващата част на нагревателния кабел трябва да има добро разсейване на топлината.
 3. Не можете да проверите изправността на термомата, като го свържете към мрежата на руло. Използвайте тестер или връзка за няколко минути върху размотаната ролка на нагревателната подложка. [См. таблици на съпротивление на нагревателни рогозки.]
 4. Поставете свързващата втулка (кръстовището на нагревателния кабел със захранващия кабел) в слоя лепило, ако е необходимо, направете вдлъбнатина в пода.
 5. Повърхността на пода трябва да е твърда. Напукване на нова бетонна замазка, деформация на дървена основа, изолация може да доведе до скъсване на кабела. Необходимо е да се извърши работа за укрепване на пода (плосък шисти, 3 см замазка, армировка на замазка и др.).
 6. Включване на нагревателната подложка (първо) само след пълното изсъхване на лепилото за плочки.

* запечатването на гофрираната тръба е необходимо по две причини: първо, за евентуална подмяна на сензора за температура на пода поради неговата повреда или при подмяна на марката на термостата. По правило съпротивленията на сензорите са различни. На второ място, проникването на вода във водата и продължителната работа на подовия сензор в нея може да доведе до промяна в характеристиките му с течение на времето.

Постелки за полагане

Монтажът на термо отоплителни рогозки е съвсем прост: той се свежда до валцуване на готовите ролки върху подовата замазка след пълно изсъхване.

Основата се почиства, след което е необходимо да се очертае оформлението на кабелната подложка и местата на завоите върху нея. Определя се местоположението на температурния сензор и регулатора. В стената е положен стробоскоп - в него ще бъде положена гофрирана тръба, в която ще бъдат поставени сензорът и захранващите проводници.


Инструкции стъпка по стъпка за монтаж на термо отоплителни рогозки

След поставяне на цялата система и запълването й със замазка или лепилна основа се полага ламинат или друго покритие.

Инсталиране на нагревателната подложка (Thermomat, Warmstad WSM, IQ Floor Mat, Devi DTIR)

 • не монтирайте кабелната постелка върху основа, която има свойството на топлоизолатор (дърво, гипсокартон, пяна, корк и др.) и директно върху топлоизолацията.
 • важно е да следвате препоръките на производителя на лепило за плочки, за да сте сигурни, че замазката е напълно суха (около 7-15 дни). Препоръките на производителя на пода за максимално допустимата температура трябва винаги да се спазват и контролират с термостат.

Обучение. Преди да започнете монтажа на топъл под, подгответе плоска бетонна основа, без строителни отпадъци. Разрешено е монтирането на пода Thermomat директно върху стари плочки (след грундирането им).

Маркиране. За удобство и за да предотвратите грешки при монтажа, съставете точна схема на това къде ще мине кабелната подложка и маркирайте на кои места ще имате завои на подложката, така че да нямате допълнителна част от подложката или, на напротив, липсва го за необходимата нагрята повърхност. Маркиране къде ще премине температурният сензор.

Инсталиране на температурния сензор за кабелната подложка

Инсталиране на температурен сензор. Необходимо е да се направи строб по пода и, ако е необходимо, по стената към термостата - за гофрираната тръба, в която ще бъде разположен температурният сензор (тръба с диаметър 16 mm, снабдена с топъл под, IQ и Devi се доставят с месингов връх за по-точно измерване на температурата) ... На пода стробоскопът трябва да е толкова дълъг, че да е 20-30см. отидете в зоната, където ще лежи термоматът. Полага се между "завоите" на кабела и в същото време е невъзможно да се извърши гофрирането под нагревателния кабел.
Самият подов датчик трябва да е хлабаво в гофрираната тръба, за да може да бъде заменен при необходимост. За свободно движение на сензора в тръбата диаметърът на прехода му от стената към пода не трябва да бъде по-малък от 6 см, а за да се предотврати проникването на бетонен разтвор или лепило за плочки в гофрираната тръба, краят му е обвита с електрическа лента. Гофрираната тръба се използва само за сензора - студеният свързващ проводник се полага успоредно с него в подготвения жлеб.

Има два основни метода за инсталиране на нагревателни рогозки:

 • подът се грундира и нагревателната подложка се поставя на пода, след това върху постелката се нанася лепило за плочки и плочките се полагат. Общият слой (лепило за плочки + плочки) не трябва да надвишава 20 мм.
 • подът е грундиран и нагревателната подложка е прикрепена към пода. След това нагревателната подложка е покрита с тънък (3-4 мм) слой саморазливна смес. В този случай подложката трябва да бъде здраво закрепена към пода, в противен случай тя ще започне да се носи в замазката.Общият слой (еквалайзер + лепило за плочки + плочки) не трябва да надвишава 20 мм.

Схема за монтаж на кабелна подложка
Нагревателната подложка обикновено се полага с мрежата отгоре и кабела отдолу. В случай на практическа необходимост обаче, като завъртите мата, не рискувате нищо. Ако дължината на нагревателната подложка надвишава необходимата дължина, подложката трябва да е достигнала стената, за да я разгъне. Това става чрез изрязване на мрежата (НЕ КАБЕЛА), обръщане на постелката хоризонтално на 180 градуса и след това поставянето й успоредно на първата линия на постелката.

Диаграма на обръщане на кабелната подложка
Нагревателната подложка трябва да се постави върху цялата свободна подова площ и да се кръжи около местата, където тръбите, баните, шкафовете, диваните и други стационарни мебели ще бъдат разположени плътно до пода. Но е позволено да се постави нагревателната подложка под местата, където са монтирани окачени шкафове, мивки и др. Мрежата на нагревателния мат е прикрепена към пода с пистолет за лепило, пирони, скоби и др.

Разнообразие от продукти

Фирмата предлага широка гама нагревателни рогозки и кабели за подово отопление. Основните са:


Технически характеристики на изтривалките Termomat

 • Термомат TVK-130. Тънка постелка за плочки, които да се полагат в лепилото за пода.
 • Под ламината има специален топъл под. Thermomat TVK-130 LP, специално проектиран за монтаж под ламинат и паркет. Отличава се с допълнителна защита с подсилено фолио. Монтажът на този тип постелка се извършва без допълнителна подготовка, точно под подовата настилка.
 • Термомат TVK-180. Подложка, оборудвана с кабел с повишена мощност, което осигурява по-бързо затопляне на стаята. Предназначен за студени помещения.
 • Термокабел SVK-20. Нагревателен кабел за битови и промишлени приложения.

  Термокабелно устройство за нагревателен кабел SVK-20
  Термокабелно устройство за нагревателен кабел SVK-20

 • Thermo FreezeGuard. Саморегулиращ се нагревателен кабел, предназначен за нагряване на обекти, подложени на заледяване. Доставя се на пазара с втулка и матрица за регулиране на топлината.

  Структура на кабела Thermo FreezeGuard
  Структура на кабела Thermo FreezeGuard

Подово отопление от шведската компания Thermo е отлично решение за осигуряване на енергийна ефективност във всяка жилищна сграда или апартамент. Системата, положена под ламинат или плочка, създава идеален температурен режим за човек.

Как да инсталирам системата?

Необходимо е да се изготви проект на отоплителна система за конкретно помещение. Препоръчва се контурът да се изчертае в основата на пода, за да се извърши маркировката. От него е лесно да се определи колко дълго и колко лента трябва да се подготви.

Нарежете филма само по определени линии. Те се нанасят с пунктирана линия на всеки 25 см. Въглеродният слой не трябва да се разрушава. При изготвянето на проект се взема предвид местоположението на мебелите и другите отоплителни устройства. 5 см трябва да се оттеглят от стената, от шкафа, от дивана. 10 см от нагревателите.

За „топъл под“ „Q-Term“ ще трябва да изравните и почистите основата. Трябва да е сухо. Допускат се разлики в огъването и наклона на повърхността от 1 mm на 1 m.

Схема за инсталиране:

 • върху основата се полага субстрат с отразяващ екран;
 • лентите се разточват по маркировката; разстоянието между тях е 2 см; филмът не трябва да се припокрива;
 • укрепете лентите с лента;
 • термостат се поставя на разстояние 20 см от ръба на лентата; за него трябва да направите малка дупка в листа;
 • свържете медната шина към окабеляването;
 • на гумите са монтирани метални скоби; фиксирайте ги с клещи;
 • провежда паралелно свързване на всички проводници; веригата е в инструкциите;
 • всички голи ръбове са изолирани с битумна лента; включен е в комплекта за термофилма;
 • термостат е инсталиран на стената, близо до изхода;
 • всички проводници са взети в гофрирана тръба; изложен е изход за тръбата в пода и в стената; маскира се с бетонен разтвор;
 • ако е възможно, тогава окабеляването се отстранява под основата;
 • системата трябва да бъде тествана; ако резултатът е положителен, започва довършването на подовото покритие.

Препоръчваме: Как да направите сух топъл под?

Облицовката от ламинат или паркет веднага се полага върху повърхността на „топъл под“.За килима не се изисква допълнително да се монтира твърда подложка от шперплат. Термичният филм е надеждно защитен от механично напрежение.

Алуминиевото фолио не се използва като отразяващ екран. Изберете материал от лавсан. Може да бъде закупен от производителя. За студени помещения, балкон или веранда е необходима допълнителна изолация на пода. Това ще направи отоплението по-ефективно и ще намали сметките ви за ток. Изберете топлоизолационен материал "Q-Term" или "Caleo".

Отоплителните системи се купуват чрез интернет портали или се свържете с дилъри в Москва. Препоръчително е да използвате термо фолио като допълнително отопление на отделни зони в стаята.

Във всички помещения може да се инсталира електрическо отопление, но то може да се използва само през извън сезона, когато температурата на въздуха спадне, но централизираното отопление все още не е включено.

YouTube отговори с грешка: Достъпът не е конфигуриран. API за данни на YouTube не е бил използван в проект 268921522881 преди или е деактивиран. Активирайте го, като посетите https://console.developers.google.com/apis/api/youtube.googleapis.com/overview?project=268921522881, след което опитайте отново. Ако сте активирали този API наскоро, изчакайте няколко минути, за да се разпространи действието в нашите системи и опитайте отново.

  Подобни публикации
 • Как да инсталирате под с топъл вода под плочките?
 • Как да полагаме подово отопление на дървени греди?
 • Как да свържете топъл под от печката?
 • Как да инсталирам подово отопление на Devi?
 • Как се монтира топъл под на балкона?
 • Как да инсталирате топъл под с охлюв?

Недостатъци на топлите подове

Има много предимства на решението на този шведски производител. Но има и някои недостатъци. Сред недостатъците се отличава термостат. Thermo е производител на кабели и постелки и свързаното с тях оборудване. Термостатите, от друга страна, се поръчват от други производители. Качеството на тези продукти не е толкова високо, колкото на нагревателните елементи, поради което липсва дълготрайност. Оборудването не работи толкова дълго, колкото бихме искали. Ръководството на компанията обаче е наясно с този проблем и е взело подходящи мерки. Терморегулаторите в производството се подлагат на по-строг контрол на качеството - сега практически няма оплаквания относно трайността на тяхната работа.

Термостат за подово отопление с цветен екран

Вторият недостатък трудно може да се нарече недостатък. Много от тези, които притежават този комплекс, са сигурни, че системата се произвежда не само в Швеция, но и у нас. Многобройните проверки не разкриха фалшифициране на продукта и дори повече - беше съставен специален сертификат (който може да бъде изискан от продавача), напълно потвърждаващ произхода на Thermo.

Къде да купя Термо подово отопление

Винаги можете да купите термоподове Thermo в Москва, Санкт Петербург, Казан, Новосибирск и други градове на Руската федерация в популярни онлайн магазини. На официалния уебсайт най-вероятно няма да намерите цени - тези продукти се продават чрез дилърска мрежа. Цените се препоръчват от самия производител и дилърите ги спазват.

Заключение

За специалистите, които създават термо подово отопление, Швеция с нейните сурови климатични условия се превърна в истински полигон. Вие, подобно на жителите на тази северна държава, имате възможност да оцените напълно високото качество на продуктите на известна компания, тяхната надеждност и балансирани характеристики. Чувствайте се свободни да купувате компоненти, да ги инсталирате и да се наслаждавате на резултата!

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни